Τετάρτη, 22 Μαϊος 2024 20:45

Τρέξιμο για 30′ ή 10.000 βήματα: Ποιος στόχος έχει το μεγαλύτερο όφελος για την καρδιά και τη μακροζωία

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Τρέξιμο ή περπάτημα; Μισή ώρα jogging ή δέκα χιλιάδες βήματα; Έρευνα αποκαλύπτει ποιος στόχος άσκησης προσφέρει τα μεγαλύτερα οφέλη

Παρότι τα 10 χιλιάδες βήματα έχουν γίνει εδώ και καιρό ένας από τους κανόνες για γερή καρδιά και μακροζωία, ερευνητές από το νοσοκομείο Brigham and Women’s στη Βοστώνη αποδεικνύουν ότι τόσο οι στόχοι άσκησης με βάση τα βήματα όσο και οι στόχοι άσκησης με βάση το χρόνο συνδέονται ισοδύναμα με πλεονεκτήματα για την υγεία, όπως με χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου και καρδιαγγειακών παθήσεων.

Με λίγα λόγια, είτε μετρήσουμε τη σωματική δραστηριότητα σε βήματα είτε σε λεπτά, σημασία έχει να γυμναστούμε με τον τρόπο που μας ευχαριστεί περισσότερο.

Πώς όμως συγκρίνονται οι στόχοι που βασίζονται στον χρόνο με εκείνους που βασίζονται στα βήματα; Οι ερευνητές προσπάθησαν να απαντήσουν σε αυτό το ερώτημα. Στη μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στο JAMA Internal Medicine, οι ερευνητές συγκέντρωσαν δεδομένα από 14.399 γυναίκες που ήταν υγιείς -χωρίς καρδιαγγειακά νοσήματα και καρκίνο. Την περίοδο μεταξύ του 2011 και του 2015, οι συμμετέχουσες ηλικίας 62 ετών και άνω φορούσαν καθημερινά wearables για επτά ημέρες, προκειμένου να καταγράψουν τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητάς τους, αφαιρώντας τις συσκευές μόνο για τον ύπνο ή για δραστηριότητες που σχετίζονται με το νερό.

Επιπλέον, καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου μελέτης, οι γυναίκες απάντησαν ετησίως σε ερωτηματολόγια σχετικά με την κατάσταση της υγείας τους και ειδικότερα για καρδιαγγειακές παθήσεις ή πρόωρο θάνατο. Η ερευνητική παρακολούθηση συνεχίστηκε μέχρι το τέλος του 2022.

Όπως απέδειξαν τα αποτελέσματα, οι γυναίκες γυμνάζονταν κατά μέσο όρο για 62 λεπτά την εβδομάδα και περπατούσαν κατά μέσο όρο 5.183 βήματα την ημέρα, χωρίς να μετράει εάν αξιολογήθηκε η άσκηση με τον αριθμό των βημάτων είτε ως χρόνος μέτριας έως έντονης δραστηριότητας. Μετά από 9 χρόνια παρακολούθησης, παρατηρήθηκε ότι οι πιο δραστήριες γυναίκες -είτε σε βήματα είτε με λεπτά- διέτρεχαν μικρότερο κίνδυνο -μεταξύ 30% και 40%- θανάτου ή καρδιαγγειακής νόσου σε σύγκριση με τις λιγότερο δραστήριες γυναίκες.

Ωστόσο, οι ερευνητές σημείωσαν ότι κάθε μέθοδος έχει τα μειονεκτήματά της: η καταμέτρηση των βημάτων μπορεί να μην λαμβάνει υπόψη τα διαφορετικά σωματικά επίπεδα και δραστηριότητες όπως η ποδηλασία και το κολύμπι, που είναι ευκολότερο να παρακολουθούνται με βάση το χρόνο, ενώ οι ηλικιωμένοι τείνουν να λαμβάνουν μεγάλο μέρος της καθημερινής τους δραστηριότητας μέσω βημάτων από καθημερινές εργασίες, όπως η καθαριότητα και οι δουλειές. Για παράδειγμα, αν ένας 20χρονος και ένας 80χρονος περπατούν για 30 λεπτά με μέτρια ένταση, ο αριθμός των βημάτων τους μπορεί να διαφέρει σημαντικά.

«Για ορισμένους, ειδικά για τους νεότερους, η άσκηση μπορεί να περιλαμβάνει δραστηριότητες όπως τένις, ποδόσφαιρο, περπάτημα ή τρέξιμο, τα οποία μπορούν εύκολα να παρακολουθούνται με βήματα. Ωστόσο, για άλλους, μπορεί να αποτελείται από ποδηλατικές βόλτες ή κολύμπι, όπου η παρακολούθηση της διάρκειας της άσκησης είναι απλούστερη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό οι κατευθυντήριες γραμμές για τη σωματική δραστηριότητα να προσφέρουν πολλαπλούς τρόπους επίτευξης των στόχων. Η κίνηση φαίνεται διαφορετική για τον καθένα και σχεδόν όλες οι μορφές κίνησης είναι ευεργετικές για την υγεία μας» κατέληξε ο Δρ Rikuta Hamaya, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και ερευνητής στο Τμήμα Προληπτικής Ιατρικής στο Νοσοκομείο Brigham and Women’s.

Πηγή: Ygeiamou.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 22 Μαϊος 2024 20:36

Σχετικά Άρθρα

  • Οκτώ τρόποι για να μην αντιμετωπίζετε το τρέξιμο σαν αγγαρεία
    Οκτώ τρόποι για να μην αντιμετωπίζετε το τρέξιμο σαν αγγαρεία

    Αν θέλετε να έχετε το τρέξιμο στη ζωή σας και να μη «βαρυγκωμάτε» λόγω αυτού, υπάρχουν τρόποι και είναι απλοί.

    Το τρέξιμο αποτελεί μια δημοφιλή και σχετικά εύκολη άσκηση, την οποία μπορείτε να κάνετε στη γειτονιά σας αλλά και στη φύση. Ειδικά, όταν βρίσκεστε κοντά σε πράσινο, βοηθάτε ιδιαιτέρως τον οργανισμό σας να χαλαρώσει και να αποφορτιστεί, να ανακτήσει τις δυνάμεις του και να καταπολεμήσει το άγχος. Επιπλέον, ενισχύετε και το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

    Βέβαια, ειδικά αν είστε δρομέας και τρέχετε μεγάλες αποστάσεις ή το τρέξιμο αποτελεί αγαπημένη σας συνήθεια, μπορεί να σας κουράσει, αφού πρόκειται για μια άσκηση που μπορεί να καταπονήσει το σώμα. Η σκέψη αυτού, ίσως, πολλές φορές να σας εμποδίσει από το να ξεκινήσετε.

    Ωστόσο, η καλή προθέρμανση πριν αλλά και η αποθεραπεία μετά μπορούν να σας βοηθήσουν να αποφύγετε το μυϊκό πιάσιμο και τυχόν τραυματισμούς.

    Υπάρχουν επιπλέον, μικρά πράγματα κατά τη διάρκεια μιας διαδρομής που μπορούν να μετατρέψουν το τρέξιμο σε μια απολαυστική εμπειρία. Αυτό που έχετε να κάνετε είναι απλώς… να συνδεθείτε με τον κόσμο γύρω σας.

    Ως αποτέλεσμα, θα ανατροφοδοτήσετε το μυαλό και την καρδιά σας με πλήθος θετικών συναισθημάτων, τα οποία και θα σας ανεβάσουν τη διάθεση, δημιουργώντας πληρότητα.

    1 Αποσυνδεθείτε από την τεχνολογία

    Δεν χρειάζεται να είστε συνεχώς συνδεδεμένοι. Αφήστε για λίγο πίσω το έξυπνο ρολόι, κλείστε τη μουσική από το κινητό μαζί με τις ειδοποιήσεις. Έτσι θα εκτιμήσετε περισσότερο το τρέξιμο, αυτό που κάνετε και το τοπίο.

    2 Βάλτε τις αισθήσεις σας στο παιχνίδι

    Καθώς τρέχετε ξεκινήστε με το να επικεντρώνεστε σταδιακά σε κάθε μία από τις αισθήσεις σας. Μυρίστε τον αέρα, ακούστε την πόλη, τη φύση, παρατηρήστε τον κόσμο γύρω σας, αγγίξτε τα φύλλα ή τα δέντρα. Θα αισθανθείτε το σώμα σας ως μια ολότητα, εναρμονισμένη με το σύμπαν.

    3 Βγάλτε μια φωτογραφία

    Σταματήστε για να απαθανατίσετε μια δυνατή στιγμή όσων βιώνετε. Μπορεί να είναι ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα ή δυο πουλιά που παιχνιδίζουν, παιδιά που τρέχουν και ζευγάρια που αγκαλιάζονται. Θα είναι σαν να βιώνετε ένα μικρό ταξίδι στην πόλη σας.

    4 Δοκιμάστε το τρέξιμο σε μια νέα διαδρομή

    Μπορείτε να ξεφύγετε από την πεπατημένη και να δοκιμάσετε ένα νέο μονοπάτι, μια διαφορετική διαδρομή. Αυτομάτως, το τρέξιμό σας μπορεί να μετατραπεί σε μια καινούργια περιπέτεια.

    5 Απολαύστε την εποχή

    Μόνο έξω μπορείτε να δείτε τη φύση να αλλάζει στις εποχές. Εκμεταλλευτείτε το τρέξιμο για να θαυμάσετε το γλυκό φθινόπωρο, να ανακαλύψετε το μυστήριο του χειμώνα, να αφεθείτε στον οργασμό της άνοιξης και να λουστείτε στο φως του καλοκαιριού. Θα νιώσετε γεμάτοι ενέργεια μαζί με συναισθήματα νοσταλγίας και γείωση.

    6 Απελευθερώστε το εσωτερικό σας παιδί

    Αφήστε την έκπληξή σας για καθετί καινούργιο να εκφραστεί. Μην εμποδίζετε την περιέργεια που μπορεί να γεννηθεί καθώς θα στρίβετε σε κάθε γωνιά του μονοπατιού σας. Εξερευνήστε ό,τι σας φαίνεται ενδιαφέρον.

    7 Καλλιεργήστε την ευγνωμοσύνη

    Δείτε όλα όσα έχετε εκείνη τη στιγμή που μπορείτε και τρέχετε, θαυμάζοντας μικρά θαύματα της φύσης. Είστε υγιείς και φροντίζετε τον εαυτό σας, ρουφώντας κάθε στάλα ομορφιάς αυτού του κόσμου… από το πάρκο που διανύετε, πιθανόν μια λίμνη, τη θάλασσα, τα πουλιά που πετούν γύρω σας. Τίποτα δεν είναι δεδομένο.

    8 Γειωθείτε

    Πατήστε καλά τα πέλματά σας στο έδαφος. Μπορείτε να κάνετε μια στάση και να βγάλετε τα παπούτσια σας, αν θέλετε, ώστε να νιώσετε το χώμα, το γρασίδι, τη θάλασσα. Η γη θα σας ανατροφοδοτήσει με τη θεραπευτική της δύναμη.

    Μετά από όλα αυτά, όταν επιστρέψετε, ενδεχομένως να αισθανθείτε ότι πραγματοποιήσατε ακόμα και μια κοντινή εκδρομή. Το καθημερινό τρέξιμο θα έχει γίνει μια μοναδική εμπειρία γεμάτη συναισθήματα, εικόνες και αναμνήσεις.

    Πηγή: Vita - In.gr

  • Μπορείς να σταματήσεις τους δείκτες του βιολογικού σου ρολογιού;
    Μπορείς να σταματήσεις τους δείκτες του βιολογικού σου ρολογιού;

    Μπορείς άραγε να σταματήσεις τους δείκτες του βιολογικού σου ρολογιού και να διατηρήσεις τον οργανισμό σου νέο; Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες επιστημονικές μελέτες και την εξατομικευμένη προληπτική ιατρική, η απάντηση είναι ναι.

    Παρόλο που έχεις μάθει ότι κανείς δεν μπορεί να νικήσει τη φυσική φθορά του χρόνου και ότι μεγαλώνεις χωρίς επιστροφή, οι σύγχρονες επιστημονικές εξελίξεις έρχονται να σε διαψεύσουν. Η χρονολογική σου ηλικία μπορεί να αυξάνεται, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι μεγαλώνει και η βιολογική ηλικία των κυττάρων σου. Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες, η πραγματική σου βιολογική ηλικία μπορεί να προηγείται ή να μένει πίσω από τη χρονολογική σου ηλικία.

    Βασικοί Παράγοντες

    Το αμυντικό σου σύστημα, ένα πολύπλοκο σύμπαν, με τον χρόνο αρχίζει να φθείρεται, προκαλώντας μια σιωπηλή φλεγμονή και «καραμελοποίηση». Αυτό σημαίνει ότι τα αγγεία, τα κύτταρα, τα όργανα, ο εγκέφαλος, τα σπλάχνα και το δέρμα σου «σιγοκαίγονται» και σταδιακά φθείρονται. Όταν ο οργανισμός σου αφεθεί χωρίς άμυνα, μικρόβια, αλλεργίες, φλεγμονές και ασθένειες (όπως διάφορες μορφές καρκίνου) αρχίζουν να τον απειλούν.

    Πρέπει να μάθεις να ακούς το σώμα σου και να ελέγχεις δύο φορές τον χρόνο τα αγγεία σου με την εξέταση AGES. Οι ορμόνες είναι ο βασικότερος συντελεστής, καθώς η γήρανση αποτελεί ένα σύνολο ανεπιθύμητων ορμονικών αλλαγών. Πίσω από σχεδόν όλα τα προβλήματα υγείας, είτε σωματικά είτε ψυχικά, κρύβονται οι ορμονικές εκτροπές. Αν δεν ρυθμιστούν, ό,τι άλλο και να κάνεις δεν θα αποτελεί πραγματική θεραπεία. Μια εξέταση των κυριότερων ορμονικών δεικτών στο αίμα είναι το πρώτο βήμα προς τη λύση.

    Οι βάσεις της πυραμίδας της αντιγήρανσης είναι η έξυπνη διατροφή και η άσκηση. Η αλλαγή τρόπου ζωής σε εξατομικευμένο επίπεδο εξισορροπεί το στρες και τις ορμόνες. Δεν μπορείς να χτίζεις την υγεία σου με φυσικά θρεπτικά θεραπευτικά και ταυτόχρονα να την καταστρέφεις με κακές συνήθειες.

    Η αναστροφή των μηχανισμών γήρανσης οδηγεί στην ιδανική υγεία και σε απαλλάσσει από το περιττό λίπος μόνιμα. Αυτό επιτυγχάνεται με τη βοήθεια γιατρών που ενδιαφέρονται για εσένα ατομικά, λαμβάνοντας υπόψη τον συνολικό τρόπο ζωής σου. Μέσω αναλυτικών ερωτήσεων και εξέτασης του πλήρους ιατρικού σου φακέλου, θα μπορέσεις να αναφέρεις στοιχεία που αλλιώς θα διέφευγαν της προσοχής σου.

    Η καλή κλινική εξέταση, με την εικόνα, το ιστορικό, τις απαντήσεις, τα παράπονα και τα συμπτώματα, μπορεί να δείξει πράγματα που δεν φαίνονται μεμονωμένα σε άλλες εξετάσεις. Με την τέχνη της αναγεννητικής ιατρικής, αυτά τα στοιχεία αποκτούν νόημα και συμβάλλουν στην εξατομικευμένη προληπτική ιατρική.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Μελέτη αποκαλύπτει: Τα βιντεοπαιχνίδια μας κάνουν πιο έξυπνους, ενώ η τακτική άσκηση όχι
    Μελέτη αποκαλύπτει: Τα βιντεοπαιχνίδια μας κάνουν πιο έξυπνους, ενώ η τακτική άσκηση όχι

    Αντίθετα με όσα είχαν δείξει οι μέχρι τώρα έρευνες, το παίζει κανείς βιντεοπαιχνίδια μπορεί να τον κάνει πιο έξυπνο. Ενώ η τακτική άσκηση έχει πολλά οφέλη, αλλά δεν συνδέεται με την εξυπνάδα, σύμφωνα με νέα, ανατρεπτική μελέτη.

    Αντίθετα με όσα είχαν δείξει οι μέχρι τώρα έρευνες, το παίζει κανείς βιντεοπαιχνίδια μπορεί να τον κάνει πιο έξυπνο. Ενώ η τακτική άσκηση έχει πολλά οφέλη, αλλά δεν συνδέεται με την εξυπνάδα, σύμφωνα με νέα, ανατρεπτική μελέτη.

    Επιστήμονες του Science Museum Group στο Ηνωμένο Βασίλειο διαπίστωσαν ότι οι όσοι παίζουν συχνά βιντεοπαιχνίδια έχουν καλύτερες επιδόσεις όσον αφορά τη μνήμη, την προσοχή και τις δεξιότητες συλλογισμού σε σύγκριση με εκείνους που δεν παίζουν. Επίσης διαπίστωσαν ότι η μέτρια άσκηση 150 λεπτών την εβδομάδα, που συστήνει το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, δεν βελτιώνει τη μνήμη και τις δεξιότητες συλλογισμού ενός ατόμου, αλλά ενισχύει την ψυχική του υγεία.

    Τα ευρήματα της μελέτης που δημοσιεύθηκε στη διαδικτυακή πύλη PsyArXiv και θα παρουσιαστεί στις 19 Οκτωβρίου στο Μουσείο Επιστήμης και Βιομηχανίας του Μάντσεστερ, έρχονται σε αντίθεση με την ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι η άσκηση μπορεί να βελτιώσει γνωστικές δεξιότητες όπως η μάθηση, η προσοχή, η αντίληψη και η μνήμη, αναφέρει ο Independent.

    Τα βιντεοπαιχνίδια που ξεχώρισαν

    Στο πλαίσιο της μελέτης, 1.000 ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο, ηλικίας 18 έως 87 ετών, κλήθηκαν να συμπληρώσουν μια έρευνα απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την υγεία και τον τρόπο ζωής τους, συμπεριλαμβανομένων των ιατρικών παθήσεων, του επιπέδου εκπαίδευσης και της κατάστασης απασχόλησης.

    Συμμετείχαν επίσης σε τεστ εγκεφάλου που μέτρησαν διάφορες πτυχές της νόησης, όπως η μάθηση, η προσοχή, η αντίληψη και οι δεξιότητες μνήμης, ενώ κλήθηκαν επίσης να εκτιμήσουν τον μέσο αριθμό των ωρών ανά εβδομάδα που αφιέρωναν σε βιντεοπαιχνίδια κατά τους τελευταίους 12 μήνες.

    Σε αυτά περιλαμβάνονταν παιχνίδια γρίφων όπως τα «Minecraft», «Civilization», «Hearthstone» και «Roblox», παιχνίδια ρόλων και δράσης όπως τα «The Witcher», «Mass Effect», «Fallout 4», «Skyrim», «Grand Theft Auto» και «Assassin's Creed», καθώς και αθλητικά παιχνίδια όπως τα «FIFA», «NHL», «Mario Kart», «Need for Speed» και «Rocket League».

    Τα ευρήματα της μελέτης

    Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που παίζουν συχνά βιντεοπαιχνίδια, δηλαδή πέντε ή περισσότερες ώρες την εβδομάδα για ένα μόνο είδος παιχνιδιού, είχαν κατά μέσο όρο τις γνωστικές επιδόσεις ανθρώπων που ήταν 13,7 χρόνια νεότεροι (οι οποίοι δεν έπαιζαν βιντεοπαιχνίδια). Ενώ εκείνοι που ασχολούνταν λιγότερο συχνά με βιντεοπαιχνίδια, δηλαδή έπαιζαν λιγότερο από πέντε ώρες την εβδομάδα για όλα τα είδη παιχνιδιών, είχαν επιδόσεις ανθρώπων κατά 5,2 χρόνια νεότερων.΄

    Όσον αφορά τη σωματική δραστηριότητα, όσοι δεν ανταποκρίνονταν στις συστάσεις του Εθνικού Συστήματος Υγείας είχαν διπλάσιες πιθανότητες να πάσχουν από κατάθλιψη και 1,5 φορά περισσότερες πιθανότητες να έχουν γενικευμένη αγχώδη διαταραχή.

    «Ενεργοποιούν τον εγκέφαλο»

    «Με εξέπληξε το γεγονός ότι τα βιντεοπαιχνίδια βελτίωσαν τη νόηση, ενώ η τακτική άσκηση όχι, εν μέρει επειδή έχουμε δείξει πειστικά στο παρελθόν ότι τα ηλεκτρονικά παιχνίδια “εκπαίδευσης εγκεφάλου” δεν βελτιώνουν τη γνωστική λειτουργία», δήλωσε ο καθηγητής Adrian Owen, νευροεπιστήμονας από το Πανεπιστήμιο Western του Καναδά. «Ωστόσο, τα είδη των παιχνιδιών που παίζουν σήμερα οι τακτικοί gamers είναι πραγματικά πολύ διαφορετικά από τα παιχνίδια εκπαίδευσης εγκεφάλου».

    «Τα σημερινά παιχνίδια συνήθως είναι ιδιαίτερα ελκυστικά, στρατηγικά και μπορούν να ενισχύσουν την οπτική προσοχή και την ταχύτητα επεξεργασίας, καθώς και τις ικανότητες επίλυσης προβλημάτων, μέσω της έντονης επανάληψης και εξάσκησης. Επιπλέον, έχουν σχεδιαστεί για να ενεργοποιούν τα συστήματα ανταμοιβής του εγκεφάλου, γεγονός που οδηγεί στην απελευθέρωση νευροδιαβιβαστών όπως η ντοπαμίνη. Αυτό μπορεί επίσης να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στη γνωστική λειτουργία».

    «Όσον αφορά την άσκηση που δεν επηρεάζει τη νόηση, αυτό ήταν επίσης μια έκπληξη, δεδομένων των συστάσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι η μέτρια άσκηση μπορεί να ωφελήσει τη νόηση», συνέχισε ο καθηγητής Owen. «Ωστόσο, εξετάσαμε μόνο τις μακροπρόθεσμες επιδράσεις της τακτικής άσκησης, οπότε μπορεί κάλλιστα να ισχύει ότι μια σύντομη έκρηξη έντονης άσκησης επηρεάζει τη νόηση - καθώς πολλοί άνθρωποι αναφέρουν ότι αισθάνονται «πιο οξυδερκείς» μετά από μια προπόνηση».

    Ο καθηγητής Owen δήλωσε ότι τα ευρήματα, στο μέλλον, θα μπορούσαν «να μας βοηθήσουν να επιλέξουμε δραστηριότητες που προάγουν την υγιή γνωστική γήρανση».

    Πηγή: Cnn.gr

  • Τι τρώμε πριν και μετά το τρέξιμο
    Τι τρώμε πριν και μετά το τρέξιμο

    Οι τροφές που καταναλώνουμε, αλλά και αυτές που αποφεύγουμε, πριν και μετά το τρέξιμο.

    Η ισορροπημένη διατροφή σε συνδυασμό με τα επαρκή επίπεδα ενυδάτωσης μπορεί να κάνει την διαφορά στο τρέξιμο. Όταν ξεκινάτε την προπόνησή σας δεν θα πρέπει να νιώθετε ούτε πεινασμένοι αλλά ούτε και υπερβολικά χορτάτοι. Εξίσου σημαντικό είναι να μην φάτε απευθείας πριν, καθώς μπορεί να προκληθούν ενοχλητικές κράμπες.

    Ωστόσο, το τρέξιμο με άδειο στομάχι μπορεί να εξαντλήσει τα αποθέματα ενέργειας, με αποτέλεσμα να εξαντληθείτε σύντομα πριν ακόμα να ολοκληρώσετε την προπόνησή σας.

    Ποιο είναι λοιπόν το σωστό timing των γευμάτων πριν και μετά το τρέξιμο; Τι θα πρέπει να περιλαμβάνουν και τι είναι καλό να αποφεύγουμε;

    Το κατάλληλο timing στα γεύματα

    Ενώ το timing των γευμάτων πριν το τρέξιμο έχει διερευνηθεί από τους επιστήμονες και υπάρχουν ορισμένες γενικές οδηγίες, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός.

    Γενικά συνιστάται ένα ελαφρύ γεύμα περίπου μιάμιση με δύο ώρες πριν ξεκινήσετε το τρέξιμο ή ένα μικρό σνακ 30 λεπτά έως μία ώρα πριν το τρέξιμο. Ωστόσο και ειδικά εάν είστε αρχάριοι, είναι καλύτερο να πειραματιστείτε, δοκιμάζοντας να φάτε διαφορετικές ώρες πριν τις προπονήσεις σας για να δείτε τι λειτουργεί καλύτερα για εσάς.

    Εάν φάτε ένα πολύ μεγάλο γεύμα, καλό είναι να περιμένετε τουλάχιστον δύο ώρες πριν να τρέξετε. Εάν φάτε κάτι μικρότερο, πιθανότατα θα μπορείτε να τρέξετε άνετα περίπου μία ώρα μετά, ανάλογα με την επιλογή του γεύματός σας.

    Αλλά το πεπτικό σύστημα κάθε δρομέα είναι διαφορετικό, επομένως καλό είναι να πειραματιστείτε για να καταλήξετε σε αυτό που σας ταιριάζει καλύτερα.

    Τι τρώμε πριν το τρέξιμο

    Για το γεύμα σας πριν το τρέξιμο μπορείτε να επιλέξετε κάτι πλούσιο σε υδατάνθρακες με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, φυτικές ίνες και πρωτεΐνες. Καλές επιλογές περιλαμβάνουν:

    – Μια μπανάνα
    – Μια μπάρα
    – Πλιγούρι βρώμης με μούρα
    – Σάντουιτς με τυρί και γαλοπούλα σε ψωμί ολικής αλέσεως

    Εάν αποφασίσετε να ξεκινήσετε με άδειο στομάχι, θυμηθείτε ότι πρέπει να έχετε αρκετά αποθέματα ενέργειας για να ολοκληρώσετε το τρέξιμό σας. Αν όμως έχετε χρόνο για ένα ελαφρύ σνακ, μια φέτα ψωμί με μαρμελάδα ή μισή μπάρα μπορεί να είναι μια καλή επιλογή. Εστιάστε στους υδατάνθρακες και στις εύπεπτες τροφές.

    Αν πάτε για τρέξιμο το απόγευμα και έχουν περάσει λίγες ώρες από το μεσημεριανό γεύμα (αλλά δεν έχετε φάει βραδινό), μπορείτε να δοκιμάσετε να φάτε ένα υγιεινό σνακ λίγων θερμίδων περίπου 60 με 90 λεπτά πριν από το τρέξιμο, εκτός εάν συνηθίζετε να τρώτε κάτι άλλο. Στην μία ώρα πριν το τρέξιμο, μπορείτε να επιλέξτε ένα μικρό και εύπεπτο σνακ, όπως μια μπανάνα.

    Τι να αποφεύγουμε

    Εάν αντιμετωπίζετε γαστρεντερική δυσφορία κατά τη διάρκεια ή μετά το τρέξιμό σας, οι τροφές που τρώτε μια ημέρα πριν μπορεί να σας επηρεάζουν. Προσπαθήστε να περιορίσετε ή να αποφύγετε εντελώς αυτές τις τροφές για να δείτε εάν υπάρχει διαφορά. Οι τροφές που είναι καλό να αποφεύγουμε πριν το τρέξιμο, είναι:

    – Τρόφιμα με πολλά λιπαρά: Τα τρόφιμα με πολλά λιπαρά, όπως τα τηγανητά ή το τυρί, αφομοιώνονται αργά και κάθονται πιο βαριά στο στομάχι.
    – Γαλακτοκομικά: Τα γαλακτοκομικά τρόφιμα μπορεί να μην είναι η καλύτερη επιλογή για όλους, καθώς μπορεί να προκαλέσουν τις χαρακτηριστικές γαστρεντερικές ενοχλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δρομείς, όπως κοιλιακές κράμπες, διάρροια ή ναυτία.

    Τι τρώμε μετά το τρέξιμο

    Οι διατροφικές επιλογές μετά το τρέξιμο συνήθως εξαρτώνται από τους στόχους σας. Για παράδειγμα, μπορείτε να επιλέξετε τροφές με λιγότερες θερμίδες εάν προσπαθείτε να χάσετε βάρος ή να εστιάσετε σε επιλογές με υψηλότερη πρωτεΐνη εάν προσπαθείτε να χτίσετε μυς.

    Σε κάθε περίπτωση, θα χρειαστεί να αναπληρώσετε τα χαμένα υγρά, να αποκαταστήσετε τα επίπεδα γλυκογόνου και να επιδιορθώσετε τους μυϊκούς ιστούς που έχουν υποστεί βλάβη. Καλές επιλογές για μετά το τρέξιμο, περιλαμβάνουν:

    – Σνακ ή ελαφριά γεύματα που περιέχουν υγρά, υδατάνθρακες και πρωτεΐνες, όπως ένα κουλούρι με βούτυρο ξηρών καρπών ή γιαούρτι με ένα φρούτο.
    – Εάν δεν έχετε χρόνο για ένα γεύμα, οι ενεργειακές μπάρες μπορούν να παρέχουν μια καλή αναλογία υδατανθράκων προς πρωτεΐνη.
    – Μην ξεχάσετε να αναπληρώσετε τα χαμένα υγρά με άφθονο νερό και ηλεκτρολύτες.

    Τι να αποφεύγουμε

    Για να αποκομίσετε κάθε όφελος από την προπόνησή σας, θα ήταν καλό να αποφύγετε τις λιγότερο θρεπτικές επιλογές, όπως:

    – Πλούσια σε λιπαρά τρόφιμα.
    – Τηγανητά ή τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και χαμηλή θρεπτική αξία.
    – Μπορεί να αισθάνεστε πεινασμένοι, αλλά η κατανάλωση γρήγορου φαγητού με πολλές θερμίδες δεν θα σας ωφελήσει.

    Πηγή: Vita - In.gr

  • Η αποτελεσματική άσκηση που ακονίζει το μυαλό και δυναμώνει κατά 75% τη μνήμη
    Η αποτελεσματική άσκηση που ακονίζει το μυαλό και δυναμώνει κατά 75% τη μνήμη

    Τα σταυρόλεξα και τα Sudoku δεν είναι η μόνη λύση για μυαλό ξυράφι και ακμαίες γνωστικές λειτουργίες, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη - Δείτε ποια είναι η ιδανική γυμναστική για το νου

    Χρόνια τώρα, τα σταυρόλεξα και τα παζλ συστήνονται από μελέτες ως τα ιδανικά εργαλεία για γερό μυαλό μέχρι τα βαθιά γεράματα. Κόντρα σε όσα ήδη γνωρίζαμε, πρόσφατη μελέτη ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Urbana-Champaign στο Ιλινόι (ΗΠΑ) υποστηρίζει ότι το μυστικό, που θα ξεκλειδώσει όλο το γνωστικό δυναμικό των ηλικιωμένων, κρύβεται σε συνδυασμούς δραστηριοτήτων και παιχνιδιών που ακονίζουν το μυαλό.

    Τα ευρήματα της ομάδας με επικεφαλής την Elizabeth A. L. Stine-Morrow, ομότιμης καθηγήτριας Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας, τα οποία δημοσιεύονται στο Intelligence, δείχνουν ότι, όπως και το σώμα, το μυαλό γυμνάζεται καλύτερα μέσα από ένα σύνθετο πρόγραμμα ασκήσεων, κάτι σαν εγκεφαλική καλλισθενική γυμναστική. «Οι άνθρωποι συχνά πιστεύουν ότι ο καλύτερος τρόπος για να γίνεις καλύτερος σε κάτι είναι απλά να το εξασκείς ξανά και ξανά, αλλά η ισχυρή εκμάθηση δεξιοτήτων επιτυγχάνεται στην πραγματικότητα μέσα από τους διάφορους τύπους άσκησης» δήλωσε η Stine-Morrow.

    Η λειτουργική μνήμη

    Στη μελέτη συμμετείχαν 90 ενήλικες 60 έως 87 ετών, που χωρίστηκαν τυχαία τέσσερις ομάδες διανοητικών ασκήσεων, καθεμία από τις οποίες επικεντρωνόταν στη λειτουργική μνήμη ή μνήμη εργασίας (εργαζόμενη μνήμη), η οποία εμπλέκεται στην αποθήκευση πληροφοριών ενόσω εκτελούμε περίπλοκες γνωστικές εργασίες. Χάρη σε αυτήν μπορούμε να θυμόμαστε έναν αριθμό τηλεφώνου ενώ αναζητούμε μια διεύθυνση ή να ακολουθούμε μια περίπλοκη συζήτηση ενώ κάνουμε δικές μας σκέψεις. Η λειτουργική μνήμη αποτελεί κρίσιμη ικανότητα που χάνεται σταδιακά με το γήρας, επηρεάζοντας σχεδόν κάθε σχεδόν πτυχή της καθημερινότητας, από απλές δουλειές έως τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις.

    Όσον αφορά τις δραστηριότητες κάθε ομάδας, οι συμμετέχοντες συμμετείχαν σε συγκεκριμένες ή ποικίλες ασκήσεις που ενεργοποιούσαν τη λειτουργική μνήμη με διαφορετικούς τρόπους. Για παράδειγμα, μια ομάδα εξασκήθηκε στο να θυμάται γράμματα ενώ παράλληλα έκανε γρήγορες κρίσεις σχετικά με λέξεις, και στη συνέχεια άλλαξε δραστηριότητα και κατηγοριοποιούσε αντικείμενα ενώ ταυτόχρονα διατηρούσε λέξεις στη μνήμη της. Με άλλα λόγια, η ομάδα εναλλασσόταν μεταξύ δύο δραστηριοτήτων που απαιτούσαν ταυτόχρονη διανοητική προσπάθεια: η μία ήταν να θυμάται πληροφορίες (π.χ. γράμματα ή λέξεις) και η άλλη να εκτελεί μια διαφορετική εργασία (π.χ. γρήγορες κρίσεις ή κατηγοριοποίηση)

    75% καλύτερη γνωστική ικανότητα

    Μετά από δύο εβδομάδες ενασχόλησης με αυτό το ποικίλο σύνολο «ασκήσεων», ακολούθησαν για όλες τις ομάδες δύο εβδομάδες αξιολόγησης με μια τυπική εργασία για τη λειτουργική μνήμη, γνωστή ως «reading span task», που περιλάμβανε την ανάγνωση προτάσεων, την αξιολόγηση εάν είχαν νόημα και την απομνημόνευση άσχετων γραμμάτων στο ενδιάμεσο.

    Στο τέλος της πειραματικής διαδικασίας, η ομάδα που πέρασε και τις τέσσερις εβδομάδες κάνοντας μόνο την το «reading span task» δεν έδειξε σημαντική βελτίωση. Αντίθετα, η ομάδα που συμμετείχε σε διάφορες ασκήσεις για τη λειτουργική μνήμη πέτυχε καλύτερες επιδόσεις κατά 75% συγκριτικά με τις άλλες ομάδες.

    Αρχή της αμοιβαιότητας στο μυαλό

    Η βελτίωση για την ομάδα της πολυμορφίας στην εξάσκηση δεν φάνηκε εξ αρχής, παρά άρχισε να παρατηρείται -και να εξελίσσεται ραγδαία- όταν οι συμμετέχοντες επιδίδονται σε νέες ασκήσεις. «Η πολυμορφία στις ασκήσεις δεν οδήγησε απευθείας σε καλύτερη απόδοση. Βελτίωσε τη μάθηση. Αυτή η ομάδα ήταν η πιο αργή στη βελτίωση της απόδοσής της στo reading span task, αλλά τελικά έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο» σχολίασε η Stine-Morrow.

    To παραπάνω μοτίβο, κατά το οποίο η ποικιλία στην εξάσκηση οδηγεί σε καλύτερη μάθηση με τον καιρό, συμφωνεί με μια νέα θεωρία που ονομάζεται «αρχή της αμοιβαιότητας» και υποστηρίζει ότι η ανάπτυξη μιας γνωστικής ικανότητας μπορεί να βελτιώσει την ικανότητά μας να μαθαίνουμε άλλες, σχετικές δεξιότητες. Ωστόσο, αυτά τα οφέλη δεν εμφανίζονται αμέσως, αλλά χρειάζονται συνεχή εξάσκηση για να γίνουν αντιληπτά.

    «Εξασκούμαι σε διαφορετικές συνθήκες και περιβάλλοντα. Εξασκούμαι πεινασμένος, κουρασμένος, θυμωμένος και χαρούμενος. Εξασκούμαι σε διαφορετικά τραγούδια, σε διαφορετικές ταχύτητες και κάποιες φορές με διαφορετικό πιάνο. Είναι η ποικιλία της εξάσκησης που με κάνει καλύτερο στην εκτέλεση του έργου» πρόσθεσε ο Ilber Manavbasi, μεταπτυχιακός ερευνητής που συμμετείχε στη μελέτη.

    Πηγή: Ygeiamou.gr

  • Αποθήκευση λίπους: Τι κάνουν σωστά όσοι έχουν κοιλίτσα μεν, αλλά δεν επιβαρύνει την υγεία τους
    Αποθήκευση λίπους: Τι κάνουν σωστά όσοι έχουν κοιλίτσα μεν, αλλά δεν επιβαρύνει την υγεία τους

    Ποια καλή συνήθεια μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που το σώμα μας αποθηκεύει λίπος και να βελτιώσει την υγεία μας σε βάθος χρόνου

    Αν είστε από αυτούς που γυμνάζονται τακτικά και για μεγάλο διάστημα, μπορεί να κάνετε στο σώμα σας κάτι πολύ πιο σημαντικό από το να καίτε θερμίδες ή να διατηρείτε τη φόρμα σας. Μια πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Michigan φέρνει στο φως ενδιαφέροντα ευρήματα για τον τρόπο που η μακροχρόνια άσκηση επηρεάζει την αποθήκευση λίπους στο σώμα σας. Και δεν μιλάμε για απλή απώλεια κιλών, αλλά για το πού και πώς αποθηκεύεται το λίπος – κάτι που είναι εξίσου σημαντικό για την υγεία.

    Σύμφωνα με τη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Nature Metabolism, όσοι ασκούνται συστηματικά για πολλά χρόνια έχουν πιο υγιή λιπώδη ιστό, ειδικά στην περιοχή της κοιλιάς. Ο λόγος; Το σώμα τους αποθηκεύει το λίπος με πιο «ασφαλή» τρόπο. Δηλαδή, αντί να συσσωρεύεται σε επικίνδυνα σημεία, όπως γύρω από τα όργανα (π.χ. στο ήπαρ ή την καρδιά), το λίπος αποθηκεύεται κάτω από το δέρμα με τρόπο που δεν βλάπτει την υγεία.

    Ο επικεφαλής της έρευνας, Jeffrey Horowitz, καθηγητής κινησιολογίας, εξηγεί ότι η χρόνια άσκηση όχι μόνο βοηθά να χάσετε κιλά, αλλά αλλάζει τη σύνθεση του λιπώδους ιστού. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές βρήκαν ότι όσοι ασκούνταν για τουλάχιστον δύο χρόνια (με μέσο όρο τα 11 χρόνια) είχαν λιπώδη ιστό με περισσότερα αιμοφόρα αγγεία, περισσότερα μιτοχόνδρια (τα εργοστάσια ενέργειας των κυττάρων), λιγότερη φλεγμονή και λιγότερο κολλαγόνο που δυσκολεύει τον μεταβολισμό.

    Γιατί είναι σημαντικό

    Μπορεί να πιστεύετε ότι η άσκηση είναι απλώς ένας τρόπος να χάσετε βάρος, αλλά η αλήθεια είναι ότι επηρεάζει τη συνολική υγεία σας σε βαθύτερο επίπεδο. Όταν αποθηκεύεται το λίπος κάτω από το δέρμα (υποδόριος λιπώδης ιστός) αντί γύρω από τα όργανα (σπλαχνικό λίπος), μειώνεται ο κίνδυνος για σοβαρές παθήσεις, όπως οι καρδιαγγειακές νόσοι ή η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος.

    Και αυτό δεν σημαίνει ότι η άσκηση αυξάνει την ποσότητα λίπους που έχετε. Όπως τονίζει ο Horowitz, «αυξάνεται η ικανότητα του σώματος να αποθηκεύει το λίπος σε υγιή σημεία, αν τυχόν πάρετε βάρος». Με άλλα λόγια, ακόμα κι αν κάποια στιγμή πάρετε μερικά κιλά, το σώμα σας είναι προετοιμασμένο να τα αποθηκεύσει με ασφάλεια.

    Ποιο είναι το επόμενο βήμα; Οι επιστήμονες τώρα θέλουν να εμβαθύνουν ακόμα περισσότερο. Ποιο είδος άσκησης είναι το πιο αποτελεσματικό για την αλλαγή του τρόπου που αποθηκεύουμε λίπος; Πόσο επηρεάζονται τα λιποκύτταρα από τη συστηματική άσκηση σε βάθος χρόνου; Τα επόμενα χρόνια, οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα θα μας δώσουν ακόμη πιο σαφείς απαντήσεις για το πώς η άσκηση συμβάλλει όχι μόνο στη σιλουέτα, αλλά και στην υγεία μας συνολικά.

    Οπότε, αν είστε από αυτούς που έχουν βάλει την άσκηση στη ζωή τους, ίσως κάνετε πολύ περισσότερα για το σώμα σας απ’ ό,τι νομίζετε. Και αν δεν γυμνάζεστε ακόμη, ίσως τώρα να είναι η κατάλληλη στιγμή να ξεκινήσετε.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Δεν έχετε χρόνο για γυμναστική; Οι μίνι ασκήσεις που δυναμώνουν την καρδιά και ενισχύουν την αντοχή
    Δεν έχετε χρόνο για γυμναστική; Οι μίνι ασκήσεις που δυναμώνουν την καρδιά και ενισχύουν την αντοχή

    Αφιερώστε μόλις ένα λεπτό από το χρόνο σας, ανακαλύπτοντας ότι η αποτελεσματική άσκηση δεν θέλει κόπο, αλλά τρόπο

    Οι γρήγορες και σύντομες εκρηκτικές ασκήσεις διάρκειας ενός λεπτού ή και λιγότερο θεωρούνται σωτήριες για όσους δεν γυμνάζονται συστηματικά. Πιο συγκεκριμένα, οι έντονες περίοδοι σύντομων ασκήσεων αποτελούν μια σημαντική επιλογή για την υγεία και τη φυσική κατάσταση ανθρώπων που ακολουθούν μια πιο καθιστική ζωή ή αντιμετωπίζουν χρόνιες ασθένειες ή παχυσαρκία, καταστάσεις δηλαδή που τους εμποδίζουν να γυμναστούν τακτικά.

    Ποιες ασκήσεις αποτελούν το μικρό και θρεπτικό «σνακ» των μυών; Τέτοια παραδείγματα ασκήσεων εκρηκτικότητας ή αντοχής, σύμφωνα με τον Δρα Βruno Gualano, αναπληρωτή καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο στη Βραζιλία, είναι το ανέβασμα της σκάλας και οι μικρές ποδηλατικές περίοδοι που χωρίζονται από διαστήματα ωρών.

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), άλλωστε, προτείνει την εκτέλεση μέτριας έντασης άσκησης -τουλάχιστον 150 λεπτών- ωστόσο, οι ενήλικες θα πρέπει να αυξήσουν αυτό το όριο στα 300 λεπτά, για περαιτέρω αύξηση των πλεονεκτημάτων για την υγεία.

    Επειδή αυτός ο στόχος είναι άπιαστος για αρκετούς ανθρώπους, ο καθηγητής Δρ Βruno Gualano δήλωσε στο Διεθνές Συνέδριο για την Παχυσαρκία στο Σάο Πάολο, ότι «οι σύντομες ασκήσεις έκρηξης θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν τις βλαβερές επιπτώσεις του καθιστικού τρόπου ζωής» συμπληρώνοντας ότι «πρόκειται για σύντομες και έντονες ασκήσεις εκρηκτικότητας (ενός λεπτού ή λιγότερο), που μπορούν να είναι πιο αποδοτικές από τα παραδοσιακά προγράμματα άσκησης».

    Δεν υπόσχονται μόνο μυϊκή δύναμη

    Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι αυτή η μορφή άθλησης βελτιώνει την καρδιοαναπνευστική ικανότητα του οργανισμού και την αγγειακή υγεία. Ειδικότερα, έχει διαπιστωθεί από έρευνα ότι, προτιμώντας απλά τις σκάλες από τον ανελκυστήρα, ενισχύεται την αγγειακή υγεία των αντρών χωρίς ιστορικό ιατρικών προβλημάτων, ενώ παράλληλα ωφελούνται εξίσου και τα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα.

    Περαιτέρω οφέλη των μίνι εκρηκτικών ασκήσεων είναι η βελτίωση της μεταβολικής υγείας, η μείωση του χρόνου αδράνειας και η απλότητά τους, καθώς δεν απαιτούν ειδικό εξοπλισμό.

    Πηγή: Ygeiamou.gr

  • Το 31% των ενηλίκων παγκοσμίως δεν αθλείται επαρκώς – Οι σιωπηλοί κίνδυνοι για την υγεία
    Το 31% των ενηλίκων παγκοσμίως δεν αθλείται επαρκώς – Οι σιωπηλοί κίνδυνοι για την υγεία

    Καμπανάκι κινδύνου κρούει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, για την έλλειψη επαρκούς σωματικής δραστηριότητας που έχει ως αποτέλεσμα την απειλή της σωματικής και ψυχικής υγείας του πληθυσμού.

    Ένας στους τρεις ή το 31,3% των ενηλίκων παγκοσμίως δεν έχει επαρκή σωματική δραστηριότητα, καταγράφει μελέτη που έγινε το 2022.

    Δηλαδή περίπου 1,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι είχαν σωματική δραστηριότητα μικρότερη από τη συνιστώμενη για την υγεία.

    Πρόκειται για αύξηση σχεδόν 5 μονάδων σε σχέση με το 2010, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, κυρίως του ΠΟΥ, που παρουσιάστηκαν στο The Lancet Global Health

    «Η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας είναι μια σιωπηλή απειλή για την παγκόσμια υγεία» και «δυστυχώς ο κόσμος δεν πηγαίνει προς τη σωστή κατεύθυνση», σχολίασε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Ρούντιγκερ Κρεχ διευθυντής προώθησης της υγείας στον ΠΟΥ, κάνοντας λόγο για μια τάση «αντίθετη με τις προσδοκίες».

    Για τη δρ. Φιόνα Μπουλ επικεφαλής του τμήματος σωματικής δραστηριότητας του ΠΟΥ τα αποτελέσματα αυτά κρούουν τον «κώδωνα κινδύνου».

    Αν συνεχιστεί η τρέχουσα τάση, ως το 2030 το 35% των ενηλίκων δεν θα έχει επαρκή σωματική δραστηριότητα, επεσήμαναν οι ειδικοί. Αντίθετα, ο παγκόσμιος στόχος μείωσης του ποσοστού αυτού στο 15% ως το 2030 απομακρύνεται ακόμη περισσότερο.

    Τι συνιστά ο ΠΟΥ για την διατήρηση της καλής υγείας

    Για τη διατήρηση της καλής υγείας ο ΠΟΥ συνιστά στους ενήλικες τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας σωματικής δραστηριότητας την εβδομάδα (περπάτημα, ποδηλασία, κολύμπι…) ή 75 λεπτά έντονης σωματικής δραστηριότητας (τρέξιμο, ομαδικά αθλήματα …).

    Η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας εκθέτει τους ενήλικες σε αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη τύπου 2, κάποιους καρκίνους – όπως του στήθους και του εντέρου--, αλλά και σε ψυχικά προβλήματα, υπενθύμισε ο Κρεχ.

    Εξάλλου η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας αποτελεί και «οικονομικό βάρος για τα συστήματα υγείας», σύμφωνα με τη δρ. Λιάν Ράλεϊ του τμήματος μη μεταδιδόμενων ασθενειών του ΠΟΥ.

    Οι περιοχές που παρατηρήθηκε η μεγαλύτερη έλλειψη σωματικής δραστηριότητας μεταξύ των ενηλίκων το 2022 ήταν η Ασία- Ειρηνικός (48%) και η νότια Ασία (45%). Στον αντίποδα βρίσκεται η Ωκεανία (14%) και η υποσαχάρια Αφρική.

    Περισσότερο από το 50% σε δέκα χώρες (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κουβέιτ, Κούβα, Λίβανος, Νότια Κορέα, Παναμάς, Κατάρ, Ιράκ, Πορτογαλία, Σαουδική Αραβία) δεν έχουν επαρκή σωματική δραστηριότητα. Το ποσοστό αυτό πέφτει κάτω από το 10% σε 15 χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, στις πλούσιες δυτικές χώρες, στην Ωκεανία και τη νότια Ασία.

    Ακόμη μία τάση που παρατηρείται είναι ότι η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας αφορά περισσότερο τις γυναίκες (33,8%) σε σχέση με τους άνδρες (28,7%).

    Σχεδόν στο ένα τρίτο των χωρών η διαφορά μεταξύ των ανδρών και των γυναικών ξεπερνά τις δέκα μονάδες. Στο Αφγανιστάν, το Πακιστάν, την Κούβα, τη Γουιάνα, το Ιράν και τις Μπαχάμες η διαφορά φτάνει τουλάχιστον τις 20 μονάδες.

    Και η ηλικία παίζει ρόλο, με τη σωματική δραστηριότητα να μειώνεται μετά την ηλικία των 60 ετών.

    Πώς εξηγείται το φαινόμενο αυτό; «Υπάρχουν πολλές αιτίες», σύμφωνα με τη Φιόνα Μπουλ, μεταξύ των οποίων η επικράτηση πιο καθιστικών εργασιών, οι μετακινήσεις με αυτοκίνητο ή μέσα μεταφοράς και τα χόμπι που συνδέονται με μια οθόνη.

    Πηγή: Cnn.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο