Υγεία

Πρώτα λαχανικά, μετά υδατάνθρακες; - Παίζει ρόλο η σειρά;

Πρώτα λαχανικά, μετά υδατάνθρακες; - Παίζει ρόλο η σειρά;
Αν κάποιος τρώει λαχανικά, παίζει ρόλο αν ξεκινά με αυτά το γεύμα του; Και έχει τελικά σημασία η σειρά που καταναλώνουμε τις τροφές; Ειδικοί απαντούν σε αυτά τα ερωτήματα.

Στο ίντερνετ είναι δημοφιλής η άποψη ότι υπάρχει «σωστή» σειρά να τρώμε τις τροφές που καταναλώνουμε σε ένα γεύμα: πρώτα τα λαχανικά, μετά οι πρωτεΐνες και τα λιπαρά και τελευταίοι οι υδατάνθρακες τελευταίους.

Με αυτό τον τρόπο θα είναι σημαντικά μικρότερη η αύξηση του σακχάρου στο αίμα μετά το γεύμα, κάτι που κατά συνέπεια θα μειώσει τις λιγούρες, την κόπωση και τους κινδύνους για την υγεία όπως για διαβήτη τύπου 2, λένε οι υπέρμαχοι αυτής της άποψης.

Παλαιότερες έρευνες για τη σειρά κατανάλωσης των τροφών κατέληξαν ότι αυτό μπορεί πράγματι να ωφελήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ιδιαίτερα για εκείνους με διαβήτη τύπου 2 ή προδιαβήτη.

Για όλους τους άλλους, αυτό δεν είναι τόσο ξεκάθαρο, επισημαίνει στους New York Times η δρ. Alpana Shukla, γιατρός και ερευνήτρια στο πανεπιστήμιο Κορνέλ, που έχει μελετήσει το θέμα.

Τι δείχνουν οι έρευνες

Οι υπάρχουσες μελέτες για τα οφέλη που έχει η σειρά που καταναλώνουμε τις τροφές είναι μικρές, αλλά με παρόμοια αποτελέσματα, λένε οι ειδικοί.

Σε αξιολόγηση 11 ερευνών το 2023, οι επιστήμονες κατέληξαν ότι εκείνοι που έτρωγαν στο τέλος του γεύματος τις πλούσιες σε υδατάνθρακες τροφές, μετά τα λαχανικά και τις πρωτεΐνες, είχαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου από ό,τι αν έκαναν το αντίστροφο.

Το 2019, σε μελέτη σε 15 ανθρώπους με προδιαβήτη, η δρ. Shukla και οι συνάδελφοί της ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να τρώνε ένα γεύμα με ψητό κοτόπουλο, σαλάτα και τσιαπάτα (τύπος ψωμιού) με διαφορετική σειρά κάθε ημέρα. Σε εκείνους που έτρωγαν το κοτόπουλο και τη σαλάτα πριν από το ψωμί, η αύξηση του σακχάρου στο αίμα μετά το γεύμα ήταν περίπου 46% χαμηλότερη σε σύγκριση με όσους ξεκινούσαν με την τσιαπάτα.

Για τους ανθρώπους που έχουν διαβήτη ή προδιαβήτη έχει λογική να τρώνε πρώτα τα λαχανικά και τις πρωτεΐνες, εκτιμά η Barbara Eichorst, της Αμερικανικής Ένωσης Διαβήτη. Και αυτό γιατί τα λαχανικά και οι πρωτεΐνες δεν θα μετατραπούν γρήγορα σε σάκχαρα προκαλώντας μεγάλες αυξήσεις γλυκόζης.

Μάλιστα, κάποιες περιορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι σε εκείνους με διαβήτη τύπου 2, αυτό το αποτέλεσμα θα μπορούσε να συγκριθεί με εκείνα συγκεκριμένων φάρμακων, επισημαίνει η Nicola Guess, κλινική διαιτολόγος και ερευνήτρια στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Θα έπρεπε να τρώνε όλοι έτσι;

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση των υδατανθράκων στο τέλος του γεύματος μπορεί να μειώσει τις αυξήσεις του σακχάρου και σε ανθρώπους που δεν πάσχουν από διαβήτη. Αλλά, οι ειδικοί σημειώνουν ότι οι υγιείς δεν χρειάζεται να ελέγχουν τόσο σχολαστικά το σάκχαρο.

Παρόλα αυτά, από τη στιγμή που οι πρωτεΐνες, τα λιπαρά και τα πλούσια σε φυτικές ίνες λαχανικά απαιτούν περισσότερο χρόνο για τη χώνεψη, το να μένουν στο τέλος οι υδατάνθρακες μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να νιώθουν χορτάτοι για περισσότερη ώρα, αναφέρει ο δρ. Domenico Tricò, επίκουρος καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Πίζας.

Αν συνήθως νιώθετε νωθροί μετά τα γεύματα, ίσως βοηθήσει το να ξεκινάτε με τα λαχανικά ή τις πρωτεΐνες, λένε οι ειδικοί. Επίσης, κάποιες έρευνες δείχνουν ότι αν τρώμε τελευταίους τους υδατάνθρακες, είναι πιο πιθανό να καταναλώσουμε αρκετά περισσότερα λαχανικά και πρωτεΐνες και λιγότερους υδατάνθρακες, που συνήθως έχουν λιγότερα θρεπτικά συστατικά και περισσότερες θερμίδες.

Συμπερασματικά, οι ειδικοί καταλήγουν πως η σειρά που καταναλώνουμε τις τροφές σε ένα γεύμα δεν είναι κάτι που πρέπει να μας αγχώνει για τη διατροφή μας. «Αν είναι εύκολο για εσάς, θα έπρεπε να το κάνετε. Αν όχι, στοχεύστε απλά στο να τρώτε καλής ποιότητας τροφές που σας αρέσουν», λένε.

Εξάλλου, το να καταναλώνουμε πολλά λαχανικά σε κάθε γεύμα είναι πιο σημαντικό από το να επικεντρωνόμαστε υπερβολικά στη σειρά που τρώμε τις τροφές.

Πηγή: Dnews.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις