Τετάρτη, 20 Δεκεμβρίου 2023 14:59

Κουρκουμάς και άλλα 3 αρωματικά βότανα για δυνατό ανοσοποιητικό και λιγότερες ιώσεις

Γράφτηκε από την
Ad Slot

To μυστικό για να ενισχύσουμε τη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος όσο βαδίζουμε προς την καρδιά του χειμώνα κρύβεται μέσα σε ένα φλιτζάνι τσάι - Αυτά είναι τα καλύτερα

Βρίσκονται σχεδόν σε κάθε ντουλάπι της κουζίνας και μπορούν να μας προσφέρουν το αίσθημα της ζεστασιάς τις κρύες μέρες του χειμώνα. Σε αυτή την αίσθηση, προσθέστε τώρα και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, καθώς αποτελούν ένα φυσικό βάλσαμο για τη συνολική υγεία του οργανισμού μας.

Ένα φλιτζάνι τσάι προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία, όπως μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη και υπέρτασης, ενώ ταυτόχρονα σας κρατά ενυδατωμένους. Τα αντιοξειδωτικά και άλλα πολύτιμα συστατικά των αφεψημάτων που ακολουθούν κάνουν τα δικά τους… μαγικά αθόρυβα, προσφέροντας στο σώμα σας την υποστήριξη που χρειάζεται ενάντια στις απειλές.

Κουρκουμάς

Με το χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα του, ο κουρκουμάς δε δίνει χρώμα μόνο στο φαγητό, αλλά αποτελεί και συστατικό αφεψήματος για ισχυρό ανοσοποιητικό, χάρη στην κουρκουμίνη. Το ενεργό αυτό συστατικό υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα ρυθμίζοντας την ανάπτυξη των κυττάρων του και των κυττάρων που προκαλούν καρκίνο και μειώνοντας τη φλεγμονή στο σώμα. Έτσι, θεωρείται ιδιαίτερα ευεργετικό για τα άτομα που πάσχουν από αρθρίτιδα και άλλες φλεγμονώδεις καταστάσεις. Παράλληλα, έχει αντιιικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες και χρησιμοποιείται παραδοσιακά σε ορισμένους πολιτισμούς για την ανακούφιση από τα συμπτώματα του κρυολογήματος και της γρίπης.

Απλώς προσθέστε μισό κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά σε σκόνη σε 2 φλιτζάνια νερό και αφήστε το μείγμα να βράσει. Στη συνέχεια, χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε το να σιγοβράσει για 5 έως 10 λεπτά. Μπορείτε επίσης να συμπληρώσετε με κανέλα ή μια φέτα λεμόνι.

Γλυκόριζα

Η γλυκόριζα χρησιμοποιείται στην κινεζική βοτανοθεραπεία εδώ και εκατοντάδες χρόνια, επειδή προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία, συμπεριλαμβανομένων των αντιικών και αντιμικροβιακών ιδιοτήτων. Αυτά τα πλεονεκτήματα οφείλονται στα φλαβονοειδή, έναν τύπο φυτικής ένωσης που είναι γεμάτη αντιοξειδωτικά και έχει αναγνωριστεί ότι έχει αντιφλεγμονώδεις, αντιδιαβητικές και αντικαρκινικές ιδιότητες. Ωστόσο, μην το παρακάνετε με την ποσότητα, καθώς 2 με τρία φλιτζάνια είναι αρκετά.

Δυόσμος

Η δροσερή αίσθηση του δυόσμου είναι παράλληλα καταπραϋντική: μελέτες έχουν αποδείξει ότι ο δυόσμος έχει αντιμικροβιακές και αντιιικές ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη ασθενειών, ενώ είναι επίσης πλούσιος σε αντιοξειδωτικά. Το τσάι βοηθά επίσης στην ενίσχυση της διάθεσης και στη συνολική βελτίωση της υγείας. Η μενθόλη και το σαλικυλικό μεθύλιο, τα κύρια συστατικά του δυόσμου, είναι γνωστό ότι ηρεμούν το άγχος, μειώνουν τον πόνο και εμποδίζουν την ανάπτυξη βακτηρίων.

Ιβίσκος

Τα άνθη του ιβίσκου δίνουν το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα σε αυτό το τσάι, που παράλληλα είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, συγκεκριμένα σε ανθοκυανίνες. Αυτά τα συστατικά προστατεύουν τα κύτταρα, τους ιστούς και τα εσωτερικά όργανα ενισχύοντας τις κυτταρικές μεμβράνες, καθιστώντας τες λιγότερο πορώδεις και ευάλωτες στις ελεύθερες ρίζες. Την ίδια στιγμή, ο ιβίσκος είναι πλούσιος σε σίδηρο και βιταμίνη C.

Πηγή: Ygeiamou.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 20 Δεκεμβρίου 2023 12:10

Σχετικά Άρθρα

  • Φωτιές: Ποιες είναι οι μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία
    Φωτιές: Ποιες είναι οι μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία

    Η έκθεση στον καπνό των πυρκαγιών μπορεί να ερεθίσει τους πνεύμονες, να προκαλέσει φλεγμονή, να μεταβάλει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος

    Ακόμη και μακροχρόνιες μπορεί να είναι οι επιπτώσεις των δασικών πυρκαγιών για την υγεία. Σύμφωνα με τον ιστότοπο Journalist’s Resource, οι αρνητικές συνέπειες συνδέονται με διαταραχές της ψυχικής υγείας, θάνατο από καρδιακές παθήσεις, ανάσχεση της ανάπτυξης στα παιδιά, τη στιγμή που ο καπνός μπορεί να επηρεάσει τους ανθρώπους είτε βρίσκονται κοντά σε κάποια πυρκαγιά, είτε όχι.

    Όπως επισημαίνουν οι έρευνες, οι επιπτώσεις των πυρκαγιών στην υγεία μπορεί να είναι:

    – Άμεσες συμπεριλαμβανομένων των μακροπρόθεσμων τραυματισμών, ακόμη και του θανάτου, που προκύπτουν από τα εγκαύματα και την εισπνοή καπνού κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών.

    – Έμμεσες μέσω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και του ψυχικού στρες που προκύπτει από τις οικονομικές απώλειες, τα θύματα και τις αναγκαστικές εκκενώσεις.

    Η έκθεση στον καπνό των πυρκαγιών μπορεί να ερεθίσει τους πνεύμονες, να προκαλέσει φλεγμονή, να μεταβάλει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, να αυξήσει την ευαισθησία σε αναπνευστικές λοιμώξεις και να προκαλέσει βλάβες σε κυτταρικό και μοριακό επίπεδο, οδηγώντας μέχρι και σε κυτταρικό θάνατο.

    Ο καπνός μπορεί επίσης να οδηγήσει σε φλεγμονή στο σώμα και στον εγκέφαλο. Μάλιστα τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, έχουν εκδώσει οδηγίες προς τους επαγγελματίες υγείας σχετικά με τα οξέα συμπτώματα και ενδείξεις της έκθεσης στον καπνό.

    Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η έκθεση σε πυρκαγιές συνδέεται με μικρότερο ύψος στα παιδιά, ιδίως όταν οι μητέρες εκτέθηκαν στον καπνό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μια μελέτη υποδεικνύει ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στις επιπτώσεις του καπνού των πυρκαγιών στην αναπνευστική υγεία των εγκύων.

    Σημειώνεται, δε, ότι η εποχή των πυρκαγιών έχει επιμηκυνθεί. Η αύξηση αυτή οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως είναι τα όλο και μεγαλύτερα ξηρά καλοκαίρια, η ζεστή άνοιξη αλλά και το ξηρό έδαφος και η βλάστηση.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Καφές και τσάι: Πόση ώρα μετά το γεύμα επιτρέπονται για να μη «χάσετε» τον πολύτιμο σίδηρο
    Καφές και τσάι: Πόση ώρα μετά το γεύμα επιτρέπονται για να μη «χάσετε» τον πολύτιμο σίδηρο

    Παρά τα πολλαπλά τους οφέλη, οι πολυφαινόλες του καφέ και του τσαγιού, όπως οι τανίνες, δεν είναι «φίλες» με τον σίδηρο. Φροντίστε η κατανάλωσή τους να μην εμποδίζει την απορρόφηση του πολύτιμου μετάλλου

    Μια κούπα τσάι ή καφές αμέσως μετά το γεύμα είτε παράλληλα με αυτό -σύνηθες με το πρωινό ή το κολατσιό-, ακούγεται απολύτως φυσιολογικός συνδυασμός και οπωσδήποτε «αθώος» ή και επωφελής. Πρόκειται για ροφήματα που αποδεικνύονται διαχρονικά σύμμαχοι της καλής υγείας και ευεξίας, συμβάλλοντας στην καύση λίπους, στην επίτευξη της μακροζωίας και στην προστασία των νεφρών και της καρδιάς, μειώνοντας παράλληλα των κίνδυνο για ασθένειες όπως ο καρκίνος και η νόσος Αλτσχαίμερ.

    Το «καταναλώστε υπεύθυνα» θα ταίριαζε και στην περίπτωσή τους, επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να συνδυάζονται ποτέ με συγκεκριμένα τρόφιμα, όπως το κόκκινο κρέας και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, καθώς πολύτιμα συστατικά τους μπλοκάρουν την πρόσληψη άλλων μικροθρεπτικών στοιχείων, όπως ο σίδηρος.

    Δυσαπορρόφηση σιδήρου

    Το τσάι και ο καφές περιέχουν πολυφαινόλες όπως οι τανίνες, που εμποδίζουν την απορρόφηση του σιδήρου, απαραίτητου μετάλλου που για τη μεταφορά οξυγόνου στο σώμα. Το κόκκινο κρέας είναι μια από τις καλύτερες πηγές αιμικού σιδήρου, συνεπώς καλύτερα να αφήσετε τον καφέ αν σκέφτεστε να φάτε ένα σάντουιτς με μπριζόλα.

    Μια μελέτη που εξέτασε την επίδραση του καφέ στα επίπεδα φερριτίνης ορού, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση τριών ή περισσότερων φλιτζανιών καφέ ημερησίως μείωσε σημαντικά τα επίπεδα σιδήρου. Ειδικότερα, μια μόλις κούπα καφέ μείωσε την απορρόφηση του σιδήρου από ένα χάμπουργκερ κατά 39%, ενώ μια κούπα τσάι κατά 64%.

    Άλλα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο που πρέπει να αποφεύγονται μαζί με καφέ η τσάι είναι τα άπαχα κρέατα, τα θαλασσινά, οι ξηροί καρποί και τα όσπρια, όπως τα φασόλια.

    Το χρονικό παράθυρο

    Πέρα από την καλή κυκλοφορία του αίματος, ο σίδηρος διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στην παραγωγή ορμονών και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. H σιδηροπενία (έλλειψη σιδήρου), η πιο διαδεδομένη διατροφική ανεπάρκεια, μπορεί να οδηγήσει σε σιδηροπενική αναιμία, το συχνότερο διατροφικό πρόβλημα στον κόσμο.

    Η παραπάνω έρευνα έδειξα ότι η κατανάλωση καφέ μία ώρα πριν το γεύμα δεν επηρέασε την πρόσληψη σιδήρου. Αντιθέτως, η κατανάλωση μία ώρα μετά είχε την ίδια επίπτωση στην απορρόφηση σιδήρου με την ταυτόχρονη κατανάλωση. Σε αντίστοιχα συμπεράσματα κατέληξε και άλλη, νεότερη μελέτη, οι συγγραφείς της οποίας επεσήμαναν ότι «τα ευρήματα δεν είναι σημαντικά μόνο σε σχέση με τη διαχείριση της ανεπάρκειας σιδήρου, αλλά θα πρέπει να οδηγήσουν σε επικαιροποίηση των διατροφικών συστάσεων, ιδίως αυτών που δίδονται σε άτομα με αυξημένο κίνδυνο ανεπάρκειας [σιδήρου]».

    Συνεπώς, αν το γεύμα σας είναι πλούσιο σε σίδηρο, αφήστε να περάσει πάνω από μια ώρα μέχρι τον καφέ ή το τσάι σας.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Ποια φαγητά δεν πρέπει ποτέ να τα συνδυάζετε με καφέ ή τσάι
    Ποια φαγητά δεν πρέπει ποτέ να τα συνδυάζετε με καφέ ή τσάι

    Τα συμπτώματα αν συνδυαστεί ο καφές ή το τσάι με κάποια τρόφιμα μπορεί να είναι εξουθενωτικά

    Αν επιλέγετε να πίνετε το φλιτζάνι τσάι σας ή τον καφέ σας με το μεσημεριανό γεύμα, το δείπνο ή ορισμένα σνακ, ίσως θα πρέπει να το ξανασκεφτείτε.

    Ειδικός σε θέματα διατροφής αποκαλύπτει τα τρόφιμα που δεν πρέπει ποτέ να συνδυάσετε με ένα φλιτζάνι τσάι ή καφέ.

    Οι τροφές που δεν πρέπει να συνδυάζονται με καφέ ή τσάι

    Σύμφωνα με τη φαρμακοποιό και διατροφοθεραπεύτρια Deborah Grayson, η κατανάλωση τσαγιού ή καφέ με συγκεκριμένες τροφές, όπως το κόκκινο κρέας και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, θα μπορούσε να αυξήσει την πιθανότητα να αναπτύξετε σοβαρές ελλείψεις θρεπτικών συστατικών.

    Συγκεκριμένα, οι χημικές ουσίες σε αυτά τα ζεστά ροφήματα είναι γνωστό ότι εμποδίζουν τον οργανισμό να απορροφήσει τον σίδηρο – ένα μέταλλο που είναι ζωτικής σημασίας για τη μεταφορά του οξυγόνου στο σώμα, δίνοντάς μας ενέργεια και ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα.

    Όσοι πίνουν τσάι με τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο μπορεί να θέτουν εν αγνοία τους τον εαυτό τους σε κίνδυνο ανεπάρκειας

    «Αν πίνετε πάντα τσάι με το γεύμα σας, μπορεί να γίνετε αναιμικοί», δήλωσε η κ. Grayson στη Mirror.

    Πρόσθεσε ότι αυτός ο κίνδυνος αναιμίας – σοβαρής έλλειψης σιδήρου – είναι ιδιαίτερα υψηλός εάν είστε γυναίκα που έχει έμμηνο ρύση.

    Τα τρόφιμα που είναι «όχι» με το τσάι και τον καφέ περιλαμβάνουν γεύματα πλούσια σε σίδηρο, όπως η μπριζόλα και το ψητό μοσχάρι, καθώς και πράσινα λαχανικά όπως το σπανάκι, το μπρόκολο και το λάχανο.

    Εξουθενωτικά συμπτώματα

    Τα συμπτώματα μπορεί να είναι εξουθενωτικά- συμπεριλαμβανομένης της ακραίας εξάντλησης, της τριχόπτωσης και των επανειλημμένων λοιμώξεων.

    Η κ. Grayson προσέφερε και άλλα «λάθη κατά τη διάρκεια του γεύματος» που μπορεί να κάνουν ζημιά στην υγεία μας.

    Για παράδειγμα, συμβουλεύει όσους έχουν κακή όρεξη και επιθυμούν να αποκτήσουν βάρος ή μυϊκή μάζα, να αποφεύγουν να πίνουν πολλά υγρά μαζί με τα γεύματα.

    «Η παρουσία υγρών στο στομάχι μπορεί στην πραγματικότητα να μειώσει την ποσότητα της τροφής που μπορείτε να φάτε», λέει.

    Άλλες συμβουλές περιλαμβάνουν την κατανάλωση φαγητού το αργότερο τρεις ώρες πριν πάτε για ύπνο και την αποφυγή ξαπλώματος μετά το γεύμα για την αποφυγή συμπτωμάτων παλινδρόμησης.

    Επιπλέον, το να κάθεστε σε ένα τραπέζι και όχι σε έναν καναπέ, διευκολύνει το πεπτικό σύστημα να διασπάσει την τροφή και μειώνει τον κίνδυνο δυσπεψίας, λέει η κ. Grayson.

    Πηγή: In.gr
  • To βότανο που υπόσχεται να καταπολεμήσει το άγχος
    To βότανο που υπόσχεται να καταπολεμήσει το άγχος

    Ανακαλύψτε ένα πανάρχαιο βότανο γνωστό για τις αγχολυτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του

    Μια γλάστρα με βασιλικό φέρνει μνήμες γεμάτες μυρωδιές από την αυλή της γιαγιάς. Πώς σχετίζεται, όμως, με τον ιερό βασιλικό; Αν και η λέξη «ιερός» θα μπορούσε να παραπέμπει στην διαδικασία του… αγιασμού, το έτερο ξαδερφάκι του, ο ιερός βασιλικός ή αλλιώς Tulsi, συγκαταλέγεται στα φυσικά αγχολυτικά.

    Διαγράφοντας μια μακρά ιστορία, ο ιερός βασιλικός αποτελούσε ιερό και φαρμακευτικό βότανο για τους Ινδουιστές, ως βασικό συστατικό στις φαρμακευτικές πρακτικές της Αγιουρβέδα, όπου χρησιμοποιείται ως αφέψημα. Προέρχεται από την Ινδία και έκτοτε καλλιεργείται σε όλη την Ανατολική Ασία, την Αυστραλία και τις γύρω τροπικές περιοχές. Παίρνει το όνομά του λόγω της ιεράς κατάταξής του μεταξύ εκείνων που ανήκουν στην αίρεση των Βαϊσναβιτών του Ινδουισμού.

    «Ο ιερός βασιλικός χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια στην Ινδία και το Νεπάλ για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες. Έχει ονομαστεί “το ελιξίριο της ζωής”, “υγρή γιόγκα” και “βασίλισσα των βοτάνων” και είναι καταχωρημένο στο Journal of Ayurveda and Integrative Medicine για τα πολλά οφέλη του» επισημαίνει η διαιτολόγος της Cleveland Clinic, Δρ Devon Peart, RD, MHSc, BASc.

    Παρόλα αυτά, τα στοιχεία από τις επιστημονικές μελέτες ποικίλουν, καθώς οι περισσότερες από αυτές έχουν διεξαχθεί σε εργαστηριακό περιβάλλον. Ωστόσο, σε μια συστηματική ανασκόπηση 24 κλινικών μελετών του 2017, εντοπίστηκαν αρκετά από τα θετικά οφέλη του tulsi στην ανθρώπινη υγεία με την απουσία μειονεκτημάτων στη χρήση του βοτάνου για ιατρικούς σκοπούς. Επιπλέον, μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει επιστημονικά αποδεδειγμένη συνιστώμενη δοσολογία ή ημερήσιο όριο για τον ιερό βασιλικό, ούτε και αποδείξεις για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις.

    Ωστόσο, η ίδια σημειώνει και τα βασικότερα οφέλη του για τη συνολική υγεία:

    Ανακουφίζει από το άγχος

    Ο ιερός βασιλικός ανήκει στα προσαρμογόνα βότανα, που έχουν γίνει ευρέως γνωστά τα τελευταία χρόνια για την ικανότητα τους να βοηθούν το σώμα να αντιμετωπίσει καταστάσεις άγχους, στρες και κόπωσης. Ορισμένες από τις μελέτες της συστηματικής ανασκόπησης του 2017 έδειξαν ότι το Tulsi μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της ενέργειας και να συμβάλει στη διαχείριση του σωματικού και συναισθηματικού στρες. Αντίστοιχα, μια τυχαιοποιημένη μελέτη δύο εβδομάδων από το 2014 συμπέρανε ότι οι νεαροί συμμετέχοντες που κατανάλωναν μπάρες διατροφής εμπλουτισμένες με εκχύλισμα φύλλων Tulsi, παρουσίασαν σημαντική βελτίωση στα επίπεδα κόπωσης.

    Ενισχύει τη λειτουργία του μεταβολισμού

    Ως φυσικό αντιοξειδωτικό, αποδεικνύεται από την έρευνα ότι ο ιερός βασιλικός θα μπορούσε να έχει θετική επίδραση σε διάφορες μεταβολικές διεργασίες, όπως στη μείωση του σακχάρου στο αίμα, στη βελτίωση της «κακής» χοληστερόλης (LDL) και της αρτηριακής πίεσης και στη μείωση της φλεγμονής. Θα μπορούσε επίσης να ωφελήσει άτομα με διαβήτη, παχυσαρκία, αρθρίτιδα και υπέρταση.

    Υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα

    Χάρη σε ένα συστατικό του ιερού βασιλικού, την ευγενόλη, το βότανο θα μπορούσε να ενισχύσει την ανοσολογική απόκριση σε ενήλικες μετά από τέσσερις εβδομάδες χρήσης εκχυλίσματος φύλλων βασιλικού καθημερινά, όπως διαπίστωσε μια μικρή τυχαιοποιημένη, διπλά τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο δοκιμή το 2011. Μια διαφορετική μελέτη του 2021 απέδειξε αυτές τις ιδιότητες κατά και της πρωεϊνικής ακίδας του ιού SARS-CoV-2, που προκαλεί τη λοίμωξη COVID-19, οδηγώντας σε λιγότερες μολύνσεις.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε; Τρία βότανα που θα σας ηρεμήσουν και θα σας χαλαρώσουν
    Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε; Τρία βότανα που θα σας ηρεμήσουν και θα σας χαλαρώσουν

    Εάν τα νεύρα σας δεν σας αφήνουν να ηρεμήσετε και να κοιμηθείτε, ίσως αυτά τα τρία βότανα να δώσουν τη λύση

    Η αϋπνία είναι ένα πολύ συχνό πρόβλημα που ταλαιπωρεί πολλούς ανθρώπους και, πολλές φορές, μπορεί να γίνει πραγματικά κουραστική. Η αντιμετώπισή της ποικίλει, και πολλοί είναι εκείνοι που αναζητούν φυσικές λύσεις για να βελτιώσουν την ποιότητα του ύπνου τους χωρίς να καταφεύγουν σε φαρμακευτικά σκευάσματα. Τα βότανα έχουν χρησιμοποιηθεί για αιώνες για να προσφέρουν χαλάρωση και καλύτερο ύπνο και η διαχρονικότητα αυτής της φυσικής θεραπείας δεν είναι καθόλου τυχαία. Παρακάτω θα βρείτε τρία αποτελεσματικά βότανα που θα σας ηρεμήσουν πριν τον ύπνο.

    1. Ρίζα βαλεριάνας

    Η ρίζα βαλεριάνας είναι ένα από τα πιο γνωστά βότανα για την καταπολέμηση της αϋπνίας. Χρησιμοποιείται από τον 18ο αιώνα και μπορεί να καταναλωθεί σε διάφορες μορφές, όπως εκχυλίσματα, τσάι ή συμπληρώματα διατροφής. Σύμφωνα με σχετικά πρόσφατη ανασκόπηση, η ρίζα βαλεριάνας φαίνεται να έχει θετική επίδραση στην ποιότητα του ύπνου και μπορεί να γίνει μια ασφαλής εναλλακτική λύση για την αϋπνία. Ωστόσο, οι ερευνητές εξακολουθούν να εξετάζουν τον μηχανισμό με τον οποίο το βότανο αυτό επηρεάζει τον ύπνο, καθώς και τις καλύτερες δυνατές δόσεις και παρασκευές. Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να έχουν κάποιες παρενέργειες όπως ναυτία ή κράμπες στο στομάχι, αλλά αυτές είναι γενικά σπάνιες.

    2. Χαμομήλι

    Το χαμομήλι είναι γνωστό για τις ήπιες ηρεμιστικές του ιδιότητες και συχνά χρησιμοποιείται ως φυσική θεραπεία για την αϋπνία. Συνήθως καταναλώνεται ως τσάι, αλλά μπορεί επίσης να καταναλωθεί σε μορφή συμπληρώματος. Έρευνες έχουν δείξει ανάμεικτα αποτελέσματα: μια κλινική μελέτη του 2017 διαπίστωσε ότι το εκχύλισμα χαμομηλιού βοήθησε στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου σε ηλικιωμένα άτομα. Ωστόσο, μια παλαιότερη μελέτη από το 2011 δεν βρήκε σημαντική βελτίωση στον ύπνο των ατόμων με αϋπνία. Το χαμομήλι είναι γενικά ασφαλές, αλλά μπορεί να προκαλέσει κάποιες παρενέργειες όπως ναυτία, ζάλη ή αλλεργικές αντιδράσεις, ειδικά αν είστε ευαίσθητοι σε φυτά όπως η αψιθιά ή η μαργαρίτα.

    3. Λεβάντα

    Η λεβάντα είναι ένα δημοφιλές βότανο που βοηθά στη χαλάρωση και στον ύπνο. Οι περισσότερες μελέτες που εξετάζουν την επίδραση της λεβάντας στον ύπνο έχουν επικεντρωθεί στο αιθέριο έλαιο λεβάντας. Μελέτη του 2015 εξέτασε τις επιδράσεις του αιθέριου ελαίου λεβάντας στην ένταση και στις διαταραχές του ύπνου. Σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που έλαβαν εικονικό φάρμακο (placebo), εκείνοι που έλαβαν το αιθέριο έλαιο παρουσίασαν σημαντική μείωση της έντασης και βελτίωση του ύπνου. Τα ευρήματα μιας μελέτης του 2019 δείχνουν ότι η λεβάντα βοηθά στη χαλάρωση και έλευση του ύπνου, χωρίς να δημιουργεί την αίσθηση της υπνηλίας ή άλλες παρενέργειες που συχνά σχετίζονται με κατασταλτικές θεραπείες. Ωστόσο, αυτές οι μελέτες δεν μπορούν να προσδιορίσουν αν η λεβάντα είναι ασφαλής για μακροχρόνια χρήση.

    Αν και τα βότανα μπορούν να προσφέρουν φυσικές εναλλακτικές λύσεις για τη βελτίωση του ύπνου, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι οι αντιδράσεις μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Εάν αντιμετωπίζετε σοβαρά προβλήματα αυπνίας, καλό είναι να συμβουλευτείτε πρώτα έναν ειδικό. Με την κατάλληλη καθοδήγηση, τα παραπάνω βότανα μπορεί να είναι σημαντικοί σύμμαχοι στην προσπάθειά σας για έναν καλύτερο και πιο ξεκούραστο ύπνο.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Θρίλερ στη Ταϊλάνδη: Ίχνη κυανίου και στα έξι φλιτζάνια τσαγιού στο ξενοδοχείο με τους νεκρούς τουρίστες
    Θρίλερ στη Ταϊλάνδη: Ίχνη κυανίου και στα έξι φλιτζάνια τσαγιού στο ξενοδοχείο με τους νεκρούς τουρίστες

    Σε ένα απίστευτο θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση με τους έξι νεκρούς τουρίστες στο πολυτελές ξενοδοχείο Grand Hyatt Erawan στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης, τη Μπανγκόκ με την αστυνομία να δίνει στη δημοσιότητα νέα συγκλονιστικά στοιχεία.

    Οι έξι άνθρωποι, τέσσερις Βιετναμέζοι και δύο Αμερικανοί, που έχασαν τη ζωή τους σε σουίτα πολυτελούς ξενοδοχείου στην Ταϊλάνδη δηλητηριάστηκαν από κυάνιο, ανακοίνωσε η αστυνομία.

    Οι έξι τουρίστες βρέθηκαν νεκροί από εργαζόμενους στο ξενοδοχείο Grand Hyatt Erawan στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης Μπανγκόκ αργά την Τρίτη (16.07.2024). Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ήταν νεκροί για 24 ώρες μέχρι τότε.

    Όπως ανακοινώθηκε στα ποτήρια των έξι θυμάτων βρέθηκαν ίχνη κυανίου με τις αρχές να εκτιμούν ότι πίσω από τη δηλητηρίαση βρίσκεται ένας από τους νεκρούς και το κίνητρο να εντοπίζεται στα χρέη που είχε.

    Σύμφωνα με το BBC δύο από τα έξι θύματα είχαν δανείσει δεκάδες εκατομμύρια μπατ σε κάποιο από τα άλλα θύματα, μία γυναίκα, για επενδύσεις (σ.σ. 10 εκατομμύρια μπατ ισούνται με 280.000 δολάρια).

    Σύγχυση και μυστήριο είχε περικυκλώσει νωρίτερα τη ζοφερή ανακάλυψη των σορών, με τις τοπικές αναφορές να αναφέρουν αρχικά ότι υπήρξε πυροβολισμός. Η αστυνομία αργότερα απέρριψε αυτές τις αναφορές.

    Τώρα προκύπτει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το τι μπορεί να είχε συμβεί.

    Το χρονικό και η ύποπτη γυναίκα

    Σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη, ο αναπληρωτής αρχηγός της αστυνομίας της Μπανγκόκ, στρατηγός Noppassin Poonsawat είπε ότι η ομάδα είχε κάνει check in στο ξενοδοχείο ξεχωριστά το Σαββατοκύριακο και τους δόθηκαν πέντε δωμάτια – τέσσερα στον έβδομο όροφο και ένα στον πέμπτο.

    Είχε προγραμματιστεί να κάνουν check out τη Δευτέρα, αλλά δεν το έκαναν.

    Δύο από τα θύματα, η Sherine Chong, 56 ετών, και ο Dang Hung Van, 55 ετών, είναι Αμερικανοί πολίτες. Οι άλλοι τέσσερις ήταν υπήκοοι του Βιετνάμ: Η Thi Nguyen Phuong, 46 ετών, ο σύζυγός της Hong Pham Thanh, 49 ετών, η Thi Nguyen Phuong Lan, 47 ετών, και ο Dinh Tran Phu, 37 ετών.

    Το απόγευμα της Δευτέρας βρίσκονταν και οι έξι στο δωμάτιο του πέμπτου ορόφου.

    Παρήγγειλαν φαγητό και τσάι, τα οποία παραδόθηκαν στο δωμάτιο γύρω στις 14:00 τοπική ώρα (08:00 BST) τα οποία παρέλαβε η κ. Chong – η οποία ήταν το μόνο άτομο στο δωμάτιο εκείνη τη στιγμή.

    Σύμφωνα με τον αναπληρωτή αρχηγό της αστυνομίας, ένας σερβιτόρος προσφέρθηκε να φτιάξει τσάι στους καλεσμένους, αλλά η κυρία Chong αρνήθηκε. Η σερβιτόρα θυμήθηκε ότι «μιλούσε πολύ λίγο και ήταν εμφανώς υπό πίεση», είπαν οι αρχές.

    Ο σερβιτόρος αργότερα έφυγε από το δωμάτιο.

    Στη συνέχεια, η υπόλοιπη ομάδα άρχισε να μπαίνει στο δωμάτιο, όλοι τους, μεταξύ 14:03 και 14:17. Κανείς άλλος δεν πιστεύεται ότι μπήκε στο δωμάτιο εκτός από αυτούς τους έξι.

    Η αστυνομία λέει ότι δεν υπήρχαν ενδείξεις πάλης, ληστείας ή παραβίασης της πόρτας.

    Αργότερα βρήκαν ίχνη κυανίου και στα έξι φλιτζάνια τσαγιού.

    Οι φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομία δείχνουν πιάτα με άθικτα τρόφιμα σε ένα τραπέζι στο δωμάτιο, μερικά από τα οποία είναι ακόμα καλυμμένα με μεμβράνη.

    Υπήρχε ένα έβδομο όνομα στην κράτηση, την οποία η αστυνομία αναγνώρισε ως τη μικρότερη αδερφή ενός εκ των θυμάτων. Είχε φύγει από την Ταϊλάνδη την περασμένη εβδομάδα για την παραθαλάσσια πόλη Ντα Νανγκ του Βιετνάμ και δεν εμπλέκεται στο περιστατικό, είπε η αστυνομία.

    Οι συγγενείς που μίλησαν την αστυνομία είπαν ότι η Thi Nguyen Phuong και ο Hong Pham Thanh, ένα ζευγάρι, είχαν μια επιχείρηση οδοποιίας και είχαν δώσει χρήματα στην κυρία Chong για να επενδύσει σε ένα έργο κτιρίου νοσοκομείου στην Ιαπωνία.

    Η αστυνομία υποπτεύεται ότι ο Dinh Tran Phu, μακιγιέρ με έδρα το Ντα Νανγκ, είχε επίσης «εξαπατηθεί» για να κάνει μια επένδυση. Η μητέρα του είπε στο BBC Vietnamese ότι είχε ταξιδέψει στην Ταϊλάνδη την Παρασκευή και τηλεφώνησε στο σπίτι την Κυριακή για να πει ότι έπρεπε να παρατείνει τη διαμονή του μέχρι τη Δευτέρα. Αυτό ήταν το τελευταίο που είχε ακούσει από εκείνον. Έκτοτε δεν απαντούσε στο τηλέφωνο.

    Η κυρία Chong είχε προσλάβει τον κ. Tran ως τον προσωπικό της make-up artist για το ταξίδι, είπε ένας από τους μαθητές του στο BBC Vietnamese. Ο πατέρας του είπε στα βιετναμέζικα μέσα ενημέρωσης ότι ο γιος του προσλήφθηκε την περασμένη εβδομάδα από μια Βιετναμέζα για να ταξιδέψει στην Ταϊλάνδη.

    Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών των ΗΠΑ βοηθά τις αρχές της Ταϊλάνδης στην έρευνα, δήλωσε η πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης.

    Πηγή: newsit.gr

    Πληροφορίες από BBC

  • Τα υπερ-επικίνδυνα τρόφιμα που «εξαντλούν» το ανοσοποιητικό και αυξάνουν τον κίνδυνο για αυτοάνοσα
    Τα υπερ-επικίνδυνα τρόφιμα που «εξαντλούν» το ανοσοποιητικό και αυξάνουν τον κίνδυνο για αυτοάνοσα

    Δύο ειδικοί εξετάζουν τον τρόπο με τον οποίο τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα διαταράσσουν την ομαλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και αυξάνουν τον κίνδυνο αυτοανοσίας

    Οι βιαστικοί ρυθμοί της ζωής, ανάγουν την πρόχειρη διατροφή και την εξάρτηση από τις υπερ-επεξεργασμένες τροφές σε «κακή» καθημερινή συνήθεια.

    Η αυξημένη κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφών έχει συσχετιστεί με προβλήματα, όπως η παχυσαρκία, το μεταβολικό σύνδρομο και οι καρδιαγγειακές παθήσεις, λόγω του φτωχού θρεπτικού φορτίου τους.

    Ανησυχία γεννά και η ερευνητική διαπίστωση ότι τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα, επιδρούν στο ανοσοποιητικό σύστημα σύμφωνα με άρθρο των Samuel J. White,
    αναπληρωτή Καθηγητή και Philippe B. Wilson, αναπληρωτή Αντιπρύτανη στο Πανεπιστήμιο York St John στο The Conversation. Ως εκ τούτου, προκύπτουν και οι συσχετίσεις των επικίνδυνων αυτών τροφών με φλεγμονώδεις εντερικές νόσους αλλά και αυτοάνοσα νοσήματα.

    Σε αυτά ανήκουν, τα συσκευασμένα σνακ, τα σακχαρούχα ποτά, τα στιγμιαία ζυμαρικά και τα έτοιμα προς κατανάλωση γεύματα, τα οποία αρκετά συχνά περιλαμβάνουν γαλακτωματοποιητές, μικροσωματίδια (π.χ. διοξείδιο του τιτανίου) πυκνωτικά, σταθεροποιητές, αρώματα και χρωστικές ουσίες, που έχουν τη δύναμη να μεταβάλλουν το μικροβίωμα του εντέρου.

    Έρευνες για το μικροβίωμα και το ανοσοποιητικό σύστημα σε ποντίκια

    Βάσει ερευνών σε ποντίκια, η έκθεση σε χαμηλές συγκεντρώσεις γαλακτωματοποιητών μπορεί να αποδυναμώσει τον φραγμό του εντερικού βλεννογόνου διευκολύνοντας την είσοδο στο έντερο επιβλαβών μικροβίων.

    Έτσι οι μεταβολές στην ακεραιότητα του εντερικού βλεννογόνου, ταυτίζονται με υψηλότερα επίπεδα φλεγμονωδών δεικτών. Αυτές οι διαδικασίες μπορούν να «ξυπνήσουν» τους μηχανισμούς της αυτοανοσίας του οργανισμού.

    Η ακεραιότητα του εντερικού βλεννογόνου βάλλεται επίσης και από την έλλειψη φυτικών ινών, που χαρακτηρίζει μια δίαιτα πλούσια σε υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα. Υπό κανονικές συνθήκες τα μικρόβια του εντέρου «χωνεύουν» τις φυτικές ίνες και παράγουν λιπαρά οξέα βραχείας αλύσου. Τα μόρια αυτά, βοηθούν στη διατήρηση της ακεραιότητας του εντερικού φραγμού και ρυθμίζουν τις ανοσολογικές αντιδράσεις, μειώνοντας τη φλεγμονή και ενισχύοντας την παραγωγή Τ-κυττάρων (τύποι ανοσοποιητικών κυττάρων που επιτίθενται σε παθογόνα). Επομένως η απουσία αυτών των μορίων, αποδυναμώνει τον εντερικό φραγμό και αυξάνει τον κίνδυνο φλεγμονής.

    Αλλαγές στη σύνθεση του μικροβιώματος του εντέρου, έχουν ταυτιστεί επίσης με δίαιτες πλούσιες σε κορεσμένα λίπη, σάκχαρα, αλάτι και πρόσθετα, συστατικά που αποδεδειγμένα, μειώνουν τα καλά μικρόβια του εντέρου.

    Μελέτες σε ανθρώπους

    Τα αποτελέσματα από τα πειράματα σε ποντίκια, είναι όμοια με αυτά των ερευνών σε ανθρώπους. Συμπληρωματικά, παρατηρήθηκε υψηλότερη πρόσληψη θερμίδων και αύξηση του σωματικού βάρους σε άτομα που περιλάμβαναν αυτές τις τροφές στη δίαιτά τους, σε σύγκριση με όσους ακολουθούσαν μια δίαιτα χωρίς υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα.

    Άλλες έρευνες έχουν βρει ότι η υπερβολική κατανάλωση νατρίου που υπάρχει στα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα, αυξάνει επίσης τη φλεγμονή. Μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, συνδέεται και με χαμηλότερα επίπεδα ωφέλιμων για το έντερο βακτηρίων.

    Πηγή: Υgeiamou.gr
  • Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τις επιδράσεις της καφεΐνης στον οργανισμό μας
    Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τις επιδράσεις της καφεΐνης στον οργανισμό μας

    Το τσάι και ο καφές είναι μερικά από τα πιο δημοφιλή ροφήματα στον κόσμο και ένας βασικός λόγος είναι η περιεκτικότητά τους σε καφεΐνη.

    Η καφεΐνη βρίσκεται σε περίπου 60 διαφορετικά φυτά, συμπεριλαμβανομένων των κόκκων καφέ, των φύλλων τσαγιού και των κόκκων κακάο. Δρα ως διεγερτικό, που σημαίνει ότι αυξάνει τη δραστηριότητα του εγκεφάλου και του κεντρικού νευρικού συστήματος.

    Μπορεί ωστόσο να έχει κάποιες αρνητικές επιδράσεις στο σώμα μας, γι' αυτό είναι σημαντικό να είμαστε προσεκτικοί με την ποσότητα που καταναλώνουμε. Η διαιτολόγος Niamh Hennessy του Νοσοκομείου Cromwell στο Ηνωμένο Βασίλειο γράφει στο Bupa.co.uk για το πώς η καφεΐνη μπορεί να επηρεάσει τον οργανισμό μας και τις ποσότητες που πρέπει να καταναλώνουμε.

    Πώς επιδρά στον οργανισμό

    1. Αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Η καφεΐνη μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή μας πίεση κατά ένα μικρό ποσοστό για λίγες ώρες αφού την καταναλώσουμε. Αλλά η επίδραση μειώνεται αν πίνουμε τακτικά μια μέτρια ποσότητα καφεΐνης, όπως περίπου 400 mg. Αυτό αντιστοιχεί σε περίπου τέσσερα φλιτζάνια στιγμιαίου καφέ ή πέντε φλιτζάνια τσάι.
    2. Διουρητικές ιδιότητες. Η καφεΐνη διεγείρει την ουροδόχο κύστη ώστε να παράγει ούρα πιο γρήγορα από το συνηθισμένο. Πιστεύεται ότι προκαλεί αφυδάτωση, αλλά η επίδραση αυτή είναι μικρή. Στην πραγματικότητα, η ποσότητα νερού που καταναλώνουμε σε ένα φλιτζάνι τσάι ή καφέ εξακολουθεί να υπολογίζεται στην ημερήσια πρόσληψη υγρών.
    3. Ιατρικές παθήσεις. Όσοι πάσχουν από ορισμένες ιατρικές παθήσεις, μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στις επιδράσεις της καφεΐνης. Για παράδειγμα, ορισμένα άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) μπορεί να διαπιστώσουν ότι η καφεΐνη προκαλεί συμπτώματα όπως φούσκωμα, κράμπες στο στομάχι ή διάρροια.
    4. Δυσάρεστες παρενέργειες. Η υπερβολική ποσότητα καφεΐνης – είτε κατά τη διάρκεια της ημέρας είτε σε μία μεγάλη δόση (όπως σε ορισμένα ενεργειακά ποτά) – μπορεί μερικές φορές να προκαλέσει ανεπιθύμητες παρενέργειες. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν άγχος, ανησυχία, ακανόνιστο καρδιακό παλμό ή αϋπνία.

    Οι αρνητικές επιδράσεις της καφεΐνης συνήθως προκύπτουν όταν καταναλώνουμε υπερβολική ποσότητα, αλλά θεωρείται ασφαλές να καταναλώνουμε μια μέτρια ποσότητα. Η καφεΐνη θα μπορούσε να έχει ακόμη και κάποια ιατρικά οφέλη. Ορισμένες έρευνες διερευνούν κατά πόσον η καφεΐνη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία παθήσεων όπως η κατάθλιψη, η νόσος του Αλτσχάιμερ και η νόσος του Πάρκινσον.

    Πόση καφεΐνη πρέπει να καταναλώνουμε την ημέρα

    Η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα καφεΐνης εξαρτάται από ορισμένους παράγοντες. Για όσους είναι άνω των 18 ετών, τότε η ασφαλής ημερήσια ποσότητα είναι έως 400mg την ημέρα (περίπου τέσσερα ή πέντε φλιτζάνια καφέ). Αλλά, για όσες είναι έγκυοι ή θηλάζουν, η ασφαλής ημερήσια ποσότητα μειώνεται στα 200mg την ημέρα.

    Η καφεΐνη μπορεί να επηρεάσει τα παιδιά και τους εφήβους διαφορετικά από ό,τι τους ενήλικες. Συνήθως τα συνιστώμενα ασφαλή όρια καφεΐνης σε παιδιά και εφήβους είναι 3mg ανά κιλό σωματικού βάρους. Για παράδειγμα, το ασφαλές όριο για ένα υγιές 10χρονο παιδί βάρους 30 κιλών θα ήταν 90mg καφεΐνης την ημέρα (δύο φλιτζάνια αδύναμο τσάι). Προσοχή στα ενεργειακά ποτά, τα οποία συνήθως περιέχουν μεγαλύτερη ποσότητα καφεΐνης από τη συνιστώμενη ημερήσια δόση για τα παιδιά.

    Πόση καφεΐνη περιέχουν διάφορα τρόφιμα και ποτά

    Η ποσότητα καφεΐνης που περιέχεται σε διάφορα τρόφιμα και ποτά μπορεί να διαφέρει πολύ μεταξύ τους. Ακολουθεί η κατά προσέγγιση μέση περιεκτικότητα σε καφεΐνη ορισμένων κοινών τροφίμων και ποτών:
    • ένας εσπρέσο (60ml) = 80mg καφεΐνης
    • ένα φλιτζάνι καφέ φίλτρου (200ml) = 90mg καφεΐνης
    • ένα φλιτζάνι μαύρο τσάι (220ml) = 50mg καφεΐνης
    • ένα κανονικό κουτάκι cola (355ml) = 40mg καφεΐνης
    • ένα ενεργειακό ποτό (250ml) = 80mg καφεΐνης
    • μια μπάρα σοκολάτας γάλακτος (50g) = 10mg καφεΐνης
    • μια μπάρα μαύρης σοκολάτας (50g) = 25mg καφεΐνης

    Πώς επηρεάζει η καφεΐνη τον ύπνo

    Ο καθένας ανταποκρίνεται διαφορετικά στην καφεΐνη. Κάποιοι είναι σε θέση να πιουν ένα φλιτζάνι καφέ στα μέσα του απογεύματος χωρίς να επηρεαστεί ο ύπνος τους. Αν και, σύμφωνα με έρευνες, η καφεΐνη μπορεί να μας κάνει να κοιμηθούμε για λιγότερο χρόνο και να μειώσει την ποιότητα του ύπνου μας. Εάν διαπιστώσουμε ότι η καφεΐνη επηρεάζει το μοτίβο του ύπνου μας, θα πρέπει να περιορίσουμε την πρόσληψή της αργά το απόγευμα και το βράδι.

    Πηγή: cnn.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο