Υγεία

Οι 4 τροφές με τη μεγαλύτερη αντικαρκινική δράση

Οι 4 τροφές με τη μεγαλύτερη αντικαρκινική δράση

Οι λίστα με τις τροφές που «πολεμούν» τον καρκίνο, σύμφωνα με την επιστήμη.

Όπως αναφέρουν τα στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ, μόνο για το 5 – 10% των περιστατικών καρκίνου ευθύνονται γονιδιακοί παράγοντες.

Σύμφωνα με το Healthstat.gr, αυτό σημαίνει ότι περιβαλλοντικοί παράγοντες και επιλογές που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής, όπως είναι η διατροφή και η άσκηση, διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην εμφάνιση καρκίνου για εκατομμύρια ασθενείς.

Είναι γνωστό πως μια μεσογειακού τύπου διατροφή προωθεί την καλή υγεία και προστατεύει όχι μόνο από τον καρκίνο, αλλά και από το υψηλό σάκχαρο, την χοληστερίνη και τα καρδιαγγειακά νοσήματα εν γένει.

Ωστόσο, υπάρχουν συγκεκριμένες τροφές που περιέχουν ωφέλιμες ουσίες, με αντικαρκινικές ιδιότητες, οι οποίες θεωρείται ότι μπορούν να λειτουργήσουν ως «ασπίδα προστασίας» κατά του καρκίνου και των χρόνιων νοσημάτων.

Ας δούμε τις 4 τροφές που θεωρείται πως έχουν την ισχυρότερη αντικαρκινική δράση, σύμφωνα με το πρόσφατο δημοσίευμα της εγγεγραμμένης διαιτολόγου Rachel Ajmera, στην ιατρική ιστοσελίδα «Health Line».

1. Μπρόκολο

Το μπρόκολο περιέχει τη σουλφοραφάνη, μια φυτική ουσία που θεωρείται πως έχει ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες. Μια εργαστηριακή μελέτη διαπίστωσε ότι η εν λόγω ουσία κατάφερε να μειώσει το μέγεθος και τον αριθμό των καρκινικών κυττάρων του μαστού σε ποσοστό έως και 75%.

Παράλληλα, μελέτη σε ποντίκια ανέφερε ότι η σουλφοραφάνη σκότωσε καρκινικά κύτταρα στον προστάτη και μείωσε τον μέγεθος των όγκων πάνω από 50%.

Όσον αφορά τους ανθρώπους, δυστυχώς δεν έχουν γίνει αρκετές μελέτες που να αποδεικνύουν πως η πρόσληψη μπρόκολου μέσω της διατροφής μειώνει τον κίνδυνο του καρκίνου, ωστόσο ανάλυση 35 μελετών ανακάλυψε ότι τα άτομα που καταναλώνουν μπρόκολο (και σταυράνθη λαχανικά γενικότερα) τείνουν να εμφανίζουν πιο σπάνια καρκίνο του παχέος εντέρου. Παρόλα αυτά, τα αίτια αυτής της σύνδεσης δεν έχουν διερευνηθεί, επομένως χρειάζεται περεταίρω έρευνα, ώστε να μπορούμε να μιλήσουμε με σιγουριά.

2. Καρότο

Υπάρχει αρκετή βιβλιογραφία που να υποστηρίζει τη σύνδεση μεταξύ κατανάλωσης καρότου και μείωση συγκεκριμένων τύπων καρκίνου.

Για παράδειγμα, μια ανάλυση μελέτησε τα αποτελέσματα πέντε διαφορετικών ερευνών και διαπίστωσε ότι η τακτική πρόσληψη καρότων μείωνε το ρίσκο εμφάνισης καρκίνου του στομάχου έως και 26%.

Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι μια διατροφή πλούσια σε καρότα σχετιζόταν με μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του προστάτη κατά 18%.

Τέλος, μια ανάλυση της διατροφής 1.266 καπνιστών ανακάλυψε ότι οι καπνιστές που δεν έτρωγαν καρότα ήταν τρεις φορές πιο πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο του πνεύμονα, συγκριτικά με εκείνους που έτρωγαν καρότα πάνω από μια φορά την εβδομάδα.

3. Ξηροί καρποί

Σύμφωνα με το Health Line, ερευνητές μελέτησαν τις διατροφές 19.386 ανθρώπων και διαπίστωσαν ότι εκείνοι που κατανάλωναν ξηρούς καρπούς τακτικά είχαν χαμηλότερες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιουδήποτε είδους καρκίνο.

Μια άλλη μελέτη ακολούθησε 30.708 συμμετέχοντες για έως και 30 χρόνια και ανακάλυψε ότι η τακτική κατανάλωση ξηρών καρπών συνδεόταν με χαμηλότερο ρίσκο εμφάνισης καρκίνου στο παχύ έντερο, το πάγκρεας και το ενδομήτριο.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα ευρήματα μιας μελέτης σε ποντίκια, τα καρύδια μείωσαν το ρυθμό ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων στο μαστό κατά 80% και μείωσαν τον αριθμό των όγκων κατά 60%.

4. Ελαιόλαδο

Είναι γνωστό πως το ελαιόλαδο -ιδίως το ωμό- προσφέρει μια πλειάδα από οφέλη για την υγεία, καθώς πρόκειται για μια από τις καλύτερες πηγές λιπαρών για τον άνθρωπο.

Μια τεράστια ανάλυση συνολικά 19 μελετών έδειξε ότι τα άτομα που προσλάμβαναν μεγαλύτερες ποσότητες ελαιόλαδου μέσω της διατροφής τους είχαν μικρότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνου του μαστού, καθώς και οποιονδήποτε καρκίνο του γαστρεντερικού συστήματος, σε σχέση με εκείνους που προσλάμβαναν μικρότερες ποσότητες.

Μια άλλη μελέτη διερεύνησε τα ποσοστά καρκίνου σε 28 χώρες από όλο τον κόσμο και διαπίστωσε ότι στις χώρες που η διατροφή είναι πιο πλούσια σε ελαιόλαδο, τα ποσοστά του καρκίνου του παχέος εντέρου ήταν χαμηλότερα, συγκριτικά με τις υπόλοιπες.

Με πληροφορίες: www.Healthstat.gr

Πηγή: iEidiseis.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup