Υγεία

Workout για λιγότερο στρες, καθαρό μυαλό και πιο δυνατή καρδιά

Workout για λιγότερο στρες, καθαρό μυαλό και πιο δυνατή καρδιά

Διπλό είναι το όφελος της άσκησης για τα άτομα που ταλανίζονται από κατάθλιψη ή άλλες ψυχικές καταστάσεις που σχετίζονται με το στρες

Η συμβολή της άσκησης στην καρδιαγγειακή υγεία έχει αποδειχθεί πολλές φορές στο παρελθόν, το ίδιο και η λειτουργία της ως φυσικό αναλγητικό ενάντια στο στρες ή την κατάθλιψη. Νεότερη μελέτη εμπλουτίζει αυτά τα δεδομένα, αποκαλύπτοντας ενδιαφέροντες μηχανισμούς που συνδέουν την καρδιά με τον εγκέφαλο, για την προστασία της πρώτης.

Σύμφωνα με τους ερευνητές από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης (MGH) η σωματική δραστηριότητα μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου εν μέρει μέσω της μείωσης της σηματοδότησης που σχετίζεται με το στρες στον εγκέφαλο. Με απλά λόγια, η μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American College of Cardiology, παρατήρησε ότι τα άτομα με καταστάσεις που σχετίζονται με το στρες, όπως η κατάθλιψη, παρουσίασαν τα περισσότερα καρδιαγγειακά οφέλη από τη σωματική δραστηριότητα.

Προκειμένου να κατανοήσουν περαιτέρω τους μηχανισμούς που υποκινούν τα ψυχολογικά οφέλη και τα οφέλη της σωματικής δραστηριότητας στην καρδιαγγειακή νόσο, ο Δρ Ahmed Tawakol, MD, κύριος ερευνητής της μελέτης και ερευνητής και καρδιολόγος στο Κέντρο Έρευνας Καρδιαγγειακής Απεικόνισης στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και οι συνεργάτες του ανέλυσαν ιατρικά αρχεία και άλλες πληροφορίες 50.359 συμμετεχόντων από τη Mass General Brigham Biobank, οι οποίοι συμπλήρωσαν μια έρευνα σωματικής δραστηριότητας. Ένα υποσύνολο 774 συμμετεχόντων υποβλήθηκε επίσης σε εξετάσεις απεικόνισης του εγκεφάλου και μετρήσεις της εγκεφαλικής δραστηριότητας που σχετίζεται με το στρες.

Κατά τη διάρκεια μιας μέσης παρακολούθησης 10 ετών, το 12,9% των συμμετεχόντων εμφάνισε καρδιαγγειακή νόσο. Οι συμμετέχοντες που πληρούσαν τις συστάσεις για σωματική δραστηριότητα είχαν 23% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου σε σύγκριση με εκείνους που δεν πληρούσαν τις συστάσεις αυτές.

Όσον αφορά τη λειτουργία του εγκεφάλου, τα άτομα που παρουσίαζαν υψηλότερα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας είχαν επίσης την τάση να έχουν χαμηλότερη εγκεφαλική δραστηριότητα που σχετίζεται με το στρες. Ειδικότερα, οι βελτιώσεις στην εγκεφαλική δραστηριότητα που σχετίζεται με το στρες οφείλονταν σε αύξηση της λειτουργίας του προμετωπιαίου φλοιού, ενός τμήματος του εγκεφάλου που εμπλέκεται στην εκτελεστική λειτουργία (δηλαδή στη λήψη αποφάσεων, στον έλεγχο των παρορμήσεων) και είναι γνωστό ότι συγκρατεί τα κέντρα του στρες στον εγκέφαλο. Οι αναλύσεις έλαβαν υπόψη άλλες μεταβλητές του τρόπου ζωής και παράγοντες κινδύνου για στεφανιαία νόσο. Παράλληλα, η μείωση της εγκεφαλικής σηματοδότησης που σχετίζεται με το στρες εξηγεί εν μέρει το καρδιαγγειακό όφελος της σωματικής δραστηριότητας.

Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, οι ερευνητές διαπίστωσαν σε μια κοόρτη 50.359 συμμετεχόντων ότι το καρδιαγγειακό όφελος της άσκησης ήταν σημαντικά μεγαλύτερο μεταξύ των συμμετεχόντων που αναμένεται να έχουν υψηλότερη εγκεφαλική δραστηριότητα που σχετίζεται με το στρες, όπως εκείνοι με προϋπάρχουσα κατάθλιψη. «Η σωματική δραστηριότητα ήταν περίπου δύο φορές πιο αποτελεσματική στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου μεταξύ των ατόμων με κατάθλιψη. Οι επιδράσεις στη δραστηριότητα του εγκεφάλου που σχετίζεται με το στρες μπορεί να εξηγήσουν αυτή τη νέα παρατήρηση» διευκρινίζει ο Δρ Tawakol.

Όπως καταλήγει, «αν και θα χρειαστούν μεγαλύτερες μελέτες προκειμένου να εξακριβωθούν τα οφέλη και η αιτιότητα, οι κλινικοί γιατροί θα μπορούσαν να μεταφέρουν στους ασθενείς ότι η σωματική δραστηριότητα μπορεί να έχει σημαντικές επιδράσεις στον εγκέφαλο, οι οποίες μπορεί να προσδώσουν μεγαλύτερα καρδιαγγειακά οφέλη σε άτομα με σύνδρομα που σχετίζονται με το στρες, όπως η κατάθλιψη».

Πηγή: Ygeiamou.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις