Δευτέρα, 03 Ιουνίου 2024 20:57

Σαλμονέλα: Τα 4 συμπτώματα - Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Μέσα σε έως και 72 ώρες από την έκθεση στο μικρόβιο της σαλμονέλας μπορεί να εκδηλωθούν πολλά συμπτώματα.

Η σαλμονέλα (ή σαλμονέλωση) είναι μία μεταδοτική ασθένεια που προκαλεί ναυτία, διάρροια, εμετό και οξεία γαστρεντερίτιδα, η οποία μπορεί να αποβεί και θανατηφόρα.

Πάντως, εάν το μικρόβιο της σαλμονέλας μπει στην κυκλοφορία του αίματος, τότε μπορεί να προκαλέσει πολύ σοβαρά προβλήματα και δη σε ανθρώπους, οι οποίοι ανήκουν σε περιπτώσεις υψηλού κινδύνου. Μερικές τέτοιες κατηγορίες ατόμων είναι οι φορείς AIDS, οι οποίοι έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, οι καρκινοπαθείς που έλαβαν πρόσφατα χημειοθεραπεία, οι ασθενείς με δρεπανοκυτταρική αναιμία, στην οποία υπάρχει διαταραχή των ερυθρών αιμοσφαιρίων, καθώς και οι μεταμοσχευμένοι ασθενείς.

Τα συμπτώματα της σαλμονέλας

Η έκθεση στο μικρόβιο της σαλμονέλας μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους, όπως είναι η κακή υγιεινή (π.χ. ένα μολυσμένο άτομο δεν πλένει τα χέρια του), το νερό, τα τρόφιμα, αλλά και γενικότερα οι βρόμικες επιφάνειες.

Έτσι, μέσα σε έως και 72 ώρες από την έκθεση στο μικρόβιο της σαλμονέλας, μπορεί να εκδηλωθούν πολλά συμπτώματα, τα οποία - μεταξύ άλλων - είναι τα εξής:

  • Ναυτία ή έμετος

  • Πυρετός

  • Διάρροια (υδαρής ή αιματηρή)

  • Πόνος στην κοιλιά

Ποια η θεραπεία της σαλμονέλας

Τα συμπτώματα διαρκούν περίπου από 4 έως 7 ημέρες και πολλοί ασθενείς αναρρώνουν χωρίς ειδική θεραπεία. Ωστόσο, υπάρχουν οξείες περιπτώσεις για τις οποίες απαιτείται ακόμη και νοσηλεία κατά την οποία χορηγείται συνήθως ενδοφλέβια αντιβιοτική θεραπεία. Ανησυχητική είναι η κατάσταση ενός ασθενούς όταν έχει έντονο πόνο στην κοιλιά, δεν μπορεί να φάει ή να πιει, κάνει εμετό ή κόπρανα με αίμα, έχει υψηλό πυρετό (πάνω από 38°C).

Πηγή: iEidiseis.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 03 Ιουνίου 2024 20:07

Σχετικά Άρθρα

  • Δυτ. Ελλάδα: Στα 154 τα κρούσματα λοιμωδών νοσημάτων για το 2023
    Δυτ. Ελλάδα: Στα 154 τα κρούσματα λοιμωδών νοσημάτων για το 2023

    Αύξηση σε φυματίωση και σαλμονέλα

    Στα 154 επιβεβαιωμένα κρούσματα διαφόρων λοιμωδών νοσημάτων, για το έτος 2023, καταγράφονται στη Δυτική Ελλάδα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ, κατατάσσοντάς την στην έκτη θέση των Περιφερειών με τα περισσότερα περιστατικά.

    Από αυτά, τα 27 αφορούν στη σαλμονέλωση, τα 32 στη φυματίωση, 16 ήταν τα κρούσματα της γρίπης και επίσης 16 κρούσματα λοίμωξης από Καμπυλοβακτηρίδιο.

    Από τη γεωγραφική κατανομή των τεσσάρων λοιμωδών νοσημάτων, παρατηρείται ότι τα περισσότερα κρούσματα σαλμονέλωσης καταγράφηκαν στην Περιφέρεια της Αττικής (39,3%), στην Κεντρική Μακεδονία (12,0%) και στην Πελοπόννησο (9,0%), με τη Δυτική Ελλάδα να κατέχει το 2,9%. Τα υψηλότερα ποσοστά κρουσμάτων φυματίωσης εμφανίστηκαν στην Περιφέρεια της Αττικής (39,5%) και ακολουθούν η Κεντρική Μακεδονία (9,3%) και η Πελοπόννησος (8,3%) με πολύ χαμηλότερα ποσοστά και η Δυτική Ελλάδα με 6,5%.

    Η γρίπη παρουσίασε μεγάλη συγκέντρωση στην Αττική (48,7%) και ακολουθεί η Κεντρική Μακεδονία (19,8%) και η Θεσσαλία (14,4%) με μόλις 1,4% στη Δυτική Ελλάδα, ενώ για τη λοίμωξη από το καμπυλοβακτηρίδιο, τα μεγαλύτερα ποσοστά εμφάνισαν η Αττική (55,4%) και ακολουθούν η Κρήτη (14,0%) και η Θεσσαλία (10,7%) με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να σημειώνει 2,5%.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του έτους 2023, τα κρούσματα των λοιμωδών νοσημάτων ανήλθαν στο σύνολο της χώρας σε 4.143 έναντι 3.563 κρουσμάτων που δηλώθηκαν κατά το 2022 παρουσιάζοντας αύξηση 16,3%. Το έτος 2023 τα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα γρίπης παρουσίασαν μείωση κατά 23,6% (1.184 από 1.550), ενώ τα κρούσματα ιλαράς παρέμειναν μηδενικά, όπως και τα έτη 2022 και 2021.

    Συγκριτικά με το 2022, η σαλμονέλωση αυξήθηκε κατά 46,3% και η φυματίωση κατά 54,4%. Με βάση τον αριθμό των κρουσμάτων, η σαλμονέλωση κορυφώθηκε τους καλοκαιρινούς μήνες και τα περισσότερα κρούσματα παρατηρήθηκαν κατά τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο Ο αριθμός των κρουσμάτων φυματίωσης αυξήθηκε τον Απρίλιο παρουσίασε κάμψη το καλοκαίρι και άρχισε να ανεβαίνει τους μήνες του φθινοπώρου με κορύφωση τον Δεκέμβριο. Τα κρούσματα της γρίπης ήταν αυξημένα το Ιανουάριο, σταδιακά μειώθηκαν τους επόμενους μήνες και αυξήθηκαν το φθινόπωρο, με κορύφωση τον μήνα Δεκέμβριο. Τα κρούσματα της λοίμωξης από καμπυλοβακτηρίδιο αυξήθηκαν σταδιακά το καλοκαίρι, με κορύφωση τον Οκτώβριο.

    Επιπλέον, η λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου παρουσίασε μείωση κατά 76,5% το 2023 σε σχέση με το 2022, με την μεγαλύτερη μείωση να εμφανίζεται τον Αύγουστο συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2022.

    Φωτογραφία αρχείου: Freepik/brgfx

  • Στρεπτόκοκκος: Τα συμπτώματα που πρέπει να μας θορυβήσουν - Οδηγίες μετά το άνοιγμα των σχολείων
    Στρεπτόκοκκος: Τα συμπτώματα που πρέπει να μας θορυβήσουν - Οδηγίες μετά το άνοιγμα των σχολείων

    Έξαρση παρουσιάζει στην Ελλάδα ο διεισδυτικός στρεπτόκοκκος Α με αποτέλεσμα ο Εθνικός Οργανισμός Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ) να εκδώσει νέες, επικαιροποιημένες κατευθυντήριες οδηγίες προς τους γιατρούς για την αντιμετώπιση των λοιμώξεων από στρεπτόκοκκο.

    «Ο στρεπτόκοκκος χρειάζεται αντιβίωση, δεν ”κάνει τον κύκλο του”», είπε σήμερα το πρωί ο αναπληρωτής καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνηςμιλώντας στο Action24.

    Οι νέες οδηγίες του ΕΟΔΥ

    «Στους γιατρούς και στους επαγγελματίες υγείας ο ΕΟΔΥ λέει ότι αν υπάρχει υποψία θα πρέπει να γίνεται το streptest και αυτό δεν μπορεί να γίνεται στα φαρμακεία αλλά πρέπει να γίνεται από γιατρό γιατί πρέπει να πάει βαθιά στον φάρυγγα. Δεν μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας, γιατί υπάρχει το αντανακλαστικό και η γλώσσα κλείνει τον φάρυγγα. Πρέπει να μπει γλωσσοπίεστρο, πρέπει να γίνει αυτή η διαδικασία και να μπει βαθιά στον φάρυγγα ο στειλεός», τόνισε.

    Τα πρώτα συμπτώματα

    «Ο στρεπτόκοκκος προκαλεί μια πολύ κοινή λοίμωξη που είναι η αμυγδαλίτιδα. Όταν κάποιος έχει πονόλαιμο και δεν έχει συνάχι και αισθάνεται κάπως πρησμένες τις αμυδαλές του αυτό ειναι το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα η λεγόμενη στρεπτοκοκκική κοινάγχη, φυραγγοαμυγδαλίτιδα. Ωστόσο θα πρεπει να πούμε ότι μπορεί να εμφανιστεί και με άλλα συμπτώματα ή ως επιμόλυνση μιας ιογενούς λοίμωξης».

    Οδηγίες για τα παιδιά

    «Σε παιδιάκια, αν ειναι μικρότερα των τριων μηνών και έχουν πυρετό 38, καλό είναι να τα δει γιατρός αλλά και αν είναι μεγαλύτερα καλά και έχουν πυρετό πάνω από 39, πάλι καλό ειναι να τα δει ο παιδίατρος.

    Σπάνια, όχι τόσο συχνά μπορεί ο στρεπτόκοκκος να προκαλέσει μια δερματική λοίμωξη και αν υπάρχουν συμπτώματα όπως πύον σε σπυράκια που δεν φεύγουν, καλό είναι και αυτό να ελεγχθεί.

    Σε σχέση με το άνοιγμα των σχολείων είπε ότι ο στρεπτόκοκκος σίγουρα μεταδίδεται πιο εύκολα σε περιβάλλοντα όπως ειναι το σχολείο. «Ωστόσο οι στατιστικές που έχουμε περιλαμβάνουν την περσινή χρονιά από τον Ιανουάριο μέχρι τώρα οποτε εχει καταγραφει αυτό στις στατιστικές. Δεν ξέρουμε πώς θα είναι η φετινή χρονιά ωστόσο αντιμετωπίζεται πολύ εύκολα με μια αντιβιωση», είπε.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Κορονοϊός: Η νέα υποπαραλλαγή ονομάζεται XEC και εξαπλώνεται τρομακτικά γρήγορα - Ποια τα συμπτώματα
    Κορονοϊός: Η νέα υποπαραλλαγή ονομάζεται XEC και εξαπλώνεται τρομακτικά γρήγορα - Ποια τα συμπτώματα

    Μία νέα υποπαραλλαγή του κορονοϊού, η XEC, εξαπλώνεται στην Ευρώπη, όντως ισχυρότερη και προκαλώντας ανησυχία τους ειδικούς.

    Το στέλεχος XEC εντοπίστηκε πρώτη φορά τον Ιούνιο στη Γερμανία και έχει ταυτοποιηθεί σε 15 χώρες σε τρεις ηπείρους. Σύμφωνα με επιστήμονες, η υποπαραλλαγή αυτή αναμένεται να είναι η κυρίαρχη σε λίγους μήνες όταν πέσουν οι θερμοκρασίες και ψυχράνει ο καιρός.

    Τα χαρακτηριστικά της νέας υποπαραλλαγής
    Η XEC αποτελεί συνδυασμό των παραλλαγών KS.1.1 (ανήκει στην κατηγορία FLiRT) και KP.3.3 (γνωστή και ως FLuQE variant) και οι μολύνσεις της αυξάνονται με ρυθμό 3,8% την ημέρα ή 27% την εβδομάδα, κάτι που την καθιστά μία από τις ταχύτερα διαδιδόμενες υποπαραλλαγές του κορονοϊού μέχρι στιγμής.

    Ο καθηγητής Μοριακής Ιατρικής και αντιπρόεδρος του Ερευνητικού Ινστιτούτου Scripps στην Καλιφόρνια, δρ Έρικ Τόπολ, μιλώντας στους Los Angeles Times υπογράμμισε πως η XΕC «μόλις τώρα αρχίζει να εξαπλώνεται ανά την υφήλιο και εδώ» καθώς η διάδοσή της είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο στις ΗΠΑ και «αυτό θα πάρει πολλές εβδομάδες, δύο μήνες προτού κυριαρχήσει παγκοσμίως» προκαλώντας νέο κύμα κρουσμάτων.

    H δρ Ελίζαμπεθ Χάντσον, επικεφαλής του τμήματος Λοιμωδών Νοσημάτων στο Kaiser Permanente της Νότιας Καλιφόρνιας, δήλωσε από πλευράς της πως οι ειδικοί υγείας θα συνεχίσουν να παρακολουθούν τις ερχόμενες εβδομάδες την εξέλιξη της εξάπλωσης της νέας υποπαραλλαγής.

    Όπως είπε, κρούσματα της XEC έχουν ήδη αναφερθεί στη δυτική Ευρώπη, περιλαμβανομένης της Γερμανίας και της Ολλανδίας και μεταδίδεται γρήγορα.

    Τα συμπτώματα

    Η νέα υποπαραλλαγή του κορονοϊού προκαλεί συμπτώματα παρόμοια με εκείνα κοινών ασθενειών.

    Οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν σε λίγες εβδομάδες, αλλά ορισμένοι χρειάζονται μεγαλύτερο διάστημα. Κάποιοι ίσως χρειαστεί να νοσηλευθούν σε νοσοκομείο.

    Τα συνήθη συμπτώματα της XEC περιλαμβάνουν πυρετό, επίμονο βήχα, ανοσμία και αγευσία, δύσπνοια και αίσθημα κόπωσης ή εξάντλησης.

    Παράλληλα, περιλαμβάνουν και συμπτώματα, που παραπέμπουν συνήθως σε κρύωμα, όπως πονοκέφαλος, πονόλαιμος, βουλωμένη μύτη καθώς και απώλεια της όρεξης, διάρροια και αδιαθεσία.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Βρέφος και 10χρονο παιδί στην Εντατική με σαλμονέλα
    Βρέφος και 10χρονο παιδί στην Εντατική με σαλμονέλα

    Το μικρόβιο πιθανό να μεταδόθηκε στο βρέφος από μία λάθος κίνηση των γονέων

    Στην ΜΕΘ Παίδων του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου, νοσηλεύονται δύο παιδιά, τα οποία προσβλήθηκαν από το μικρόβιο της σαλμονέλας.

    Σύμφωνα με το Ράδιο Κρήτη, ο επόπτης της Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης, Αντώνης Παπαδάκης δήλωσε ότι η πρώτη περίπτωση αφορά σε ένα βρέφος μόλις 5 μηνών και το άλλο σε ένα 10χρονο παιδί.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, η περίπτωση του 5 μηνών βρέφους δείχνει ότι είναι πολύ πιθανό, το μικρόβιο να μεταδόθηκε στο βρέφος από μία λάθος κίνηση των γονέων οι οποίοι ενδεχομένως να άγγιξαν με γυμνά χέρια ωμό κρέας ή κάποιο άλλο ωμό φαγητό και στη συνέχεια αντικείμενα του βρέφους.

    Σύμφωνα με τον ίδιο η νόσηση από σαλμονέλα είναι πιο σοβαρή από τη νόσηση με νοροϊό και για τον λόγο αυτό τα παιδιά κρίθηκε απαραίτητο να νοσηλευτούν στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

    Όπως εξήγησε ο υγιεινολόγος, τα συμπτώματα της σαλμονέλλωσης είναι η γαστρεντερίτιδα, οι εμετοί, οι διάρροιες και η αδυναμία σίτισης.

    Ο επόπτης δημόσιας υγείας επέστησε την προσοχή στους γονείς σχετικά με το μικρόβιο της σαλμονέλας επισημαίνοντας ότι οι κινήσεις μέσα στο σπίτι ειδικά όταν έχουμε μικρά παιδιά θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές.

    Πηγή: cnn.gr

  • Μικροσκοπικά ερπετά ύποπτα για κρούσματα σαλμονέλας σε παιδιά – Τι να προσέξετε
    Μικροσκοπικά ερπετά ύποπτα για κρούσματα σαλμονέλας σε παιδιά – Τι να προσέξετε

    Περιπτώσεις σαλμονέλας σε ανηλίκους μετά την επαφή τους με μικρές οικόσιτες χελώνες καταγράφηκαν από το CDC στις ΗΠΑ

    Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) ανακοίνωσαν πριν από μερικές ημέρες ότι διερευνούν ορισμένα περιστατικά σαλμονέλας, σε ανηλίκους που σχετίζονται με την επαφή με μικρές χελώνες (με κέλυφος μήκους μικρότερου από 10 εκατοστά).

    Πιο συγκεκριμένα, οι ειδικοί του Οργανισμού έλαβαν αναφορές για κρούσματα σαλμονέλας από 21 πολιτείες που συνδέονται με την επαφή με τα συγκεκριμένα ζώα, που φρόντιζαν ως οικόσιτα οι οικογένειες. Στην πλειονότητά τους αφορούν μικρά παιδιά. Συγκεκριμένα, πρόκειται για 17 παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών και για 10 παιδιά ηλικίας κάτω του 1 έτους. Το 48% των περιστατικών έχουν νοσηλευτεί σε νοσοκομείο (23 από τα 37), χωρίς ευτυχώς να έχουν αναφερθεί θάνατοι.

    Οι κατοικίδιες χελώνες οποιουδήποτε μεγέθους, σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί να μεταφέρουν το μικρόβιο της σαλμονέλας στα περιττώματά τους, ακόμη και αν φαίνονται υγιείς και καθαρές. Αυτά τα μικρόβια μπορούν εύκολα να εξαπλωθούν στο σώμα τους, στο νερό του ενυδρείου και σε οτιδήποτε υπάρχει στην περιοχή όπου ζουν και περιφέρονται. Το μικρόβιο μπορεί να μεταφερθεί με το άγγιγμα του ζώου ή οτιδήποτε άλλο στο περιβάλλον του, εάν δεν έχουν τηρηθεί οι κανόνες υγιεινής και το τακτικό πλύσιμο των χεριών.

    Αν και με έναν ομοσπονδιακό νόμο απαγορεύεται η πώληση και η διανομή χελωνών με κέλυφος μικρότερο από 10 εκατοστά στις ΗΠΑ, λόγω των επανειλημμένων ασθενειών και κρουσμάτων, υπάρχουν και καταστήματα κατοικίδιων ζώων και υπαίθριες αγορές που συνεχίζουν να πωλούν μικρές χελώνες καθώς και διαδικτυακά καταστήματα.

    Διαλέγοντας το σωστό κατοικίδιο

    Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι κατοικίδιες χελώνες δε συνιστώνται ως κατοικίδια για παιδιά κάτω των 5 ετών αλλά και για ενήλικες 65 ετών και άνω καθώς και για άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, που κινδυνεύουν να προσβληθούν από σοβαρή ασθένεια από μικρόβια που μπορεί να μεταφέρουν τα εν λόγω ζώα.

    Όσοι επιλέγουν, ωστόσο, μια μικρή χελώνα, θα πρέπει να φροντίζουν για τις συνθήκες υγιεινής, πλένοντας πάντα τα χέρια με σαπούνι μετά το άγγιγμα, το τάισμα και την εν γένει φροντίδα της, συμπεριλαμβανομένης της καθαριότητας του ενυδρείου. Το ίδιο θα πρέπει να κάνουν και τα παιδιά. Όσον αφορά την καθαριότητα του χώρου της χελώνας, συστήνεται να χρησιμοποιείται μια μπανιέρα και ένα σφουγγάρι μόνο για αυτή τη χρήση. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ο νεροχύτης ή η μπανιέρα, αλλά πρέπει να απομακρυνθούν τα αντικείμενα των ανθρώπων και φυσικά να γίνει σχολαστικός καθαρισμός τους μετά.

    Οι ειδικοί επισημαίνουν επίσης ότι θα πρέπει να ακολουθούνται και ορισμένοι κανόνες συμπεριφοράς, όπως το να αποφεύγονται στενές επαφές με τη χελώνα ή το να τρώτε και να πίνετε κοντά της, καθώς είναι εύκολο να μεταφερθεί το μικρόβιο στην τροφή ή το ποτό. Γι’ αυτό, ο χώρος της θα πρέπει να βρίσκεται μακριά από την κουζίνα ή οποιονδήποτε χώρο αποθηκεύονται τρόφιμα.

    Τέλος, σε περίπτωση που η χελώνα δεν φαίνεται πλέον ιδανικό κατοικίδιο, οι ειδικοί συμβουλεύουν να μην απελευθερώνεται στη φύση, αλλά να γίνεται επικοινωνία με το τοπικό κατάστημα κατοικίδιων ζώων ή με έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό για τη διάσωση ερπετών.

    Τα ανησυχητικά συμπτώματα

    Απευθυνθείτε στο γιατρό σας σε περίπτωση που εσείς ή τα παιδιά σας εμφανίσετε συμπτώματα, όπως:

    • Υψηλός πυρετός
    • Διάρροια για περισσότερες από 3 ημέρες που δεν βελτιώνεται
    • Διάρροια με αίμα
    • Εμετός
    • Σημάδια αφυδάτωσης, όπως ξηροστομία και ζαλάδα.

    Πηγή: ygeiamou.gr

  • Τα συμπτώματα του Covid το καλοκαίρι του 2024
    Τα συμπτώματα του Covid το καλοκαίρι του 2024

    Κορονοϊός το καλοκαίρι του 2024, ποια είναι τα συμπτώματα.

    Ποια είναι τα πιο συχνά συμπτώματα του κορονοϊού το καλοκαίρι του 2024;

    Σε έξαρση βρίσκεται ο κορονοϊός το καλοκαίρι του 2024 καθώς τα κρούσματα ολοένα και αυξάνονται.

    Μάλιστα, όπως έχει αναφέρει η γιατρός και πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, η κατάσταση φέτος διαφέρει. Πέρσι, το καλοκαίρι του 2023, υπήρχαν 187 κρούσματα, ενώ φέτος έχουμε 600.

    Όπως είπε είμαστε στην κατάσταση του 2022. Εξήγησε δε ότι το νέο στέλεχος FLiRT, είναι πολύ μεταδοτικό αλλά παρουσιάζει ήπια κλινική εικόνα για τους νέους αλλά οι ηλικιωμένοι και όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να επικοινωνούν με τον γιατρό τους για πιθανή αντιική αγωγή.

    Στα συμπτώματα του covid είναι ο πυρετός που διαρκεί συνήθως δύο ημέρες και συνοδεύεται από αδυναμία και καταβολή. Από την τρίτη μέρα τα συμπτώματα υποχωρούν.

    Τονίζεται ότι τα κύρια συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν συνήθως:

    • πυρετό
    • ξηρό βήχα
    • καταβολή/αδυναμία

    Επιπλέον, μερικοί ασθενείς εμφανίζουν:

    • πονόλαιμο
    • αρθραλγίες/μυαλγίες
    • ρινική συμφόρηση

    Τα συμπτώματα είναι συνήθως ήπια και περίπου το 80% των ασθενών αναρρώνουν χωρίς ανάγκη ειδικής θεραπείας. Ωστόσο αν αυτά επιμένουν πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας.

    Τι να κάνετε για να μην κολλήσετε κορονοϊό το καλοκαίρι

    Για να μειώσετε τον κίνδυνο λοίμωξης από τον covid ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες:

    • Εμβολιασμός: Εμβολιαστείτε κατά της COVID-19.
    • Αποφυγή Συγκεντρώσεων: Αποφύγετε τις μεγάλες συγκεντρώσεις.
    • Χρήση Μάσκας: Φοράτε μάσκα όταν δεν είναι δυνατή η τήρηση φυσικής απόστασης.
    • Τακτικό Πλύσιμο Χεριών: Πλένετε τακτικά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα ή χρησιμοποιείτε αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα.
    • Αερισμός Χώρων: Ανοίγετε τα παράθυρα τακτικά για να βελτιώσετε τον αερισμό του χώρου.

    Πηγή: iEidiseis.gr

  • Τα συμπτώματα της θερμοπληξίας και 12 tips για να προστατευτείτε
    Τα συμπτώματα της θερμοπληξίας και 12 tips για να προστατευτείτε

    Τι πρέπει να κάνετε εάν κάποιο άτομο δίπλα σας υποστεί θερμοπληξία.

    Έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους ενός κύματος καύσωνα αποτελεί η θερμοπληξία, δηλαδή η αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος σε επικίνδυνα επίπεδα.

    Η θερμοπληξία αποτελεί μία επείγουσα κλινική κατάσταση και προσβάλλει κυρίως ηλικιωμένα και εξασθενημένα άτομα, ενώ τα συμπτώματά της μπορεί να μοιάζουν με αυτά της καρδιακής προσβολής ή του εγκεφαλικού επεισοδίου.

    Θερμοπληξία: Τα συμπτώματα

    Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, τα συμπτώματα της θερμοπληξίας είναι τα εξής:

    • Υψηλή θερμοκρασία σώματος
    • Ερεθισμένο, ερυθρό, ξηρό ή υγρό δέρμα
    • Γρήγορος και δυνατός καρδιακός παλμός
    • Πονοκέφαλος
    • Ζάλη
    • Ναυτία
    • Σύγχυση
    • Λιποθυμία

    Σε περίπτωση που βρεθείτε κοντά σε κάποιο άτομο που υπέστη θερμοκρασία, ο ΕΟΔΥ συνιστά:

    • Να καλέσετε ασθενοφόρο
    • Να μετακινήσετε το άτομο σε πιο δροσερό μέρος
    • Να εξασφαλίσετε την πτώση της θερμοκρασίας του σώματος του ατόμου, παρέχοντάς του δροσερά ρούχα ή κάνοντάς του ένα δροσερό μπάνιο
    • Να μην δώσετε στο άτομο να πιει
    Τα συμπτώματα της θερμικής εξάντλησης
    • Έντονη εφίδρωση
    • Κρύο, ωχρό και υγρό δέρμα
    • Γρήγορος, ασθενής καρδιακός παλμός
    • Ναυτία ή έμετος
    • Μυϊκές κράμπες
    • Κούραση ή αδυναμία
    • Ζαλάδα
    • Πονοκέφαλος
    • Λιποθυμία

    Τι να κάνετε:

    • Μετακινηθείτε σε δροσερή τοποθεσία
    • Χαλαρώστε τα ρούχα σας
    • Εφαρμόστε δροσερά, υγρά ρούχα στο σώμα ή κάντε ένα δροσερό μπάνιο
    • Πιείτε μερικές γουλιές νερό

    Αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια σε περίπτωση που:

    • Έχετε εμέτους
    • Τα συμπτώματα επιδεινώνονται
    • Τα συμπτώματα διαρκούν περισσότερο από μία ώρα
    Ο «δωδεκάλογος» της προστασίας από τη θερμοπληξία

    Τον «δωδεκάλογο» της προστασίας από τη θερμοπληξία, κατά τις ημέρες που η θερμοκρασία ξεπερνά τους 30-35 βαθμούς Κελσίου, κοινοποιεί στους πολίτες το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ), διατυπώνοντας τις εξής συμβουλές:

    • Το ντύσιμο πρέπει να είναι ελαφρύ, άνετο και ανοιχτόχρωμο, με ρούχα από πορώδη υλικά, ώστε να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα.
    • Η χρήση καπέλου και γενικά καλύμματος κεφαλής από φυσικά υλικά και με καλό αερισμό επιβάλλεται.
    • Η χρήση μαύρων, ή σκουρόχρωμων γυαλιών, που φέρουν ετικέτα «UV400» ή «100% protection» και το σήμα CE είναι απαραίτητη, προκειμένου τα μάτια να προστατεύονται από την έντονη ακτινοβολία ή την αντανάκλαση του ηλίου.
    • Καλό είναι να αποφεύγεται η έκθεση στον ήλιο και να προτιμάται η παραμονή σε σκιερά και δροσερά μέρη, όταν οι θερμοκρασίες είναι υψηλές.
    • Συνιστάται να αποφεύγονται χώροι όπου επικρατεί συνωστισμός.
    • Η αποφυγή των βαριών σωματικών εργασιών, ιδιαίτερα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία είναι απαραίτητη.
    • Οι πολίτες καλό είναι να μην τρέχουν πολλή ώρα στον ήλιο.
    • Τα πολλά χλιαρά ντους, κατά τη διάρκεια της μέρας, αλλά και η τοποθέτηση υγρού πανιού στο κεφάλι και στον λαιμό μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της θερμοπληξίας.
    • Συνιστάται η λήψη άφθονων υγρών, όπως νερού και χυμών φρούτων. Αν η εφίδρωση είναι μεγάλη, συνιστάται η πρόσθετη λήψη αλατιού, για να κρατηθεί το επίπεδο υγρών, στον οργανισμό. Επίσης, συνιστάται η αποφυγή των οινοπνευματωδών ποτών.
    • Προτείνεται η λήψη μικρών και ελαφριών γευμάτων, με έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά και ο περιορισμός της κατανάλωσης λιπαρών.
    • Τα πολύωρα ταξίδια, με διάφορα μέσα συγκοινωνίας, προτείνεται να αποφεύγονται.
    • Άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, καρδιαγγειακά, κλπ.) θα πρέπει να συμβουλευτούν τον θεράποντα γιατρό τους για εφαρμογή ειδικών, για την περίπτωσή τους, οδηγιών. Ιδιαίτερα όσοι παίρνουν φάρμακα είναι απαραίτητο να συμβουλευτούν τον γιατρό τους, αν πρέπει να τα συνεχίσουν και σε ποια δοσολογία, γιατί μερικά εξ αυτών έχουν την ιδιότητα να αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος.
    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Τα συμπτώματα του κοκκύτη σε ενήλικες και παιδιά – Τι πρέπει να προσέξετε
    Τα συμπτώματα του κοκκύτη σε ενήλικες και παιδιά – Τι πρέπει να προσέξετε

    Τα συμπτώματα του κοκκύτη που πρέπει να προσέχετε.

    Σε τεράστια έξαρση βρίσκονται τα κρούσματα του κοκκύτη, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ.

    Με βάση τα τελευταία στοιχεία, τους πρώτους 5 μήνες του 2024 έχουν καταγραφεί συνολικά 230 επιβεβαιωμένα κρούσματα. Σημειώνουμε ότι κατά την ίδια περίοδο, πέρυσι είχαν σημειωθεί μόλις 9 κρούσματα.

    Ο κοκκύτης είναι ένα βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος. Αν και μπορούν να κολλήσουν άτομα κάθε ηλικίας, ο κοκκύτης φαίνεται να προσβάλλει κυρίως παιδιά, νεαρούς εφήβους και βρέφη που δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

    Η μετάδοση γίνεται αερογενώς με σταγονίδια ή με άμεση επαφή με εκκρίσεις από το αναπνευστικό σύστημα νοσούντων ατόμων. Σε εμβολιασμένους πληθυσμούς, τα βακτήρια συχνά μεταφέρονται στο σπίτι από ένα μεγαλύτερο σε ηλικία αδερφάκι ή μερικές φορές από έναν ενήλικα.

    Ποια είναι τα συμπτώματα του κοκκύτη

    Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως 7 έως 10 ημέρες μετά τη λοίμωξη, αλλά μπορεί να εμφανιστούν έως και 21 ημέρες μετά. Συνολικά, διακρίνονται 3 στάδια της νόσου.

    Πρόδρομο/καταρροϊκό στάδιο: Το πρώτο στάδιο διαρκεί 1 – 2 εβδομάδες, κατά τις οποίες ο ασθενής εμφανίζει συμπτώματα παρόμοια με εκείνα του κοινού κρυολογήματος, δηλαδή:

    • Φτέρνισμα
    • Καταρροή
    • Ήπιος πυρετός
    • Ήπιος βήχας

    Παροξυσμικό στάδιο: Μετά από δύο εβδομάδες, ο ασθενής περνά στο δεύτερο στάδιο της νόσου, όπου:

    • Ο βήχας γίνεται εντονότερος
    • Υπάρχουν επεισόδια παροξυσμικού βήχα, ακολουθούμενου από εισπνευστικό συριγμό (κοκκοράκι). Ο παροξυσμός περιλαμβάνει επεισόδια βήχα που διαδέχονται το ένα το άλλο με αυξανόμενη ένταση. Οι παροξυσμοί του βήχα κάνουν αρχικά την εμφάνισή τους κατά τη διάρκεια της νύχτας και γίνονται ολοένα συχνότεροι, μέχρι που φθάνουν κατά μέσο όρο τους 15 το 24ωρο.

    Συχνά, μετά τα επεισόδια αυτά παρατηρούνται:

    • Αποβολή παχύρευστης, διαυγούς βλέννας
    • Εμετός
    • Αφυδάτωση
    • Δυσκολία στην αναπνοή
    • Μπλε ή μωβ δέρμα γύρω από το στόμα

    Στάδιο αποδρομής: Διαρκεί 2-3 εβδομάδες και οι παροξυσμοί γίνονται ηπιότεροι και αραιότεροι και τελικά σταματούν. Ο πυρετός κατά τη διάρκεια της νόσου όταν υπάρχει είναι συνήθως ήπιος.

    Στα βρέφη, ενδεχομένως να μην εμφανιστεί καθόλου ο συνήθης «συριγμός», ενώ μετά τα επεισόδια παροξυσμικού βήχα μπορεί να ακολουθήσει διακοπή της αναπνοής για σύντομα χρονικά διαστήματα (άπνοια).

    Οι έφηβοι, οι ενήλικες και τα παιδιά που έχουν λάβει μερική ανοσοποίηση παρουσιάζουν κατά κανόνα ηπιότερα ή ελαφρώς διαφορετικά συμπτώματα. Στις ομάδες αυτές, καθώς και στα πολύ νεαρά βρέφη, η διάγνωση του κοκκύτη είναι δυσκολότερη.

    Οι επιπλοκές του κοκκύτη

    Τα βρέφη και τα εξασθενημένα παιδιά κινδυνεύουν ιδιαίτερα από τον κοκκύτη. Η συχνότερη επιπλοκή της νόσου είναι η δευτεροπαθής πνευμονία η οποία αποτελεί και τη συχνότερη αιτία θανάτου.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν διαθέσιμα στις ΗΠΑ, το 11,8% των βρεφών κάτω των 6 μηνών εμφανίζει δευτεροπαθή πνευμονία λόγω λοίμωξης με κοκκύτη. Στην ίδια ηλικιακή ομάδα, παρουσιάζεται και μια πολύ σπάνια επιπλοκή που ονομάζεται κοκκυτική εγκεφαλοπάθεια. Πρόκειται για μια βαρύτατη επιπλοκή, η οποία προσβάλει το 0,1% των βρεφών με κοκκύτη στις ΗΠΑ και προκαλεί πασμούς, αταξία, εστιακά νευρολογικά συμπτώματα, ενώ μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε κώμα.

    Άλλες λιγότερο σοβαρές επιπλοκές του κοκκύτη περιλαμβάνουν μέση ωτίτιδα, ανορεξία και αφυδάτωση. Τέλος λόγω της αυξημένης πίεσης δημιουργούνται κήλες, ρινικές επιστάξεις, πρόπτωση του ορθού και πνευμοθώρακας.

    Η θνητότητα στις ΗΠΑ ανέρχεται σε 0,2% (90% των θανάτων αφορούσαν βρέφη ηλικίας <6 μηνών που δεν είχαν ολοκληρώσει τη βασική σειρά εμβολιασμού). Κατά το έτος 2009 καταγράφηκαν παγκοσμίως 106.207 θάνατοι (ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης 82%).

    Θεραπεία κοκκύτη

    Για να είναι κάποιος προστατευμένος από νόσηση από τον κοκκύτη θα πρέπει να εμβολιάζεται με όλες τις απαιτούμενες δόσεις εμβολίων στο σωστό χρονοδιάγραμμα, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών για τα παιδιά και τους ενήλικες.

    Σε περίπτωση που υπάρξει λοίμωξη, ο κοκκύτης θεραπεύεται κυρίως με την χορήγηση αντιβιοτικών. Τα αντιβιοτικά είναι πιο αποτελεσματικά στα αρχικά στάδια της νόσου.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η αντιβίωση μπορεί να εξαλείψει την λοίμωξη, αλλά δεν μπορεί να θεραπεύσει τον βήχα.

    Δυστυχώς, τα περισσότερα από τα παραδοσιακά φάρμακα κατά του βήχα δεν είναι αποτελεσματικά στον παροξυσμικό βήχα και τον εισπνευστικό συριγμό που μπορεί να προκαλέσει ο κοκκύτης, επομένως δεν πρέπει να λαμβάνονται χωρίς συνεννόηση με τον γιατρό.

    Σε κάποιες περιπτώσεις, τα βρέφη και τα μικρά παιδιά θα χρειαστεί να νοσηλευτούν στο νοσοκομείο, είτε για παρακολούθηση, είτε για έτσι να τους χορηγηθεί αναπνευστική υποστήριξη και ενδοφλέβιος ορός για καλύτερη ενυδάτωση.

    Πηγή: iEidiseis.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο