Περισσότερες από 3.600 χημικές ουσίες που εισχωρούν στα τρόφιμα κατά την παραγωγή, την επεξεργασία, τη συσκευασία και την αποθήκευση του παγκόσμιου εφοδιασμού τροφίμων καταλήγουν στον ανθρώπινο οργανισμό - και ορισμένες από αυτές συνδέονται με σοβαρές βλάβες στην υγεία, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.
Εβδομήντα εννέα από τις χημικές ουσίες επεξεργασίας τροφίμων που βρέθηκαν στον οργανισμό είναι γνωστό ότι προκαλούν καρκίνο, γενετικές μεταλλάξεις, ενδοκρινικά και αναπαραγωγικά προβλήματα και άλλα προβλήματα υγείας, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε σήμερα (17/9) στο Journal of Exposure Science & Environmental Epidemiology.
Πολλές ακόμη χημικές ουσίες μπορεί να είναι επιβλαβείς με τρόπους που η επιστήμη δεν γνωρίζει ακόμη, δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Jane Muncke, διευθύνουσα σύμβουλος και επικεφαλής επιστημονικός υπεύθυνος στο Φόρουμ Συσκευασίας Τροφίμων, ένα μη κερδοσκοπικό ίδρυμα με έδρα τη Ζυρίχη.
«Μετράμε όχι μόνο τις χημικές ουσίες που ήταν γνωστό ότι χρησιμοποιούνται στη διαδικασία παρασκευής τροφίμων, αλλά και όλα τα “σκουπίδια” – τα υποπροϊόντα και τις ακαθαρσίες που αποκαλούμε μη σκόπιμα προστιθέμενες ουσίες», δήλωσε η Muncke.
«Αυτές οι ουσίες είναι πάντα παρούσες στο πλαστικό, στις επιστρώσεις κονσερβών και συσκευασιών, στα μελάνια εκτύπωσης και ούτω καθεξής. Μπορεί να μην έχουν τεχνική λειτουργία στην επεξεργασία των τροφίμων, αλλά βρίσκονται εκεί, μεταναστεύουν στους ανθρώπους και τις μετράμε».
Χημικές ουσίες που περνούν στα τρόφιμα
Μια χημική ουσία που εντοπίστηκε στη μελέτη τόσο στα τρόφιμα όσο και στον ανθρώπινο οργανισμό είναι η δισφαινόλη Α (BPA), η οποία έχει συνδεθεί με εμβρυϊκές ανωμαλίες, χαμηλό βάρος γέννησης και διαταραχές του εγκεφάλου και της συμπεριφοράς σε βρέφη και παιδιά. Στους ενήλικες, συνδεθεί με την ανάπτυξη διαβήτη, καρδιακών παθήσεων, στυτικής δυσλειτουργίας, καρκίνου και 49% υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου εντός 10 ετών.
Η δισφαινόλη Α μπορεί να διαρρεύσει στα τρόφιμα από τις επιστρώσεις των κονσερβοποιημένων τροφίμων, τα πολυκαρβονικά μαχαιροπήρουνα και σκεύη, τα δοχεία αποθήκευσης τροφίμων και τα μπουκάλια νερού.
«Η μελέτη δείχνει επίσης ότι τα υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα μπορούν να περιέχουν μεταλλαξιογόνες χημικές ουσίες που βλάπτουν το DNA μας, όπως βαρέα μέταλλα», δήλωσε ο Μάρτιν Βάγκνερ, καθηγητής βιολογίας στο Νορβηγικό Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Τρόντχαϊμ.
«Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι οι άνθρωποι εκτίθενται από τις συσκευασίες τροφίμων σε PFAS (υπερφθοριωμένες και πολυφθοριωμένες αλκυλιωμένες ουσίες) που είναι πολύ ανθεκτικές, βιοσυσσωρεύονται και προκαλούν τοξικότητα στα όργανα».
Μια άλλη χημική ομάδα στις συσκευασίες τροφίμων που έχει μεταναστεύσει στους ανθρώπους είναι οι φθαλικές ενώσεις, όπως αποκάλυψε η έρευνα. Βρίσκονται σε σαμπουάν, μακιγιάζ, αρώματα και παιδικά παιχνίδια, καθώς και σε συσκευασίες τροφίμων και έχουν συνδεθεί με δυσμορφίες των γεννητικών οργάνων και κρυψορχία σε μωρά αγόρια, και με χαμηλότερο αριθμό σπερματοζωαρίων και μειωμένα επίπεδα τεστοστερόνης σε ενήλικους άνδρες. Προηγούμενες μελέτες έχουν επίσης συνδέσει τις φθαλικές ενώσεις με την παιδική παχυσαρκία, το άσθμα, τα καρδιαγγειακά προβλήματα, τον καρκίνο και τον πρόωρο θάνατο σε άτομα ηλικίας 55 έως 64 ετών.
Με πληροφορίες από: Toxic chemicals used in food preparation leach into human bodies, study finds by Sandee LaMotte, CNN