Δευτέρα, 04 Δεκεμβρίου 2023 21:57

Πέντε πρωινές συνήθειες που ρυθμίζουν αποτελεσματικά το σάκχαρο

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Το πρωί θεωρείται η ιδανική στιγμή για να ρυθμίσετε τις τιμές του σακχάρου στο αίμα και να εξασφαλίσετε παράλληλα μια ισορροπία μέσα στη μέρα. Οι παρακάτω στρατηγικές κινήσεις θα σας βοηθήσουν να προσανατολιστείτε προς αυτήν την κατεύθυνση

Εάν παρακολουθείτε τις τιμές του σακχάρου στο αίμα, ίσως είναι απογοητευτικό να τις βλέπετε υψηλές από το πρωί. Ωστόσο, οι υψηλότερες τιμές των επιπέδων της γλυκόζης τις πρωινές ώρες θεωρούνται φυσιολογικές, καθώς το σώμα παράγει την κορτιζόλη, την ορμόνη του στρες, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μια άνοδο του σακχάρου στο αίμα γύρω στις 7 ή 8 π.μ., εξηγεί ο δρ. Kunal K. Shah, επίκουρος καθηγητής στο τμήμα ενδοκρινολογίας στην Ιατρική Σχολή Rutgers Robert Wood Johnson στο New Brunswick του New Jersey.

Γι αυτό, θεωρείται σημαντικό να ξεκινήσετε τη μέρα σας υιοθετώντας υγιεινές συνήθειες που θα διατηρήσουν το σάκχαρο στο αίμα σας υπό έλεγχο καθώς η μέρα συνεχίζεται.

Ένα ποτήρι νερό

Το πρώτο πράγμα που καλό είναι να κάνετε με το που ανοίξετε τα μάτια σας είναι να ενυδατωθείτε. Σύμφωνα με τους ειδικούς, όταν είστε αφυδατωμένοι, το σώμα σας περιέχει λιγότερο νερό, με αποτέλεσμα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα να είναι πιο υψηλά, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Το υψηλό σάκχαρο δημιουργεί επίσης μεγαλύτερη διούρηση, γεγονός που μπορεί να σας κάνει ακόμη πιο αφυδατωμένους. Φροντίστε λοιπόν να πίνετε νερό το πρωί, αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Ισορροπημένο πρωινό

Ένα καλό πρωινό μπορεί να σας αφήσει χορτάτους όλη μέρα, αλλά και να ρυθμίσει τις τιμές του σακχάρου. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί, επιλέγοντας ένα πρόγευμα πλούσιο σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, το οποίο θα καταναλώσετε μέσα σε μία ώρα μετά την ώρα αφύπνισης. Με αυτόν τον τρόπο, αποφεύγονται οι ασταθείς τιμές της γλυκόζης, που μπορούν να παρουσιαστούν, εάν παραληφθεί το πρωινό, αλλά και να διατηρήσει τον κορεσμό, επισημαίνει η Anthea Levi, διαιτολόγος.

Μια καλή επιλογή είναι μια ομελέτα με λαχανικά και αβοκάντο και μια φέτα ψωμί ολικής άλεσης ή πουτίγκα από σπόρους chia με μούρα και γιαούρτι.

Ένα φλιτζάνι καφέ

Αν ο καφές αποτελεί βασικό μέρος της πρωινής σας ρουτίνας, ίσως δεν χρειάζεται να τον εγκαταλείψετε εντελώς. Παρόλα αυτά, χρειάζεται προσοχή στη χρήση της ζάχαρης. Παρόλο που το CDC σημειώνει ότι ορισμένοι άνθρωποι είναι απλώς ιδιαίτερα ευαίσθητοι στην καφεΐνη και μπορεί να παρατηρήσουν μια αύξηση του σακχάρου στο αίμα μόνο από τον σκέτο καφέ, το πραγματικό ζήτημα είναι το τι προσθέτετε σε αυτόν, σύμφωνα με την Anthea Levi.

Όσον αφορά το γάλα, η διαιτολόγος προτείνει να προτιμήσετε μια μικρή ποσότητα γάλακτος με λίγα λιπαρά ή κάποιο φυτικό ρόφημα χωρίς πρόσθετα σάκχαρα.

Ξυπνήστε νωρίτερα

Το πρωινό άγχος για να ετοιμαστούμε αυξάνει με τη σειρά του τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, καθώς παράγεται περισσότερη κορτιζόλη, σύμφωνα με τον δρα Shah. Αυτό συμβαίνει διότι απελευθερώνονται μεγαλύτερες ποσότητες γλυκόζης στο αίμα από το ήπαρ.

Γι’ αυτό ο δρ. Shah συνιστά να δίνετε στον εαυτό σας περισσότερο χρόνο το πρωί. Αυτό βέβαια σημαίνει πως θα πρέπει να φροντίζετε και να κοιμάστε νωρίς, έτσι ώστε να συμπληρώνετε τουλάχιστον 7 ώρες ποιοτικού ύπνου.

Παράλληλα, μπορείτε να εφαρμόσετε την ηρεμία στην πρωινή σας ρουτίνα, κάνοντας διαλογισμό ή γιόγκα ή ακούγοντας χαλαρωτική μουσική.

Ασκηθείτε έξυπνα

Ακόμα κι ένας δεκάλεπτος περίπατος μετά το πρωινό είναι αρκετός για να μειωθούν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, σύμφωνα με την Anthea Levi. Αντίστοιχα, ιδιαίτερα ευεργετικές στη ρύθμιση του σακχάρου είναι και άλλες αερόβιες ασκήσεις, όπως το ποδήλατο ή το τρέξιμο. Από την άλλη, όμως, καλό θα ήταν να αποφεύγονται οι ασκήσεις με βάρη, καθώς θα μπορούσαν να έχουν τα αντίθετα αποτελέσματα, σύμφωνα με τον δρ. Shah.

Πηγή: Υgeiamou.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 04 Δεκεμβρίου 2023 20:31

Σχετικά Άρθρα

  • Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται: 4 συνήθειες για ένα δυναμικό πρωινό
    Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται: 4 συνήθειες για ένα δυναμικό πρωινό

    Ψυχολόγοι μοιράζονται τις δικές τους συνήθειες το πρωί, που τους βοηθούν να έχουν μια πιο όμορφη και ήρεμη ημέρα.

    Αυτό δεν είναι ένα ακόμη άρθρο που θα σου πει να πας γυμναστήριο το πρωί, να ξυπνήσεις στις 5:00 π.μ και μέχρι τις 8:00 π.μ. να έχεις τελειώσει τις μισές σου υποχρεώσεις για να έχεις μια όμορφη ημέρα. Πολύ ωραίο σενάριο και αυτό, αλλά δεν είναι όλα για όλους, ούτε και η σύγχρονη καθημερινότητα επιτρέπει πολλά – πολλά.

    Γι’ αυτό, ειδικοί ψυχολόγοι μοιράζονται τις δικές τους πρωινές συνήθειες που τους βοηθούν να έχουν μια πιο όμορφη και ήρεμη ημέρα. «Ο τρόπος που ξεκινάει κανείς την πρωινή του ρουτίνα, είναι καθοριστικός για τη διάθεση και την ψυχολογία του, κατά διάρκεια της ημέρας», αναφέρουν ειδικοί ψυχολόγοι στο Everyday Health.

    Μην ξεκινήσεις την μέρα σου με ειδήσεις

    Είναι καθοριστικό να μένουμε μακριά από αρνητικές ειδήσεις και το κινητό μας, ειδικά το πρωί και τουλάχιστον μια ώρα μετά το ξύπνημα μας. Η χρήση κινητού και πόσο μάλλον «η κατανάλωση αρνητικών ειδήσεων» αυξάνει αυτόματα και απότομα την ντοπαμίνη στον εγκέφαλο, κάτι το οποίο δημιουργεί σύγχυση στις ορμόνες και στη διάθεση. Είναι σημαντικό τουλάχιστον για την πρώτη ώρα της ημέρας μας, να μένουμε μακριά από οθόνες και κινητά και να σηκωνόμαστε από το κρεβάτι με ήρεμη διάθεση, δίνοντας χρόνο στον εαυτό μας να ξυπνήσει σταδιακά.

    Αντί για καφέ, επίλεξε τσάι ή φυσικό χυμό λαχανικών

    Οι πρώτες ουσίες που θα μπουν στον οργανισμό μας, παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στη διάθεση και την γενικότερη υγεία μας. Καταλαβαίνω πως το πρώτο πράγμα που θες είναι μια γουλιά καφέ, αλλά αυτή η συνήθεια ειδικά με άδειο στομάχι, περισσότερο βλαβερή μπορεί να είναι παρά ωφέλιμη. Μπορείς να προτιμήσεις έναν χυμό λαχανικών, ο οποίος θα ενυδατώσει τα κύτταρα και τον οργανισμό σου, ή να προτιμήσεις ένα ρόφημα με φυτικό γάλα και κουρκουμίνη. Αυτή η αλλαγή θα σου χαρίσει πολύ περισσότερη ενέργεια και βιταμίνες, απ’ ότι ο καφές.

    Βάλε την κατάλληλη μουσική

    Οι θετικές ιδιότητες της μουσικής στη ψυχική υγεία είναι αδιαπραγμάτευτες και πολλοί ειδικοί προτείνουν να φτιάξεις μια λίστα τραγουδιών με αγαπημένα σου τραγούδια, για να μπορείς να απολαύσεις την πρώτη ώρα της ημέρας σου με καλή διάθεση και χαλάρωση. Αυτή τη λίγη πολύτιμη ώρα του πρωινού σου, μπορείς μαζί με την μουσική, να σκεφτείς και όλα όσα σε κάνουν χαρούμενη αυτό το διάστημα στη ζωή σου.

    Μίλα με αγαπημένα σου πρόσωπα

    Μπορεί να μην σου αρέσει τόσο να κοινωνικοποιείσαι ειδικά τις πρώτες ώρες, ωστόσο η συνομιλία και επικοινωνία ειδικά με αγαπημένα σου άτομα μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη διάθεση σου και να μειώσει τα επίπεδα μοναξιάς. Μην ξεχνάς άλλωστε πως οι κοινωνικές σχέσεις είναι καθοριστικές για την γενικότερη υγεία μας, και ειδικά την ψυχική. Το πρωί είναι η καλύτερη στιγμή για να επικοινωνήσεις με τα αγαπημένα σου πρόσωπα αλλά και αντίστοιχα για να επικοινωνήσεις και εσύ τα συναισθήματα σου.

    Πηγή: Grace - In.gr

  • Το φρούτο που ρυθμίζει σάκχαρο, χοληστερόλη και ανακουφίζει από τη δυσκοιλιότητα
    Το φρούτο που ρυθμίζει σάκχαρο, χοληστερόλη και ανακουφίζει από τη δυσκοιλιότητα

    Το γλυκό φρούτο συνώνυμο της δύσης του καλοκαιριού αποτελεί κι ένα από τα πιο υγιεινά σνακ - αρκεί να μην το παρακάνουμε

    Παρότι θεωρείται από τα τελευταία φρούτα του καλοκαιριού, μπορούμε ακόμα να τα απολαύσουμε, ιδίως αν έχουμε την ευκαιρία να τα κόψουμε από το δέντρο. Ο λόγος για τα σύκα που μπορούμε εκτός από φρέσκα, να τα τρώμε και αποξηραμένα όλο το χρόνο ή σε μορφή μαρμελάδας και γλυκού του κουταλιού.

    «Τα σύκα είναι υγιεινά, καθώς αποτελούν εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, αντιοξειδωτικών και άλλων σημαντικών θρεπτικών συστατικών. Θα πρέπει, όμως, να καταναλώνονται με μέτρο» επισημαίνει η διαιτολόγος από την Cleveland Clinic, Δρ Maxine Smith, RD, LD. Ακολουθούν παρακάτω τα σημαντικότερα οφέλη που αποκομίζουμε από τα σύκα.

    Πλούσια σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά

    Ένα μεγάλο πλεονέκτημα των σύκων είναι το διατροφικό τους προφίλ. Οι φυτικές ίνες υποστηρίζουν την υγιή πέψη, ανακουφίζουν από τη δυσκοιλιότητα και βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς μειώνοντας την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη. Δύο ωμά σύκα μεσαίου μεγέθους – περίπου 17 γραμμάρια – παρέχουν 2 γραμμάρια φυτικών ινών. Εκτός αυτού, τα σύκα περιέχουν βασικά θρεπτικά συστατικά όπως χαλκό, κάλιο, μαγγάνιο, μαγνήσιο και βιταμίνη Κ, που συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού.

    Υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς

    Εργαστηριακές μελέτες έχουν αποδείξει ότι το εκχύλισμα σύκου μπορεί να ενισχύσει την υγεία της καρδιάς, μειώνοντας την αρτηριακή πίεση και βελτιώνοντας τις τιμές της χοληστερόλης, οδηγώντας σε αύξηση της HDL (καλής) χοληστερόλης και μειώνοντας τη συνολική χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια. Ωστόσο, οι μελέτες δεν ήταν κλινικές: «Λάβετε υπόψη ότι δεν πρόκειται για μελέτες σε ανθρώπους και ότι οι ερευνητές χρησιμοποίησαν εκχυλίσματα και όχι ολόκληρο τον καρπό του σύκου», διευκρινίζει η Δρ Smith. «Αλλά τα θετικά αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά και ελπίζουμε να έχουμε περισσότερες έρευνες σε αυτόν τον τομέα» συμπληρώνει.

    Βελτιώνουν την πέψη

    Τα σύκα παρέχουν σημαντικά πρεβιοτικά που τροφοδοτούν τα καλά βακτήρια του εντέρου. Ένα υγιές μικροβίωμα μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερη φλεγμονή και καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Αντίστοιχα, τα σύκα θεωρούνται μια φυσική θεραπεία για τα άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου με συμπτώματα δυσκοιλιότητας. Σε μια μελέτη 150 τέτοιων ατόμων, οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν 45 γραμμάρια αποξηραμένων σύκων δύο φορές την ημέρα κατάφεραν να βελτιώσουν το φούσκωμα, τον πόνο στο έντερο και δυσκοιλιότητα.

    Ρυθμίζουν το σάκχαρο

    Σε μια μικρή μελέτη, άτομα με διαβήτη τύπου 1 που έπιναν καθημερινά τσάι από φύλλα σύκου παρουσίασαν μειωμένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Κατά τη διάρκεια του μήνα που έπιναν το τσάι, χρειάστηκαν περίπου 12% λιγότερη ινσουλίνη. Παρόλα αυτά, ολόκληρος ο καρπός του σύκου θα μπορούσε να ωφελήσει και τα άτομα με διαβήτη τύπου 2, λόγω και των ισχυρών αντιοξειδωτικών ουσιών, όπως καροτενοειδή και πολυφαινόλες.

    Μπορούμε να τα καταναλώνουμε καθημερινά;

    Η διαιτολόγος επισημαίνει ότι παρότι είναι ιδιαιτέρως υγιεινά, η κατανάλωσή τους δε θα πρέπει να υπερβαίνει τα πλαίσια μιας ισορροπημένης υγιεινής διατροφής, καθώς εάν το παρακάνετε, είναι πιθανό να παρουσιάσετε πόνο στο έντερο ίσως και διάρροια. Υπάρχει όμως συγκεκριμένος αριθμός που επιτρέπεται; Αυτό εξαρτάται από τον αριθμό των κενώσεων: «Αν έχετε συχνά δυσκοιλιότητα, μπορείτε πιθανώς να φάτε μέχρι και τέσσερα σύκα την ημέρα. Αν οι κενώσεις είναι αρκετά τακτικές, είναι καλύτερο να περιορίζεστε σε δύο ή τρία φρέσκα ή αποξηραμένα σύκα ημερησίως», συνιστά η ίδια.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Κοιμάστε λιγότερο από έξι ώρες κάθε βράδυ; Γιατί θα πρέπει να ελέγξετε το σάκχαρό σας
    Κοιμάστε λιγότερο από έξι ώρες κάθε βράδυ; Γιατί θα πρέπει να ελέγξετε το σάκχαρό σας

    Ο κ. Χάρης Δημοσθενόπουλος, Κλινικός Διαιτολόγος- Βιολόγος και Διδάκτορας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, συνοψίζει τα δεδομένα μελέτης που έδειξε τη διάρκεια ύπνου η οποία αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη - Ποιος ο ρόλος των διαταραχών του ύπνου

    Οι ενήλικες θα πρέπει να κοιμούνται τουλάχιστον επτά ώρες κάθε βράδυ για να διατηρήσουν τη συνολική υγεία και ευεξία τους. Είναι γνωστό ότι οι διαταραχές ύπνου και άλλα θέματα που σχετίζονται με τον ύπνο επηρεάζουν ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού. Αυτή η μείωση του χρόνου ύπνου μπορεί να προκληθεί από το άγχος της σύγχρονης ζωής.

    Η σχέση του ποιοτικού και επαρκούς ύπνου έχει συνδεθεί μέσα από πολλές μελέτες με τα μεταβολικά νοσήματα και τη ρύθμιση τόσο των τιμών γλυκόζης όσο και του σωματικού βάρους. Συγκεκριμένα, ο διαβήτης τύπου 2 έχει συνδεθεί τόσο με τη σύντομη διάρκεια ύπνου, η οποία συχνά ορίζεται ως λιγότερο από έξι ώρες τη νύχτα, όσο και με τη μεγάλη διάρκεια ύπνου, η οποία συνήθως περιγράφεται ως περισσότερες από εννέα ώρες τη νύχτα. Ο κίνδυνος διαβήτη τύπου 2 αυξάνεται τακτικά από τη σύντομη διάρκεια ύπνου.

    Σε πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη στο επιστημονικό περιοδικό Diabetologia οι ερευνητές αξιολόγησαν δεδομένα για περίπου 36.000 ενήλικες και διαπίστωσαν ότι τα άτομα διέτρεχαν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη εάν είχαν διαταραχή ύπνου. Πρόκειται για μία ακόμα μελέτη που παρέχει πληροφορίες σχετικά με τη σημασία της υγείας του ύπνου στη μέση ηλικία, ιδιαίτερα τη διατήρηση τακτικών προγραμμάτων ύπνου με την πάροδο του χρόνου, για τη μείωση του κινδύνου δυσμενών καρδιομεταβολικών καταστάσεων.

    Η διάρκεια του ύπνου είναι δυναμική και μπορεί να αλλάξει με την πάροδο του χρόνου, αντανακλώντας τόσο τη βραχυπρόθεσμη μεταβλητότητα όσο και τις μακροπρόθεσμες μετατοπίσεις που οφείλονται σε διάφορους εσωτερικούς και εξωτερικούς παράγοντες. Είναι αρκετές οι πρόσφατες μελέτες που έχουν βρει ότι η συστηματικά σύντομη διάρκεια του ύπνου, καθώς και η αύξηση ή η μείωση της διάρκειας ύπνου, συσχετίστηκαν με υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη, γεγονός που υποδηλώνει ότι η ποιότητα του ύπνου με την πάροδο του χρόνου είναι προγνωστικός παράγοντας εμφάνισης του διαβήτη τύπου 2.

    Στη γνωστή μελέτη Nurses’ Health Study, οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες στις ομάδες με σύντομο και σχετικά φυσιολογικό ύπνο είχαν σημαντικά υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης διαβήτη και τόσο οι αυξήσεις όσο και οι μειώσεις στη διάρκεια του ύπνου προέβλεπαν υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη. Στη μελέτη Nurses’ Health Study II, μελετήθηκαν έξι τροχιές ύπνου και τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι οι γυναίκες στις σταθερές ομάδες 5 και 6 ωρών, καθώς και οι γυναίκες στις φθίνουσες και αυξανόμενες ομάδες, είχαν υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

    Στη μελέτη Whitehall II, οι Ferrie et al εξέτασαν τα πρότυπα ύπνου σε τέσσερις διαδοχικούς κύκλους μελέτης σε σχέση με την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2. Σε σύγκριση με εκείνους που ανέφεραν 7 ώρες ύπνου τόσο στην αρχή όσο και στο τέλος ενός κύκλου μελέτης, οι συμμετέχοντες με αύξηση στη διάρκεια ύπνου κατά 2 ώρες ή περισσότερο και εκείνοι που είχαν σταθερά σύντομο ύπνο (μέσος όρος ≤ 5,5 ώρες) είχαν 65% και 35 % μεγαλύτερο κίνδυνο διαβήτη κατά τη διάρκεια αυτού του κύκλου, αντίστοιχα.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Τρία αντιφλεγμονώδη μπαχαρικά που ρίχνουν σάκχαρο και χοληστερόλη
    Τρία αντιφλεγμονώδη μπαχαρικά που ρίχνουν σάκχαρο και χοληστερόλη

    Πολλά μπαχαρικά είναι αντιοξειδωτικά, αντιδιαβητικά και προστατεύουν από καρδιακές παθήσεις- Μία διαιτολόγος αποκαλύπτει τα τρία πιο δραστικά αντιφλεγμονώδη μπαχαρικά που δεν πρέπει να λείπουν από το πιάτο μας

    Το φαγητό χωρίς πικάντικες, γλυκιές, ή γλυκόπικρες μαγειρικές πινελιές, θα ήταν μόνο ανάγκη και όχι απόλαυση. Αυτές οι εύγευστες προσθήκες που διαχωρίζουν το «γεύομαι» από το «τρώω», είναι τα βότανα και τα μπαχαρικά. Το βασικότερο, όμως, είναι ότι πάνω από 300 βότανα και μπαχαρικά που προσδίδουν νοστιμιά, έχουν και σημαντικά διατροφικά οφέλη για τον οργανισμό.

    Η πιστοποιημένη διαιτολόγος Shyla Cadogan αναφέρει ότι από τη διατροφή της, δεν λείπουν τρία εξαιρετικά θρεπτικά συστατικά:

    Κανέλα

    Το αρωματικό και αντιδιαβητικό αυτό μπαχαρικό λειτουργεί και ως ισχυρό αντιοξειδωτικό που κατευνάζει τη φλεγμονή στο σώμα και μπορεί επίσης να ρυθμίσει σε φυσιολογικά επίπεδα του σάκχαρο στο αίμα. Σύμφωνα με μελέτες, ακόμη και μισό κουταλάκι του γλυκού κανέλα μπορεί να είναι πολύ ευεργετικό για την υγεία.

    Κουρκουμάς

    Το ινδικό αυτό μπαχαρικό που περιέχει την, υψηλή σε διατροφική αξία, κουρκουμίνη, και χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια στην ινδική ιατρική Αγιουρβέδα, σήμερα έχει ανακαλυφθεί ότι προφυλάσσει τον εγκέφαλο, μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, έχει αντικαρκινικη δράση και ανακουφίζει την αρθρίτιδα.

    Σκόρδο

    Το σκόρδο ανήκει στην οικογένεια Allium, είναι στενός συγγενής με τα κρεμμύδια, τα φρέσκα κρεμμύδια και τα πράσα και αξιοποιούνταν από τους Αρχαίους Αιγύπτιους, Έλληνες, Ρωμαίους, Κινέζους και Ινδούς για φαρμακευτικούς λόγους. Πολύ σημαντικό είναι ότι το σκόρδο μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης και, ως εκ τούτου, τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Επιπλέον, προστατεύει τον οργανισμό από οξειδωτική βλάβη, η οποία οδηγεί σε διαβήτη, καρκίνο και καρδιακές παθήσεις.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Η πικάντικη μεσογειακή υπερτροφή που ρίχνει το σάκχαρο και βοηθά στη ρύθμιση του διαβήτη
    Η πικάντικη μεσογειακή υπερτροφή που ρίχνει το σάκχαρο και βοηθά στη ρύθμιση του διαβήτη

    Ανακαλύψτε τον κρυμμένο «θησαυρό» της μεσογειακής διατροφής που μπορεί να σας βοηθήσει στη διαχείριση του διαβήτη

    Στην καρδιά της Μεσογείου, ένα μικρό φυτό κρύβει μέσα του έναν καρπό «θησαυρό» για την υγεία μας, την κάπαρη. Αυτό το υπερτρόφιμο δεν είναι μόνο γνωστό για τη χαρακτηριστική του γεύση και αρωματική νότα που χαρίζει στα μεσογειακά πιάτα, αλλά και για όλα τα σημαντικά οφέλη που βάσει μελετών, μπορεί να προσφέρει στη ρύθμιση του διαβήτη.

    Η Μεσόγειος, γνωστή για την ποικιλία των τροφίμων και την πλούσια διατροφική της παράδοση, είναι ο τόπος καταγωγής πολλών υπερτροφών. Οι τελευταίες, είναι τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και έχουν αναγνωριστεί για τα οφέλη τους στην υγεία. Μερικά από τα πιο γνωστά μεσογειακά υπερτρόφιμα είναι η ελιά, το ρόδι και το θυμάρι, όλα γνωστά για τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις τους ιδιότητες. Στην κατηγορία αυτών των υπερτροφών, η κάπαρη (Capparis spinosa) ξεχωρίζει για τα πολλαπλά οφέλη της. Παρά το μικρό της μέγεθος, η κάπαρη περιέχει πλούσιες αντιοξειδωτικές ουσίες και θρεπτικά συστατικά που μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση διάφορων προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη.

    Κάπαρη και διαβήτης

    Πρόσφατες έρευνες έχουν αρχίσει να ρίχνουν φως στις δυνατότητες της κάπαρης να βοηθήσει στη ρύθμιση του σακχάρου του αίματος. Αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα, ορισμένες μελέτες έχουν ήδη καταγράψει υποσχόμενα ευρήματα.

    Φαίνεται λοιπόν ότι ορισμένα συστατικά της κάπαρης μπορούν να βοηθήσουν στην καλύτερη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα ενισχύοντας την πρόσληψή του από τους ιστούς, μειώνοντας την απορρόφηση των υδατανθράκων και προστατεύοντας τα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη στο πάγκρεας.

    Μια άλλη μικρή μελέτη που περιλάμβανε 30 άτομα με διαβήτη έδειξε ότι η κατανάλωση εκχυλίσματος κάπαρης, τρεις φορές την ημέρα, βοήθησε στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα καθώς και των τριγλυκεριδίων.

    Μια παλαιότερη μελέτη σε 54 άτομα με διαβήτη βρήκε ότι η κατανάλωση 400 mg εκχυλίσματος κάπαρης, τρεις φορές την ημέρα για δύο μήνες, οδήγησε σε σημαντικές βελτιώσεις στα επίπεδα σακχάρου νηστείας και στη μακροχρόνια διαχείριση του σακχάρου στο αίμα σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.

    Κάπαρη, μια υποσχόμενη τροφή για το μέλλον

    Παρόλο που τα αποτελέσματα των μελετών είναι ενθαρρυντικά, είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να κατανοηθεί πλήρως ο τρόπος με τον οποίο η κάπαρη επηρεάζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα όταν καταναλώνεται σε φυσιολογικές ποσότητες ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Ωστόσο, συνολικά, η κάπαρη είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά όπως η κερκετίνη και η ρουτίνη και συμβάλλει στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

    Η προσθήκη της στη διατροφή σας θα σας προσφέρει επιπλέον οφέλη υγείας, ιδίως αν ακολουθείτε μια ισορροπημένη μεσογειακή διατροφή. Μην ξεχνάτε επίσης ότι παρά τα οφέλη της είναι και πολύ αλμυρή – δηλαδή πλούσια σε νάτριο – οπότε χρειάζεται μέτρο στην κατανάλωσή της.

    Πηγή: Ygeiamou.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik
  • Γιατί δεν πρέπει να πίνετε καφέ μόλις ξυπνάτε - Πότε είναι η ιδανική ώρα
    Γιατί δεν πρέπει να πίνετε καφέ μόλις ξυπνάτε - Πότε είναι η ιδανική ώρα

    Μήπως κάτι κάνουμε στραβά τελικά;

    Πολλοί άνθρωποι κατευθύνονται στην καφετιέρα μόλις ξυπνήσουν, αλλά αυτό δεν θα σας δώσει περισσότερη ενέργεια.

    Ερευνητές του καφέ, μετά από μελέτες αποκάλυψαν πότε είναι η καλύτερη στιγμή για να απολαύσουμε τον πρώτο καφέ της ημέρας, που θα μας δώσει το έναυσμα για τη συνέχεια που θα ακολουθήσει.

    Εκπρόσωπος της Oddy Knocky Coffee δήλωσε: «Το να πάμε κατευθείαν στον καφέ το πρωί μπορεί να μην είναι η καλύτερη ιδέα αν θέλουμε να μείνουμε ξύπνιοι χωρίς να καταρρεύσουμε κάποια στιγμή μέσα στη μέρα. Ωστόσο, όλα αυτά οφείλονται στους φυσικούς ρυθμούς του σώματός μας. Το σώμα παράγει κάτι που ονομάζεται αδενοσίνη - η οποία σας κάνει να νυστάζετε - και κορτιζόλη, τη λεγόμενη «ορμόνη του στρες». Και οι δύο αυτές χημικές ουσίες επηρεάζουν το πόσο καλά επιδρά καθημερινή δόση της καφεΐνης.

    «Πιείτε καφέ περίπου μια ώρα αφού ξυπνήσετε»

    Και συνεχίζει ο εκπρόσωπος της Oddy Knocky Coffee: «Το να πίνετε καφέ αμέσως μετά το ξύπνημα δεν είναι πιθανώς ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε το εσωτερικό ρολόι του σώματός σας σε καλό επίπεδο, καθώς μάχεται με αυτές τις άλλες χημικές ουσίες στον εγκέφαλό σας που όλες προσπαθούν να κάνουν διαφορετικά πράγματα πάνω στο σώμα σας».

    Στο τέλος έδωσε και τη χρηστικήβ συμβουλή για τους λάτρεις του καφέ: «Πιείτε το πρώτο φλιτζάνι καφέ περίπου μια ώρα αφού ξυπνήσετε - και όχι νωρίτερα. Αυτό δίνει την ευκαιρία στα επίπεδα της κορτιζόλης σας να χαλαρώσουν και αφήνει την καφεΐνη να κάνει σωστά τη δουλειά της».

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Τι να κάνετε και τι όχι μόλις ξυπνήσετε το πρωί
    Τι να κάνετε και τι όχι μόλις ξυπνήσετε το πρωί

    Πρόκειται για τις πρώτες κινήσεις που κάνουμε οι περισσότεροι όταν ξυπνάμε - Αν, όμως, γνωρίζαμε πόσο βλάπτουν τον εγκέφαλό μας, ίσως να ακολουθούσαμε τις συμβουλές μιας ειδικού για τις ενέργειες που πρέπει να κάνουμε αμέσως μόλις σηκωθούμε το πρωί

    Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που κάνετε, όταν ξυπνάτε το πρωί; Η νευροεπιστήμονας Emily McDonald προειδοποιεί σχετικά με τις δραστηριότητες που πρέπει να αποφεύγετε αμέσως μετά το ξύπνημα, ώστε να προστατεύσετε την υγεία του εγκεφάλου σας.

    Τι δεν πρέπει, λοιπόν, να κάνετε; Σύμφωνα με την ειδικό, πρέπει οπωσδήποτε να αντισταθείτε στην κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων και τον έλεγχο του τηλεφώνου σας αμέσως μόλις ξυπνήσετε.

    Η δρ. McDonald τονίζει τη σημασία των υγιεινών συνηθειών για την πρόληψη συμπτωμάτων, όπως η εγκεφαλική ομίχλη και η λήθη. Συνιστά να μην πιάνετε το τηλέφωνό σας αμέσως μόλις σηκωθείτε το πρωί, αλλά να περιμένετε τουλάχιστον 20 λεπτά πριν αρχίσετε να εξερευνάτε τα νέα του διαδικτύου. «Όταν ξυπνάτε, ο εγκέφαλος βρίσκεται στη μεταβατική φάση μεταξύ ύπνου και αφύπνισης. Το περιεχόμενο του διαδικτύου μπορεί πολλές φορές να είναι στρεσογόνο, προκαταβάλλοντας τον εγκέφαλο για μια ημέρα γεμάτη άγχος», εξηγεί η δρ. McDonald. «Αυτό στο οποίο εκθέτετε το μυαλό σας είναι εξαιρετικά κρίσιμο. Όταν το πρώτο πράγμα που κάνετε μόλις ξυπνάτε είναι να κοιτάτε το τηλέφωνό σας, επηρεάζετε την παραγωγή ντοπαμίνης. Γι’ αυτό, προσπαθήστε να μην κοιτάτε το τηλέφωνό σας για τουλάχιστον 20 με 30 λεπτά μετά το ξύπνημα», συνιστά.

    Η ειδικός επισημαίνει ότι το ίδιο ισχύει και το βράδυ, διευκρινίζοντας ότι οι τηλεοράσεις, οι φορητοί υπολογιστές, τα τηλέφωνα και γενικότερα η επαφή με τις οθόνες θα πρέπει να σταματά τουλάχιστον μία ώρα πριν από τον ύπνο.

    Πέρα από την ενασχόληση με τα ψηφιακά μέσα, αρνητικό αντίκτυπο στον εγκέφαλο μπορεί επίσης να έχει η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων. «Τα επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν συνδεθεί με τη γνωστική έκπτωση, που οδηγεί σε εγκεφαλική ομίχλη και λήθη. Η σύνδεση εντέρου – εγκεφάλου είναι τεκμηριωμένη επιστημονικά», υπογραμμίζει η δρ. McDonald. «Αντίθετα, τα τρόφιμα ολικής αλέσεως και τα καλά λιπαρά κάνουν καλό στον εγκέφαλο. Μερικές τροφές που ξεχωρίζουν είναι το αβοκάντο και τα βατόμουρα».

    Τέλος, η ειδικός επιμένει ότι οι άνθρωποι πρέπει να αποφεύγουν την αρνητική αυτο-ομιλία. «Αυτό που λέτε στον εαυτό σας καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεστε τον κόσμο. Αν, για παράδειγμα, λέτε: «Σήμερα θα είναι μια υπέροχη μέρα», αυτό υποδεικνύει στον εγκέφαλο να αναζητά τα όμορφα πράγματα», τονίζει. «Προσπαθώ να λέω θετικά πράγματα στον εαυτό μου. Όσο περισσότερο σκεφτόμαστε κάτι, ο εγκέφαλός μας συντονίζεται σε αυτό», συμπληρώνει.

    Η ίδια υποστηρίζει ότι ένα από τα καλύτερα πράγματα για τον εγκέφαλο είναι ο διαλογισμός. Το πρωί, μάλιστα, πριν αρχίσετε να εργάζεστε, είναι μια εξαιρετική ώρα για να εξασκηθείτε. «Όλοι μπορούν να κάνουν διαλογισμό. Έχει σπουδαίες αντιγηραντικές ιδιότητες, συμβάλλει στη συγκέντρωση, ενισχύει τη γέννηση νέων εγκεφαλικών κυττάρων στον ιππόκαμπο, το τμήμα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για τη μάθηση και τη μνήμη και, γενικότερα, διατηρεί τον εγκέφαλο νέο».

    Πηγή: Ygeiamou.gr

  • Το απολαυστικό κόκκινο φρούτο που ρυθμίζει σάκχαρο και χοληστερόλη
    Το απολαυστικό κόκκινο φρούτο που ρυθμίζει σάκχαρο και χοληστερόλη

    Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά καλοκαιρινά φρούτα αποτελεί συνάμα κι έναν πολύτιμο σύμμαχο καλής υγείας

    Εκτός από το καρπούζι, οι φράουλες συμπρωταγωνιστούν ως το φρούτο που απολαμβάνουμε μετά το φαγητό το καλοκαίρι ή απλά ως σνακ ανάμεσα στα γεύματα, κυρίως για την ανεπανάληπτη γεύση της. Αποδεικνύεται, όμως, και σε έναν από τους καλύτερους και γλυκούς τρόπους για να παραμείνουμε υγιείς. Η διαιτολόγος της Cleveland Clinic, Bailey Flora, MS, RDN, LD, εξηγεί τα οφέλη που έχουν οι φράουλες καθώς και ποια θρεπτικά συστατικά περιέχουν που τις κάνουν απαραίτητες για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού.

    Αρχικά, οι φράουλες είναι πλούσιες σε βιταμίνη C: μόλις οκτώ μέτριες φράουλες περιέχουν το 160% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας, δηλαδή περισσότερη από αυτή που προσφέρει ένα πορτοκάλι. Περιέχουν, επίσης, σημαντικά αντιοξειδωτικά, όπως οι ανθοκυανίνες, τα οποία προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες, αλλά και άλλες σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα, όπως μαγγάνιο, κάλιο και φυλλικό οξύ. Επιπλέον:

    Ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου

    Σύμφωνα με έρευνες, η συχνή κατανάλωση φράουλας προστατεύει τον εγκέφαλο από τη γήρανση: μια μελέτη που μέτρησε την εγκεφαλική λειτουργία σε περισσότερους από 16.000 συμμετέχοντες επί έξι χρόνια, διαπίστωσε ότι όσοι έτρωγαν περισσότερα βατόμουρα και φράουλες εμφάνιζαν λιγότερη γνωστική εξασθένιση και τη διαύγεια ενός ατόμου έως και δυόμισι χρόνια νεότερου. Μια διαφορετική μελέτη συμπέρανε ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν φράουλες είχαν 34% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν τη νόσο Αλτσχάιμερ.

    Οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα προστατευτικά αποτελέσματα οφείλονται στα αντιοξειδωτικά, μειώνοντας παράλληλα τη χρόνια φλεγμονή, μια βασική αιτία της ανάπτυξης της νόσου Αλτσχάιμερ.

    Ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα

    Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε βιταμίνη C, οι φράουλες έχουν την ικανότητα να μας προστατέψουν από αναπνευστικές και συστηματικές λοιμώξεις και να επουλώσουν τις πληγές. Εάν μάλιστα σας ταλαιπωρεί ένα κρυολόγημα ή γρίπη, είναι προτιμότερο να επιλέξετε κάποια πλούσια πηγή βιταμίνης C, όπως οι φράουλες, παρά ένα συμπλήρωμα. Επιπλέον, η αντιφλεγμονώδης δράση της μειώνει την αντίδραση στο στρες που προκαλείται από την ασθένεια ή απλώς από την καθημερινή ζωή.

    Προστατεύουν την καρδιά

    Έρευνες δείχνουν ότι οι φράουλες μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη διαφόρων καταστάσεων που μπορούν να οδηγήσουν σε καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια, καθώς και του διαβήτη, ο οποίος αυξάνει την πιθανότητα καρδιακών παθήσεων. Ειδικότερα, καταναλώνοντας το ισοδύναμο 3,5 φλιτζανιών φρέσκων φραουλών την ημέρα, οι συμμετέχοντες μιας μικρής μελέτης κατάφεραν να μειώσουν τη χοληστερόλη κατά 5% σε ένα διάστημα ενός μήνα. Παρόμοια ήταν και τα αποτελέσματα μιας επόμενης μελέτης, η οποία συμπέρανε ότι η χοληστερόλη μειώθηκε κατά 10% σε δύο μήνες.

    Αντίστοιχα παρατηρήθηκε ότι μισό κιλό φράουλες την ημέρα μείωσε τα τριγλυκερίδια κατά 20%, σύμφωνα με μια άλλη μελέτη.

    Ρυθμίζουν τις τιμές του σακχάρου στο αίμα

    Σε μια φινλανδική μελέτη, οι άνθρωποι που έτρωγαν φράουλες με ένα κομμάτι λευκό ψωμί απελευθέρωσαν 26% λιγότερη ινσουλίνη σε σύγκριση με την κατανάλωση ψωμιού με αγγούρι. Οι συμμετέχοντες κατανάλωσαν επίσης το ψωμί με άλλα μούρα, όπως βατόμουρα και κράνμπερι, όμως μόνο οι φράουλες εξασθενούσαν την αιχμή του σακχάρου στο αίμα μετά το γεύμα.

    Πηγή: Ygeiamou.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο