Κοιμάστε συχνά με ανοιχτό το στόμα και παράλληλα ο ύπνος σας είναι διαταραγμένος; Νεότερη έρευνα αποκαλύπτει ότι αυτοί οι δυο παράγοντες μάλλον συσχετίζονται και παραθέτουν πλήθος ακόμη προβλημάτων που προκαλεί στην υγεία, η αναπνοή από το στόμα
Μια πρόσφατη μελέτη αποκαλύπτει έναν παράγοντα, ο οποίος σχετίζεται με προβλήματα ρινικής συμφόρησης και δυσκολιών στον ύπνο. Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, στην οποία συμμετείχαν 2.000 ενήλικες από το Ηνωμένο Βασίλειο, η αναπνοή από το στόμα μπορεί να είναι ο «ένοχος» για διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζετε. Η μελέτη αποκάλυψε ότι το 13% αναπνέει συνήθως από το στόμα, ποσοστό που αυξάνεται στο 18% κατά τη διάρκεια του ύπνου.
Μεταξύ των ανθρώπων που υιοθετούν αυτή τη συνήθεια, σχεδόν το 1/3 (31%) ανέφερε ότι υποφέρει συχνά από ρινική συμφόρηση, σε αντίθεση με μόλις το 15% των ατόμων που αναπνέουν από τη μύτη και αισθάνονται τακτικά συμφόρηση. Επιπλέον, το 64% των ατόμων με συχνή ρινική συμφόρηση παραπονιέται για βουλωμένη μύτη, ενώ το 1/3 υποφέρει από καταρροή και το 31% από πίεση και πόνο στα ιγμόρεια. Η δυσκολία στην αναπνοή είναι ένα ακόμη πρόβλημα για το 31% των ανθρώπων. Η μελέτη υπογραμμίζει, επίσης, ότι το 38% των ατόμων με συχνή ρινική απόφραξη δυσκολεύεται να κοιμηθεί τη νύχτα. Ειδικότερα, η τακτική συμφόρηση προκαλεί διαταραχές ύπνου στο 37%, δυσκολία στον ύπνο στο 30% και ημερήσια κόπωση στο 28% των συμμετεχόντων.
Η έρευνα της OnePoll δείχνει περαιτέρω ότι οι άνθρωποι που αναπνέουν από το στόμα έχουν γενικά χειρότερη ποιότητα ύπνου από τους ανθρώπους που αναπνέουν από τη μύτη. Μόνο το 56% των ατόμων που αναπνέουν από το στόμα αξιολογούν την ποιότητα του ύπνου τους ως καλή, σε σύγκριση με το 68% των ατόμων που αναπνέουν από τη μύτη.
Ο γενικός γιατρός, δρ. Roger Henderson, που συμμετείχε στην έρευνα, εξηγεί: «Η αναπνοή από το στόμα μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα προβλήματα υγείας, σε αντίθεση με την αναπνοή από τη μύτη. Ενδέχεται, για παράδειγμα, να μειώσει την παροχή οξυγόνου στο σώμα, προκαλώντας διαταραχές ύπνου και ενισχύοντας το αίσθημα κόπωσης κατά τη διάρκεια της ημέρας. Επίσης, στεγνώνει το στόμα, αυξάνοντας τον κίνδυνο τερηδόνας και νόσου των ούλων. Επιπλέον, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο λοιμώξεων των ανώτερων αεραγωγών και φλεγμονής των αμυγδαλών και των αδενοειδών. Οι ρινικές αποφράξεις, που συχνά οφείλονται σε αλλεργίες ή διευρυμένες αδενοειδείς εκβλαστήσεις (κρεατάκια), είναι συχνές αιτίες της στοματικής αναπνοής».