Τετάρτη, 15 Μαϊος 2024 20:45

Αυτό είναι το Νο1 σύμπτωμα της κατάθλιψης

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Η θλίψη, η βαρυθυμία και ίσως ο εκνευρισμός είναι κάποια από τα συμπτώματα της κατάθλιψης που έρχονται πρώτα στο μυαλό μας. Για πάνω από 7 στα 10 άτομα με τη διαταραχή ωστόσο, υπάρχει ένα πρόβλημα που συχνά περνά απαρατήρητο

Μιλώντας για την κατάθλιψη, η σκέψη των περισσότερων θα πάει στη θλίψη και την κακή διάθεση, δύο συμπτώματα που χαρακτηρίζουν συνήθως την ψυχολογική διαταραχή, όχι όμως και μοναδικά. «Ένα άλλο κοινό σύμπτωμα της κατάθλιψης που μερικές φορές παραβλέπεται είναι το αίσθημα ότι δεν βρίσκετε πλέον ενδιαφέροντα ή ευχάριστα τα πράγματα που σας άρεσαν» αναφέρει σε άρθρο της στο Conversation η Ciara McCabe, Καθηγήτρια Νευροεπιστήμης, Ψυχοφαρμακολογίας και Ψυχικής Υγείας, στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ, περιγράφοντας την ανηδονία, μια εκδήλωση που αφορά έως και το 75% των νέων και ενηλίκων με κατάθλιψη.

Ως ανηδονία ορίζεται το μειωμένο ενδιαφέρον ή ευχαρίστηση για όλες -ή σχεδόν όλες- τις δραστηριότητες που το άτομο απολάμβανε προηγουμένως. Όταν η διάρκειά της φτάνει τις δύο τουλάχιστον συνεχείς εβδομάδες, τότε μπορεί να αποτελεί δείκτη κατάθλιψης, ακόμα και αν το άτομο δεν αισθάνεται θλίψη ή κακή διάθεση. Πέρα από την κατάθλιψη, η ανηδονία μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα και άλλων διαταραχών όπως η σχιζοφρένεια, το άγχος και η νόσος Πάρκινσον.

«Σε εις βάθος συνεντεύξεις που πραγματοποιήσαμε με συναδέλφους μου σε νέους ανθρώπους σχετικά με την κατάθλιψη, η ανηδονία περιγράφηκε από πολλούς όχι μόνο ως απώλεια χαράς, αλλά και ως μειωμένο κίνητρο για να κάνουν πράγματα. Για ορισμένους, αυτή η έλλειψη κινήτρου περιοριζόταν σε συγκεκριμένα πράγματα, όπως το να πάνε στο σχολείο ή να δουν φίλους, ωστόσο για άλλους ήταν πιο σοβαρή και ένιωθαν ότι δεν ήθελαν να κάνουν τίποτα απολύτως – ούτε καν να ζήσουν» προσθέτει. Παρά το αρνητικό της αντίκτυπο, η ανηδονία σπάνια θα αποτελέσει τον κύριο στόχο της αντικαταθλιπτικής θεραπείας.

Το λάθος στις θεραπευτικές προσεγγίσεις

Σύμφωνα με την καθηγήτρια, η ψυχοθεραπεία ή η αντικαταθλιπτική φαρμακευτική αγωγή που συστήνεται αρχικά στα άτομα με κατάθλιψη -αναλόγως της σοβαρότητας- δεν φέρει αποτελέσματα για πάνω από τις μισές περιπτώσεις, ενώ το 30% σχεδόν των ατόμων δεν θα δει βελτίωση ακόμα και μετά την αλλαγή του αρχικού θεραπευτικού πλάνου.

Σύμφωνα με μια υπόθεση, η αποτυχία προσεγγίσεων όπως η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία ή τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα που στοχεύουν επί το πλείστον στη σεροτονίνη οφείλεται στο ότι δεν εστιάζουν επαρκώς στην αντιμετώπιση της ανηδονίας, για την οποία ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι αποτελεί προγνωστικό δείκτη υποτροπιάζουσας καταθλιπτικής διαταραχής, καθώς και ότι κάποια αντικαταθλιπτικά φάρμακα μπορεί και να την επιδεινώνουν. Αντιθέτως, επικεντρώνονται στη θεραπεία της καταθλιπτικής διάθεσης και την αποκατάσταση των εγκεφαλικών διαδικασιών που εμπλέκονται στη διάθεση.

Εντούτοις, καθώς η ανηδονία είναι η μειωμένη χαρά, θεραπείες όπως η συμπεριφορική κινητοποίηση (Behavioral Activation) θα μπορούσαν να είναι πιο αποτελεσματικές, καθώς βάζουν το άτομο σε μια διαδικασία εκτέλεσης απλών, πρακτικών βημάτων προς την επαναφορά του αισθήματος της απόλαυσης. Και εδώ, διευκρινίζει η καθηγήτρια, τα αποτελέσματα δεν είναι εγγυημένα: κάποιες μελέτες διαπιστώνουν ότι η συμπεριφορική κινητοποίηση δεν είναι καλύτερη από τις συνήθεις θεραπείες στη διαχείριση της ανηδονίας, αφού το σύμπτωμα από τη φύση του εξαφανίζει κάθε κίνητρο και καθιστά δύσκολη τη συμμόρφωση στο ψυχοθεραπευτικό πλάνο.

Τέλος, η ανηδονία συνδέεται και με δυσλειτουργικούς μηχανισμούς στα κέντρα ανταμοιβής του εγκεφάλου, ένα σύστημα πολύπλοκο «που περιλαμβάνει διάφορες υπολειτουργίες όπως η προσμονή, τα κίνητρα, η ευχαρίστηση και η εκμάθηση της ανταμοιβής» σύμφωνα με τη Δρ McCabe, συνεπώς χρειάζονται επιπλέον έρευνες για να ρίξουν φως και να αναπτυχθούν κατάλληλες θεραπείες.

Διαθέσιμες και εν εξελίξει θεραπείες

Παρά τις δυσκολίες που θέτει η πολυπλοκότητα της ανηδονίας, υπάρχουν θεραπείες που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην αντιμετώπισή της. Πέρα από στοχευμένες στην ανηδονία ψυχοθεραπείες, πρόσφατη πιλοτική μελέτη έδειξε ότι μια νέα προσέγγιση, η επαυξημένη θεραπεία της κατάθλιψης (Augmented Depression Therapy – ADepT) που εστιάζει ακριβώς στην έλλειψη ευχαρίστησης και ζητά από τα άτομα να επικεντρωθούν στα θετικά αλλά και αρνητικά συναισθήματα (positive – negative valence), κατέγραψε θετικά αποτελέσματα. Ενδεχομένως να ωφελούσε μια αγωγή με αντικαταθλιπτικά φάρμακα που στοχεύουν στην αύξηση της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο.

«Και ενώ μπορεί να δυσκολεύεστε στην εύρεση κινήτρων αν βιώνετε ανηδονία, προσπαθώντας να βρείτε χρόνο για διασκεδαστικές, ευχάριστες δραστηριότητες ή εμπειρίες, όπως ένα χόμπι που αγαπούσατε κάποτε – ή ακόμη και ένα νέο χόμπι – πιθανώς να περιορίσετε την ένταση του συμπτώματος» καταλήγει η ειδικός.

Πηγή: Ygeiamou.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 15 Μαϊος 2024 20:24

Σχετικά Άρθρα

  • Νυχτερινή κατάθλιψη: Τι είναι και πώς μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε;
    Νυχτερινή κατάθλιψη: Τι είναι και πώς μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε;

    Πολλοί άνθρωποι αναφέρουν ότι αισθάνονται πιο θλιμμένοι, ανήσυχοι ή συναισθηματικά εξαντλημένοι τη νύχτα, ένα φαινόμενο που συχνά αναφέρεται ως «νυχτερινή κατάθλιψη» ή «μελαγχολία κατά την κατάκλιση»

    Έχετε διαπιστώσει ποτέ ότι η διάθεσή σας τείνει να πέφτει όταν δύει ο ήλιος; Δεν είστε οι μόνοι. Πρόκειται για ένα φαινόμενο ευρέως διαδεδομένο που συμβαίνει στους ανθρώπους αργά το βράδυ και περιέχει συναισθήματα άγχους, στεναχώριας και ανησυχίας. Αν και δεν πρόκειται για κλινικό όρο, αυτή η εμπειρία είναι πολύ πραγματική και η κατανόηση του γιατί συμβαίνει μπορεί να μας βοηθήσει να τη διαχειριστούμε πιο αποτελεσματικά.
    Γιατί η διάθεση μας πέφτει τη νύχτα;
    Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους η διάθεσή μας μπορεί να μην είναι καλή το βράδυ. Ορισμένοι από αυτούς τους παράγοντες είναι βιολογικοί, ενώ άλλοι είναι περιβαλλοντικοί ή ψυχολογικοί.

    Το σώμα μας ακολουθεί ένα 24ωρο εσωτερικό ρολόι, γνωστό ως κιρκάδιος ρυθμός, το οποίο ρυθμίζει διάφορες λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της διάθεσης. Καθώς πλησιάζει η νύχτα, το σώμα μας προετοιμάζεται φυσικά για ξεκούραση, οδηγώντας συχνά σε πτώση της ενέργειας και της εγρήγορσης. Αυτή η μετατόπιση μπορεί να προκαλέσει πτώση της διάθεσης, ειδικά για όσους είναι επιρρεπείς στο άγχος ή την κατάθλιψη. Το σώμα παράγει περισσότερη μελατονίνη καθώς σκοτεινιάζει, προάγοντας την υπνηλία, ωστόσο αυτή η ορμονική μετατόπιση μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αισθήματα νωθρότητας ή θλίψης σε ορισμένους ανθρώπους.

    Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι περισσότεροι άνθρωποι είναι απασχολημένοι με τη δουλειά, το σχολείο, τις κοινωνικές δραστηριότητες ή τις δουλειές τους. Οι περισπασμοί της καθημερινής ζωής κρατούν τις αρνητικές σκέψεις μακριά. Ωστόσο, όταν έρχεται το βράδυ, υπάρχει συχνά περισσότερος ήσυχος χρόνος, ο οποίος μπορεί να επιτρέψει να βγουν στην επιφάνεια αγχωτικές σκέψεις ή συναισθήματα μοναξιάς. Για τους ανθρώπους που ήδη παλεύουν με την κατάθλιψη ή το άγχος μάλιστα, η σιωπή και η μοναξιά της νύχτας μπορεί να κάνει αυτά τα συναισθήματα πιο έντονα. Για όσους ζουν μόνοι τους ή αισθάνονται μοναξιά, η έλλειψη σύνδεσης τη νύχτα μπορεί να είναι ιδιαίτερα σκληρή, εντείνοντας το αίσθημα της απομόνωσης.

    Ακόμα ένα πράγμα που συμβαίνει καθώς η μέρα τελειώνει, είναι να αναλογιζόμαστε τι συνέβη κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ωστόσο για κάποιους, αυτός ο αναστοχασμός μετατρέπεται σε μια αρνητική εμπειρία καθώς αναπαράγονται συζητήσεις που κάναμε, μετανιώνουμε για πράξεις ή ανησυχούμε για το αύριο. Αυτή η συνήθεια της υπερβολικής σκέψης μπορεί να τροφοδοτήσει συναισθήματα ανεπάρκειας, λύπης ή άγχους, τα οποία μπορεί να βαθύνουν την αίσθηση της νυχτερινής κατάθλιψης.

    Τρόποι αντιμετώπισης της νυχτερινής κατάθλιψης

    Αν και η νυχτερινή θλίψη ή κατάθλιψη μπορεί να αποτελεί πρόκληση για την ψυχική μας ηρεμία, υπάρχουν διάφορες στρατηγικές που μπορούν να μας βοηθήσουν να απαλύνουμε τη συναισθηματική αυτή πίεση και να βελτιώσουμε τη νυχτερινή μας διάθεση.

    Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για τη διαχείριση της μελαγχολίας κατά τη διάρκεια του ύπνου:

    Καθιέρωση μιας χαλαρωτικής νυχτερινής ρουτίνας: Μια συνεπής, ηρεμιστική ρουτίνα πριν από τον ύπνο μπορεί να βοηθήσει το σώμα και το μυαλό σας να μεταβούν πιο ομαλά στην ώρα του ύπνου. Δοκιμάστε να ενσωματώσετε δραστηριότητες όπως το διάβασμα ή ένα ζεστό μπάνιο. Αποφύγετε αγχωτικές ή διεγερτικές δραστηριότητες πριν από τον ύπνο, όπως ο έλεγχος των emails ή η συμμετοχή σε έντονες συζητήσεις. Ο στόχος είναι να δημιουργήσετε ένα ήρεμο περιβάλλον που ενθαρρύνει τη χαλάρωση.

    Περιορίστε το χρόνο οθόνης: Το μπλε φως από τα τηλέφωνα, τους υπολογιστές και τις τηλεοράσεις μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή μελατονίνης, διαταράσσοντας τον κύκλο του ύπνου σας. Επιπλέον, η ενασχόληση με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή τις ειδήσεις μπορεί να αυξήσει το άγχος ή το αίσθημα ανεπάρκειας. Ο περιορισμός του χρόνου της οθόνης μια ώρα πριν από τον ύπνο μπορεί να βοηθήσει να ηρεμήσει το μυαλό σας και να βελτιώσει τη διάθεσή σας καθώς προετοιμάζεστε για ύπνο.

    Εξασκηθείτε σε ασκήσεις Mindfulness ή διαλογισμού: Οι ασκήσεις Mindfulness, όπως η βαθιά αναπνοή ή ο διαλογισμός, μπορούν να σας βοηθήσουν να παραμείνετε παρόντες και να σπάσετε τον κύκλο των αρνητικών σκέψεων. Εφαρμογές όπως το Headspace ή το Calm προσφέρουν καθοδηγούμενους διαλογισμούς ειδικά σχεδιασμένους για να διευκολύνουν το άγχος και να βελτιώσουν τον ύπνο. Αυτή η πρακτική μπορεί να σας διευκολύνει να αφήσετε το άγχος της ημέρας και να αποφύγετε την αναπόληση του παρελθόντος ή του μέλλοντος.

    Εάν παλεύετε με αϋπνία ή άλλη διαταραχή του ύπνου, εξετάστε το ενδεχόμενο να μιλήσετε με έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης ή έναν ειδικό ύπνου. Η αντιμετώπιση των προβλημάτων ύπνου μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη συνολική σας διάθεση και να μειώσει τη νυχτερινή κατάθλιψη. Ένα υγιεινό πρόγραμμα ύπνου, όπως η τήρηση ενός σταθερού προγράμματος ύπνου, η μείωση της πρόσληψης καφεΐνης και η δημιουργία ενός σκοτεινού, δροσερού περιβάλλοντος, μπορεί επίσης να βοηθήσει.

    Αμφισβητήστε τις αρνητικές σκέψεις: Όταν η νύχτα φέρνει μια πλημμύρα αρνητικών ή αγχωτικών σκέψεων, μπορεί να είναι χρήσιμο να εξασκηθείτε σε τεχνικές γνωστικής συμπεριφοράς. Αμφισβητήστε τις σκέψεις σας ρωτώντας τον εαυτό σας: «Είναι αυτή η σκέψη χρήσιμη;» ή «Υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτή την ανησυχία;». Η αναδιαμόρφωση της σκέψης σας μπορεί να μειώσει τον συναισθηματικό αντίκτυπο αυτών των σκέψεων και να αποτρέψει τη σπειροειδή ανάπτυξή τους.

    Εξετάστε το ενδεχόμενο επαγγελματικής βοήθειας: Εάν διαπιστώσετε ότι η νυχτερινή σας κατάθλιψη είναι επίμονη ή επηρεάζει σημαντικά τη ζωή σας, σκεφτείτε να απευθυνθείτε σε έναν θεραπευτή. Η Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία (CBT) είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για την κατάθλιψη και το άγχος που μπορεί να σας βοηθήσει να αναπτύξετε υγιέστερα πρότυπα σκέψης. Η θεραπεία μπορεί επίσης να σας παρέχει εργαλεία για να διαχειριστείτε τα συναισθήματά σας και να χτίσετε μια ισχυρότερη συναισθηματική βάση.

    Η νυχτερινή κατάθλιψη είναι μια πραγματική εμπειρία για πολλούς ανθρώπους, αλλά δεν είναι κάτι που πρέπει να υπομένετε σιωπηλά. Κάνοντας μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής σας, εξασκώντας την ενσυνειδητότητα και αναζητώντας βοήθεια όταν χρειάζεται, μπορείτε να βελτιώσετε σημαντικά την ψυχική σας υγεία και την ποιότητα του ύπνου σας. Να θυμάστε ότι το να αισθάνεστε άσχημα τη νύχτα δεν καθορίζει ολόκληρη τη μέρα σας -ή την ψυχική σας υγεία στο σύνολό της. Υπάρχουν τρόποι για να αντιμετωπίσετε και να ξεπεράσετε αυτές τις νυχτερινές μελαγχολίες, ώστε να μπορείτε να κλείσετε τη μέρα σας με μια πιο ευχάριστη νότα.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Άγχος και κατάθλιψη «καλπάζουν» στην Ευρώπη
    Άγχος και κατάθλιψη «καλπάζουν» στην Ευρώπη

    Η χρηματοδότηση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας με 6,5-10% του προϋπολογισμού υγείας μπορεί να μειώσει τις δαπάνες για ψυχικές παθήσεις κατά το ένα τέταρτο

    Αύξηση του άγχους κατά 20% και της κατάθλιψης κατά 14% έχει καταγραφεί στην Ευρώπη την τελευταία διετία, τη στιγμή που για τις ψυχικές παθήσεις, τα ευρωπαϊκά συστήματα περίθαλψης δαπανούν 430 δις. ευρώ σε ετήσια βάση.

    Όμως σχεδόν το ένα τέταρτο των δαπανών αυτών θα μπορούσε να αποφευχθεί (περίπου 122,9 δις. ευρώ ετησίως), καθώς για κάθε ευρώ που επενδύεται στην ψυχική υγεία, δημιουργούνται πρόσθετα άμεσα και έμμεσα οφέλη 4,50 ευρώ, τα οποία μεταφράζονται σε μια εκθετική απόδοση των επενδύσεων στις κοινωνίες των ευρωπαϊκών χωρών.

    Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την νέα έκθεση για την ψυχική υγεία της Headway, πρωτοβουλίας του Ιταλικού think tank «The European House – Ambrosetti» και της Angelini Pharma, με σκοπό τη δημιουργία μιας διεπιστημονικής πλατφόρμας για τις ψυχικές διαταραχές.

    Οι ψυχικές διαταραχές αποτελούν πλέον το ένα τρίτο του φορτίου των νόσων στην Ευρώπη

    Σύμφωνα με την έκθεση, τα εθνικά συστήματα υγείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν άμεσα 79,4 δισ. ευρώ ετησίως, ενισχύοντας τη χρηματοδότηση σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας. Αυτή η επένδυση θα μπορούσε να εξασφαλίσει έμμεση ετήσια εξοικονόμηση ύψους 43,5 δις ευρώ μειώνοντας το φορτίο των κοινωνικών υπηρεσιών. Συνολικά, το άμεσο και έμμεσο κόστος της ψυχικής περίθαλψης που μπορεί να αποφευχθεί και στις 28 χώρες ανέρχεται σε 122,9 δις. ευρώ κάθε χρόνο.

    Χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος πρέπει να διαθέτουν τουλάχιστον το 6,5% του συνολικού προϋπολογισμού τους για την υγεία σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας, ενώ χώρες με υψηλά εισοδήματα θα πρέπει να διαθέτουν τουλάχιστον το 10% του προϋπολογισμού υγείας. Εντούτοις, μόνο οι 7 από τις 28 χώρες έχουν πετύχει το στόχο αυτό. Η πρόσθετη ετήσια δαπάνη που απαιτείται αντιστοιχεί σε 27,4 δις. ευρώ.

    Σε σύγκριση με το συνολικό κόστος που μπορεί να αποφευχθεί ανά έτος, αυτό σημαίνει ότι κάθε επιπλέον ευρώ που δαπανάται για την πρόληψη ή τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας θα οδηγούσε στην εκθετική απόδοση επένδυσης 4,50 ευρώ.

    Τα οφέλη των αυξημένων επενδύσεων στον τομέα των υγειονομικών υπηρεσιών ψυχικής υγείας δεν περιορίζονται στην οικονομική κλίμακα. Θα οδηγήσουν και σε σημαντική βελτίωση των εκβάσεων ψυχικής υγείας για τον πληθυσμό, όπως μικρότερα ποσοστά αυτοκτονιών, μειωμένη ανάγκη για επείγουσα και μακροχρόνια περίθαλψη και καλύτερη συμμετοχή του εργατικού δυναμικού.

    Πρόληψη

    «Η ψυχική υγεία δεν είναι απλώς ζήτημα υγειονομικής περίθαλψης – αποτελεί θεμελιώδη προβληματισμό που αγγίζει σχεδόν κάθε πτυχή της ζωής μας, από την εκπαίδευση και την απασχόληση έως τον σχεδιασμό των κοινοτήτων και την κοινωνική πολιτική. Δεδομένου ότι οι ψυχικές διαταραχές αποτελούν πλέον το ένα τρίτο του φορτίου των νόσων στην Ευρώπη, αποτελεί επιτακτική ανάγκη να κινηθούμε πέρα από την εκ των υστέρων παροχή φροντίδας και να επενδύσουμε σε εκ των προτέρων, συντονισμένες στρατηγικές δημόσιας ψυχικής υγείας σε όλα τα επίπεδα πολιτικών. Μόνο μέσω τέτοιων ολοκληρωμένων και διατομεακών προσπαθειών μπορούμε να οικοδομήσουμε μια Ευρώπη όπου κάθε πολίτης θα έχει την ευκαιρία να ευημερεί, σωματικά και ψυχικά», δήλωσε ο Ευρωβουλευτής Ruggero Razza.

    Η έκθεση

    Η έκθεση παρέχει και μια συγκριτική ανάλυση της ψυχικής υγείας στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

    Χρησιμοποιώντας 54 Βασικούς Δείκτες Επιδόσεων, η έκθεση περιέχει πλήθος δεδομένων σχετικά με προσδιοριστές της ψυχικής υγείας, την κατάσταση ψυχικής υγείας του πληθυσμού και τον βαθμό απόκρισης των εθνικών συστημάτων υγείας στις ανάγκες των ανθρώπων όσον αφορά την υγειονομική περίθαλψη, τον χώρο εργασίας, τα σχολείο και την κοινωνία γενικότερα.

    Σύμφωνα με αυτήν, οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν βελτιώσει την ανταπόκριση των συστημάτων υγείας τους στις ανάγκες ψυχικής υγείας κατά 7% κατά μέσο όρο, σε σύγκριση με το 2022 (η μέση βαθμολογία αυξήθηκε από 4,9 σε 5,2), παρά τη χαρακτηριστική αύξηση του επιπολασμού ψυχικών παθήσεων όπως η κατάθλιψη κατά 14% και το άγχος κατά 20% σε σύγκριση με την προ πανδημίας εποχή.

    Χώρες με θετική τάση περιλαμβάνουν τη Δανία, τη Γαλλία, τη Λετονία, το Λουξεμβούργο και το Ηνωμένο Βασίλειο.

    Όμως, η πλειονότητα των κρατών μελών της ΕΕ παρουσιάζουν αρνητική τάση στη δαπάνη για την ψυχική υγεία, με τις περισσότερες να εμφανίζουν μειωμένη ετοιμότητα να ανταποκριθούν στις ανάγκες ψυχικής υγείας σε σχολεία, στον χώρο εργασίας και σε κοινωνικό επίπεδο γενικά.

    Καλύτερη έκβαση

    «Με τη νέα έκθεση της Headway, μπορούμε πλέον να βασιστούμε σε δεδομένα αρκετών ετών τα οποία μας καθοδηγούν στην παρακολούθηση και στον σχεδιασμό στρατηγικών για την ψυχική υγεία στην Ευρώπη. Τα τελευταία νούμερα είναι ενθαρρυντικά, διότι υποδεικνύουν τον δρόμο για βελτιωμένες εκβάσεις ψυχικής υγείας για τους ανθρώπους σε ολόκληρη την Ευρώπη.

    Η ανάλυσή μας δείχνει τους πολυπαραγοντικούς προσδιοριστές της ψυχικής υγείας που μπορεί να ευθύνονται για την εκδήλωση νόσων όπως η κατάθλιψη και το άγχος· μόνο μια ολοκληρωμένη, διεπιστημονική προσέγγιση μπορεί να εξασφαλίσει τις βέλτιστες εκβάσεις. Για παράδειγμα, τα δεδομένα καταδεικνύουν με σαφήνεια τη θετική επιστροφή επενδύσεων που μπορούν να εξασφαλίσουν οι κυβερνήσεις, και φυσικά οι άνθρωποι, όταν αυξάνεται η κρατική δαπάνη για υπηρεσίες ψυχικής υγείας και κοινωνικές υπηρεσίες. Δεδομένου ότι μόνο επτά από τις 28 χώρες που αναλύθηκαν έχουν επιτύχει τη δεδομένη στιγμή το υποδεικνυόμενο επίπεδο επενδύσεων σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας, είναι απολύτως αναγκαία η δράση», δήλωσε η Elisa Milani, Συντονίστρια έργου και Σύμβουλος του Τομέα υγειονομικής περίθαλψης στο The European House – Ambrosetti.

    Από την πλευρά της Angelini Pharma, ο διευθύνων σύμβουλος Jacopo Andreose σημείωσε ότι «Η Έκθεση Headway υπογραμμίζει το εύρος και τη σοβαρότητα των προβλημάτων ψυχικής υγείας στην Ευρώπη, αναδεικνύοντας δυνητικές αναγκαίες λύσεις για την αντιμετώπισή τους. Στην Angelini Pharma, καλωσορίζουμε την απόφαση της επόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εξακολουθήσει να θέτει σε προτεραιότητα την ψυχική υγεία ως τομέα πολιτικής, προετοιμάζοντας μια μελλοντική ευρωπαϊκή συνεργασία για την Υγεία του Εγκεφάλου. Ενθαρρύνουμε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, αλλά και το Ηνωμένο Βασίλειο, να συνεχίσουν να συμβάλλουν με την τεχνογνωσία και τους πόρους τους στον προσδιορισμό των πλέον αποτελεσματικών προληπτικών μέτρων για την ψυχική υγεία. Όπως τονίζεται και στην έκθεση, μια επιπλέον ετήσια επένδυση σε αυτά τα πεδία στόχους θα μπορούσε να εξασφαλίσει σοβαρή εξοικονόμηση δαπανών για τις κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών χωρών – αμβλύνοντας την πίεση στις κοινωνικές υπηρεσίες, τονώνοντας την παραγωγικότητα του εργατικού δυναμικού και εξασφαλίζοντας επιστροφή 4,50 ευρώ για κάθε 1 ευρώ που επενδύεται. Πρόκειται για κρίσιμης σημασίας ζήτημα όχι μόνο για την ενίσχυση των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης αλλά και για τη μείωση του φορτίου σε επίπεδο κοινωνίας σε όλη την Ευρώπη, προετοιμάζοντας τον δρόμο για ένα υγιέστερο μέλλον για όλους».

    Πηγή: In.gr
  • Ο Χάμιλτον αποκάλυψε τη «μάχη» με την κατάθλιψη - «Παλεύω από 13 ετών, στα 20 πέρασα μερικές πολύ δύσκολες φάσεις»
    Ο Χάμιλτον αποκάλυψε τη «μάχη» με την κατάθλιψη - «Παλεύω από 13 ετών, στα 20 πέρασα μερικές πολύ δύσκολες φάσεις»

    Ο Βρετανός Παγκόσμιος πρωταθλητής της Formula 1 αποκάλυψε ότι έχει αντιμετωπίσει ζητήματα ψυχικής υγείας, εξαιτίας του εκφοβισμού που υπέστη στο σχολείο και της πίεσης από τους αγώνες

    Ο επτάκις παγκόσμιος πρωταθλητής της Formula 1, Λιούϊς Χάμιλτον, αποκάλυψε ότι από πολύ μικρή ηλικία «έδωσε μάχη» με την κατάθλιψη, καθώς αντιμετώπιζε την πίεση της καριέρας του στους αγώνες αυτοκινήτου, αλλά και εκφοβισμό στο σχολείο.

    Ο 39χρονος Βρετανός «πιλότος», προχώρησε στη συγκεκριμένη αποκάλυψη, σε συνέντευξη που παραχώρησε στους «Times», όπου μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι συμμετέχει σε ανταγωνιστικό επίπεδο από την ηλικία των έξι ετών.

    «Νομίζω ότι ήταν η πίεση των αγώνων και στο σχολείο ο εκφοβισμός. Δεν είχα κανέναν να μιλήσω», τόνισε ο Χάμιλτον και συνέχισε:

    «Έχω παλέψει με την ψυχική υγεία στην ζωή μου και την κατάθλιψη από πολύ νωρίς όταν ήμουν, για παράδειγμα, 13 ετών. Όταν ήμουν στα 20, πέρασα μερικές πολύ δύσκολες φάσεις».

    Ο Χάμιλτον έκανε το ντεμπούτο του στη Formula 1 το 2007, όταν ήταν 21 ετών, και έγινε ο πρώτος μαύρος οδηγός στα χρονικά, ενώ κατέκτησε το πρωτάθλημα την επόμενη χρονιά και το 2020 έφθασε στα επτά παγκόσμια πρωταθλήματα.

    Ο Βρετανός οδηγός, επεσήμανε πως νοιώθει πιο ώριμος σήμερα από ό,τι ήταν νωρίτερα στην καριέρα του:

    «Μαθαίνεις για πράγματα που σου έχουν περάσει από τους γονείς σου, παρατηρώντας αυτά τα μοτίβα, πώς αντιδράς στα πράγματα και πώς μπορείς να τα αλλάξεις. Οπότε ό,τι μπορεί να με εξόργιζε στο παρελθόν, δεν με θυμώνει σήμερα».

    Ο Χάμιλτον είπε ότι έχει εφαρμόσει σιωπηλές υποχωρήσεις για να βελτιώσει την ψυχική του υγεία κι επειδή η συζήτηση με έναν θεραπευτή πριν από χρόνια δεν βοήθησε, θα ήθελε να βρει έναν στο μέλλον.

    Ο οδηγός της Mercedes, ο οποίος πρόκειται να ενταχθεί στην Ferrari το επόμενο έτος, είναι έκτος στο πρωτάθλημα, με τον επόμενο αγώνα να έχει προγραμματισθεί στο Οστιν τον επόμενο μήνα.

    Θυμίζουμε πως πέρυσι, ο Χάμιλτον είχε εξομολογηθεί ότι έπεσε θύμα ρατσισμού ακόμα και όταν ήταν μαθητής σχολείου.

    Όπως είχε αναφέρει στο podcast με τίτλο On Purpose τα χρόνια του σχολείου ήταν «τα πιο τραυματικά και δύσκολα» χρόνια της ζωής του λέγοντας ότι του πετούσαν μπανάνες και τον αποκαλούσαν «Νέγρο».

    «Ήμουν θύμα bullying από την ηλικία των έξι ετών. Στο σχολείο αυτό ήμουν το ένα από τα τρία παιδιά με διαφορετικό χρώμα δέρματος και τα μεγαλύτερα, δυνατότερα παιδιά μου πετούσαν μπανάνες και με αποκαλούσαν "νέγρο". Ήταν δύσκολο να έχω ανθρώπους να με αποκαλούν μπάσταρδο και να μην ξέρω πού ανήκω» είπε ο Βρετανός οδηγός.

    Συνεχίζοντας για όσα βίωσε ως μαθητής ο 38χρονος Χάμιλτον είπε ακόμα ότι «στο γυμνάσιο ήταν έξι ή επτά μαύρα παιδιά σε σύνολο 1.200 παιδιών και τρεις από εμάς μας έστελναν συνεχώς στο γραφείο του διευθυντή. Ένιωθα ότι το σύστημα ήταν εναντίον μου και κολυμπούσα κόντρα στο κύμα».

    «Ήταν πολλά πράγματα που καταπίεσα. Δεν ένιωθα ότι μπορούσα να πάω στο σπίτι μου και να πω στους γονείς μου οτι τα παιδιά αυτά με αποκαλούσαν "νέγρο" ή ότι μου έκαναν bullying ή ότι με χτυπούσαν καθημερινά, δεν ήθελα ο πατέρας μου να πιστεύει ότι δεν ήμουν δυνατός» πρόσθεσε ο Χάμιλτον.

    Υπενθυμίζεται ότι ο Λιούις Χάμιλτον ο μοναδικός μαύρος οδηγός στην F1 τα τελευταία χρόνια έχει ιδρύσει την οργάνωση Mission 44 με στόχο τη στήριξη ατόμων από ευάλωτες ομάδες.

    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ CAROLINE BREHMAN

  • Στρεπτόκοκκος: Τα συμπτώματα που πρέπει να μας θορυβήσουν - Οδηγίες μετά το άνοιγμα των σχολείων
    Στρεπτόκοκκος: Τα συμπτώματα που πρέπει να μας θορυβήσουν - Οδηγίες μετά το άνοιγμα των σχολείων

    Έξαρση παρουσιάζει στην Ελλάδα ο διεισδυτικός στρεπτόκοκκος Α με αποτέλεσμα ο Εθνικός Οργανισμός Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ) να εκδώσει νέες, επικαιροποιημένες κατευθυντήριες οδηγίες προς τους γιατρούς για την αντιμετώπιση των λοιμώξεων από στρεπτόκοκκο.

    «Ο στρεπτόκοκκος χρειάζεται αντιβίωση, δεν ”κάνει τον κύκλο του”», είπε σήμερα το πρωί ο αναπληρωτής καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνηςμιλώντας στο Action24.

    Οι νέες οδηγίες του ΕΟΔΥ

    «Στους γιατρούς και στους επαγγελματίες υγείας ο ΕΟΔΥ λέει ότι αν υπάρχει υποψία θα πρέπει να γίνεται το streptest και αυτό δεν μπορεί να γίνεται στα φαρμακεία αλλά πρέπει να γίνεται από γιατρό γιατί πρέπει να πάει βαθιά στον φάρυγγα. Δεν μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας, γιατί υπάρχει το αντανακλαστικό και η γλώσσα κλείνει τον φάρυγγα. Πρέπει να μπει γλωσσοπίεστρο, πρέπει να γίνει αυτή η διαδικασία και να μπει βαθιά στον φάρυγγα ο στειλεός», τόνισε.

    Τα πρώτα συμπτώματα

    «Ο στρεπτόκοκκος προκαλεί μια πολύ κοινή λοίμωξη που είναι η αμυγδαλίτιδα. Όταν κάποιος έχει πονόλαιμο και δεν έχει συνάχι και αισθάνεται κάπως πρησμένες τις αμυδαλές του αυτό ειναι το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα η λεγόμενη στρεπτοκοκκική κοινάγχη, φυραγγοαμυγδαλίτιδα. Ωστόσο θα πρεπει να πούμε ότι μπορεί να εμφανιστεί και με άλλα συμπτώματα ή ως επιμόλυνση μιας ιογενούς λοίμωξης».

    Οδηγίες για τα παιδιά

    «Σε παιδιάκια, αν ειναι μικρότερα των τριων μηνών και έχουν πυρετό 38, καλό είναι να τα δει γιατρός αλλά και αν είναι μεγαλύτερα καλά και έχουν πυρετό πάνω από 39, πάλι καλό ειναι να τα δει ο παιδίατρος.

    Σπάνια, όχι τόσο συχνά μπορεί ο στρεπτόκοκκος να προκαλέσει μια δερματική λοίμωξη και αν υπάρχουν συμπτώματα όπως πύον σε σπυράκια που δεν φεύγουν, καλό είναι και αυτό να ελεγχθεί.

    Σε σχέση με το άνοιγμα των σχολείων είπε ότι ο στρεπτόκοκκος σίγουρα μεταδίδεται πιο εύκολα σε περιβάλλοντα όπως ειναι το σχολείο. «Ωστόσο οι στατιστικές που έχουμε περιλαμβάνουν την περσινή χρονιά από τον Ιανουάριο μέχρι τώρα οποτε εχει καταγραφει αυτό στις στατιστικές. Δεν ξέρουμε πώς θα είναι η φετινή χρονιά ωστόσο αντιμετωπίζεται πολύ εύκολα με μια αντιβιωση», είπε.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Κορονοϊός: Η νέα υποπαραλλαγή ονομάζεται XEC και εξαπλώνεται τρομακτικά γρήγορα - Ποια τα συμπτώματα
    Κορονοϊός: Η νέα υποπαραλλαγή ονομάζεται XEC και εξαπλώνεται τρομακτικά γρήγορα - Ποια τα συμπτώματα

    Μία νέα υποπαραλλαγή του κορονοϊού, η XEC, εξαπλώνεται στην Ευρώπη, όντως ισχυρότερη και προκαλώντας ανησυχία τους ειδικούς.

    Το στέλεχος XEC εντοπίστηκε πρώτη φορά τον Ιούνιο στη Γερμανία και έχει ταυτοποιηθεί σε 15 χώρες σε τρεις ηπείρους. Σύμφωνα με επιστήμονες, η υποπαραλλαγή αυτή αναμένεται να είναι η κυρίαρχη σε λίγους μήνες όταν πέσουν οι θερμοκρασίες και ψυχράνει ο καιρός.

    Τα χαρακτηριστικά της νέας υποπαραλλαγής
    Η XEC αποτελεί συνδυασμό των παραλλαγών KS.1.1 (ανήκει στην κατηγορία FLiRT) και KP.3.3 (γνωστή και ως FLuQE variant) και οι μολύνσεις της αυξάνονται με ρυθμό 3,8% την ημέρα ή 27% την εβδομάδα, κάτι που την καθιστά μία από τις ταχύτερα διαδιδόμενες υποπαραλλαγές του κορονοϊού μέχρι στιγμής.

    Ο καθηγητής Μοριακής Ιατρικής και αντιπρόεδρος του Ερευνητικού Ινστιτούτου Scripps στην Καλιφόρνια, δρ Έρικ Τόπολ, μιλώντας στους Los Angeles Times υπογράμμισε πως η XΕC «μόλις τώρα αρχίζει να εξαπλώνεται ανά την υφήλιο και εδώ» καθώς η διάδοσή της είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο στις ΗΠΑ και «αυτό θα πάρει πολλές εβδομάδες, δύο μήνες προτού κυριαρχήσει παγκοσμίως» προκαλώντας νέο κύμα κρουσμάτων.

    H δρ Ελίζαμπεθ Χάντσον, επικεφαλής του τμήματος Λοιμωδών Νοσημάτων στο Kaiser Permanente της Νότιας Καλιφόρνιας, δήλωσε από πλευράς της πως οι ειδικοί υγείας θα συνεχίσουν να παρακολουθούν τις ερχόμενες εβδομάδες την εξέλιξη της εξάπλωσης της νέας υποπαραλλαγής.

    Όπως είπε, κρούσματα της XEC έχουν ήδη αναφερθεί στη δυτική Ευρώπη, περιλαμβανομένης της Γερμανίας και της Ολλανδίας και μεταδίδεται γρήγορα.

    Τα συμπτώματα

    Η νέα υποπαραλλαγή του κορονοϊού προκαλεί συμπτώματα παρόμοια με εκείνα κοινών ασθενειών.

    Οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν σε λίγες εβδομάδες, αλλά ορισμένοι χρειάζονται μεγαλύτερο διάστημα. Κάποιοι ίσως χρειαστεί να νοσηλευθούν σε νοσοκομείο.

    Τα συνήθη συμπτώματα της XEC περιλαμβάνουν πυρετό, επίμονο βήχα, ανοσμία και αγευσία, δύσπνοια και αίσθημα κόπωσης ή εξάντλησης.

    Παράλληλα, περιλαμβάνουν και συμπτώματα, που παραπέμπουν συνήθως σε κρύωμα, όπως πονοκέφαλος, πονόλαιμος, βουλωμένη μύτη καθώς και απώλεια της όρεξης, διάρροια και αδιαθεσία.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Τα συμπτώματα του Covid το καλοκαίρι του 2024
    Τα συμπτώματα του Covid το καλοκαίρι του 2024

    Κορονοϊός το καλοκαίρι του 2024, ποια είναι τα συμπτώματα.

    Ποια είναι τα πιο συχνά συμπτώματα του κορονοϊού το καλοκαίρι του 2024;

    Σε έξαρση βρίσκεται ο κορονοϊός το καλοκαίρι του 2024 καθώς τα κρούσματα ολοένα και αυξάνονται.

    Μάλιστα, όπως έχει αναφέρει η γιατρός και πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, η κατάσταση φέτος διαφέρει. Πέρσι, το καλοκαίρι του 2023, υπήρχαν 187 κρούσματα, ενώ φέτος έχουμε 600.

    Όπως είπε είμαστε στην κατάσταση του 2022. Εξήγησε δε ότι το νέο στέλεχος FLiRT, είναι πολύ μεταδοτικό αλλά παρουσιάζει ήπια κλινική εικόνα για τους νέους αλλά οι ηλικιωμένοι και όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να επικοινωνούν με τον γιατρό τους για πιθανή αντιική αγωγή.

    Στα συμπτώματα του covid είναι ο πυρετός που διαρκεί συνήθως δύο ημέρες και συνοδεύεται από αδυναμία και καταβολή. Από την τρίτη μέρα τα συμπτώματα υποχωρούν.

    Τονίζεται ότι τα κύρια συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν συνήθως:

    • πυρετό
    • ξηρό βήχα
    • καταβολή/αδυναμία

    Επιπλέον, μερικοί ασθενείς εμφανίζουν:

    • πονόλαιμο
    • αρθραλγίες/μυαλγίες
    • ρινική συμφόρηση

    Τα συμπτώματα είναι συνήθως ήπια και περίπου το 80% των ασθενών αναρρώνουν χωρίς ανάγκη ειδικής θεραπείας. Ωστόσο αν αυτά επιμένουν πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας.

    Τι να κάνετε για να μην κολλήσετε κορονοϊό το καλοκαίρι

    Για να μειώσετε τον κίνδυνο λοίμωξης από τον covid ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες:

    • Εμβολιασμός: Εμβολιαστείτε κατά της COVID-19.
    • Αποφυγή Συγκεντρώσεων: Αποφύγετε τις μεγάλες συγκεντρώσεις.
    • Χρήση Μάσκας: Φοράτε μάσκα όταν δεν είναι δυνατή η τήρηση φυσικής απόστασης.
    • Τακτικό Πλύσιμο Χεριών: Πλένετε τακτικά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα ή χρησιμοποιείτε αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα.
    • Αερισμός Χώρων: Ανοίγετε τα παράθυρα τακτικά για να βελτιώσετε τον αερισμό του χώρου.

    Πηγή: iEidiseis.gr

  • Τα συμπτώματα της θερμοπληξίας και 12 tips για να προστατευτείτε
    Τα συμπτώματα της θερμοπληξίας και 12 tips για να προστατευτείτε

    Τι πρέπει να κάνετε εάν κάποιο άτομο δίπλα σας υποστεί θερμοπληξία.

    Έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους ενός κύματος καύσωνα αποτελεί η θερμοπληξία, δηλαδή η αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος σε επικίνδυνα επίπεδα.

    Η θερμοπληξία αποτελεί μία επείγουσα κλινική κατάσταση και προσβάλλει κυρίως ηλικιωμένα και εξασθενημένα άτομα, ενώ τα συμπτώματά της μπορεί να μοιάζουν με αυτά της καρδιακής προσβολής ή του εγκεφαλικού επεισοδίου.

    Θερμοπληξία: Τα συμπτώματα

    Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, τα συμπτώματα της θερμοπληξίας είναι τα εξής:

    • Υψηλή θερμοκρασία σώματος
    • Ερεθισμένο, ερυθρό, ξηρό ή υγρό δέρμα
    • Γρήγορος και δυνατός καρδιακός παλμός
    • Πονοκέφαλος
    • Ζάλη
    • Ναυτία
    • Σύγχυση
    • Λιποθυμία

    Σε περίπτωση που βρεθείτε κοντά σε κάποιο άτομο που υπέστη θερμοκρασία, ο ΕΟΔΥ συνιστά:

    • Να καλέσετε ασθενοφόρο
    • Να μετακινήσετε το άτομο σε πιο δροσερό μέρος
    • Να εξασφαλίσετε την πτώση της θερμοκρασίας του σώματος του ατόμου, παρέχοντάς του δροσερά ρούχα ή κάνοντάς του ένα δροσερό μπάνιο
    • Να μην δώσετε στο άτομο να πιει
    Τα συμπτώματα της θερμικής εξάντλησης
    • Έντονη εφίδρωση
    • Κρύο, ωχρό και υγρό δέρμα
    • Γρήγορος, ασθενής καρδιακός παλμός
    • Ναυτία ή έμετος
    • Μυϊκές κράμπες
    • Κούραση ή αδυναμία
    • Ζαλάδα
    • Πονοκέφαλος
    • Λιποθυμία

    Τι να κάνετε:

    • Μετακινηθείτε σε δροσερή τοποθεσία
    • Χαλαρώστε τα ρούχα σας
    • Εφαρμόστε δροσερά, υγρά ρούχα στο σώμα ή κάντε ένα δροσερό μπάνιο
    • Πιείτε μερικές γουλιές νερό

    Αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια σε περίπτωση που:

    • Έχετε εμέτους
    • Τα συμπτώματα επιδεινώνονται
    • Τα συμπτώματα διαρκούν περισσότερο από μία ώρα
    Ο «δωδεκάλογος» της προστασίας από τη θερμοπληξία

    Τον «δωδεκάλογο» της προστασίας από τη θερμοπληξία, κατά τις ημέρες που η θερμοκρασία ξεπερνά τους 30-35 βαθμούς Κελσίου, κοινοποιεί στους πολίτες το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ), διατυπώνοντας τις εξής συμβουλές:

    • Το ντύσιμο πρέπει να είναι ελαφρύ, άνετο και ανοιχτόχρωμο, με ρούχα από πορώδη υλικά, ώστε να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα.
    • Η χρήση καπέλου και γενικά καλύμματος κεφαλής από φυσικά υλικά και με καλό αερισμό επιβάλλεται.
    • Η χρήση μαύρων, ή σκουρόχρωμων γυαλιών, που φέρουν ετικέτα «UV400» ή «100% protection» και το σήμα CE είναι απαραίτητη, προκειμένου τα μάτια να προστατεύονται από την έντονη ακτινοβολία ή την αντανάκλαση του ηλίου.
    • Καλό είναι να αποφεύγεται η έκθεση στον ήλιο και να προτιμάται η παραμονή σε σκιερά και δροσερά μέρη, όταν οι θερμοκρασίες είναι υψηλές.
    • Συνιστάται να αποφεύγονται χώροι όπου επικρατεί συνωστισμός.
    • Η αποφυγή των βαριών σωματικών εργασιών, ιδιαίτερα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία είναι απαραίτητη.
    • Οι πολίτες καλό είναι να μην τρέχουν πολλή ώρα στον ήλιο.
    • Τα πολλά χλιαρά ντους, κατά τη διάρκεια της μέρας, αλλά και η τοποθέτηση υγρού πανιού στο κεφάλι και στον λαιμό μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της θερμοπληξίας.
    • Συνιστάται η λήψη άφθονων υγρών, όπως νερού και χυμών φρούτων. Αν η εφίδρωση είναι μεγάλη, συνιστάται η πρόσθετη λήψη αλατιού, για να κρατηθεί το επίπεδο υγρών, στον οργανισμό. Επίσης, συνιστάται η αποφυγή των οινοπνευματωδών ποτών.
    • Προτείνεται η λήψη μικρών και ελαφριών γευμάτων, με έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά και ο περιορισμός της κατανάλωσης λιπαρών.
    • Τα πολύωρα ταξίδια, με διάφορα μέσα συγκοινωνίας, προτείνεται να αποφεύγονται.
    • Άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, καρδιαγγειακά, κλπ.) θα πρέπει να συμβουλευτούν τον θεράποντα γιατρό τους για εφαρμογή ειδικών, για την περίπτωσή τους, οδηγιών. Ιδιαίτερα όσοι παίρνουν φάρμακα είναι απαραίτητο να συμβουλευτούν τον γιατρό τους, αν πρέπει να τα συνεχίσουν και σε ποια δοσολογία, γιατί μερικά εξ αυτών έχουν την ιδιότητα να αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος.
    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Κατάθλιψη: Ο αόρατος ένοχος που απειλεί την καρδιά των θλιμμένων εφήβων
    Κατάθλιψη: Ο αόρατος ένοχος που απειλεί την καρδιά των θλιμμένων εφήβων

    Προσοχή στους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, όπως η αρτηριακή πίεση και η χοληστερόλη, στους εφήβους με κατάθλιψη εφιστά νεότερη μελέτη, για την προστασία της καρδιάς, ακόμα κι αν το βάρος τους είναι φυσιολογικό

    Έχει ήδη αποδειχθεί ερευνητικά ότι η κατάθλιψη επηρεάζει περίπου το 8% των εφήβων παγκοσμίως, με τη συγκεκριμένη ψυχική νόσο να αποτελεί γνωστό παράγοντα κινδύνου για πρόωρη καρδιαγγειακή νόσο στην ενήλικη ζωή. Αν και οι λόγοι πίσω από αυτόν τον κίνδυνο δεν ήταν πλήρως κατανοητοί, μια νεότερη μελέτη από επιστήμονες του παιδιατρικού εκπαιδευτικού νοσοκομείου SickKids στον Καναδά διαπίστωσε ότι ορισμένες υποομάδες εφήβων με κατάθλιψη έχουν ακόμη υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου.

    Στην ομπρέλα της καρδιαγγειακής νόσου περιλαμβάνονται διαφορετικές παθήσεις που επηρεάζουν την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία. Οι τρέχουσες μέθοδοι ελέγχου βασίζονται κυρίως σε σωματικές μετρήσεις για τον προσδιορισμό της καταλληλότητας για προληπτικά μέτρα κατά της καρδιαγγειακής νόσου.

    Προηγουμένως, ερευνητές του νοσοκομείου SickKids εντόπισαν ότι λίγο περισσότεροι από τους μισούς εφήβους με μείζονα καταθλιπτική διαταραχή εμφανίζουν τουλάχιστον δύο παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο. Στην παρούσα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο JAACAP Open, οι ερευνητές εμβάθυναν περισσότερο στο πώς αυτοί οι παράγοντες κινδύνου παρουσιάζονται στους εφήβους με κατάθλιψη.

    «Η προληπτική καρδιολογία στους εφήβους είναι σημαντική, καθώς είναι γνωστό ότι οι έγκαιρες παρεμβάσεις μειώνουν τις σοβαρότερες συνέπειες της καρδιαγγειακής νόσου αργότερα στη ζωή», λέει ο Δρ Brian McCrindle, ανώτερος επιστήμονας στο πρόγραμμα Child Health Evaluative Sciences (CLIMB) και επικεφαλής του τμήματος προληπτικής καρδιολογίας και επιδημιολογίας στο παιδιατρικό νοσοκομείο SickKids.

    Προσοχή στις λεπτομέρειες

    Για τη μελέτη, οι ερευνητές διερεύνησαν 189 έφηβους με μείζονα καταθλιπτική διαταραχή, αξιολογώντας τα συμπτώματα ψυχικής υγείας και τους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, όπως η αρτηριακή πίεση, η χοληστερόλη και ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ). Αφού χρησιμοποίησαν τη μηχανική μάθηση και μια στατιστική μέθοδο, οι ερευνητές εντόπισαν τέσσερις διαφορετικές ομάδες εφήβων με κατάθλιψη, δύο από τις οποίες παρουσίασαν υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

    Από τις δύο υποομάδες υψηλού κινδύνου, η μία είχε υψηλά επίπεδα λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας (LDL ή «κακή» χοληστερόλη), αλλά φαινόταν υγιής στη φυσική εξέταση. Οι έφηβοι αυτής της ομάδας παρουσίασαν τη δυσλιπιδαιμία -μια κατάσταση που είναι γνωστό ότι οδηγεί σε καρδιαγγειακά νοσήματα και χαρακτηρίζεται από μη φυσιολογικά επίπεδα λιπιδίων στην κυκλοφορία του αίματος- παρά το γεγονός ότι είχαν υγιές βάρος και φυσιολογική αρτηριακή πίεση.

    «Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι μπορεί να υπάρχει μια υποομάδα εφήβων με κατάθλιψη που δεν θα μπορούσε να εντοπιστεί με τη χρήση των συνήθων δεικτών φυσικής εξέτασης, αλλά διατρέχει αυξημένο κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις αργότερα στη ζωή» σημειώνει η Δρ Daphne Korczak, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου του Τορόντο.

    Επί του παρόντος, οι θεραπευτικές στρατηγικές για τη μείζονα καταθλιπτική διαταραχή είναι αρκετά τυποποιημένες, παρά το ευρύ φάσμα των καταθλιπτικών συμπτωμάτων που παρατηρούνται και τους πιθανούς υποκείμενους μηχανισμούς που μπορεί να παίζουν ρόλο. Με βάση αυτά τα ευρήματα, η Δρ Korczak εκτιμά ότι θα μπορούσε να παρασχεθεί μια εξατομικευμένη θεραπεία για κάθε ασθενή, η οποία θα ενσωματώνει την προληπτική φροντίδα για την υγεία της καρδιάς σε εφήβους με υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου πολύ νωρίτερα.

    «Όσο περισσότερο κατανοούμε τις ιδιαιτερότητες της κατάθλιψης, τόσο πιο ακριβή μπορούν να είναι τα σχέδια θεραπείας μας» καταλήγει η Δρ Korczak.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο