Πέμπτη, 08 Φεβρουαρίου 2024 20:57

Τα 3′ που δυναμώνουν το μυαλό, τη μνήμη και τη συγκέντρωση

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Είτε ποπ, ροκ ή μέταλ, όλοι μας απολαμβάνουμε να ακούμε τα αγαπημένα μας τραγούδια επειδή μας φτιάχνουν τη διάθεση. Αντίστοιχα, όμως, αναδεικνύονται ως μια από τις καλύτερες μεθόδους για την ενίσχυση της υγείας του εγκεφάλου, αρκεί το σώμα να ακολουθήσει το ρυθμό!

Σας έχει συμβεί να ακούσετε ένα συγκεκριμένο τραγούδι και αμέσως να θέλετε να κουνηθείτε στον ρυθμό του; Τέτοια τραγούδια θα μπορούσαμε να απαριθμήσουμε σε λίστες από διαφορετικές εποχές και κατηγορίες, χωρίς όμως να έχει απαραίτητα μεγάλη σημασία, καθώς οποιοδήποτε από αυτά θα μπορούσε να ευνοήσει τη λειτουργία του εγκεφάλου, με μια προϋπόθεση: να σας συναρπάζει ο ρυθμός του.

Νευροεπιστήμονες στην Ιαπωνία διερευνούν τον αντίκτυπο αυτής της κίνησης στο ρυθμό της μουσικής -ως αεροβική άσκηση- στη δραστηριότητα του προμετωπιαίου φλοιού και στην εκτελεστική λειτουργία. Όπως συμπέραναν στην πρώτη τους μελέτη, όσοι ακολούθησαν αυτή την άσκηση ρυθμού groove (GREX), όπως την ονόμασαν, πυροδότησαν τη δραστηριότητα του προμετωπιαίου φλοιού με τρόπο που ενισχύει τη νόηση μόνο εάν το άτομο μπαίνει στο ρυθμό, γίνεται με λίγα λόγια ένας «groove enjoyer».

Σε μια επόμενη μελέτη τους, διαπίστωσαν ότι χορεύοντας στον έντονο ρυθμό αυτόν για τρία λεπτά, ήταν αρκετό διάστημα για να ενεργοποιηθούν τα οφέλη στον εγκέφαλο. Πιο συγκεκριμένα, σε αυτό το ερευνητικό στάδιο έλαβαν μέρος 48 υγιείς συμμετέχοντες ηλικίας 18-26 ετών. Αυτό το μικρό χρονικό διάστημα ελαφριάς σωματικής δραστηριότητας ήταν αρκετό για να τονώσει τη δραστηριότητα του ραχιαίου προμετωπιαίου φλοιού, να βελτιώσει την εκτελεστική λειτουργία, την προσοχή, τη συγκέντρωση και την κρίση, σε σύγκριση με την τυπική άσκηση πολύ ελαφριάς έντασης.

Ωστόσο, δεν παρατηρήθηκε σε όλους τους συμμετέχοντες το ίδιο αποτέλεσμα. Όπως εξηγούν οι ερευνητές σχετικά με τα πλεονεκτήματα της μουσικής άσκησης, το αίσθημα του ενθουσιασμού σε συνδυασμό με την ακουστική αίσθηση, την κίνηση και τον ρυθμό, συνδέονται άμεσα με την πιθανή εγκεφαλική ενίσχυση. Έτσι εξηγείται το γεγονός πως όσοι συμμετέχοντες στη μελέτη δεν αισθάνονταν τον ενθουσιασμό ενώ έκαναν καρδιοαναπνευστική άσκηση με το ρυθμικό τραγούδι, δεν ήταν δηλαδή «groove enjoyers», δε σημείωσαν υψηλότερη βαθμολογία σε τεστ εκτελεστικής λειτουργίας και δεν εμφάνισαν αυξημένη εγκεφαλική δραστηριότητα στον προμετωπιαίο φλοιό.

Μήπως είστε groove enjoyers;

Σίγουρα οι περισσότεροι από εμάς λατρεύουμε να ακούμε μουσική. Δε μοιραζόμαστε, όμως, όλοι τον ίδιο ενθουσιασμό για τη μουσική με έντονο ρυθμό. Εάν όμως ο ρυθμός της μουσικής σας ξεσηκώνει και ενστικτωδώς δεν κρατιέστε από το να κουνήσετε το σώμα ή τα χέρια σας, τότε είστε κι εσείς ένας groove enjoyer. Εκτός από τα οφέλη στην εγκεφαλική και εκτελεστική λειτουργία, αυτά τα άτομα κερδίζουν επίσης την καλλιέργεια θετικών συναισθημάτων και κινήτρων.

Πηγή: Ygeiamou.gr - Φωτογραφία από Kampus Production: https://www.pexels.com/el-gr/photo/8957621/
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 08 Φεβρουαρίου 2024 20:01

Σχετικά Άρθρα

  • Μυαλό: Γιατί είναι τόσο δύσκολο σήμερα να συγκεντρωθούμε;
    Μυαλό: Γιατί είναι τόσο δύσκολο σήμερα να συγκεντρωθούμε;

    Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει τον ακριβή αριθμό των λεπτών που μπορεί να συγκεντρωθεί ένας άνθρωπος, πριν το μυαλό του αρχίσει να «ξεφεύγει».

    Δεν είναι και δύσκολο το μυαλό μας να αποσπαστεί. Θες μια ειδοποίηση στο κινητό, θες ένα υπερπλήρες inbox, υπάρχουν τόσοι πολλοί περισπασμοί και τόσες υποχρεώσεις που πρέπει να κάνουμε καθημερινά που πραγματικά η συγκέντρωση μοιάζει συχνά σαν το πιο δύσκολο task που καλούμαστε να φέρουμε εις πέρας.

    Έχοντας όλα αυτά υπόψιν, μάλλον δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι νέα μελέτη αποκάλυψε πως το εύρος της προσοχής των ενηλίκων έχει μειωθεί σημαντικά. Συγκεκριμένα, αποκαλύφθηκε ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο μέσος άνθρωπος μπορεί να επικεντρωθεί σε μια εργασία μόνο για 17 λεπτά και 10 δευτερόλεπτα κατά μέσο όρο.

    H Gen Z φάνηκε εν τω μεταξύ να τα πηγαίνει πολύ χειρότερα, με σχεδόν τους μισούς από τους συμμετέχοντες ηλικίας από 18 έως 24 ετών να παραδέχονται ότι αποσπάστηκαν σε λιγότερο από 60 δευτερόλεπτα ενώ μόνο το 7% των 65άρηδων και άνω ανέφεραν το αντίστοιχο επίπεδο νοητικής περιπλάνησης.

    Παράλληλα, περισσότερο από το ένα τρίτο (36%) των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι το εύρος της προσοχής τους έχει επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια.

    Επιπρόσθετα, η μέση ικανότητα των Βρετανών να ακούν τον/την σύντροφό τους συχνά διαρκεί μόνο για περίπου 19 λεπτά και μόνο το ένα πέμπτο (22%) δήλωσε πως νιώθει την προσοχή του την τελευταία περίοδο, βελτιωμένη.

    Τι φταίει και χάνουμε τη συγκέντρωσή μας;

    Η κούραση, το άγχος και τα κινητά τηλέφωνα ήταν μεταξύ των κορυφαίων αιτιών που οι ενήλικες παραδέχτηκαν ότι έχαναν τη συγκέντρωση τους, όπως επεσήμαναν οι ερευνητές.

    «Οι συνεχείς ειδοποιήσεις, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η άμεση πρόσβαση σε πληροφορίες μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητά μας να συγκεντρωνόμαστε για μεγάλες περιόδους. Δεν φταίει βέβαια μόνο η τεχνολογία – το στρες και η κούραση παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο. Όταν είμαστε κουρασμένοι ή αγχωμένοι, παλεύουμε να διατηρήσουμε τη συγκέντρωσή μας, καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολο το να διοχετεύσουμε την προσοχή μας σε μια και μόνο εργασία», εξήγησαν οι ίδιοι.

    Χαρακτηριστικά, από τους ερωτηθέντες, το 39% του συνόλου των ατόμων παραδέχτηκαν ότι «αισθάνονται υποχρεωμένοι να ελέγχουν τα τηλέφωνά τους όταν χάνουν το ενδιαφέρον τους για κάτι», το 45% μεταπηδά μεταξύ των εργασιών και το 42% αφήνει τον εαυτό του να ονειρεύεται…

    Η έρευνα υπογράμμισε τέλος ότι η διευθέτηση των οικονομικών μπορεί να κρατήσει το μυαλό μας απασχολημένο για 19 λεπτά και 49 δευτερόλεπτα κατά μέσο όρο και τα πράγματα που έχουμε να κάνουμε στη δουλειά, μας κρατούν εστιασμένους για λίγο περισσότερο, 20 λεπτά και 40 δευτερόλεπτα.

    Πηγή: Vita - In.gr

  • Τα «μαγικά» συστατικά που προστατεύουν μυαλό και καρδιά και βελτιώνουν τον ύπνο
    Τα «μαγικά» συστατικά που προστατεύουν μυαλό και καρδιά και βελτιώνουν τον ύπνο

    Χαρίζουν χρώμα στα τρόφιμα και πολλά οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό - Γνωρίστε τις θαυματουργές ενώσεις και μάθετε σε ποια τρόφιμα «κρύβονται»

    Είναι υπεύθυνα για τα ζωντανά χρώματα στα φρούτα και τα λαχανικά. Φημίζονται για τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες και τα οφέλη τους τόσο στη γνωστική υγεία, όσο και σε άλλους δείκτες υγείας. Ο λόγος για τα φλαβονοειδή, μια ποικιλόμορφη ομάδα φυτικών ενώσεων που βρίσκονται σε διάφορα τρόφιμα, φυτικής κυρίως προέλευσης. «Τα φλαβονοειδή βρίσκονται στο τσάι, σε ορισμένα λαχανικά, στα εσπεριδοειδή, στο κρασί και το κακάο. Συμβάλλουν στις έντονες αποχρώσεις πολλών φρούτων και λαχανικών, όπως το μπλε των βατόμουρων, που οφείλεται σε ένα φλαβονοειδές που ονομάζεται ανθοκυανίνη», εξηγεί η διατροφολόγος Maz Packham.

    Τον τελευταίο καιρό, τα φλαβονοειδή έχουν βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για την ιδιότητά τους να μειώνουν τον κίνδυνο άνοιας. Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο JAMA Network Open αναδεικνύει τον εντυπωσιακό αντίκτυπο των πλούσιων σε φλαβονοειδή τροφίμων στη γνωστική υγεία, υποδεικνύοντας ότι μια διατροφή πλούσια σε αυτές τις ενώσεις θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας κατά 28%. «Τα ευρήματά μας δείχνουν συγκεκριμένα ότι η κατανάλωση 6 επιπλέον μερίδων τροφίμων πλούσιων σε φλαβονοειδή την ημέρα, ιδίως μούρων, τσαγιού και κόκκινου κρασιού, σχετιζόταν με χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης, δρ. Aedin Cassidy, διευθύντρια διεπιστημονικής έρευνας στο Ινστιτούτο για την Παγκόσμια Ασφάλεια Τροφίμων του Πανεπιστημίου Queen’s του Μπέλφαστ.

    Τα οφέλη των φλαβονοειδών, όμως, δεν περιορίζονται στη γνωστική υγεία. Η διατροφολόγος Emma Derbyshire σημειώνει ότι τα φλαβονοειδή διαθέτουν αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι η ενσωμάτωσή τους στη διατροφή σας μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου διαφόρων παθήσεων, όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις, τα εγκεφαλικά επεισόδια, ακόμη και οι ιογενείς λοιμώξεις.

    Επιπροσθέτως, κάθε φλαβονοειδές έχει τα δικά του, μοναδικά οφέλη στην υγεία μας. «Ένα από τα αγαπημένα μου είναι η κερκετίνη – γνωστή ως το αντιισταμινικό της φύσης. Είναι πραγματικά χρήσιμη για όσους υποφέρουν από αλλεργίες ή αλλεργική ρινίτιδα», σημειώνει η δρ. Packham. Βρίσκεται μεταξύ άλλων στην κάπαρη, το ραπανάκι, τον άνηθο, τον κόλιανδρο, τα κρεμμύδια, τη λαχανίδα.

    Ορισμένες έρευνες δείχνουν, επιπλέον, ότι μπορεί να υπάρχει σύνδεση μεταξύ της πρόσληψης φλαβονοειδών και του ύπνου. «Η απιγενίνη (που βρίσκεται στο χαμομήλι, τη φλούδα του πορτοκαλιού, τον μαϊντανό και τον κόλιανδρο) είναι γνωστό ότι έχει ηρεμιστικές ιδιότητες, καθώς συνδέεται με τους υποδοχείς GABA στον εγκέφαλο, ανασταλτικούς νευροδιαβιβαστές που προάγουν τη χαλάρωση. Επομένως, μπορεί να σας βοηθήσει να αποκοιμηθείτε», εξηγεί η δρ. Packham.

    Πόσα φλαβονοειδή πρέπει να καταναλώνετε;

    Αν και δεν υπάρχει καθορισμένο ανώτατο όριο πρόσληψης, στην Ευρώπη, η μέση ημερήσια πρόσληψη είναι 313-428 mg, με τους ειδικούς να υποδεικνύουν ότι υπάρχει περιθώριο αύξησης αυτής της ποσότητας.

    Ποιες είναι οι καλύτερες πηγές φλαβονοειδών;

    • Τσάι: Η κατανάλωση 4 φλιτζανιών τσαγιού την ημέρα μπορεί να είναι ευεργετική. Το μαύρο τσάι περιέχει 115 mg φλαβανόλων ανά 100 mg, ενώ το πράσινο τσάι έχει 54 mg ανά 100 mg.
    • Μούρα: Τα βατόμουρα και οι φράουλες είναι πλούσια σε ανθοκυανίνες, που υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς και τη γνωστική λειτουργία. Προσθέστε τα σε smoothies ή γιαούρτι.
    • Κρεμμύδια: Τα κρεμμύδια -κυρίως τα αποξηραμένα- αποτελούν καλή πηγή φλαβονοειδών.
    • Κόκκινο κρασί: Περιέχει ρεσβερατρόλη, η οποία έχει συνδεθεί με οφέλη για την καρδιά. Συνίσταται, ωστόσο, να περιορίσετε την κατανάλωσή του σε ένα ποτήρι την ημέρα.
    • Εσπεριδοειδή: Τα πορτοκάλια και τα γκρέιπφρουτ έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε εσπεριδίνη, γνωστή για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της. Απολαύστε τα ως σνακ ή σε μορφή χυμού.
    • Μαύρη σοκολάτα: Η υψηλής ποιότητας μαύρη σοκολάτα περιέχει έως και 3 φορές περισσότερες φλαβανόλες από τη σοκολάτα γάλακτος.
    • Φυλλώδη λαχανικά: Το λάχανο και το σπανάκι είναι εξαιρετικές πηγές καεμφερόλης, η οποία καταπολεμά τη φλεγμονή. Συμπεριλάβετε τα σε σαλάτες ή smoothies για μια υγιεινή προσθήκη.
    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Μουσικές επιλογές και χοροί από 80s και 90s έδωσαν το ρυθμό στην Αρχαία Ολυμπία!
    Μουσικές επιλογές και χοροί από 80s και 90s έδωσαν το ρυθμό στην Αρχαία Ολυμπία!

    Μας ξεσήκωσαν τα «Cult Battles» και οι «Shall We Dance» με το κέφι τους!

    Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η θεματική εβδομάδα 80s στην Αρχαία Ολυμπία. Το Σάββατο, η πόλη υποδέχτηκε τον dj Στέλιο Παπαδόπουλο των Cult Battles και τις σχολές χορού της Δήμητρας Μπέρτσου «Shall We Dance», για ένα δυνατό πάρτι με μουσικές επιλογές και χορούς των δεκαετιών ’80 και ’90.

    Επισκέπτες και κάτοικοι της Αρχαίας Ολυμπίας που είχαν την ευκαιρία να βρεθούν εκεί, διασκέδασαν με την ψυχή τους, μέσα από μια νοσταλγική διαδρομή στις δεκαετίες που αγαπήσαμε και απολαύσαμε, παρά το γεγονός ότι η εκδήλωση σταμάτησε απροσδόκητα.

    Παράλληλα με αυτό το μοναδικό μουσικό και χορευτικό ταξίδι στο χρόνο, ήταν ανοιχτή η Έκθεση «Η Ελλάδα του '80 μέσα από τα δικά σου μάτια», όπου οι επισκέπτες είδαν από κοντά σπάνια αντικείμενα από τα χρόνια εκείνα. Μάλιστα η Έκθεση παρέμεινε ανοιχτή και την Κυριακή από τις 9 π.μ. έως τις 9 μ.μ.

    Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν μεγάλη, όπως και η συμμετοχή του σε όλες τις εκδηλώσεις, οι οποίες έγιναν από τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και την ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας.

    Ευχαριστούμε πολύ!

    80s olumpia xoroi 2

    80s olumpia xoroi 3

    80s olumpia xoroi 4

    80s olumpia xoroi 8

    80s olumpia xoroi 5

    80s olumpia xoroi 6

    80s olumpia xoroi 7

    80s olumpia xoroi 9

    (Δελτίο Τύπου)

  • Η αποτελεσματική άσκηση που ακονίζει το μυαλό και δυναμώνει κατά 75% τη μνήμη
    Η αποτελεσματική άσκηση που ακονίζει το μυαλό και δυναμώνει κατά 75% τη μνήμη

    Τα σταυρόλεξα και τα Sudoku δεν είναι η μόνη λύση για μυαλό ξυράφι και ακμαίες γνωστικές λειτουργίες, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη - Δείτε ποια είναι η ιδανική γυμναστική για το νου

    Χρόνια τώρα, τα σταυρόλεξα και τα παζλ συστήνονται από μελέτες ως τα ιδανικά εργαλεία για γερό μυαλό μέχρι τα βαθιά γεράματα. Κόντρα σε όσα ήδη γνωρίζαμε, πρόσφατη μελέτη ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Urbana-Champaign στο Ιλινόι (ΗΠΑ) υποστηρίζει ότι το μυστικό, που θα ξεκλειδώσει όλο το γνωστικό δυναμικό των ηλικιωμένων, κρύβεται σε συνδυασμούς δραστηριοτήτων και παιχνιδιών που ακονίζουν το μυαλό.

    Τα ευρήματα της ομάδας με επικεφαλής την Elizabeth A. L. Stine-Morrow, ομότιμης καθηγήτριας Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας, τα οποία δημοσιεύονται στο Intelligence, δείχνουν ότι, όπως και το σώμα, το μυαλό γυμνάζεται καλύτερα μέσα από ένα σύνθετο πρόγραμμα ασκήσεων, κάτι σαν εγκεφαλική καλλισθενική γυμναστική. «Οι άνθρωποι συχνά πιστεύουν ότι ο καλύτερος τρόπος για να γίνεις καλύτερος σε κάτι είναι απλά να το εξασκείς ξανά και ξανά, αλλά η ισχυρή εκμάθηση δεξιοτήτων επιτυγχάνεται στην πραγματικότητα μέσα από τους διάφορους τύπους άσκησης» δήλωσε η Stine-Morrow.

    Η λειτουργική μνήμη

    Στη μελέτη συμμετείχαν 90 ενήλικες 60 έως 87 ετών, που χωρίστηκαν τυχαία τέσσερις ομάδες διανοητικών ασκήσεων, καθεμία από τις οποίες επικεντρωνόταν στη λειτουργική μνήμη ή μνήμη εργασίας (εργαζόμενη μνήμη), η οποία εμπλέκεται στην αποθήκευση πληροφοριών ενόσω εκτελούμε περίπλοκες γνωστικές εργασίες. Χάρη σε αυτήν μπορούμε να θυμόμαστε έναν αριθμό τηλεφώνου ενώ αναζητούμε μια διεύθυνση ή να ακολουθούμε μια περίπλοκη συζήτηση ενώ κάνουμε δικές μας σκέψεις. Η λειτουργική μνήμη αποτελεί κρίσιμη ικανότητα που χάνεται σταδιακά με το γήρας, επηρεάζοντας σχεδόν κάθε σχεδόν πτυχή της καθημερινότητας, από απλές δουλειές έως τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις.

    Όσον αφορά τις δραστηριότητες κάθε ομάδας, οι συμμετέχοντες συμμετείχαν σε συγκεκριμένες ή ποικίλες ασκήσεις που ενεργοποιούσαν τη λειτουργική μνήμη με διαφορετικούς τρόπους. Για παράδειγμα, μια ομάδα εξασκήθηκε στο να θυμάται γράμματα ενώ παράλληλα έκανε γρήγορες κρίσεις σχετικά με λέξεις, και στη συνέχεια άλλαξε δραστηριότητα και κατηγοριοποιούσε αντικείμενα ενώ ταυτόχρονα διατηρούσε λέξεις στη μνήμη της. Με άλλα λόγια, η ομάδα εναλλασσόταν μεταξύ δύο δραστηριοτήτων που απαιτούσαν ταυτόχρονη διανοητική προσπάθεια: η μία ήταν να θυμάται πληροφορίες (π.χ. γράμματα ή λέξεις) και η άλλη να εκτελεί μια διαφορετική εργασία (π.χ. γρήγορες κρίσεις ή κατηγοριοποίηση)

    75% καλύτερη γνωστική ικανότητα

    Μετά από δύο εβδομάδες ενασχόλησης με αυτό το ποικίλο σύνολο «ασκήσεων», ακολούθησαν για όλες τις ομάδες δύο εβδομάδες αξιολόγησης με μια τυπική εργασία για τη λειτουργική μνήμη, γνωστή ως «reading span task», που περιλάμβανε την ανάγνωση προτάσεων, την αξιολόγηση εάν είχαν νόημα και την απομνημόνευση άσχετων γραμμάτων στο ενδιάμεσο.

    Στο τέλος της πειραματικής διαδικασίας, η ομάδα που πέρασε και τις τέσσερις εβδομάδες κάνοντας μόνο την το «reading span task» δεν έδειξε σημαντική βελτίωση. Αντίθετα, η ομάδα που συμμετείχε σε διάφορες ασκήσεις για τη λειτουργική μνήμη πέτυχε καλύτερες επιδόσεις κατά 75% συγκριτικά με τις άλλες ομάδες.

    Αρχή της αμοιβαιότητας στο μυαλό

    Η βελτίωση για την ομάδα της πολυμορφίας στην εξάσκηση δεν φάνηκε εξ αρχής, παρά άρχισε να παρατηρείται -και να εξελίσσεται ραγδαία- όταν οι συμμετέχοντες επιδίδονται σε νέες ασκήσεις. «Η πολυμορφία στις ασκήσεις δεν οδήγησε απευθείας σε καλύτερη απόδοση. Βελτίωσε τη μάθηση. Αυτή η ομάδα ήταν η πιο αργή στη βελτίωση της απόδοσής της στo reading span task, αλλά τελικά έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο» σχολίασε η Stine-Morrow.

    To παραπάνω μοτίβο, κατά το οποίο η ποικιλία στην εξάσκηση οδηγεί σε καλύτερη μάθηση με τον καιρό, συμφωνεί με μια νέα θεωρία που ονομάζεται «αρχή της αμοιβαιότητας» και υποστηρίζει ότι η ανάπτυξη μιας γνωστικής ικανότητας μπορεί να βελτιώσει την ικανότητά μας να μαθαίνουμε άλλες, σχετικές δεξιότητες. Ωστόσο, αυτά τα οφέλη δεν εμφανίζονται αμέσως, αλλά χρειάζονται συνεχή εξάσκηση για να γίνουν αντιληπτά.

    «Εξασκούμαι σε διαφορετικές συνθήκες και περιβάλλοντα. Εξασκούμαι πεινασμένος, κουρασμένος, θυμωμένος και χαρούμενος. Εξασκούμαι σε διαφορετικά τραγούδια, σε διαφορετικές ταχύτητες και κάποιες φορές με διαφορετικό πιάνο. Είναι η ποικιλία της εξάσκησης που με κάνει καλύτερο στην εκτέλεση του έργου» πρόσθεσε ο Ilber Manavbasi, μεταπτυχιακός ερευνητής που συμμετείχε στη μελέτη.

    Πηγή: Ygeiamou.gr

  • Σπύρος Κουβαράς: «Έχουμε ανάγκη από σύγχρονους Προμηθείς»
    Σπύρος Κουβαράς: «Έχουμε ανάγκη από σύγχρονους Προμηθείς»

    Ο διακεκριμένος χορογράφος μιλά στο ilialive.gr για την παράσταση « PROMETHEUS 2024 (unboundbodies)» που θα παρουσιάσει στην Αρχαία Ολυμπία - 2 & 3 Αυγούστου στο Αρχαίο Γυμνάσιο - Αρχαιολογικός χώρος

    Συνέντευξη στη Βίκυ Γκουγκουστάμου

    Τα έργα του αγκαλιάζουν την ουτοπία. Ακολουθώντας μια διαδρομή από το παρελθόν και τις μνήμες, σε μια αγωνιώδη προσπάθεια να βρεθεί στο πραγματικό, ο διακεκριμένος χορογράφος Σπύρος Κουβαράς, με την ελληνογαλλική ομάδα σύγχρονου χορού «Synthesis 748 Dance Co», παρουσιάζει στην Αρχαία Ολυμπία τη νέα του παράσταση «PROMETHEUS 2024 (unboundbodies)». Η παράσταση θα δοθεί στις 2 & 3 Αυγούστου στο Αρχαίο Γυμνάσιο - Αρχαιολογικός χώρος, στο πλαίσιο του προγράμματος του Υπουργείου Πολιτισμού «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός 2024» με θεματικό άξονα την έννοια της «Σύγκρουσης».

    Χαρακτηρίζει τον πολιτισμό σύγχρονο «πεδίο μάχης» και τους χορευτές της ομάδας επαναστάτες που αγωνίζονται σε δυνάμεις εξουσίας, αφήνοντας την ερμηνεία ελεύθερη στη φαντασία του θεατή. Για τον Σπύρο Κουβαρά , είναι το τρίτο χορογραφικό έργο που κάνει για Αρχαιολογικό Χώρο και όπως και τις προηγούμενες δυο φορές, στους Δελφούς και στο Μνημείο του Λυσικράτους στην Αθήνα, διακατέχεται από μια γλυκιά προσμονή… «Στην Αρχαία Ολυμπία έχω έρθει αρκετές φορές στο παρελθόν μόνο ως επισκέπτης και είμαι τώρα πολύ χαρούμενος που μου δίνεται η δυνατότητα να παρουσιάσω την δουλειά μου σε έναν χώρο τέτοιας, βαρύνουσας, πολιτιστικής κληρονομιάς» δηλώνει ο χορογράφος στο ilialive.gr. «Μπορεί τα έργα μου συνολικά να αγκαλιάζουν την ουτοπία και το μη πραγματικό αλλά για να φτάσω εκεί περνάω μέσα από την μνήμη, την ιστορία, τις ρίζες. Αυτό που με ενδιαφέρει ως καλλιτέχνη είναι οι δονήσεις που πιθανά μπορεί να γεννηθούν μέσα από τις χωρικές, ηχητικές και κινητικές αλληλεπιδράσεις της σύγχρονης αισθητικής με την κλασσική οπτική. Και φυσικά το πώς όλο αυτό θα μπορέσει, για περίπου μια ώρα, να αποτελέσει ένα κοινό βίωμα που θα λειτουργήσει αναστοχαστικά για κοινό και ερμηνευτές»

    Να ξεκινήσουμε με τη νέο σας project PROMETHEUS 2024 (unbound bodies). Μιλήστε μας για τη σύλληψη της ιδέας και τι πραγματεύεται;

    Θα μπορούσα να πω ότι το έργο, αντλώντας υλικό από τον μνημειώδη αγώνα του μυθικού αυτού ήρωα, εστιάζει με έναν τρόπο στα επαναστατημένα, αδάμαστα, σώματα του σήμερα, που αγωνίζονται απέναντι σε δυνάμεις εξουσίας στο σύγχρονο πεδίο μάχης που είναι ο ίδιος ο πολιτισμός μας. Το “PROMETHEUS 2024 (unbound bodies)”, ωστόσο δεν ακολουθεί κάποια γραμμική αφήγηση και συνειδητά ακροβατεί μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας. Οι χορευτές, άλλοτε ως μυθικά πλάσματα και άλλοτε ως Προμηθεϊκοί απόγονοι, αφήνουν την φαντασία μας ελεύθερη και τα πεδία ερμηνείας ανοιχτά. Η χορογραφία εντός του Αρχαιολογικού Χώρου θα έλεγα πως λειτουργεί καλειδοσκοπικά και ως άλλος μετα-μύθος, τρόπον τινά, μεταφέρει ένα κρίσιμο ερώτημα για το γένος μας: Μπορεί ο άνθρωπος να σώσει τον άνθρωπο;

    PROMETHEUS 2024 unbound bodies BY YIORGOS BAKALIS 8Φωτογραφία: Γιώργος Μπακάλης

    Τι σας γοήτευσε στο μύθο του Προμηθέα ώστε να αντλήσετε στοιχεία για τη χορογραφία σας;

    Με γοητεύουν γενικά οι άνθρωποι που προτάσσουν την έννοια της συλλογικής ευθύνης έναντι του ατομικού συμφέροντος και οι άνθρωποι που είναι πρόθυμοι να θυσιαστούν για μια ανώτερη ιδέα. Ιστορικά αν το δει κανείς, όλες οι σημαντικές κοινωνικές αλλαγές έχουν ξεκινήσει από μεγάλες ιδέες, που γέννησαν μεγάλες πράξεις, σε κάποιες ομάδες ανθρώπων. Ο Προμηθέας είναι ίσως η πρώτη αντιεξουσιαστική μορφή της ιστορίας, ένα σύμβολο αντίστασης και αγωνιστικότητας. Δεν τον ενδιαφέρουν οι συνέπειες των πράξεων του και δεν στέκεται στο πρόσκαιρο μαρτύριο του, βλέπει πολύ πιο μακριά από αυτό και αυτή του την στάση, τη βρίσκω βαθιά συγκινητική. Για αυτό και στο έργο μου νομίζω πως πίσω από τον μύθο κρύβεται ένα όνειρο για το μέλλον.

    Πόσο σύγχρονος ήρωας μπορεί να είναι ο Προμηθέας, δεδομένου ότι μέσα από την παράστασή σας, μεταφέρετε το ερώτημα αν ο άνθρωπος μπορεί να σώσει τον άνθρωπο;

    Αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά είναι πως έχουμε ανάγκη από σύγχρονους Προμηθείς. Έχουμε ανάγκη από ανθρώπους και συλλογικότητες που θα πιστέψουν σε εναλλακτικές μορφές κοινωνικής διαβίωσης και που θα αγωνιστούν με οποιοδήποτε τρόπο και κόστος για αυτές. Συμβαίνουν τρομερά πράγματα στον πλανήτη, σε κοινωνικό, πολιτισμικό και περιβαλλοντικό επίπεδο και κυριαρχεί μια σιωπή. Αν νομίζουμε ως ανθρωπότητα ότι όλο αυτό είναι μια φυσιολογική εξέλιξη των πραγμάτων και της ιστορίας τότε είμαστε πολύ γελασμένοι. Πρέπει να καταλάβουμε ότι η ιστορία διαμορφώνεται από τους ανθρώπους, ευτυχώς όχι μόνο από τους “νικητές” θα πω, αλλά για να διαμορφωθεί χρειάζεται διαρκής ενεργοποίηση και γενναιότητα.

    PROMETHEUS 2024 unbound bodies BY YIORGOS BAKALIS 7Φωτογραφία: Γιώργος Μπακάλης

    Κάθε μορφή τέχνης είναι ένας δίαυλος επικοινωνίας με το κοινό. Στην Ελλάδα εκτιμάτε ότι οι θεατές είναι μυημένοι στον «διάλογο»-αν μου επιτραπεί η έκφραση- με το σύγχρονο χορό;

    Κάθε έργο τέχνης από την στιγμή που δημιουργείται και μοιράζεται με το κοινό παύει να ανήκει στον δημιουργό του. Μεταφέρεται στον κοινωνικό ιστό και αφήνεται να αλληλεπιδράσει με όσους έρθουν σε επαφή μαζί του. Πάντα πιστεύω στην “αλήθεια “των έργων και θεωρώ πως το μόνο που χρειάζεται από την μεριά του κοινού είναι απλώς ανοιχτοσύνη για αυτό που θα εισπράξουν, για αυτό που θα αισθανθούν. Ο σύγχρονος χορός όπως και οι καλές τέχνες, απευθύνονται κυρίως στις αισθήσεις και το ασυνείδητο του θεατή και λιγότερο στον νου. Αν λοιπόν είσαι ανοιχτός και απεγκλωβισμένος από την στείρα εκλογίκευση στην πρόσληψη ενός έργου, τότε αναπτύσσεται μια πολύ γόνιμη σχέση με το φαντασιακό σου, ικανή να πυροδοτήσει μια βαθιά ψυχική διέγερση. Και όχι για αυτό, δεν χρειάζεται κάποιου είδους μύηση, το μόνο που χρειάζεται κανείς, είναι απλώς να “παραμένει άνθρωπος” κάθε ημέρα της ζωής του.

    Πως κρίνετε το επίπεδο του χορού στην Ελλάδα;

    Σίγουρα πολύ πιο εξελιγμένο απ ότι πριν από είκοσι χρόνια που έφυγα στο Παρίσι για να σπουδάσω χορό και χορογραφία. Είναι πολύ πιο εξελιγμένος καταρχήν ο τρόπος σκέψης σύγχρονων χορευτών και χορογράφων, προσεγγίζοντας πλέον βαθύτερα τον χορό ως τέχνη. Οι χορογράφοι παρουσιάζουν τις δουλειές τους και εκτός Ελλάδας, οι σπουδαστές ταξιδεύουν περισσότερο, βλέπουν περισσότερες παραστάσεις, έχουν μεγαλύτερη πρόσβαση σε διεθνή βιβλιογραφία. Αυτό όμως το γενικότερο κύμα μικρής άνθησης οφείλεται κυρίως στον ατελείωτο μόχθο και πόθο όλων εμάς που παλεύουμε διαρκώς για κάποια αυτονόητα σε επίπεδο κρατικής και ιδιωτικής, πολιτιστικής, υποστήριξης. Όταν σε αυτή την χώρα γεννηθεί η στιγμή που θα υπάρξει ουσιαστική πολιτιστική πολιτική, επικεντρωμένη στον σύγχρονο πολιτισμό, τότε σίγουρα θα έρθουν ακόμα καλύτερες μέρες.

    PROMETHEUS 2024 unbound bodies BY YIORGOS BAKALIS 11Φωτογραφία: Γιώργος Μπακάλης

    Τι συμβουλεύετε ένα νέο παιδί που θέλει να χορέψει; Για ποιες συνθήκες θα πρέπει να προετοιμαστεί;

    Να μπει σε επαγγελματική σχολή όσο πιο αργά γίνεται, στο μέτρο του εφικτού, και να ταξιδέψει εκτός Ελλάδας. Για το τελευταίο, το ίδιο ακριβώς θα συμβούλευα και σε κάποιον που μένει στην Γαλλία την Αυστρία ή την Ολλανδία για παράδειγμα. Εννοώ πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό κατά την διάρκεια της εκπαιδευτικής του σταδιοδρομίας να μπορέσει κανείς να έχει διαφορετικές προσλαμβάνουσες. Το να αλλάξεις χώρα για κάποια χρόνια έχει πολύπλευρες καλλιτεχνικές και προσωπικές επιδράσεις και είναι ένα εφόδιο ανεκτίμητο. Παράλληλα, θεωρώ πως όσο πιο προχωρημένη είναι η ηλικία στην οποία θα ενταχθεί κάποιος σε ένα ακαδημαϊκό πλαίσιο τόσο πιο σίγουρος θα είναι για το προς τα “που θέλει να πάει” και τι θέλει να κάνει χορευτικά ή χορογραφικά. Ο ακαδημαϊσμός έχει πολλά καλά αλλά και πολλά προβληματικά στοιχεία με κυριότερο εξ αυτών, τον συχνά, κατακερματισμό της δημιουργικότητας, και της καινοτόμας σκέψης. Αλλιώς αντιλαμβάνεσαι αυτά τα πράγματα στα 18 και αλλιώς στα 23 για παράδειγμα. Από εκεί και έπειτα, δεν ξέρω για ποιές συνθήκες θα πρέπει να προετοιμαστεί κάποιος, αυτό που ξέω όμως είναι οτι όσο πιο πολύ πιστεύεις και αγαπάς αυτό που κάνεις, τόσο καλύτερα διαμορφώνεις εσύ ο ίδιος τις συνθήκες στις οποίες καλείσαι να υπάρξεις.

    PROMETHEUS 2024 unbound bodies BY YIORGOS BAKALIS 14Φωτογραφία: Γιώργος Μπακάλης

    ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

    Ιδέα, Χορογραφία, Σκηνικός Σχεδιασμός: Σπύρος Κουβαράς
    Πρωτότυπη Μουσική: Θανάσης Κουμεντέρης
    Καλλιτεχνική Συνεργάτις: Κορίνα Κοτσίρη
    Χορευτές: Χριστίνα Καραγιάννη, Λουκιανή Παπαδάκη, Elton Petri, Σπύρος
    Κουβαράς
    Δραματουργία: Στέλλα Δημητρακοπούλου
    Εικαστική Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Νασιούλα
    Κοστούμια: Kenneth Haarstrich
    Ηχητικός Σχεδιασμός & Επεξεργασία: Studio 19st
    Σχεδιασμός Φωτισμών: Θωμάς Οικονομάκος
    Βοηθός Χορογράφου: Αλέξανδρος Ζαρμακούπης
    Οπτικό Υλικό: Γιώργος Μπακάλης
    Παραγωγή: Synthesis 748 Dance Co

    ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

    Η εκδήλωση προσφέρεται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού.
    Καταβάλλεται μόνο το αντίτιμο εισόδου του αρχαιολογικού χώρου.
    Η προκράτηση θέσης είναι υποχρεωτική.
    Πληροφορίες & προκρατήσεις: www.allofgreeceoneculture gr

    SYNTHESIS 748 DANCE CO.

    H Synthesis 748 Dance Co. ιδρύθηκε το 2010 στο Παρίσι από τον χορογράφο, χορευτή Σπύρο Κουβαρά, έχοντας την υποστήριξη του Γαλλικού Εθνικού 
Κέντρου Χορού. Έκτοτε, έχει αναπτύξει διεθνή πορεία και έργα της και site specific projects έχουν παρουσιαστεί σε θέατρα, γκαλερί, μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους και φεστιβάλ σύγχρονου χορού σε ευρωπαϊκές χώρες και πρόσφατα στο CICA Museum στη Νότια Κορέα. Από το 2017, βάση και έδρα του Σπύρου Κουβαρά αποτελεί η Αθήνα και η Synthesis 748 Dance Co. επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού. Τα έργα της ομάδας αγκαλιάζουν ουτοπικούς κόσμους που ατενίζουν το μέλλον, χρησιμοποιώντας παράλληλα τον μύθο ως σύγχρονο εργαλείο δημιουργίας. Εστιάζοντας γύρω από την σχέση σώματος, ήχου και εικόνας, το κινητικό λεξιλόγιο επικεντρώνεται στην ανάπτυξη μιας χορευτικής γλώσσας η οποία αποκλίνει από τις αναγνωρίσιμες φόρμες του σύγχρονου χορού με τις σκηνικές εγκαταστάσεις των έργων, που συχνά αποτελούν και το σημείο αφετηρίας της όλης σύνθεσης, να χαρακτηρίζονται από την δημιουργία άχρονων και άτοπων χώρων.

    PROMETHEUS 2024 unbound bodies BY YIORGOS BAKALIS 16Φωτογραφία: Γιώργος Μπακάλης

  • Ένα μοναδικό μουσικό διήμερο στον κεντρικό πεζόδρομο της Αμαλιάδας
    Ένα μοναδικό μουσικό διήμερο στον κεντρικό πεζόδρομο της Αμαλιάδας

    Την Παρασκευή η Ευρωπαϊκή Γιορτή Μουσικής και την Κυριακή η συναυλία της Περιφέρειας

    Ένα μοναδικό μουσικό διήμερο θα πραγματοποιηθεί στην πόλη της Αμαλιάδας τις ημέρες που διανύουμε, αρχικά με την διοργάνωση της «Ευρωπαϊκής Γιορτής Μουσικής 2024» το βράδυ της Παρασκευής και στη συνέχεια με τη συναυλία της Κυριακής που θα πραγματοποιηθεί από το τμήμα πολιτισμού της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

    Και οι δύο συναυλιακές εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα στον πεζόδρομο της Αμαλιάδας, προκειμένου και το κέντρο της πόλης να έχει την απαραίτητη τόνωση το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος.

    Ειδικότερα, στο πλαίσιο της «Ευρωπαϊκής Γιορτής Μουσικής 2024» θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 21 Ιουνίου μεγάλη συναυλία τεσσάρων συγκροτημάτων και συγκεκριμένα των Ρουά Ματ, των Villa Garage, των Underage και των Drop d, με τη μουσική βραδιά να ξεκινάει στις 21:00, σε διοργάνωση από την ΚοινΣΕΠ «ΑΕΝΑΟΝ».

    evropaiki mousikis 24 amal 3

    Την Κυριακή, στον ίδιο χώρο θα πραγματοποιηθεί από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας μία ακόμα μεγάλη συναυλία, αυτή τη φορά από το συγκρότημα Route 55, η οποία έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 21:30.

    evropaiki mousikis 24 amal 2

    Και οι δύο εκδηλώσεις τελούν υπό την αιγίδα του Δήμου Ήλιδας.

    evropaiki mousikis 24 amal 4

    (Δελτίο Τύπου)

  • O Δήμος Πύργου γιορτάζει τα 25 χρόνια Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής
    O Δήμος Πύργου γιορτάζει τα 25 χρόνια Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής

    Η μελωδικότερη ημέρα του χρόνου έφτασε και ο Δήμος Πύργου γιορτάζει την Παρασκευή 21 Ιουνίου τα 25 χρόνια της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής!

    Οι άνθρωποι έχουν ανάγκη τη μουσική και η μουσική έχει ανάγκη τους ανθρώπους. Η μουσική είναι ο ήχος της καρδιάς μας που φτερουγίζει στο άπειρο. Είναι η γλώσσα της ψυχής μας που βρίσκει την σωτηρία της μέσα από αυτή. Είναι οι λέξεις που μας συντονίζουν. Αυτό είναι για μας!

    Οι ζωντανές μουσικές εκδηλώσεις αποτελούν μια ψυχαγωγική αφορμή ανακάλυψης διαφορετικών μουσικών ειδών για το ευρύτερο κοινό, διοργανώνονται κατά κύριο λόγο σε δημόσιους χώρους και η πρόσβαση, είναι πάντα ελεύθερη.

    Παρασκευή 21 Ιουνίου

    19:45 | Βιβλιοπαρουσίαση “Ο αχάριστος ψαράς”, της Μαρίας Μπίρμπα & της Ζέτας Αδαμοπούλου, σε εικονογράφηση Νίκου Τουμαζάτου, εκδόσεις Χάρτινοι Ήρωες. Παρουσίαση: Παναγιώτης Φωτεινόπουλος | Μιλούν οι: Νίκη Κατσιάπη & Έλενα Αναστασίου | Συμμετέχουν οι μουσικοί: Φώτης Παπαθεοδώρου & Ελευθερία Μυλωνά και η Παιδική χορωδία “Τριανταφυλλάκι” της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι.Μ. Ηλείας συνοδεία της Μαρίας Παπαγεωργίου | Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο

    20:00 | Τραγουδάμε μαζί με την Ομάδα Τραγουδιού του Ελεύθερου Κοινωνικού Πολυχώρου ΔΕΞΑΜΕΝΗ | ΔΕΞΑΜΕΝΗ

    20:30 | "Το όνειρο του σκιάχτρου" του Ευγένιου Τριβιζά, θεατρική παράσταση από το παιδικό θεατρικό εργαστήρι του Ελληνικού Ωδείου Πύργου, σκηνοθεσία-διασκευή Σταύρος Ρομποτής | Θέατρο Απόλλων

    20:45 | Καντάδες στα στενά της πόλης από την Μικτή Χορωδία Πύργου & τη Χορωδία του Λυκείου Ελληνίδων Πύργου

    21:00 | Συναυλία | Πάρκο ΣΠΚ

    Παρουσιάζουν οι μαθήτριες Ζωή Μπέκιου (2ο Λύκειο Πύργου) & Γαλανή Κουλούρη (3ο Γυμνάσιο Πύργου)

    Συμμετέχουν οι: Όρτσα, Tanque Harmonica, Μικτή Χορωδία Πύργου, Χορωδία Λυκείου Ελληνίδων Πύργου, Παιδική χορωδία “Τριανταφυλλάκι” της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι.Μ. Ηλείας, Χορωδία 3ου Γυμνασίου Πύργου, Ομάδα Τραγουδιού του Ελεύθερου Κοινωνικού Πολυχώρου ΔΕΞΑΜΕΝΗ, Ναταλία Μπέκα (2ο ΕΠΑΛ Πύργου - Ελληνικό Ωδείο Παράρτημα Πύργου), Θοδωρής Φλέσσας (3ο Γυμνάσιο Πύργου, Ελληνικό Ωδείο Παράρτημα Πύργου) & Αντώνης Χριστόπουλος (4o Γυμνάσιο Πύργου), Στάθης Δεσπολλάρης (4ο Γυμνάσιο Πύργου - Φιλαρμονική Πύργου) & Γεωργία - Φανουρία Καραθανάση (1ο Λύκειο Πύργου - Φιλαρμονική Πύργου), Παύλος Στεφανίδης & Γιώργος Πόθος (3ο Λύκειο Πύργου), Θανάσης Τερζόπουλος (3ο Γυμνάσιο Πύργου), Ηρακλής Νταβέλης (4ο ΓΕΛ Πύργου - Ωδείο Ολύμπιον).

    (Δελτίο Τύπου)

  • Ευρωπαϊκή γιορτή μουσικής στον Πύργο: Από τα θρανία στις νότες και τις μουσικές
    Ευρωπαϊκή γιορτή μουσικής στον Πύργο: Από τα θρανία στις νότες και τις μουσικές

    Μαθητές και μαθήτριες του Πύργου τα νέα «αστέρια» της μουσικής

    Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Η νέα γενιά της πόλης παίρνει τα μουσικά της όργανα, πιάνει τα μικρόφωνα και μας προσκαλεί σε ένα ξεχωριστό μουσικό ταξίδι. Νότες, ήχοι, μουσικές και τραγούδια θα μας παρουσιάσουν τα νέα μας ταλέντα στην Ευρωπαϊκή Γιορτή Μουσικής το βράδυ της Παρασκευής στο Πάρκο ΣΠΚ. Και όταν η νέα γενιά ασχολείται με τη μουσική, τότε σίγουρα ο κόσμος φαντάζει πιο φωτεινός…

    Μαθητές και μαθήτριες γυμνασίων και λυκείων του Πύργου θα μας κρατήσουν συντροφιά με τα τραγούδια και τη μουσικές τους δεξιότητες. Σχολικές χορωδίες μας προσκαλούν σε ένα μελωδικό σεργιάνι…Με κιθάρες, μπουζούκια, σαξόφωνα… μελωδικές φωνές σε μια ξεχωριστή συναυλία.

    Την Ευρωπαϊκή Γιορτή Μουσικής στον Πύργο διοργανώνει ο Δήμος Πύργου και φέτος μας δίνει την ευκαιρία, μέσα από ένα πολυποίκιλο πρόγραμμα να γνωρίσουμε τα νέα ανερχόμενα αστέρια της «δικής» μας μουσικής σκηνής:

    Ηρακλής Νταβέλης - απόφοιτος του 4ου Γενικού Λυκείου Πύργου

    Ntavelis

    

Ο Ηρακλής ασχολείται χρόνια με τη μουσική και φοιτά στο Ωδείο Ολύμπιον. Συνδυάζει την αγάπη του για την παράδοση παίζοντας κλαρίνο και το πάθος του για την κλασική-τζαζ μουσική μέσω του σαξοφώνου.



    Θανάσης Τερζόπουλος, μαθητής του 3ου Γυμνασίου Πύργου

    Terzopoulos

    Ο Θανάσης θα μας ταξιδέψει στον κόσμο της κλασικής μουσική. Ασχολείται με την κιθάρα 6 χρόνια και έχει επιλέξει αυτή τη δημιουργική απασχόληση γιατί πιστεύει ότι η μουσική είναι μια καλλιτεχνική έκφραση υψηλής ποιότητας που ενώνει τους ανθρώπους και μπορεί με τη δυναμική της να επιτύχει την κοινωνική μεταβολή μέσω του κοινού καλλιτεχνικού βιώματος!


    Αντώνης Χριστόπουλος & Θοδωρής Φλέσσας, μαθητές του 4ου και 3ου Γυμνασίου Πύργου

    Xristopoulos Flessas

    Ο Αντώνης και ο Θοδωρής κατέχουν γνώσεις κυρίως στην κιθάρα, με την οποία προσπαθούν να περάσουν νοήματα που κανένας άλλος τρόπος έκφρασής δεν μπορεί να τα εμπεδώσει τόσο καλά όσο η μουσική σε όλες τις μορφές της.
Για τους δύο μαθητές η μουσική, κατά συνέπεια, είναι κάτι πολύ παραπάνω από νότες και ήχους. Είναι ένα ανθρώπινο δημιούργημα το οποίο έχει την δύναμη τόσο της δημιουργίας όσο και της καταστροφής ως προς κάθε πτυχή ασχολίας του ανθρώπου.
    Τι τους αρέσει να παίζουν; Όχι αποκλειστικά ένα είδος αλλά πλήθος αυτών, επιλέγοντας ανάλογα με την περίσταση και τη διάθεσή τους. 


    Γιώργος Πόθος (κιθάρα) μαθητής του 3ου Λύκειου Πύργου & Παύλος Στεφανίδης (μπουζούκι)

    Pothos Stefanidis

    Ο Γιώργος και ο Παύλος δημιουργούνε μια μουσική γέφυρα που συνδέει την παράδοση με το σύγχρονο ήχο. Για τους ίδιους, η μουσική δεν είναι μόνο μια τέχνη, αλλά και ένας τρόπος έκφρασης και επικοινωνίας. Μέσα από τις νότες και τις μελωδίες, προσπαθούνε να μεταφέρουνε συναισθήματα και να δημιουργούνε όμορφες στιγμές για όσους τους ακούν. Η συνεργασία τους είναι ένας συνδυασμός της κλασικής και της λαϊκής μουσικής, που αναδεικνύει την πολυμορφία και τον πλούτο της ελληνικής μουσικής παράδοσης.


    Σχολική Χορωδία του 3ου Γυμνασίου Πύργου

    Xorodia 3ou

    Οι μαθητές ενώνουν τις φωνές τους για να μας πούνε ότι η χορωδία καλλιεργεί στα παιδιά τη χαρά του ομαδικού τραγουδιού και έχει στόχο να εξελίξει τις φωνητικές τους δεξιότητες, αναπτύσσοντας παράλληλα τις αρχές της ομαδικότητας και της συνεργασίας. Τα μέλη της Χορωδίας του 3ου Γυμνασίου Πύργου, με την αρωγή της υπεύθυνης καθηγήτριας, Σπυριδούλας Παπαπάσχου, εκφράζονται με ιδιαίτερο ζήλο στα καλλιτεχνικά δρώμενα του τόπου μας 
Υπεύθυνη καθηγήτρια: Σπυριδούλα Παπαπάσχου
Χορωδία: Ειρήνη Θωμά - Πολίτη, Αλεξάνδρα Μούτσου, Μαριεύα Μπελαβγένη, Γαλανή Κουλούρη, Μαιρηνίκη Λιακοπούλου- Λεονταρίτη, Μαρία Καραλή, Ελένη Κωτσάκη, Μαίρη Γιαννοπούλου, Νίκη Καζιάνη, Σοφία Τερζοπούλου, Ανθή Σπηλιωτοπούλου, Βασιλένια Παπασωτηρίου, Γιώργος Κορφιάτης, Δέσποινα Τριανταφυλλοπούλου, Χαρά Οκόρο, Κέλλυ Πυλαρινού, Νασιάννα Αγαλιανού, Βασιλική Σιδέρη, Ιωάννα Κουσάβελου, Αλεξάνδρα Ρέππα, Εφήλια Τσίκα, Αλεξάνδρα Σμαρνάκη.

    Γεωργία Καραθανάση – κλαρινέτο & Στάθης Δεσπολλάρης - σαξόφωνο

    Karathanasi Despolaris

    Η Γεωργία ξεκίνησε το μουσικό της ταξίδι πριν δύο χρόνια στην Φιλαρμονική Πύργου "Απόλλων" και από τότε η ζωή της άρχισε να αλλάζει με γρήγορους ρυθμούς. Απέκτησε γνώσεις και γνώρισε ανθρώπους οι οποίοι την ώθησαν να συνεχίσει να ασχολείται με αυτό που αγαπά: Τη μουσική.
 Από τη Φιλαρμονική Πύργου ξεκίνησε και ο Στάθης Δεσπολλάρης. Πριν έναν χρόνο αποφάσισε να μάθει σαξόφωνο και από την πρώτη στιγμή που άρχισε να παίζει, ένιωσε πολύ χαρούμενος. Επιπλέον, εκεί γνώρισε νέους φίλους και έμαθε πολλά καινούργια πράγματα για την μουσική.

Αυτό που τους ένωσε ήταν η μουσική και αμέσως αποφάσισαν να συνεργαστούν και να μοιραστούνε νέες εμπειρίες. Κι όλα αυτά γιατί οι καρδιές τους χτυπούν μελωδικά και στις φλέβες τους ρέει αγάπη για τη μουσική.

    Παιδική χορωδία "Τριανταφυλλάκι" της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι.Μ. Ηλείας

    Paidiki Xorodia

    Τραγουδούν και δημιουργούν όμορφες μουσικές στιγμές από το 2021. Ασχολούνται με τη μελέτη ελληνικών τραγουδιών και πειραματίζονται με μουσικοκινητικά στοιχεία. Η παιδική χορωδία «Τριανταφυλλάκι» της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι.Μ. Ηλείας θα μοιραστεί τα τραγούδια της με το κοινό του Πύργου στη μεγάλη γιορτή της μουσικής. 



    Ναταλία Μπέκα - μαθήτρια 2ου ΕΠΑΛ Πύργου

    Natalia Mpeka 2

    Η Ναταλία Μπέκα είναι 17 ετών, μαθήτρια του 2ου ΕΠΑΛ Πύργου και ασχολείται με τη μουσική και το τραγούδι τα τελευταία 2 χρόνια. Για τη Ναταλία, το τραγούδι δεν είναι απλά ένα χόμπι. Την βοηθά να εκφράσει συναισθήματα τα οποία δεν μπορούν να ειπωθούν με λόγια παρά μόνο με νότες. Μέσα από την μουσική και το τραγούδι στόχος της είναι να περάσει τα συναισθήματα που νιώθει στους ακροατές μου. Ιδανικός στόχος; Η φωνή της να έχει αντίκτυπο στις καρδιές και τις ψυχές τον ανθρώπων.

    Γαλανή Κουλούρη (μαθήτρια 3ου Γυμνασίου Πύργου) & η Ζωή Μπέκιου (μαθήτρια 2ου Λυκείου Πύργου) - Οι Οικοδέσποινες της βραδιάς

    Koulouri Mpekiou

    Η μεγάλη συναυλία της Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής 2024 στον Πύργο στο πάρκο ΣΠΚ έχει δύο ξεχωριστές παρουσιάστριες. Η Γαλανή Κουλούρη (μαθήτρια του 3ου Γυμνασίου Πύργου) & η Ζωή Μπέκιου (μαθήτρια του 2ου Λυκείου Πύργου) είναι οι οικοδέσποινες της μεγάλης βραδιάς και μαζί με τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες θα σημάνουν την επαναλειτουργία του πάρκου ΣΠΚ.

    Κεντρική φωτογραφία: Freepik/pvproductions

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο