Υγεία

Τι κερδίζουμε όταν κοιμόμαστε σε ένα κρύο δωμάτιο

Τι κερδίζουμε όταν κοιμόμαστε σε ένα κρύο δωμάτιο

Θα κοιμόσασταν ποτέ σε ένα κρύο δωμάτιο; Κι όμως, όσο κι αν αυτό ακούγεται ως... extreme sport, τα οφέλη για την υγεία από την πτώση της θερμοκρασίας στην υγεία είναι εκπληκτικά

Προβλέπεται ότι ακόμα ένας χειμώνας θα περάσει με τη θέρμανση του σπιτιού να λειτουργεί με το… σταγονόμετρο. Βέβαια, αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό για τη συνολική μας υγεία και μάλιστα για την ποιότητα του ύπνου.

«Η θερμοκρασία του δωματίου θα μπορούσε να διαταράξει την παραγωγή μελατονίνης και κορτιζόλης επηρεάζοντας το εσωτερικό ρολόι του σώματος ή τον κιρκάδιο ρυθμό. Οι υψηλές θερμοκρασίες μάλιστα θα μπορούσαν να προκαλέσουν ξηρότητα στα μάτια, επειδή η θέρμανση του αέρα δημιουργεί μια ξηρή ατμόσφαιρα, μειώνοντας να ποσοστά της υγρασίας» επισημαίνει η δρ Elizabeth Hawkes, σύμβουλος οφθαλμικής και οφθαλμοπλαστικής χειρουργικής, με εξειδίκευση στη χειρουργική βλεφαροπλαστική, την υγεία των ματιών.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής έδειξε ότι ο ύπνος σε ένα πιο δροσερό δωμάτιο με πιο δροσερά κλινοσκεπάσματα ωφελεί την υγεία, τη διάθεση και την υγιή γήρανση.

Ένα δροσερό δωμάτιο ενθαρρύνει το σώμα να παράγει μελατονίνη, μια ορμόνη με ισχυρή δράση κατά της γήρανσης. Η αυξημένη παραγωγή μελατονίνης μπορεί να οδηγήσει σε:

  • κανονικούς εμμηνορροϊκούς κύκλους
  • βελτιωμένη διάθεση
  • απώλεια βάρους
  • ιδιότητες καταπολέμησης του καρκίνου
  • βελτιωμένη υγεία του εγκεφάλου.

Καλύτερη ποιότητα ύπνου

Μελέτες έχουν αποδείξει ότι όταν δημιουργείται ένα περιβάλλον για το σώμα που ρίχνει τη θερμοκρασία του πυρήνα του καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, οι άνθρωποι ιδρώνουν λιγότερο και το σώμα περνάει περισσότερο χρόνο στις δύο πιο σημαντικές φάσεις του ύπνου:

  • REM: Ταχεία κίνηση των ματιών (το στάδιο του ύπνου όπου συμβαίνουν τα περισσότερα όνειρα),
  • βαθύς ύπνος αργών κυμάτων, γνωστός και ως βαθύς ύπνος, ο οποίος διαρκεί 70 έως 90 λεπτά και συμβαίνει κατά τις πρώτες ώρες από την κατάκλιση.

Λιγότερο στρες και καλύτερη διάθεση

Όσον αφορά την ψυχική υγεία, τα πλεονεκτήματα είναι αλυσιδωτά: ο ποιοτικός ύπνος μειώνει το στρες και οι χαμηλότερες θερμοκρασίες μειώνουν την παραγωγή κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες. Το χρόνιο στρες μπορεί να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμες επιπλοκές για την υγεία, όπως κατάθλιψη, στομαχικά προβλήματα, αύξηση βάρους και δυσκολίες στη μνήμη και τη συγκέντρωση.

Αντίστοιχα, η βελτιωμένη ποιότητα του ύπνου λόγω της ψυχρότερης θερμοκρασίας δημιουργεί το αίσθημα της ξεκούρασης και της ηρεμίας. Σε αυτό παίζουν βασικό ρόλο και σύνδεση μεταξύ μελατονίνης και σεροτονίνης, καθώς η σεροτονίνη, ως ενισχυτικό της διάθεσης, αποτελεί συστατικό και της μελατονίνης. Η επάρκεια, λοιπόν, και των δύο οδηγεί σε βελτιωμένη διάθεση.

Μειωμένος κίνδυνος ασθένειας

Η πεποίθηση ότι η χαμηλότερη θερμοκρασία συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο αναπνευστικών παθήσεων έχει ήδη καταρριφθεί από τους επιστήμονες, με μόνη εξαίρεση τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Τουναντίον, η ξεκούραση σε πιο κρύα δωμάτια μπορεί στην πραγματικότητα να μετριάσει τον κίνδυνο ασθενειών λόγω της αύξησης της ευαισθησίας στην ινσουλίνη, μειώνοντας τον κίνδυνο εκδήλωσης του διαβήτη.

Η αυξημένη παραγωγή μελατονίνης θα μπορούσε επίσης να έχει θετική επίδραση στην πρόληψη ενάντια στη νόσο Αλτσχάιμερ και σε άλλες μορφές άνοιας. Ωστόσο, οι ειδικοί συνιστούν να μην χορηγείται μελατονίνη σε ηλικιωμένους με άνοια, εξαιτίας του υψηλότερου κινδύνου πτώσεων και άλλων ατυχημάτων.

Πηγή: Ygeiamou.gr

TAGS:

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις