Δευτέρα, 06 Μαϊος 2024 16:39

Διατροφολόγος του Χάρβαρντ αποκαλύπτει το Νο1 θρεπτικό συστατικό για έναν υγιή εγκέφαλο

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Αλλά και τους καλύτερους τρόπους πρόσληψης

Όσο μεγαλώνουμε, τόσο πιο σημαντική γίνεται η διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου και των νοητικών λειτουργιών. Σύμμαχοι σε αυτή την προσπάθεια αποδεικνύονται οι σωστές διατροφικές επιλογές.

Ένας μεγάλος αριθμός μελετών έχει απομονώσει ορισμένα θρεπτικά συστατικά που φαίνεται να βοηθούν στην πρόληψη της άνοιας και εν γένει της έκπτωσης της γνωστικής λειτουργίας με την ηλικία, όπως της αντίληψης, της προσοχής και της λήψης αποφάσεων.

Οι τρεις τύποι θρεπτικών συστατικών που έχουν τραβήξει το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας είναι:

  • τα αντιοξειδωτικά
  • οι βιταμίνες Β
  • τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα

Όπως εξηγεί στο CNBC η εκπαιδευμένη στο Χάρβαρντ ψυχοδιατροφολόγος, επαγγελματίας σεφ και συγγραφέας του best-seller «This is Your Brain on Food» και προσφάτως του «Calm Your Mind with Food», Dr. Uma Naidoo, τα αντιοξειδωτικά καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες που μπορούν να βλάψουν τα εγκεφαλικά κύτταρα, οι βιταμίνες Β διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη λειτουργία των εγκεφαλικών κυττάρων και τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα συμβάλλουν στην προώθηση της ανάπτυξης νέων εγκεφαλικών κυττάρων.

«Ενώ τα συμπληρώματα μπορούν να βοηθήσουν στην παροχή αυτών των θρεπτικών συστατικών, πάντα λέω στους ανθρώπους να προτιμούν πρώτα τα κανονικά τρόφιμα, ειδικά για λιπαρά οξέα, όπως τα ωμέγα-3. Όταν τρώτε ένα πλήρες φαγητό, λαμβάνετε επιπλέον βιταμίνες, μέταλλα, υγιή λίπη και πρωτεΐνες. Είναι μια καλή βάση για να χτίσετε ένα υγιεινό διατροφικό πρόγραμμα», σημειώνει η Uma Naidoo και τονίζει:

«Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι το Νο1 θρεπτικό συστατικό για έναν υγιή εγκέφαλο. Τα ωμέγα-3 βρίσκονται σε λιπαρά ψάρια όπως ο γαύρος, οι σαρδέλες και ο σολομός. Επομένως, θα πρέπει να προσπαθήσετε να βάζετε ψάρια πλούσια σε Ωμέγα-3 στο πιάτο σας τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα».

Ωστόσο, αν είστε χορτοφάγος, ωμέγα-3 μπορείτε να λάβετε και από φυτικές πηγές, όπως σημειώνει η διατροφολόγος και συστήνει:

  • Σπόρους Chia
  • σουσάμι
  • Καρύδια
  • Σπόρους λιναριού

«Περίπου 30 γραμμάρια σπόρων chia είναι μεγαλύτερη από την ημερήσια συνιστώμενη πρόσληψη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και αποδίδει περίπου 5.000 mg», σημειώνει.

Εάν πάλι είστε λάτρης των αυγών, στοχεύστε σε αυτά που προέρχονται από κότες ελευθέρας βοσκής. «Φροντίστε να προσθέσετε κουρκουμά με μια πρέζα μαύρο πιπέρι για να βελτιστοποιήσετε τον αντίκτυπο στην υγεία του εγκεφάλου», προτείνει η Uma Naidoo και καταλήγει:

«Ένας γενικός υγιεινός τρόπος ζωής με καλή διατροφή, παράλληλα με τακτική άσκηση, σωστό ύπνο, ενσυνειδητότητα, κοινωνικές σχέσεις, διαχείριση του στρες και χαμηλότερα επίπεδα άγχους, είναι κρίσιμοι παράγοντες για να κρατήσετε μακριά παθήσεις όπως η άνοια».

Πηγή: newsbeast.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 06 Μαϊος 2024 11:24

Σχετικά Άρθρα

  • Το Μικροβίωμα και ο ύπνος: Πώς η υγεία του εντέρου επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου
    Το Μικροβίωμα και ο ύπνος: Πώς η υγεία του εντέρου επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου

    Φανταστείτε ότι είστε ξαπλωμένοι στο κρεβάτι, έτοιμοι για την αγκαλιά του Μορφέα, αλλά το μυαλό σας τρέχει, το σώμα σας είναι ανήσυχο, και η γλυκιά ανακούφιση του ύπνου φαίνεται να μην έρχεται ποτέ. Σωστά καταλάβατε—το μικροβίωμα του εντέρου, τα τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών που ζουν στο πεπτικό μας σύστημα, παίζουν πολύ μεγαλύτερο ρόλο στην ποιότητα και διάρκεια του ύπνου από όσο ίσως νομίζετε.

    Από την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος έως τη ρύθμιση της διάθεσης, το μικροβίωμα του εντέρου είναι απαραίτητο για τη συνολική υγεία, και ένας από τους τρόπους που βοηθά είναι και η επίδρασή του στην ποιότητα του ύπνου. Αλλά πώς ακριβώς αυτό το μικρο-οικοσύστημα επηρεάζει κάτι φαινομενικά άσχετο όπως ο ύπνος; Ας δούμε τη συναρπαστική σύνδεση εντέρου-ύπνου και ας ανακαλύψουμε μερικά πρακτικά βήματα για την βελτίωση του ύπνου μέσω της φροντίδας του μικροβιώματος.

    Ο άξονας εντέρου - εγκεφάλου: Ο καλύτερος φίλος του ύπνου

    Σε πρώτη ματιά, το έντερο και ο εγκέφαλος μπορεί να φαίνονται σαν μακρινά ξαδέρφια και όχι σαν στενά συνδεδεμένα όργανα. Στην πραγματικότητα, βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία μεταξύ τους. Αυτή η αλληλεπίδραση ονομάζεται άξονας εντέρου-εγκεφάλου—ένα δίκτυο αμφίδρομης επικοινωνίας μεταξύ του εγκεφάλου και του εντέρου, που υποστηρίζεται από νεύρα, ορμόνες και βιοχημικούς νευροδιαβιβαστές.

    Μέσω αυτού του άξονα, η κατάσταση του εντέρου μπορεί να επηρεάσει τις λειτουργίες του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένου του ύπνου. Το εντυπωσιακό είναι ότι πολλοί από τους νευροδιαβιβαστές που είναι υπεύθυνοι για τη ρύθμιση του κύκλου ύπνου-αφύπνισης, όπως η μελατονίνη, η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη, παράγονται και στο έντερο! Σχεδόν το 90% της σεροτονίνης του σώματός, ενός βασικού πρόδρομου της μελατονίνης (της "ορμόνης του ύπνου"), παράγεται στο έντερο από το μικροβίωμά . Αυτό σημαίνει ότι αν η υγεία του εντέρου είναι εκτός ισορροπίας, ο ύπνος μπορεί να επηρεαστεί σημαντικά.

    Ευ-βίωση

    Μελέτες δείχνουν ότι η μεγαλύτερη μικροβιακή ποικιλία συνδέεται με καλύτερο ύπνο. Άτομα με πλούσιο μικροβίωμα τείνουν να κοιμούνται περισσότερο, να έχουν καλύτερη ποιότητα ύπνου και να ξυπνούν λιγότερο συχνά τη νύχτα. Ένα βασικό μέτρο, η ποικιλότητα Shannon, που μετριέται στα τεστ μικροβιώματος, δείχνει την ισχυρότερη σύνδεση με την αποτελεσματικότητα ύπνου, υποδεικνύοντας πως η ισορροπημένη μικροβιακή χλωρίδα συμβάλλει σε έναν πιο ξεκούραστο ύπνο.

    Συγκεκριμένα βακτήρια, ειδικά από το φύλο Bacteroidetes, έχουν ισχυρή σύνδεση με την υγεία του ύπνου. Αυτά τα βακτήρια συνδέονται με λιγότερες διαταραχές ύπνου και καλύτερες γνωστικές λειτουργίες, όπως η δημιουργική σκέψη. Αυτό υπογραμμίζει τη σύνθετη σχέση μεταξύ της υγείας του εντέρου, της ανοσολογικής ρύθμισης και της εγκεφαλικής λειτουργίας στην επιρροή του ύπνου.

    Κορτιζόλη και Φλεγμονή

    Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο τα βακτήρια του εντέρου επηρεάζουν τον ύπνο είναι μέσω της ρύθμισης της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες. Όταν το μικροβίωμα του εντέρου βρίσκεται σε κατάσταση δυσβίωσης (ανισορροπία στα βακτήρια του εντέρου), μπορεί να προκαλέσει χρόνια χαμηλής έντασης φλεγμονή, η οποία με τη σειρά της αυξάνει τα επίπεδα κορτιζόλης. Τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης, ιδιαίτερα τη νύχτα, μπορούν να σας κρατήσουν ξύπνιους ή να προκαλέσουν ανήσυχο ύπνο, καθώς το σώμα δυσκολεύεται να χαλαρώσει.

    Κιρκάδιοι Ρυθμοί

    Το μικροβίωμα ακολουθεί επίσης τους δικούς του κιρκάδιους ρυθμούς, κάτι που σημαίνει ότι η σύνθεση του μικροβιώματος αλλάζει ανάλογα με την ώρα της ημέρας. Όπως το σώμα έχει φυσικό κύκλο ύπνου-αφύπνισης, έτσι και το μικροβίωμα ακολουθεί τον δικό του ρυθμό. Έρευνες δείχνουν ότι η διαταραχή αυτού του ρυθμού—λόγω, για παράδειγμα, του jet lag, της νυχτερινής εργασίας, ή ακανόνιστων μοτίβων πρόσληψης τροφής—μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα του ύπνου και να οδηγήσει ακόμη και σε μεταβολικά προβλήματα, όπως η αύξηση βάρους και η αντίσταση στην ινσουλίνη.

    Προβλήματα του Εντέρου; Πιθανόν να Χάνετε Ύπνο

    Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) ή η πεπτική δυσφορία επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου. Οι πεπτικές διαταραχές, είτε είναι χρόνιες είτε οξείες, συχνά οδηγούν σε κατακερματισμένο ή κακής ποιότητας ύπνο, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο: η έλλειψη ύπνου επιδεινώνει την υγεία του εντέρου, γεγονός που διαταράσσει ακόμη περισσότερο τον ύπνο.

    Πώς να Βελτιώσετε την Υγεία του Εντέρου για Καλύτερο Ύπνο

    1. Τροφή για το Μικροβίωμα

    Το είδος και η ποιότητα της τροφής έχει άμεσο αντίκτυπο στα βακτήρια του εντέρου. Μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, ζυμωμένες τροφές και πρεβιοτικά μπορεί να αυξήσει την ποικιλία των ευεργετικών βακτηρίων στο έντερο, υποστηρίζοντας την παραγωγή νευροδιαβιβαστών που βοηθούν στον ύπνο.

    • Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες: Φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ξηροί καρποί και δημητριακά ολικής άλεσης τροφοδοτούν τα καλά βακτήρια του εντέρου.
    • Ζυμωμένες τροφές: Γιαούρτι, κεφίρ, ξινολάχανο και κιμτσί περιέχουν προβιοτικά που τρέφουν ένα υγιές μικροβίωμα.
    • Τροφές σπιτικές φτιαγμένες με φροντίδα που καταναλώνονται με καλή συντροφιά γύρω από το τραπέζι.

    2. Διαχείριση Στρες

    Το χρόνιο άγχος μπορεί να διαταράξει το μικροβίωμα του εντέρου, αυξάνοντας τα επίπεδα κορτιζόλης και φλεγμονής, επηρεάζοντας αρνητικά τον ύπνο. Η ενσωμάτωση τεχνικών διαχείρισης άγχους όπως η ανάγνωση ενός καλού βιβλίου, το άκουσμα αγαπημένης χαλαρωτικής μουσικής, ο διαλογισμός, η γιόγκα ή η επαφή με τη φύση, μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα κορτιζόλης και να βελτιώσουν τόσο την υγεία του εντέρου όσο και την ποιότητα του ύπνου.

    3. Ρουτίνα Ύπνου

    Όπως η υγεία του εντέρου επηρεάζει τον ύπνο, τα μοτίβα του ύπνου μπορούν επίσης να επηρεάσουν το μικροβίωμά. Έρευνες δείχνουν ότι η έλλειψη ύπνου μειώνει την ποικιλία των μικροβίων. Προσπαθήστε να κοιμάστε 7-9 ώρες κάθε βράδυ για να διατηρείτε το μικροβίωμά ισορροπημένο. Η δημιουργία ενός σταθερού προγράμματος ύπνου και μιας χαλαρωτικής ρουτίνας πριν τον ύπνο μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση αυτών των υγιών μοτίβων. Αυτό μεταφράζεται σε αποφυγή γευμάτων αργά :2-3 ώρες πριν τον ύπνο, αποφυγή έκθεσης σε ηλεκτρονικές συσκευές εως και 1 ώρα πριν και καθαρό δροσερό δωμάτιο χωρίς φως.

    4. Ενυδάτωση

    Η σωστή ενυδάτωση είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, καθώς βοηθά στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και στην απομάκρυνση των αποβλήτων. Το να πίνετε αρκετό νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση ενός υγιούς μικροβιώματος και να βελτιώσει τον ύπνο σας.

    5. Περιορισμός Αλκοόλ και Ζάχαρης

    Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και ζάχαρης μπορεί να διαταράξει το μικροβίωμα του εντέρου και να επηρεάσει αρνητικά τον ύπνο. Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ, ειδικά πριν τον ύπνο, και μειώστε την πρόσληψη τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, που μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή και να διαταράξουν την ισορροπία των βακτηρίων στο έντερο.

    Συμπέρασμα

    Η υγεία του εντέρου δεν αφορά μόνο την πέψη. Το μικροβίωμα παίζει καθοριστικό ρόλο στην ποιότητα του ύπνου, επηρεάζοντας τη ρύθμιση της σεροτονίνης και της μελατονίνης, τον έλεγχο του στρες και την ανοσολογική απόκριση. Ένα ισορροπημένο μικροβίωμα συμβάλλει σε έναν πιο ήρεμο και ξεκούραστο ύπνο.

    Για να βελτιώσουμε τον ύπνο μας, η φροντίδα του μικροβιώματος μας απαιτεί συνδυασμό από σωστή διατροφή, μείωση του άγχους, καλή ενυδάτωση και υγιεινές συνήθειες ύπνου. Αυτές οι μικρές αλλαγές ενισχύουν την ευεξία μας και δημιουργούν μια πιο ισορροπημένη ζωή.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Έρευνα: Πώς η έλλειψη ύπνου και υγιεινού τρόπου ζωής συνδέονται με διαταραχές εγκεφάλου
    Έρευνα: Πώς η έλλειψη ύπνου και υγιεινού τρόπου ζωής συνδέονται με διαταραχές εγκεφάλου

    Συγκεκριμένες συμπεριφορές τρόπου ζωής μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου, άνοιας και κατάθλιψης έδειξε έρευνα

    Υψηλότερος είναι ο κίνδυνος για εγκεφαλικό επεισόδιο, άνοια και κατάθλιψη όταν συνυπάρχουν ανθυγιεινές συνήθειες, έδειξε έρευνα που δημοσιεύθηκε στο ηλεκτρονικό τεύχος του ιατρικού περιοδικού της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας «Neurology».

    Οπως αναφέρεται, η αρτηριακή πίεση, το σάκχαρο και η χοληστερόλη που δεν ελέγχονται καλά στα άτομα μέσης ηλικίας σε συνδυασμό με την μη τήρηση ορισμένων υγιεινών συνηθειών, όπως η άσκηση, η διατροφή και ο ύπνος, συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, άνοιας ή κατάθλιψης αργότερα στη ζωή.

    Η μη τήρηση υγιεινών συνηθειών συνδέεται με τον κίνδυνο για ασθένειες που σχετίζονται με τον εγκέφαλο

    Σύμφωνα με άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ίδιο τεύχος, τα άτομα που βρίσκονται στην αρχή της μέσης ηλικίας και έχουν κακή ποιότητα ύπνου, εμφανίζουν περισσότερα σημάδια κακής υγείας του εγκεφάλου αργότερα.

    Οι οκτώ συμπεριφορές τρόπου ζωής που συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου είναι η υγιεινή διατροφή, με τα μεσογειακά διατροφικά προγράμματα να έχουν κυρίαρχη θέση – ειδικά όταν συμπληρώνονται με ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο, η τακτική σωματική δραστηριότητα, η αποφυγή του καπνίσματος, ο καλός ύπνος, ο έλεγχος του σωματικού βάρους, ο έλεγχος της χοληστερόλης και η διαχείριση της αρτηριακής πίεσης και του σακχάρου στο αίμα.

    Η πρώτη μελέτη

    Στην πρώτη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «Neurology», οι ερευνητές αξιολόγησαν δεδομένα από 316.127 άτομα με μέση ηλικία 56 ετών. Οι ερευνητές εξέτασαν τις βαθμολογίες των συμμετεχόντων στους οκτώ παράγοντες υγιεινού τρόπου ζωής και τις ταξινόμησαν σε τρεις κατηγορίες: βέλτιστη, ενδιάμεση και φτωχή.

    Στη συνέχεια, αξιολόγησαν τα αρχεία υγείας για να εντοπίσουν ποιοι εμφάνισαν κάποια από τις ακόλουθες νευρολογικές παθήσεις στα τέλη της ζωής τους: εγκεφαλικό, άνοια ή κατάθλιψη. Ως κακή υγεία του εγκεφάλου ορίστηκε η ανάπτυξη οποιασδήποτε από τις παραπάνω παθήσεις κατά τη διάρκεια των ετών παρακολούθησης.

    Μετά την προσαρμογή για παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον κίνδυνο εμφάνισης αυτών των τριών νευρολογικών παθήσεων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα με χαμηλή βαθμολογία στους παράγοντες υγιεινού τρόπου ζωής είχαν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν οποιαδήποτε από τις τρεις νευρολογικές παθήσεις σε σύγκριση με τα άτομα με βέλτιστη βαθμολογία.

    Επίσης, τα άτομα που είχαν ενδιάμεση βαθμολογία είχαν 37% υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν μία από τις τρεις νευρολογικές παθήσεις σε σχέση με τα άτομα που είχαν υψηλή βαθμολογία.

    Για να επιβεβαιώσουν τα ευρήματά τους, οι ερευνητές επανέλαβαν τη μελέτη σε μια ομάδα 68.407 ανθρώπων που παρακολουθήθηκαν συνολικά για πέντε χρόνια και διαπίστωσαν παρόμοια αποτελέσματα.

    Ωστόσο, οι ερευνητές διευκρινίζουν ότι τα αποτελέσματα αυτά δεν αποδεικνύουν ότι η έλλειψη υγιεινών συνηθειών αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης αυτών των παθήσεων, δείχνουν μόνο μια συσχέτιση. Επίσης, σημειώνουν ότι ένας περιορισμός της μελέτης είναι ότι οι βαθμολογίες των συμμετεχόντων μετρήθηκαν μόνο μία φορά στην αρχή της μελέτης, οπότε δεν λαμβάνονται υπόψη πιθανές αλλαγές στον τρόπο ζωής τους.

    Η δεύτερη μελέτη

    Σε δεύτερη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ίδιο περιοδικό εντοπίστηκε ότι οι άνθρωποι που στις αρχές της μέσης ηλικίας έχουν κακή ποιότητα ύπνου, έχουν περισσότερα σημάδια κακής υγείας του εγκεφάλου αργότερα στη μέση ηλικία.

    Στη μελέτη συμμετείχαν 589 άτομα με μέση ηλικία 40 ετών κατά την έναρξή της. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για τον ύπνο τόσο στην αρχή της μελέτης όσο και πέντε χρόνια αργότερα. Επίσης, υποβλήθηκαν σε εγκεφαλικές σαρώσεις 15 χρόνια μετά την έναρξη της μελέτης για τον προσδιορισμό της ηλικίας του εγκεφάλου τους.

    Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο κακός ύπνος συνδέεται με σχεδόν τρία χρόνια πρόσθετης γήρανσης του εγκεφάλου ήδη από τη μέση ηλικία. Η κακή ποιότητα ύπνου, η δυσκολία των συμμετεχόντων να κοιμηθούν, η δυσκολία να παραμείνουν σε ύπνο και το ξύπνημα νωρίς το πρωί συνδέθηκαν με μεγαλύτερη ηλικία εγκεφάλου, ιδίως όταν τα άτομα είχαν σταθερά αυτά τα κακά χαρακτηριστικά ύπνου επί πέντε χρόνια.

    Οι ερευνητές σημειώνουν πάντως ότι η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι η κακή ποιότητα ύπνου επιταχύνει τη γήρανση του εγκεφάλου, δείχνει μόνο μια συσχέτιση. Ένας περιορισμός της μελέτης, προσθέτουν, ήταν ότι οι συμμετέχοντες ανέφεραν μόνοι τους τα προβλήματα ύπνου τους και είναι πιθανό να μην τα ανέφεραν με ακρίβεια.

    Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ - In.gr

  • Πώς μπορείτε να αυξήσετε τη ντοπαμίνη σας με φυσικό τρόπο
    Πώς μπορείτε να αυξήσετε τη ντοπαμίνη σας με φυσικό τρόπο

    Απλές αλλά επιδραστικές συνήθειες για καλύτερη εγκεφαλική λειτουργία και διάθεση.

    Στον σύγχρονο και ιδιαίτερα γρήγορο τρόπο ζωής, όλο και περισσότερο αναζητάμε τους τρόπους και τις συνήθειες που θα βοηθήσουν στην καλή μας υγεία και φυσικά στις περισσότερες θετικές ορμόνες, όπως αυτή της ντοπαμίνης.

    Αν και η ντοπαμίνη είναι πλέον μια παρεξηγημένη ορμόνη, και αρκετοί αναζητούν προγράμματα όπως τα «dopamine detoxes», οι παρακάτω πολύ απλές αλλά εξίδου επιδραστικές συνήθειες, θα μας βοηθήσουν να βρούμε ισορροπία και μακροπρόθεσμα να έχουμε καλύτερη εγκεφαλική λειτουργεία και κατ’ επέκταση καλύτερη ψυχική υγεία.

    Πάμε να δούμε ποιες απλές και βασικές συνήθειες είναι αυτές που θα βοηθήσουν τον εγκέφαλο και θα μας χαρίσουν επαρκείς ποσότητες ντοπαμίνης:

    Βάλτε την πρωτεΐνη και τα αμινοξέα στη διατροφή σας

    Όλο και περισσότερες έρευνες δείχνουν πόσο καθοριστική είναι η πρωτεΐνη στον ανθρώπινο οργανισμό. Τα αμινοξέα είναι τα βασικά δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών και χρειαζόμαστε περίπου 20 αμινοξέα για να δημιουργηθούν όλες οι πρωτεΐνες στο σώμα μας. Ένα αμινοξύ που ονομάζεται τυροσίνη, έχει κρίσιμο ρόλο και στην παραγωγή ντοπαμίνης.

    Η έλλειψη του μάλιστα, μπορεί να μειώσει σε σημαντικό βαθμό την έκκριση ντοπαμίνης στον οργανισμό. Επομένως οι ειδικοί συνιστούν να καταναλώνουμε επαρκή ποσότητα πρωτεΐνης και αμινοξέων, τα οποία μπορούμε να λάβουμε μέσα από τροφές όπως τα αυγά, τα όσπρια (πχ αρακάς), η γαλοπούλα, το βόειο κρέας, τα γαλακτοκομικά και άλλα.

    Πιο αναλυτικά μελέτες έδειξαν ότι η αύξηση της τυροσίνης και ενός άλλου αμινοξέος, της φαινυλαλανίνης, μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ντοπαμίνης στον εγκέφαλο, κάτι που μπορεί να προωθήσει τη βαθιά σκέψη και να βελτιώσει τη μνήμη.

    Πείτε ναι στα προβιοτικά

    Έντερο και εγκέφαλος έχουν άμεση σύνδεση μεταξύ τους, ενώ αξίζει μόνο να σημειωθεί πως η μεγαλύτερη ποσότητα ντομαπίνης δεν παράγεται στον εγκέφαλο, αλλά στο έντερό μας. Έρευνες έχουν δείξει πως συγκεκριμένα είδη βακτηρίων που ζουν στο έντερό μας, μπορούν να παράγουν ντοπαμίνη, η οποία επηρεάζει άμεσα την ψυχική υγεία και την καλή διάθεση.

    Σύμφωνα με μελέτες, οι επαρκείς ποσότητες προβιοτικών βακτηρίων μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης σε ανθρώπους και ζώα.

    Ακούστε μουσική

    Κι όμως έτσι εξηγείται γιατί πολλοί άνθρωποι δηλώνουν εθισμένοι στη μουσική. Σύμφωνα με έρευνα, η ακρόαση μουσικής μάς βοηθά να διεγείρουμε την απελευθέρωση ντοπαμίνης στον εγκέφαλό μας. Αρκετές μελέτες σε ανθρώπους και ζώα έχουν βρει ότι η ακρόαση μουσικής μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ντοπαμίνης στον εγκέφαλο και να αυξήσει τα θετικά συναισθήματα, όπως η απόλαυση και η χαρά.

    Η έρευνα έχει επίσης βρει ότι η μουσικοθεραπεία βοηθάει ως εναλλακτική θεραπεία τα άτομα που ζουν με διαταραχές της διάθεσης, όπως η κατάθλιψη, η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας.

    Κοινωνικοποιηθείτε περισσότερο

    Ο άνθρωπος είναι κατεξοχήν κοινωνικό ον, και οι ανθρώπινες σχέσεις μπορούν να βελτιώσουν την ψυχική μας υγεία σε σημαντικό βαθμό. Έρευνες δείχνουν πως η κοινωνική απομόνωση και η μοναξιά μειώνουν τα επίπεδα της ντοπαμίνης στον οργανισμό και αυξάνουν τις πιθανότητες για εμφάνιση ασθενειών όπως άνοια, κατάθλιψη, αλλά και καρδιαγγειακά νοσήματα.

    Σύμφωνα με ειδικούς ψυχολόγους, μη φοβάστε να κοινωνικοποιηθείτε περισσότερο, να αναπτύξετε νέες φιλίες και συνδέσεις, και να εκφραστείτε. Όλες οι παραπάνω συνήθειες βοηθούν στη σύνδεση και η σύνδεση βοηθά στην παραγωγή ντοπαμίνης.

    Πηγή: GRACE - Ιn.gr

  • Ακρίβεια: Δύο στους τρεις βλέπουν τις καταναλωτικές τους δυνατότητες να έχουν χειροτερέψει
    Ακρίβεια: Δύο στους τρεις βλέπουν τις καταναλωτικές τους δυνατότητες να έχουν χειροτερέψει

    Η ακρίβεια «γονατίζει» τα νοικοκυριά και αυτό εντοπίζεται σχεδόν σε όλες τις έρευνες κοινής γνώμης των τελευταίων ετών. Η απαισιοδοξία παραμένει κυρίαρχη.

    Η ακρίβεια έχει εδραιωθεί ως η μείζονα ανησυχία των πολιτών στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα. Μάλιστα, γίνεται αντιληπτή όχι πλέον ως «εισαγόμενο» πρόβλημα αλλά ως ζήτημα δομικού χαρακτήρα, που επιτείνει το αίσθημα της υλικής και ψυχολογικής επισφάλειας σε μια εποχή επάλληλων κρίσεων.

    Η έρευνα πεδίου διεξήχθη από τις 10 έως τις 16 Οκτωβρίου σε πανελλαδικό δείγμα 1007 ατόμων ηλικίας 17 ετών και άνω.

    Στην πανελλαδική έρευνα κοινής γνώμης για το ζήτημα της ακρίβειας και του κόστους ζωής, της Metron Analysis, που παρουσίασαν στην ημερίδα του Ινστιτούτου Αλέξης Τσίπρας, οι Στράτος Φαναράς και Γιάννης Μπαλαμπανίδης, παρουσιάζονται οι πολλαπλές πτυχές της οικονομικής ζωής, που σχετίζονται με την αντιλαμβανόμενη αύξηση του κόστους ζωής σε βασικά αγαθά όπως η ενέργεια, η στέγαση, αλλά και υγεία, παιδεία, αναψυχή.

    «Αγκάθι» οι καθημερινές δαπάνες

    Στο ερώτημα αν η χώρα μας αυτή την περίοδο κινείται προς τη σωστή ή προς τη λάθος κατεύθυνση το 75% απαντά προς τη λάθος αυξανόμενο συνεχώς από τον Ιανουάριο του 2024.

    Με τον ορίζοντα των οικονομικών προσδοκιών να στενεύει, πάνω από 2 στους 3 εκτιμούν ότι οι καταναλωτικές τους δυνατότητες έχουν χειροτερέψει.

    Για τους περισσότερους ερωτηθέντες αυτό που βαραίνει περισσότερο είναι οι καθημερινές δαπάνες παρά οι μηνιαίοι λογαριασμοί.

    Ανάμεσα στις δαπάνες της καθημερινότητας, οι πλέον επιβαρυντικές είναι και οι πιο ανελαστικές (σούπερ μάρκετ, μετακινήσεις, ιατρικά έξοδα) ενώ λιγότερο όσες αφορούν διασκέδαση και αναψυχή.

    Η ιεράρχηση της βαρύτητας των δαπανών παραμένει ίδια και εάν εστιάσουμε μόνο σε όσους αφορά η κάθε μια δαπάνη.

    Στις τακτικές/μηνιαίες δαπάνες, το ηλεκτρικό ρεύμα είναι σαφώς η πιο επιβαρυντική δαπάνη. Μαζί με την τηλεφωνία και το νερό, είναι οι τακτικές δαπάνες που αφορούν οριζόντια σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού.

    Λαμβάνοντας υπόψη μόνο όσους αφορά η κάθε δαπάνη, ο λογαριασμός του ρεύματος παραμένει η σημαντικότερη επιβάρυνση, ενώ ακολουθούν οι ιδιωτικές δαπάνες εκπαίδευσης και στέγασης (ενοίκιο, στεγαστικό δάνειο).

    Οριακά τα βγάζουν πέρα

    Στο άμεσο μέλλον, η προοπτική είναι κατά βάση ο περιορισμός δαπανών (ένδυση/υπόδηση, σούπερ μάρκετ, θέρμανση/ψύξη, διασκέδαση, διακοπές) ή η διατήρησή τους έστω στα ίδια επίπεδα (μετακινήσεις, υγεία, παιδεία, στέγαση).

    Οι περισσότεροι δηλώνουν ότι είτε οριακά τα βγάζουν πέρα είτε ότι τα χρήματα τελειώνουν προτού τελειώσει ο μήνας. Σχεδόν 9 στους 10 δηλώνουν πως «τα φέρνουν βόλτα ίσα ίσα» και «τα λεφτά τελειώνουν πριν «τελειώσει ο μήνας».

    Οι προσδοκίες παρέμβασης για τη συγκράτηση του πληθωρισμού αφορούν πρωτίστως την κυβέρνηση και δευτερευόντως την ΕΕ ή τις επιχειρήσεις.

    Η ισχυρή δημόσια/κρατική παρέμβαση θεωρείται σαφώς περισσότερο αναγκαία από την αυτορρύθμιση της αγοράς σε ποσοστό άνω του 80%.

    Τελικά, οι προσδοκίες για το μέλλον παραμένουν χαμηλές και η απαισιοδοξία επικρατεί, καθώς σχεδόν 2 στους 3 εκτιμούν ότι η αύξηση του πληθωρισμού δεν θα σταματήσει εδώ.

    Κυριαρχεί η απαισιοδοξία

    Από την έρευνα γίνεται αντιληπτό ότι οι καταναλωτικές δυνατότητες θεωρείται ότι έχουν επιδεινωθεί. Σε μια σειρά βασικών δαπανών η τάση είναι ο περιορισμός ή έστω η συγκράτησή τους. Για τη μεγάλη πλειονότητα, το ισοζύγιο εισοδημάτων και δαπανών είναι οριακό μέσα στον μήνα.

    Στο διά ταύτα, λοιπόν, και σε επίπεδο δημόσιας πολιτικής, προκύπτουν ορισμένα σημεία που αξίζει να συγκρατηθούν:

    Η απαισιοδοξία παραμένει κυρίαρχη και στο επίπεδο της κατανάλωσης, επιτείνοντας την αίσθηση ενός ορίζοντα χαμηλών προσδοκιών συνολικά για τη χώρα, σε μια κρίσιμη καμπή για την οικονομία και για το πολιτικό σύστημα

    Στο πεδίο της Ακρίβειας φαίνεται να προκύπτει ως ζητούμενο η παρέμβαση πρωτίστως σε εθνικό επίπεδο –αφού το πρόβλημα θεωρείται εγγενές και όχι «εισαγόμενο»– και συμπληρωματικά σε επίπεδο Ε.Ε.

    Μερίδιο ευθύνης αποδίδεται στην αγορά, χωρίς να υπάρχουν προσδοκίες από την αυτορρύθμισή της ούτε όμως από ένα οργανωμένο καταναλωτικό κίνημα στην κοινωνία πολιτών αλλά τελικά από μια ισχυρή δημόσια/κρατική παρέμβαση ρύθμισης της αγοράς για τη μείωση των τιμών των αγαθών.

      Πηγή: In.gr

    • Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο σας όταν περνάτε πολλές ώρες στο κινητό
      Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο σας όταν περνάτε πολλές ώρες στο κινητό

      Τα ευρήματα των ερευνών θα σας κάνουν να αναθεωρήσετε

      Oι γονείς θέλουν να παρέχουν στα παιδιά τους όλα τα εργαλεία που μπορούν για να τα προετοιμάσουν για την ενήλικη ζωή και τον «πραγματικό κόσμο» - αλλά εκτός από το να τους δίνουν πολύτιμα μαθήματα ζωής, πολλοί γονείς αγοράζουν στα παιδιά τους και ένα smartphone.

      Πλέον οι έφηβοι από νεαρή μάλιστα ηλικία αποκτούν ένα smartphone και αποκτούν μεγάλη εξοικείωση, ξοδεύοντας αμέτρητες ώρες μπροστά από μια οθόνη.

      Όμως, αφού διαπιστώσετε τι επίδραση έχουν αυτές οι συσκευές στον εγκέφαλο και ακόμη περισσότερο στους νέους, ίσως να το σκεφτείτε διπλά προτού σπεύσετε να τους αγοράσετε ένα smartphone.

      Οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι οι έφηβοι είναι πολύ πιο επιρρεπείς στο να εθίζονται στα κινητά τους τηλέφωνα, καθώς ο εγκέφαλός τους αναπτύσσεται ακόμη σε αυτή την ηλικία και η υπερβολική χρήση μπορεί να τον επαναπρογραμματίσει πλήρως.

      Σε αυτό το σημείο της ζωής τους, ο προμετωπιαίος φλοιός τους - ο οποίος, όπως εξηγούν οι ειδικοί, είναι ουσιαστικά το «σύστημα ελέγχου» του εγκεφάλου - εξακολουθεί να εξελίσσεται και εξαρτάται υπερβολικά από την άμεση ικανοποίηση που λαμβάνουν οι νέοι από ένα scroll στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

      Κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου της εκπομπής Tonight του ITV, οι ειδικοί ανέλυσαν μαγνητικές τομογραφίες που έδειξαν πώς αντιδρά ο εγκέφαλος ενός εφήβου σε ευχάριστες εμπειρίες όπως για παράδειγμα απλά να «σερφάρει» στο TikTok ή στο Instagram.

      Η καθηγήτρια νευροεπιστήμης και ψυχικής υγείας, Ciara McCabe, εξήγησε ότι οι ενήλικες με πλήρως ανεπτυγμένο εγκέφαλο γνωρίζουν πότε έχουν ξοδέψει πολλές ώρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ στις μέρες μας οι νέοι δεν είναι εξοικειωμένοι με αυτόν τον τρόπο.

      Και ως αποτέλεσμα, οι έφηβοι είναι πιο επιρρεπείς σε εθιστικές συμπεριφορές, καθώς συνηθίζουν να λαμβάνουν αυτή την τακτική διέγερση από τον έλεγχο της διαδικτυακής τους κοινότητας.

      Αντί να βιώνουν τις χαρές στην πραγματική ζωή, αναζητούν μια γρήγορη λύση για την έξαρση της ντοπαμίνης.

      «Όταν χρησιμοποιείς smartphone, αν είσαι σε εφαρμογές που είναι ευχάριστες ή σε ανταμείβουν, πρόκειται να ενεργοποιηθούν μέρη του εγκεφάλου που εμπλέκονται στην επιβράβευση», δήλωσε ο McCabe, σύμφωνα με τη Mirror.

      Όταν είστε ενήλικας και κοιτάτε ένα smartphone, προφανώς έχετε ενεργοποιήσει το σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου σας, αλλά έχετε επίσης πλήρως ανεπτυγμένο τον προμετωπιαίο φλοιό σας και αυτό είναι κάτι σαν σύστημα ελέγχου.

      Υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι οι εγκέφαλοι των εφήβων ανταποκρίνονται διαφορετικά από ό,τι ο εγκέφαλος των ενηλίκων. Αυτό είναι πιθανό να συμβαίνει επειδή τμήματα του προμετωπιαίου φλοιού δεν έχουν αναπτυχθεί ακόμη πλήρως στους νεότερους ανθρώπους και στην εφηβεία».

      Εξήγησε ότι αυτό θέτει τους εφήβους σε μεγαλύτερο κίνδυνο να γίνουν εξαρτημένοι από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς ο εγκέφαλός τους συνηθίζει στο συνεχές χτύπημα ντοπαμίνης που δέχονται όταν βρίσκονται στο διαδίκτυο.

      Αυτό μπερδεύει το σύστημα ανταμοιβής τους, ενώ για τους μεγαλύτερους που είχαν μια παιδική ηλικία χωρίς συσκευές και τώρα διαθέτουν έναν πλήρως ανεπτυγμένο προμετωπιαίο φλοιό, έχουν ένα σύστημα που δεν εξαρτάται από την έξαψη που παίρνουν από ένα scroll στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

      Άλλες μελέτες έχουν επίσης δώσει παρόμοια αποτελέσματα, με έρευνα που διεξήχθη στις ΗΠΑ το 2022 να υποδηλώνει ότι ο εγκέφαλος ενός εφήβου που είναι συνεχώς ενεργός στο smartphone του αναπτύσσεται διαφορετικά.

      Οι ειδικοί του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας εξήγησαν προηγουμένως ότι οι νέοι που τσέκαραν τις διαδικτυακές τους πλατφόρμες έως και 20 φορές την ημέρα έγιναν «υπερευαίσθητοι» στην κοινωνική ανατροφοδότηση από τους συνομηλίκους τους.

      Αυτή η συνήθεια συνδέθηκε με επακόλουθες αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλός τους ανταποκρινόταν στον κόσμο γύρω τους.

      Ο συν-συγγραφέας της μελέτης και επιστημονικός υπεύθυνος της Αμερικανικής Ψυχολογικής Ένωσης, Mitch Prinstein, εξήγησε: «Οι περισσότεροι έφηβοι αρχίζουν να χρησιμοποιούν την τεχνολογία και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε μια από τις πιο σημαντικές περιόδους για την ανάπτυξη του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια της ζωής μας.

      «Η έρευνά μας καταδεικνύει ότι ο έλεγχος των συμπεριφορών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα μπορούσε να έχει μακροχρόνιες και σημαντικές συνέπειες για τη νευρική ανάπτυξη των εφήβων, κάτι που είναι κρίσιμο να εξετάσουν οι γονείς όταν κατανοούν τα οφέλη και τις πιθανές βλάβες που σχετίζονται με τη χρήση της τεχνολογίας από τους εφήβους».

      *Mε πληροφορίες από LadBible

      Πηγή: newsbomb.gr

    • Το snooze δεν μπαίνει μόνο στο ξυπνητήρι – Πόσο επηρεάζει τον εγκέφαλο
      Το snooze δεν μπαίνει μόνο στο ξυπνητήρι – Πόσο επηρεάζει τον εγκέφαλο

      Ειδικοί σε θέματα ύπνου αποκαλύπτουν πόσο μας βλάπτουν οι απανωτές αναβολές στο ξυπνητήρι και πώς θα τις αποφύγουμε

      Λίγο η νύστα, λίγο το βάναυσο πρωινό ξύπνημα, το πάτημα του snooze στο ξυπνητήρι είναι η πρώτη κίνηση πριν καν ανοίξουμε τα μάτια μας σχεδόν καθημερινά. Θα μπορούσε, όμως, το snooze να επηρεάσει και τον εγκέφαλό μας; Σύμφωνα με την Lindsay Browning, ψυχολόγο και ειδικό σε θέματα ύπνου, η αναβολή του πρώτου ξυπνητηριού και ο επαναπρογραμματισμός πολλαπλών αναβολών, εκπαιδεύουν τον εγκέφαλο να… ξανακοιμάται πριν το επόμενο κουδούνισμα.

      «Ο εγκέφαλος θα συνηθίσει να κατηγοριοποιεί τον ήχο του ξυπνητηριού ως ασήμαντο και όχι μόνο θα δίνει εντολή ξεκούρασης στον οργανισμό, αλλά μπορεί να διαταράξει και την ποιότητα του ύπνου», επισημαίνει η ειδικός. Συμπληρωματικά, κατά τον Charlie Morley, επίσης ειδικό σε ζητήματα ύπνου «κάθε φορά που ξυπνάμε, το σώμα μας απελευθερώνει κορτιζόλη σε μια προσπάθεια να μας ενεργοποιήσει για το ξεκίνημα της ημέρας μας και ως εκ τούτου, οι πολλές αφυπνίσεις πλήττουν την παραγωγικότητά μας κατά τη διάρκεια της ημέρας». Ο επιστήμονας Hafiz Shariff προσθέτει στο «ψηφιδωτό» των δυσλειτουργιών, το αίσθημα ζάλης, τη δυσθυμία και την δυσκολία συγκέντρωσης.

      Πώς δε θα ξαναπατήσετε το snooze

      1. Ρυθμίστε μια μόνο αφύπνιση: ξυπνώντας νωρίτερα εσκεμμένα, θα κερδίσετε περισσότερη ενέργεια μέσα στη μέρα. «Ο ορισμός μόνο ενός ξυπνητηριού δημιουργεί την αίσθηση επείγοντος», σημειώνει ο Shariff. «Τα πολλαπλά ξυπνητήρια, από την άλλη πλευρά, απλώς διακόπτουν την όποια ξεκούραση θα μπορούσατε να είχατε, ενθαρρύνοντάς σας να παραμείνετε σε κατάσταση ύπνου αντί να ξεκινήσετε τη μέρα σας» συμπληρώνει.

      2. Μην τοποθετείτε το ξυπνητήρι σε απόσταση αναπνοής: «τοποθετήστε το ξυπνητήρι ή το κινητό σε μικρή απόσταση από το κρεβάτι σας, ώστε να χρειαστεί να σηκωθείτε για να το σβήσετε», συνιστά η Lindsay Browning.

      3. Δοκιμάστε ένα ξυπνητήρι ανατολής: «αυτό το είδος ξυπνητηριού βοηθά στην ήπια επαναφορά του φυσικού ρυθμού του σώματός σας», υποστηρίζει ο Hafiz Shariff.

      4. Ενσωματώστε ευχάριστες δραστηριότητες στην πρωινή σας ρουτίνα: η απόλαυση ενός τονωτικού τσαγιού ή μια σύντομη βόλτα στον καθαρό αέρα θεωρούνται οι καλύτεροι τρόποι να ξεκινήσετε τη μέρα σας.

      5. Δοκιμάστε τον διαλογισμό: Εστιάζοντας στο παρόν «όχι μόνο αποκομίζουμε όλα τα εκπληκτικά οφέλη της ενσυνειδητότητας, αλλά ρυθμίζεται εξίσου η απελευθέρωση της κορτιζόλης, επιτρέποντας στο νευρικό σας σύστημα να έχει χρόνο να ξυπνήσει απαλά, γεγονός που θα βοηθήσει να μετριαστεί η πρωινή υπνηλία», όπως μας πληροφορεί ο Charlie Morley.

      Πηγή: Ygeiamou.gr

    • Τα 30 γραμμάρια που μας προστατεύουν από την άνοια – Καταναλώστε τα καθημερινά
      Τα 30 γραμμάρια που μας προστατεύουν από την άνοια – Καταναλώστε τα καθημερινά

      Επιλέγοντας έξυπνα τα συστατικά της καθημερινής μας διατροφής μπορούμε αποτελεσματικά να προστατέψουμε την υγεία του εγκεφάλου

      Ο πιο εύκολος τρόπος να προστατέψουμε την υγεία του εγκεφάλου είναι μέσα από τη διατροφή μας. Οι διατροφικές επιλογές δε χρειάζεται να είναι περίπλοκες ή ακριβές. Ακόμα και με μικρές παρεμβάσεις, όπως μια μικρή χούφτα από ξηρούς καρπούς, αρκεί για να μειώσει τις πιθανότητες εκδήλωσης της άνοιας, σύμφωνα με νεότερη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο GeroScience.

      Πιο συγκεκριμένα, η κατανάλωση περίπου 30 γρ. ανάλατων και μη επεξεργασμένων ξηρών καρπών μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης της πάθησης κατά 12%, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της ερευνητικής ομάδας Ισπανών και Πορτογάλων επιστημόνων. Μάλιστα, τα οφέλη ήταν μεγαλύτερα για τις γυναίκες, τα άτομα άνω των 60 ετών και όσους δεν έχουν άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως η παχυσαρκία ή η υψηλή κατανάλωση αλκοόλ.

      Για τη μελέτη τους, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καστίλλης-Λα Μάντσα και το Πανεπιστήμιο του Πόρτο ανέλυσαν στοιχεία περισσότερων από 50.000 Βρετανών με μέση ηλικία τα 56,5 έτη σε διάστημα επτά ετών, χρησιμοποιώντας δεδομένα από τη βάση δεδομένων UK Biobank και αξιοποιώντας τις απαντήσεις σε ένα ερωτηματολόγιο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, οι ξηροί καρποί παίζουν «προστατευτικό ρόλο» στην πρόληψη της νόσου, λόγω πολλαπλών επιδράσεων, όπως η μείωση της φλεγμονής και της χοληστερόλης.

      «Οι ενήλικες του Ηνωμένου Βασιλείου που κατανάλωναν καθημερινά ξηρούς καρπούς είχαν μειωμένο κίνδυνο άνοιας από κάθε αιτία σε σύγκριση με τους μη καταναλωτές μετά από επτά χρόνια παρακολούθησης, ανεξάρτητα από την προσαρμογή για τον τρόπο ζωής, τα προβλήματα ακοής, την αυτοσχετιζόμενη υγεία και τον αριθμό των χρόνιων ασθενειών» σημειώνουν οι ερευνητές.

      Γιατί είναι σημαντικά τα δεδομένα

      Η άνοια αποτελεί μια επιδημία παγκοσμίως και επί του παρόντος δεν υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπείες για τη θεραπεία της πάθησης. Τα προληπτικά μέτρα, όπως η διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής, θεωρείται ζωτικής σημασίας για τη μείωση του κινδύνου γνωστικής έκπτωσης. Οι ξηροί καρποί είναι γεμάτοι με απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και βιοδραστικές ενώσεις που προσφέρουν αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και νευροπροστατευτικές ιδιότητες, οι οποίες υποστηρίζουν τη συνολική υγεία του εγκεφάλου.

      Η ενσωμάτωση μιας χούφτας ανάλατων και μη επεξεργασμένων ξηρών καρπών στην καθημερινότητά θα μπορούσε να είναι ένα μικρό αλλά ισχυρό βήμα προς τη διατήρηση της μακροπρόθεσμης υγείας του εγκεφάλου και την προστασία από την άνοια.

      Πηγή: Ygeiamou.gr
    • Μελέτη αποκαλύπτει τον τρόπο που ο εγκέφαλός μας διαχωρίζει τις ημέρες «σαν σκηνές από ταινία»
      σε Plus +
      Μελέτη αποκαλύπτει τον τρόπο που ο εγκέφαλός μας διαχωρίζει τις ημέρες «σαν σκηνές από ταινία»

      Νέες εγκεφαλικές τομογραφίες ίσως βοηθήσουν να διαλευκανθεί ένα θεμελιώδες μυστήριο σχετικά με το πώς λειτουργεί η μνήμη μας σε καθημερινή βάση.

      Με τον ίδιο τρόπο που μια ταινία χωρίζεται σε σκηνές, ο εγκέφαλός μας οργανώνει τις αναμνήσεις μας από κάθε μέρα που περνά, σε τμήματα – διαχωρίζοντας το πότε βγήκαμε για φαγητό από το πότε γυρίσαμε από τη δουλειά, για παράδειγμα. Αλλά στις ταινίες, οι σκηνοθέτες και οι μοντέρ αποφασίζουν πότε τελειώνει μια σκηνή και πότε αρχίζει μια νέα. Πώς κάνει λοιπόν τις επιλογές του ο εγκέφαλος;

      Στη μελέτη που δημοσιεύθηκε προ ημερών στο περιοδικό Current Biology, η ομάδα του επικεφαλής συγγραφέα Christopher Baldassano, αναπληρωτή καθηγητή Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, ήθελε να κατανοήσει τι οδηγεί τον εγκέφαλο να σχηματίζει όρια γύρω από τα καθημερινά γεγονότα, περνώντας ουσιαστικά από τη μία «σκηνή» στην άλλη. Η επικρατέστερη θεωρία ήταν ότι τα όρια αυτά δημιουργούνται από μια σημαντική αλλαγή στο περιβάλλον, όπως όταν μπαίνουμε σε έναν κινηματογράφο ή σε ένα παντοπωλείο, περνώντας από το εξωτερικό στο εσωτερικό.

      Ωστόσο, μια άλλη υπόθεση υποστηρίζει ότι τα όρια αυτά δημιουργούνται από τις δικές μας προηγούμενες εμπειρίες και συναισθήματα σχετικά με ορισμένα γεγονότα ή περιβάλλοντα. Έτσι, ενώ μια αλλαγή στο περιβάλλον μπορεί να επηρεάσει την τμηματοποίηση της ημέρας κάποιου, είναι πιθανό αυτή η επιρροή να παρακάμπτεται από τις δικές μας προτεραιότητες και στόχους, αναφέρει το Live Science.

      Πείραμα με 16 σενάρια

      Για να διερευνήσουν αυτές τις υποθέσεις, ο Baldassano και η ομάδα του δημιούργησαν 16 σύντομες ηχητικές αφηγήσεις. Κάθε αφήγηση αφορούσε τέσσερις τοποθεσίες: ένα εστιατόριο, μια αίθουσα διαλέξεων, ένα παντοπωλείο και ένα αεροδρόμιο. Περιελάμβαναν επίσης τέσσερις κοινωνικές καταστάσεις: μια πρώτη γνωριμία ρομαντικού χαρακτήρα, μια επαγγελματική συμφωνία, μια πρόταση γάμου και έναν χωρισμό.

      Οι εθελοντές άκουσαν αυτές τις αφηγήσεις σαν podcasts, ενώ οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν Λειτουργική Μαγνητική Τομογραφία (fMRI) για να σαρώσουν τους εγκεφάλους των συμμετεχόντων. Χρησιμοποιώντας μια ειδική μέθοδο που είχε αναπτύξει προηγουμένως η ομάδα , παρακολούθησαν τις αλλαγές στην εγκεφαλική δραστηριότητα, ειδικά στον μέσο προμετωπιαίο φλοιό, το τμήμα του εγκεφάλου που αντιλαμβάνεται και ερμηνεύει τις εισροές από στιγμή σε στιγμή από το περιβάλλον μας.

      «Είχαμε πλέον ένα εργαλείο με το οποίο μπορούσαμε να καταλάβουμε πώς μοιάζουν αυτές οι δυναμικές και πώς οι άνθρωποι διαχωρίζουν αυτές τις εμπειρίες», δήλωσε ο Baldassano στο LiveScience.

      Oι επιστήμονες ήταν σε θέση να παρακολουθήσουν πότε ένας συμμετέχων σχημάτιζε ένα νέο όριο κατά τη διάρκεια της αφήγησης.

      Η δραστηριότητα του μέσου προμετωπιαίου φλοιού αυξήθηκε όταν άλλαξαν τα βασικά κοινωνικά γεγονότα της ιστορίας – όταν έκλεισε η επιχειρηματική συμφωνία ή όταν έγινε δεκτή η πρόταση γάμου. Ωστόσο, όταν η ομάδα έλεγε στους συμμετέχοντες να επικεντρωθούν σε χαρακτηριστικά των τοποθεσιών αντί για τα γεγονότα – όπως το να κάθονται σε ένα εστιατόριο και να παραγγέλνουν φαγητό – ο διαχωρισμός των γεγονότων άλλαξε, όπως και η εγκεφαλική τους δραστηριότητα.

      «Ελέγχουμε την αφήγηση των εμπειριών μας»

      Η μελέτη αποκάλυψε επίσης διαφορές στον τρόπο με τον οποίο οι εθελοντές θυμόντουσαν τις αφηγήσεις μετά την ακρόασή τους. Όταν κλήθηκαν να ανακαλέσουν το μέρος της ιστορίας στο οποίο δεν τους ζητήθηκε να δώσουν προσοχή, ξέχασαν πολλές λεπτομέρειες.

      Συνολικά, «αυτά τα αποτελέσματα είναι συναρπαστικά επειδή αποκαλύπτουν πόσο ευέλικτη και ενεργή μπορεί να είναι η μνήμη μας», δήλωσε ο David Clewett, επίκουρος καθηγητής Γνωστικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, που δεν συμμετείχε στη μελέτη. «Μπορούμε να επιλέξουμε σε τι δίνουμε προσοχή και τι θυμόμαστε. Αυτό σημαίνει ότι, με πολλούς τρόπους, ελέγχουμε την αφήγηση των δικών μας εμπειριών».

      Οι ερευνητές ελπίζουν τώρα να διερευνήσουν πώς επηρεάζεται η μακροπρόθεσμη μνήμη από τη συνειδητή μετατόπιση της προσοχής μας καθώς χωρίζουμε τη μέρα σε σκηνές.

      Πηγή: Cnn.gr

    Sites του Ομίλου

    Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

    Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

    Up & High Media & Productions

    ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
    Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

    Μέλος του 
    Μητρώο ΜΗ

    Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο