Πέμπτη, 09 Νοεμβρίου 2023 21:55

Βιταμίνη D: Πώς θα καταλάβετε ότι πρέπει να μειώσετε τη δόση – Τα συμπτώματα

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Πώς θα καταλάβετε ότι έχετε υπερδοσολογία από βιταμίνη D.

Η βιταμίνη D είναι μια πολύ σημαντική για τον οργανισμό ουσία, η έλλειψη της οποίας μπορεί σε βάθος χρόνου να έχει επιπτώσεις στην υγεία μας.

Στην Ελλάδα, πολλοί είναι εκείνοι που έχουν ανεπάρκεια βιταμίνης D και ως εκ τούτου λαμβάνουν συμπληρώματα. Εάν, όμως, δεν λαμβάνετε τα συμπληρώματα αυτά σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας και αν δεν κάνετε τακτικά τις απαραίτητες εξετάσεις, υπάρχει η κίνδυνος της υπερδοσολογίας. Σύμφωνα με το Healthstat.gr, πρόκειται για μια σπάνια, αλλά δυνητικά επικίνδυνη κατάσταση.

Εμφανίζεται όταν κάποιος έχει πάρα πολύ βιταμίνη D στο σώμα του. Η τοξικότητα της βιταμίνης D ονομάζεται επίσης υπερβιταμίνωση D. Μια υπερδοσολογία βιταμίνης D είναι συνήθως μια παρενέργεια της λήψης μεγάλων δόσεων συμπληρωμάτων βιταμίνης D.

Η βιταμίνη D είναι ένα θρεπτικό συστατικό που χρειάζεται το σώμα για να «χτίσει» υγιή οστά. Το σώμα δεν μπορεί να απορροφήσει το ασβέστιο - ένα κύριο συστατικό για την υγεία των οστών - χωρίς τη βοήθεια της βιταμίνης D. Η βιταμίνη D βρίσκεται φυσικά σε ορισμένα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των λιπαρών ψαριών όπως ο σολομός και το σκουμπρί, των κρόκων αυγών, του κόκκινου κρέατος και το συκωτιού. Τα εμπλουτισμένα τρόφιμα έχουν προσθήκη βιταμίνης D και περιλαμβάνουν το εμπλουτισμένο γάλα και τα δημητριακά. Μπορείτε επίσης να πάρετε βιταμίνη D όταν το άμεσο ηλιακό φως μετατρέπει τις χημικές ουσίες στο δέρμα σας σε καλσιφερόλη (ενεργή βιταμίνη D).

Η τοξικότητα της βιταμίνης D είναι σπάνια, ακόμη και σε άτομα που λαμβάνουν συμπληρώματα. Για να εμφανιστούν συμπτώματα τοξικότητας, θα χρειαστεί να λάβετε σημαντικές δόσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα. Πολλές από τις αιτίες της τοξικότητας της βιταμίνης D είναι συνέπεια της ακατάλληλης συνταγογράφησης, της μη λήψης βιταμίνης D όπως συνταγογραφείται και της χρήσης σκευασμάτων υψηλής δόσης χωρίς άδεια.

Η υπερβολική επίδραση της βιταμίνης D μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα - μια κατάσταση που ονομάζεται υπερασβεστιαιμία. Συχνά διαγιγνώσκεται σε πρώιμο στάδιο κατά τη διάρκεια μιας απλής εξέτασης αίματος. Τα περισσότερα άτομα με υπερασβεστιαιμία δεν θα έχουν συμπτώματα. Ωστόσο, τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν σε άτομα που έχουν λάβει υψηλές δόσεις βιταμίνης D για μεγάλο χρονικό διάστημα ή σε κάποιον που έχει λάβει εξαιρετικά υψηλή δόση για σύντομο χρονικό διάστημα.

Τα συμπτώματα που προκαλούνται από υψηλά επίπεδα ασβεστίου μπορεί να ποικίλλουν, ανάλογα με την αιτία και το πόσο καιρό έχουν αυξηθεί τα επίπεδα.

Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

- Πεπτικά προβλήματα, ναυτία, έμετος, κακή όρεξη και δυσκοιλιότητα

- Αυξημένη δίψα

- Αυξημένη ούρηση

- Μυϊκή αδυναμία ή συσπάσεις

- Κόπωση ή αίσθημα υπερβολικής κόπωσης

- Σύγχυση

- Πόνο στα οστά

- Εύθραυστα οστά που μπορεί να είναι επιρρεπή σε σπάσιμο

- Υψηλή πίεση του αίματος

Ενδέχεται να εμφανίσετε πιο σοβαρές παρενέργειες με υψηλότερες δόσεις, κυρίως με εβδομαδιαία δοσολογία 20.000 έως 50.000 διεθνών μονάδων (IU). Η εβδομαδιαία δόση των 50.000 IU είναι η υψηλότερη δυνατή συνταγογραφούμενη δόση. Η μακροχρόνια συμπλήρωση βιταμίνης D σε δόσεις που κυμαίνονται από 5.000 έως 50.000 IU φαίνεται ασφαλής όταν λαμβάνεται σωστά.

Υψηλότερες δόσεις συνήθως συνταγογραφούνται σε άτομα των οποίων το σώμα δεν επεξεργάζεται επαρκώς τη βιταμίνη D λόγω ορισμένων παθήσεων υγείας. Τέτοιες καταστάσεις περιλαμβάνουν το άσθμα, την ψωρίαση, τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, τη ραχίτιδα και τη φυματίωση. Η υψηλότερη δόση συχνά συνταγογραφείται για τη διόρθωση ή την πρόληψη της ανεπάρκειας.

Με πληροφορίες: www.Healthstat.gr

Πηγή: iEidiseis.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 09 Νοεμβρίου 2023 19:55

Σχετικά Άρθρα

  • Η έξυπνη αλλαγή στα μανιτάρια που αυξάνει την περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη D
    Η έξυπνη αλλαγή στα μανιτάρια που αυξάνει την περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη D

    Ένα απλό κόλπο στην προετοιμασία των μανιταριών μπορεί να αυξήσει την περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη D. Θα το δοκιμάσετε;

    Παρότι ζούμε σε μια χώρα με αυξημένη ηλιοφάνεια όλο το χρόνο, σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού παρουσιάζει έλλειψη βιταμίνης D, της λεγόμενης βιταμίνης του ήλιου. Ο λόγος πίσω από αυτή την ανεπάρκεια κρύβεται και στον τρόπο ζωής: η εργασία στους εσωτερικούς χώρους, που έχει γίνει ο κανόνας, μειώνει την πρόσληψή της. Όταν βρισκόμαστε στον ήλιο, μια ουσία που ονομάζεται 7-DHC απορροφά τη βιταμίνη D στο δέρμα και ξεκινά τις απαραίτητες μετατροπές, έτσι ώστε το σώμα να μπορέσει να χρησιμοποιήσει αυτή τη θρεπτική ουσία.

    Δε χρειάζεται, όμως, μόνο το σώμα την έκθεση στον ήλιο για να ενισχύσει την παραγωγή της βιταμίνης D. Σύμφωνα με τη διαπιστευμένη διατροφολόγο Shyla Cadogan, εάν τοποθετήσουμε τα μανιτάρια στον ήλιο, αυξάνεται δραστικά η περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη D. Άλλες τροφές που περιέχουν φυσικά τη βιταμίνη D είναι ο σολομός, οι σαρδέλες, οι ρέγγες, ο τόνος και το συκώτι του βοδινού. Τα μανιτάρια είναι η επόμενη καλύτερη πηγή βιταμίνης D, μετά από τις παραπάνω ζωικές πηγές.

    Πιο αναλυτικά, η βιταμίνη D2 προέρχεται από φυτικές πηγές, ενώ η βιταμίνη D3 από τις ζωικές πηγές. Η πρώτη μετατρέπεται σε βιταμίνη D3, αν και έρευνες έχουν δείξει ότι η δεύτερη είναι λίγο πιο αποτελεσματική για την αύξηση των συνολικών επιπέδων βιταμίνης D. Όπως όταν ο ήλιος χαϊδεύει το δέρμα σας, ενεργοποιείται η διαδικασία για την παραγωγή βιταμίνης D, ανάλογα τα μανιτάρια όταν εκτίθενται σε υπεριώδη ακτινοβολία, η περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη D2 αυξάνεται σημαντικά.

    Ποια μανιτάρια να επιλέξετε

    Υπάρχουν πολλές διαφορετικές ποικιλίες μανιταριών που χρησιμοποιούνται ανά τους αιώνες, λόγω των πολύτιμων θρεπτικών συστατικών τους. Σήμερα, οι επιδράσεις τους έχουν μελετηθεί σε σχέση με τη θεραπεία του καρκίνου, της κατάθλιψης και της υπέρτασης.

    Όσον αφορά την περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη D, έχει αποδειχθεί ότι τα μανιτάρια shiitake περιέχουν όχι μόνο βιταμίνη D2, αλλά και βιταμίνη D3, ακόμη και μια σπάνια μορφή βιταμίνης D που ονομάζεται βιταμίνη D4, όταν εκτίθενται στο φως του ήλιου. Αντίστοιχα, και τα μανιτάρια πορτομπέλο έχει αποδειχθεί ότι περιέχουν αυτή τη μοναδική μορφή βιταμίνης. Υπάρχει πολύ λίγη βιβλιογραφία σχετικά με τη βιταμίνη D4, αλλά αξίζει να σημειωθεί πως διερευνάται η σχέση μεταξύ μανιταριών και υπεριώδους ακτινοβολίας.

    Οι κατάλληλοι συνδυασμοί

    Δεδομένου ότι τα μανιτάρια έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, η προσθήκη μιας πηγής λιπαρών στο γεύμα, όπως το τυρί ή το ελαιόλαδο, μπορεί να βοηθήσει στην περαιτέρω ενίσχυση της απορρόφησης της βιταμίνης D. Η βιταμίνη D είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη, που σημαίνει ότι χρησιμοποιεί το λίπος για να απορροφηθεί αποτελεσματικά και αποθηκεύεται στους λιπώδεις ιστούς, προκειμένου το σώμα να μπορεί να τη χρησιμοποιήσει όταν τη χρειάζεται.

    Για να πετύχετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, κόψτε τα μανιτάρια σας σε φέτες πριν τα βγάλετε έξω στον ήλιο για να δημιουργήσετε μεγαλύτερη επιφάνεια. Εάν δεν έχετε το χρόνο, τοποθετήστε τα έξω με τα ελάσματά τους – το κάτω μέρος της «ομπρελίτσας» τους- προς τον ήλιο. Αφήνοντάς τα στον ήλιο για μόλις 15 λεπτά, ενώ ετοιμάζετε το υπόλοιπο γεύμα σας, είναι αρκετό για να έχετε ένα αξιοσημείωτο αποτέλεσμα. Αν δεν σκοπεύετε να μαγειρέψετε με αυτά την ίδια μέρα, απλά αποθηκεύστε τα για μελλοντική χρήση.

    Εφόσον η επάρκεια της βιταμίνη D θεωρείται δύσκολη, η διατροφολόγος επισημαίνει ότι συμβουλές όπως οι παραπάνω, μπορούν να είναι εξαιρετικά ευεργετικές. Άλλωστε, η βιταμίνη D θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική για την υγεία των οστών και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, επομένως οι ελλείψεις της θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην εμφάνιση διαφορετικών ασθενειών.

    Πηγή: Ygeiamou.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik
  • Η βιταμίνη D βελτιώνει την ανοσία κατά του καρκίνου - Επαναστατική μελέτη από Έλληνα ερευνητή
    Η βιταμίνη D βελτιώνει την ανοσία κατά του καρκίνου - Επαναστατική μελέτη από Έλληνα ερευνητή

    Μια απρόσμενη συσχέτιση μεταξύ της βιταμίνης D και του εντερικού μικροβιώματος, που συμβάλλει στην ανοσία κατά του καρκίνου και αυξάνει την αποτελεσματικότητα της ανοσοθεραπείας, εντόπισε έρευνα με επικεφαλής τον Έλληνα επιστήμονα, δρ Ευάγγελο Γιαμπαζολιά. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Science».

    Η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι η βιταμίνη D προωθεί την αύξηση ενός είδους βακτηρίων στο έντερο των ποντικιών, το οποίο βελτιώνει την ανοσία κατά του καρκίνου. «Η αρχική μας παρατήρηση ήταν απρόσμενη», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Γιαμπαζολιάς, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Ανοσοεπιτήρηση Καρκίνου στον βρετανικό ερευνητικό οργανισμό «Cancer Research UK Manchester Institute», μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Όπως περιγράφει, η ερευνητική ομάδα παρατήρησε ότι ποντίκια, στα οποία έλειπε μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο πλάσμα του αίματος, γνωστή ως «Gc globulin», έδειξαν ενισχυμένη ανοσία στον καρκίνο. Μία από τις κύριες λειτουργίες αυτής της πρωτεΐνης είναι να προσδένεται στη βιταμίνη D στο αίμα κρατώντας την μακριά από τους ιστούς. Αυτή η παρατήρηση οδήγησε τους ερευνητές στην υπόθεση ότι η αυξημένη διαθεσιμότητα βιταμίνης D στους ιστούς θα μπορούσε να ενισχύσει την ανοσία στον καρκίνο, υπόθεση την οποία επιβεβαίωσαν με τα πειράματά τους: ποντίκια με έλλειψη στη «Gc globulin» υποβλήθηκαν σε δίαιτα χωρίς βιταμίνη D με αποτέλεσμα να μην έχουν προστασία από τον καρκίνο. Αντίστοιχα, όταν δόθηκε δίαιτα υψηλή σε βιταμίνη D σε ποντίκια με φυσιολογικά επίπεδα αυτής της πρωτεΐνης, εμφάνισαν βελτιωμένη αντίσταση σε πειραματικούς καρκίνους.

    Ενδιαφέρον ήταν, επίσης, το γεγονός ότι η αντικαρκινική δράση της βιταμίνης D απουσίαζε σε ποντίκια που έλαβαν θεραπεία με αντιβιοτικά ή μεγάλωσαν σε αποστειρωμένα περιβάλλοντα με απουσία ζωντανών μικροοργανισμών. Με βάση το εύρημα αυτό, οι ερευνητές συμπέραναν ότι η βιταμίνη D προάγει την ανοσία του καρκίνου επηρεάζοντας το μικροβίωμα του εντέρου, δηλαδή τους πληθυσμούς των «φιλικών» μικροοργανισμών που ζουν μέσα στα ζώα και στον άνθρωπο. Όπως διαπίστωσαν στη συνέχεια, η βιταμίνη D δρα στα επιθηλιακά κύτταρα του εντέρου, οδηγώντας στην αύξηση των επιπέδων ενός βακτηρίου του εντερικού μικροβιώματος που ονομάζεται «Bacteroides fragilis».

    «Δεν είναι ακόμη σαφές πώς αυτό το είδος βακτηρίου προάγει την αντικαρκινική ανοσία», διευκρινίζει ο κ. Γιαμπαζολιάς. «Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την επιβεβαίωση μιας πιθανής σχέσης μεταξύ της βιταμίνης D, του εντερικού μικροβιώματος και της ανοσίας του καρκίνου στους ανθρώπους». Πάντως, ο ίδιος τονίζει ότι «συνολικά τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν μια άνευ προηγουμένου σχέση μεταξύ της βιταμίνης D και του μικροβιώματος του εντέρου που επηρεάζει τις ανοσολογικές αποκρίσεις στον καρκίνο».

    Αυξάνει τις πιθανότητες επιτυχίας της ανοσοθεραπείας

    Άλλη μία σημαντική πτυχή της έρευνας είναι η επίδραση της βιταμίνης D στην επιτυχία της ανοσοθεραπείας. Κατά τη μελέτη τους σε ποντίκια, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η βιταμίνη D είναι καθοριστικός παράγοντας της ικανότητας του εντερικού μικροβιώματος να προκαλεί ανοσολογικές αποκρίσεις στον καρκίνο και να αυξάνει την επιτυχία της συγκεκριμένης θεραπείας.

    Η ανοσοθεραπεία έχει φέρει «επανάσταση» στη θεραπεία του μεταστατικού μελανώματος και πλέον έχει εγκριθεί ως θεραπεία πρώτης γραμμής σε ένα ευρύ φάσμα κακοηθειών, συμπεριλαμβανομένων αυτών των νεφρών και των πνευμόνων. Ωστόσο, ο Έλληνας επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Ανσοεπιτήρησης Καρκίνου στον βρετανικό ερευνητικό οργανισμό «Cancer Research UK Manchester Institute» εξηγεί ότι «παρά τα αξιοσημείωτα κλινικά αποτελέσματα, δεν ανταποκρίνονται όλοι οι ασθενείς εξίσου καλά σε αυτή τη θεραπεία και μόνο μια μικρή ομάδα εξ αυτών έχει μακροχρόνιο όφελος». Σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες, πληθυσμοί βακτηρίων του εντερικού μικροβιώματος μπορούν να επηρεάσουν τις αντικαρκινικές ανοσολογικές αποκρίσεις και την αποτελεσματικότητα της ανοσοθεραπείας και η χρήση του μικροβιώματος ως θεραπευτική προσέγγιση με σκοπό την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της ανοσοθεραπείας του καρκίνου είναι υπό διερεύνηση.

    Ο Ευάγγελος Γιαμπαζολιάς υπογραμμίζει, πάντως, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «είναι αναγκαία περαιτέρω έρευνα πριν καταλήξουμε με βεβαιότητα εάν η βιταμίνη D επηρεάζει το μικροβίωμα στον άνθρωπο και εάν αυτό έχει κάποιο θεραπευτικό ή προληπτικό όφελος για τον καρκίνο». «Ένα βασικό ερώτημα που προσπαθούμε να απαντήσουμε με την ομάδα μου χρησιμοποιώντας πειραματικά μοντέλα είναι το πώς ακριβώς η βιταμίνη D υποστηρίζει ένα "καλό" μικροβίωμα. Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα μπορεί να ανοίξει νέους δρόμους για την κατανόηση του ρόλου του μικροβιώματος στις ανοσολογικές αποκρίσεις και την πρόληψη ή θεραπεία του καρκίνου», τονίζει.

    Στην κατεύθυνση αυτή, η ερευνητική ομάδα ανέλυσε δεδομένα από 1,5 εκατομμύρια άτομα στη Δανία και εντόπισε μια συσχέτιση μεταξύ χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D στο αίμα και αυξημένου κινδύνου ανάπτυξης διαφορετικών τύπων καρκίνου. Αυτή τη στιγμή, επισημαίνει ο κ. Γιαμπαζολιάς, «συνεργαζόμαστε με κλινικούς γιατρούς στο Ηνωμένο Βασίλειο για να διαπιστώσουμε εάν η βιταμίνη D συνδέεται με ένα "καλό" μικροβίωμα στους ανθρώπους» και προσθέτει: «Απαιτείται περαιτέρω έρευνα προτού καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι η διόρθωση μιας ανεπάρκειας βιταμίνης D προσφέρει οφέλη για τη θεραπεία του καρκίνου».

    Ο Ευάγγελος Γιαμπαζολιάς έλαβε το πτυχίο του στη Χημεία από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το μεταπτυχιακό του στην Κλινική Βιοχημεία από το ίδιο πανεπιστήμιο. Κατέχει διδακτορικό στη Βιολογία του Καρκίνου από το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης, υπό την επίβλεψη του καθηγητή, Στίφεν Τέιτ, με υποτροφία από τον ερευνητικό οργανισμό «Cancer Research UK» (CRUK). Κατά τη διάρκεια της διδακτορικής του διατριβής εργάστηκε στο «CRUK Scotland Institute», όπου και ανακάλυψε μοριακούς μηχανισμούς που συνδέουν τον κυτταρικό θάνατο με την ανοσία στον καρκίνο. Σε αναγνώριση του επιστημονικού του έργου τιμήθηκε με τα βραβεία «Institute of Cancer Sciences Prize» (2017) και «CRUK Pontecorvo Prize» (2018).

    Στη συνέχεια εντάχθηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στην ομάδα του καθηγητή Καετάνο Ρέις ε Σόουζα στο Francis Crick Institute στο Λονδίνο. Εκεί ανακάλυψε πρωτεΐνες του πλάσματος στο αίμα που μειώνουν την αποτελεσματικότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να επιτίθεται στα καρκινικά κύτταρα. Του χορηγήθηκε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας (2020) για να διερευνήσει το θεραπευτικό δυναμικό αυτών των ευρημάτων με στόχο την παραγωγή νέων ανοσοθεραπειών για την καταπολέμηση του καρκίνου. Επίσης, μελέτησε την επίδραση του εντερικού μικροβιώματος στο ανοσοποιητικό σύστημα και ανακάλυψε τη σύνδεση συγκεκριμένου ιχνοστοιχείου στη διατροφή ως ρυθμιστή της ικανότητας μικροβίων του εντέρου να ενισχύουν ανοσολογικές αποκρίσεις κατά του καρκίνου. Από το 2023 ηγείται της ερευνητικής ομάδας Ανσοεπιτήρησης Καρκίνου στο CRUK Manchester Institute, η οποία μελετά την επίδραση του κυτταρικού θανάτου και του εντερικού μικροβιώματος στην ανοσία κατά του καρκίνου.

    Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik
  • Τι προσφέρει στην υγεία μας ο συνδυασμός βιταμινών;
    Τι προσφέρει στην υγεία μας ο συνδυασμός βιταμινών;

    Ορισμένοι συνδυασμοί βιταμινών είναι ιδιαίτερα ωφέλιμοι για τον οργανισμό.

    Οι βιταμίνες K2 και D3 μπορούν να «δουλέψουν πολύ καλά μαζί» προς όφελος του οργανισμού λέει στο κανάλι του στο YouTube ο Dr Eric Berg, σύμφωνα με το healthstat.gr.

    Η βιταμίνη D3 υποστηρίζει την απορρόφηση του ασβεστίου στο λεπτό έντερο, επισημαίνει ο γιατρός. Η βιταμίνη Κ2, σύμφωνα με τον ίδιο παίρνει το ασβέστιο από το αίμα και το μεταφέρει στα οστά και τα δόντια. «Ενεργοποιεί επίσης μια πρωτεΐνη που κρατά το ασβέστιο έξω από τις αρτηρίες, τις αρθρώσεις και άλλες περιοχές του σώματος όπου δεν θα έπρεπε να εισέλθει», διευκρινίζει ο Dr Eric Berg.

    Η βιταμίνη Κ2 έχει πολλά επιπλέον πιθανά οφέλη για τον οργανισμό. Από την υποστήριξη των υγιών επιπέδων σακχάρου στο αίμα έως τη βελτίωση των ρυτίδων.

    Πηγές πρόσληψης της βιταμίνης K2

    Τα ζωικά λίπη είναι μια εξαιρετική πηγή για τον τύπο MK4 της βιταμίνης Κ2. Μια διαφορετική μορφή βιταμίνης Κ2, που ονομάζεται MK7, προέρχεται από βακτήρια σε τρόφιμα όπως το τυρί και τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση. Τα άτομα που κόβουν τα λιπαρά τρόφιμα από τη διατροφή τους διατρέχουν κίνδυνο ανεπάρκειας βιταμίνης Κ2, τονίζει ο Dr Eric Berg.

    Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Κ2:

    - Βούτυρο που τρέφεται με χόρτο
    - Σκληρά και μαλακά τυριά
    - Κρόκοι αυγών
    - Συκώτι χήνας, συκώτι κοτόπουλου και συκώτι βοείου κρέατος
    - Λουκάνικα χοτ ντογκ
    - Σολομός

    Εάν κάποιος επιλέξει να πάρει ένα συμπλήρωμα βιταμίνης Κ2, μπορεί να θέλει να εξετάσει τον τύπο MK7. Για κάθε 10.000 IU βιταμίνης D3, ο Dr Eric Berg προτείνει τη λήψη 100 MCG βιταμίνης Κ2.

    Βιταμίνη D

    Η βιταμίνη D βρίσκεται σε δύο διαφορετικές μορφές: Eργοκαλσιφερόλη (βιταμίνη D2) και χοληκαλσιφερόλη (βιταμίνη D3), καθεμία από τις οποίες διαφέρει ελαφρώς ως προς τη χημική δομή. «Η βιταμίνη D3 λαμβάνεται από ζωικές πηγές, ενώ η βιταμίνη D2 είναι κυρίως από μυκητιακές πηγές», εξηγεί ο John White, Ph.D., πρόεδρος του τμήματος φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο McGill στο Μόντρεαλ και μοριακός βιολόγος που έχει διεξαγάγει εκτεταμένη έρευνα για τη βιταμίνη D.

    Αν και και οι δύο μορφές απορροφώνται καλά στο έντερο, η βιταμίνη D3 μπορεί να είναι καλύτερη επιλογή ως συμπλήρωμα. Σύμφωνα με μια μικρή μελέτη, η βιταμίνη D3 θα μπορούσε πραγματικά να είναι πιο αποτελεσματική στην αύξηση των επιπέδων της βιταμίνης D στο αίμα από τη βιταμίνη D2.

    Από την άλλη πλευρά, ο Δρ White σημειώνει ότι η βιταμίνη D2 μπορεί να είναι καλύτερη επιλογή εάν ακολουθείτε μια vegan διατροφή, καθώς τα συμπληρώματα βιταμίνης D3 προέρχονται συχνά από ζωικές πηγές.

    Πηγές βιταμίνης D3

    Η βιταμίνη D3 βρίσκεται φυσικά σε πολλές πηγές τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των λιπαρών ψαριών και των ελαίων από συκώτι ψαριών. Άλλα ζωικά προϊόντα όπως οι κρόκοι αυγών, το τυρί και το μοσχαρίσιο συκώτι περιέχουν επίσης μια μικρή ποσότητα βιταμίνης D3 σε κάθε μερίδα.

    Πηγή: Dnews.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik

  • Άνοια: Η πασίγνωστη βιταμίνη που σώζει το μυαλό των 80ρηδων
    Άνοια: Η πασίγνωστη βιταμίνη που σώζει το μυαλό των 80ρηδων

    Μπορεί μια βιταμίνη να αποσοβήσει τον κίνδυνο άνοιας; Θετικά απαντούν οι ερευνητές που προκρίνουν μια πασίγνωστη βιταμίνη σε ρόλο «φύλακα» του νου για τους 80ρηδες

    Η κατάλληλη ποσότητα βιταμίνης D ημερησίως μπορεί να να μας προφυλάξει από τον κίνδυνο άνοιας σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Calgary στον Καναδά και το Πανεπιστήμιο Exeter στο Ηνωμένο Βασίλειο.

    Η βιταμίνη D περισσότερο γνωστή ως βιταμίνη του ήλιου, είναι επίσης γνωστή για τα οφέλη της όσον αφορά την απορρόφηση του ασβεστίου και του φώσφορου και την ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος. Φαίνεται όμως ότι είναι παράλληλα και η βιταμίνη της οξύνειας και οξυδέρκειας.

    Οι ερευνητές ανέλυσαν τον συσχετισμό ανάμεσα στη λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D και άνοιας μεταξύ 12.388 ατόμων που συμεμτείχαν στο Εθνικό Κέντρο Συντονισμού Αλτσχάιμερ των ΗΠΑ.

    Ο μέσος όρος των συμμετεχόντων ήταν 71 έτη και στην έναρξη της έρευνας δεν είχαν άνοια. Το 37% (4.637) ανέφεραν ότι έπαιρναν συμπληρώματα βιταμίνης D.

    Το συμπέρασμα των ερευνητών ήταν ότι η λήψη βιταμίνης D παρουσίαζε συσχέτιση με την απουσία άνοιας από τη ζωή των συμμετεχόντων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Παρατηρήθηκαν 40% λιγότερες διαγνώσεις άνοιας στην ομάδα που έπαιρνε συμπληρώματα βιταμίνης D. Σε ολόκληρο το δείγμα που αναλύθηκε, συνολικά 2.696 συμμετέχοντες εμφάνισαν άνοια σε βάθος χρόνου μιας δεκαετίας όταν δηλαδή οι συμμετέχοντες ήταν κοντά στα 80 έτη κατά μέσο όρο. Μεταξύ αυτής της ομάδας, 2.017 (75%) δεν λάμβαναν βιταμίνη D, ενώ 679 (25%) είχαν ελάχιστη έκθεση σε αυτή τη βιταμίνη.

    Ο επικεφαλής ερευνητής καθηγητής Zahinoor Ismail εξήγησε ότι η ευεργετική δράση της βιταμίνης D στη μείωση του κινδύνου άνοιας δεν ήταν άγνωστη στους ερευνητές, ωστόσο θέλησαν να επικεντρωθούν ειδικά στο ρόλο των συμπληρωμάτων της βιταμίνης σε σχέση με την άνοια.

    Στα ενδιαφέροντα ευρήματα των επιστημόνων ότι η δράση της βιταμίνης D ηταν μεγαλύτερη στις γυναίκες, καθώς και σε όσους είχαν φυσιολογική αντιληπτική ικανότητα σε αντίθεση με όσους ανέφεραν συμπτώματα ήπιας γνωστικής διαταραχής. Επίσης η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D ήταν πιο δραστική σε όσους δεν έφεραν το ένοχο για τη νόσο Αλτσχάιμερ γονίδιο APOEe4.

    Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο άνοιας καί οτι η βιταμίνη D λειτουργεί ως «καθαριστής» των πλακών αμυλοειδούς στον εγκέφαλο. Η συσσώρευση αυτής της πρωτεΐνης είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα της έναρξης της νόσου Αλτσχάιμερ.

    Η βιταμίνη D μπορει να προφυλάσσει ή να καθυστερεί από την άνοια σύμφωνα με τα ευρήματα, αλλά προτού σπεύσετε να πάρετε συμπληρώματα λάβετε υπόψιν ότι είναι απαραίτητο να γίνουν κλινικές μελέτες για την επιβεβαίωση των συμπερασμάτων. Με άλλα λόγια πρέπει να γίνουν μελέτες σε ασθενείς για να επιβεβαιωθούν τα συμπεράσματα των μελετών παρατήρησης.

    Πηγή: Ygeiamou.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik
  • Άνδρας πέθανε από υπερβολική λήψη συμπληρώματος βιταμίνης D που έπαιρνε για μήνες
    Άνδρας πέθανε από υπερβολική λήψη συμπληρώματος βιταμίνης D που έπαιρνε για μήνες

    Τι εντόπισαν οι γιατροί στον οργανισμό του

    Eνας άνδρας πέθανε από υπερβολική λήψη συμπληρώματος βιταμίνης D που λάμβανε για τουλάχιστον εννέα μήνες, με αποτέλεσμα να εμφανίσει τα αντίθετα αποτελέσματα, από εκείνα που υποσχόταν το χάπι.

    Το περιστατικό σημειώθηκε στη Βρετανία και θύμα είναι ο 89χρονος David Mitchener, που λάμβανε τη συγκεκριμένη βιταμίνη, επειδή προάγει την απορρόφηση του ασβεστίου στο έντερο και επιτρέπει τη φυσιολογική μεταλλοποίηση των οστών.

    Ένας άνδρας πέθανε από υπερβολική λήψη συμπληρώματος βιταμίνης D που λάμβανε για τουλάχιστον εννέα μήνες, με αποτέλεσμα να εμφανίσει τα αντίθετα αποτελέσματα, από εκείνα που υποσχόταν το χάπι.

    Το περιστατικό σημειώθηκε στη Βρετανία και θύμα είναι ο 89χρονος David Mitchener, που λάμβανε τη συγκεκριμένη βιταμίνη, επειδή προάγει την απορρόφηση του ασβεστίου στο έντερο και επιτρέπει τη φυσιολογική μεταλλοποίηση των οστών.

    Έτσι, η υπερβολική κατανάλωση οδήγησε σε υπερασβεστιαιμία, δηλαδή τα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα ήταν πολύ υψηλά. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, να αποδυναμωθούν τα οστά, αντί να δυναμώσουν, ενώ προκλήθηκε πρόβλημα στα νεφρά και την καρδιά. Εισήχθη λοιπόν στο νοσοκομείο με καρδιακή και νεφρική ανεπάρκεια, ενώ πέθανε 10 μέρες μετά, ανέφερε δημοσίευμα του Business Insider.

    Ο ιατροδικαστής Jonathan Stevens που εξέτασε τη σορό του άνδρα, ανέφερε ότι έγινε υπερβολική κατανάλωση της βιταμίνης D, γιατί δεν υπήρχε προειδοποίηση πάνω στη συσκευασία για τις πιθανές παρενέργειες, σε περίπτωση που κάποιος πάρει παραπάνω ποσότητα.

    «Τα συμπληρώματα βιταμινών μπορεί να έχουν δυνητικά πολύ σοβαρούς κινδύνους και παρενέργειες όταν λαμβάνονται σε υπερβολική ποσότητα», ανέφερε και σημείωσε πως
    «κατά τη γνώμη μου, υπάρχει κίνδυνος να συμβούν μελλοντικοί θάνατοι, αν δεν ληφθούν μέτρα».

    Υπενθυμίζεται, πως τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ προτείνουν ως ανώτατο όριο ανά ηλικιακή ομάδα τις εξής δοσολογίες:

    • 0-6 μηνών: 25 μικρογραμμάρια (1.000 IU)
    • 7-12 μηνών: 38 μικρογραμμάρια (1.500 IU)
    • 1-3 έτη: 63 μικρογραμμάρια (2.500 IU)
    • 4-8 έτη: 75 μικρογραμμάρια (3.000 IU)
    • 9 ετών και άνω: 100 μικρογραμμάρια (4.000 IU)

    Πηγή: newsbeast.gr

  • Τι ώρα πρέπει να παίρνω τις βιταμίνες – Οδηγός για όλες τις κατηγορίες
    Τι ώρα πρέπει να παίρνω τις βιταμίνες – Οδηγός για όλες τις κατηγορίες

    Οι καλύτερη ώρα τις ημέρας για να παίρνετε τις βιταμίνες σας, ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ανήκουν. Τι ισχύει για τις πολυβιταμίνες.

    Ο σωστός χρόνος λήψης των βιταμινών είναι εξαιρετικά σημαντικός για τη βέλτιστη αποτελεσματικότητά τους, όμως για να αποφασίσετε πότε πρέπει να τις λάβετε θα πρέπει να γνωρίζετε το είδος της βιταμίνης που παίρνεται.

    Σύμφωνα με το Healthstat.gr, το αν μια βιταμίνη είναι υδατοδιαλυτή ή λιποδιαλυτή συνήθως υπαγορεύει πότε και πώς θα πρέπει να λαμβάνεται, αλλά ορισμένες βιταμίνες έχουν επίσης μια ορισμένη επίδραση στο σώμα που βοηθά να καθορίσετε πότε πρέπει να την προσθέσετε στη ρουτίνα σας.

    Είναι καλύτερα να παίρνετε τις βιταμίνες σας το πρωί ή το βράδυ; «Εξαρτάται από τη βιταμίνη που παίρνετε», Το αν μια βιταμίνη είναι υδατοδιαλυτή ή λιποδιαλυτή συνήθως υπαγορεύει πότε και πώς θα πρέπει να λαμβάνεται, αλλά ορισμένες βιταμίνες έχουν επίσης μια ορισμένη επίδραση στο σώμα που βοηθά να καθορίσετε πότε πρέπει να την προσθέσετε στη ρουτίνα σας.

    «Για παράδειγμα, οι βιταμίνες Β μπορούν να βοηθήσουν στην παραγωγή ενέργειας, επομένως είναι πιο λογικό να τις παίρνετε το πρωί», εξηγεί ο Jim White, R.D.N., A.C.S.M., ιδιοκτήτης του Jim White Fitness and Nutrition Studios. Το αντίθετο συμβαίνει συχνά όταν παίρνετε μαγνήσιο για ύπνο.

    Βιταμίνες Β, C και βιοτίνη (υδατοδιαλυτές βιταμίνες)

    Οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες μπορούν να ληφθούν οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, με ή χωρίς φαγητό, λέει ο White. Η καλύτερη στιγμή για να πάρετε υδατοδιαλυτές βιταμίνες θα ήταν κάθε φορά που είναι πιο πιθανό να θυμάστε να τις πάρετε. Επιπλέον, «οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες δεν αποθηκεύονται στον ιστό του σώματος, επομένως πρέπει να καταναλώνονται τακτικά», προσθέτει ο White.

    Οι κοινές υδατοδιαλυτές βιταμίνες περιλαμβάνουν:

    - βιταμίνη C

    - βιταμίνες Β

    - βιοτίνη

    Βιταμίνες A, D, E και K (λιποδιαλυτές βιταμίνες)

    «Οι λιποδιαλυτές βιταμίνες διαφέρουν από τις υδατοδιαλυτές βιταμίνες επειδή πρέπει να καταναλώνονται με ένα γεύμα που περιέχει λίπος για να βοηθήσουν στη διάσπασή τους», εξηγεί ο White. «Ωστόσο, μπορούν επίσης να ληφθούν οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια της ημέρας», αρκεί να καταναλωθούν μαζί με ένα γεύμα που περιέχει λίπος.

    Οι κοινές λιποδιαλυτές βιταμίνες περιλαμβάνουν:

    - βιταμίνη Α

    - βιταμίνη D

    - βιταμίνη Ε

    - βιταμίνη Κ

    Πότε είναι η καλύτερη ώρα για τη λήψη πολυβιταμινών;

    Οι πολυβιταμίνες γενικά περιέχουν τόσο λιποδιαλυτές όσο και υδατοδιαλυτές βιταμίνες, εξηγούν οι ειδικοί. Είναι καλύτερο να ακολουθείτε τους κανόνες για τις λιποδιαλυτές βιταμίνες και να τις παίρνετε οποιαδήποτε ώρα της ημέρας μπορείτε να καταναλώσετε ένα γεύμα που περιέχει λίπος.

    Μπορώ να πάρω βιταμίνες με άδειο στομάχι;

    Δεν υπάρχει συγκεκριμένος κανόνας σε αυτή την ερώτηση, εξηγούν οι ειδικοί. «Η λήψη βιταμινών με άδειο στομάχι είναι ατομική υπόθεση. Μερικοί άνθρωποι έχουν μηδενικές παρενέργειες, ενώ άλλοι σημαντικότερες», σημειώνει η Keri Gans, R.D.N., συγγραφέας του The Small Change Diet και παρουσιάστρια του podcast The Keri Report.

    Ωστόσο, ο White σημειώνει ότι οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες τείνουν να γίνονται καλύτερα ανεκτές με άδειο στομάχι, αλλά συνιστά οι λιποδιαλυτές βιταμίνες και οι πολυβιταμίνες να λαμβάνονται με τροφή «για να αποφευχθεί η στομαχική διαταραχή και να αυξηθεί η απορρόφηση των βιταμινών».

    Για όσους λαμβάνουν συμπλήρωμα σιδήρου, συνιστάται η λήψη του με άδειο στομάχι για βέλτιστη απορρόφηση, σύμφωνα με την Mayo Clinic. Εάν παίρνετε επίσης ασβέστιο, φροντίστε να το παίρνετε σε ξεχωριστό χρόνο από το συμπλήρωμα σιδήρου για να βεβαιωθείτε ότι το σώμα σας απορροφά πλήρως και τα δύο.

    Με πληροφορίες: www.Healthstat.gr

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Αισθάνεστε κουρασμένοι; Η βιταμίνη που χαρίζει ενέργεια – 6 τροφές που την περιέχουν
    Αισθάνεστε κουρασμένοι; Η βιταμίνη που χαρίζει ενέργεια – 6 τροφές που την περιέχουν

    Η έλλειψη μιας συγκεκριμένης βιταμίνης μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα ενεργητικότητας του οργανισμού - Δείτε ποιες τροφές μπορείτε να εντάξετε στη διατροφή σας για να γεμίσετε ενέργεια και ευεξία

    Η καθημερινότητα είναι απαιτητική, γι’ αυτό και το να νιώθουμε κουρασμένοι είναι πλέον πολύ συχνό φαινόμενο. Εκτός, όμως, από τους εξωτερικούς παράγοντες που μας προκαλούν κόπωση, η διαρκής αίσθηση της απώλειας ενέργειας ενδέχεται να οφείλεται και στην έλλειψη μιας σημαντικής βιταμίνης για τον οργανισμό.

    Ο λόγος για τη Β12, μία βιταμίνη που ο οργανισμός δεν είναι ικανός να παράξει από μόνος του, η πρόσληψή της όμως είναι απαραίτητη, αφού επιτελεί μια σειρά από σημαντικές λειτουργίες στο σώμα. Μεταξύ αυτών, βοηθά την ενέργεια που εμπεριέχεται στην τροφή να απελευθερωθεί, διατηρεί υγιές το νευρικό σύστημα και συμβάλλει στην παραγωγή ερυθρών κυττάρων, που μεταφέρουν οξυγόνο σε όλο το σώμα.

    Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ, η έλλειψη της Β12 μπορεί να προκαλέσει ωχρότητα, πληγές και ερυθρότητα στη γλώσσα, ευερεθιστότητα, κατάθλιψη, αλλοιωμένη όραση, στοματικά έλκη και άλλα.

    Η εξειδικευμένη διαιτολόγος, Nichola Ludlam-Raine, υποστηρίζει ότι ορισμένοι άνθρωποι κινδυνεύουν περισσότερο να παρουσιάσουν έλλειψη: «Για παράδειγμα, όσοι υποβάλλονται σε βαριατρική χειρουργική επέμβαση ή εκείνοι που ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν έλλειψη στη Β12. Οι ασθενείς της βαριατρικής χειρουργικής συχνά χάσνουν την δυνατότητα αφομοίωσης της βιταμίνης, ενώ οι χορτοφάγοι δεν έχουν πρόσβαση σε σημαντικές, ζωικής προέλευσης, πηγές της βιταμίνης.

    Επομένως, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τις τροφές που αποτελούν πλούσιες πηγές βιταμίνης Β12, ώστε να τις εντάξετε στο καθημερινό σας διατροφολόγιο. Επισημαίνεται ότι το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας έχει ορίσει ως Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη τα 2.4 mg για άνδρες και γυναίκες – με εξαίρεση όσες είναι έγκυες ή θηλάζουν.

    Οι 7 πιο πλούσιες τροφές σε Β12:

    1. Μοσχαρίσιο κρέας

    Μια μπριζόλα 190 γραμμαρίων περιέχει 11.2 mg της Β12, ποσότητα 4 φορές μεγαλύτερη από την συνιστώμενη ημερήσια. Το μοσχαρίσιο κρέας είναι, επιπλέον, πλούσιο σε άλλα θρεπτικά συστατικά, απαραίτητα για την υγεία του οργανισμού, όπως πρωτεΐνη και μεταλλικά στοιχεία, όπως σίδηρο, ψευδάργυρο και σελήνιο, καθώς και άλλες βιταμίνες Β.

    Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για την υγεία των οστών, των μυών και των κυττάρων. Ο σίδηρος είναι σημαντικός στην παραγωγή ερυθρών κυττάρων, ενώ ο ψευδάργυρος βοηθά στη δημιουργία νέων κυττάρων, που συμβάλλουν στην επούλωση των πληγών. Το σελήνιο είναι σημαντικό για ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα.

    Ακόμη μεγαλύτερη πηγή B12 αποτελούν τα κρεατικά που έχουν το ρόλο οργάνου όπως το συκώτι και τα νεφρά. Το συκώτι για παράδειγμα αποτελεί εξαιρετική πηγή Β12. Μόλις 100 γραμμάρια αρνίσιου συκωτιού εμπεριέχουν 85.7 mg βιταμίνης Β12 – ποσότητα που ισοδυναμεί με 34 φορές την ημερήσια συνιστώμενη πρόσληψη.

    2. Αυγά

    Το ταπεινό αυγό είναι μια από τις σημαντικότερες πηγές βιταμίνης Β12. Για την ακρίβεια, ένα αυγό περιέχει 1.4 mg της βιταμίνης, δηλαδή περίπου τη μισή από την Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη.

    Επιπροσθέτως, είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης και άλλων βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων, όπως η βιταμίνη D, που βοηθά στην υγεία των οστών, των μυών και των δοντιών, το σελήνιο και η χολίνη, που συμβάλλει στον φυσιολογικό μεταβολισμό του λίπους και στην ηπατική λειτουργία.

    3. Σολομός

    Αυτό το λιπαρό ψάρι αποτελεί μια από τις καλύτερες πηγές Β12, αφού 100 γραμμάρια περιέχουν 4.15 mg, ποσότητα που ισοδυναμεί με σχεδόν τη διπλάσια από την συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη. Άλλα ψάρια μπορούν επίσης να σας προσφέρουν πολύτιμες ποσότητες Β12, όπως η ρέγγα, οι σαρδέλες, το σκουμπρί, το λαβράκι, ο μπακαλιάρος και η γλώσσα.

    Ο σολομός περιέχει επίσης ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που λειτουργούν ευεργετικά για την υγεία του εγκεφάλου και της καρδιάς. Γενικότερα τα ψάρια είναι επίσης καλή πηγή πρωτεϊνών και υγιεινών λιπαρών.

    4. Γάλα

    Τα γαλακτοκομικά προϊόντα γενικότερα αποτελούν τροφές πλούσιες σε Β12. Ένα φλιτζάνι πλήρους γάλακτος περιέχει 1.1 mg της βιταμίνης, σχεδόν την μισή από την συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη.

    Περιέχουν, επίσης, άλλα σημαντικά θρεπτικά συστατικά, όπως ιώδιο, το οποίο υποστηρίζει τον υγιή μεταβολισμό και συμβάλλει στην υγεία του δέρματος και του νευρικού συστήματος, αλλά και ασβέστιο, που είναι σημαντικό για τη διατήρηση της υγείας των οστών και των δοντιών. Είναι επίσης χρήσιμο στη λειτουργία των μυών και την πήξη του αίματος. Μάλιστα, το ασβέστιο που υπάρχει στα γαλακτοκομικά προϊόντα απορροφάται και αξιοποιείται καλύτερα από το σώμα συγκριτικά με αυτό που περιλαμβάνεται σε άλλες τροφές.

    5. Διατροφική μαγιά

    Διαθέσιμο σε νιφάδες ή μορφή πούδρας, η διατροφική μαγιά είναι συνήθως εμπλουτισμένη με βιταμίνη Β12, αποτελώντας μια εξαιρετική φυσική πηγή, ειδικά για όσους ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή και δεν μπορούν να επωφεληθούν από τις ζωικές πηγές.

    Προσθέσθε την σε σούπες ή πασπαλίστε την σε ζυμαρικά, σαλάτες και ριζότο ή ακόμη και στα smoothies. Μόλις 5 γραμμάρια διατροφικής μαγιάς εμπεριέχουν 2.2 mg Β12, σχεδόν το σύνολο της ημερήσιας πρόσληψης. Η εμπλουτισμένη διατροφική μαγιά περιέχει επίσης άλλες βιταμίνες Β και μεταλλικά στοιχεία όπως σίδηρο και ψευδάργυρο.

    6. Εμπλουτισμένα τρόφιμα

    Διάφορες τροφές όπως τα δημητριακά είναι ενισχυμένες με Β12. Έτσι, μπορούμε να διατηρούμε τα απαραίτητα επίπεδα της Β12 στον οργανισμό μέσα από μια ευρεία γκάμα τροφών. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Clinical Nutrition, 1 φλιτζάνι εμπλουτισμένων δημητριακών την ημέρα αύξησε σημαντικά τη συγκέντρωση των βιταμινών Β στο σώμα των συμμετεχόντων σε μια διάρκεια 14 εβδομάδων.

    Τα εμπλουτισμένα τρόφιμα συχνά περιλαμβάνουν και άλλα σημαντικά συστατικά, όπως σίδηρο, βιταμίνη D και βιταμίνη C.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Αυτές είναι οι 2 βιταμίνες που πρέπει να παίρνουν οι καπνιστές
    Αυτές είναι οι 2 βιταμίνες που πρέπει να παίρνουν οι καπνιστές

    Το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει έλλειψη σε συγκεκριμένες βιταμίνες.

    Είναι γνωστό πως ο καπνός που περιέχεται στα τσιγάρα αποτελείται από μια μείξει καρκινογόνων ουσιών και δηλητηριωδών χημικών, τα οποία μειώνουν το προσδόκιμο ζωής και βάζουν την υγεία μας σε κίνδυνο.

    Σύμφωνα, όμως, με το Healthstat.gr, κάτι που πολλοί δεν γνωρίζουν είναι ότι το κάπνισμα οδηγεί στην αυξημένη παραγωγή ελεύθερων ριζών, οι οποίες με τη σειρά τους προκαλούν βλάβες στα κύτταρα και μειώνουν τα αποθέματα απαραίτητων βιταμινών και ιχνοστοιχείων στο σώμα. Μακροχρόνια, οι συνθήκες αυτές μπορούν να οδηγήσουν στον καρκίνο και σε διάφορες χρόνιες παθήσεις.

    Φυσικά, ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα είναι η διακοπή (ή έστω η μείωση) του καπνίσματος, ωστόσο μια τέτοια αλλαγή ποτέ δεν είναι εύκολη.

    Για όσους, λοιπόν, δεν είναι έτοιμοι να κόψουν το κάπνισμα, οι ειδικοί προτείνουν να ακολουθούν όσο μπορούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής και κυρίως μια ισορροπημένη διατροφή, η οποία θα παρέχει στο σώμα τους όλα όσα χρειάζεται. Η πρόσληψη επαρκών θρεπτικών ουσιών είναι ακόμα πιο σημαντική, για τα άτομα των οποίων ο οργανισμός είναι ευάλωτος, λόγω του καπνίσματος.

    Παράλληλα, σύμφωνα με το «Very Well Health», πολλοί είναι εκείνοι που προτείνουν μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες, οι οποίες μειώνουν τις ελεύθερες ρίζες και την βλάβη που προκαλούν.

    Τι είναι οι ελεύθερες ρίζες

    Η παραγωγή των ελεύθερων ριζών είναι ένα φυσιολογικό μέρος της διαδικασίας παραγωγής ενέργειας, όταν όμως ο οργανισμός βρίσκεται αντιμέτωπος με ορισμένες συνθήκες, τότε ο αριθμός των ελεύθερων ριζών μπορεί να αυξηθεί σε υπερβολικά επίπεδα.

    Σε αυτή την περίπτωση, η περίσσεια ελευθέρων ριζών μπορεί να επιφέρει οξειδωτικό στρες, το οποίο προκαλεί βλάβες στο DNA και τις δομές των κυττάρων μας.

    Όπως αναφέρει μεγάλη ανάλυση ερευνών, το χρόνιο οξειδωτικό στρες αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης χρόνιων ασθενειών όπως είναι ο καρκίνος, τα καρδιαγγειακά νοσήματα (π.χ.: διαβήτης τύπου 2) και τα αυτοάνοσα νοσήματα. Παράλληλα, πολλοί επιστήμονες θεωρούν ότι το χρόνιο οξειδωτικό στρες επιταχύνει τη διαδικασία της γήρανσης.

    Το κάπνισμα θεωρείται ως μια από τους βασικούς παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν την υπερβολική αύξηση των ελεύθερων ριζών μακροπρόθεσμα, ωστόσο δεν είναι ο μόνος. Άλλοι παράγοντες συνδέονται με αυξημένη παραγωγή ελεύθερων ριζών είναι:

    • Άγχος
    • Έκθεση σε μολυσμένη ατμόσφαιρα
    • Ασθένεια
    • Τραυματισμός/έγκαυμα
    • Έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία
    Απαραίτητες βιταμίνες για καπνιστές

    Φυσικά, η λήψη βιταμινών δε μπορεί να αναστρέψει όλες τις βλάβες που προκαλούνται από το κάπνισμα, ωστόσο μια πλήρης διατροφή μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό των επιπτώσεων και να παρέχει κάποια οφέλη στον οργανισμό.

    Δύο αντιοξειδωτικοί «πρωταθλητές», που καταπολεμούν την φλεγμονή, το οξειδωτικό στρες και τις τοξίνες, προωθώντας την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος είναι οι βιταμίνες Ε και C.

    Βιταμίνη C

    Η βιταμίνη C είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη και ως τέτοια δε μπορεί να αποθηκευτεί στο σώμα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να προσλαμβάνουμε τις απαραίτητες ποσότητες σε καθημερινή βάση.

    Μια μοναδική ιδιότητα που έχει η συγκεκριμένη βιταμίνη είναι ότι βοηθάει στην αναγέννηση άλλων αντιοξειδωτικών. Παράλληλα, η βιταμίνη C είναι απαραίτητα για την παραγωγή του κολλαγόνου, μιας πρωτεΐνης που βοηθά στην ανάπτυξη και την επισκευή των κυττάρων. Επιπλέον, θωρακίζει το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνει το σάκχαρο στο αίμα.

    Οι γενικές οδηγίες ως προς την πρόληψη της βιταμίνης C για τους ενήλικες είναι 75 mg ημερησίως για τις γυναίκες και 90 mg ημερησίως για τους άνδρες.

    Ωστόσο, μελέτες δείχνουν ότι κατά μέσο όρο οι καπνιστές, καθώς και όσοι παθητικά εκτίθενται σε καπνό τσιγάρου, έχουν μειωμένα επίπεδα βιταμίνης C στο αίμα τους. Σημειώνουμε, μάλιστα, ότι μελέτη του 2017 διαπίστωσε πως μια διατροφή υψηλή σε βιταμίνη C οδήγησε σε μείωση του ρίσκου εμφάνισης του καρκίνου στους πνεύμονες κατά 26%.

    Συστήνεται, λοιπόν, από τους ειδικούς στους καπνιστές η πρόσληψη περισσότερης βιταμίνης C, κατά 35 mg την ημέρα περίπου.

    Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C:

    • Εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, μανταρίνια κ.τ.λ.)
    • Καρπούζι
    • Φράουλες και άλλα μούρα (μπλούμπερις, κράνμπερις κ.ά)
    • Ντομάτες
    • Μπρόκολο
    • Πατάτες

    Βιταμίνη Ε

    Η βιταμίνη E είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη, η οποία αποθηκεύεται στο συκώτι και στις αποθήκες λίπους του σώματος. Αυτό σημαίνει ότι δε χρειάζεται να προσλαμβάνουμε τη συγκεκριμένη βιταμίνη κάθε μέρα μέσω της διατροφής μας, αλλά είναι καλό να διατηρούμε τις «αποθήκες» μας γεμάτες.

    Η βιταμίνη Ε θεωρείται ως ένα από τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά που υπάρχουν και αποτελεί μια από τις «πρώτες γραμμές» καταπολέμησης των βλαβών που προκαλεί το κάπνισμα και η ατμοσφαιρική ρύπανση στους πνεύμονες. Έρευνες δείχνουν ότι προστατεύει από τον καρκίνο και τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ενώ μειώνει τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες λόγω του γήρατος.

    Για άτομα άνω των 15 ετών συστήνεται η κατανάλωση 15 mg βιταμίνης Ε ημερησίως. Οι μέχρι τώρα μελέτες έχουν δείξει ότι οι ανάγκες των καπνιστών σε βιταμίνη Ε φαίνεται να είναι μεγαλύτερες από αυτές του γενικού πληθυσμού, εντούτοις η λήψη συμπληρωμάτων χωρίς την παρακολούθηση από γιατρό δεν ενδείκνυται, καθώς η λήψη άνω των 400 IU την ημέρα αυξάνει τον κίνδυνο ορισμένων καρδιαγγειακών νοσημάτων.

    Συστήνεται, λοιπόν, με βάση τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας αυτή τη στιγμή, η πρόσληψη των ενδεδειγμένων ποσοτήτων μέσω της διατροφής, ενώ καλό είναι ειδικά οι καπνιστές να φροντίζουν πως δεν έχουν ανεπάρκεια στη συγκεκριμένη βιταμίνη.

    Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη E:

    • Ξηροί καρποί (φουντούκια, φιστίκια, αμύγδαλα)
    • Πράσινα, φυλλώδη λαχανικά (π.χ.: σπανάκι)
    • Μπρόκολο
    • Σπόροι (π.χ.: ηλιόσποροι)

    Με πληροφορίες: www.Healthstat.gr

    Πηγή: iEidiseis.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch