Σάββατο, 06 Απριλίου 2024 18:55

Τι μπορείτε να κάνετε για τις υψηλές τιμές χοληστερίνης

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Ένα ποσοστό ανθρώπων έχει αυτό που ονομάζουμε ως «οριακά υψηλή χοληστερίνη».

Η οριακά υψηλή χοληστερίνη είναι μία ενδιάμεση τιμή, δείχνοντας ότι δεν είναι αρκετά υψηλή, αλλά ούτε και εντός του φυσιολογικού εύρους, σύμφωνα με το healthstat.gr.

Τι είναι η οριακά υψηλή χοληστερίνη

Ως υψηλή χοληστερίνη ορίζεται η τιμή 240 mg/dL ή μεγαλύτερη. Όταν κάποιος έχει οριακά υψηλή χοληστερίνη, η ολική του χοληστερίνη είναι στο εύρος 200 έως 239.

«Δημιουργούμε αυτά τα όρια για να καταλάβουμε καλύτερα αν χρειάζεται να κάνουμε περαιτέρω ανάλυση ή αξιολόγηση για να κατανοήσουμε τον κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο», λέει στο Time Magazine ο Dr. Donald Lloyd-Jones, πρώην πρόεδρος της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας και καθηγητής καρδιολογίας και πρόεδρος προληπτικής ιατρικής στο Northwestern University Feinberg School of Medicine.

«Υπάρχει κάποια ευελιξία: Μερικοί άνθρωποι μπορεί να είναι απολύτως υγιείς με ολικό επίπεδο χοληστερίνης 235, ενώ άλλοι μπορεί να κινδυνεύουν στο 205.

Εξαρτάται από τους υπόλοιπους παράγοντες κινδύνου ενός ατόμου. Αλλά σε γενικές γραμμές, αυτά τα όρια βοηθούν τους γιατρούς να λαμβάνουν αποφάσεις σχετικά με τη φροντίδα των ασθενών», προσθέτει.

Τα άτομα με ολικό επίπεδο χοληστερίνης κάτω από 200 τείνουν να έχουν χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιακή νόσο, ενώ τα άτομα με ολικό επίπεδο χοληστερίνης άνω του 240 έχουν υψηλότερο κίνδυνο. Όσοι βρίσκονται μεταξύ 200 έως 239 είναι κάπου στη μέση, λέει ο Lloyd-Jones.

Τα επίπεδα χοληστερίνης σε αυτή τη μεσαία κατηγορία δεν είναι αυτόματα επικίνδυνα, αλλά θέτουν τους ανθρώπους σε μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν υψηλή χοληστερίνη, επισημαίνει ο Δρ Daron Gersch, οικογενειακός γιατρός στο νοσοκομείο CentraCare στο Long Prairie, Minn.

Οι άνθρωποι που είχαν οριακά υψηλή χοληστερίνη για 11 έως 20 χρόνια είχαν διπλάσιο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιακή νόσο σε σύγκριση με τα άτομα που είχαν υψηλή χοληστερίνη για 10 χρόνια, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2015 στο Circulation.

«Τα άτομα που έχουν πολύ υψηλά επίπεδα χοληστερίνης για μικρό χρονικό διάστημα κινδυνεύουν να σχηματίσουν πλάκες, αλλά ακόμη και όσοι που έχουν μέτρια επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να σχηματίσουν πλάκες», τονίζει ο Lloyd-Jones.

Αυτές οι πλάκες συσσωρεύονται και φλεγμονώνονται με την πάροδο του χρόνου, οδηγώντας σε καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά.

Ο τύπος της χοληστερίνης έχει σημασία

Το συνολικό επίπεδο χοληστερίνης δεν αρκεί για να βγάλει κάποιος ασφαλή συμπεράσματα. Αυτό που είναι πιο ανησυχητικό είναι τα επίπεδα λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας ή χοληστερίνης LDL, που μερικές φορές αποκαλείται «κακή» χοληστερόλη, λέει η Δρ Ann Marie Navar, αναπληρώτρια καθηγήτρια καρδιολογίας στην Ιατρική Σχολή UT Southwestern και συν-συγγραφέας της μελέτης Circulation. Αυτό συμβαίνει επειδή η LDL είναι ο τύπος χοληστερίνης που συσσωρεύεται στις αρτηρίες. Ένα υγιές επίπεδο LDL είναι μικρότερο από 100.

Η λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας ή η χοληστερίνη HDL, από την άλλη πλευρά, μερικές φορές ονομάζεται «καλή» χοληστερίνη επειδή αφαιρεί τα λίπη από το αίμα, λέει ο Gersch. Ένα υγιές επίπεδο HDL είναι 60 ή υψηλότερο.

«Εάν η συνολική χοληστερίνη σας είναι αυξημένη λόγω της HDL, τότε μπορεί να μην διατρέχετε υψηλότερο κίνδυνο και στην πραγματικότητα να είστε κάπως προστατευμένοι», λέει ο Gersch, «άρα είναι πολύ σημαντικό όχι μόνο να λαμβάνετε τα συνολικά επίπεδα χοληστερίνης, αλλά να γνωρίζετε τις τιμές της καλής και κακής χοληστερίνης».

Γι' αυτό μπορεί να είναι πιο ακριβές να εξετάσουμε μόνο την οριακά υψηλή χοληστερίνη LDL, λέει η Navar. Η χοληστερίνη LDL που είναι 160 ή μεγαλύτερη θεωρείται υψηλή, ενώ η LDL χοληστερίνη από 130 έως 159 είναι οριακή, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Οικογενειακών Ιατρών.

Πώς να μειώσετε την οριακά υψηλή χοληστερίνη

Εάν έχετε οριακά υψηλή χοληστερίνη αλλά κατά τα άλλα είστε υγιείς και νεότεροι από 60 ετών, ο γιατρός μπορεί να συστήσει τροποποιήσεις στον τρόπο ζωής που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του συνολικού κινδύνου εμφάνισης καρδιακής νόσου. Αυτές οι αλλαγές μπορεί να περιλαμβάνουν την επίτευξη και διατήρηση ενός υγιούς βάρους, την κατανάλωση μιας ισορροπημένης διατροφής, τη διακοπή του καπνίσματος και την τακτική άσκηση.

Αλλά εάν έχετε οριακά υψηλή χοληστερίνη - και δύο ή περισσότερους άλλους παράγοντες κινδύνου για καρδιακή νόσο - ο γιατρός πιθανότατα θα σας συστήσει φάρμακα για τη μείωση της χοληστερίνης για να κρατήσετε την καρδιά σας ασφαλή όσο το δυνατόν περισσότερο, λέει ο Gersch. Αυτοί οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτη, κάπνισμα ή έκθεση σε παθητικό κάπνισμα, ηλικία 60 ετών και άνω, οικογενειακό ιστορικό καρδιακών παθήσεων, καθιστική ζωή ή επιπλέον βάρος.

Πηγή: Dnews.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 06 Απριλίου 2024 13:07

Σχετικά Άρθρα

  • Τo όσπριο που «ρίχνει» τη χοληστερίνη
    Τo όσπριο που «ρίχνει» τη χοληστερίνη

    Η υψηλή χοληστερίνη και φλεγμονή, μαζί με τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών.

    Αν και μικροσκοπικές, οι φακές είναι γνωστές για την υψηλή θρεπτική τους αξία. Τώρα, νέα επιστημονική μελέτη αποκαλύπτει ότι μπορεί να ωφελήσουν την υγεία ατόμων που αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης μεταβολικών ασθενειών, μειώνοντας μεταξύ άλλων και την χοληστερίνη.

    Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients, βρήκε συγκεκριμένα μια σχέση μεταξύ της καθημερινής κατανάλωσης φακής για 12 εβδομάδες και της μείωσης της LDL («κακής») και της ολικής χοληστερόλης, των επιπέδων σακχάρου στο αίμα μετά το γεύμα και των μετρήσεων της φλεγμονής σε άτομα με μεγαλύτερη περίμετρο μέσης και υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων μετά το γεύμα.

    Τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, σακχάρου στο αίμα και φλεγμονής διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη και άλλων χρόνιων ασθενειών.

    Όσοι έτρωγαν φακές είχαν χαμηλότερους δείκτες μεταβολικής υγείας

    «Αυτά τα ευρήματα μας βοηθούν να αναπτύξουμε νέες διατροφικές στρατηγικές με βάση τα όσπρια για να μειώσουμε τον κίνδυνο ασθενειών, να επιβραδύνουμε ή να αντιστρέψουμε την εξέλιξη της μεταβολικός νόσου σε πληθυσμούς που αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο», αναφέρουν οι ερευνητές πίσω από την μελέτη.

    Εκτός από τις φακές, στα όσπρια συγκαταλέγονται και άλλοι βρώσιμοι αποξηραμένοι σπόροι οσπρίων, όπως τα φασόλια, τα ξερά μπιζέλια και τα ρεβίθια.

    Φακές για μεσημεριανό και λιγότερη χοληστερίνη

    Ενώ άλλες μελέτες έχουν διερευνήσει στο παρελθόν τις επιδράσεις κατανάλωσης φακής για την υγεία, οι ερευνητές σημείωσαν ότι λίγες μελέτες έχουν επικεντρωθεί στον τρόπο με τον οποίο οι φακές επηρεάζουν δείκτες της μεταβολικής υγείας.

    Για να καλύψουν αυτό το κενό, οι ερευνητές σχεδίασαν μια δοκιμή διάρκειας 12 εβδομάδων συγκρίνοντας την επίδραση των γευμάτων με βάση τις φακές και τα γεύματα με βάση το κρέας στα μεταβολικά αποτελέσματα.

    Οι ερευνητές ανέθεσαν στους μισούς συμμετέχοντες να τρώνε επτά παρασκευασμένα μεσημεριανά γεύματα που περιείχαν περίπου ένα τέταρτο του φλιτζανιού φακές. Οι υπόλοιποι συμμετέχοντες έφαγαν παρόμοια γεύματα με γαλοπούλα ή κοτόπουλο αντί για φακές.

    Οι συμμετέχοντες έκαναν επίσης εξετάσεις αίματος και απάντησαν σε ερωτηματολόγια σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες και την κατάσταση της υγείας τους.

    Εκτός από τη διαπίστωση ότι όσοι έτρωγαν φακές είχαν χαμηλότερους δείκτες μεταβολικής υγείας, η ομάδα των ερευνητών ανακάλυψε επίσης ότι όσοι έτρωγαν φακές δεν εμφάνισαν περισσότερα γαστρεντερικά προβλήματα. Οι συμμετέχοντες και στις δύο ομάδες ανέφεραν είτε καθόλου είτε ήπια συμπτώματα.

    «Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η καθημερινή κατανάλωση φακής μπορεί να είναι χρήσιμη στη μείωση της χοληστερόλης και των μεταγευματικών γλυκαιμικών και φλεγμονωδών αποκρίσεων χωρίς να προκαλεί γαστρεντερικό στρες», σημειώνουν οι ερευνητές.

    Ωστόσο, αυτές οι αλλαγές θα μπορούσαν να οφείλονται και στην χαμηλότερη περιεκτικότητα σε νάτριο και σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες.

    Γιατί ευνοείται η μεταβολική υγεία;

    Οι ερευνητές έχουν διάφορες υποθέσεις για τους λόγους που οι φακές φαίνεται να ευνοούν την μεταβολική υγεία.

    «Όσον αφορά τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, οι ζυμώσιμες φυτικές ίνες που περιλαμβάνουν, αλληλεπιδρούν με τα μικρόβια του εντέρου για να παράγουν λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας, που συμβάλλουν στη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη. Ταυτόχρονα, οι διαιτητικές ίνες επιβραδύνουν την απορρόφηση των σακχάρων» εξηγούν.

    «Γι’ αυτό, το άτομο που έφαγε φακές για μεσημεριανό θα συνεχίσει να έχει καλύτερο έλεγχο του σακχάρου στο αίμα μέχρι το δείπνο», αναφέρουν.

    Όσο για τη χοληστερόλη, οι διαλυτές φυτικές ίνες έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τα επίπεδα «περιορίζοντας την απορρόφηση της χοληστερόλης», καταλήγουν οι ερευνητές.

    Πηγή: vita.gr - In.gr

  • Τα αυγά ανεβάζουν τελικά τη χοληστερίνη ή ωφελούν;
    Τα αυγά ανεβάζουν τελικά τη χοληστερίνη ή ωφελούν;

    Πόσα μπορούμε να καταναλώνουμε εβδομαδιαίως και ποια είναι η διατροφική τους αξία

    Πολλοί πιστεύουν ότι τα αυγά προκαλούν αύξηση της χοληστερίνης και έτσι αποφεύγουν να τα καταναλώνουν, όμως αυτό δεν ισχύει καθώς είναι υψηλής διατροφικής αξίας και ωφελούν τον οργανισμό μας.

    «Η αφαίρεση του κρόκου από το αυγό είναι λάθος καθώς περιέχει σημαντικά στοιχεία που ωφελούν κυρίως την όραση» λέει η διατροφολόγος Ευγενία Ηλιάδου

    «Γνωρίζουμε τώρα ότι η διαιτητική χοληστερόλη έχει πολύ μικρότερη επίδραση στη χοληστερόλη του αίματος, καθώς παράγεται ενδογενώς από το συκώτι μας», λέει η διατροφολόγος Ευγενία Ηλιάδου μιλώντας στην εκπομπή «Όλα για τη ζωή μας VITA» με τον Μιχάλη Κεφαλογιάννη.

    Συνεχίζοντας για τον «μύθο» ότι τα αυγά επηρεάζουν τη χοληστερίνη, η κ. Ηλιάδου προσθέτει μάλιστα ότι «η αφαίρεση του κρόκου από το αυγό είναι λάθος καθώς περιέχει σημαντικά στοιχεία που ωφελούν κυρίως την όραση».

    Ο καλεσμένος της εκπομπής του MEGA και ηθοποιός Γιώργος Αγγελόπουλος συμφωνεί: «Τα αυγά είναι κάτι εύκολο και πολύ θρεπτικά».

    Η κ. Ηλιάδου συμπληρώνει στη συνέχεια ότι αν καταναλώσουμε 5 με 7 αυγά σε εβδομαδιαία βάση δεν υπάρχει κανένα θέμα.

    «Εκτός από τις πρωτεΐνες που όλοι γνωρίζουμε, οι οποίες είναι υψηλής βιολογικής αξίας, τα αυγά περιέχουν σίδηρο, βιταμίνη Β12, βιταμίνη D, σελήνιο» καταλήγει η ίδια..

    Πηγή: in.gr
  • Υψηλό σάκχαρο, ανεβασμένα τριγλυκερίδια, χαμηλή HDL: Έρευνα αποκαλύπτει το τρίπτυχο που πυροδοτεί άγχος και κατάθλιψη
    Υψηλό σάκχαρο, ανεβασμένα τριγλυκερίδια, χαμηλή HDL: Έρευνα αποκαλύπτει το τρίπτυχο που πυροδοτεί άγχος και κατάθλιψη

    Μια πρωτοποριακή σουηδική μελέτη έκανε μια σημαντική συσχέτιση, συνδέοντας μεταβολικούς δείκτες με εκφάνσεις ψυχικής υγείας

    Ερευνητές από τη Σουηδία αποκάλυψαν σημαντικές συσχετίσεις μεταξύ μεταβολικών βιοδεικτών και του κινδύνου εμφάνισης καταστάσεων ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη, το άγχος και οι διαταραχές που σχετίζονται με το στρες. Η σχετική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open, παρέχει αδιάσειστα στοιχεία ότι ο μεταβολισμός των λιπιδίων, των απολιποπρωτεϊνών και των υδατανθράκων διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ψυχική υγεία.

    Στη μελέτη συμμετείχαν περισσότεροι από 211.000 άνθρωποι, κυρίως από την περιοχή της Στοκχόλμης, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε πλήθος εξετάσεων υγείας από το 1985 έως το 1996. Οι ερευνητές διεξήγαγαν στατιστικές αναλύσεις μεταξύ 2022 και 2023, δίνοντας έμφαση στη διερεύνηση της σχέσης μεταξύ διαφόρων μεταβολικών βιοδεικτών και του κινδύνου εμφάνισης διαταραχών ψυχικής υγείας.

    Η μελέτη αξιοποίησε μετρήσεις στο αίμα βιοδεικτών λιπιδίων, απολιποπρωτεϊνών και υδατανθράκων, με στόχο να διαπιστώσουν εάν υπήρχε σχέση μεταξύ αυτών των βιοδεικτών και της πιθανότητας εμφάνισης κατάθλιψης, άγχους ή διαταραχών που σχετίζονται με το στρες έως το τέλος του 2020. Επιπλέον, διεξήχθη μια ανάλυση περίπτωσης – έλεγχου, η οποία περιλάμβανε όλες τις διεγνωσμένες περιπτώσεις ψυχικών διαταραχών μεταξύ των συμμετεχόντων, διευκολύνοντας με αυτόν τον τρόπο τη λεπτομερή εξέταση της πορείας των βιοδεικτών με την πάροδο του χρόνου.

    Κατά τη διάρκεια μιας μέσης περιόδου παρακολούθησης 21 ετών, 16.256 συμμετέχοντες διαγνώστηκαν με διαταραχές ψυχικής υγείας. Η μελέτη των βιοδεικτών αποκάλυψε τα υψηλά επίπεδα σακχάρου και τριγλυκεριδίων αύξησαν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης όλων των εξεταζόμενων ψυχικών διαταραχών όπως η κατάθλιψη και οι αγχώδεις διαταραχές. Αντίθετα, τα υψηλότερα επίπεδα λιποπρωτεϊνών υψηλής πυκνότητας (HDL) συνδέονταν με μειωμένο κίνδυνο. Αξιόλογο στοιχείο, μάλιστα, αποτελεί το γεγονός ότι οι εν λόγω συσχετίσεις ήταν συνεπείς σε όλα τα φύλα και τις υπό εξέταση καταστάσεις ψυχικής υγείας.

    Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η παρούσα μελέτη ρίχνει νέο φως στις περίπλοκες συνδέσεις μεταξύ μεταβολικής υγείας και ψυχικής ευεξίας, με τα ευρήματα να υποδηλώνουν ότι η παρακολούθηση και διαχείριση των μεταβολικών δυσλειτουργιών θα μπορούσε να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην έγκαιρη ανίχνευση και πρόληψη των ψυχιατρικών διαταραχών. Ταυτόχρονα, ανοίγει το δρόμο για μελλοντικές μελέτες, με στόχο την περαιτέρω διαλεύκανση αυτών των συνδέσεων και τη διερεύνηση πιθανών προληπτικών και θεραπευτικών στρατηγικών που στοχεύουν σε μεταβολικά μονοπάτια για την καλύτερη διαχείριση της ψυχικής υγείας.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Τα 4 «παράξενα» συμπτώματα υψηλής χοληστερίνης
    Τα 4 «παράξενα» συμπτώματα υψηλής χοληστερίνης

    Τα σημάδια που πιθανώς να μαρτυρούν ανεβασμένη χοληστερίνη.

    Ακόμα και εάν δεν έχετε ιστορικό υψηλής χοληστερίνης, συστήνεται να κάνετε εξετάσεις για να ελέγξετε τα επίπεδα της LDL και της HDL τουλάχιστον κάθε 5 χρόνια (ή και πιο συχνά, ανάλογα με το ιατρικό σας ιστορικό).

    Όπως αναφέρει το Healthstat.gr, όμως, υπάρχουν ορισμένα συμπτώματα, τα οποία μπορεί να μαρτυρούν ανεβασμένη χοληστερίνη και έτσι θα πρέπει να σας παρακινήσουν να επισκεφτείτε πιο άμεσα τον γιατρό σας και να κάνετε τις απαραίτητες εξετάσεις.

    Κίτρινα εξογκώματα γύρω από τα βλέφαρα

    Είναι γνωστά ως ξανθέλασμα. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα βασικό σημάδι υπερχοληστερολαιμίας. Ο Δρ Khalid εξήγησε: «Αυτό συμβαίνει όταν το σώμα συλλέγει επιπλέον χοληστερόλη γύρω από τα μάτια. Μπορεί να παρατηρήσετε επίπεδες ελαφρώς ανυψωμένες κιτρινωπές αναπτύξεις γύρω από τα μάτια και αυτές οι εναποθέσεις δεν είναι γενικά επιβλαβείς, επώδυνες, δεν έχουν φαγούρα ή κάτι παρόμοιο, αλλά θα μπορούσαν να υποδηλώνουν ανεξέλεγκτη υψηλή χοληστερόλη, διαβήτη ή άλλα προβλήματα υγείας».

    Κίτρινα, κοκκινωπά εξογκώματα

    Εάν παρατηρήσετε κίτρινα, κοκκινωπά εξογκώματα σε όλο το σώμα σας, αυτό θα μπορούσε να υποδηλώνει σημάδια μιας υποκείμενης μεταβολικής νόσου. «Μία από τις κύριες αιτίες αυτής της κατάστασης είναι τα υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων. Τα τριγλυκερίδια συνδέονται με τη χοληστερίνη», είπε ο Δρ Khalid. «Αυτά τα μικρά κηρώδη εξογκώματα σπυριών μπορούν να εμφανιστούν σχεδόν οπουδήποτε. Στα πόδια, στα χέρια ή και αλλού» πρόσθεσε.

    Κερατοειδικό τόξο

    Αυτό είναι το όνομα για ένα λευκό, γκρίζο δαχτυλίδι που μπορεί να σχηματιστεί γύρω από τον κερατοειδή στο μάτι. Ο Δρ Khalid συνέχισε: «Θα μπορούσε να συνδεθεί με υψηλά επίπεδα λίπους στο αίμα. Μπορεί επίσης να συνδεθεί με άλλες καταστάσεις όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και η αθηροσκλήρωση. Το κερατοειδικό τόξο συνήθως δεν προκαλεί προβλήματα όρασης, επομένως δεν επηρεάζει την όραση και γενικά δεν υποχωρεί από μόνο του. Είναι πιο συχνό σε άτομα άνω των 80 ετών».

    Εξογκώματα γύρω από τα γόνατα, τις αρθρώσεις ή τους αγκώνες

    «Αυτά τα φυσικά σημάδια εμφανίζονται όταν συσσωρεύεται επιπλέον χοληστερίνη σε διαφορετικά μέρη του σώματος», διευκρίνισε ο Δρ Khalid. Αυτό είναι πιο κοινό σε άτομα με οικογενή υπερχοληστερολαιμία, που σημαίνει ότι έχουν κληρονομήσει υψηλά επίπεδα χοληστερίνης σε αντίθεση με την ανάπτυξή της μέσω των συνηθειών του τρόπου ζωής. Περίπου ένας στους 250 ανθρώπους έχει οικογενή υπερχοληστερολαιμία.

    Εάν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από αυτά τα σημάδια ή ανησυχείτε για τα επίπεδα χοληστερίνης σας, θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας.

    Με πληροφορίες: www.Healthstat.gr

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Πώς θα αποφύγετε την αύξηση της χοληστερίνης μέσα στις γιορτές – Αναλυτικός οδηγός
    Πώς θα αποφύγετε την αύξηση της χοληστερίνης μέσα στις γιορτές – Αναλυτικός οδηγός

    Διατροφικές συμβουλές για όσους έχουν ανεβασμένη χοληστερίνη. Τι να αποφύγετε στο γιορτινό τραπέζι.

    Σύμφωνα με το Healthstat.gr, κατά τη διάρκεια των γιορτών, παρατηρείται μια αύξηση των επιπέδων χοληστερίνης σχεδόν κατά 20%. Μάλιστα, παρατηρείται ότι στις γιορτές υπάρχει μια αρκετά σταθερή αύξηση βάρους, κατά μέσο όρο 4 κιλών, καθώς οι άνθρωποι αρχίζουν να τρώνε περισσότερο τα Χριστούγεννα και να καταναλώνουν περισσότερο αλκοόλ.

    Ο συνδυασμός της κατανάλωσης ανθυγιεινών τροφίμων και ποτών και του άγχους που προκαλείται από την ενασχόληση με τα ψώνια, τα ταξίδια, τα πάρτι και πολλά άλλα μπορεί να αφήσει λιγότερο χρόνο για προσεκτικό φαγητό και την άσκηση. Όλα αυτά σε συνδυασμό μπορεί να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην καρδιά.

    Οι τρεις ημέρες που έχουν τον μεγαλύτερο αριθμό καρδιακών προσβολών στο ημερολόγιο είναι οι 25, 26 Δεκεμβρίου και 1 Ιανουαρίου, σύμφωνα με έρευνες.

    Πώς τα επίπεδα χοληστερόλης μπορούν να επηρεάσουν την υγεία σας;

    Υπάρχουν δύο είδη χοληστερόλης.

    Η χοληστερόλη LDL (λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας), που συχνά ονομάζεται «κακή» χοληστερόλη, αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος της χοληστερόλης του σώματος. Η αυξημένη LDL, σας θέτει σε κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό.

    Η χοληστερόλη HDL (λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας), η οποία θεωρείται «καλή» χοληστερόλη, απορροφά τη χοληστερόλη στο αίμα και τη μεταφέρει πίσω στο ήπαρ, το οποίο στη συνέχεια την αποβάλλει από το σώμα. Τα υψηλά επίπεδα HDL χοληστερόλης μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού.

    Επιπλέον, τα τριγλυκερίδια, ένας τύπος λίπους στο αίμα που χρησιμοποιείται για ενέργεια, παίζει ρόλο στην υγεία της καρδιάς. Ο συνδυασμός υψηλών επιπέδων τριγλυκεριδίων με χαμηλά επίπεδα HDL και/ή υψηλά επίπεδα χοληστερόλης LDL μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής.

    Τα υψηλά τριγλυκερίδια μπορεί να οδηγήσουν σε φλεγμονή στα τοιχώματα των αγγείων, γεγονός που διευκολύνει τη δημιουργία πλάκας με την πάροδο του χρόνου.

    Πώς οι επιλογές του τρόπου ζωής μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση της χοληστερόλης σας;

    Περίπου το 15 έως 20% των επιπέδων χοληστερόλης επηρεάζεται από συνήθειες του τρόπου ζωής, όπως η διατροφή και η άσκηση, ενώ το 85% της χοληστερόλης παράγεται στο ήπαρ και βρίσκεται υπό γενετικό έλεγχο.

    Η υψηλή χοληστερόλη προκαλείται κυρίως από γενετικές αιτίες. Ενώ η διατροφή και η άσκηση είναι σημαντικά και μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία πολλών ασθενειών, είναι πολύ δύσκολο να ελέγξει κάποιος τη χοληστερόλη μόνο με δίαιτα και άσκηση.

    Ωστόσο, μειώνοντας την ποσότητα κορεσμένων λιπαρών στη διατροφή σας και κάνοντας καθημερινή άσκηση που αποτελείται από τουλάχιστον 30 έως 45 λεπτά αερόβιας άσκησης και κίνησης με βάρος, 4 έως 5 φορές την εβδομάδα, μπορείτε να μειώσετε την LDL χοληστερόλη έως 10-20%.

    Η κατανάλωση των παρακάτω τροφίμων, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης:

    • Οι διαλυτές ίνες (όπως το πλιγούρι βρώμης) μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης έως και 10%
    • Οι τροφές με φυτικές στερόλες και στανόλες, σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη διατροφή, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης
    • Ορισμένα έλαια και βούτυρα μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση της HDL, μειώνοντας έτσι ελάχιστα την LDL
    • Οι ξηροί καρποί παρέχουν μια καλή πηγή φυτικών ινών και περιέχουν καλά λιπαρά που συμβάλλουν στην αύξηση της HDL και στη συνέχεια στη μείωση της LDL

    Η μεσογειακή διατροφή προτείνεται επίσης ως ιδανική δίαιτα, επειδή είναι χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά. Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA) συμφωνεί μάλιστα και δηλώνει ότι μια δίαιτα μεσογειακού τύπου μπορεί να βοηθήσει στην επίτευξη των συστάσεων του AHA για ένα υγιεινό διατροφικό πρότυπο.

    Φάρμακα για τη διαχείριση της χοληστερόλης

    Οι ασθενείς πρέπει επίσης να συμμορφώνονται με αποτελεσματικές θεραπείες μείωσης της χοληστερόλης, όπως οι στατίνες.

    Εκτός από τη διατροφή και την άσκηση, η θεραπεία με στατίνες είναι μια θεραπεία πρώτης γραμμής.

    Οι στατίνες όχι μόνο μειώνουν τη ολική χοληστερόλη, την LDL (κακή), τα τριγλυκερίδια και βοηθούν στην αύξηση της HDL (καλής), αλλά μπορούν επίσης να μειώσουν τη φλεγμονή στα τοιχώματα των αγγείων και να σταθεροποιήσουν την πλάκα, παρέχοντας έτσι καρδιακή προστασία.

    Υπάρχει μάλιστα μια νέα θεραπεία που ονομάζεται Leqvio. Είναι μια έγχυση που χορηγείται από HCP και θεωρείται ως συμπληρωματική θεραπεία σε ένα σχήμα στατίνης, δίαιτας και άσκησης. Χορηγείται δύο φορές το χρόνο μετά από δύο αρχικές ενέσεις.

    Η περίοδος των γιορτών είναι μια καλή στιγμή για να εξετάσετε τις τρέχουσες διατροφικές σας συνήθειες και τις συνήθειες άσκησης και να δείτε πιθανούς τρόπους για να γίνετε πιο υγιείς τη νέα χρονιά.

    Με πληροφορίες: www.Healthstat.gr

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Μετά τις γιορτές η χοληστερίνη αυξάνεται κατά 20%
    Μετά τις γιορτές η χοληστερίνη αυξάνεται κατά 20%

    Πέντε απλές στρατηγικές που προτείνονται από τους ειδικούς της Ιταλικής Καρδιολογικής Εταιρείας

    Οι γαστρονομικές χαρές των Χριστουγέννων μπορεί να έχουν «ενισχυτική επίδραση» στην κακή χοληστερόλη. Υπάρχει όμως τρόπος να μετριαστεί η βλάβη, προς όφελος της υγείας της καρδιάς.

    Με την ευκαιρία του 84ου εθνικού συνεδρίου που διεξάγεται στη Ρώμη, οι ειδικοί της Ιταλικής Καρδιολογικής Εταιρείας (SIC) πρότειναν 5 απλές στρατηγικές που πρέπει να εφαρμοστούν πριν οι χριστουγεννιάτικες υπερβολές έχουν τον αντίκτυπό τους στη χοληστερόλη και κατά συνέπεια στην υγεία της καρδιάς,

    «Η LDL χοληστερόλη είναι μια ουσία που παράγεται από το συκώτι και υπάρχει στο αίμα, απαραίτητη, μεταξύ άλλων, για το σχηματισμό κυτταρικών τοιχωμάτων και την παροχή ενέργειας στους μύες. Ωστόσο, με τη συσσώρευση στις αρτηρίες μπορεί να πυροδοτήσει φλεγμονώδεις αντιδράσεις που οδηγούν στο σχηματισμό αθηρωματικών πλακών που μπορούν στη συνέχεια να αποφράξουν τα στεφανιαία και τα εγκεφαλικά αγγεία, προκαλώντας σοβαρά καρδιαγγειακά επεισόδια», εξηγεί ο Pasquale Perrone Filardi, πρόεδρος του SIC και διευθυντής της σχολής ειδικότητας. σε παθήσεις του καρδιαγγειακού συστήματος του Πανεπιστημίου Federico II της Νάπολης.

    Σήμερα γνωρίζουμε ότι η LDL χοληστερόλη είναι η πιο σημαντική τιμή για έλεγχο, και όσο χαμηλότερη είναι, τόσο το καλύτερο. Εάν υπάρχει ήδη σε οριακές τιμές, ακόμη και μια μικρή αύξηση μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών.

    Τα Χριστούγεννα, στην πραγματικότητα, η χοληστερόλη μπορεί να αυξηθεί σημαντικά, έως και το ένα πέμπτο. Σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Atherosclerosis, στην οποία συμμετείχαν περίπου 25 χιλιάδες Δανοί, μετά τις γιορτές η χοληστερίνη αυξάνεται κατά 20% για 9 στους 10 ανθρώπους.

    «Η μελέτη στη Δανία δείχνει ότι τα επίπεδα χοληστερόλης επηρεάζονται από τα λιπαρά τρόφιμα που καταναλώνουμε κατά τις διακοπές των Χριστουγέννων, από τα υπολείμματα που τρώμε τις επόμενες ημέρες και από τα δείπνα και τα γεύματα της Παραμονής Πρωτοχρονιάς», υπογραμμίζει ο Ciro Indolfi, πρώην πρόεδρος της Ιταλικής Εταιρείας Καρδιολόγος και καθηγητής καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο «Magna Grecia» του Catanzaro.

    Εάν δεν είμαστε προσεκτικοί, αυτά τα φαγητά θα μπορούσαν να επηρεάσουν την υγεία σας και να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου. Για αυτόν τον λόγο, η υιοθέτηση μέτρων για τη διατήρηση της χοληστερόλης υπό έλεγχο ακόμη και πριν ξεκινήσουν οι διακοπές, θα μπορούσε να σας βοηθήσει να έχετε καλύτερο έλεγχο της καρδιαγγειακής σας υγείας.

    Οι ειδικοί της SIC έχουν λοιπόν απαριθμήσει 5 απλές στρατηγικές που μπορούν να μας βοηθήσουν να προλάβουμε την προβλέψιμη αύξηση της χοληστερόλης μετά τις διακοπές.

    Αυξήστε ελαφρά τη φυσική δραστηριότητα

    Η άσκηση εκπαιδεύει την καρδιά, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Ταυτόχρονα μπορεί επίσης να βοηθήσει το συκώτι να απομακρύνει τη χοληστερόλη από το αίμα πιο αποτελεσματικά, μειώνοντας συνεχώς το επίπεδο της «κακής» χοληστερόλης.

    Οι άνθρωποι που δεν είναι σωματικά δραστήριοι μπορούν να αρχίσουν να κινούνται αργά, επειδή ακόμη και μια ελαφρά αύξηση της σωματικής δραστηριότητας μπορεί να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς και στη συνέχεια να διευκολύνει την προπόνηση για περισσότερη άσκηση μετά τις διακοπές.

    Προσθέστε φυτικές ίνες στην καθημερινή σας διατροφή

    Οι τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες είναι υγιεινές για την καρδιά και μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση των επιπέδων χοληστερόλης. Οι ίνες που περιέχονται στη διατροφή μειώνουν ουσιαστικά την απορρόφησή του. Τρόφιμα φυσικά με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες περιλαμβάνουν πλιγούρι βρώμης, σπόρους chia, φασόλια, φακές, δημητριακά ολικής αλέσεως, μήλα, αβοκάντο, πορτοκάλια.

    Περιορίστε τα κορεσμένα λιπαρά

    Θα ήταν καλύτερο να περιορίσετε τα κορεσμένα λίπη, όπως αυτά που βρίσκονται σε ζωικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των επεξεργασμένων κρεάτων (λουκάνικα και αλλαντικά), των κόκκινων κρεάτων με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και των γαλακτοκομικών προϊόντων όπως το τυρί και το βούτυρο. Αυτά τα τρόφιμα είναι γνωστό ότι συνδέονται με μεγαλύτερο κίνδυνο αυξημένων επιπέδων χοληστερόλης.

    Κόψτε το κάπνισμα

    Η διακοπή του καπνίσματος αυξάνει το επίπεδο της HDL χοληστερόλης, της «καλής», ακόμη και μετά από μόλις μια εβδομάδα. Μέσα σε μία ώρα από τη διακοπή, η αρτηριακή πίεση και ο καρδιακός ρυθμός αρχίζουν να βελτιώνονται και μέσα σε τρεις μήνες από τη διακοπή, η κυκλοφορία του αίματος και η πνευμονική λειτουργία ομαλοποιούνται, συμβάλλοντας στη μείωση των επιπέδων της «κακής» χοληστερόλης.

    Καταναλώστε αλκοόλ με μέτρο

    Πριν φτάσουν οι γιορτές των Χριστουγέννων, καλό είναι να αρχίσετε να μειώνετε την κατανάλωση αλκοόλ, καθώς αυτό στην πραγματικότητα έχει συνδεθεί με υψηλότερα επίπεδα χοληστερόλης LDL. Για υγιείς ενήλικες, αυτό σημαίνει όχι περισσότερα από δύο ποτήρια κρασί την ημέρα. για γυναίκες όλων των ηλικιών και για άνδρες άνω των 60 ετών επιτρέπεται μόνο ένα ποτήρι την ημέρα.

    Το πολύ αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακή ανεπάρκεια και εγκεφαλικό.

    Πηγή: In.gr
  • Τα δυο σημάδια στο σώμα που «προδίδουν» την χοληστερίνη
    Τα δυο σημάδια στο σώμα που «προδίδουν» την χοληστερίνη

    Τα σημάδια στα μάτια και στα πόδια που μπορεί να μαρτυρούν υψηλή χοληστερίνη.

    Δύο περίεργα συμπτώματα μπορεί να μας προειδοποιήσουν ότι έχουμε λιπώδεις αρτηρίες ως συνέπεια της χοληστερίνης, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της ιατρικής ιστοσελίδας «Healthstat.gr».
    Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο καρδιολόγος του νοσοκομείου Harley Street Δρ Sami Firoozi τα δάχτυλα των ποδιών μας μπορούν να μας δείξουν εάν η χοληστερόλη είναι υψηλή, συμπληρώνοντας ότι η εν λόγω ένδειξη προκαλείται από λιπώδεις αρτηρίες.
    Αυτό το σημάδι κατά τον ίδιο πρέπει να το προσέχουμε καθώς υψηλή χοληστερίνη έχουμε όταν το αίμα περιέχει υπερβολική ποσότητα μιας λιπαρής ουσίας που ονομάζεται χοληστερόλη. Η κατάσταση αυτή μπορεί να προκαλέσει την αποκαλούμενη περιφερική εναέρια νόσο (PAD). Ο Δρ Sami Firoozi, σύμβουλος καρδιολόγος στην Κλινική Harley Street, επεσήμανε στη HuffPost ότι το PAD μπορεί να κάνει τα νύχια των ποδιών εύθραυστα ή να μεγαλώνουν αργά.
    Τι είναι το PAD και τι προκαλεί

    Το PAD είναι η κατάσταση κατά την οποία συσσωρεύεται λιπώδης πλάκα στις αρτηρίες. Ονομάζεται αθηροσκλήρωση, η οποία περιορίζει τη ροή του αίματος στα πόδια σας. Γνωστό και ως περιφερική αγγειακή νόσο (PVD), το PAD μπορεί να οδηγήσει σε κακή κυκλοφορία στα νύχια των ποδιών σας - που σημαίνει ότι δεν υπάρχει αρκετό οξυγόνο ή θρεπτικά συστατικά για την ανάπτυξη των νυχιών.

    Ενώ η ασθένεια μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε αιμοφόρο αγγείο, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ λένε ότι είναι πιο συχνή στα πόδια. Άλλα συμπτώματα του PAD που πρέπει να αναζητήσετε περιλαμβάνουν απώλεια τριχών στα πόδια, μούδιασμα ή αδυναμία, ανοιχτές πληγές που δεν επουλώνονται και γυαλιστερό δέρμα, σύμφωνα με το NHS. Το δέρμα σας μπορεί επίσης να αλλάξει ελαφρώς χρώμα, να γίνει πιο κίτρινο από το συνηθισμένο.

    Το δεύτερο σημάδι για υψηλή χοληστερίνη

    Το δεύτερο σημάδι στο σώμα μας που πρέπει να δίνουμε προσοχή είναι σύμφωνα με τους γιατρούς τα μάτια. Ειδικότερα εάν δείτε κάποιες μαλακές ή σκληρές κίτρινες κηλίδες στις εσωτερικές γωνίες των βλεφάρων σας, αυτό λέγεται ξανθελάσματα και είναι ένα ακόμη καμπανάκι για την χοληστερίνη. Αυτά τα σημάδια δεν αποτελούν άμεσο πρόβλημα και αν σας ενοχλούν ακόμη και στην όραση ο γιατρός σας μπορεί να τα αφαιρέσει.

    Πάντως δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αγνοήσουμε αυτά τα σημάδια και αν είναι μια σπάνια πάθηση αυτή μας δείχνει ότι μπορεί να έχετε υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα σας.

    Σημειώνεται ότι ξανθέλασμα βγάζουμε εάν έχουμε:

    • Υψηλή LDL (κακή) χοληστερόλη ή χαμηλή HDL (καλή) χοληστερόλη
    • Κληρονομική υψηλή χοληστερόλη (οικογενής υπερχοληστερολαιμία)
    • Ηπατική νόσος ή αλλιώς πρωτοπαθής χολική κίρρωση, η οποία μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα

    Αυτό που σίγουρα χρειάζεται είναι ένας τακτικός έλεγχος και συμβουλές από έναν εξειδικευμένο παθολόγο.

    Με πληροφορίες: www.Healthstat.gr

    Πηγή: iEidiseis.gr

  • Το αρωματικό βότανο που μειώνει τη χοληστερόλη, διώχνει το άγχος και ρυθμίζει την πίεση
    Το αρωματικό βότανο που μειώνει τη χοληστερόλη, διώχνει το άγχος και ρυθμίζει την πίεση

    Ανήκει στα πλέον δημοφιλή βότανα γνωστό από την αρχαιότητα για τη θεραπευτική του δράση. Έχει χαρακτηριστικό άρωμα και γεύση, ενώ τα φύλλα και οι καρποί του χρησιμοποιούνται στη μαγειρική, τη φαρμακευτική και τη ζαχαροπλαστική

    Είναι ένα από τα διασημότερα μεσογειακά μπαχαρικά με φαρμακευτικές ιδιότητες γνωστές από την αρχαιότητα. Η αρχαιότερη μορφή της λέξης για το φυτό πιστοποιείται στην μυκηναϊκή ελληνική ως ko-ri-ja-da-na, στη συλλαβική γραφή Γραμμική Β’, που ανακατασκευάστηκε ως koriadnon.

    Ο λόγος για τον κόλιανδρο ή κορίανδρο (Coriandrum sativum L) που ανήκει στην οικογένεια Apiaceae και είναι τόσο μυρωδικό όσο και μπαχαρικό. Παραδοσιακά θεωρείται προστάτης του πεπτικού συστήματος.

    H ισχυρή αντιμικροβιακή δράση του κόριανδρου, όπως και πολλών ακόμη μπαχαρικών μάλιστα έχει μετρηθεί. Οι βιολόγοι του Πανεπιστήμιου Cornell έκαναν μια ενδιαφέρουσα κατάταξη των μπαχαρικών με βάση την αντιμικροβιακή τους δράση. Η κατάταξη περιελάμβανε (ξεκινώντας από τα πιο δυνατά αντιμικροβιακά): το μπαχάρι, την κανέλα, το κύμινο, τους σπόρους σιναπιού, τον κορίανδρο, το μοσχοκάρυδο, το κάρδαμο και το πιπέρι (άσπρο και μαύρο).

    Η ιδιαίτερη γεύση, η βαριά μυρωδιά και τα οφέλη για την υγεία του κόριανδρου οφείλονται στο πλήθος των χημικών ενώσεων που περιέχει. Επίσης περιέχει βιταμίνες Α, Β1, Β2, Β3, Β5, Β6, Β9, C, E, K, β-καροτένιο, λουτεΐνη ζεαξανθίνη, κοριανδρόλη, λιπαρές ουσίες, πρωτεΐνες, κουμαρίνες, γλυκοζίτες φλαβονοειδών, ταννίνες, χλωρογενικό και καφεϊκό οξύ και αλδεΰδη.

    Τα φύλλα του είναι πλούσια σε φλαβονοειδή με αντιοξειδωτική δράση, όπως η κερκετίνη, η καμπεφερόλη, η ραμνετίνη και η επιγενίνη.

    Ο κόριανδρος μαζί με την ρίγανη (καρβακρόλη), το δενδρολίβανο, τον κουρκουμά, τη δάφνη, το βασιλικό και το σκόρδο ανήκει στα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά που δρουν κατά μικροοργανισμών γεγονός που τα καθιστά φυσικά συντηρητικά τροφίμων. Μάλιστα μελέτες του βοτάνου έχουν δείξει ότι περιέχει αντιοξειδωτικά τα οποία μπορούν να καθυστερήσουν ή να αποτρέψουν την αλλοίωση των τροφων αν καρυκευτούν μ’ αυτό το μπαχαρικό.

    Στη λαϊκή ιατρική ο κορίανδρος έχει χρησιμοποιηθεί για την ανακούφιση του άγχους και της αϋπνίας, ενώ εργαστηριακά πειράματα επιβεβαιώνουν την αγχολυτική του ιδιότητα.

    Οι σπόροι κορίανδρου χρησιμοποιούνται ως διουρητικό και ως χωνευτικό, ενώ θεωρείται ότι έχουν και αποχρεμπτικές και ηρεμιστικές ιδιότητες. Επίσης αναφέρεται ότι μειώνει τα επιπέδα της ολικής χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων καθώς και της πίεσης.

    Στην αγορά μπορείτε να τον βρείτε σε σπόρους και σε σκόνη, ενώ ο φρέσκος κόριανδρος σε ματσάκια είναι κάπως πιο δυσεύρετος.

    Πηγή: Ygeiamou.gr - Φωτογραφία από Eric Chen από το Pixabay

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch