Ο εμετός και η διάρροια δεν είναι τα μοναδικά συμπτώματα που θα πρέπει να ανησυχήσουν όσους πέρασαν μια τροφική δηλητηρίαση, αποκαλύπτουν Τσέχοι ερευνητές
Τα αποτελέσματα μιας τροφικής δηλητηρίασης φαίνεται πως δεν ταλαιπωρούν μόνο για λίγα εικοσιτετράωρα όσους κατανάλωσαν κάποιο τρόφιμο που δεν είχε διατηρηθεί ή προετοιμαστεί σωστά. Αν και η διάρροια και ο εμετός είναι τα πιο κοινά αρχικά συμπτώματα, οι επιδράσεις της μόλυνσης επεκτείνονται και στον εγκέφαλο και μάλιστα πολύ αργότερα, σύμφωνα με νεότερη μελέτη.
Σύμφωνα με παρασιτολόγους και εξελικτικούς βιολόγους του Πανεπιστημίου Charles στην Τσεχία, εάν περάσατε κάποια τροφική δηλητηρίαση, αυξάνονται οι πιθανότητες διαταραχών της μνήμης, της μάθησης, αλλά και εμφάνισης της σχιζοφρένειας.
Δεν είναι, όμως, η πρώτη φορά που η ερευνητική κοινότητα διαπιστώνει κάποια παρόμοια συσχέτιση, καθώς και προηγούμενες έρευνες έχουν καταλήξει σε αυτό το αποτέλεσμα τις εβδομάδες και τους μήνες μετά την εμφάνιση τροφικής δηλητηρίασης. Ωστόσο, οι ερευνητές αυτών των μελετών το απέδωσαν στο γεγονός ότι οι άνθρωποι απλά δεν αισθάνονται αμέσως το ίδιο καλά με τον εαυτό τους μετά την αδιαθεσία. Η νεότερη μελέτη επιβεβαιώνει όμως ότι οι αλλαγές στην προσωπικότητα μετά την τροφική δηλητηρίαση διαρκούν πολύ μετά την ανάρρωση.
Για τη μελέτη τους, οι ερευνητές εστίασαν σε δύο συγκεκριμένα μικρόβια που επηρεάζουν ένα ευρύ φάσμα του πληθυσμού και μπορούν να επιβιώσουν στον οργανισμό για μεγάλα χρονικά διαστήματα: το τοξόπλασμα (Toxoplasma gondii) και το βακτήριο Borrelia spp. Το τοξόπλασμα θα μπορούσε να ανευρεθεί σε όλα τα είδη κρέατος, αλλά είναι ιδιαίτερα συχνότερο στο χοιρινό και στο αρνί, σύμφωνα με τον FDA. Στις ΗΠΑ, ευθύνεται για 800.000 περιπτώσεις τροφικής δηλητηρίασης κάθε χρόνο, προκαλώντας αντίστοιχα περίπου το 24% των θανάτων από τροφιμογενείς ασθένειες στη χώρα. Εκτός από το χαλασμένο κρέας, βρίσκεται σε μολυσμένο νερό και στα περιττώματα γάτας με κάποια ασθένεια, καθώς υπάρχουν διαφορετικοί ξενιστές εκτός από τον άνθρωπο.
Από την άλλη, το βακτήριο Borrelia spp προκαλεί τη νόσο του Lyme, ή αλλιώς βορρελίωση, η οποία πλήττει περίπου 476.000 άτομα κάθε χρόνο στις ΗΠΑ και μεταδίδεται από τσίμπημα των τσιμπουριών.
Ασθενέστερη μνήμη και αργότερη αντίδραση
Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Folia Parasitologica, εξέτασε 7.762 άτομα με μέση ηλικία 42 ετών. Από αυτά, περίπου τα 962 ανέφεραν ότι εξετάστηκαν θετικά για τοξόπλασμα, ενώ 1.778 από αυτά τα άτομα ανέφεραν ότι είχαν μολυνθεί με το βακτήριο Borrelia. Καθένας από τους συμμετέχοντες απάντησε σε διαφορετικές ερωτήσεις που σχεδιάστηκαν για τη μέτρηση των χαρακτηριστικών της προσωπικότητας, της μνήμης και των γνωστικών ικανοτήτων.
Όπως συμπέραναν οι ερευνητές, όσοι είχαν περάσει κάποια τροφική δηλητηρίαση από τοξόπλασμα στο παρελθόν είχαν πιο αργούς χρόνους αντίδρασης και λιγότερο ακριβείς απαντήσεις σε μια κοινή νευρολογική εξέταση που ονομάζεται Stroop Test. Συνεπώς, εκτίμησαν ότι αυτό αποτελούσε ένδειξη ότι η μνήμη ή η νοημοσύνη τους ήταν φτωχότερη. Σε αυτή τη δοκιμασία, οι εξεταζόμενοι θα πρέπει να αναγνωρίσουν το χρώμα της λέξης, όχι την ίδια τη λέξη, κοιτάζοντας συγκεκριμένες λέξεις με χρώματα, γραμμένες όμως σε διαφορετικές χρωματιστές γραμματοσειρές. Για παράδειγμα, η λέξη μπλε μπορεί να είναι γραμμένη με πράσινη γραμματοσειρά.
Οι συμμετέχοντες εξακολουθούσαν να έχουν χειρότερη μνήμη ακόμη και μετά την υποχώρηση τωνσυμπτωμάτων τους, ανέφεραν οι συγγραφείς, πράγμα που σημαίνει ότι το παράσιτο προκαλούσε χρόνια προβλήματα. Με λίγα λόγια, τα αποτελέσματά τους υποδεικνύουν τις μακροχρόνιες επιπτώσεις των λοιμώξεων, καθώς οι αλλαγές στη συμπεριφορά δεν συνέβησαν μόνο σε άτομα που είχαν κακή υγεία λόγω του ιού.
Συμπερασματικά, καταλήγουν στο ότι αν και οι ασθένειες αυτές φαίνεται να συνδέονται, δεν μπόρεσαν ακόμη να δείξουν τον τρόπο που αυτό συμβαίνει.