Η προετοιμασία μιας τροφής πολλές φορές καθορίζει εάν είναι ωφέλιμη για την υγεία σας η όχι.
Πολλοί είναι εκείνοι που νομίζουν ότι ένα υγιεινό πρόγραμμα διατροφής είναι απαραίτητα και βαρετό. Όμως, κάτι τέτοιο δεν ισχύει, καθώς πάντα υπάρχει χώρος για τις αγαπημένες μας τροφές, οι οποίες μάλιστα μπορούν να είναι και πολύ θρεπτικές, εάν μαγειρευτούν σωστά και καταναλωθούν με μέτρο.
Ποια είναι τα 14 τρόφιμα που όλοι μας καταναλώνουμε και πιστεύουμε ότι δεν μας προσφέρουν αρκετά θρεπτικά συστατικά... αλλά στην πραγματικότητα είναι πολύ υγιεινά; Το Healthstat.gr μας κάνει μια αναλυτική αναφορά.
1.Ζυμαρικά
Αυτό που έχει σημασία είναι πώς τα προετοιμάζετε και πόσο συχνά βρίσκονται στο τραπέζι σας. Είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και αλάτι και σας κρατούν χορτάτους για περισσότερη ώρα, επομένως είναι λιγότερο πιθανό να τσιμπολογήσετε κάτι ή να φάτε υπερβολικά.
Προσέξτε ωστόσο, με τι θα τα σερβίρετε από πάνω. Εάν προσθέσετε πλούσια σε θερμίδες σάλτσα, θα ενισχύσετε το λίπος και το αλάτι. Δοκιμάστε ζυμαρικά ολικής αλέσεως με ελαιόλαδο και λίγη παρμεζάνα.
2.Κόκκινο κρέας
Δεν μιλάμε για prime rib ή λιπαρά χάμπουργκερ... Το άπαχο κόκκινο κρέας, όταν αφαιρέσετε όλο το λίπος που μπορείτε να δείτε, είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, βιταμίνης Β12, νιασίνης, ψευδαργύρου και σιδήρου.
Και όταν καταναλώνετε μικρές μερίδες, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την LDL, την «κακή» χοληστερόλη.
3.Ποπ κορν
Είναι ένα δημητριακό ολικής αλέσεως που είναι γεμάτο με φυτικές ίνες, οι οποίες σας βοηθούν να χορτάσετε εύκολα. Έχει επίσης βιταμίνη Β, μαγγάνιο και μαγνήσιο, καθώς και αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορεί να σας προστατεύσουν από ασθένειες και βλάβες στα κύτταρα.
4.Μέλι
Αυτό το φυσικό γλυκαντικό είναι γεμάτο αντιοξειδωτικά που μπορούν να προστατεύσουν τα κύτταρα σας και να σας προστατέψουν από φλεγμονές.
Μπορεί επίσης να βοηθήσει με το μείγμα βακτηρίων στο έντερο σας, το οποίο είναι σημαντικό για την πέψη και τη λήψη θρεπτικών συστατικών από τα τρόφιμα.
5.Φυστικοβούτυρο
Σαφώς το φυστικοβούτυρο, έχει αρκετό λίπος. Αλλά είναι κυρίως το ακόρεστο είδος, το οποίο δεν είναι κακό για εσάς. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα που τρώνε ξηρούς καρπούς ή φυστικοβούτυρο τακτικά έχουν λιγότερες πιθανότητες να πάθουν καρδιακή νόσο ή διαβήτη τύπου 2 σε σχέση με άτομα που τρώνε σπάνια.
Είναι επίσης μια καλή πηγή για κάτι που πολλοί χρειάζονται περισσότερο: το κάλιο.
6.Σοκολάτα
Όλα έχουν να κάνουν με τα φλαβονοειδή, τα οποία μπορεί να σας βοηθήσουν να σας προστατεύσουν από τη βλάβη των κυττάρων. Η σοκολάτα, μπορεί επίσης να μειώσει την αρτηριακή σας πίεση, να βελτιώσει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο και την καρδιά σας και να σας κάνουν λιγότερο πιθανό να έχετε ορισμένα είδη καρδιακών παθήσεων.
Η μαύρη σοκολάτα είναι η καλύτερη γιατί έχει το περισσότερο κακάο, όπου «ζουν» τα φλαβονοειδή, και λιγότερη ζάχαρη.
7.Αυγά
Σας δίνουν μια πλήρη γκάμα βιταμινών Β και αμινοξέων, τα οποία είναι τα δομικά στοιχεία της πρωτεΐνης. Έχουν επίσης ορισμένα θρεπτικά συστατικά που δεν υπάρχουν σε πολλά τρόφιμα, όπως η βιταμίνη D και το σελήνιο.
8.Κοτόπουλο
Έχει περισσότερα κορεσμένα λιπαρά από το λευκό κρέας, αλλά είναι πολύ πιο πλούσιο σε μέταλλα όπως σίδηρο, ψευδάργυρο και σελήνιο, καθώς και βιταμίνες Α, Β και Κ. Είναι επίσης πλούσιο σε ταυρίνη, η οποία διασπά το λίπος και βοηθά στη φλεγμονή και την πίεση.
9.Πατατοσαλάτα
Οι παγωμένες πατάτες έχουν κάτι που ονομάζεται «ανθεκτικό άμυλο», το οποίο δρα σαν φυτικές ίνες και μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε το έντερό σας υγιές.
Αλλά ζεστές ή κρύες, οι πατάτες έχουν πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως κάλιο και μαγνήσιο. Αναζητήστε μαγιονέζα με χαμηλά λιπαρά και λίγες θερμίδες, για να φτιάξετε μια σάλτσα.
10.Καφές
Οι γιατροί συνήθιζαν να προειδοποιούν τους ανθρώπους για τον καφέ εάν κινδυνεύουν να πάθουν καρδιακή νόσο ή εγκεφαλικό.
Αλλά η έρευνα δείχνει, ότι ακόμη και η έντονη κατανάλωση καφέ δεν αυξάνει τις πιθανότητές σας για κάτι τέτοιο. Και η κατανάλωση τριών έως πέντε φλιτζανιών την ημέρα μπορεί ακόμη και να τα μειώσει.
11.Αλκοόλ
Έρευνες δείχνουν ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, μπορεί να σας προστατεύσει από καρδιακές παθήσεις, πέτρες στα νεφρά, και διαβήτη τύπου 2. Αλλά μην παρασυρθείτε... Το πολύ αλκοόλ μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα.
12.Κατεψυγμένα Λαχανικά
Αποδεικνύεται ότι τα κατεψυγμένα λαχανικά έχουν τα ίδια οφέλη για την υγεία με τα φρέσκα, ακόμη περισσότερα σε ορισμένες περιπτώσεις επειδή διαλέγονται και καταψύχονται με τον καλύτερο τρόπο.
13.Χοιρινό
Αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, το άπαχο χοιρινό φιλέτο μπορεί να είναι το «μυστικό όπλο» που ψάχνατε. Το να το έχετε ως μέρος της κανονικής σας διατροφής, αντί για βόειο κρέας και κοτόπουλο μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος και σωματικό λίπος.
14.Αβοκάντο
Το είδος του λίπους που έχει το αβοκάντο συνδέεται με υγιή καρδιά και καλά επίπεδα χοληστερόλης. Η προσθήκη του, στην τακτική διατροφή σας μπορεί να βοηθήσει με το λίπος στην κοιλιά και να προστατεύσει τα μάτια και το δέρμα σας.
Με πληροφορίες: www.Healthstat.gr