Δευτέρα, 01 Απριλίου 2024 13:58

«Monday Blues» – Πώς νικάμε τη μελαγχολία της Δευτέρας;

Γράφτηκε από

Η Δευτέρα δεν θα λέγαμε πως είναι και η αγαπημένη μας μέρα… Τι μας προτείνει η επιστήμη ώστε να τα βγάλουμε πέρα;

Τα Monday Blues, η μελαγχολία που συνοδεύει δηλαδή τη Δευτέρα, δεν είναι στη φαντασία σας. Πολλοί ξεκινάμε κάπως κακόκεφα αυτήν την πρώτη μέρα της εβδομάδας, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την απόδοση, την παραγωγικότητα αλλά και την επικοινωνία μας με τους ανθρώπους γύρω μας.

Πώς θα ξαναβρούμε το κέφι μας;

Προετοιμαστείτε κατάλληλα

Μην αφήνετε για τη Δευτέρα μεγάλο φόρτο εργασίας έτσι ώστε να είναι για εσάς μια λιγότερο αγχωτική μέρα. Προσπαθήστε να κάνετε πράγματα εκ των προτέρων και να μην γεμίζετε ασφυκτικά το πρόγραμμά σας με πολλαπλές υποχρεώσεις με το που ξεκινά η εβδομάδα.

Κοιμηθείτε καλά

Αποφύγετε το ξενύχτι το βράδυ της Κυριακής. Αν βέβαια το κάνατε ήδη, δεν υπάρχει λόγος να το σκέφτεστε, απλά κρατήστε το στο μυαλό σας για την επόμενη φορά.

Είναι σημαντικό να πηγαίνετε για ύπνο λίγο νωρίτερα από το κανονικό το βράδυ της Κυριακής, ώστε να ξυπνάτε νιώθοντας ξεκούραστοι. Επίσης, φροντίστε κάθε Δευτέρα να σηκώνεστε 15 με 30 λεπτά νωρίτερα το πρωί. Έτσι, θα δώσετε στο σώμα και το μυαλό σας το χρόνο που χρειάζονται για να χαλαρώσουν και να προετοιμαστούν κατάλληλα για τις απαιτήσεις της ημέρας.

Κάντε διαλογισμό

Τι θα λέγατε να αφιερώσετε λίγα λεπτά με το που ξυπνήσετε στη σιωπή; Έτσι, η πολυάσχολη μέρα που ακολουθεί είναι λιγότερο πιθανό να σας φανεί βουνό…

Καταναλώστε ένα ισορροπημένο πρωινό

Αποφύγετε το πρωινό σας γεύμα να έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και επεξεργασμένα τρόφιμα. Αντίθετα, θα πρέπει να επιλέξετε τροφές που θα σας προσφέρουν ενέργεια και θα σας κρατήσουν χορτάτους για ώρες.

Δοκιμάστε για παράδειγμα να φτιάξετε:

  • Ομελέτα με σπανάκι, πατάτες, ντομάτα και τυρί μοτσαρέλα.
  • Τοστ ολικής αλέσεως με αβοκάντο και ένα αυγό.
  • Ένα κεσεδάκι γιαούρτι με φρέσκα φρούτα, 2 καρύδια και μια ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι.
  • Smoothies φρέσκων φρούτων και λαχανικών.
  • Bρώμη με γιαούρτι και μούρα.
  • Μήλο με μια μικρή κουταλιά φυστικοβούτυρο.

Φορέστε τα αγαπημένα σας ρούχα

Αυτή η κίνηση μπορεί να σας ανεβάσει τη διάθεση και να σας χαρίσει αυτοπεποίθηση αυτή, μα και κάθε μέρα.

«Ξεκαθαρίσματα»

Πολλά εισερχόμενα και ακαταστασία στο γραφείο; Αν δεν φροντίσατε για όλα αυτά την Παρασκευή, καλό θα ήταν σήμερα να το κάνετε!

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η ακαταστασία μπορεί στην πραγματικότητα να συμβάλει άμεσα σε μια κατάσταση εσωτερικού χάους…

Σκεφτείτε τα καλά

Ξεκινήστε την εβδομάδα με θετική διάθεση. Σκεφτείτε τα πράγματα που σας αρέσουν στη δουλειά, στο σπίτι, στη ζωή σας. Δοκιμάστε να ακούσετε τα αγαπημένα σας τραγούδια, αντιμετωπίστε τους γύρω σας με σεβασμό και μην ξεχνάτε να χαμογελάτε!

Πηγή: VITA - In.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 01 Απριλίου 2024 12:05

Σχετικά Άρθρα

  • Blue Monday: Σήμερα η πιο μελαγχολική ημέρα του χρόνου - Γιατί έχει καθιερωθεί
    σε Plus +
    Blue Monday: Σήμερα η πιο μελαγχολική ημέρα του χρόνου - Γιατί έχει καθιερωθεί

    Η Blue Monday πέφτει κάθε χρόνο την τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου

    Η πιο καταθλιπτική Δευτέρα του χρόνου είνα η σημερινή και ακούει στο όνομα, Blue Monday. Η Blue Monday πέφτει κάθε χρόνο την τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου. Είναι, υποτίθεται, η πιο καταθλιπτική ημέρα του έτους, καθώς σύμφωνα με τη θεωρία των επιστημόνων από τη Μεγάλη Βρετανία, τα συναισθήματα είναι μελαγχολικά μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων, εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων και λόγω των ανέφικτων αποφάσεων της Πρωτοχρονιάς.

    Πώς καθιερώθηκε η Blue Monday

    Όλα ξεκίνησαν στις αρχές του 2000, όταν μια διαφημιστική εταιρεία στη Βρετανία σχεδίασε μια καμπάνια για το ταξιδιωτικό γραφείο Sky Travel, με σκοπό να ορίσουν μια ημερομηνία για την πιο μελαγχολική ημέρα του χρόνου. Μάλιστα, για να προωθήσουν καλύτερα τη διαφήμιση, κατέληξαν στο μότο «Κλείστε σήμερα τις διακοπές σας και διώξτε τη στενοχώρια».

    O ψυχολόγος του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ, Κλιφ Αρνάλ, ανέλαβε να δώσει επιστημονικό περίβλημα στη θεωρία αυτή. Το 2005 ανακοίνωσε έναν μαθηματικό τύπο για να βρει ποια είναι η πιο καταθλιπτική μέρα του χρόνου και κατέληξε στην τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου. Συνδύασε τον άσχημο καιρό του Ιανουαρίου, τα χρέη του Δεκεμβρίου και τα Χριστούγεννα που πέρασαν και χρειάζεται να περιμένουμε έναν ολόκληρο χρόνο για να ξαναέρθουν.

    Ο μαθηματικός τύπος του Αρνάλ περιλαμβάνει έξι παράγοντες, όπως ο καιρός (W), τα έσοδα (D), τα χρέη (d), ο χρόνος από τα Χριστούγεννα (T), o χρόνος από την αποτυχία υλοποίησης των αποφάσεων για το νέο έτος (Q), τα χαμηλά επίπεδα κινήτρων (Μ) και η ανάγκη για δράση (Na).

    Πέρα από τις θεωρίες και τα επικοινωνιακά τρικ, η Blue Monday είναι μια μέρα όπως όλες οι μέρες του χρόνου, που για κάποιους μπορεί να είναι μελαγχολική, για άλλους περισσότερο μελαγχολική και για κάποιους άλλους καθόλου μελαγχολική. Ο Ιανουάριος, έτσι κι αλλιώς, είναι ένας βαρύς μήνας για όλους.

    Πηγή: Protothema.gr

  • Έχετε τη θλίψη των Χριστουγέννων; Ειδικός δίνει συμβουλές επιβίωσης
    Έχετε τη θλίψη των Χριστουγέννων; Ειδικός δίνει συμβουλές επιβίωσης

    Οι περίοδος των εορτών για τους περισσότερους είναι ημέρες αγάπης, χαράς, ευτυχίας αλλά υπάρχουν και άνθρωποι που νιώθουν δυσάρεστα συναισθήματα.

    Τα Χριστούγεννα, για πολλούς είναι μια περίοδος χαράς, αγάπης. Θα βρεθούν με αγαπημένα τους πρόσωπα, θα περάσουν όμορφα, θα ξεκουραστούν. Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιοι άνθρωποι για τους οποίους τα Χριστούγεννα, και γενικότερα οι γιορτές, είναι δύσκολες ημέρες και κατακλύζονται από αρνητικά συναισθήματα. Είναι η λεγόμενη «θλίψη των Χριστουγέννων».

    Το womanshealthmag.com δίνει κάποιες συμβουλές για το πώς θα αντέξετε στις ημέρες αυτές.

    Αποδοχή

    «Πρώτα απ' όλα, αποδεχτείτε τα συναισθήματά σας και επιτρέψτε στον εαυτό σας να τα νιώσει. Το να παρατηρείτε πώς αισθάνεστε και να μην ντρέπεστε τον εαυτό σας επειδή αισθάνεστε έτσι, μπορεί να είναι πολύ χρήσιμο», εξηγεί η κλινική ψυχολόγος Dr Emma Hepburn. «Μπορεί να είναι πολύ εύκολο να πούμε: ‘’Δεν θα έπρεπε να αισθάνομαι έτσι, επειδή όλοι οι άλλοι είναι ευτυχισμένοι’’, αλλά αυτό μας κάνει να αισθανόμαστε χειρότερα», τονίζει.

    Η ειδικός συμφωνεί ότι το «κλειδί» είναι να αποδεχτείτε τα άβολα συναισθήματά σας. «Να ξέρετε ότι θα έρθουν και θα φύγουν, αν τα αφήσετε - και δεν θα διαρκέσουν για πάντα», τονίζει.

    Βρείτε χρόνο για πράγματα που σας ευχαριστούν

    Ο Δεκέμβριος μπορεί να είναι μια πολυάσχολη περίοδος, αλλά η ψυχολόγος προτείνει να αποφεύγετε τις πολλές δραστηριότητες και επισκέψεις. «Αν είστε καταβεβλημένοι, ίσως πρέπει να κόψετε κάποια πράγματα, ώστε να έχετε λίγο χώρο. Όσο για τις ατελείωτες υποχρεωτικές οικογενειακές επισκέψεις; Από λογική άποψη, είναι καλή ιδέα να ελαχιστοποιήσετε τον χρόνο που περνάτε με ανθρώπους που δεν θέλετε», τονίζει.

    «Αφιερώστε άφθονο χρόνο για να κάνετε πράγματα που πραγματικά σας ευχαριστούν, με ανθρώπους που πραγματικά συμπαθείτε, παρά με εκείνους που δεν επιλέξατε να έχετε σχέση», επισημαίνει.

    Μην ξεχνάτε τα βασικά

    Στην εορταστική περίοδο, είναι εύκολο να παραμελήσετε τις βασικές σας ανάγκες. Διατηρήστε τη γενική σας υγεία σας, να θυμάστε να ενυδατώνεστε, να κοιμάστε, να τρώτε σωστά και να προγραμματίζετε αρκετό χρόνο ξεκούρασης, συνεχίζει η ψυχολόγος.

    Επίσης, σημειώνει πως το αλκοόλ είναι καλό να αποφεύγεται καθώς θα μειώσει τη διάθεσή σας και θα σας κάνει να αισθάνεστε χειρότερα, μακροπρόθεσμα.

    Προγραμματισμός

    Αν φοβάστε τα συναισθήματα που μπορεί να σας προκαλέσει η ημέρα των Χριστουγέννων, θα ήταν χρήσιμο να έχετε ένα σχέδιο. Η Dr Hepburn προτείνει να ελέγχετε ό,τι μπορείτε και να σχεδιάζετε την αντίδρασή σας για τις περιπτώσεις που δεν μπορείτε να ανταπεξέλθετε.

    Δημιουργήστε νέες παραδόσεις

    Είτε υπήρξε κάποιος χωρισμός στην οικογένεια είτε αντιμετωπίζετε μια απώλεια, τα Χριστούγεννα μπορεί να προκαλούν το άγχος πως κάτι σημαντικό έχει αλλάξει.

    «Προσπαθήστε να περάσετε την ημέρα με μια διαφορετική ομάδα ανθρώπων ή να δημιουργήσετε μια νέα παράδοση» συμβουλεύει η ειδικός.

    «Σκεφτείτε τι είναι σημαντικό για εσάς και πώς μπορείτε να ανταποκριθείτε στις αξίες σας μέσα στη νέα κατάσταση», τονίζει.

    Ειλικρίνεια

    Μιλήστε για τα όσα νιώθετε στους κοντινούς σας για να νιώσετε καλύτερα.

    Ζητήστε βοήθεια

    Αν χρειάζεστε ένα επιπλέον χέρι βοηθείας κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, μιλήστε. «Μπορεί να νιώθουμε ντροπή που ζητάμε βοήθεια, αλλά πρόκειται για την ενεργή αντιμετώπιση και την εξεύρεση τρόπων που θα σας βοηθήσουν να ανταπεξέλθετε», συμβουλεύει η ψυχολόγος.

    «Σε αυτές τις περιόδους μπορεί να είναι χρήσιμο να έχετε πρόσβαση σε πρόσθετη βοήθεια, αν τη χρειάζεστε, είτε από φίλους είτε από επαγγελματικές υπηρεσίες», επισημαίνει.

    Πηγή: ethnos.gr - Image by gpointstudio on Freepik

  • Σας ψυχοπλακώνει η Κυριακή; Τέσσερις τρόποι να ξεκινήσει πιο χαρούμενα η εβδομάδα
    Σας ψυχοπλακώνει η Κυριακή; Τέσσερις τρόποι να ξεκινήσει πιο χαρούμενα η εβδομάδα

    Το ψυχοπλάκωμα της Κυριακής εν όψει της νέας εβδομάδας κάθε άλλο παρά άγνωστο είναι σε πολλούς. Πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε ώστε το ξεκίνημα της εβδομάδας να μας βρει με καλύτερη διάθεση

    Η ζωή «ξεκινά» συνήθως κάπου ανάμεσα στο βράδυ της Παρασκευής ή το πρωινό του Σαββάτου, οπότε όσοι εργάζονται τις καθημερινές βρίσκουν την ευκαιρία να χαλαρώσουν ή να ξεσαλώσουν. Ανεξαρτήτως πώς θα κυλήσει το διήμερο της ξεκούρασης, το σούρουπο της Κυριακής θα φέρει μαζί του και εσωτερικά σκοτάδια και υπαρξιακές αναζητήσεις ίσως, σίγουρα όμως θα προκαλέσει έναν κόμπο στο στομάχι για την εβδομάδα που έρχεται.

    Η μελαγχολία της Κυριακής ή τα sunday scaries κατά τους Αγγλοσάξονες, είναι τα αισθήματα άγχους, φόβου και απογοήτευσης που μας επισκέπτονται την τελευταία ημέρα της εβδομάδας, ξεκινώντας αργά το απόγευμα και συνεχίζοντας έως το βράδυ είτε πάλι εκδηλώνονται με το δευτεριάτικο ξύπνημα, και περιστρέφονται συνήθως γύρω από τα επαγγελματικά. Κάποιες φορές, μπορεί να εξελιχθούν σε σωματικές εκδηλώσεις όπως πονοκέφαλοι, μυϊκή ένταση, κόπωση, ταχυκαρδία, δύσπνοια, στομαχικές διαταραχές ακόμη και αϋπνία.

    Αν και δεν υπάρχει κλινική διάγνωση, αποτελεί ζήτημα ψυχικής υγείας μεγάλων διαστάσεων για ορισμένες κοινωνίες όπως η βρετανική, σύμφωνα τουλάχιστον με περσινή έρευνα που ανέθεσε το Γραφείο Βελτίωσης της Υγείας και των Ανισοτήτων (OHID) και αποκάλυψε ότι πάνω από δύο στους τρεις Βρετανούς βιώνουν συχνά άγχος την Κυριακή, ωθώντας έτσι το Υπουργείο Υγείας να υποσχεθεί ότι θα βοηθήσει τους πολίτες να καταπολεμήσουν τον φόβο επιστροφής στη δουλειά τη Δευτέρα.

    Μολονότι στη χώρα μας δεν έχει διεξαχθεί αντίστοιχη έρευνα, μπορούμε να εντοπίσουμε το φαινόμενο έξω από τον εαυτό μας, σε φίλους, συναδέλφους και γνωστούς. Πώς λοιπόν μπορούμε να προλάβουμε το ψυχικό άχθος της Κυριακής και να αναστρέψουμε την αρνητική εικόνα που έχουμε για τις Δευτέρες;

    1. Θέστε όρια στον εργασιακό φόρτο

    Για να μπει τέλος στην κυριακάτικη μελαγχολία, η αρχή μπορεί να γίνει με αργά αλλά σταθερά βήματα. Σύμφωνα με τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας Belinda Sidhu και Augusto Blanco, πρέπει κατ’ αρχάς να μπουν όρια ως προς τον χρόνο που αφιερώνετε στη δουλειά σας, ξεκινώντας από το να αφήνετε το κινητό όταν βλέπετε ότι πάτε να απαντήσετε σε επαγγελματικά e-mail στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

    Πρόκειται για ένα αναγκαίο βήμα, τολμηρό εισέτι όταν απαιτεί να έρθουμε αντιμέτωποι με κακοποιητικές συμπεριφορές στον εργασιακό χώρο από προϊστάμενους που ζητούν περισσότερα από όσα μπορούμε να δώσουμε ή ορίζει η σύμβασή μας, που όμως «θα δείξει τελικά στον άλλον ότι δεν θα ανεχόμαστε πλέον κακομεταχείριση οποιουδήποτε είδους» και θα μας γλιτώσει από το burn out, εξηγούν οι ειδικοί.

    2. Οργανώστε τη διασκέδασή σας

    Οι ειδικοί συνιστούν να συνδέσετε την πρώτη ημέρα της εβδομάδας με πράγματα που προκαλούν προσμονή αντί για φόβο. «Το να κρατήσετε μια δραστηριότητα, ένα γλυκό, μια ταινία ή οτιδήποτε άλλο απολαμβάνετε πολύ για τα κυριακάτικα βράδια ή για τη Δευτέρα μετά τη δουλειά θα βοηθήσει να αντισταθμίσετε τη σωματική άρνηση που βιώνετε εξαιτίας της μελαγχολίας της Κυριακής» δήλωσε ο κ. Blanco. «Εάν ξέρετε ότι υπάρχουν μέρες που μπορεί να επηρεάσουν τη διάθεσή σας, σκεφτείτε πώς μπορείτε να τις διανθίσετε με πράγματα που σας φέρνουν χαρά, είτε πρόκειται για καφέ με έναν φίλο, είτε μια βόλτα στη φύση» πρόσθεσε η κ. Sidhu. Αν πάλι προτιμάτε να μείνετε στο σπίτι, ψήστε ένα κέικ ή αφιερώστε χρόνο για να διαβάσετε ένα καλό βιβλίο.

    3. Δοκιμάστε σωματικές δραστηριότητες

    Η άσκηση έχει πολλαπλά οφέλη για τη σωματική και ψυχική υγεία, χάρη κυρίως στην ικανότητά της να ενεργοποιεί την παραγωγή ορμονών που βελτιώνουν τη διάθεση όπως οι ενδορφίνες και οι εγκεφαλίνες. Σύμφωνα με τους ψυχολόγους μάλιστα, δεν είναι ανάγκη να ιδρώσετε στις προπονήσεις για να τα καταφέρετε παρά να επιλέξετε δραστηριότητες που σας ευχαριστούν όπως κολύμβηση, χορός στο σπίτι, ασκήσεις και δρασητριότητες ενσυνειδητότητας όπως μια βόλτα στη φύση ή ακόμα και στη γειτονιά.

    4. Μιλήστε για τη μελαγχολία σας

    Πολλοί θα επιλέξουν να το κρατήσουν για τον εαυτό τους επιβαρύνοντας περαιτέρω την κακή ψυχολογία τους. Ένα πρώτο βήμα κατά τους ειδικούς είναι η προσπάθεια εντοπισμού όσων ευθύνονται επί το πλείστον για τη μελαγχολία της Κυριακής. Αν η κατάσταση επαναλαμβάνεται και ενίοτε επιδεινώνεται, θα ήταν χρήσιμη η επικοινωνία με κάποιον ψυχοθεραπευτή ή άλλον επαγγελματία υγείας.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Αυτός είναι ο πιο μελαγχολικός μήνας του χρόνου – Πώς θα ξεπεράσετε την κακή διάθεση
    Αυτός είναι ο πιο μελαγχολικός μήνας του χρόνου – Πώς θα ξεπεράσετε την κακή διάθεση

    Έως και 3 μήνες το χρόνο περνάμε νιώθοντας θλιμμένοι, σύμφωνα με μια νέα βρετανική δημοσκόπηση, η οποία αποκαλύπτει επιπλέον ποια εποχή του χρόνου είναι η πιο... μελαγχολική, αλλά και τι μπορούμε να κάνουμε για να νιώσουμε καλύτερα

    Τρεις μήνες το χρόνο περνά κατά μέσο όρο ένας άνθρωπος βυθισμένος στη στεναχώρια και τη θλίψη, αποκαλύπτει νέα βρετανική δημοσκόπηση. Η σχετική έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 2.000 Βρετανοί ενήλικες, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι κάθε άνθρωπος έχει περίπου 96 ημέρες το χρόνο ή αλλιώς 8 ημέρες το μήνα κακή διάθεση.

    Τα ίδια ευρήματα αποκάλυψαν ότι μεγάλο ποσοστό των ημερών που νιώθουμε κακοδιάθετοι ανήκουν στη χειμερινή περίοδο. O ψυχρός καιρός και οι μειωμένες ώρες κατά τις οποίες μπορούμε να απολαμβάνουμε το φως της ημέρας φαίνεται να πρωταγωνιστούν ανάμεσα στις αιτίες που εξηγούν την αυξημένη θλίψη αυτής της περιόδου. Μάλιστα, ένας συγκεκριμένος μήνας φαίνεται να συγκεντρώνει ιδιαίτερα αυξημένη θλίψη και αυτός δεν είναι άλλος από τον Ιανουάριο. Σύμφωνα με τις απαντήσεις των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση, ο μέσος άνθρωπος έχει κακή διάθεση κατά μέσο όρο 9 ημέρες τον Ιανουάριο, δηλαδή σχεδόν το 1/3 του μήνα!

    Οι συμμετέχοντες αποκάλυψαν επίσης ότι ο αγαπημένος τους τρόπος να ξεπερνούν τη θλίψη του Ιανουαρίου είναι να περνούν χρόνο με τα αγαπημένα τους πρόσωπα, ενώ άλλες δημοφιλείς δραστηριότητες βελτίωσης της διάθεσης φαίνεται πως είναι η ακρόαση μουσικής, η χαλάρωση, αλλά και ο χρόνος σε εξωτερικούς χώρους.

    Η δημοσκόπηση ανέδειξε ένα ενδιαφέρον παράδοξο: Ενώ το 52% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι καταβάλλει συνειδητή προσπάθεια να περνά χρόνο σε εξωτερικούς χώρους, αναγνωρίζοντας ότι αυτός είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος βελτίωσης της διάθεσης, διαπιστώθηκε ότι στην πράξη οι άνθρωποι περνούν κατά μέσο όρο λιγότερο από 1 ώρα την ημέρα σε εξωτερικούς χώρους το χειμώνα και μόνο 44 λεπτά από αυτά βρίσκονται στο άμεσο ηλιακό φως. Επιπροσθέτως, 1 στους 5 συμμετέχοντες περνούσε μόλις 1 έως 15 λεπτά την ημέρα κάτω από τις ακτίνες του χειμερινού ήλιου.

    Αυτή η τάση εγκλεισμού, μάλιστα, ενισχύεται ακόμη περισσότερο από το γεγονός ότι, όπως διαπιστώθηκε, ο άνθρωπος μπορεί να περάσει έως και 3 ημέρες την εβδομάδα κλεισμένος στο σπίτι, χωρίς να βγει καθόλου στο ηλιακό φως, ενώ το 21% των συμμετεχόντων κρατούσε τις κουρτίνες του σπιτιού κλειστές ακόμη και κατά τη διάρκεια της ημέρας.

    Η έρευνα υπογραμμίζει, τέλος, ότι ένα 14% των συμμετεχόντων υποφέρει από εποχιακή συναισθηματική διαταραχή, ενώ ένα 28% πιστεύει ότι υποφέρει από την ψυχική πάθηση.

    «Το έντονο φως, ειδικά το πρωί, μπορεί να σας βοηθήσει να ενισχύσετε τη διάθεσή σας με τρεις φυσικά ισχυρούς τρόπους, βοηθώντας τον εγκέφαλο να ρυθμίζει τις ορμόνες της διάθεσης, υποστηρίζοντας την εγρήγορση και διευκολύνοντας τον ύπνο», λέει η δρ. Shelley James, διευθύντρια στο Age of Light Innovations. «Η επαφή με το φυσικό φως μπορεί να τονώσει τη διάθεσή σας, αλλά και να σας ενθαρρύνει να ασκηθείτε. Το έντονο φως τη σωστή στιγμή μπορεί να σας βοηθήσει ακόμη και να κοιμηθείτε καλύτερα», συμπληρώνει.

    Μερικές ιδέες για να βελτιώσετε τη διάθεσή σας αυτή τη μελαγχολική περίοδο του χρόνου είναι:

    • Περάστε χρόνο με φίλους και οικογένεια
    • Ακούστε μουσική
    • Χαλαρώστε και ξεκουραστείτε
    • Περάστε χρόνο σε εξωτερικούς χώρους
    • Περιποιηθείτε τον εαυτό σας
    • Αξιοποιήστε τα διάφορα μέσα ψυχαγωγίας όπως ταινίες, podcast και βιντεοπαιχνίδια
    • Διαβάστε ένα βιβλίο ή ακούστε ένα ηχητικό βιβλίο
    • Περάστε χρόνο στη φύση
    • Απολαύστε ένα ωραίο γεύμα
    • Ασκηθείτε

    Πηγή: Ygeiamou.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ