Παρασκευή, 29 Δεκεμβρίου 2023 14:58

Τα 9 καλύτερα φρούτα και λαχανικά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Στη μάχη ενάντια στις λοιμώξεις του αναπνευστικού, η σωστή διατροφή μπορεί να αποτελέσει ισχυρή ασπίδα προστασίας - Δείτε ποια τρόφιμα δεν πρέπει να λείπουν από το πιάτο σας

Με την πρώτη πτώση της θερμοκρασίας και τις πρώτες ιώσεις της χειμερινής σεζόν, η συζήτηση στρέφεται στο πώς θα ενισχύσουμε την άμυνα του οργανισμού μας. Αν και η ισορροπημένη διατροφή -πλούσια σε φρούτα και λαχανικά- θα πρέπει να ακολουθείται όλο το χρόνο, δεν είναι ποτέ αργά να προσθέσουμε στην καθημερινότητά μας περισσότερες βιταμίνες και φυτικές ίνες από φυσικές πηγές.

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι φυσικά πλούσια σε μια ποικιλία θρεπτικών συστατικών που υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθούν τον οργανισμό να καταπολεμήσει τα βακτήρια και τους ιούς που μας αρρωσταίνουν. Η διατροφολόγος Colette Micko απαριθμεί παρακάτω μερικά από τα καλύτερα φρούτα και λαχανικά με βάση τα ισχυρά θρεπτικά συστατικά τους.

Kόκκινη πιπεριά

Οι κόκκινες πιπεριές αποτελούν μια εξαιρετική πηγή βιταμινών C και Ε. Με μόλις μισό φλιτζάνι εξασφαλίζετε την συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα βιταμίνης C. Επιπλέον, είναι πλούσιες σε νερό, φυτικές ίνες και διαφορετικές σημαντικές ενώσεις.

Μπρόκολο

Τα σταυρανθή λαχανικά είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα για την ενίσχυση του οργανισμού. Ειδικότερα, το μπρόκολο προάγει το ανοσοποιητικό σύστημα χάρη στις διαλυτές φυτικές ίνες και την περιεκτικότητά του σε βιταμίνες Α, Β6 και C.

Γκρέιπφρουτ

Αν και όλα τα εσπεριδοειδή υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό, το γκρέιπφρουτ θα λέγαμε ότι είναι ο «βασιλιάς» της βιταμίνης C. Ένα γκρέιπφρουτ περιέχει πάνω από το 100% των ημερήσιων αναγκών, καθώς και διαλυτές φυτικές ίνες, νερό και βιταμίνη Α.

Σπανάκι

Το σπανάκι είναι πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών, όπως βιταμινών Α, C και Ε, καθώς και καλή πηγή σιδήρου. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά σε συνδυασμό με τις φυτικές ίνες και τις φυτικές ενώσεις που βρίσκονται επίσης στο σπανάκι το καθιστούν εξαιρετική επιλογή για όσους θέλουν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα.

Βατόμουρα

Ομοίως με τα εσπεριδοειδή, όλα τα μούρα ενισχύουν το ανοσοποιητικό, εφόσον είναι πλούσια σε βιταμίνη C, φυτικές ίνες και φυτικές ενώσεις.

Αβοκάντο

Ως εξαιρετική πηγή φυτικών ενώσεων και βιταμινών C και Ε, το αβοκάντο είναι σίγουρα ένα ισχυρό ενισχυτικό του ανοσοποιητικού συστήματος που δε θα πρέπει να παραλείψετε από τη διατροφή σας.

Τζίντζερ

Η θαυματουργή πιπερόριζα περιέχει μια ποικιλία αντιοξειδωτικών που βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής και έχει φυσικές αντιμικροβιακές και αντιβιοτικές ιδιότητες που βοηθούν στην προστασία από τις λοιμώξεις.

Ακτινίδιο

Το ξέρατε ότι ένα ακτινίδιο περιέχει περισσότερη βιταμίνη C από ένα πορτοκάλι; Επιπλέον, περιέχει φυτικές ίνες, φυτικές ενώσεις, νερό και βιταμίνη Ε.

Σκόρδο

Ως ισχυρή πηγή φυτοθρεπτικών συστατικών, το σκόρδο βρίσκεται επίσης σε αυτή τη λίστα με τα φρούτα και λαχανικά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Αλλά ο τρόπος με τον οποίο καταναλώνετε το σκόρδο μετράει, για να αποκομίσετε τα πλήρη οφέλη. Το ψιλοκομμένο σκόρδο απελευθερώνει ένα χημικό συστατικό που ονομάζεται αλλικίνη και αυξάνει την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων, καθιστώντας το ανοσοποιητικό σας σύστημα σε ετοιμότητα για την καταπολέμηση της λοίμωξης.

Πηγή: Ygeiamou.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 29 Δεκεμβρίου 2023 12:44

Σχετικά Άρθρα

  • Ακρίβεια στα τρόφιμα: Απαιτούνται μέτρα για να μην ξεχάσουμε τη μεσογειακή διατροφή
    Ακρίβεια στα τρόφιμα: Απαιτούνται μέτρα για να μην ξεχάσουμε τη μεσογειακή διατροφή

    Σε ένα χρόνο τα νοικοκυριά αυξήσαν 40% τις δαπάνες για ταχυφαγεία και ντελίβερι. Παράλληλα, μειώνεται η κατανάλωση σε φρέσκα και υγιεινά τρόφιμα, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά. Τις πταίει;

    Ήταν μια φορά και έναν καιρό η … μεσογειακή διατροφή. Αυτό θα λέμε σύντομα στα παιδιά μας, αν δεν το λέμε ήδη στους εαυτούς μας. Τα στοιχεία της έρευνας του ΙΕΛΚΑ για τα τρόφιμα, εν όψει της παγκόσμιας ημέρας διατροφής της 16 Οκτωβρίου είναι αποκαλυπτικά:

    Από το 2009 ως σήμερα έχουν αυξηθεί κατά 184% οι ετήσιες δαπάνες για πρόχειρο φαγητό σε ταχυφαγεία και φαγητά σε πακέτο. Μόνο το 2023 οι δαπάνες για fast food και delivery αυξήθηκαν σχεδόν 40%.

    Αντίστοιχα, ενώ την τελευταία 15ετία η ετήσια κατά κεφαλήν δαπάνη των νοικοκυριών σε είδη διατροφής από τα σουπερμάρκετ έχει αυξηθεί πάνω από 10%, η κατανάλωση σε προϊόντα που θεωρούνται «πυλώνες» της μεσογειακής διατροφής συνεχώς μειώνεται.

    Η κατά κεφαλήν κατανάλωση σε φρέσκα φρούτα έχει μειωθεί κατά 11%, περίπου 10 κιλά λιγότερο ανά άτομο.

    Η μείωση είναι ακόμα μεγαλύτερη στα παραδοσιακά ελληνικά φρούτα, όπως τα πορτοκάλια και τα μήλα (-24% και -34% αντίστοιχα). Η πτώση συγκρατείται από την αύξηση της κατανάλωσης σε εισαγόμενα φρούτα όπως οι μπανάνες (42%).

    Πιο βελτιωμένη είναι η εικόνα στα λαχανικά, με μείωση της κατανάλωσης σε ποσότητα κατά -1%. Όμως κι εδώ, η κατανάλωση σε ντόπια προϊόντα που κάποτε αποτελούσαν τη βάση της ελληνικής κουζίνας, όπως οι τομάτες έχει μειωθεί κατά -28%. Ακόμα και η ταπεινή πατάτα, έχει μειωθεί σε κατανάλωση κατά -25%.

    Το ίδιο διάστημα, οι δαπάνες των νοικοκυριών για λαχανικά και φρούτα έχουν αυξηθεί κατά 35% και 14% αντίστοιχα. Με άλλα λόγια ξοδεύουμε περισσότερα χρήματα, για πολύ μικρότερες ποσότητες.

    Χάνει έδαφος η μεσογειακή διατροφή

    Σε σχέση με την περίοδο πριν τη δημοσιονομική κρίση, τρώμε λιγότερο ψωμί, αλλά περισσότερα ζυμαρικά. Καταναλώνουμε πολύ λιγότερο κόκκινο κρέας (-34%, κάτι που μπορεί να θεωρηθεί και καλό για τη υγεία) και περισσότερο κοτόπουλο (22%). Πολύ λιγότερα ψάρια (-32%), αλλά σχεδόν τριπλάσια αυγά (198%).

    Το χειρότερο είναι ότι ενώ έχει μειωθεί σημαντικά η κατά κεφαλήν κατανάλωση σε ελαιόλαδο (-35%), έχει σχεδόν διπλασιαστεί η κατανάλωση σε βούτυρο (98%).

    Το ΙΕΛΚΑ αξιολογεί ως ανησυχητική τη μείωση της κατανάλωσης φρέσκων φρούτων και λαχανικών στην Ελλάδα, καθώς δείχνει ότι απομακρυνόμαστε από τα πρότυπα της μεσογειακής διατροφής,

    Οι προτάσεις για μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής, όπως το ελαιόλαδο, επανέρχονται στην επικαιρότητα

    Αντίθετα, τονίζει ότι στην Ισπανία και την Ιταλία, τα φρούτα και λαχανικά παραμένουν σταθερά βασικά τρόφιμα.

    Η μείωση αυτή στην Ελλάδα μπορεί να οφείλεται στις αυξήσεις των τιμών, τη σπατάλη τροφίμων στο παρελθόν ή στις αλλαγές στις διατροφικές προτιμήσεις, σημειώνει η έρευνα του Ινστιτούτου.

    Στα θετικά, από πλευράς υγείας, είναι ότι καταναλώνουμε περισσότερα όσπρια (50%), μειώνουμε το πλήρες γάλα (-22%) και αυξάνουμε το αποβουτυρωμένο κατά 88%.

    Από το 2009 ως σήμερα έχουν αυξηθεί οι δαπάνες των νοικοκυριών για όλες τις κατηγορίες υδατανθράκων: 19% για το ρύζι, 23% για το ψωμί, 24% για τα ζυμαρικά. Οι αντίστοιχες αυξήσεις δαπανών σε ετήσια βάση (2022-23) κυμαίνονται από 5% ως 10%.

    Μέσα στο 2023 ξοδέψαμε περισσότερα χρήματα για όλες τις κατηγορίες τροφίμων – πλην της μαργαρίνης – με τις μεγαλύτερες αυξήσεις δαπανών να αφορούν το ελαιόλαδο (28%) και τα αμνοερίφια (68%). Η αύξηση δαπανών για το ελαιόλαδο είναι υποπολλαπλάσια του πληθωρισμού, καθώς μέσα σε ένα χρόνο η κατανάλωση μειώθηκε κατά 7%.

    Αντιφατική συμπεριφορά

    Τα στοιχεία του ΙΕΛΚΑ αποτυπώνουν μια αντιφατική διατροφική συμπεριφορά, που δεν ερμηνεύεται μόνο με οικονομικούς όρους.

    Από τη μία το ελληνικό νοικοκυριό περιορίζει τις ποσότητες των αγορών τροφίμων, για να ανταποκριθεί στις αυξημένες τιμές. Από την άλλη ξοδεύει περισσότερα χρήματα σε ανθυγιεινές διατροφικές επιλογές, λόγω ταχύτητας και ευκολίας.

    Ο περιορισμός στην κατανάλωση ζωϊκών πρωτεϊνών και γαλακτοκομικών πλούσιων σε λιπαρά μπορεί να συνδέεται με μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση για την υγεία και το περιβάλλον. Από την άλλη η μείωση της κατανάλωσης φρέσκων υγιεινών τροφίμων, φτωχαίνει την ποιότητα της διατροφής.

    Υπό αυτό το πρίσμα, οι προτάσεις για μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής, όπως το ελαιόλαδο, επανέρχονται στην επικαιρότητα. Όχι μόνο ως μέτρο για την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, αλλά και ως παράγοντας ενθάρρυνσης των νοικοκυριών να καταναλώνουν φρέσκα και υγιεινά τρόφιμα, αντί για επεξεργασμένα και ανθυγιεινά.

    Άλλωστε, σύμφωνα με τον ορισμό της Διεθνούς Οργάνωσης Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, η αύξηση της παχυσαρκίας, λόγω της κατανάλωσης υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων, πλούσιων σε θερμίδες αλλά χαμηλών σε θρεπτικά συστατικά, είναι η άλλη όψη του υποσιτισμού, και αποτελεί επίσης συνέπεια της επισιτιστικής ανασφάλειας.

    Οι προτάσεις της ΟΚΕ για την ακρίβεια στα τρόφιμα

    Η γνωμοδότηση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής για την καταπολέμηση των επιπτώσεων της ακρίβειας αφιερώνει ειδικό κεφάλαιο για την ακρίβεια στα τρόφιμα.

    Η ΟΚΕ επιβεβαιώνει ότι «η διατήρηση του υψηλού ρυθμού πληθωρισμού βασικών αγαθών, όπως είναι τα τρόφιμα, επιβαρύνει το κόστος διαβίωσης των πιο ευάλωτων νοικοκυριών, καθώς ένα μεγάλο μέρος του εισοδήματος τους δαπανάται στην αγορά αγαθών της συγκεκριμένης κατηγορίας».

    πηγή: ΟΚΕ

    Συγκεκριμένα, ενώ τα νοικοκυριά που έχουν χαμηλό μηνιαίο εισόδημα (ως 1100 ευρώ) ξοδεύουν το 24,2% του προϋπολογισμού τους σε τρόφιμα, τα πλουσιότερα νοικοκυριά (3.500 ευρώ και άνω), ξοδεύουν μόλις το 14,6%.

    Αν προσθέσουμε και τις δαπάνες στέγασης, τότε φτάνουμε στο 53% του προϋπολογισμού των φτωχών νοικοκυριών. Τα πλούσια νοικοκυριά πάλι ξοδεύουν λιγότερο από 25% σε στέγαση και διατροφή, αφήνοντας χώρο για αγορές καταναλωτικών αγαθών, αναψυχή και ταξίδια.

    Επιισημαίνει ότι η πληθωριστική κλιμάκωση στην κατηγ

    ορία της διατροφής και των μη αλκοολούχων ποτών είναι πολύ πιο έντονη από την άνοδο του γενικού πληθωρισμού. Ενδεικτικά, το διάστημα 2/23-2/24 η αύξηση του πληθωρισμού στα τρόφιμα ήταν υπερδιπλάσια από την άνοδο του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.

    Η ακρίβεια στα τρόφιμα, υπογραμμίζει η ΟΚΕ, παρά τη μείωση της έντασής της συνεχίζεται. Επισημαίνει ωστόσο, ότι τους τελευταίους μήνες ο πληθωρισμός των τροφίμων οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση της τιμής του ελαιολάδου.

    Η διαπίστωση των εμπειρογνωμόνων επαληθεύεται και από τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό Σεπτεμβρίου. Οι ετήσιες ανατιμήσεις στα τρόφιμα κυμαίνονται στο 3,2%, έναντι 2,9% του γενικού ΔΤΚ. Πρωταθλητής και πάλι είναι το ελαιόλαδο με 38,9%.

    Εξάρτηση από τις εισαγωγές

    Μια στρέβλωση που εντοπίζει η ΟΚΕ είναι ότι ενώ οι καταναλωτές πληρώνουν 25,4% περισσότερα χρήματα για τρόφιμα σε σύγκριση με το 2015, οι τιμές παραγωγού ανεβαίνουν με πολύ χαμηλότερους ρυθμούς από τις τιμές καταναλωτή (18,2%).

    Αυτό συνδέεται εν μέρει με την εξάρτηση της ελληνικής αγοράς από εισαγόμενα τρόφιμα, αλλά και τη δυσανάλογη αύξηση των συντελεστών κόστους της εφοδιαστικής αλυσίδας στην Ελλάδα, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

    Επιπλέον, ενώ η Ελλάδα πολλές φορές διαθέτει πρώτες ύλες, δεν έχει τη δυνατότητα επεξεργασίας τους. Ως αποτέλεσμα εισάγει ή και επανεισάγει τρόφιμα, με αυξητικές επιπτώσεις στο κόστος και στην τιμή.

    Επομένως, η καταπολέμηση της ακρίβειας στα τρόφιμα προϋποθέτει τη στήριξη των αγροτών και των αγροτικών συνεταιρισμών. Η ερήμωση των αγροτικών περιοχών, εκτός από τις αρνητικές επιπτώσεις στην κοινωνία, την τοπική οικονομία και το δημογραφικό, υπονομεύει άμεσα τη διατροφική αυτάρκεια της χώρας.

    Προσιτά υγιεινά τρόφιμα

    Τα υγιεινά τρόφιμα πρέπει να είναι προσιτά και οικονομικά για όλους, τονίζει η ΟΚΕ.

    Επείγουσες δράσεις απαιτούνται, για να ανακόψουν τον κίνδυνο διατροφικής φτώχειας και να παρέχουν υγιεινά και θρεπτικά τρόφιμα, στην καλύτερη δυνατή τιμή, σε όλους.

    Σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, πολύ σημαντική πρωτοβουλία αποτελεί το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μετάβαση σε ένα βιώσιμο και ισχυρό σύστημα τροφίμων.

    Το πλαίσιο για τα Βιώσιμα Συστήματα Τροφίμων αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία στον τομέα αυτό, υπογραμμίζει η εισήγηση.

    Το συγκεκριμένο σχέδιο αφορά την προώθηση υγιεινών επιλογών τροφίμων και μιας βιώσιμης διατροφής, μέσα από βέλτιστες πρακτικές προς όφελος του καταναλωτή.

    Είναι σημαντικό να ληφθούν οικονομικά και διοικητικά μέτρα, όπως ορατή τιμή της μονάδας του είδους, πρόσβαση σε υγιεινές επιλογές τροφίμων, οικονομικές τιμές των βιώσιμων τροφίμων, καλύτερη προώθηση φρούτων και λαχανικών κ.λπ, καταλήγει η γνωμοδότηση της Επιτροπής.

    Πηγή: in.gr

  • Το αντιφλεγμονώδες φρούτο που δυναμώνει την καρδιά και ενισχύει το πεπτικό
    Το αντιφλεγμονώδες φρούτο που δυναμώνει την καρδιά και ενισχύει το πεπτικό

    Μια διαιτολόγος παρουσιάζει τα απαράμιλλα οφέλη του φρούτου που ο Όμηρος χαρακτήρισε ως «το δώρο των θεών στους ανθρώπους»

    Η φύση αποτελεί το μεγαλύτερο φαρμακείο, γεμάτο με πληθώρα θεραπευτικών «δώρων», και ένα από αυτά, που συχνά υποτιμάται, είναι το αχλάδι. Το γλυκό αυτό φρούτο είναι η ιδανική τροφή για την πέψη, χάρη στα πλούσια θρεπτικά του στοιχεία, σύμφωνα με την πιστοποιημένη διαιτολόγο Beth Czerwony.

    Όπως υπογραμμίζει, τα αχλάδια αποτελούν εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών, φυτικών ινών, μετάλλων, καλίου και βιταμίνης C, Κ και Β6. Λόγω της ευρείας γκάμας των θρεπτικών συστατικών τους, μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων ασθενειών. Ακολουθούν τα πέντε σημαντικότερα οφέλη τους:

    1.Βελτιώνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

    Σύμφωνα με τη διαιτολόγο, οι φυτικές ίνες βοηθούν στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα. Επιπλέον, τα αχλάδια περιέχουν ανθοκυανίνες, ένα σημαντικό αντιοξειδωτικό που, σύμφωνα με μια μελέτη παρατήρησης, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Επίσης, τα αχλάδια έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, γεγονός που τα καθιστά πιο κατάλληλα για τη διατήρηση σταθερών επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

    2. Ανακουφίζουν από τη δυσκοιλιότητα και ενισχύουν το πεπτικό σύστημα

    Οι φυτικές ίνες αυξάνουν επίσης την κινητικότητα του εντέρου χάρη στην πηκτίνη που περιέχουν (τύπος διαλυτών ινών), μειώνοντας τη δυσκοιλιότητα και ενισχύοντας τη συνολική υγεία του μικροβιώματος. Ένα μόνο αχλάδι περιέχει 6 γραμμάρια φυτικών ινών (περισσότερο από το 20% όσων χρειάζεται ένας ενήλικας ημερησίως). Προσοχή όμως, διότι η φλούδα του αχλαδιού περιέχει σημαντική ποσότητα της συνολικής περιεκτικότητας του φρούτου σε φυτικές ίνες και για αυτό είναι σημαντικό να καταναλώνετε το φρούτο ολόκληρο.

    3. Μειώνουν τη φλεγμονή

    Τα πολύτιμα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στα αχλάδια όπως τα φλαβονοειδή, σταματούν τις κυτταρικές βλάβες που οδηγούν στη χρόνια φλεγμονή. Μάλιστα έρευνες έχουν αποδείξει ότι τα φλαβονοειδή δημιουργούν μια ασπίδα προστασίας από:

    • τον καρκίνο
    • τις καρδιακές παθήσεις
    • τις λοιμώξεις από βακτήρια, μύκητες και ιούς
    • τη νόσο Αλτσχάιμερ, την άνοια και τη νόσο Πάρκινσον
    • το εγκεφαλικό επεισόδιο
    • τον διαβήτης τύπου 2 και τη νευρική βλάβη που προξενεί

    4. Προάγουν την υγεία της καρδιάς

    Σύμφωνα με μια ανασκόπηση 44 μελετών, οι ανθοκυανίνες των φρούτων αυτών μπορούν να προστατεύσουν και από τη στεφανιαία νόσο. Ακόμα, οι πολυδύναμες φυτικές τους ίνες τείνουν να μειώνουν τη χοληστερόλη, όπως εξακριβώθηκε σε μετα-ανάλυση 15 κλινικών μελετών, η οποία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.. Επιπλέον, το κάλιο που περιέχουν μειώνει την αρτηριακή πίεση, η οποία υποσκάπτει εξίσου την καρδιαγγειακή υγεία. Τέλος, λόγω όλων αυτών των θετικών επιδράσεων, μειώνεται και ο κίνδυνος πρόκλησης εγκεφαλικού επεισοδίου και θανάτου από καρδιακή νόσο.

    Πηγή: Ygeiamou.gr

  • Φωτιές: Ποιες είναι οι μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία
    Φωτιές: Ποιες είναι οι μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία

    Η έκθεση στον καπνό των πυρκαγιών μπορεί να ερεθίσει τους πνεύμονες, να προκαλέσει φλεγμονή, να μεταβάλει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος

    Ακόμη και μακροχρόνιες μπορεί να είναι οι επιπτώσεις των δασικών πυρκαγιών για την υγεία. Σύμφωνα με τον ιστότοπο Journalist’s Resource, οι αρνητικές συνέπειες συνδέονται με διαταραχές της ψυχικής υγείας, θάνατο από καρδιακές παθήσεις, ανάσχεση της ανάπτυξης στα παιδιά, τη στιγμή που ο καπνός μπορεί να επηρεάσει τους ανθρώπους είτε βρίσκονται κοντά σε κάποια πυρκαγιά, είτε όχι.

    Όπως επισημαίνουν οι έρευνες, οι επιπτώσεις των πυρκαγιών στην υγεία μπορεί να είναι:

    – Άμεσες συμπεριλαμβανομένων των μακροπρόθεσμων τραυματισμών, ακόμη και του θανάτου, που προκύπτουν από τα εγκαύματα και την εισπνοή καπνού κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών.

    – Έμμεσες μέσω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και του ψυχικού στρες που προκύπτει από τις οικονομικές απώλειες, τα θύματα και τις αναγκαστικές εκκενώσεις.

    Η έκθεση στον καπνό των πυρκαγιών μπορεί να ερεθίσει τους πνεύμονες, να προκαλέσει φλεγμονή, να μεταβάλει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, να αυξήσει την ευαισθησία σε αναπνευστικές λοιμώξεις και να προκαλέσει βλάβες σε κυτταρικό και μοριακό επίπεδο, οδηγώντας μέχρι και σε κυτταρικό θάνατο.

    Ο καπνός μπορεί επίσης να οδηγήσει σε φλεγμονή στο σώμα και στον εγκέφαλο. Μάλιστα τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, έχουν εκδώσει οδηγίες προς τους επαγγελματίες υγείας σχετικά με τα οξέα συμπτώματα και ενδείξεις της έκθεσης στον καπνό.

    Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η έκθεση σε πυρκαγιές συνδέεται με μικρότερο ύψος στα παιδιά, ιδίως όταν οι μητέρες εκτέθηκαν στον καπνό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μια μελέτη υποδεικνύει ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στις επιπτώσεις του καπνού των πυρκαγιών στην αναπνευστική υγεία των εγκύων.

    Σημειώνεται, δε, ότι η εποχή των πυρκαγιών έχει επιμηκυνθεί. Η αύξηση αυτή οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως είναι τα όλο και μεγαλύτερα ξηρά καλοκαίρια, η ζεστή άνοιξη αλλά και το ξηρό έδαφος και η βλάστηση.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Χυμός ή ολόκληρα φρούτα; Τι να προτιμήσουμε και γιατί
    Χυμός ή ολόκληρα φρούτα; Τι να προτιμήσουμε και γιατί

    Η κατανάλωση ενός ολόκληρου φρούτου και το στύψιμό του σε χυμό προσφέρουν τα ίδια διατροφικά οφέλη; Ο ειδικός απαντά

    Η διατροφή μας έχει άμεσο αντίκτυπο στην υγεία και την ευεξία μας και η κατανάλωση φρούτων αποτελεί έναν από τους πιο υγιεινούς τρόπους να προσλάβουμε θρεπτικά συστατικά. Ωστόσο, προκύπτει συχνά το ερώτημα εάν προσφέρει περισσότερα οφέλη ο χυμός φρούτων ή τα ολόκληρα φρούτα. Η απάντηση είναι σαφής: η κατανάλωση ολόκληρων φρούτων υπερτερεί.

    Καταρχάς, η κύρια διαφορά μεταξύ χυμού και ολόκληρων φρούτων είναι η απουσία φυτικών ινών στον χυμό. Όπως επισημαίνει ο Dan Remley, αναπληρωτής καθηγητής στο Ohio State University οι φυτικές ίνες είναι βασικές για τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος, τη μείωση της χοληστερόλης και την εξισορρόπηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. «Η κατανάλωση ενός πορτοκαλιού ή ενός μήλου παρέχει και τις ίνες και τον χυμό τους», επισημαίνει ο Remley.

    Όταν καταναλώνουμε ολόκληρα φρούτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται στη σάρκα και τη φλούδα παίζουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της απορρόφησης των φυσικών σακχάρων. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα μας απορροφά τα σάκχαρα σε πιο αργούς ρυθμούς, αποφεύγοντας τις απότομες αυξήσεις των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Αντιθέτως, ο χυμός, ακόμα και ο φρέσκος, μπορεί να οδηγήσει σε ταχύτερες αυξήσεις λόγω της έλλειψης αυτών των ινών, καθώς ένα σημαντικό μέρος του πολτού, αλλά και η φλούδα, μένουν εκτός χυμού.

    Επιπλέον, τα ολόκληρα φρούτα είναι πλούσια σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά, πολλές φορές συγκεντρωμένα στη φλούδα τους. Για παράδειγμα, η φλούδα των μήλων, των σταφυλιών και των βατόμουρων περιέχει καροτενοειδή και φλαβονοειδή, αντιοξειδωτικές ουσίες που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύουν από ασθένειες.

    Τι να κάνουμε

    Εάν και πάλι επιλέξετε να καταναλώσετε χυμό, τουλάχιστον προτιμήστε 100% φυσικό χυμό, μιας και περιέχει υψηλότερες συγκεντρώσεις βιταμινών και ανόργανων συστατικών. Τέλος, ο Remley προτείνει εναλλακτικές λύσεις για να περιορίσετε την κατανάλωση χυμού, όπως το νερό με φρούτα ή βότανα, λεμονάδα με μέλι και ένα spritzer από ανθρακούχο νερό και λίγο χυμό, που προσφέρουν γεύση και θρεπτικά συστατικά χωρίς τα υπερβολικά σάκχαρα του χυμού. Σε κάθε περίπτωση, για να αποκομίσετε τα μέγιστα οφέλη για την υγεία, επιλέξτε τα ολόκληρα φρούτα.

    Πηγή: Ygeiamou.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik
  • Τα «μαγικά» συστατικά που προστατεύουν μυαλό και καρδιά και βελτιώνουν τον ύπνο
    Τα «μαγικά» συστατικά που προστατεύουν μυαλό και καρδιά και βελτιώνουν τον ύπνο

    Χαρίζουν χρώμα στα τρόφιμα και πολλά οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό - Γνωρίστε τις θαυματουργές ενώσεις και μάθετε σε ποια τρόφιμα «κρύβονται»

    Είναι υπεύθυνα για τα ζωντανά χρώματα στα φρούτα και τα λαχανικά. Φημίζονται για τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες και τα οφέλη τους τόσο στη γνωστική υγεία, όσο και σε άλλους δείκτες υγείας. Ο λόγος για τα φλαβονοειδή, μια ποικιλόμορφη ομάδα φυτικών ενώσεων που βρίσκονται σε διάφορα τρόφιμα, φυτικής κυρίως προέλευσης. «Τα φλαβονοειδή βρίσκονται στο τσάι, σε ορισμένα λαχανικά, στα εσπεριδοειδή, στο κρασί και το κακάο. Συμβάλλουν στις έντονες αποχρώσεις πολλών φρούτων και λαχανικών, όπως το μπλε των βατόμουρων, που οφείλεται σε ένα φλαβονοειδές που ονομάζεται ανθοκυανίνη», εξηγεί η διατροφολόγος Maz Packham.

    Τον τελευταίο καιρό, τα φλαβονοειδή έχουν βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για την ιδιότητά τους να μειώνουν τον κίνδυνο άνοιας. Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο JAMA Network Open αναδεικνύει τον εντυπωσιακό αντίκτυπο των πλούσιων σε φλαβονοειδή τροφίμων στη γνωστική υγεία, υποδεικνύοντας ότι μια διατροφή πλούσια σε αυτές τις ενώσεις θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας κατά 28%. «Τα ευρήματά μας δείχνουν συγκεκριμένα ότι η κατανάλωση 6 επιπλέον μερίδων τροφίμων πλούσιων σε φλαβονοειδή την ημέρα, ιδίως μούρων, τσαγιού και κόκκινου κρασιού, σχετιζόταν με χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης, δρ. Aedin Cassidy, διευθύντρια διεπιστημονικής έρευνας στο Ινστιτούτο για την Παγκόσμια Ασφάλεια Τροφίμων του Πανεπιστημίου Queen’s του Μπέλφαστ.

    Τα οφέλη των φλαβονοειδών, όμως, δεν περιορίζονται στη γνωστική υγεία. Η διατροφολόγος Emma Derbyshire σημειώνει ότι τα φλαβονοειδή διαθέτουν αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι η ενσωμάτωσή τους στη διατροφή σας μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου διαφόρων παθήσεων, όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις, τα εγκεφαλικά επεισόδια, ακόμη και οι ιογενείς λοιμώξεις.

    Επιπροσθέτως, κάθε φλαβονοειδές έχει τα δικά του, μοναδικά οφέλη στην υγεία μας. «Ένα από τα αγαπημένα μου είναι η κερκετίνη – γνωστή ως το αντιισταμινικό της φύσης. Είναι πραγματικά χρήσιμη για όσους υποφέρουν από αλλεργίες ή αλλεργική ρινίτιδα», σημειώνει η δρ. Packham. Βρίσκεται μεταξύ άλλων στην κάπαρη, το ραπανάκι, τον άνηθο, τον κόλιανδρο, τα κρεμμύδια, τη λαχανίδα.

    Ορισμένες έρευνες δείχνουν, επιπλέον, ότι μπορεί να υπάρχει σύνδεση μεταξύ της πρόσληψης φλαβονοειδών και του ύπνου. «Η απιγενίνη (που βρίσκεται στο χαμομήλι, τη φλούδα του πορτοκαλιού, τον μαϊντανό και τον κόλιανδρο) είναι γνωστό ότι έχει ηρεμιστικές ιδιότητες, καθώς συνδέεται με τους υποδοχείς GABA στον εγκέφαλο, ανασταλτικούς νευροδιαβιβαστές που προάγουν τη χαλάρωση. Επομένως, μπορεί να σας βοηθήσει να αποκοιμηθείτε», εξηγεί η δρ. Packham.

    Πόσα φλαβονοειδή πρέπει να καταναλώνετε;

    Αν και δεν υπάρχει καθορισμένο ανώτατο όριο πρόσληψης, στην Ευρώπη, η μέση ημερήσια πρόσληψη είναι 313-428 mg, με τους ειδικούς να υποδεικνύουν ότι υπάρχει περιθώριο αύξησης αυτής της ποσότητας.

    Ποιες είναι οι καλύτερες πηγές φλαβονοειδών;

    • Τσάι: Η κατανάλωση 4 φλιτζανιών τσαγιού την ημέρα μπορεί να είναι ευεργετική. Το μαύρο τσάι περιέχει 115 mg φλαβανόλων ανά 100 mg, ενώ το πράσινο τσάι έχει 54 mg ανά 100 mg.
    • Μούρα: Τα βατόμουρα και οι φράουλες είναι πλούσια σε ανθοκυανίνες, που υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς και τη γνωστική λειτουργία. Προσθέστε τα σε smoothies ή γιαούρτι.
    • Κρεμμύδια: Τα κρεμμύδια -κυρίως τα αποξηραμένα- αποτελούν καλή πηγή φλαβονοειδών.
    • Κόκκινο κρασί: Περιέχει ρεσβερατρόλη, η οποία έχει συνδεθεί με οφέλη για την καρδιά. Συνίσταται, ωστόσο, να περιορίσετε την κατανάλωσή του σε ένα ποτήρι την ημέρα.
    • Εσπεριδοειδή: Τα πορτοκάλια και τα γκρέιπφρουτ έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε εσπεριδίνη, γνωστή για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της. Απολαύστε τα ως σνακ ή σε μορφή χυμού.
    • Μαύρη σοκολάτα: Η υψηλής ποιότητας μαύρη σοκολάτα περιέχει έως και 3 φορές περισσότερες φλαβανόλες από τη σοκολάτα γάλακτος.
    • Φυλλώδη λαχανικά: Το λάχανο και το σπανάκι είναι εξαιρετικές πηγές καεμφερόλης, η οποία καταπολεμά τη φλεγμονή. Συμπεριλάβετε τα σε σαλάτες ή smoothies για μια υγιεινή προσθήκη.
    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Mπρόκολο ή καρότο; Ποιο λαχανικό μειώνει αποτελεσματικότερα την αρτηριακή πίεση
    Mπρόκολο ή καρότο; Ποιο λαχανικό μειώνει αποτελεσματικότερα την αρτηριακή πίεση

    Παρότι κάθε είδους λαχανικό θεωρείται σημαντικό για την υγεία της καρδιάς, μια συγκεκριμένη κατηγορία διακρίνεται για την αποτελεσματικότητά της στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης

    Η απάντηση στη μείωση της αρτηριακής πίεσης θα μπορούσε να βρίσκεται και στο περιεχόμενο του πιάτου μας και συγκεκριμένα στα σταυρανθή λαχανικά. Σύμφωνα με μια νεότερη μελέτη, η κατανάλωση λαχανικών, όπως το μπρόκολο, η λαχανίδα, το κουνουπίδι και τα λαχανάκια Βρυξελλών, θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην καρδιαγγειακή υγεία, ιδίως για τους μεσήλικες και τους ηλικιωμένους ενήλικες με ήπια αυξημένη αρτηριακή πίεση.

    Ερευνητές του Πανεπιστημίου Edith Cowan στην Αυστραλία μελέτησαν τις επιδράσεις των σταυρανθών λαχανικών στην αρτηριακή πίεση σε σύγκριση με άλλα είδη λαχανικών. Τα ευρήματά τους, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό BMC Medicine, δείχνουν ότι η κατανάλωση περίπου τεσσάρων μερίδων σταυρανθών λαχανικών καθημερινά για δύο εβδομάδες οδηγεί σε αξιοσημείωτη μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης.

    Ο συγκεκριμένος τύπος λαχανικών είναι πλούσια σε ενώσεις που ονομάζονται γλυκοσινολικά, και οι οποίες διασπώνται σε βιοδραστικές ουσίες όπως η σουλφοραφάνη όταν τα λαχανικά τεμαχίζονται ή μασιούνται. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι ενώσεις αυτές μπορεί να έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, συμβάλλοντας ενδεχομένως στην καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία.

    «Η αύξηση της πρόσληψης λαχανικών συνιστάται ευρέως για τη μείωση του κινδύνου καρδιακής νόσου και προηγούμενες μελέτες παρατήρησης έχουν δείξει, ότι τα σταυρανθή λαχανικά έχουν ισχυρότερη σχέση με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου από ό,τι άλλα λαχανικά», αναφέρει σε δήλωσή της η Emma Connolly, συν-συγγραφέας της μελέτης και διδακτορική φοιτήτρια στο Edith Cowan. «Ωστόσο, ενώ τα λαχανικά καταναλώνονται παγκοσμίως, τα σταυρανθή λαχανικά αποτελούν συνήθως ένα μικρό μέρος της συνολικής πρόσληψης λαχανικών» συμπληρώνει.

    Σταυρανθή λαχανικά ή ρίζας;

    Στη μελέτη συμμετείχαν 28 άτομα ηλικίας 56 έως 72 ετών με ήπια αυξημένη αρτηριακή πίεση. Η πλειονότητα των συμμετεχόντων ήταν γυναίκες. Στην έναρξη της μελέτης, , οι συμμετέχοντες είχαν μέση συστολική αρτηριακή πίεση (ο ανώτερος αριθμός σε μια μέτρηση της αρτηριακής πίεσης) περίπου 136 mmHg, η οποία θεωρείται αυξημένη, αλλά όχι ακόμα στο στάδιο της υπέρτασης.

    Οι συμμετέχοντες κατανάλωσαν τόσο μερίδες σταυρανθών λαχανικών όσο και γεύματα με άλλα είδη λαχανικών. Ειδικότερα, οι συμμετέχοντες κατανάλωναν περίπου 300 γραμμάρια (περίπου 4 μερίδες) ενός μείγματος μπρόκολου, λαχανίδας, κουνουπιδιού και λάχανου καθημερινά για δύο εβδομάδες. Τα λαχανικά αυτά δόθηκαν με τη μορφή σούπας – μία για μεσημεριανό γεύμα και μία για δείπνο. Στην παρέμβαση ελέγχου, οι συμμετέχοντες κατανάλωναν μια ισοδύναμη ποσότητα λαχανικών σε μορφή σούπας, που περιείχαν πατάτες, γλυκοπατάτες, καρότο και κολοκύθα.

    Τα αποτελέσματα μετά τις παρεμβάσεις ήταν εντυπωσιακά: ακόμα και δύο εβδομάδες κατανάλωσης σταυρανθών λαχανικών ήταν αρκετές για να παρουσιάσουν οι συμμετέχοντες μέση μείωση της 24ωρης συστολικής αρτηριακής πίεσης κατά 2,5 mmHg σε σύγκριση με την παρέμβαση ελέγχου. Η επίδραση αυτή ήταν ακόμη πιο έντονη κατά τις ώρες της ημέρας, με μέση μείωση 3,6 mmHg.

    Παρότι αυτή η μείωση της τάξης του 2,5 mmHg μοιάζει μικρή, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τις πιθανές επιπτώσεις της στην καρδιαγγειακή υγεία. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι ακόμη και οι μέτριες μειώσεις της αρτηριακής πίεσης μπορούν να οδηγήσουν σε σημαντική μείωση του κινδύνου καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου. Στην πραγματικότητα, οι ερευνητές σημειώνουν ότι η μείωση αυτή θα μπορούσε να μεταφραστεί σε περίπου 5% χαμηλότερο κίνδυνο μείζονος καρδιαγγειακού επεισοδίου.

    Είναι ενδιαφέρον ότι η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν σταυρανθή λαχανικά παρουσίαζαν και χαμηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα τους, σε σύγκριση με όταν κατανάλωναν τα υπόλοιπα λαχανικά, έναν σημαντικό παράγοντα κινδύνου για τις καρδιακές παθήσεις.

    Αν και οι μηχανισμοί δεν είναι πλήρως κατανοητοί, οι ερευνητές προτείνουν ότι οι ενώσεις που βρίσκονται στα σταυρανθή λαχανικά, όπως η σουλφοραφάνη και το σουλφοξείδιο της S-μεθυλοκυστεΐνης (SMCSO), μπορεί να παίζουν κάποιο ρόλο. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι ουσίες αυτές παρέχουν διάφορες ευεργετικές επιδράσεις για το καρδιαγγειακό σύστημα.

    Πηγή: Ygeiamou.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik
  • ΕΕ: Απορρίψεις εισαγωγής φρούτων και λαχανικών
    ΕΕ: Απορρίψεις εισαγωγής φρούτων και λαχανικών

    Στο RASFF (σύστημα ταχείας ειδοποίησης για τρόφιμα και ζωοτροφές) καταγράφηκαν την προηγούμενη εμπορική περίοδο 2023/24 (1/9/2023-31/8/2024) από τις χώρες που το αποτελούν συνολικά 580 ειδοποιήσεις, που προκλήθηκαν από υπερβολική ποσότητα φυτοφαρμάκων σε φρούτα και λαχανικά που φθάνουν στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ένωση (ΕΕ), είτε από τρίτες χώρες, είτε από την ίδια την ΕΕ.

    Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από τον από το Σύνδεσμο Εξαγωγέων Φρούτων και Λαχανικών Incofruit Hellas: Το 22,4% αυτών των απορρίψεων αντιστοιχούν σε εισαγόμενα προϊόντα φρούτων και λαχανικών από την Τουρκία με 130 ειδοποιήσεις συνολικά. Οι πιπεριές είναι το προϊόν φρούτων και λαχανικών που εισήχθη από την Τουρκία και παρουσίασε τον μεγαλύτερο αριθμό περιπτώσεων υπερβολικής παρουσίας φυτοφαρμάκων, σε 37 περιπτώσεις, τα οποία στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν καταστραφεί στα σύνορα της Ε.Ε

    Τις πιπεριές, στην κατάταξη των τουρκικών φρούτων και λαχανικών, ακολούθησαν τα λεμόνια με 33 περιπτώσεις υψηλού επιπέδου υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων, ακολουθούν τα ρόδια με 10 alert, τα γκρέιπφρουτ και τα αμπελόφυλλα με 9 το κάθε προϊόν, τα μανταρίνια με 7 και τα πορτοκάλια με 6 περιπτώσεις.

    Η Τουρκία ακολουθείται από την Αίγυπτο ως προς τον αριθμό των κοινοποιήσεων που προέρχονται από υπερβολική ποσότητα φυτοφαρμάκων, με συνολικά 84 κρούσματα με 30 κρούσματα σε πορτοκάλια, 9 σε πιπεριές και 8 σε φράουλες.

    Ανιχνεύθηκαν επίσης υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε εισαχθέντα φρούτα και λαχανικά από την Ισπανία με 19 περιπτώσεις, την Ιταλία με 11 ειδοποιήσεις, από το Μαρόκο σε 6 όπως και από την χώρα μας με 6, ενώ από τη Γαλλία βρέθηκαν θετικά σε 4 περιπτώσεις, αυτά από την Ολλανδία σε δύο περιπτώσεις και από την Πορτογαλία βρέθηκε θετική μόνο μία περίπτωση.

    Οι υπόλοιπες ειδοποιήσεις για την συμπλήρωση των 580 κατανέμονται σε εισαχθέντα φρούτα και λαχανικά από διάφορες χώρες απ’ όλο τον κόσμο. Οι περισσότερες απορρίψεις φορτίων φρούτων και λαχανικών της Τουρκίας έγιναν από την Βουλγαρία.

    Δεδομένου ότι οι εισαγωγές φρούτων και λαχανικών στην χώρα μας αυξάνονται και ειδικότερα από Τουρκία εφιστάται η προσοχή των ελεγκτικών αρχών της χώρας μας για τον φυτουγειονομικό έλεγχο των αφικνούμενων, αλλά και διερχομένων με προορισμό τις χώρες της Ε.Ε. φορτίων φρούτων και λαχανικών ως προς τις απαιτήσεις της Ενωσιακής Νομοθεσίας.

    Πηγή: Etheas.gr

  • Υπέρταση: Ποια λαχανικά δίνουν φυσική λύση
    Υπέρταση: Ποια λαχανικά δίνουν φυσική λύση

    Στην κορυφή της λίστας για τα ψώνια σας πρέπει να βρίσκονται τα σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο, το λάχανο, το κουνουπίδι και η λαχανίδα αν θέλετε να μειώσετε την αρτηριακή πίεσή σας.

    Τα σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το λάχανο και η λαχανίδα (κέιλ) μειώνουν την αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με νέα μελέτη που διεξήχθη σε μεσηλίκους αλλά και μεγαλύτερους σε ηλικία εθελοντές με υπέρταση στην Αυστραλία και η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «BMC Medicine».

    Τέσσερις μερίδες την ημέρα

    Στο πλαίσιο τυχαιοποιημένης κλινικής δοκιμής ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Edith Cowan (ΕCU) είδαν ότι η κατανάλωση τεσσάρων μερίδων σταυρανθών λαχανικών ημερησίως οδήγησε σε σημαντική μείωση της αρτηριακής πίεσης σε σύγκριση με την κατανάλωση αντίστοιχου αριθμού μερίδων λαχανικών όπως τα καρότα, οι πατάτες, οι γλυκοπατάτες, τα κολοκυθάκια και οι κολοκύθες.

    Οι πολύτιμες ουσίες των σταυρανθών λαχανικών

    «Ουσίες που ονομάζονται γλυκοσινολάτες και οι οποίες εντοπίζονται σχεδόν αποκλειστικά στα σταυρανθή λαχανικά, έχει φανεί ότι μειώνουν την αρτηριακή πίεση σε ζώα, ωστόσο μέχρι σήμερα τα στοιχεία σχετικά με την επίδρασή τους στον άνθρωπο ήταν περιορισμένα» ανέφερε η υποψήφια διδάκτορας του ΕCU Εμα Κόνολι που συμμετείχε στη μελέτη και προσέθεσε ότι τα σταυρανθή λαχανικά περιέχουν και άλλες ουσίες που παρέχουν επιπρόσθετα οφέλη ενάντια στην υπέρταση, όπως τα νιτρικά και η βιταμίνη Κ.

    Υπέρταση, ο κύριος «εχθρός» της καρδιάς

    «Η υπέρταση αποτελεί τον κύριο παράγοντα κινδύνου για καρδιοπάθεια και η συχνότητα εμφάνισής της αυξάνεται με την ηλικία» σημείωσε η κυρία Κόνολι. Οπως συμπλήρωσε «η αύξηση της κατανάλωσης λαχανικών συστήνεται ευρέως σε ό,τι αφορά τη μείωση του κινδύνου καρδιοπάθειας. Προηγούμενες μελέτες παρατήρησης είχαν δείξει ότι τα σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο, το λάχανο και τα λαχανάκια Βρυξελλών συνδέονται πιο ισχυρά με μείωση του κινδύνου καρδιοπάθειας σε σύγκριση με άλλα λαχανικά. Ωστόσο, παρότι αυτού του είδους τα λαχανικά καταναλώνονται παγκοσμίως, συνήθως αποτελούν ένα μικρό μόνο μέρος της διατροφής του πληθυσμού».

    Η μεταδιδακτορική ερευνήτρια του ΕCU και του Ιδρύματος Καρδιάς της Αυστραλίας δρ Λόρεν Μπλέκενχορστ ανέφερε από την πλευρά της πως τα οφέλη της κατανάλωσης σταυρανθών λαχανικών για την καρδιά είναι μεγάλα και για αυτό ο πληθυσμός πρέπει να αυξήσει την κατανάλωσή τους. «Για να διατηρηθούν όμως τα οφέλη για την υγεία πρέπει ιδανικά να γίνεται κατανάλωση αυτών των λαχανικών τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας».

    Η μελέτη

    Η μελέτη από την οποία προέκυψαν τα ενδιαφέροντα ευρήματα διήρκεσε συνολικά έξι εβδομάδες – οι εθελοντές ακολούθησαν επί δύο εβδομάδες διατροφή πλούσια σε σταυρανθή λαχανικά (τέσσερις μερίδες σταυρανθών λαχανικών την ημέρα σε μορφή σούπας την οποία κατανάλωναν με το μεσημεριανό και το βραδινό τους), στη συνέχεια έκαναν «διάλειμμα» επί δύο εβδομάδες κατά το οποίο ακολούθησαν τη συμβατική διατροφή τους ενώ τις τελευταίες δύο εβδομάδες ακολούθησαν διατροφή πλούσια σε άλλου είδους λαχανικά όπως οι πατάτες και τα καρότα (κατανάλωση και πάλι τεσσάρων μερίδων την ημέρα σε μορφή σούπας με το μεσημεριανό και το βραδινό).

    Σημαντική μείωση της αρτηριακής πίεσης και του κινδύνου καρδιαγγειακού επεισοδίου

    Η αρτηριακή πίεση των συμμετεχόντων μετρήθηκε επί 24 ώρες πριν και μετά από τις δύο εβδομάδες της διατροφικής παρέμβασης. Οπως προέκυψε, εμφανίστηκε διαφορά της τάξεως των 2,5 χιλιοστομέτρων στήλης υδραργύρου (mmHg) μετά την κατανάλωση σταυρανθών λαχανικών σε σύγκριση με την κατανάλωση άλλου είδους λαχανικών. Να σημειωθεί ότι εκτός από την προσθήκη των λαχανικών η υπόλοιπη διατροφή αλλά και ο τρόπος ζωής των συμμετεχόντων περέμειναν ίδια καθ’όλη τη διάρκεια της μελέτης, γεγονός που μαρτυρεί ότι η μείωση της αρτηριακής πίεσης συνδεόταν με τα σταυρανθή λαχανικά.

    Σύμφωνα με τη μελέτη, αυτή η μείωση της αρτηριακής πίεσης μεταφράζεται σε περίπου 5% μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιακού ή εγκεφαλικού επεισοδίου.

    Πηγή: In.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch