Υγεία

Πώς το αλκοόλ επηρεάζει το σώμα καθώς γερνάμε - Οι κίνδυνοι για την υγεία και το ένζυμο που χάνεται

Πώς το αλκοόλ επηρεάζει το σώμα καθώς γερνάμε - Οι κίνδυνοι για την υγεία και το ένζυμο που χάνεται

Για τους περισσότερους ανθρώπους, ένα hangover από το ποτό στα 20, δεν είναι το ίδιο με ένα που θα πιούμε στα 40 ή στα 50 μας καθώς με το πέρασμα του χρόνου, η επίδραση του αλκοόλ στον οργανισμό μας αλλάζει. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό και πώς επηρεάζει το σώμα μετά από δεκαετίες;

Οι κίνδυνοι για την υγεία

«Το συκώτι και ο εγκέφαλος έχουν τη μεγαλύτερη ανθεκτικότητα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου (σσ. στα 20)», δήλωσε στη HuffPost η δρ Ελίζαμπεθ Λάντσβερκ, ειδική στην άνοια. «Οι μετωπιαίοι λοβοί δεν είναι αρκετά ανεπτυγμένοι. Κάποιος είναι πιο πιθανό να είναι ανοιχτός στο να πίνει περισσότερο ή να παίρνει περισσότερα ρίσκα, και αυτό μπορεί να δημιουργήσει συνήθειες που θα προκαλέσουν προβλήματα στη συνέχεια», εξηγεί.

Η γιατρός δήλωσε ότι η κατανάλωση ενός ποτηριού κρασιού μία φορά την εβδομάδα είναι κάτι παραπάνω από καλή, αν και υπάρχουν και γιατροί που συστήνουν και ένα ποτήρι την ημέρα.

Όμως επισημαίνει πως το αλκοόλ έχει νευροτοξική δράση και αυξάνει τον κίνδυνο ηπατικής νόσου και κίρρωσης.

Το ένζυμο που εξαφανίζεται

Όταν ένα άτομο φτάνει στα 40 του, οι επιπτώσεις του αλκοόλ επιστρέφουν για να το στοιχειώσουν με τα γνωστά προβλήματα υγείας που πολλοί αντιμετωπίζουν σήμερα.

«Η παχυσαρκία, ο διαβήτης, η υπέρταση και η υψηλή χοληστερόλη αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά επεισόδια και άνοια από μικρά εγκεφαλικά επεισόδια», ανέφερε η ειδικός. «Αν ζείτε με κάποια από αυτές τις παθήσεις, ακόμη και μια μικρή ποσότητα αλκοόλ μπορεί να αυξήσει περαιτέρω τον κίνδυνο εκδήλωσης παθήσεων, όπως καρδιακές προσβολές ή εγκεφαλικά επεισόδια, οπότε να το έχετε αυτό κατά νου».

Όταν ένα άτομο φτάσει στη δεκαετία των 50-60, το αλκοόλ επιδεινώνει δραστικά το σώμα λόγω της απώλειας ενός ενζύμου που ονομάζεται αλκοολική αφυδρογονία και δεν είναι σε θέση να μεταβολίσει τα αλκοολούχα ποτά.

Κούραση και αρρώστια

«Μπορώ να σας μιλήσω εκ πείρας», λέει η γιατρός. «Μπορώ να κάνω σκι ή να κολυμπήσω ένα μίλι, αλλά ένα ποτήρι κρασί με κάνει να αισθάνομαι άρρωστη και αργή την επόμενη μέρα».

Σύμφωνα με την ειδικό μπορεί να εμφανιστούν ακόμα οι σοβαρές απειλές για την υγεία, όπως ο καρκίνος και η άνοια.

«Το αλκοόλ, εκτός από τους κινδύνους αγγειακής βλάβης και άνοιας, αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, καρκίνου του οισοφάγου και καρκίνου του ήπατος (μετά από ασθένεια)», συνεχίζει η Λάντσβερκ. «Επειδή ο κίνδυνος καρκίνου αυξάνεται δραστικά καθώς μεγαλώνουμε, η προσθήκη οποιασδήποτε ποσότητας αλκοόλ στο μείγμα θα αυξήσει περαιτέρω αυτόν τον κίνδυνο», τονίζει.

«Επιπλέον, καθώς μεγαλώνουμε, ο καλός ύπνος γίνεται επίσης πιο δύσκολος», προσθέτει. «Ουσίες όπως η καφεΐνη, το τσιγάρο και το αλκοόλ εμποδίζουν τον ύπνο».

Η γιατρός έκανε τον παραλληλισμό του αλκοόλ με μια σοκολάτα, συνιστώντας στους ανθρώπους να σκέφτονται πόσο «ωραία» είναι αλλά πως δεν μπορούν να τρων μια σε κάθε γεύμα.

«Είναι ωραία με κάποια γεύματα, αλλά μπορεί να αυξήσει το βάρος και το σάκχαρο στο αίμα σας και με την πάροδο δεκαετιών προσθέτουν κίνδυνο καρκίνου και χρόνιων ασθενειών που μπορούν να οδηγήσουν σε κακή υγεία», τόνισε.

Πηγή: Ethnos.gr

TAGS:

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα