Τετάρτη, 10 Ιουλίου 2024 21:58

Χάνεστε στις σκέψεις σας, είστε υποτονικοί και ονειροπόλοι; Μπορεί να έχετε αυτό το σύνδρομο

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Το βλέμμα σας χάνεται συχνά στο κενό, δυσκολεύεστε να συγκεντρώσετε τις σκέψεις σας, είστε μάλλον υποτονικοί και ονειροπολείτε διαρκώς; Μία ψυχολόγος περιγράφει ένα σύνδρομο που σχετίζεται με αυτά τα χαρακτηριστικά

Πιάνετε συχνά τον εαυτό σας να παραδίδεται στην ονειροπόληση; Το μυαλό σας ταξιδεύει διαρκώς και δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε σε αυτό που κάνετε; Σύμφωνα με τη Sofia Barbosa Boucas, Reader Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Brunel του Λονδίνου, πολύ πιθανώς να έχετε το σύνδρομο γνωστικής αποδέσμευσης (Cognitive Disengagement Syndrome – CDS).

Το σύνδρομο CDS, γράφει σε άρθρο της στο The Conversation, περιγράφηκε για πρώτη φορά από ψυχολόγους τη δεκαετία του 1960 και του 1970, όταν παρατήρησαν κάποια επίμονα συμπεριφορικά χαρακτηριστικά που, όπως εξηγεί, επηρεάζουν σημαντικά την καθημερινή ζωή του ατόμου, τις επιδόσεις του στην εκπαίδευση και τις κοινωνικές του αλληλεπιδράσεις.

Αν και σε πρώτη ανάγνωση παραπέμπει στη Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας/ΔΕΠΥ) -η οποία χαρακτηρίζεται από παρορμητικότητα-, βασικό χαρακτηριστικό στο CDS είναι η χαμηλή ταχύτητα γνωστικής επεξεργασίας. «Παρότι δεν αναγνωρίζεται ως ξεχωριστή διαταραχή στο Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο των Ψυχικών Διαταραχών, ο αυξανόμενος όγκος ερευνών υποδηλώνει ότι αξίζει περισσότερη προσοχή και πρέπει να εξετάζεται ξεχωριστά από τη ΔΕΠΥ» τονίζει η Boucas και εξηγεί πως, ακριβώς επειδή δεν έχει αναγνωριστεί και απουσιάζουν τα επίσημα κριτήρια, η διάγνωση είναι δύσκολη.

Κάποιοι ψυχολόγοι βασίζονται σε έναν συνδυασμό ερωτηματολογίων και παρατηρήσεων συμπεριφοράς για να αξιολογήσουν συμπτώματα όπως η συχνή ονειροπόληση, η νοητική σύγχυση/θολότητα και η αργή επεξεργασία πληροφοριών, απαιτείται δηλαδή περισσότερος χρόνος από το άτομο για να επεξεργαστεί μια πληροφορία και να ανταποκριθεί. Η αργή επεξεργασία πληροφοριών ή χαμηλή ταχύτητα γνωστικής επεξεργασίας δεν αποτελεί ένδειξη χαμηλή νοημοσύνης ή πνευματικής οκνηρίας· απλώς ο εγκέφαλος επεξεργάζεται τις πληροφορίες με πιο αργό ρυθμό.

Υποστήριξη και θεραπεία

Ενόσω η έρευνα για την κατανόηση και διαχείριση του συνδρόμου τρέχει, οι ειδικοί προτείνουν αναγνωρισμένες θεραπευτικές μεθόδους όπως η γνωστική-συμπεριφορική ψυχοθεραπεία, ώστε τα άτομα με CDS να μπορέσουν να αναπτύξουν μηχανισμούς βελτίωσης της συγκέντρωσής τους, ενώ εξετάζεται η χορήγηση διεγερτικών φαρμάκων, όπως αυτά που συνταγογραφούνται σε άτομα με ΔΕΠΥ. Ακόμα και παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής ωστόσο μπορούν να συμβάλουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων, όπως η διατήρηση σταθερού προγράμματος ύπνου και η τακτική άσκηση.

Ανάγκη ευαισθητοποίησης

Την ανάγκη για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση επισημαίνει στην κατακλείδα του άρθρου της η Boucas, όχι μόνο του κοινού αλλά και των επαγγελματιών υγείας, ώστε να μην παρερμηνεύεται το σύνδρομο ως απλή οκνηρία ή ιδιορρυθμία. «Αυτό το στίγμα μπορεί να αποτρέψει τους ανθρώπους από το να ζητήσουν βοήθεια και να λάβουν την υποστήριξη που χρειάζονται». Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα ποσοστά συνδρόμου CDS στα παιδιά είναι παρόμοια με αυτά της ΔΕΠΥ, περίπου 5%-7%. «Αυτό υποδηλώνει ότι ένας σημαντικός αριθμός ανθρώπων μπορεί να παλεύει με τα συμπτώματα της CDS χωρίς καν να το γνωρίζει» καταλήγει.

Πηγή: Ygeiamou.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 10 Ιουλίου 2024 19:28

Σχετικά Άρθρα

  • Food noise: Τι ακριβώς είναι και πως μας επηρεάζει
    σε Plus +
    Food noise: Τι ακριβώς είναι και πως μας επηρεάζει

    Το food noise, γνωστός και ως «διατροφικός θόρυβος», είναι οι σκέψεις που κάνουμε γύρω από το φαγητό - από το τι θα φάμε την επόμενη μέρα μέχρι μέχρι τη λιγούρα του μπισκότου τώρα.

    Ας ξεκινήσουμε με μια παραδοχή. Όλοι σκεφτόμαστε το φαγητό μέσα στην μέρα, άλλοι συχνά και άλλοι πιο σπάνια. Είτε ονειρεύεστε τα λαζάνια που θα παραγγείλετε στο δείπνο απόψε, είτε σχεδιάζετε το επόμενό σας γεύμα ή σκέφτεστε εάν θα φάτε το δεύτερο μπισκότο σοκολάτας, όλοι έχουν παρόμοιες σκέψεις με τις δικές σας. Ορισμένες φορές, αναφερόμαστε σε αυτές με τον όρο «διατροφικός θόρυβος» (food noise).

    Αυτές οι σκέψεις σηματοδοτούν τον εσωτερικό μας μονόλογο σχετικά με τις επιλογές φαγητού και το φαγητό γενικά και είναι σημαντικός, καθώς πυροδοτεί μια αντίδραση μεταξύ εντέρου και εγκεφάλου, ειδοποιώντας μας για παράδειγμα πότε πεινάμε ή πότε έχουμε χορτάσει.

    Για ορισμένους ανθρώπους όμως, αυτός ο θόρυβος μπορεί να είναι πολύ δυνατός και να συνοδεύεται από αρνητικές σκέψεις όπως ενοχή ή ντροπή.

    Τι είναι ακριβώς το food noise;

    Ενώ οι σκέψεις για το φαγητό είναι φυσιολογικές και απαραίτητες για την επιβίωσή μας, στην περίπτωση ορισμένων ανθρώπων μπορεί να γίνουν ενοχλητικές και να έχουν αρνητική επίδραση στην ποιότητα της ζωής τους.

    Η φράση «διατροφικός θόρυβος» χρησιμοποιείται για να περιγράψει την υπερβολική ενασχόληση με το φαγητό. Αυτό μπορεί να μοιάζει σαν να σκέφτεστε συνεχώς τι ή πότε θα φάτε μέσα στην μέρα, τι ή πόσο φαγητό φάγατε στο τελευταίο σας γεύμα ή να έχετε έντονη επιθυμία για γλυκό ή αλμυρό.

    Η έννοια προήλθε από το πεδίο της διατροφικής ψυχολογίας και κατόπιν μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο Nutrients, η οποία πρότεινε το φαινόμενο της αυξημένης αντιδραστικότητας στις ενδείξεις των τροφίμων να ονομαστεί «food noise».

    Αυτή η έννοια μπορεί να μας βοηθήσει να αντιληφθούμε γιατί ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να δυσκολεύονται με την υπερκατανάλωση τροφής ή γιατί δεν μπορούν να ακολουθήσουν μια υγιεινή διατροφή, παρά τις προσπάθειές τους.

    Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο, ότι οι σκέψεις για το φαγητό δεν είναι εγγενώς προβληματικές. Εξάλλου, αν δεν δώσετε ποτέ προσοχή στα σημάδια της πείνας ή δεν προγραμματίζετε ισορροπημένα γεύματα, τότε είναι πιθανό να μην κάνετε θρεπτικές διατροφικές επιλογές και να χάνετε πολύτιμα για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού συστατικά.

    Ούτε είναι κακό να απολαμβάνετε απλώς το φαγητό, καθώς μέσα από αυτό ερχόμαστε κοντά, γνωρίζουμε νέους ανθρώπους και ανακαλύπτουμε νέες κουλτούρες.

    Όταν ο θόρυβος… δυναμώνει

    Πώς μπορείτε λοιπόν να καταλάβετε εάν ο θόρυβος έχει γίνει πολύ δυνατός; Μία από τις πιο σημαντικές ενδείξεις είναι η εξαιρετικά περιοριστική διατροφή, σκεπτόμενοι όλα όσα μπορείτε και δεν μπορείτε να φάτε. Μία ακόμα ένδειξη θα μπορούσε να είναι εάν ο «διατροφικός θόρυβος» παρεμβαίνει συνεχώς στην καθημερινότητά σας.

    Εάν δυσκολεύεστε να ολοκληρώσετε τις καθημερινές σας εργασίες επειδή σας αποσπούν οι σκέψεις για το επόμενο ή το τελευταίο σας γεύμα ή οι λιγούρες ή δεν μπορείτε να είστε απλά παρόντες στα γεύματα που απολαμβάνετε με τους αγαπημένους σας, επειδή κάνετε σκέψεις για το φαγητό μπροστά σας, τότε είναι πιθανό ο «διατροφικός θόρυβος» να είναι αυξημένος.

    Μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά σημάδια, περιλαμβάνουν:

    – Αναρωτιέστε συχνά αν έχετε φάει «πάρα πολύ».
    – Σκέφτεστε συχνά πότε θα φάτε, αν φάγατε αρκετά ή εάν φάγατε υπερβολικά.
    – Σκέφτεστε το φαγητό έντονα σε σημείο εξάντλησης ή πίεσης.

    Πηγή: Vita - In.gr

  • Πώς οι σκέψεις μας επηρεάζουν τον εγκέφαλο και μας κάνουν να πονάμε – Τρόποι να αντιμετωπίσετε την νοητική κόπωση
    Πώς οι σκέψεις μας επηρεάζουν τον εγκέφαλο και μας κάνουν να πονάμε – Τρόποι να αντιμετωπίσετε την νοητική κόπωση

    Έχει αποδειχθεί ερευνητικά ότι οι σκέψεις προκαλούν το μυαλό να απελευθερώσει νευροδιαβιβαστές, οι οποίοι είναι χημικοί αγγελιοφόροι που τους επιτρέπεται να επικοινωνούν με τα μέρη του οργανισμού και του νευρικού σας συστήματος. Οι νευροδιαβιβαστές ελέγχουν σχεδόν όλες τις λειτουργίες του σώματός σας, από τις ορμόνες μέχρι την πέψη, την αίσθηση χαράς, της λύπης ή του άγχους.

    Όμως μια νέα μελέτη διαπιστώνει ότι οι άνθρωποι βλέπουν ένα μειονέκτημα σε αυτές τις πνευματικές «δαπάνες»: Η σκέψη μπορεί να είναι ένας πόνος!

    «Με βάση προηγούμενες εργασίες στον τομέα, περίμενα μεν ότι η νοητική προσπάθεια θα ήταν δυσάρεστη για τους περισσότερους ανθρώπους, αλλά περίμενα επίσης ότι θα θεωρούνταν λιγότερο αρνητική για ορισμένες εργασίες» δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Erik Bijleveld, αναπληρωτής καθηγητής στο Ινστιτούτο Επιστημών Συμπεριφοράς του Πανεπιστημίου Radboud στο Nijmegen της Ολλανδίας.

    «Αλλά δεν διαπιστώσαμε ότι αυτό ήταν έτσι», δήλωσε ο Bijleveld. «Παρόλο που οι άνθρωποι απολαμβάνουν τις ανταμοιβές που συνδέονται με τα νοητικά καθήκοντα, οι ίδιοι αυτοί άνθρωποι δεν απολαμβάνουν επίσης την πνευματική προσπάθεια που συνεπάγεται. Αντιθέτως, αισθάνονται ενοχλημένοι, εκνευρισμένοι, απογοητευμένοι και αγχωμένοι».

    Ενοχλητική η πνευματική προσπάθεια που χρειάζεται για να σκεφτείς σκληρά

    Η εργασία αυτή δεν είναι πραγματικός πόνος, φυσικά. Ο εγκέφαλός σας δεν έχει νευρικές απολήξεις, οπότε ένας πόνος στον εγκέφαλο δεν είναι σαν να έχετε έναν πόνο στον αυχένα. Αλλά η πνευματική προσπάθεια που χρειάζεται για να σκεφτείς σκληρά μπορεί να είναι τόσο ενοχλητική που κάποιοι άνθρωποι επιλέγουν αντί γι' αυτό τον σωματικό πόνο.

    Μια μελέτη του 2020 ρώτησε τους ανθρώπους αν θα προτιμούσαν να κάνουν μια δύσκολη εργασία μνήμης - να θυμούνται αν μια κάρτα επανεμφανίστηκε μετά από μια απόσπαση της προσοχής τους - ή να βιώσουν καυτό πόνο από μια συσκευή θερμότητας που κρατήθηκε στο δέρμα. Όταν ο πόνος ήταν μικρός, περισσότεροι άνθρωποι επέλεγαν τη θερμότητα, αλλά ο αριθμός αυτός μειωνόταν καθώς ο πόνος αυξανόταν. Ωστόσο, το 28% των συμμετεχόντων εξακολουθούσε να επιλέγει τον σωματικό πόνο έναντι της ψυχικής καταπόνησης, ακόμη και όταν ο πόνος ήταν πιο έντονος.

    «Με απλά λόγια, οι άνθρωποι προτίμησαν να βιώσουν την εξαιρετικά επώδυνη θερμότητα παρά να κάνουν κάτι ψυχικά απαιτητικό», έγραψαν οι συγγραφείς της μελέτης.

    Πώς μπορεί να συμβαίνει αυτό; Εξάλλου, πολλοί κάνουν παζλ, παίζουν σκάκι ή προκαλούν το μυαλό τους με κάθε είδους τρόπο στον ελεύθερο χρόνο τους. Ωστόσο, ακόμη και σε αυτά τα σενάρια, οι μελέτες της ανασκόπησης διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι διαμαρτύρονται για την πνευματική προσπάθεια.

    «Το να σκέφτεσαι σκληρά είναι εξαντλητικό και η κόπωση μπορεί να επέλθει», δήλωσε ο Bijleveld. «Η συγκέντρωση σημαίνει επίσης ότι είναι αδύνατο να κάνεις άλλα πράγματα, επειδή ο εγκέφαλος δεν μπορεί πραγματικά να κάνει multitasking. Επειδή συμβαίνει αυτό, οι άνθρωποι πρέπει να παραιτηθούν από άλλες ευκαιρίες που θα μπορούσαν να είναι πιο ενδιαφέρουσες και ευχάριστες».

    Αποφυγή ακόμη και διασκεδαστικών εργασιών

    Η νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Psychological Bulletin, πραγματοποίησε μια ανάλυση 170 μελετών από το 2019 έως το 2020, στις οποίες συμμετείχαν περισσότεροι από 4.500 άνθρωποι από 29 χώρες. Ερασιτέχνες αθλητές, φοιτητές και εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και του στρατού ήταν μεταξύ των συμμετεχόντων που εκτέλεσαν ένα ή περισσότερα από 358 γνωστικά καθήκοντα.

    Η μελέτη διερεύνησε πολλούς από τους τρόπους με τους οποίους οι εργασίες σκέψης θεωρούνται πιο ικανοποιητικές και ικανοποιητικές, δήλωσε ο Bijleveld.

    «Εάν έχετε τον έλεγχο ή την αυτονομία πάνω στην εργασία, εάν είστε ειδικευμένοι σε αυτήν, εάν λαμβάνετε ανατροφοδότηση σχετικά με αυτήν, εάν έχει πραγματική σημασία για εσάς και έχει σαφή αρχή και τέλος, θα πρέπει να έχετε περισσότερα κίνητρα και η προσπάθεια να είναι πιο ικανοποιητική», είπε. «Περιμέναμε ότι η ψυχική προσπάθεια σε αυτές τις καταστάσεις θα ήταν λιγότερο αρνητική, αλλά και πάλι δεν το βρήκαμε».

    Ακόμη και η διασκέδαση δεν φάνηκε να έχει σημασία. Σε μια μελέτη, ερασιτέχνες παίκτες του γκολφ εξασκούσαν τις κινήσεις τους στο γκολφ, ενώ σε μια άλλη, οι άνθρωποι έπαιζαν ένα ελκυστικό παιχνίδι εικονικής πραγματικότητας, δήλωσε ο Bijleveld. «Βρήκαν το δρόμο τους μέσα από μια έκδοση εικονικής πραγματικότητας του σιδηροδρομικού σταθμού St.-Michel Notre Dame στο Παρίσι», είπε.

    Πώς οι μάνατζερ μπορούν να βοηθήσουν τον εγκέφαλό σας

    Μεγάλο μέρος της ευθύνης για τον επανασχεδιασμό του τρόπου με τον οποίο θα γίνει η σκέψη πιο ευχάριστη πέφτει στους ώμους των εργοδοτών, των εκπαιδευτικών και άλλων που απαιτούν από τους ανθρώπους να καταβάλλουν πνευματική προσπάθεια, δήλωσε ο Bijleveld.

    «Ξέρουμε τώρα ότι δεν μπορείτε να υποθέσετε απλώς ότι βάζοντας τους ανθρώπους να εξασκηθούν, θα μάθουν να απολαμβάνουν τις επίπονες πτυχές αυτής της εργασίας», είπε. «Όταν οι άνθρωποι καλούνται να καταβάλουν σημαντική πνευματική προσπάθεια, οι διευθυντές πρέπει να τους υποστηρίζουν και να τους ανταμείβουν για την προσπάθειά τους».

    Η έρευνα σχετικά με την επαγγελματική εξουθένωση των εργαζομένων δείχνει ότι αυτές οι ανταμοιβές δεν χρειάζεται να είναι τεράστιες ή χρονοβόρες για να δημιουργήσουν όφελος, σύμφωνα με την Kira Schabram, επίκουρη καθηγήτρια διοίκησης στη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων Foster του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον.

    «Ακόμη και οι πραγματικά μικρές χειρονομίες είχαν αντίκτυπο την επόμενη ημέρα», δήλωσε ο Schabram στο CNN σε παλαιότερη συνέντευξή του. «Δίνοντας σε κάποιον ένα κομπλιμέντο, βγάζοντάς τον για μια πεντάλεπτη βόλτα για να πιει έναν καφέ, βλέπουμε ότι αυτό πιέζει τον επιλογέα στην εξουθένωση της επόμενης ημέρας».

    Πώς μπορείτε εσείς να βοηθήσετε τον εγκέφαλό σας

    Σε μια κοινωνία που συνήθως αναμένει κορυφαία πνευματική απόδοση ανά πάσα στιγμή, τέτοιες χειρονομίες από τη διοίκηση μπορεί να είναι δύσκολο να βρεθούν, τουλάχιστον με συνέπεια, λένε οι ειδικοί. Ευτυχώς, υπάρχουν μέτρα που μπορείτε να λάβετε για να κάνετε την πνευματική προσπάθεια πιο ευχάριστη.

    Προγραμματίστε τακτικά διαλείμματα: Μπορεί να φαίνεται ότι διακόπτετε την πνευματική σας ροή σηκώνοντας το κεφάλι σας στη μέση μιας εργασίας, αλλά ένα διάλειμμα -ιδιαίτερα ένα σωματικό, όπως ένας περίπατος έξω- αναζωογονεί και ενισχύει την εγκεφαλική ισχύ, λένε οι ειδικοί. Δυστυχώς, οι άνθρωποι δεν επιλέγουν συχνά αυτή την επιλογή.

    «Η βιβλιογραφία δείχνει ότι όταν δίνετε στους ανθρώπους τη δυνατότητα να καθορίζουν οι ίδιοι τα διαλείμματά τους, οι άνθρωποι τείνουν να κάνουν πολύ λίγα διαλείμματα ή τείνουν να περιμένουν πολύ καιρό», δήλωσε ο Bijleveld.

    Ποιος τύπος διαλείμματος είναι ο καλύτερος; Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι δεν υπάρχει «το τέλειο διάλειμμα που λειτουργεί για όλους», είπε. «Μερικοί άνθρωποι αναρρώνουν πολύ καλά κάνοντας έναν μικρό περίπατο- άλλοι άνθρωποι μπορεί να αναρρώσουν βλέποντας τηλεόραση», δήλωσε ο Bijleveld. «Θέλετε να επιλέξετε κάτι που σας βοηθά να αποστασιοποιηθείτε από τη δουλειά που κάνετε και σας κάνει να αισθάνεστε καλά».

    Πάρτε άδεια όταν είναι απαραίτητο: Οι ψυχικές προκλήσεις μπορεί να είναι τόσο εξαντλητικές που επηρεάζουν τη σωματική υγεία. Τότε ήρθε η ώρα να δώσετε στον εαυτό σας περισσότερη χάρη, λένε οι ειδικοί. «Αν πρόκειται για εξάντληση, δώστε στον εαυτό σας την άδεια να ασχοληθεί με την αυτοφροντίδα, σωστά; Πάρτε έναν υπνάκο. Πάρε μια μέρα ρεπό. Δηλώστε ασθένεια», δήλωσε ο Schabram.

    Επιλέξτε υγιεινές επιλογές αυτοφροντίδας: Η μπύρα, το κρασί και τα άνετα φαγητά είναι συχνές επιλογές για να χαλαρώσετε, αλλά δεν είναι και οι πιο υγιεινές για την τόνωση του εγκεφάλου σας, λένε οι ειδικοί.

    «Το αλκοόλ είναι αυτό που οι άνθρωποι συχνά καταφεύγουν για να ανακουφιστούν από το στρες, αλλά στην πραγματικότητα σας κάνει να αισθάνεστε χειρότερα την επόμενη μέρα ... και το ίδιο συμβαίνει και με τις βενζοδιαζεπίνες όπως το Βάλιουμ», δήλωσε η Amy Arnsten, καθηγήτρια νευροεπιστήμης Albert E. Kent και καθηγήτρια ψυχολογίας στην Ιατρική Σχολή του Yale.

    Η Arnsten,η οποία μελετά τους νευρικούς μηχανισμούς της επαγγελματικής εξουθένωσης, δεν συμμετείχε στη νέα μελέτη.

    «Αλλά οι πιο υγιείς φυσιολογικές δραστηριότητες (όπως) η άσκηση και ο διαλογισμός που δίνουν προοπτική μπορεί να είναι πραγματικά χρήσιμες», δήλωσε η Arnsten στο CNN σε παλαιότερη συνέντευξή της.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Κατάθλιψη: Το σύνδρομο που αυξάνει την απελπισία και τον κίνδυνο της ψυχικής νόσου
    Κατάθλιψη: Το σύνδρομο που αυξάνει την απελπισία και τον κίνδυνο της ψυχικής νόσου

    Ένα εύθραυστο ή αδύναμο σώμα θα μπορούσε όχι μόνο να περιορίσει την κινητικότητα του ατόμου, αλλά και να το παγιδεύσει σε αρνητικές σκέψεις και λιγότερη ευχαρίστηση από τη ζωή

    Από την ανεργία μέχρι την οικονομική ανασφάλεια, πολλά εμπόδια θα μπορούσαν να συμβάλουν στην εμφάνιση της κατάθλιψης και μάλιστα όχι τόσο «αόρατα». Ένα από αυτά είναι σωματικό και μπορεί να κλονίσει εξίσου την ψυχοσύνθεση των ατόμων στη μέση ηλικία.

    Σύμφωνα με νεότερη μελέτη, που δημοσιεύθηκε Nature Communications, όσα άτομα πληρούν τουλάχιστον ένα από τα κριτήρια του συνδρόμου της ευθραυστότητας διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν και κατάθλιψη. Σε κλινικές συνθήκες, η ευθραυστότητα χαρακτηρίζεται από πέντε δείκτες: την απώλεια βάρους, την εξάντληση, το αίσθημα αδυναμίας, τη σωματική αδράνεια και την αργή ταχύτητα βάδισης. Συμπτώματα όπως αυτά εμφανίζουν συχνότερα οι ηλικιωμένοι, οι οποίοι κινδυνεύουν εξίσου από κατάγματα οστών, νοσηλεία σε νοσοκομείο, χαμηλότερη ποιότητα ζωής και πρόωρο θάνατο.

    Εν ολίγοις, τα ευρήματα υποδεικνύουν την ανάγκη της αξιολόγησης της ρουτίνας της σωματικής αδυναμίας στην κλινική πρακτική, σύμφωνα με τους ερευνητές. Προηγούμενες έρευνες έχουν επίσης διαπιστώσει κάποια σύνδεση μεταξύ της σωματικής αδυναμίας και της επιδείνωσης της ψυχικής υγείας.

    Για να κατανοηθούν καλύτερα αυτές οι συσχετίσεις, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Yale αξιοποίησαν δεδομένα περίπου 350.000 ατόμων -ηλικίας 37 έως 73 ετών- από τη βάση δεδομένων UK Biobank. Οι εν λόγω συμμετέχοντες είχαν υποβληθεί σε μια αρχική αξιολόγηση μεταξύ 2006 και 2010 και σε μια δεύτερη αξιολόγηση περίπου 12 χρόνια αργότερα.

    Με βάση τα δεδομένα, η ερευνητική ομάδα ομαδοποίησε τους συμμετέχοντες σε τρεις κατηγορίες με βάση την αρχική τους αξιολόγηση: άτομα με μηδενική ευθραυστότητα (όσοι δηλαδή δεν παρουσίασαν κανέναν από τους πέντε δείκτες), άτομα σε στάδιο προ – ευθραυστότητας (που ανέφεραν έναν ή δύο δείκτες) ή άτομα με ευθραυστότητα (που ανέφεραν τρεις ή περισσότερους δείκτες). Στη συνέχεια, υπολόγισε πόσοι από τους συμμετέχοντες είχαν διαγνωστεί αργότερα με κατάθλιψη, μετά τη 12ετή παρακολούθηση.

    Όπως διαπίστωσαν, σε σύγκριση με τα άτομα χωρίς το σύνδρομο ευθραυστότητας, τα άτομα που ταξινομήθηκαν σε στάδιο προ – ευθραυστότητας ή και ευθραυστότητας είχαν 1,6 και 3,2 φορές περισσότερες πιθανότητες αντίστοιχα να διαγνωστούν με κατάθλιψη μετά την πρώτη τους αξιολόγηση. Η σχέση αυτή έγινε πιο έντονη όσο η ευθραυστότητα γινόταν όλο και πιο σοβαρή, λένε οι ερευνητές, με τα άτομα που πληρούσαν περισσότερα κριτήρια ευθραυστότητας να έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν κατάθλιψη κατά τις επόμενες αξιολογήσεις.

    «Συμπεράναμε επίσης ότι αυτή η συσχέτιση ήταν ισχυρότερη στους άνδρες και στα άτομα μέσης ηλικίας – άτομα κάτω των 65 ετών – από ό,τι ήταν για τις γυναίκες ή τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας» τόνισε ο Δρ Rongtao Jiang, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και μεταδιδακτορικός συνεργάτης στο εργαστήριο Dustin Scheinost στο Τμήμα Ακτινολογίας και Βιοϊατρικής Απεικόνισης της Ιατρικής Σχολής του Yale.

    Ο ρόλος της φλεγμονής

    Στο πλαίσιο της ίδιας μελέτης, οι επιστήμονες διερεύνησαν επίσης τους παράγοντες που μπορεί να κρύβονται πίσω από αυτή τη σχέση μεταξύ της ευθραυστότητας και της κατάθλιψης, αποκαλύπτοντας τη συμβολή των φλεγμονωδών μορίων και της δομής του εγκεφάλου. Πιο συγκεκριμένα, διενεργώντας μια σειρά από στατιστικές αναλύσεις, συμπέραναν ότι ότι ορισμένοι δείκτες φλεγμονής -συμπεριλαμβανομένων των ουδετερόφιλων και των λευκοκυττάρων, τα οποία είναι λευκά αιμοσφαίρια, και της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης, που παράγεται από το ήπαρ- μεσολαβούσαν στη σχέση μεταξύ της ευθραυστότητας και της κατάθλιψης. Ο μειωμένος όγκος σε πέντε περιοχές του εγκεφάλου συνέβαλε επίσης σε αυτή τη σχέση.

    «Αυτό μας υποδεικνύει ότι ίσως η συσχέτιση μεταξύ της ευθραυστότητας και της κατάθλιψης θα μπορούσε να συμβεί μέσω της ρύθμισης των φλεγμονωδών δεικτών ή του όγκου του εγκεφάλου», εξήγησε ο Δρ Jiang.

    Είναι πιθανό, για παράδειγμα, η σωματική αδυναμία να οδηγεί σε φλεγμονή στον εγκέφαλο και σε αλλαγές στη δομή του εγκεφάλου, οι οποίες με τη σειρά τους οδηγούν στην κατάθλιψη. Αν και χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να αποσαφηνιστεί αυτή η εξέλιξη, τα ευρήματα παρέχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η ευθραυστότητα και η κατάθλιψη συνδέονται.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Βάλτε φρένο στις σκέψεις που κατακλύζουν το μυαλό σας και κερδίστε ηρεμία και ευεξία – Έξι πολύτιμα tips
    Βάλτε φρένο στις σκέψεις που κατακλύζουν το μυαλό σας και κερδίστε ηρεμία και ευεξία – Έξι πολύτιμα tips

    Δείτε πώς μπορείτε να καταπολεμήσετε τον καταιγισμό σκέψεων που σας γεμίζουν με άγχος και ανησυχία και να χαρίσετε περισσότερη ηρεμία και ευεξία στον εαυτό σας

    Όλοι αντιμετωπίζουμε στιγμές ανησυχίας και προβληματισμού για διάφορες πτυχές της ζωής, όπως τα ζητήματα υγείας, οικογένειας, δουλειάς και άλλα. Αυτό μας οδηγεί, πολλές φορές, σε έναν καταιγισμό σκέψεων, που συχνά περιλαμβάνει την εμμονή σε αρνητικές σκέψεις ή γεγονότα του παρελθόντος και την ανησυχία για το μέλλον, οδηγώντας σε αυξημένα επίπεδα άγχους. Μοιάζει με μια δραστήρια διαδικασία. Δεν είναι, όμως, καθόλου παραγωγική. Αντί να επιλύετε προβλήματα, αναμοχλεύετε διαρκώς τις ίδιες σκέψεις, χωρίς να καταλήγετε σε λύσεις. Πρόκειται, ουσιαστικά, για έναν φαύλο κύκλο αρνητικότητας που «ζει» στο κεφάλι σας.

    Η υπερβολική σκέψη μπορεί να είναι σύμπτωμα άγχους ή κατάθλιψης. Ενώ δεν αποτελεί από μόνη της ψυχική διαταραχή, μπορεί να συνδέεται με τη γενικευμένη αγχώδη διαταραχή (GAD). Όσοι πάσχουν από αυτή τείνουν να ανησυχούν υπερβολικά για πολλά πράγματα και μπορεί να βιώνουν τα εξής:

    • Υπερβολική ανησυχία για διάφορα πράγματα
    • Δυσκολία στο να ελέγξουν αυτή την ανησυχία
    • Άγχος που παρεμβαίνει στην ικανότητα λειτουργίας

    Επιπλέον, ενδέχεται να αισθάνονται νευρικότητα και να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη συγκέντρωση και τον ύπνο.

    Υπάρχουν φορές που αυτή η «έκρηξη» σκέψης μοιάζει αδύνατο να ελεγχθεί. Κι όμως, είναι απαραίτητο να τιθασεύσουμε τις αρνητικές σκέψεις και το υπερβολικό άγχος, καθώς μόνο επιζήμια μπορούν να αποδειχθούν.

    Υπάρχει τρόπος να βάλουμε «φρένο» σε αυτή την υπερδραστηριότητα του μυαλού μας; Η ψυχοθεραπεύτρια Natacha Duke, MA, RP, απαντά θετικά και προσφέρει χρήσιμες συμβουλές, που μπορούν να βοηθήσουν:

    Κατανοήστε το γιατί

    Η υπερβολική σκέψη μπορεί να μετατραπεί σε ένα τυπικό μοτίβο, δύσκολο να «σπάσει». Μοιάζει με φαύλο κύκλο, όπου η μία ανησυχία οδηγεί στην άλλη, ενισχύοντας όλο και περισσότερο το άγχος. Ένα σημαντικό βήμα είναι να αναγνωρίσετε τα καταστροφικά μοτίβα σκέψης. Όταν σκεφτόμαστε υπερβολικά, το μυαλό τείνει να στρέφεται προς γνωστικά λάθη που προκαλούν άγχος.

    Μερικά συνηθισμένα παραδείγματα:

    • Καταστροφολογία: Υποθέτοντας τη χειρότερη δυνατή έκβαση μιας κατάστασης
    • Η σκέψη «όλα ή τίποτα»: Βλέποντας τα άκρα μιας κατάστασης, χωρίς να λαμβάνετε υπόψη τις αποχρώσεις
    • Υπερβολική γενίκευση: Εφαρμογή μιας αρνητικής εμπειρίας σε όλες τις πτυχές της ζωής

    Αυτά τα μοτίβα μπορούν να αντιμετωπιστούν μέσω θεραπειών, όπως η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (CBT), η οποία βοηθά στην αναγνώριση και την αναδιαμόρφωση της στρεβλής σκέψης. «Βοηθά τους ανθρώπους να αναδιαμορφώνουν τη σκέψη τους με πιο λογικούς και ισορροπημένους τρόπους», λέει η δρ. Duke.

    Πώς θα σταματήσετε να σκέφτεστε υπερβολικά

    Η δρ. Duke μοιράζεται μερικές συμβουλές και στρατηγικές για το πώς να σταματήσετε να σκέφτεστε υπερβολικά:

    • Δοκιμάστε τη γνωστική συμπεριφορική θεραπεία: Αυτή η μέθοδος μπορεί να βοηθήσει στην αμφισβήτηση των αρνητικών σκέψεων και στην αποτελεσματικότερη διαχείριση του άγχους.
    • Ορίστε μια περίοδο ανησυχίας: Ορίστε ένα συγκεκριμένο χρόνο κάθε μέρα, επιτρέποντας στον εαυτό σας να επικεντρωθεί στην επίλυση προβλημάτων και να αφήσει τις ανησυχίες ανεξέλεγκτες. Μετά το πέρας αυτού του χρόνου, μην επιτρέψετε σε καμία άλλη αγχωτική σκέψη να σας καταβάλλει.
    • Εγκαταλείψτε τα «τι θα γινόταν αν»: Ενώ το να κάνετε αυτές τις σκέψεις είναι φυσιολογικό, γίνεται πρόβλημα όταν εστιάζετε μόνο στο χειρότερο σενάριο. Αντί, λοιπόν, να ασχολείστε με τα χειρότερα σενάρια, δημιουργήστε συγκεκριμένα σχέδια για την αντιμετώπιση πιθανών προκλήσεων.
    • Αμφισβητήστε τις αρνητικές σκέψεις: Αντί να αφήσετε αυτές τις αρνητικές σκέψεις να σας κυριεύσουν, αμφισβητήστε και αναδιαμορφώστε τις σε θετικές, δυναμωτικές σκέψεις. «Ρωτήστε τον εαυτό σας: Αυτή η σκέψη είναι πραγματικά χρήσιμη;», προτείνει η δρ. Duke.
    • Αποσπάστε την προσοχή σας: «Η υγιής απόσπαση της προσοχής μπορεί να είναι χρήσιμη», υποστηρίζει η δρ. Duke. Ασχοληθείτε με δραστηριότητες όπως ο διαλογισμός, το διάβασμα ή το περπάτημα, για να μειώσετε τα επίπεδα άγχους και να αποτρέψετε την υπερβολική σκέψη.
    • Εξασκηθείτε στην αυτοσυμπόνια: Πιθανότατα γνωρίζετε πώς να δείχνετε συμπόνια στα αγαπημένα σας πρόσωπα. Τι γίνεται όμως με τον εαυτό σας; Πώς μοιάζει ο εσωτερικός σας διάλογος όταν αντιμετωπίζετε ένα πρόβλημα ή μια πρόκληση; «Έχει να κάνει με το να μπορείτε να επεκτείνετε την αγάπη, την καλοσύνη και τη συγχώρεση προς τον εαυτό σας», λέει η δρ. Duke. «Κάνοντας αυτό, θα καταπραΰνετε το εσωτερικό σύστημα απειλών του σώματός σας και θα έχετε ένα πιο καθαρό μυαλό, καθιστώντας πιο εύκολη την επίλυση ζητημάτων. Έτσι, θα απαλλαγείτε από το υπερβολικό άγχος», προσθέτει. Αντιμετωπίστε τον εαυτό σας με καλοσύνη και κατανόηση, καλλιεργώντας έναν θετικό εσωτερικό διάλογο.

    Αλλά αν είστε ήδη πολύ αγχωμένοι και αναζητάτε ανακούφιση, μπορεί να είναι χρήσιμο να μοιραστείτε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας με κάποιον που εμπιστεύεστε. «Αντισταθείτε στην παρόρμηση να κρατήσετε μέσα σας τα πράγματα που σας ενοχλούν. Δοκιμάστε να μιλήσετε σε έναν φίλο, ένα μέλος της οικογένειας ή έναν θεραπευτή», προτείνει η ειδικός.

    Πότε να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια

    Εάν η υπερβολική σκέψη επηρεάζει σημαντικά την καθημερινή λειτουργικότητά σας ή εκδηλώνεται με σωματικά συμπτώματα, όπως ευερεθιστότητα ή αϋπνία, συνιστάται η αναζήτηση επαγγελματικής βοήθειας. Η θεραπεία παρέχει εργαλεία για την αναγνώριση και την αποτελεσματική διαχείριση της υπερβολικής σκέψης, ενισχύοντας τη συνολική ψυχική ευεξία.

    Εν κατακλείδι, η απεμπλοκή από τον κύκλο της υπερβολικής σκέψης απαιτεί την κατανόηση των εναυσμάτων της και την εφαρμογή πρακτικών στρατηγικών αντιμετώπισης. Με χρόνο και προσπάθεια, είναι δυνατόν να καλλιεργηθεί μια πιο υγιής νοοτροπία και να ανακτηθεί ο έλεγχος των σκέψεων και των συναισθημάτων.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Κορωνοϊος: Μελέτη διαπιστώνει αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης του συνδρόμου Γκιλαίν-Μπαρέ έπειτα από μόλυνση με Covid-19
    Κορωνοϊος: Μελέτη διαπιστώνει αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης του συνδρόμου Γκιλαίν-Μπαρέ έπειτα από μόλυνση με Covid-19

    Η λοίμωξη από Covid-19 σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της σπάνιας νευρολογικής διαταραχής που ονομάζεται σύνδρομο Γκιλαίν-Μπαρέ εντός έξι εβδομάδων, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο ηλεκτρονικό τεύχος του ιατρικού περιοδικού «Neurology» της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας.

    Το σύνδρομο Γκιλαίν-Μπαρέ (Guillain- Barre, GBS) είναι μια σπάνια αυτοάνοση διαταραχή, κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού επιτίθεται στα νευρικά κύτταρα με αποτέλεσμα ο ασθενής να παρουσιάζει αρχικά αδυναμία στα χέρια και στα πόδια και ίσως παράλυση και μούδιασμα. Αν και μπορεί να είναι απειλητικό για τη ζωή, οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν με λίγα εναπομείναντα προβλήματα. Η ακριβής αιτία του συνδρόμου είναι άγνωστη, αλλά μπορεί να εμφανιστεί έπειτα από γαστρεντερικές ή αναπνευστικές λοιμώξεις.

    Στην έρευνα συμμετείχαν πάνω από τρία εκατομμύρια άτομα στο Ισραήλ χωρίς προηγούμενη διάγνωση του συνδρόμου. Παρακολουθήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2021 έως τις 30 Ιουνίου 2022 και οι ερευνητές εξέτασαν αν οι συμμετέχοντες είχαν μολυνθεί με Covid-19 ή είχαν κάνει εμβόλιο κατά του Covid-19 κατά τη διάρκεια έξι εβδομάδων πριν από τη διάγνωση του Γκιλαίν- Μπαρέ. Κατά την περίοδο αυτή, 76 άτομα εμφάνισαν το σύνδρομο.

    Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα με πρόσφατη λοίμωξη από Covid-19 είχαν έξι φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν το σύνδρομο Γκιλαίν- Μπαρέ σε σχέση με τα άτομα χωρίς πρόσφατη λοίμωξη. Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι τα άτομα που εμβολιάστηκαν πρόσφατα με το εμβόλιο mRNA της Pfizer-BioNTech είχαν πάνω από 50% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν τη διαταραχή σε σχέση με τα άτομα χωρίς πρόσφατο εμβολιασμό.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • Justin Bieber: Συνεχίζει την παγκόσμια περιοδεία - Πώς είναι έναν μήνα μετά την παράλυση του προσώπου του
    Justin Bieber: Συνεχίζει την παγκόσμια περιοδεία - Πώς είναι έναν μήνα μετά την παράλυση του προσώπου του

    Ο Justin Bieber θα συνεχίσει την παγκόσμια περιοδεία του στις 31 Ιουλίου μετά την αναβολή της τον Ιούνιο λόγω της διάγνωσης του με το σύνδρομο Ramsay-Hunt που του προκάλεσε μερική παράλυση προσώπου.

    Ο τραγουδιστής πρόκειται να συνεχίσει την παγκόσμια περιοδεία του Justice World Tour στο τέλος του μήνα, όπως ανέφερε η AEG και επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπός του στο Variety την Τρίτη. Τα συναρπαστικά νέα έρχονται μετά την αναβολή του αμερικανικού σκέλους στις αρχές του περασμένου μήνα λόγω διάγνωσης του συνδρόμου Ramsay-Hunt.

    Ο 28χρονος τραγουδιστής του «Ghost», θα επιστρέψει στις 31 Ιουλίου στο Lucca Summer Festival στην Ιταλία και θα συνεχίσει τις εμφανίσεις του σε Ευρώπη, Νότια Αμερική, Νότια Αφρική, Μέση Ανατολή, Ασία, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία.

    Ακόμα δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για τις επαναπρογραμματισμένες ημερομηνίες στη Βόρεια Αμερική και ο τραγουδιστής δεν έχει κάνει ακόμα κάποια ανακοίνωση στα social media για την επιστροφή του. Ωστόσο, οι ημερομηνίες έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του.

    Ο Μπίμπερ αναγκάστηκε να αναβάλει το αμερικανικό σκέλος της παγκόσμιας περιοδείας του Justice World Tour τον περασμένο μήνα, αφού ανακοίνωσε ότι διαγνώστηκε με το σύνδρομο Ramsay-Hunt. Σε ένα βίντεο στις 10 Ιουνίου, μίλησε ανοιχτά για τη διάγνωση και είπε στους θαυμαστές του ότι προκάλεσε παράλυση του προσώπου.

    «Γεια σε όλους. Justin εδώ. Ήθελα να σας ενημερώσω για το τι συμβαίνει. Προφανώς, όπως πιθανώς μπορείτε να δείτε από το πρόσωπό μου, έχω αυτό το σύνδρομο που ονομάζεται σύνδρομο Ramsay Hunt και προέρχεται από αυτόν τον ιό που προσβάλλει το νεύρο στο αυτί μου και τα νεύρα του προσώπου μου και έχει προκαλέσει παράλυση στο πρόσωπό μου», είπε στο κλιπ.

    «Όπως μπορείτε να δείτε, αυτό το μάτι δεν ανοιγοκλείνει», συνέχισε πριν ανοιγοκλείσει το άλλο του μάτι. «Δεν μπορώ να χαμογελάσω με αυτή την πλευρά του προσώπου μου, αυτό το ρουθούνι δεν κινείται, οπότε υπάρχει πλήρης παράλυση σε αυτή την πλευρά του προσώπου μου».

    Έκτοτε, ο Μπίμπερ και η σύζυγός του Χέιλι Μπάλντουιν Μπίμπερ έκαναν ένα ταξίδι δύο εβδομάδων στις Μπαχάμες.

    «Η Hailey έχει υποστηρίξει τόσο πολύ τον Justin, όπως ακριβώς και εκείνος την υποστήριξε με τα προβλήματα υγείας της», δήλωσε τότε στο PEOPLE πηγή από το περιβάλλον του ζευγαριού, αναφερόμενη στο μινι-εγκεφαλικό επεισόδιο του μοντέλου τον Μάρτιο, που προκλήθηκε από θρόμβο. «Είναι αλύγιστοι».

    Μετά την επιστροφή τους, το ζευγάρι έκανε διακοπές σε λίμνη στο Idaho με την οικογένεια και τους φίλους του, συμπεριλαμβανομένου του Usher. Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους, το ζευγάρι φωτογραφήθηκε χαμογελαστό σε μια βάρκα να απολαμβάνει ξέγνοιαστες στιγμές. Ο Bieber μοιράστηκε επίσης φωτογραφίες από το ταξίδι στο λογαριασμό του στο Instagram.

    Τι δήλωσε ο φίλος του Usher για την πορεία της υγείας του

    Εν τω μεταξύ, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στο Extra την Κυριακή σχετικά με τη νέα του κατοικία στο Λας Βέγκας, ο Usher μίλησε για τον χρόνο που πέρασε με τον Bieber κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

    «Τα πάει περίφημα», δήλωσε ο Usher στο Extra. «Βλέποντάς τον στις διακοπές, καταφέραμε να κάνουμε παρέα μεταξύ μας και νομίζω πως ό,τι κι αν βιώνει αυτή τη στιγμή, είναι πραγματικά πολύ ωραίο να βλέπεις ότι έχει την υποστήριξη των θαυμαστών του και της οικογένειάς του».

    Ο ίδιος μίλησε για την κατάστασή του: «Ως καλλιτέχνης, νομίζω ότι όλοι θα βιώσουμε κάποια πράγματα που οι άνθρωποι μπορεί να μην καταλαβαίνουν απαραίτητα», είπε, σημειώνοντας ότι η ζωή ενός επαγγελματία καλλιτέχνη «συνοδεύεται από μεγάλη πίεση».

    Τι είναι το σύνδρομο Ramsay Hunt

    Το σύνδρομο Ramsay Hunt πήρε το όνομά του από τον Αμερικανό νευρολόγο που το εντόπισε στις αρχές του 20ού αιώνα. Προκαλείται από την ανεμοβλογιά, τον ίδιο ιό που προκαλεί τόσο την ανεμοβλογιά όσο και τον έρπητα ζωστήρα, εξηγεί η Αμερικανική Ακαδημία Ωτορινολαρυγγολογίας. Αξίζει να σημειωθεί πως πρόκειται για κάτι που εμφανίζεται σπάνια. Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό για τις Σπάνιες Διαταραχές, μόνο πέντε άτομα ανά 100.000 εκτιμάται ότι προσβάλλονται από το «Ramsay Hunt» ετησίως.

    Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιονδήποτε έχει περάσει ανεμοβλογιά και προκαλείται από ένα ξέσπασμα έρπητα ζωστήρα, σύμφωνα με την Mayo Clinic. Μπορεί να προκαλέσει τόσο εξάνθημα γύρω από το ένα αυτί όσο και παράλυση στη μία πλευρά του προσώπου, όπως προφανώς βιώνει ο Μπίμπερ. Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν απώλεια ακοής και ίλιγγο.

    Ανάλογα με την έκταση της νευρικής βλάβης, η ανάρρωση συνήθως επέρχεται μέσα σε λίγες εβδομάδες, σύμφωνα με πληροφορίες από το Mount Sinai Health System. Οι θεραπευτικές επιλογές μπορεί να περιλαμβάνουν αντιφλεγμονώδη και αντιιικά φάρμακα. Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να προκαλέσει μόνιμη απώλεια ακοής και βλάβη στα μάτια, αναφέρει η Mayo Clinic.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Τζάστιν Μπίμπερ: Αποκάλυψε ότι παρέλυσε το πρόσωπό του από το σύνδρομο Ramsay Hunt
    Τζάστιν Μπίμπερ: Αποκάλυψε ότι παρέλυσε το πρόσωπό του από το σύνδρομο Ramsay Hunt

    Το πρόσωπο του Τζάστιν Μπίμπερ παρέλυσε από τη δεξιά πλευρά καθώς, όπως αποκάλυψε ο τραγουδιστής, πάσχει από το σύνδρομο Ramsay Hunt και έτσι ακύρωσε κάποιες από τις συναυλίες του.

    Ο Τζάστιν Μπίμπερ αποκάλυψε, την Παρασκευή (10/06), ότι έχει υποστεί προσωρινή παράλυση του προσώπου του από το σύνδρομο Ramsey Hunt, λίγες ημέρες αφότου αναγκάστηκε να ακυρώσει κάποιες από τις συναυλίες της παγκόσμιας περιοδείας του με τίτλο «Justice World Tour».

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση της «Daily Mail», ο 28χρονος τραγουδιστής ανάρτησε ένα τρίλεπτο βίντεο στο Instagram, που εξηγεί το εν λόγω σύνδρομο, το οποία είναι μια επιπλοκή του έρπητα ζωστήρα και μπορεί να οδηγήσει σε παράλυση του προσώπου.

    Μάλιστα, η απώλεια ακοής και η παράλυση του προσώπου που σχετίζεται με το σύνδρομο Ramsay Hunt, είναι προσωρινή, ωστόσο ενδέχεται να γίνει και μόνιμη, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση της «Mayo Clinic». Το δεξί μάτι του Τζάστιν Μπίμπερ δεν μπορούσε να ανοιγοκλείσει, η δεξιά πλευρά του προσώπου του δεν κουνιόταν και ο ίδιος ανέφερε στο εν λόγω βίντεο: «Γεια σε όλους, εδώ Τζάστιν, ήθελα να σας ενημερώσω για το τι συμβαίνει. Προφανώς, όπως μπορείτε πιθανώς να δείτε από το πρόσωπό μου, έχω αυτό το σύνδρομο που ονομάζεται σύνδρομο Ramsay Hunt και προέρχεται από έναν ιό που προσβάλλει τα νεύρα στο αυτί μου και τα νεύρα του προσώπου μου και έχει προκαλέσει παράλυση στο πρόσωπό μου».

    Υπενθυμίζεται ότι, την Τρίτη (07/06), ο καλλιτέχνης είχε ανακοινώσει ότι αναβάλλει τις «επόμενες συναυλίες» της παγκόσμιας περιοδείας του με τίτλο «Justice World Tour», που περιλαμβάνει επτά τμήματα και 130 συναυλίες, λόγω «ασθένειας που δεν σχετίζεται με τον ιό που προκαλεί τη νόσο COVID-19».

    Ακόμα, ο Τζάστιν Μπίμπερ έδειξε την κατάστασή του με το σύνδρομο Ramsay Hunt καθώς δεν μπορούσε να ανοιγοκλείσει τα μάτια του, δεν μπορούσε να χαμογελάσει και, γενικότερα, ολόκληρη η δεξιά πλευρά του προσώπου του δεν μπορούσε να κινηθεί. Έτσι, ο καλλιτέχνης σημείωσε: «Υπάρχει πλήρης παράλυση σε αυτή την πλευρά του προσώπου μου. Οπότε για όσους απογοητεύονται από την ακύρωση των επόμενων συναυλιών μου, απλά σωματικά προφανώς δεν είμαι σε θέση να τις κάνω. Αυτό είναι αρκετά σοβαρό όπως μπορείτε να δείτε».

    Επίσης, ο 28χρονος ποπ σταρ είπε: «Μακάρι να μην ήταν έτσι, αλλά προφανώς το σώμα μου μού λέει ότι πρέπει να επιβραδύνω και ελπίζω να καταλάβετε. Θα χρησιμοποιήσω αυτό το διάστημα για να ξεκουραστώ και να χαλαρώσω και να επανέλθω στο 100%, ώστε να μπορέσω να κάνω αυτό για το οποίο γεννήθηκα».

    Ο Τζάστιν Μπίμπερ κατέληξε λέγοντας πως κάνει ό,τι μπορεί, συμπεριλαμβανομένης της ξεκούρασης, προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, αλλά ήταν ειλικρινής καθώς τόνισε ότι δεν ξέρει πόσο καιρό θα χρειαστεί για να αναρρώσει. Χαρακτηριστικά, ο ίδιος δήλωσε: «Σας αγαπώ, παιδιά. Σας ευχαριστώ που κάνατε υπομονή για εμένα και θα γίνω καλά. Κάνω όλες αυτές τις ασκήσεις προσώπου για να επανέλθει το πρόσωπό μου στο φυσιολογικό και θα επανέλθει».

    Τι είναι το σύνδρομο Ramsay Hunt

    Το σύνδρομο Ramsay Hunt είναι μια επιπλοκή του έρπητα ζωστήρα, που προκαλείται από τον ίδιο ιό με την ανεμοβλογιά (VZV) και μπορεί να οδηγήσει σε παράλυση του προσώπου. Ο ιός επανενεργοποιείται αφού παραμείνει σε λανθάνουσα κατάσταση για χρόνια και προκαλεί φλεγμονή και ερεθισμό στα νεύρα του προσώπου.

    Ο ιός VZV είναι ακίνδυνος εκτός αν επανενεργοποιηθεί και σε περίπτωση που συμβεί αυτό, θα εμφανιστούν νέα συμπτώματα. Ακόμα, ο ιός μπορεί να επανενεργοποιηθεί όταν το ανοσοποιητικό σύστημα είναι εξασθενημένο και λιγότερο ικανό να καταπολεμήσει τη μόλυνση. Το άγχος αποτελεί συχνά έναυσμα για κάτι τέτοιο.

    Πηγή: iEidiseis.gr

  • Κορωνοϊός: Τουλάχιστον 150 παιδιά και νεαροί ενήλικες εκδήλωσαν το σοβαρό σύνδρομο MIS στην Ελλάδα
    Κορωνοϊός: Τουλάχιστον 150 παιδιά και νεαροί ενήλικες εκδήλωσαν το σοβαρό σύνδρομο MIS στην Ελλάδα

    Το πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο έχει οδηγήσει περίπου 30 άτομα στην εντατική και έχει προκαλέσει σε 60 μυοκαρδίτιδα - Πότε εκδηλώνονται τα συμπτώματα

    Φως στο πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο λόγω της λοίμωξης Covid-19 (Multisystem Inflammatory Syndrome, MIS) που έχει εκδηλωθεί σε τουλάχιστον 150 ανηλίκους και νεαρούς ενήλικες (και) στη χώρα μας, οδηγώντας μάλιστα περίπου 30 στην Εντατική και προκαλώντας σε 60 μυοκαρδίτιδα, επιχειρούν να ρίξουν οι επιστήμονες.

    Το πλέον πρόσφατο, αλλά σίγουρα όχι τελευταίο, περιστατικό MIS που καταγράφηκε αφορά έναν 12χρονο από τη Λέσβο ο οποίος διακομίστηκε με πνευμονική εμβολή προχθές στο Παίδων «Αγλαϊα Κυριακού» όπου και νοσηλεύεται στην Εντατική – όχι διασωληνωμένος- σε σοβαρή αλλά σταθερή κατάσταση. Οι γιατροί του Παίδων συσχέτισαν, μετά την ολοκλήρωση απεικονιστικών και εργαστηριακών εξετάσεων, την ήπια λοίμωξη covid-19 που είχε εμφανίσει προ 15νθημέρου το αγόρι με το σύνδρομο MIS.

    Μέσα από την καταγραφή των δεκάδων περιστατικών στα νοσοκομεία και τη συλλογή των ιατρικών δεδομένων για το σύνδρομο που εμφανίστηκε λίγο μετά την πανδημία, τον Μάιο του 2020, οι Έλληνες ειδικοί έχουν βάλει στο μικροσκόπιο το σύνδρομο που σχετίζεται με τη λοίμωξη covid-19 και αναζητούν ασταμάτητα απαντήσεις για την έγκαιρη διάγνωσή του και τη βέλτιστη θεραπευτική αντιμετώπισή του.

    Το... οριστικό κι αμετάκλητο συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουν είναι ένα: ο εμβολιασμός έναντι του κορωνοϊού αποτελεί τον μόνο σίγουρο τρόπο για να αποτραπεί το επικίνδυνο αυτό για τη ζωή των ανηλίκων σύνδρομο. «Ένα από τα ισχυρά επιχειρήματα για την απόφαση του εμβολιασμού των παιδιών ήταν ακριβώς αυτή η σοβαρή κατάσταση του πολυσυστηματικού φλεγμονώδους συνδρόμου, που δεν αφήνει κανένα σύστημα του οργανισμού που να μην συμμετέχει στη φλεγμονή και κυρίως το κυκλοφορικό» επανέλαβε χθες κατά την εβδομαδιαία ενημέρωση για τους εμβολιασμούς στο υπουργείο Υγείας η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου.

    Tην προστασία του εμβολιασμού έναντι του κορωνοϊού και των επιπλοκών από τη μόλυνσή του, όπως το σύνδρομο MIS, στον ανήλικο πληθυσμό επισημαίνει και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κυρία Μαρία Τσολιά. «Με τον εμβολιασμό των εφήβων ηλικίας 15-17 χρόνων που ξεκίνησε το καλοκαίρι κι έχει φτάσει το 56,4% και στη συνέχεια εκείνων ηλικίας 12-14 χρόνων που ανέρχεται στο 43%, διαπιστώσαμε μείωση στις νοσηλείες σοβαρών περιστατικών λόγω covid. Το ίδιο θα συμβεί όσο αυξάνεται το ποσοστό εμβολιασμού και της ηλικιακής ομάδας 5-11 χρόνων που ξεκίνησε πριν από μερικές εβδομάδες. Ωστόσο, είναι σαφές πως εφόσον ο εμβολιασμός προστατεύει από την νόσο covid, θα προστατεύσει και από τις επιπλοκές της όπως είναι το εν λόγω σύνδρομο» λέει στο ΘΕΜΑ η κυρία Τσολιά.

    Στην Ελλάδα με βάση τα γνωστά και επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού σε παιδιά και εφήβους καταγράφεται 1 περιστατικό ΜΙS ανά 1.500 θετικά κρούσματα, λέει η ειδικός. Και από τα διαθέσιμα υπό μελέτη στοιχεία προκύπτει πως το σύνδρομο εμφανίζεται περισσότερο σε αγόρια, ενώ σε ό,τι αφορά τη διάμεση ηλικία των περιστατικών είναι τα 8 έτη. «Έχουν καταγραφεί περιστατικά σε μωρά μέχρι νεαρούς ενήλικες 19 χρόνων. Ένα στα 5 περιστατικά χρειάστηκε να νοσηλευτεί στην Εντατική και ένα 1 στα 10 εμφάνισε ανευρύσματα. Το 40% των ανηλίκων με το σύνδρομο MIS εμφάνισε μυοκαρδίτιδα. Σύμφωνα με την εικόνα που έχουμε μέχρι τώρα από την αντιμετώπιση των περιστατικών, η πρόγνωση είναι καλή, εφόσον διαγνωστούν εγκαίρως και λάβουν θεραπεία στο νοσοκομείο» αναφέρει η καθηγήτρια. Θανατηφόρα έκβαση είχε κατά τη διάρκεια της πανδημίας ένα περιστατικό του συνδρόμου.

    Τα συμπτώματα του συνδρόμου

    Συνολικά, τα παιδιά παραμένουν σε χαμηλό κίνδυνο εμφάνισης σοβαρής ή κρίσιμης νόσου Covid-19, ωστόσο κάποια υποκείμενα νοσήματα τα καθιστούν πιο ευάλωτα για τη νόσηση και για την εμφάνιση επιπλοκών στη συνέχεια όπως το σύνδρομο MIS. Για παράδειγμα, αναφέρονται ως τέτοια υποκείμενα νοσήματα η παχυσαρκία, η χρόνια πνευμονοπάθεια (συμπεριλαμβανομένου του άσθματος), οι καρδιαγγειακές παθήσεις και η ανοσοκαταστολή.

    Το MIS έχει οριστεί από τον ΠΟΥ ως ένα κλινικό σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από πολυοργανική συμμετοχή, με εκδηλώσεις από το αναπνευστικό, το γαστρεντερικό ή το καρδιαγγειακό σύστημα, αιματολογικές ή βλεννογονοδερματικές αλλοιώσεις.

    «Το σύνδρομο εκδηλώνεται 2-8 εβδομάδες μετά τη λοίμωξη covid. Συγκεκριμένα, οι μικροί ασθενείς εμφανίζουν πυρετό που επιμένει, πόνο στην κοιλιά, εμετούς, διάρροια, εξανθήματα, κόπωση κ.α. Αυτά τα συμπτώματα πρέπει να κινητοποιήσουν τους γονείς ώστε να αναζητήσουν οδηγίες από τον παιδίατρο. Για τη διάγνωση του συνδρόμου δεν αρκεί μόνο η κλινική εικόνα, απαιτούνται ακτινοσκοπικές, υπερηχογραφικές και εργαστηριακές εξετάσεις» λέει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, κ. Κώστας Νταλούκας. Η έγκαιρη διάγνωση και η χορήγηση θεραπείας (στους ασθενείς δίδονται γ-σφαιρίνη και κορτιζόνη) οδηγούν στην αντιμετώπιση της σοβαρής κατάστασης που προκαλεί το σύνδρομο MIS στον οργανισμό μετά την εισβολή του κορωνοϊού.
    Πηγή: Protothema.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch