Σάββατο, 30 Δεκεμβρίου 2023 16:15

Χάστε 8 κιλά, διώξτε το λίπος και ρυθμίστε σάκχαρο, πίεση και χοληστερόλη – Με έναν εύκολο τρόπο!

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Οι ερευνητές φαίνεται πως βρήκαν έναν απλό τρόπο να αδυνατίσουμε με επιτυχία βελτιώνοντας παράλληλα πολλούς δείκτες της καρδιομεταβολικής υγείας

Η παχυσαρκία έχει χαρακτηριστεί ως επίμονη πανδημία από τους ειδικούς, με τα περιστατικά να αυξάνονται ραγδαία τις τελευταίες δεκαετίες. Το επιπλέον βάρος όμως μπορεί να οδηγήσει σε διαφορετικά σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως καρδιακές παθήσεις, σακχαρώδη διαβήτη και ορισμένες μορφές καρκίνου.

Αν και η απώλεια βάρους, όπως και η διατήρηση του νέου βάρους είναι δύσκολος στόχος, οι επιστήμονες κατέληξαν σε έναν εγγυημένο τρόπο που οδηγεί σε απώλεια βάρους. Πιο συγκεκριμένα, περιορίζοντας θερμίδες και ακολουθώντας ένα μοτίβο διαλειμματικής νηστείας, αλλάζει ο τρόπος που συνδέονται ο εγκέφαλος και το εντερικό μικροβίωμα, γεγονός που επενεργεί θετικά στην προσπάθεια αδυνατίσματος.

Η ομάδα ερευνητών από το Ινστιτούτο Διαχείρισης Υγείας του Γενικού Νοσοκομείου PLA στο Πεκίνο μελέτησε 25 υπέρβαρα άτομα από την Κίνα, με μέσο όρο ηλικίας τα 27 έτη. Οι συμμετέχοντες πέρασαν πρώτα από μια αυστηρή φάση νηστείας 32 ημερών με γεύματα που ετοίμαζε ένας διαιτολόγος. Τα γεύματα αυτά είχαν όλο και λιγότερες θερμίδες. Στη συνέχεια πέρασαν από μια φάση 30 ημερών με λίγη περισσότερη ελευθερία στα γεύματά τους, εξακολουθώντας όμως να καταναλώνουν πολύ λίγες θερμίδες.

Μετά την ολοκλήρωση της μελέτης, που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Cellular and Infection Microbiology, και σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι συμμετέχοντες έχασαν κατά μέσο όρο 7,6 κιλά (περίπου 7,8% του σωματικού τους βάρους), ενώ παράλληλα μείωσαν το σωματικό λίπος, την περίμετρο της μέσης, την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, της χοληστερόλης και των ηπατικών ενζύμων.

Αντίστοιχα, και οι αλλαγές στις περιοχές του εγκεφάλου ήταν σημαντικές, καθώς υπήρχε λιγότερη δραστηριότητα σε τμήματα του εγκεφάλου που ελέγχουν την πείνα και τον εθισμό, αλλά και περισσότερα «καλά» βακτηρία στο έντερο. Συνδυαστικά, η ποσότητα ορισμένων βακτηρίων στο έντερο συνδεόταν με το πόσο ενεργά ήταν ορισμένα τμήματα του εγκεφάλου, όπως αυτά που είναι σημαντικά για τη λήψη αποφάσεων, την προσοχή και τα συναισθήματα.

Επομένως, όταν χάνουμε βάρος δεν πραγματοποιούνται μόνο αλλαγές στο σώμα και το έντερο, αλλά και στον εγκέφαλο. Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν αυτές οι αλλαγές αλληλοεπηρεάζονται ή αν κάτι άλλο τις προκαλεί και τις δύο.

Ο Δρ. Xiaoning Wang, επίσης ερευνητής της μελέτης, εξήγησε ότι το μικροβίωμα του εντέρου συνδέεται με τον εγκέφαλο με περίπλοκο τρόπο. Ο Δρ Liming Wang πρόσθεσε ότι το επόμενο βήμα τους ως ερευνητές είναι να κατανοήσουν ακριβώς πώς το μικροβίωμα του εντέρου και ο εγκέφαλος επικοινωνούν κατά τη διάρκεια της απώλειας βάρους.

Πηγή: ygeiamou.gr - Photo: diana-polekhina-OpB7gkQY9oc-unsplash

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 30 Δεκεμβρίου 2023 12:25

Σχετικά Άρθρα

  • Το φρούτο που ρυθμίζει σάκχαρο, χοληστερόλη και ανακουφίζει από τη δυσκοιλιότητα
    Το φρούτο που ρυθμίζει σάκχαρο, χοληστερόλη και ανακουφίζει από τη δυσκοιλιότητα

    Το γλυκό φρούτο συνώνυμο της δύσης του καλοκαιριού αποτελεί κι ένα από τα πιο υγιεινά σνακ - αρκεί να μην το παρακάνουμε

    Παρότι θεωρείται από τα τελευταία φρούτα του καλοκαιριού, μπορούμε ακόμα να τα απολαύσουμε, ιδίως αν έχουμε την ευκαιρία να τα κόψουμε από το δέντρο. Ο λόγος για τα σύκα που μπορούμε εκτός από φρέσκα, να τα τρώμε και αποξηραμένα όλο το χρόνο ή σε μορφή μαρμελάδας και γλυκού του κουταλιού.

    «Τα σύκα είναι υγιεινά, καθώς αποτελούν εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, αντιοξειδωτικών και άλλων σημαντικών θρεπτικών συστατικών. Θα πρέπει, όμως, να καταναλώνονται με μέτρο» επισημαίνει η διαιτολόγος από την Cleveland Clinic, Δρ Maxine Smith, RD, LD. Ακολουθούν παρακάτω τα σημαντικότερα οφέλη που αποκομίζουμε από τα σύκα.

    Πλούσια σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά

    Ένα μεγάλο πλεονέκτημα των σύκων είναι το διατροφικό τους προφίλ. Οι φυτικές ίνες υποστηρίζουν την υγιή πέψη, ανακουφίζουν από τη δυσκοιλιότητα και βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς μειώνοντας την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη. Δύο ωμά σύκα μεσαίου μεγέθους – περίπου 17 γραμμάρια – παρέχουν 2 γραμμάρια φυτικών ινών. Εκτός αυτού, τα σύκα περιέχουν βασικά θρεπτικά συστατικά όπως χαλκό, κάλιο, μαγγάνιο, μαγνήσιο και βιταμίνη Κ, που συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού.

    Υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς

    Εργαστηριακές μελέτες έχουν αποδείξει ότι το εκχύλισμα σύκου μπορεί να ενισχύσει την υγεία της καρδιάς, μειώνοντας την αρτηριακή πίεση και βελτιώνοντας τις τιμές της χοληστερόλης, οδηγώντας σε αύξηση της HDL (καλής) χοληστερόλης και μειώνοντας τη συνολική χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια. Ωστόσο, οι μελέτες δεν ήταν κλινικές: «Λάβετε υπόψη ότι δεν πρόκειται για μελέτες σε ανθρώπους και ότι οι ερευνητές χρησιμοποίησαν εκχυλίσματα και όχι ολόκληρο τον καρπό του σύκου», διευκρινίζει η Δρ Smith. «Αλλά τα θετικά αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά και ελπίζουμε να έχουμε περισσότερες έρευνες σε αυτόν τον τομέα» συμπληρώνει.

    Βελτιώνουν την πέψη

    Τα σύκα παρέχουν σημαντικά πρεβιοτικά που τροφοδοτούν τα καλά βακτήρια του εντέρου. Ένα υγιές μικροβίωμα μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερη φλεγμονή και καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Αντίστοιχα, τα σύκα θεωρούνται μια φυσική θεραπεία για τα άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου με συμπτώματα δυσκοιλιότητας. Σε μια μελέτη 150 τέτοιων ατόμων, οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν 45 γραμμάρια αποξηραμένων σύκων δύο φορές την ημέρα κατάφεραν να βελτιώσουν το φούσκωμα, τον πόνο στο έντερο και δυσκοιλιότητα.

    Ρυθμίζουν το σάκχαρο

    Σε μια μικρή μελέτη, άτομα με διαβήτη τύπου 1 που έπιναν καθημερινά τσάι από φύλλα σύκου παρουσίασαν μειωμένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Κατά τη διάρκεια του μήνα που έπιναν το τσάι, χρειάστηκαν περίπου 12% λιγότερη ινσουλίνη. Παρόλα αυτά, ολόκληρος ο καρπός του σύκου θα μπορούσε να ωφελήσει και τα άτομα με διαβήτη τύπου 2, λόγω και των ισχυρών αντιοξειδωτικών ουσιών, όπως καροτενοειδή και πολυφαινόλες.

    Μπορούμε να τα καταναλώνουμε καθημερινά;

    Η διαιτολόγος επισημαίνει ότι παρότι είναι ιδιαιτέρως υγιεινά, η κατανάλωσή τους δε θα πρέπει να υπερβαίνει τα πλαίσια μιας ισορροπημένης υγιεινής διατροφής, καθώς εάν το παρακάνετε, είναι πιθανό να παρουσιάσετε πόνο στο έντερο ίσως και διάρροια. Υπάρχει όμως συγκεκριμένος αριθμός που επιτρέπεται; Αυτό εξαρτάται από τον αριθμό των κενώσεων: «Αν έχετε συχνά δυσκοιλιότητα, μπορείτε πιθανώς να φάτε μέχρι και τέσσερα σύκα την ημέρα. Αν οι κενώσεις είναι αρκετά τακτικές, είναι καλύτερο να περιορίζεστε σε δύο ή τρία φρέσκα ή αποξηραμένα σύκα ημερησίως», συνιστά η ίδια.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Κοιμάστε λιγότερο από έξι ώρες κάθε βράδυ; Γιατί θα πρέπει να ελέγξετε το σάκχαρό σας
    Κοιμάστε λιγότερο από έξι ώρες κάθε βράδυ; Γιατί θα πρέπει να ελέγξετε το σάκχαρό σας

    Ο κ. Χάρης Δημοσθενόπουλος, Κλινικός Διαιτολόγος- Βιολόγος και Διδάκτορας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, συνοψίζει τα δεδομένα μελέτης που έδειξε τη διάρκεια ύπνου η οποία αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη - Ποιος ο ρόλος των διαταραχών του ύπνου

    Οι ενήλικες θα πρέπει να κοιμούνται τουλάχιστον επτά ώρες κάθε βράδυ για να διατηρήσουν τη συνολική υγεία και ευεξία τους. Είναι γνωστό ότι οι διαταραχές ύπνου και άλλα θέματα που σχετίζονται με τον ύπνο επηρεάζουν ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού. Αυτή η μείωση του χρόνου ύπνου μπορεί να προκληθεί από το άγχος της σύγχρονης ζωής.

    Η σχέση του ποιοτικού και επαρκούς ύπνου έχει συνδεθεί μέσα από πολλές μελέτες με τα μεταβολικά νοσήματα και τη ρύθμιση τόσο των τιμών γλυκόζης όσο και του σωματικού βάρους. Συγκεκριμένα, ο διαβήτης τύπου 2 έχει συνδεθεί τόσο με τη σύντομη διάρκεια ύπνου, η οποία συχνά ορίζεται ως λιγότερο από έξι ώρες τη νύχτα, όσο και με τη μεγάλη διάρκεια ύπνου, η οποία συνήθως περιγράφεται ως περισσότερες από εννέα ώρες τη νύχτα. Ο κίνδυνος διαβήτη τύπου 2 αυξάνεται τακτικά από τη σύντομη διάρκεια ύπνου.

    Σε πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη στο επιστημονικό περιοδικό Diabetologia οι ερευνητές αξιολόγησαν δεδομένα για περίπου 36.000 ενήλικες και διαπίστωσαν ότι τα άτομα διέτρεχαν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη εάν είχαν διαταραχή ύπνου. Πρόκειται για μία ακόμα μελέτη που παρέχει πληροφορίες σχετικά με τη σημασία της υγείας του ύπνου στη μέση ηλικία, ιδιαίτερα τη διατήρηση τακτικών προγραμμάτων ύπνου με την πάροδο του χρόνου, για τη μείωση του κινδύνου δυσμενών καρδιομεταβολικών καταστάσεων.

    Η διάρκεια του ύπνου είναι δυναμική και μπορεί να αλλάξει με την πάροδο του χρόνου, αντανακλώντας τόσο τη βραχυπρόθεσμη μεταβλητότητα όσο και τις μακροπρόθεσμες μετατοπίσεις που οφείλονται σε διάφορους εσωτερικούς και εξωτερικούς παράγοντες. Είναι αρκετές οι πρόσφατες μελέτες που έχουν βρει ότι η συστηματικά σύντομη διάρκεια του ύπνου, καθώς και η αύξηση ή η μείωση της διάρκειας ύπνου, συσχετίστηκαν με υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη, γεγονός που υποδηλώνει ότι η ποιότητα του ύπνου με την πάροδο του χρόνου είναι προγνωστικός παράγοντας εμφάνισης του διαβήτη τύπου 2.

    Στη γνωστή μελέτη Nurses’ Health Study, οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες στις ομάδες με σύντομο και σχετικά φυσιολογικό ύπνο είχαν σημαντικά υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης διαβήτη και τόσο οι αυξήσεις όσο και οι μειώσεις στη διάρκεια του ύπνου προέβλεπαν υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη. Στη μελέτη Nurses’ Health Study II, μελετήθηκαν έξι τροχιές ύπνου και τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι οι γυναίκες στις σταθερές ομάδες 5 και 6 ωρών, καθώς και οι γυναίκες στις φθίνουσες και αυξανόμενες ομάδες, είχαν υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

    Στη μελέτη Whitehall II, οι Ferrie et al εξέτασαν τα πρότυπα ύπνου σε τέσσερις διαδοχικούς κύκλους μελέτης σε σχέση με την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2. Σε σύγκριση με εκείνους που ανέφεραν 7 ώρες ύπνου τόσο στην αρχή όσο και στο τέλος ενός κύκλου μελέτης, οι συμμετέχοντες με αύξηση στη διάρκεια ύπνου κατά 2 ώρες ή περισσότερο και εκείνοι που είχαν σταθερά σύντομο ύπνο (μέσος όρος ≤ 5,5 ώρες) είχαν 65% και 35 % μεγαλύτερο κίνδυνο διαβήτη κατά τη διάρκεια αυτού του κύκλου, αντίστοιχα.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Τρία αντιφλεγμονώδη μπαχαρικά που ρίχνουν σάκχαρο και χοληστερόλη
    Τρία αντιφλεγμονώδη μπαχαρικά που ρίχνουν σάκχαρο και χοληστερόλη

    Πολλά μπαχαρικά είναι αντιοξειδωτικά, αντιδιαβητικά και προστατεύουν από καρδιακές παθήσεις- Μία διαιτολόγος αποκαλύπτει τα τρία πιο δραστικά αντιφλεγμονώδη μπαχαρικά που δεν πρέπει να λείπουν από το πιάτο μας

    Το φαγητό χωρίς πικάντικες, γλυκιές, ή γλυκόπικρες μαγειρικές πινελιές, θα ήταν μόνο ανάγκη και όχι απόλαυση. Αυτές οι εύγευστες προσθήκες που διαχωρίζουν το «γεύομαι» από το «τρώω», είναι τα βότανα και τα μπαχαρικά. Το βασικότερο, όμως, είναι ότι πάνω από 300 βότανα και μπαχαρικά που προσδίδουν νοστιμιά, έχουν και σημαντικά διατροφικά οφέλη για τον οργανισμό.

    Η πιστοποιημένη διαιτολόγος Shyla Cadogan αναφέρει ότι από τη διατροφή της, δεν λείπουν τρία εξαιρετικά θρεπτικά συστατικά:

    Κανέλα

    Το αρωματικό και αντιδιαβητικό αυτό μπαχαρικό λειτουργεί και ως ισχυρό αντιοξειδωτικό που κατευνάζει τη φλεγμονή στο σώμα και μπορεί επίσης να ρυθμίσει σε φυσιολογικά επίπεδα του σάκχαρο στο αίμα. Σύμφωνα με μελέτες, ακόμη και μισό κουταλάκι του γλυκού κανέλα μπορεί να είναι πολύ ευεργετικό για την υγεία.

    Κουρκουμάς

    Το ινδικό αυτό μπαχαρικό που περιέχει την, υψηλή σε διατροφική αξία, κουρκουμίνη, και χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια στην ινδική ιατρική Αγιουρβέδα, σήμερα έχει ανακαλυφθεί ότι προφυλάσσει τον εγκέφαλο, μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, έχει αντικαρκινικη δράση και ανακουφίζει την αρθρίτιδα.

    Σκόρδο

    Το σκόρδο ανήκει στην οικογένεια Allium, είναι στενός συγγενής με τα κρεμμύδια, τα φρέσκα κρεμμύδια και τα πράσα και αξιοποιούνταν από τους Αρχαίους Αιγύπτιους, Έλληνες, Ρωμαίους, Κινέζους και Ινδούς για φαρμακευτικούς λόγους. Πολύ σημαντικό είναι ότι το σκόρδο μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης και, ως εκ τούτου, τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Επιπλέον, προστατεύει τον οργανισμό από οξειδωτική βλάβη, η οποία οδηγεί σε διαβήτη, καρκίνο και καρδιακές παθήσεις.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Το γλυκό αντιοξειδωτικό φρούτο που ρυθμίζει την πίεση και την χοληστερόλη
    Το γλυκό αντιοξειδωτικό φρούτο που ρυθμίζει την πίεση και την χοληστερόλη

    Το πεπόνι, κατά την άποψη πολλών ερευνητών σε θέματα διατροφής, είναι πλούσιο σε έναν αριθμό συστατικών που είναι γνωστό ότι μειώνουν την πίεση του αίματος και την χοληστερόλη και συνάμα προστατεύουν από διάφορους τύπους καρκίνου

    Πιο συγκεκριμένα, τα στοιχεία που έρχονται στο φως για το πεπόνι cantaloupe καθιστούν το φρούτο ακόμα πιο σημαντικό από ότι υποστηρίζουν οι παραδοσιακές θεωρίες για την θεραπευτική του χρήση. Σε ένα ενδιαφέρον πείραμα αποδείχτηκε ότι διαθέτει αντιπηκτικές και αντιθρομβωτικές ιδιότητες. Οι ερευνητές ανέμειξαν αιμοπετάλια με τη γλυκιά, νερουλή σάρκα του πεπονιού. Συμπέραναν ότι το πεπόνι περιέχει έναν παράγοντα που εμποδίζει τη συσσώρευση των ανθρωπίνων αιμοπεταλίων. Έτσι, τα αιμοπετάλια δεν κατάφεραν να ενωθούν, με αποτέλεσμα να αποτύχουν στη δημιουργία θρόμβων που ευθύνονται για τις καρδιοπάθειες και τα εγκεφαλικά επεισόδια. Το αντιπηκτικό χημικό του πεπονιού είναι η αδενοσίνη, το ίδιο συστατικό που υπάρχει στα κρεμμύδια, το σκόρδο και τα μανιτάρια. Από ότι φαίνεται, λοιπόν, το πεπόνι είναι ακόμη μια τροφή που βοηθά στην αραίωση του αίματος, μειώνοντας τις πιθανότητες καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων.

    Επίσης, το πεπόνι είναι εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών καθώς περιέχει βιταμίνη C και, β-καροτίνη, συμβάλλοντας έτσι στην προστασία του οργανισμού από διάφορους τύπους καρκίνου, καρδιακά νοσήματα και άλλα ακόμα προβλήματα που συνδέονται με την μεγάλη ηλικία, όπως ο καταρράκτης. Ακόμη, περιέχει βιταμίνη Α (19%/100gr), η οποία είναι σημαντική για καλύτερη όραση και αποτελεσματικότερη άμυνα σε μολύνσεις καθώς ενδυναμώνει τα λεμφοκύτταρα του οργανισμού. Όσον αφορά τη βιταμίνη C, περιέχεται σε υψηλά ποσοστά (41%/100gr) βοηθώντας και αυτή με τη σειρά της το αμυντικό σύστημα του οργανισμού ενάντια στις μολύνσεις, προστατεύοντας παράλληλα από το οξειδωτικό στρες και τα προϊόντα του μεταβολισμού που επιταχύνουν τη διαδικασία της γήρανσης. Περιέχει ακόμη βιταμίνη Β6, η οποία συμβάλλει στην σύνθεση των νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου καθώς συντελεί στην καλύτερη πνευματική και ψυχολογική υγεία.

    Πλούσιο, συν τοις άλλοις, σε κάλιο, συμβάλλει στη ρύθμιση της καρδιακής λειτουργίας και της αρτηριακής πίεσης, διαθέτοντας συνάμα διουρητική δράση (κυρίως λόγω του μεγάλου ποσοστού νερού που περιέχει). Σε μία πρόσφατη μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι άτομα με υψηλότερα επίπεδα καλίου στον οργανισμό τους σημείωσαν την χαμηλότερη πίεση αίματος. Αντίθετα, άτομα με ελάχιστες ποσότητες καλίου στο αίμα, διέτρεξαν μεγαλύτερο κίνδυνο υψηλής πίεσης του αίματος. Παράλληλα, άλλες μελέτες έδειξαν ότι το κάλιο μπορεί να παρεμποδίσει την δράση της LDL χοληστερόλης (κακή χοληστερόλη) και να αποβεί επιζήμια για τον οργανισμό.

    Επομένως το πεπόνι είναι μια αξιοσημείωτη πηγή ωφέλιμων και θρεπτικών ουσιών με σημαντικές προστατευτικές και ευεργετικές δράσεις για την υγεία μας και όχι μόνο. Στην αρχαιότητα είχε και καλλυντικές ιδιότητες, τις οποίες χρησιμοποιούμε ακόμα και σήμερα με τις μάσκες προσώπου που γίνονται με φλούδες πεπονιού. Πιστεύεται ότι η φλούδα του πεπονιού τονώνει το δέρμα και βοηθά στην μείωση της ακμής κατά την εφηβεία.

    Το πεπόνι κατέχει υψηλή θέση στις προτιμήσεις των καταναλωτών, λόγω της ιδιαίτερα γλυκιάς και δροσιστικής του γεύσης, της υψηλής περιεκτικότητάς του σε νερό, αλλά και του πλήθους βιταμινών που διαθέτει, προσφέροντας συνάμα λίγες θερμίδες.

    Το πεπόνι αποδίδει μόνο 34 θερμίδες/100 gr., 8,16 gr. υδατάνθρακες και 90gr. νερό. Δε θα πρέπει να ξεγελάει η ελαφριά του γεύση αφού έχει αρκετή φυσική ζάχαρη και έτσι η υπερκατανάλωσή του μπορεί να είναι επιβαρυντική για το βάρος μας. Η χημική του ανάλυση έχει δείξει ότι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α και, C, καθώς και σε θειαμίνη, νιασίνη, Β6 και κάλιο ενώ δεν περιέχει καθόλου χοληστερόλη.

    Όσο πιο ώριμο είναι το πεπόνι τόσο μεγαλύτερα ποσοστά β-καροτίνης περιέχει. Χαρακτηριστικό δείγμα της ωριμότητάς του είναι το άρωμά του. Επομένως, διαλέγετε πεπόνια που έχουν ικανοποιητικό βάρος και είναι αρωματικά (γλυκιά οσμή). Διαφορετικά τοποθετήστε το για μερικές μέρες σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να αποκτήσει το άρωμά του και μετά κόψτε το.

    *Γράφει ο Παναγιώτης Βαραγιάννης κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Το σπέσιαλ μείγμα με αλεύρι που ρίχνει την «κακή» LDL χοληστερόλη – Τι περιέχει
    Το σπέσιαλ μείγμα με αλεύρι που ρίχνει την «κακή» LDL χοληστερόλη – Τι περιέχει

    Επιστήμονες παρασκεύασαν ένα μείγμα με βάση το καλαμποκάλευρο, το οποίο μπορεί να ωφελήσει την καρδιά και να συμβάλλει στη ρύθμιση της χοληστερόλης

    Πρόσφατη μελέτη ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα ανέδειξε το καλαμποκάλευρο σε νέο σύμμαχο κατά της υπερχοληστερολαιμίας. Ωστόσο, κατά τα ευρήματα που δημοσιεύονται στο The Journal of Nutrition, ένας συγκεκριμένο μείγμα με το άλευρο κάνει τη διαφoρά για τα άτομα με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης.

    Οι ερευνητές εξέτασαν τρεις τύπους καλαμποκάλευρου, ολικής άλεσης, εξευγενισμένο και ένα μοναδικό μείγμα εξευγενισμένου με προσθήκη πίτουρου καλαμποκιού, το οποίο οι συμμετέχοντες κατανάλωναν καθημερινά για τέσσερις εβδομάδες μέσα από νόστιμα μάφιν και πίτες.

    Μείωση έως 13%

    Ενώ το καλαμποκάλευρο ολικής άλεσης και το εξευγενισμένο καλαμποκάλευρο έδειξαν μικρή επίδραση, το μείγμα εξευγενισμένου καλαμποκάλευρου και πίτουρου πέτυχαν σημαντική μείωση των επιπέδων LDL (κακής) χοληστερόλης, κατά μέσο όρο 10 mg/dL ή περίπου 5%. Για ορισμένους συμμετέχοντες, η μείωση ήταν ακόμη μεγαλύτερη, φτάνοντας έως και 13%.

    Τα ευρήματα δείχνουν ότι υπάρχει ένας απλός, πρακτικός τρόπος για καλύτερη υγεία της καρδιάς μέσω της διατροφής χωρίς αυστηρές αλλαγές στο πιάτο ή φαρμακευτική αγωγή. Αρκεί να αντικατασταθεί το συνηθισμένο αλεύρι με το μείγμα καλαμποκάλευρου με τον συγκεκριμένο τύπο.

    «Οι άνθρωποι συχνά πιστεύουν ότι οι διατροφικές αλλαγές πρέπει να είναι ισχυρές και σημαντικές για να έχουν πραγματικό αντίκτυπο στην καρδιαγγειακή υγεία και τη ρύθμιση του μεταβολισμού» ανέφερε σε δελτίο τύπου η Corrie Whisner, PhD, επικεφαλής ερευνήτρια και αναπληρώτρια καθηγήτρια στο College of Health Solutions του Πανεπιστημίου της Αριζόνα. «Το συμπέρασμα είναι το εξής: το καλαμπόκι είναι μοναδικό και υποτιμημένο. Η τέχνη και η επιστήμη της διύλισης των δημητριακών και της πλήρους αξιοποίησης του πίτουρου του καλαμποκιού μπορεί να οδηγήσει σε νόστιμα τρόφιμα που, στην προκειμένη περίπτωση, τυχαίνει επίσης να εξασφαλίζουν ουσιαστικά οφέλη για την υγεία της καρδιάς».

    Άφθονες φυτικές ίνες

    Το κλειδί για την αποτελεσματικότητα του μείγματος βρίσκεται στην υψηλή περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες. Το πίτουρο καλαμποκιού είναι πλούσιο σε αδιάλυτες φυτικές ίνες, που παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία του πεπτικού συστήματος και στη διαχείριση της χοληστερόλης. Ο συνδυασμός εξευγενισμένου άλευρου και πίτουρου από καλαμπόκι δημιούργησε ένα προϊόν φιλικό για την καρδιά και συνάμα ευχάριστο στη γεύση.

    Επίδραση στο μικροβίωμα

    Αντικείμενο της μελέτης αποτέλεσε και η διερεύνηση πιθανών επιδράσεων στο μικροβίωμα του εντέρου. Αν και οι αλλαγές ήταν ελάχιστες, παρατηρήθηκε μια μικρή αύξηση στον πληθυσμό του ωφέλιμου βακτηρίου Agathobaculum σε όσους κατανάλωναν καλαμποκάλευρο ολικής άλεσης. Αυτό το βακτήριο είναι γνωστό για την παραγωγή βουτυρικού οξέος, μιας ένωσης που υποστηρίζει την υγεία του εντέρου.

    «Η αύξηση του Agathobaculum θα μπορούσε να οφείλεται στη μεγαλύτερη ποικιλία πολυφαινολών που βρίσκονται στο καλαμπόκι ολικής άλεσης, το οποίο επιδεικνύει τις ισχυρότερες αντιοξειδωτικές ικανότητες (σε σύγκριση με το σιτάρι, τη βρώμη και το ρύζι), αλλά η μελέτη δεν εξέτασε αυτή την υπόθεση» πρόσθεσε η Δρ Whisner και εξήγησε ότι, μολονότι η επίδραση των δημητριακών ολικής άλεσης στη μικροχλωρίδα ποικίλλει ανά άτομο, ισχύει καθολικά ότι κατά τη ζύμωση των φυτικών ινών από τα μικρόβια του εντέρου σχηματίζεται βουτυρικό οξύ, ενώ τόσο οι φυτικές ίνες όσο και το βουτυρικό οξύ συχνά συνδέονται με ένα υγιές έντερο.

    Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι αυτή η αλλαγή στη διατροφή δεν είναι πανάκεια, αλλά πρέπει να αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσέγγισης για την υγεία της καρδιάς, που περιλαμβάνει μια ισορροπημένη διατροφή και τακτική άσκηση.

    Πηγή: Ygeiamou.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik
  • Μπορούν τα πλαστικά μπουκάλια να ανεβάσουν την πίεση; Έρευνα αναδεικνύει την απειλή των μικροπλαστικών
    Μπορούν τα πλαστικά μπουκάλια να ανεβάσουν την πίεση; Έρευνα αναδεικνύει την απειλή των μικροπλαστικών

    Να αποφεύγουμε τα ποτά που συσκευάζονται σε πλαστικά μπουκάλια, λόγω της απειλής διείσδυσης των μικροπλαστικών στον οργανισμό, συστήνει πρόσφατη αυστριακή μελέτη με τη συμμετοχή Ελληνίδας ερευνήτριας

    πάρχουν πλέον παντού: από την κουζίνα και το μπάνιο μέχρι το σούπερ μάρκετ και τα παιχνίδια των παιδιών. Το πλαστικό αποτελεί κομμάτι της καθημερινότητας και λαμβάνει διαφορετικές μορφές, μερικές φορές και επικίνδυνες για την υγεία. Στη συνολική ερευνητική προσπάθεια που έχει γίνει για την επίδραση των μικροπλαστικών στην υγεία αλλά και του πλαστικού γενικότερα στο περιβάλλον, μια νεότερη μελέτη από το Τμήμα Ιατρικής του Ιδιωτικού Πανεπιστημίου Danube στην Αυστρία κρίνει αυτή τη φορά ένοχα τα πλαστικά μπουκάλια για την αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

    Στην έρευνα με τίτλο First Evidence of the Possible Influence of Avoiding Daily Liquid Intake from Plastic and Glass Beverage Bottles on Blood Pressure in Healthy Volunteers (Πρώτα αποδεικτικά στοιχεία της πιθανής επίδρασης της αποφυγής της καθημερινής πρόσληψης υγρών από πλαστικά και γυάλινα μπουκάλια στην αρτηριακή πίεση σε υγιείς εθελοντές), που διεξήχθη με τη συμμετοχή της ελληνίδας ερευνήτριας Σοφίας Γραμματίδη, αναδεικνύεται η βλαπτική επίδραση της χρήσης πλαστικών, αλλά και γυάλινων μπουκαλιών.

    Σύμφωνα με την έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Microplastics, τα μικροπλαστικά από τα μπουκάλια νερού θα μπορούσαν να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος οδηγώντας σε αύξηση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης. Ακόμα πιο ανησυχητική είναι η διαπίστωση ότι τα μικροσκοπικά αυτά κομμάτια πλαστικού έχουν εντοπιστεί και σε γυάλινα μπουκάλια. Όσο εξελισσόταν η μελέτη, οι ερευνητές παρατήρησαν πτώση της αρτηριακής πίεσης όταν οι συμμετέχοντες άλλαξαν το γυάλινο ή πλαστικό μπουκάλι με την κατανάλωση νερού της βρύσης.

    Ειδικότερα, για τις ανάγκες της μελέτης, οι ερευνητές ζήτησαν από οκτώ εθελοντές να καλύψουν τις καθημερινές τους ανάγκες σε ενυδάτωση από νερό βρύσης, αποφεύγοντας οποιαδήποτε κατανάλωση υγρών από πλαστικά ή γυάλινα μπουκάλια. Τα αποτελέσματα ήταν αρκετά εντυπωσιακά, καθώς έδειξαν σημαντική μείωση της διαστολικής αρτηριακής πίεσης μετά από δύο εβδομάδες.

    Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες που συμβάλλουν στις καρδιακές παθήσεις και τα αποτελέσματα της μελέτης εγείρουν ερωτήματα για τις έμμεσες αλλά σοβαρές απειλές για την υγεία: «Μετά από εκτεταμένη έρευνα καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι τα ποτά που συσκευάζονται σε πλαστικά μπουκάλια θα πρέπει να αποφεύγονται», προειδοποιούν οι ερευνητές.

    Όπως σημειώνουν, η μείωση της χρήσης πλαστικών θα μπορούσε ενδεχομένως να μειώσει την αρτηριακή πίεση λόγω της μείωσης του αριθμού των πλαστικών σωματιδίων στην κυκλοφορία του αίματος. «Οι αλλαγές που παρατηρήσαμε στην αρτηριακή πίεση υποδηλώνουν ότι η μείωση της πρόσληψης πλαστικών σωματιδίων θα μπορούσε να μειώσει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο», σημείωσαν οι ερευνητές.

    Μια εκτεταμένη απειλή

    Τα μικροπλαστικά είναι μικροσκοπικά θραύσματα πλαστικού που συνήθως προκύπτουν από τη διάσπαση του πλαστικού λόγω έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία ή με την φυσική τριβή. Έχουν εντοπιστεί παλιότερα από επιστημονικές μελέτες στο σάλιο, στον καρδιακό ιστό, στο ήπαρ, στα νεφρά, ακόμη και στον πλακούντα. Πολυάριθμες μελέτες έχουν αναφέρει υψηλά επίπεδα μικροπλαστικών στο εμφιαλωμένο νερό.

    Αυτός ο αυξανόμενος όγκος ερευνητικών πληροφοριών υποδεικνύει επίσης ότι τα μικροπλαστικά θα μπορούσαν να διαταράξουν τις ενδοκρινικές λειτουργίες, να πυροδοτήσουν τη φλεγμονή και να προκαλέσουν οξειδωτικό στρες. Αυτές οι αντιδράσεις πυροδοτούν μια σειρά βιολογικών διεργασιών που μπορούν να επιδεινώσουν τις υπάρχουσες καταστάσεις ή ακόμη και να πυροδοτήσουν νέα προβλήματα υγείας, γεγονός που υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη για περαιτέρω έρευνα σχετικά με τις επιπτώσεις στην ανθρώπινη φυσιολογία.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Η πικάντικη μεσογειακή υπερτροφή που ρίχνει το σάκχαρο και βοηθά στη ρύθμιση του διαβήτη
    Η πικάντικη μεσογειακή υπερτροφή που ρίχνει το σάκχαρο και βοηθά στη ρύθμιση του διαβήτη

    Ανακαλύψτε τον κρυμμένο «θησαυρό» της μεσογειακής διατροφής που μπορεί να σας βοηθήσει στη διαχείριση του διαβήτη

    Στην καρδιά της Μεσογείου, ένα μικρό φυτό κρύβει μέσα του έναν καρπό «θησαυρό» για την υγεία μας, την κάπαρη. Αυτό το υπερτρόφιμο δεν είναι μόνο γνωστό για τη χαρακτηριστική του γεύση και αρωματική νότα που χαρίζει στα μεσογειακά πιάτα, αλλά και για όλα τα σημαντικά οφέλη που βάσει μελετών, μπορεί να προσφέρει στη ρύθμιση του διαβήτη.

    Η Μεσόγειος, γνωστή για την ποικιλία των τροφίμων και την πλούσια διατροφική της παράδοση, είναι ο τόπος καταγωγής πολλών υπερτροφών. Οι τελευταίες, είναι τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και έχουν αναγνωριστεί για τα οφέλη τους στην υγεία. Μερικά από τα πιο γνωστά μεσογειακά υπερτρόφιμα είναι η ελιά, το ρόδι και το θυμάρι, όλα γνωστά για τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις τους ιδιότητες. Στην κατηγορία αυτών των υπερτροφών, η κάπαρη (Capparis spinosa) ξεχωρίζει για τα πολλαπλά οφέλη της. Παρά το μικρό της μέγεθος, η κάπαρη περιέχει πλούσιες αντιοξειδωτικές ουσίες και θρεπτικά συστατικά που μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση διάφορων προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη.

    Κάπαρη και διαβήτης

    Πρόσφατες έρευνες έχουν αρχίσει να ρίχνουν φως στις δυνατότητες της κάπαρης να βοηθήσει στη ρύθμιση του σακχάρου του αίματος. Αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα, ορισμένες μελέτες έχουν ήδη καταγράψει υποσχόμενα ευρήματα.

    Φαίνεται λοιπόν ότι ορισμένα συστατικά της κάπαρης μπορούν να βοηθήσουν στην καλύτερη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα ενισχύοντας την πρόσληψή του από τους ιστούς, μειώνοντας την απορρόφηση των υδατανθράκων και προστατεύοντας τα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη στο πάγκρεας.

    Μια άλλη μικρή μελέτη που περιλάμβανε 30 άτομα με διαβήτη έδειξε ότι η κατανάλωση εκχυλίσματος κάπαρης, τρεις φορές την ημέρα, βοήθησε στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα καθώς και των τριγλυκεριδίων.

    Μια παλαιότερη μελέτη σε 54 άτομα με διαβήτη βρήκε ότι η κατανάλωση 400 mg εκχυλίσματος κάπαρης, τρεις φορές την ημέρα για δύο μήνες, οδήγησε σε σημαντικές βελτιώσεις στα επίπεδα σακχάρου νηστείας και στη μακροχρόνια διαχείριση του σακχάρου στο αίμα σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.

    Κάπαρη, μια υποσχόμενη τροφή για το μέλλον

    Παρόλο που τα αποτελέσματα των μελετών είναι ενθαρρυντικά, είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να κατανοηθεί πλήρως ο τρόπος με τον οποίο η κάπαρη επηρεάζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα όταν καταναλώνεται σε φυσιολογικές ποσότητες ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Ωστόσο, συνολικά, η κάπαρη είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά όπως η κερκετίνη και η ρουτίνη και συμβάλλει στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

    Η προσθήκη της στη διατροφή σας θα σας προσφέρει επιπλέον οφέλη υγείας, ιδίως αν ακολουθείτε μια ισορροπημένη μεσογειακή διατροφή. Μην ξεχνάτε επίσης ότι παρά τα οφέλη της είναι και πολύ αλμυρή – δηλαδή πλούσια σε νάτριο – οπότε χρειάζεται μέτρο στην κατανάλωσή της.

    Πηγή: Ygeiamou.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik
  • Αδυνάτισμα: Γιατί δεν χάνω κιλά ενώ προσπαθώ;
    Αδυνάτισμα: Γιατί δεν χάνω κιλά ενώ προσπαθώ;

    Το αδυνάτισμα δεν είναι εύκολη υπόθεση αλλά μπορούμε να ξεπεράσουμε τα εμπόδια. Ποια είναι αυτά;

    ισορροπημένη διατροφή και η τακτική άσκηση είναι γνωστό πως είναι τα «κλειδιά» για αποτελεσματικό αδυνάτισμα. Αν όμως τα κάνεις όλα σωστά, τι φταίει και το νούμερο στη ζυγαριά δεν πέφτει; Ποια τα πιθανά λάθη που ρίχνουν τις προσπάθειές σου στο κενό;

    Ενώ κάθε προσπάθεια που καταβάλλεις είναι σημαντική, για να είναι η απώλεια βάρους επιτυχημένη χρειάζεσαι ένα στοχευμένο πλάνο δράσης. Ας ρίξουμε μια ματιά στους παράγοντες που είναι καλό όλοι μας να προσέχουμε για να τα καταφέρουμε.

    Μήπως γι’ αυτό κόλλησε η ζυγαριά;

    Χάνεις τον ύπνο σου

    Η στέρηση ποιοτικού ύπνου επηρεάζει εκτός από την διάθεση ή τα επίπεδα ενέργειας και το βάρος.

    Σύμφωνα με επιστημονική ανάλυση, δημοσιευμένη στο Nutrition Reviews, το να κοιμόμαστε λιγότερο από επτά ώρες τη νύχτα συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας συγκριτικά με το να κοιμόμαστε επαρκώς- επτά με εννιά ώρες κάθε βράδυ.

    Δεν προπονείσαι κατάλληλα

    Η καρδιαγγειακή άσκηση σε οποιαδήποτε μορφή της, όπως το περπάτημα ή το χαλαρό τρέξιμο, είναι απαραίτητο μέρος των προπονήσεών μας, κυρίως για τη διατήρηση της υγείας της καρδιάς. Ωστόσο εάν εστιάζουμε αποκλειστικά και μόνο στο cardio, «φρενάρουμε» την απώλεια βάρους.

    Πιο συγκεκριμένα, το σώμα μπορεί να αποθηκεύσει ενέργεια ως λίπος για να διασφαλίσει ότι έχει άφθονο καύσιμο για έξτρα αντοχή. Επίσης, η προπόνηση cardio αυξάνει έντονα την όρεξη.

    Είναι σημαντικό να συμπεριλάβεις στις προπονήσεις σου και άλλα είδη ασκήσεων εκτός από cardio.

    Μπορείς να χάσεις βάρος και να χτίσεις άπαχη μυϊκή μάζα εκτελώντας ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης με βάρη. Όσο αυξάνονται οι μυς σου, τόσο θα αυξάνεται και η καύση θερμίδων. Θα ήταν επίσης ωφέλιμο να δοκιμάσεις την διαλειμματική προπόνηση ή μερικές ασκήσεις με αντιστάσεις, όπως τα λάστιχα.

    Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι η κίνηση. Για αυτό λοιπόν, προσπάθησε να ενσωματώσεις στην καθημερινότητά σου εκτός από την γυμναστική, μικρά διαλείμματα κίνησης.

    Δεν υπολογίζεις σωστά τις θερμίδες

    Το θερμιδικό έλλειμμα είναι απαραίτητο για την απώλεια βάρους. Επομένως, εάν λαμβάνεις περισσότερες θερμίδες από αυτές που χρειάζεται το σώμα σου, ενδέχεται να μην πετύχεις τους στόχους σου.

    Για να σιγουρευτείς πως υπάρχει έλλειμμα στην πρόσληψη θερμίδων ώστε να χάσεις τα περιττά κιλά, συμβουλεύσου έναν διατροφολόγο καθώς το ζητούμενο έλλειμμα εξαρτάται από ποικίλους παράγοντες, όπως η ηλικία, το φύλο, το ύψος, το τρέχον βάρος και το επίπεδο της δραστηριότητάς σου.

    Το θερμιδικό έλλειμμα είναι απαραίτητο για την απώλεια βάρους

    Έχεις άγχος

    Τα ανεξέλεγκτα επίπεδα στρες μπορεί εκτός από την διάθεσή σου, να επηρεάσουν και το βάρος σου. Η ορμόνη του στρες, γνωστή και ως κορτιζόλη, μπορεί να σου αυξήσει την επιθυμία για comfort foods, τροφές γευστικές αλλά «κενές» σε θερμίδες.

    Μάλιστα, σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Molecular Biochemistry, οι ενήλικες που συμμετείχαν σε ένα πρόγραμμα διαχείρισης άγχους οκτώ εβδομάδων που περιελάμβανε βαθιά αναπνοή, προοδευτική μυϊκή χαλάρωση και οπτικοποίηση έχασαν περισσότερο βάρος από τους ενήλικες που δεν συμμετείχαν.

    Δεν έχεις ούτε μία cheat day

    Μερικές φορές, ένα σύντομο διάλειμμα από το διατροφικό σου πλάνο μπορεί να δώσει στο σώμα και το μυαλό σου την ανάπαυση που χρειάζονται για να ξεπεράσουν ένα οροπέδιο απώλειας βάρους. Αξιοποίησε αυτόν το χρόνο για να εστιάσεις στην αυτοφροντίδα, να χαλαρώσεις, να απολαύσεις αγαπημένα γεύματα κι ας έχουν παραπάνω θερμίδες. Έτσι θα επανέλθεις με μεγαλύτερο κίνητρο και περισσότερη ενέργεια

    Μην ξεχνάς στο αδυνάτισμα

    Την ενυδάτωση

    Το νερό βοηθάει στην απομάκρυνση των περιττών ουσιών που παράγονται όταν χάνεται βάρος και στην καλύτερη αποτοξίνωση του οργανισμού.

    Ξεκίνα «απλά»

    Με μια- δυο αλλαγές τις οποίες θα τηρήσεις για δύο με τρεις εβδομάδες, μέχρι να σου γίνουν συνήθεια. Στη συνέχεια, αφού κατακτήσεις τους μικρούς σου στόχους, προσθέσε μερικούς ακόμα. Αν εξακολουθείς να δυσκολεύεσαι, δοκίμασε να προχωρήσεις σε κάποια αντικατάσταση- αλλαγή που σου ταιριάζει περισσότερο.

    Η επιθυμία για κάτι γλυκό είναι στο πρόγραμμα…

    Μόλις αρχίζουμε να περιορίζουμε κάτι, είναι πιθανό να το επιθυμούμε περισσότερο, ειδικά αν μιλάμε για τη ζάχαρη.

    Εκτός από τη δύναμη του νου για αυτοέλεγχο, δοκιμάσε να αυξήσεις την πρόσληψη πρωτεΐνης και δώσε έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά που και σε αυτά βέβαια θα πρέπει να υπάρχει ένα μέτρο αν θέλεις να χάσεις βάρος.

    Μην φοβηθείς μια μικρή πτώση ενέργειας

    Ενώ το να τρώμε καλύτερα συνήθως οδηγεί σε αυξημένα επίπεδα ενέργειας, αυτό μπορεί να μην συμβαίνει πάντα στην αρχή.

    Εάν η διατροφή μας δεν ήταν για καιρό ποιοτική, οι αλλαγές πιθανότατα θα επηρεάσουν όχι μόνο την ενέργεια αλλά και τη διάθεσή μας αφού το σώμα έχει μάθει να βασίζεται σε διαφορετικά καύσιμα και χρειάζεται μεγαλύτερη περίοδο προσαρμογής.

    Βέβαια, εάν παρατηρήσεις ότι τα επίπεδα της ενέργειάς σου δεν βελτιώνονται ύστερα από μερικές εβδομάδες, ο οργανισμός σου ίσως δεν λαμβάνει ό,τι έχει ανάγκη και επομένως θα πρέπει να σκεφτείς να αυξήσεις την πρόσληψη θερμίδων.

    Δεν χρειάζεται να πεινάς

    Μια μικρή αίσθηση πείνας είναι ένα φυσικό μέρος της μείωσης των θερμίδων, αλλά δεν πρέπει να πεινάς σε καμιά περίπτωση πολύ. Μειώσε τις θερμίδες σταδιακά για βιώσιμη απώλεια βάρους. Αυτό θα βοηθήσει τον μεταβολισμό σου να προσαρμοστεί στη μειωμένη πρόσληψη και θα διατηρήσει την αίσθηση πείνας σε λογικά πλαίσια.

    Η ζυγαριά δεν λέει πάντα την αλήθεια

    Οι διακυμάνσεις του βάρους είναι 100% φυσιολογικές και δεν είναι πάντα υπό τον έλεγχό μας. Η άσκηση, το στρες, ο ύπνος, οι ορμόνες, η κατακράτηση κ.τλ., όλα, όπως είπαμε, παίζουν το ρόλο τους.

    Αν μάλιστα κερδίζεις μυς και χάνεις παράλληλα λίπος, το νούμερο στη ζυγαριά ενδέχεται να μην αλλάξει αλλά το τζιν σου θα σου είναι πιο χαλαρό…

    Αντί λοιπόν να βασίζεσαι μόνο στη ζυγαριά, μέτρησε την πρόοδό σου με άλλους τρόπους.

    Μην απογοητεύεσαι

    Η καλή υγεία αφορά συνολικά τις συνήθειες του τρόπου ζωής μας, όχι το τελευταίο γεύμα που καταναλώσαμε.

    Προσπάθησε να παραμένεις συνεπής στο υγιεινό σου πλάνο τις περισσότερες φορές μέσα στην εβδομάδα και τα καλά αποτελέσματα θα γίνουν εμφανή πριν καν το καταλάβεις.

    Πηγή: vita.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch