Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου 2024 20:56

Μελέτη αποκαλύπτει: Τα βιντεοπαιχνίδια μας κάνουν πιο έξυπνους, ενώ η τακτική άσκηση όχι

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Αντίθετα με όσα είχαν δείξει οι μέχρι τώρα έρευνες, το παίζει κανείς βιντεοπαιχνίδια μπορεί να τον κάνει πιο έξυπνο. Ενώ η τακτική άσκηση έχει πολλά οφέλη, αλλά δεν συνδέεται με την εξυπνάδα, σύμφωνα με νέα, ανατρεπτική μελέτη.

Αντίθετα με όσα είχαν δείξει οι μέχρι τώρα έρευνες, το παίζει κανείς βιντεοπαιχνίδια μπορεί να τον κάνει πιο έξυπνο. Ενώ η τακτική άσκηση έχει πολλά οφέλη, αλλά δεν συνδέεται με την εξυπνάδα, σύμφωνα με νέα, ανατρεπτική μελέτη.

Επιστήμονες του Science Museum Group στο Ηνωμένο Βασίλειο διαπίστωσαν ότι οι όσοι παίζουν συχνά βιντεοπαιχνίδια έχουν καλύτερες επιδόσεις όσον αφορά τη μνήμη, την προσοχή και τις δεξιότητες συλλογισμού σε σύγκριση με εκείνους που δεν παίζουν. Επίσης διαπίστωσαν ότι η μέτρια άσκηση 150 λεπτών την εβδομάδα, που συστήνει το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, δεν βελτιώνει τη μνήμη και τις δεξιότητες συλλογισμού ενός ατόμου, αλλά ενισχύει την ψυχική του υγεία.

Τα ευρήματα της μελέτης που δημοσιεύθηκε στη διαδικτυακή πύλη PsyArXiv και θα παρουσιαστεί στις 19 Οκτωβρίου στο Μουσείο Επιστήμης και Βιομηχανίας του Μάντσεστερ, έρχονται σε αντίθεση με την ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι η άσκηση μπορεί να βελτιώσει γνωστικές δεξιότητες όπως η μάθηση, η προσοχή, η αντίληψη και η μνήμη, αναφέρει ο Independent.

Τα βιντεοπαιχνίδια που ξεχώρισαν

Στο πλαίσιο της μελέτης, 1.000 ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο, ηλικίας 18 έως 87 ετών, κλήθηκαν να συμπληρώσουν μια έρευνα απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την υγεία και τον τρόπο ζωής τους, συμπεριλαμβανομένων των ιατρικών παθήσεων, του επιπέδου εκπαίδευσης και της κατάστασης απασχόλησης.

Συμμετείχαν επίσης σε τεστ εγκεφάλου που μέτρησαν διάφορες πτυχές της νόησης, όπως η μάθηση, η προσοχή, η αντίληψη και οι δεξιότητες μνήμης, ενώ κλήθηκαν επίσης να εκτιμήσουν τον μέσο αριθμό των ωρών ανά εβδομάδα που αφιέρωναν σε βιντεοπαιχνίδια κατά τους τελευταίους 12 μήνες.

Σε αυτά περιλαμβάνονταν παιχνίδια γρίφων όπως τα «Minecraft», «Civilization», «Hearthstone» και «Roblox», παιχνίδια ρόλων και δράσης όπως τα «The Witcher», «Mass Effect», «Fallout 4», «Skyrim», «Grand Theft Auto» και «Assassin's Creed», καθώς και αθλητικά παιχνίδια όπως τα «FIFA», «NHL», «Mario Kart», «Need for Speed» και «Rocket League».

Τα ευρήματα της μελέτης

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που παίζουν συχνά βιντεοπαιχνίδια, δηλαδή πέντε ή περισσότερες ώρες την εβδομάδα για ένα μόνο είδος παιχνιδιού, είχαν κατά μέσο όρο τις γνωστικές επιδόσεις ανθρώπων που ήταν 13,7 χρόνια νεότεροι (οι οποίοι δεν έπαιζαν βιντεοπαιχνίδια). Ενώ εκείνοι που ασχολούνταν λιγότερο συχνά με βιντεοπαιχνίδια, δηλαδή έπαιζαν λιγότερο από πέντε ώρες την εβδομάδα για όλα τα είδη παιχνιδιών, είχαν επιδόσεις ανθρώπων κατά 5,2 χρόνια νεότερων.΄

Όσον αφορά τη σωματική δραστηριότητα, όσοι δεν ανταποκρίνονταν στις συστάσεις του Εθνικού Συστήματος Υγείας είχαν διπλάσιες πιθανότητες να πάσχουν από κατάθλιψη και 1,5 φορά περισσότερες πιθανότητες να έχουν γενικευμένη αγχώδη διαταραχή.

«Ενεργοποιούν τον εγκέφαλο»

«Με εξέπληξε το γεγονός ότι τα βιντεοπαιχνίδια βελτίωσαν τη νόηση, ενώ η τακτική άσκηση όχι, εν μέρει επειδή έχουμε δείξει πειστικά στο παρελθόν ότι τα ηλεκτρονικά παιχνίδια “εκπαίδευσης εγκεφάλου” δεν βελτιώνουν τη γνωστική λειτουργία», δήλωσε ο καθηγητής Adrian Owen, νευροεπιστήμονας από το Πανεπιστήμιο Western του Καναδά. «Ωστόσο, τα είδη των παιχνιδιών που παίζουν σήμερα οι τακτικοί gamers είναι πραγματικά πολύ διαφορετικά από τα παιχνίδια εκπαίδευσης εγκεφάλου».

«Τα σημερινά παιχνίδια συνήθως είναι ιδιαίτερα ελκυστικά, στρατηγικά και μπορούν να ενισχύσουν την οπτική προσοχή και την ταχύτητα επεξεργασίας, καθώς και τις ικανότητες επίλυσης προβλημάτων, μέσω της έντονης επανάληψης και εξάσκησης. Επιπλέον, έχουν σχεδιαστεί για να ενεργοποιούν τα συστήματα ανταμοιβής του εγκεφάλου, γεγονός που οδηγεί στην απελευθέρωση νευροδιαβιβαστών όπως η ντοπαμίνη. Αυτό μπορεί επίσης να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στη γνωστική λειτουργία».

«Όσον αφορά την άσκηση που δεν επηρεάζει τη νόηση, αυτό ήταν επίσης μια έκπληξη, δεδομένων των συστάσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι η μέτρια άσκηση μπορεί να ωφελήσει τη νόηση», συνέχισε ο καθηγητής Owen. «Ωστόσο, εξετάσαμε μόνο τις μακροπρόθεσμες επιδράσεις της τακτικής άσκησης, οπότε μπορεί κάλλιστα να ισχύει ότι μια σύντομη έκρηξη έντονης άσκησης επηρεάζει τη νόηση - καθώς πολλοί άνθρωποι αναφέρουν ότι αισθάνονται «πιο οξυδερκείς» μετά από μια προπόνηση».

Ο καθηγητής Owen δήλωσε ότι τα ευρήματα, στο μέλλον, θα μπορούσαν «να μας βοηθήσουν να επιλέξουμε δραστηριότητες που προάγουν την υγιή γνωστική γήρανση».

Πηγή: Cnn.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου 2024 19:03

Σχετικά Άρθρα

  • Μπορείς να σταματήσεις τους δείκτες του βιολογικού σου ρολογιού;
    Μπορείς να σταματήσεις τους δείκτες του βιολογικού σου ρολογιού;

    Μπορείς άραγε να σταματήσεις τους δείκτες του βιολογικού σου ρολογιού και να διατηρήσεις τον οργανισμό σου νέο; Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες επιστημονικές μελέτες και την εξατομικευμένη προληπτική ιατρική, η απάντηση είναι ναι.

    Παρόλο που έχεις μάθει ότι κανείς δεν μπορεί να νικήσει τη φυσική φθορά του χρόνου και ότι μεγαλώνεις χωρίς επιστροφή, οι σύγχρονες επιστημονικές εξελίξεις έρχονται να σε διαψεύσουν. Η χρονολογική σου ηλικία μπορεί να αυξάνεται, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι μεγαλώνει και η βιολογική ηλικία των κυττάρων σου. Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες, η πραγματική σου βιολογική ηλικία μπορεί να προηγείται ή να μένει πίσω από τη χρονολογική σου ηλικία.

    Βασικοί Παράγοντες

    Το αμυντικό σου σύστημα, ένα πολύπλοκο σύμπαν, με τον χρόνο αρχίζει να φθείρεται, προκαλώντας μια σιωπηλή φλεγμονή και «καραμελοποίηση». Αυτό σημαίνει ότι τα αγγεία, τα κύτταρα, τα όργανα, ο εγκέφαλος, τα σπλάχνα και το δέρμα σου «σιγοκαίγονται» και σταδιακά φθείρονται. Όταν ο οργανισμός σου αφεθεί χωρίς άμυνα, μικρόβια, αλλεργίες, φλεγμονές και ασθένειες (όπως διάφορες μορφές καρκίνου) αρχίζουν να τον απειλούν.

    Πρέπει να μάθεις να ακούς το σώμα σου και να ελέγχεις δύο φορές τον χρόνο τα αγγεία σου με την εξέταση AGES. Οι ορμόνες είναι ο βασικότερος συντελεστής, καθώς η γήρανση αποτελεί ένα σύνολο ανεπιθύμητων ορμονικών αλλαγών. Πίσω από σχεδόν όλα τα προβλήματα υγείας, είτε σωματικά είτε ψυχικά, κρύβονται οι ορμονικές εκτροπές. Αν δεν ρυθμιστούν, ό,τι άλλο και να κάνεις δεν θα αποτελεί πραγματική θεραπεία. Μια εξέταση των κυριότερων ορμονικών δεικτών στο αίμα είναι το πρώτο βήμα προς τη λύση.

    Οι βάσεις της πυραμίδας της αντιγήρανσης είναι η έξυπνη διατροφή και η άσκηση. Η αλλαγή τρόπου ζωής σε εξατομικευμένο επίπεδο εξισορροπεί το στρες και τις ορμόνες. Δεν μπορείς να χτίζεις την υγεία σου με φυσικά θρεπτικά θεραπευτικά και ταυτόχρονα να την καταστρέφεις με κακές συνήθειες.

    Η αναστροφή των μηχανισμών γήρανσης οδηγεί στην ιδανική υγεία και σε απαλλάσσει από το περιττό λίπος μόνιμα. Αυτό επιτυγχάνεται με τη βοήθεια γιατρών που ενδιαφέρονται για εσένα ατομικά, λαμβάνοντας υπόψη τον συνολικό τρόπο ζωής σου. Μέσω αναλυτικών ερωτήσεων και εξέτασης του πλήρους ιατρικού σου φακέλου, θα μπορέσεις να αναφέρεις στοιχεία που αλλιώς θα διέφευγαν της προσοχής σου.

    Η καλή κλινική εξέταση, με την εικόνα, το ιστορικό, τις απαντήσεις, τα παράπονα και τα συμπτώματα, μπορεί να δείξει πράγματα που δεν φαίνονται μεμονωμένα σε άλλες εξετάσεις. Με την τέχνη της αναγεννητικής ιατρικής, αυτά τα στοιχεία αποκτούν νόημα και συμβάλλουν στην εξατομικευμένη προληπτική ιατρική.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Η αποτελεσματική άσκηση που ακονίζει το μυαλό και δυναμώνει κατά 75% τη μνήμη
    Η αποτελεσματική άσκηση που ακονίζει το μυαλό και δυναμώνει κατά 75% τη μνήμη

    Τα σταυρόλεξα και τα Sudoku δεν είναι η μόνη λύση για μυαλό ξυράφι και ακμαίες γνωστικές λειτουργίες, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη - Δείτε ποια είναι η ιδανική γυμναστική για το νου

    Χρόνια τώρα, τα σταυρόλεξα και τα παζλ συστήνονται από μελέτες ως τα ιδανικά εργαλεία για γερό μυαλό μέχρι τα βαθιά γεράματα. Κόντρα σε όσα ήδη γνωρίζαμε, πρόσφατη μελέτη ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Urbana-Champaign στο Ιλινόι (ΗΠΑ) υποστηρίζει ότι το μυστικό, που θα ξεκλειδώσει όλο το γνωστικό δυναμικό των ηλικιωμένων, κρύβεται σε συνδυασμούς δραστηριοτήτων και παιχνιδιών που ακονίζουν το μυαλό.

    Τα ευρήματα της ομάδας με επικεφαλής την Elizabeth A. L. Stine-Morrow, ομότιμης καθηγήτριας Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας, τα οποία δημοσιεύονται στο Intelligence, δείχνουν ότι, όπως και το σώμα, το μυαλό γυμνάζεται καλύτερα μέσα από ένα σύνθετο πρόγραμμα ασκήσεων, κάτι σαν εγκεφαλική καλλισθενική γυμναστική. «Οι άνθρωποι συχνά πιστεύουν ότι ο καλύτερος τρόπος για να γίνεις καλύτερος σε κάτι είναι απλά να το εξασκείς ξανά και ξανά, αλλά η ισχυρή εκμάθηση δεξιοτήτων επιτυγχάνεται στην πραγματικότητα μέσα από τους διάφορους τύπους άσκησης» δήλωσε η Stine-Morrow.

    Η λειτουργική μνήμη

    Στη μελέτη συμμετείχαν 90 ενήλικες 60 έως 87 ετών, που χωρίστηκαν τυχαία τέσσερις ομάδες διανοητικών ασκήσεων, καθεμία από τις οποίες επικεντρωνόταν στη λειτουργική μνήμη ή μνήμη εργασίας (εργαζόμενη μνήμη), η οποία εμπλέκεται στην αποθήκευση πληροφοριών ενόσω εκτελούμε περίπλοκες γνωστικές εργασίες. Χάρη σε αυτήν μπορούμε να θυμόμαστε έναν αριθμό τηλεφώνου ενώ αναζητούμε μια διεύθυνση ή να ακολουθούμε μια περίπλοκη συζήτηση ενώ κάνουμε δικές μας σκέψεις. Η λειτουργική μνήμη αποτελεί κρίσιμη ικανότητα που χάνεται σταδιακά με το γήρας, επηρεάζοντας σχεδόν κάθε σχεδόν πτυχή της καθημερινότητας, από απλές δουλειές έως τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις.

    Όσον αφορά τις δραστηριότητες κάθε ομάδας, οι συμμετέχοντες συμμετείχαν σε συγκεκριμένες ή ποικίλες ασκήσεις που ενεργοποιούσαν τη λειτουργική μνήμη με διαφορετικούς τρόπους. Για παράδειγμα, μια ομάδα εξασκήθηκε στο να θυμάται γράμματα ενώ παράλληλα έκανε γρήγορες κρίσεις σχετικά με λέξεις, και στη συνέχεια άλλαξε δραστηριότητα και κατηγοριοποιούσε αντικείμενα ενώ ταυτόχρονα διατηρούσε λέξεις στη μνήμη της. Με άλλα λόγια, η ομάδα εναλλασσόταν μεταξύ δύο δραστηριοτήτων που απαιτούσαν ταυτόχρονη διανοητική προσπάθεια: η μία ήταν να θυμάται πληροφορίες (π.χ. γράμματα ή λέξεις) και η άλλη να εκτελεί μια διαφορετική εργασία (π.χ. γρήγορες κρίσεις ή κατηγοριοποίηση)

    75% καλύτερη γνωστική ικανότητα

    Μετά από δύο εβδομάδες ενασχόλησης με αυτό το ποικίλο σύνολο «ασκήσεων», ακολούθησαν για όλες τις ομάδες δύο εβδομάδες αξιολόγησης με μια τυπική εργασία για τη λειτουργική μνήμη, γνωστή ως «reading span task», που περιλάμβανε την ανάγνωση προτάσεων, την αξιολόγηση εάν είχαν νόημα και την απομνημόνευση άσχετων γραμμάτων στο ενδιάμεσο.

    Στο τέλος της πειραματικής διαδικασίας, η ομάδα που πέρασε και τις τέσσερις εβδομάδες κάνοντας μόνο την το «reading span task» δεν έδειξε σημαντική βελτίωση. Αντίθετα, η ομάδα που συμμετείχε σε διάφορες ασκήσεις για τη λειτουργική μνήμη πέτυχε καλύτερες επιδόσεις κατά 75% συγκριτικά με τις άλλες ομάδες.

    Αρχή της αμοιβαιότητας στο μυαλό

    Η βελτίωση για την ομάδα της πολυμορφίας στην εξάσκηση δεν φάνηκε εξ αρχής, παρά άρχισε να παρατηρείται -και να εξελίσσεται ραγδαία- όταν οι συμμετέχοντες επιδίδονται σε νέες ασκήσεις. «Η πολυμορφία στις ασκήσεις δεν οδήγησε απευθείας σε καλύτερη απόδοση. Βελτίωσε τη μάθηση. Αυτή η ομάδα ήταν η πιο αργή στη βελτίωση της απόδοσής της στo reading span task, αλλά τελικά έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο» σχολίασε η Stine-Morrow.

    To παραπάνω μοτίβο, κατά το οποίο η ποικιλία στην εξάσκηση οδηγεί σε καλύτερη μάθηση με τον καιρό, συμφωνεί με μια νέα θεωρία που ονομάζεται «αρχή της αμοιβαιότητας» και υποστηρίζει ότι η ανάπτυξη μιας γνωστικής ικανότητας μπορεί να βελτιώσει την ικανότητά μας να μαθαίνουμε άλλες, σχετικές δεξιότητες. Ωστόσο, αυτά τα οφέλη δεν εμφανίζονται αμέσως, αλλά χρειάζονται συνεχή εξάσκηση για να γίνουν αντιληπτά.

    «Εξασκούμαι σε διαφορετικές συνθήκες και περιβάλλοντα. Εξασκούμαι πεινασμένος, κουρασμένος, θυμωμένος και χαρούμενος. Εξασκούμαι σε διαφορετικά τραγούδια, σε διαφορετικές ταχύτητες και κάποιες φορές με διαφορετικό πιάνο. Είναι η ποικιλία της εξάσκησης που με κάνει καλύτερο στην εκτέλεση του έργου» πρόσθεσε ο Ilber Manavbasi, μεταπτυχιακός ερευνητής που συμμετείχε στη μελέτη.

    Πηγή: Ygeiamou.gr

  • Αποθήκευση λίπους: Τι κάνουν σωστά όσοι έχουν κοιλίτσα μεν, αλλά δεν επιβαρύνει την υγεία τους
    Αποθήκευση λίπους: Τι κάνουν σωστά όσοι έχουν κοιλίτσα μεν, αλλά δεν επιβαρύνει την υγεία τους

    Ποια καλή συνήθεια μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που το σώμα μας αποθηκεύει λίπος και να βελτιώσει την υγεία μας σε βάθος χρόνου

    Αν είστε από αυτούς που γυμνάζονται τακτικά και για μεγάλο διάστημα, μπορεί να κάνετε στο σώμα σας κάτι πολύ πιο σημαντικό από το να καίτε θερμίδες ή να διατηρείτε τη φόρμα σας. Μια πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Michigan φέρνει στο φως ενδιαφέροντα ευρήματα για τον τρόπο που η μακροχρόνια άσκηση επηρεάζει την αποθήκευση λίπους στο σώμα σας. Και δεν μιλάμε για απλή απώλεια κιλών, αλλά για το πού και πώς αποθηκεύεται το λίπος – κάτι που είναι εξίσου σημαντικό για την υγεία.

    Σύμφωνα με τη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Nature Metabolism, όσοι ασκούνται συστηματικά για πολλά χρόνια έχουν πιο υγιή λιπώδη ιστό, ειδικά στην περιοχή της κοιλιάς. Ο λόγος; Το σώμα τους αποθηκεύει το λίπος με πιο «ασφαλή» τρόπο. Δηλαδή, αντί να συσσωρεύεται σε επικίνδυνα σημεία, όπως γύρω από τα όργανα (π.χ. στο ήπαρ ή την καρδιά), το λίπος αποθηκεύεται κάτω από το δέρμα με τρόπο που δεν βλάπτει την υγεία.

    Ο επικεφαλής της έρευνας, Jeffrey Horowitz, καθηγητής κινησιολογίας, εξηγεί ότι η χρόνια άσκηση όχι μόνο βοηθά να χάσετε κιλά, αλλά αλλάζει τη σύνθεση του λιπώδους ιστού. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές βρήκαν ότι όσοι ασκούνταν για τουλάχιστον δύο χρόνια (με μέσο όρο τα 11 χρόνια) είχαν λιπώδη ιστό με περισσότερα αιμοφόρα αγγεία, περισσότερα μιτοχόνδρια (τα εργοστάσια ενέργειας των κυττάρων), λιγότερη φλεγμονή και λιγότερο κολλαγόνο που δυσκολεύει τον μεταβολισμό.

    Γιατί είναι σημαντικό

    Μπορεί να πιστεύετε ότι η άσκηση είναι απλώς ένας τρόπος να χάσετε βάρος, αλλά η αλήθεια είναι ότι επηρεάζει τη συνολική υγεία σας σε βαθύτερο επίπεδο. Όταν αποθηκεύεται το λίπος κάτω από το δέρμα (υποδόριος λιπώδης ιστός) αντί γύρω από τα όργανα (σπλαχνικό λίπος), μειώνεται ο κίνδυνος για σοβαρές παθήσεις, όπως οι καρδιαγγειακές νόσοι ή η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος.

    Και αυτό δεν σημαίνει ότι η άσκηση αυξάνει την ποσότητα λίπους που έχετε. Όπως τονίζει ο Horowitz, «αυξάνεται η ικανότητα του σώματος να αποθηκεύει το λίπος σε υγιή σημεία, αν τυχόν πάρετε βάρος». Με άλλα λόγια, ακόμα κι αν κάποια στιγμή πάρετε μερικά κιλά, το σώμα σας είναι προετοιμασμένο να τα αποθηκεύσει με ασφάλεια.

    Ποιο είναι το επόμενο βήμα; Οι επιστήμονες τώρα θέλουν να εμβαθύνουν ακόμα περισσότερο. Ποιο είδος άσκησης είναι το πιο αποτελεσματικό για την αλλαγή του τρόπου που αποθηκεύουμε λίπος; Πόσο επηρεάζονται τα λιποκύτταρα από τη συστηματική άσκηση σε βάθος χρόνου; Τα επόμενα χρόνια, οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα θα μας δώσουν ακόμη πιο σαφείς απαντήσεις για το πώς η άσκηση συμβάλλει όχι μόνο στη σιλουέτα, αλλά και στην υγεία μας συνολικά.

    Οπότε, αν είστε από αυτούς που έχουν βάλει την άσκηση στη ζωή τους, ίσως κάνετε πολύ περισσότερα για το σώμα σας απ’ ό,τι νομίζετε. Και αν δεν γυμνάζεστε ακόμη, ίσως τώρα να είναι η κατάλληλη στιγμή να ξεκινήσετε.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Δεν έχετε χρόνο για γυμναστική; Οι μίνι ασκήσεις που δυναμώνουν την καρδιά και ενισχύουν την αντοχή
    Δεν έχετε χρόνο για γυμναστική; Οι μίνι ασκήσεις που δυναμώνουν την καρδιά και ενισχύουν την αντοχή

    Αφιερώστε μόλις ένα λεπτό από το χρόνο σας, ανακαλύπτοντας ότι η αποτελεσματική άσκηση δεν θέλει κόπο, αλλά τρόπο

    Οι γρήγορες και σύντομες εκρηκτικές ασκήσεις διάρκειας ενός λεπτού ή και λιγότερο θεωρούνται σωτήριες για όσους δεν γυμνάζονται συστηματικά. Πιο συγκεκριμένα, οι έντονες περίοδοι σύντομων ασκήσεων αποτελούν μια σημαντική επιλογή για την υγεία και τη φυσική κατάσταση ανθρώπων που ακολουθούν μια πιο καθιστική ζωή ή αντιμετωπίζουν χρόνιες ασθένειες ή παχυσαρκία, καταστάσεις δηλαδή που τους εμποδίζουν να γυμναστούν τακτικά.

    Ποιες ασκήσεις αποτελούν το μικρό και θρεπτικό «σνακ» των μυών; Τέτοια παραδείγματα ασκήσεων εκρηκτικότητας ή αντοχής, σύμφωνα με τον Δρα Βruno Gualano, αναπληρωτή καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο στη Βραζιλία, είναι το ανέβασμα της σκάλας και οι μικρές ποδηλατικές περίοδοι που χωρίζονται από διαστήματα ωρών.

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), άλλωστε, προτείνει την εκτέλεση μέτριας έντασης άσκησης -τουλάχιστον 150 λεπτών- ωστόσο, οι ενήλικες θα πρέπει να αυξήσουν αυτό το όριο στα 300 λεπτά, για περαιτέρω αύξηση των πλεονεκτημάτων για την υγεία.

    Επειδή αυτός ο στόχος είναι άπιαστος για αρκετούς ανθρώπους, ο καθηγητής Δρ Βruno Gualano δήλωσε στο Διεθνές Συνέδριο για την Παχυσαρκία στο Σάο Πάολο, ότι «οι σύντομες ασκήσεις έκρηξης θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν τις βλαβερές επιπτώσεις του καθιστικού τρόπου ζωής» συμπληρώνοντας ότι «πρόκειται για σύντομες και έντονες ασκήσεις εκρηκτικότητας (ενός λεπτού ή λιγότερο), που μπορούν να είναι πιο αποδοτικές από τα παραδοσιακά προγράμματα άσκησης».

    Δεν υπόσχονται μόνο μυϊκή δύναμη

    Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι αυτή η μορφή άθλησης βελτιώνει την καρδιοαναπνευστική ικανότητα του οργανισμού και την αγγειακή υγεία. Ειδικότερα, έχει διαπιστωθεί από έρευνα ότι, προτιμώντας απλά τις σκάλες από τον ανελκυστήρα, ενισχύεται την αγγειακή υγεία των αντρών χωρίς ιστορικό ιατρικών προβλημάτων, ενώ παράλληλα ωφελούνται εξίσου και τα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα.

    Περαιτέρω οφέλη των μίνι εκρηκτικών ασκήσεων είναι η βελτίωση της μεταβολικής υγείας, η μείωση του χρόνου αδράνειας και η απλότητά τους, καθώς δεν απαιτούν ειδικό εξοπλισμό.

    Πηγή: Ygeiamou.gr

  • Το 31% των ενηλίκων παγκοσμίως δεν αθλείται επαρκώς – Οι σιωπηλοί κίνδυνοι για την υγεία
    Το 31% των ενηλίκων παγκοσμίως δεν αθλείται επαρκώς – Οι σιωπηλοί κίνδυνοι για την υγεία

    Καμπανάκι κινδύνου κρούει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, για την έλλειψη επαρκούς σωματικής δραστηριότητας που έχει ως αποτέλεσμα την απειλή της σωματικής και ψυχικής υγείας του πληθυσμού.

    Ένας στους τρεις ή το 31,3% των ενηλίκων παγκοσμίως δεν έχει επαρκή σωματική δραστηριότητα, καταγράφει μελέτη που έγινε το 2022.

    Δηλαδή περίπου 1,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι είχαν σωματική δραστηριότητα μικρότερη από τη συνιστώμενη για την υγεία.

    Πρόκειται για αύξηση σχεδόν 5 μονάδων σε σχέση με το 2010, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, κυρίως του ΠΟΥ, που παρουσιάστηκαν στο The Lancet Global Health

    «Η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας είναι μια σιωπηλή απειλή για την παγκόσμια υγεία» και «δυστυχώς ο κόσμος δεν πηγαίνει προς τη σωστή κατεύθυνση», σχολίασε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Ρούντιγκερ Κρεχ διευθυντής προώθησης της υγείας στον ΠΟΥ, κάνοντας λόγο για μια τάση «αντίθετη με τις προσδοκίες».

    Για τη δρ. Φιόνα Μπουλ επικεφαλής του τμήματος σωματικής δραστηριότητας του ΠΟΥ τα αποτελέσματα αυτά κρούουν τον «κώδωνα κινδύνου».

    Αν συνεχιστεί η τρέχουσα τάση, ως το 2030 το 35% των ενηλίκων δεν θα έχει επαρκή σωματική δραστηριότητα, επεσήμαναν οι ειδικοί. Αντίθετα, ο παγκόσμιος στόχος μείωσης του ποσοστού αυτού στο 15% ως το 2030 απομακρύνεται ακόμη περισσότερο.

    Τι συνιστά ο ΠΟΥ για την διατήρηση της καλής υγείας

    Για τη διατήρηση της καλής υγείας ο ΠΟΥ συνιστά στους ενήλικες τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας σωματικής δραστηριότητας την εβδομάδα (περπάτημα, ποδηλασία, κολύμπι…) ή 75 λεπτά έντονης σωματικής δραστηριότητας (τρέξιμο, ομαδικά αθλήματα …).

    Η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας εκθέτει τους ενήλικες σε αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη τύπου 2, κάποιους καρκίνους – όπως του στήθους και του εντέρου--, αλλά και σε ψυχικά προβλήματα, υπενθύμισε ο Κρεχ.

    Εξάλλου η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας αποτελεί και «οικονομικό βάρος για τα συστήματα υγείας», σύμφωνα με τη δρ. Λιάν Ράλεϊ του τμήματος μη μεταδιδόμενων ασθενειών του ΠΟΥ.

    Οι περιοχές που παρατηρήθηκε η μεγαλύτερη έλλειψη σωματικής δραστηριότητας μεταξύ των ενηλίκων το 2022 ήταν η Ασία- Ειρηνικός (48%) και η νότια Ασία (45%). Στον αντίποδα βρίσκεται η Ωκεανία (14%) και η υποσαχάρια Αφρική.

    Περισσότερο από το 50% σε δέκα χώρες (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κουβέιτ, Κούβα, Λίβανος, Νότια Κορέα, Παναμάς, Κατάρ, Ιράκ, Πορτογαλία, Σαουδική Αραβία) δεν έχουν επαρκή σωματική δραστηριότητα. Το ποσοστό αυτό πέφτει κάτω από το 10% σε 15 χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, στις πλούσιες δυτικές χώρες, στην Ωκεανία και τη νότια Ασία.

    Ακόμη μία τάση που παρατηρείται είναι ότι η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας αφορά περισσότερο τις γυναίκες (33,8%) σε σχέση με τους άνδρες (28,7%).

    Σχεδόν στο ένα τρίτο των χωρών η διαφορά μεταξύ των ανδρών και των γυναικών ξεπερνά τις δέκα μονάδες. Στο Αφγανιστάν, το Πακιστάν, την Κούβα, τη Γουιάνα, το Ιράν και τις Μπαχάμες η διαφορά φτάνει τουλάχιστον τις 20 μονάδες.

    Και η ηλικία παίζει ρόλο, με τη σωματική δραστηριότητα να μειώνεται μετά την ηλικία των 60 ετών.

    Πώς εξηγείται το φαινόμενο αυτό; «Υπάρχουν πολλές αιτίες», σύμφωνα με τη Φιόνα Μπουλ, μεταξύ των οποίων η επικράτηση πιο καθιστικών εργασιών, οι μετακινήσεις με αυτοκίνητο ή μέσα μεταφοράς και τα χόμπι που συνδέονται με μια οθόνη.

    Πηγή: Cnn.gr
  • Είναι σωστό να γυμναζόμαστε στον καύσωνα;
    Είναι σωστό να γυμναζόμαστε στον καύσωνα;

    Η ζέστη μπορεί πραγματικά να μας αρρωστήσει, γι' αυτό χρειάζεται προσοχή

    Όλα είναι καλύτερα το καλοκαίρι: Ο καιρός, η διάθεση, οι δραστηριότητες, όλα. Οι μεγάλες, θερμές ημέρες μας δίνουν την ευκαιρία να περνάμε περισσότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους και να αποκομίζουμε όλα τα τα πολύτιμα οφέλη που μας προσφέρει η επαφή με τη φύση. Το ίδιο ισχύει και για τις προπονήσεις μας: Μπορούμε να τις κάνουμε σε υπαίθριους χώρους, χωρίς να χρειάζεται να φοράμε πολλά και βαριά ρούχα ή να ανησυχούμε ότι θα γλιστρήσουμε στη βροχή ή τον πάγο. Όλα μοιάζουν πιο απλά. Είναι, όμως, έτσι;

    Κατά μία έννοια, ναι. Οι ηλιόλουστες ημέρες με την υψηλή θερμοκρασία, όμως, ενέχουν τους δικούς τους κινδύνους. Η υπερβολική ζέστη μπορεί να καταπονήσει σημαντικά τον οργανισμό, οδηγώντας σε σοβαρές συνέπειες, αν δεν προσέξουμε. Ο ιατρός επειγόντων περιστατικών της Cleveland Clinic, Tom Waters, αναλύει τα πιθανά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν, τα συμπτώματα που πρέπει να μας υποψιάσουν, ενώ δίνει και συμβουλές για να προφυλαχθούμε από τον κίνδυνο θερμοπληξίας.

    Όπως εξηγεί ο ειδικός, όταν ασκούμαστε, η θερμοκρασία του σώματος αυξάνεται. Τότε, ο οργανισμός παράγει ιδρώτα, για να επαναφέρει τη θερμοκρασία του σώματος σε κανονικά επίπεδα. Ωστόσο, υπό συνθήκες ακραίας ζέστης και υγρασίας, οι προσπάθειες του σώματος για ψύξη μέσω του ιδρώτα αποδεικνύονται αναποτελεσματικές. «Η εφίδρωση είναι ο κύριος μηχανισμός για να αποβάλλουμε τη θερμότητα. Όταν έχει ζέστη και υγρασία, όμως, αυτός ο μηχανισμός δεν είναι αρκετά αποτελεσματικός, ώστε να απαλλαγούμε από τη θερμότητα», εξηγεί ο δρ. Waters. Τότε είναι που η θερμοκρασία του σώματος αυξάνεται και πρέπει να λάβετε άμεσα μέτρα για να τη μειώσετε.

    Σύμφωνα με τον ειδικό, οι πρώτες κινήσεις που πρέπει να κάνετε είναι να απομακρυνθείτε από τον ήλιο και να πιείτε πολλά υγρά. Αυτό θα σας κάνει να νιώσετε αυτόματα καλύτερα. Αν, όμως, αντιμετωπίζετε πιο σοβαρά συμπτώματα, τότε αυτά τα απλά μέτρα μπορεί να μην επαρκούν και ίσως χρειαστούν πιο δραστικά βήματα. Σημειώνεται ότι τα μικρά παιδιά και οι ηλικιωμένοι είναι πιο ευαίσθητοι στην υψηλή θερμοκρασία, επομένως θα πρέπει να εκτίθενται λιγότερο στη ζέστη και να πίνουν άφθονα υγρά.

    Υπάρχουν ενδείξεις που μαρτυρούν πότε είναι η ώρα να σταματήσετε. Οι κυριότερες είναι:

    1.Κράμπες: Είναι το πρώτο σημάδι ότι έχετε εκτεθεί υπερβολικά στη ζέστη και πρέπει να δροσιστείτε. Εάν, λοιπόν, αισθανθείτε μυϊκούς σπασμούς κατά τη διάρκεια της προπόνησής σας:

    • Σταματήστε και πηγαίνετε σε ένα πιο δροσερό μέρος
    • Τεντώστε απαλά και κάντε μασάζ στους μύες που επηρεάζονται
    • Πιείτε νερό ή ένα ρόφημα με ηλεκτρολύτες
    • Αποφύγετε τα ποτά που περιέχουν καφεΐνη ή αλκοόλ
    • Μην ξαναασκηθείτε για το υπόλοιπο της ημέρας και βεβαιωθείτε ότι έχετε καταναλώσει άφθονο νερό.

    Εάν οι κράμπες σας δεν υποχωρούν μετά από μία ώρα ή έχετε καρδιακά προβλήματα, αναζητήστε ιατρική βοήθεια.

    2. Θερμική εξάντληση: Η θερμική εξάντληση είναι πιο σοβαρή από τις κράμπες. Μπορεί να έχετε συμπτώματα, όπως:

    • Ακραία κόπωση
    • Δύσπνοια
    • Ζάλη
    • Εμετό
    • Λιποθυμία
    • Δέρμα κρύο και υγρό ή ζεστό και ξηρό
    • Χαμηλή αρτηριακή πίεση
    • Αδύναμο, αλλά γρήγορο σφυγμό
    • Αίσθημα ψύχους ή ανατριχίλας, παρά την υψηλή θερμοκρασία.

    Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να απομακρυνθείτε από τη ζέστη και τον ήλιο το συντομότερο δυνατό. Αν είναι δυνατόν, παραμείνετε σε έναν κλιματιζόμενο χώρο. Χαλαρώστε τα ρούχα σας και πιείτε νερό ή ροφήματα με ηλεκτρολύτες. Αν έχετε πρόσβαση σε δροσερό μπάνιο ή βρεγμένα πανιά, χρησιμοποιήστε τα για να ρίξετε τη θερμοκρασία του δέρματός σας. Εάν κάνετε εμετό ή τα συμπτώματα δεν βελτιώνονται μέσα σε λίγα λεπτά, απευθυνθείτε σε έναν ειδικό.

    3. Θερμοπληξία: Η θερμοπληξία είναι η πιο σοβαρή μορφή της δυσφορίας που προκαλείται από τη ζέστη. Αυτή η απειλητική για τη ζωή κατάσταση χρειάζεται άμεση ιατρική φροντίδα, καθώς, αν δεν λάβετε θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλική βλάβη ή θάνατο.

    Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

    • Πυρετό
    • Δέρμα καυτό και ερυθρό ή ξηρό
    • Αίσθημα αποπροσανατολισμού ή σύγχυσης
    • Ζάλη
    • Γρήγορο σφυγμό και αναπνοή
    • Λιποθυμία.

    Ένα άτομο που έχει πάθει θερμοπληξία χρειάζεται άμεση ιατρική φροντίδα. Θα πρέπει να παραμείνει σε ένα δροσερό μέρος και να χρησιμοποιήσει κρύες κομπρέσες, για να κατεβάσει τη θερμοκρασία του σώματός του.

    Δεν χρειάζεται να αποφεύγετε τις υπαίθριες προπονήσεις όταν κάνει ζέστη, απλώς να γνωρίζετε πότε πρέπει να σταματήσετε.

    Τι μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε τυχόν προβλήματα

    • Τα υγρά είναι απαραίτητα. Φροντίστε να πίνετε νερό ή ροφήματα με ηλεκτρολύτες κάθε 15 λεπτά όταν γυμνάζεστε στη ζέστη, ακόμη κι αν δεν διψάτε. Στοχεύστε σε 2 έως 4 φλιτζάνια υγρών κάθε ώρα. Καταναλώστε άφθονα υγρά πριν, κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά την προπόνηση.
    • Μην πιέζετε υπερβολικά τον εαυτό σας. Δεν χρειάζεται να ακολουθήσετε επακριβώς το πρόγραμμα γυμναστικής σας όταν οι συνθήκες είναι δύσκολες. Οι υψηλές θερμοκρασίες καταπονούν περισσότερο το σώμα, καθώς εργάζεται πιο σκληρά για να σας δροσίσει. Αν θέλετε να γυμναστείτε έξω, μειώστε την ένταση της άσκησής σας. Μπορεί επίσης να χρειαστεί να την κάνετε πιο σύντομη απ’ το συνηθισμένο. Μια λιγότερο έντονη και πιο σύντομη προπόνηση δεν είναι σημάδι ότι είστε εκτός φόρμας. Είναι ένας έξυπνος τρόπος να παραμείνετε υγιείς.
    • Δοκιμάστε κάτι διαφορετικό. Μπορεί το τρέξιμο χιλιομέτρων να μην είναι η καλύτερη ιδέα όταν έξω έχει καύσωνα. Σκεφτείτε εναλλακτικά να δοκιμάσετε μια βόλτα με το ποδήλατο ή ακόμη και μια δροσερή βουτιά.
    • Κάντε την προπόνησή σας νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ. Το μέσο της ημέρας δεν είναι καλή ώρα για να γυμναστείτε τους θερμούς μήνες. Βγείτε έξω πριν από τις 9 π.μ. ή μετά τις 7 μ.μ. για να αποφύγετε τον καυτό ήλιο και την υπερβολική ζέστη. Αν η θερμοκρασία είναι πολύ υψηλή, προτιμήστε να κάνετε την προπόνησή σας μέσα στο σπίτι.
    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Οι 4 ασκήσεις που χρειάζεστε για να διατηρήσετε υγιή τον εγκέφαλό σας μεγαλώνοντας
    Οι 4 ασκήσεις που χρειάζεστε για να διατηρήσετε υγιή τον εγκέφαλό σας μεγαλώνοντας

    Και όχι μόνο.

    Όσον αφορά την καλή φυσική κατάσταση, η άσκηση προβάλλεται συχνά για το εύρος των πλεονεκτημάτων της, συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης της υγιούς καρδιακής λειτουργίας, της ορθής λειτουργίας του μεταβολισμού, της ενίσχυσης της ευελιξίας και της δύναμης για καλύτερη κινητικότητα. Αλλά υπάρχει ένα ακόμη μεγάλο όφελος που πρέπει να προσθέσετε σε αυτόν τον κατάλογο: η υγεία του εγκεφάλου.

    Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), η τακτική άσκηση μπορεί όχι μόνο να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας, αλλά και να ρυθμίσει εγκεφαλικές λειτουργίες όπως η συναισθηματική ισορροπία, η επίλυση προβλημάτων, η μάθηση, η οργάνωση και η μνήμη.

    Στην πραγματικότητα, μια μελέτη του 2020 στο περιοδικό Preventive Medicine1 διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος γνωστικής έκπτωσης διπλασιάζεται μεταξύ των ατόμων που είναι αδρανείς σε σύγκριση με τα άτομα που ασκούνται τακτικά.

    Υπάρχουν διάφοροι πιθανοί λόγοι για την ισχυρή σύνδεση μεταξύ ενός έξυπνου μυαλού και ενός γυμνασμένου σώματος. Ένας αξιοσημείωτος είναι ότι όταν το καρδιαγγειακό μας σύστημα λειτουργεί καλά, υποστηρίζει τον εγκέφαλό σας με καλύτερη ροή αίματος και οξυγόνου, καθώς και με μειωμένη φλεγμονή και ρυθμισμένες ορμόνες του στρες, λέει η Karishma Patwa, MD, καρδιολόγος στο Manhattan Cardiology στη Νέα Υόρκη.

    «Υπάρχουν ακόμη και δομικές αλλαγές στον εγκέφαλο λόγω της σωματικής δραστηριότητας», λέει. Όλα αυτά προσθέτει ότι μας προστατεύουν από τις ανησυχίες που σχετίζονται με την ηλικία, οι οποίες μπορεί να προκύψουν αν κάνετε πιο καθιστική ζωή. Ακόμα και η κηπουρική ή η βόλτα με τον σκύλο βοηθά, αν και ένα πιο δομημένο πρόγραμμα άσκησης συμβάλλει θετικότερα στην υγεία του οργανισμού και του εγκεφάλου.

    Ακολουθούν οι τέσσερις καλύτερες ασκήσεις για την υγεία του εγκεφάλου, όπως έχουν παρουσιαστεί μέσα από έρευνες.

    Διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης (HIIT)

    Ενώ η σταθερή άσκηση, όπως το ποδήλατο ή το τρέξιμο, σίγουρα αποφέρει οφέλη, μπορεί να είναι χρήσιμο για τον εγκέφαλό σας να αλλάζει η ένταση του πόσο σκληρά εργάζεστε κατά τη διάρκεια μιας άσκησης.

    Για παράδειγμα, μια ανασκόπηση του 2020 στην επιθεώρηση Journal of Science and Medicine in Sport που εξέτασε την εγκεφαλική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια προπονήσεων τύπου HIIT και χαμηλής έντασης, διαπίστωσε ότι και οι δύο τύποι δημιουργούσαν βελτιώσεις στην εγκεφαλική λειτουργία. Ωστόσο, η HIIT φάνηκε να έχει επιπλέον πλεονεκτήματα επειδή ρύθμιζε την απελευθέρωση της κορτιζόλης, της ορμόνης που σχετίζεται με την αντίδραση στο στρες.

    Αυτό είναι σημαντικό επειδή η κορτιζόλη, μεταξύ άλλων παίζει ρόλο στην ανοσία, έχει αντιφλεγμονώδεις δράσεις, επηρεάζει την αρτηριακή πίεση, τον μεταβολισμό και τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, σύμφωνα με μια μικρή μελέτη του 2019 στο Medicine – τα οποία με τη σειράς τους επηρεάζουν την υγεία του εγκεφάλου, λέει η Dr. Patwa. Αυτό σημαίνει ότι αν μπορείτε να βελτιώσετε τη ρύθμιση της ορμόνης μέσω μιας άσκησης όπως η HIIT, αυτό μπορεί να επηρεάσει την υγεία του εγκεφάλου σας θετικά.

    Προπόνηση δύναμης

    Ισχυρότεροι μύες, καλύτερη υγεία του εγκεφάλου; Οι έρευνες το επιβεβαιώνουν: Μια μετα-ανάλυση του 2022 στο Frontiers in Psychology που εξέταζε ηλικιωμένους διαπίστωσε ότι όσοι έκαναν τέτοιου είδους προπονήσεις τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα είχαν σημαντικά γνωστικά οφέλη. Αυτά περιλάμβαναν βελτιωμένη εγκεφαλική ροή αίματος και καλύτερη ρύθμιση των ορμονών.

    Οι ερευνητές πρόσθεσαν ότι αυτό το είδος προπόνησης αυξάνει επίσης τόσο τη μυϊκή μάζα όσο και τη δύναμη, τα οποία είναι σοβαρά σημαντικά καθώς γερνάμε, επειδή η μυϊκή αδυναμία μπορεί να επηρεάσει την κινητικότητα και ακόμη και τη μεταβολική υγεία.

    Επίσης, δεν χρειάζονται χρόνια προπόνησης για να δείτε αποτέλεσμα. Μια μικρή μελέτη του 2023 στην επιθεώρηση GeroScience διαπίστωσε ότι οι ηλικιωμένοι που έκαναν προπόνηση με αντιστάσεις για μόλις 12 εβδομάδες είδαν αλλαγές στη λειτουργία του εγκεφάλου τους, οι οποίες είναι πιθανό να βοηθήσουν στην πρόληψη της γνωστικής παρακμής καθώς γερνούν.

    Γιόγκα

    Συχνά διαφημίζεται για τη βελτίωση της ευλυγισίας και του εύρους κίνησης, αλλά μια από τις καλύτερες ασκήσεις για την υγεία του εγκεφάλου είναι η γιόγκα. Επειδή δίνεται έμφασή στην ενσυνειδητότητα και την εργασία με την αναπνοή μπορεί να βελτιώσει και τη λειτουργία του εγκεφάλου σας.

    Για παράδειγμα, μια ανασκόπηση του 2019 στο Brain Plasticity εξέτασε μελέτες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η γιόγκα δίνει έμφαση στη ρυθμική αναπνοή, το διαλογισμό και την εστιασμένη προσοχή και διαπίστωσε ότι αυτά μπορούν να αυξήσουν τη ροή του εγκεφαλικού αίματος και τη δομή του εγκεφάλου.

    Και μια μικρή μελέτη του 2018 στο Frontiers in Human Neuroscience διαπίστωσε ότι ακόμη και με μια βραχυπρόθεσμη πρακτική, η γιόγκα μπορεί να βελτιώσει τη συναισθηματική αντιδραστικότητα, η οποία μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του στρες και στη μείωση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων.

    Χορός

    Ίσως ένα από τα ευκολότερα σημεία εκκίνησηςγια να επηρεάσετε την υγεία του εγκεφάλου είναι να βάλετε ένα αγαπημένο σας τραγούδι και απλά να αρχίσετε να κινείστε. Μια ανασκόπηση του 2021 στο Frontiers in Human Neuroscience δείχνει ότι ο χορός εμπλέκει νευρολογικές διεργασίες σε επτά διαφορετικά μέρη του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με τα συναισθήματα, την επεξεργασία πληροφοριών, τις αισθητηριακές εισροές, τη γνωστική λειτουργία και τη δημιουργικότητα.

    Δεν είστε οπαδός του χορού; Τότε δοκιμάστε οτιδήποτε που σας κάνει να αισθάνεστε κοινωνικοί, ενώ παράλληλα είστε δραστήριοι. Για παράδειγμα, μια μικρή μελέτη του 2021 στο Frontiers in Psychiatry εξέτασε τις επιπτώσεις ενός προγράμματος άσκησης σε άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία για κατάθλιψη. Οι συνεδρίες συνδύαζαν αντοχή, δύναμη και συντονισμό, αλλά το κεντρικό σημείο ήταν την κοινωνική συνεργασία και το παιχνίδι, παρά η ανάπτυξη δεξιοτήτων. Όλοι οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε εγκεφαλικές σαρώσεις πριν και μετά το χρονικό διάστημα της μελέτης για να εκτιμηθούν οι αλλαγές στην ικανότητα του εγκεφάλου να οργανώνει πληροφορίες και να δημιουργεί νέες συνδέσεις. Έπειτα από μερικές εβδομάδες διασκεδαστικής, ομαδικής άσκησης, οι συμμετέχοντες παρουσίασαν σημαντική βελτίωση της εγκεφαλικής λειτουργίας καθώς και μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης.

    Τι περιμένετε, λοιπόν, βάλτε το αγαπημένο σας τραγούδι, αγκαλιάστε τους ανθρώπους σας και χορέψτε.

    Πηγή: Μarieclaire.gr

  • Μνήμη: Η δραστηριότητα που δυναμώνει το μυαλό και καταπολεμά την άνοια
    Μνήμη: Η δραστηριότητα που δυναμώνει το μυαλό και καταπολεμά την άνοια

    Η διατήρηση ενός υγιούς, νεανικού εγκεφάλου μπορεί να είναι όχι μόνο πιο απλή, αλλά και πιο διασκεδαστική απ' όσο νομίζετε - Ανακαλύψτε μια ευχάριστη δραστηριότητα για να το επιτύχετε

    Θα λέγαμε πως είμαστε τυχεροί, καθώς η ζωή σήμερα έχει απλοποιηθεί με διάφορους τρόπους: Από τα πλυντήρια των πιάτων και των ρούχων, φτάσαμε στις σκούπες – ρομπότ, τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης που διεκπεραιώνουν πλέον με απόλυτη επιτυχία πολλές εργασίες, αλλά και πιο απλές τεχνολογίες όπως τον ηλεκτρονικό χάρτη πλοήγησης, που μας δίνει οδηγίες για τις καθημερινές μας διαδρομές. Πράγματι, όλα αυτά έχουν κάνει την καθημερινότητά μας πιο εύκολη, ταυτόχρονα όμως κάνουν κι ένα μεγάλο κακό: Κρατούν σε αδράνεια το μυαλό και το σώμα, με αποτέλεσμα οι φθορές στον οργανισμό να εμφανίζονται όλο και πιο νωρίς.

    Σε μια προσπάθεια να επιστρέψουμε σ’ έναν πιο δραστήριο τρόπο ζωής, διατηρώντας γερό σώμα, αλλά και μυαλό, μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο McMaster υποστηρίζει ότι η ενασχόληση με μια συγκεκριμένη αθλητική δραστηριότητα «κρύβει» σπουδαία οφέλη για την εγκεφαλική υγεία. Ο λόγος για τον αγωνιστικό προσανατολισμό, μια μορφή δραστηριότητας που συνδυάζει την άσκηση με την απαιτητική πλοήγηση. Πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι αυτή η δραστηριότητα μπορεί να είναι πιο ωφέλιμη από άλλες μορφές άσκησης.

    Η ταχύτητα παίζει ρόλο

    Μάλιστα, όσο πιο έντονα διεξάγεται ο αγωνιστικός προσανατολισμός, τόσο πιο σημαντικά φαίνεται να είναι τα γνωστικά οφέλη. Η διαπίστωση αυτή υποδηλώνει ότι ο προσανατολισμός θα μπορούσε να αποτελέσει ένα ισχυρό εργαλείο για την καταπολέμηση της γνωστικής παρακμής, της άνοιας και σοβαρών παθήσεων, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ.

    Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLOS One και αποτελεί συνέχεια μιας μελέτης του 2023, εμβάθυνε στις γνωστικές επιδράσεις του αγωνιστικού προσανατολισμού σε διαφορετικά επίπεδα έντασης. Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στον αγωνιστικό προσανατολισμό επειδή απαιτεί από τους συμμετέχοντες να πλοηγηθούν γρήγορα σε μια σειρά από σημεία ελέγχου σε άγνωστο έδαφος, χρησιμοποιώντας μόνο χάρτη και πυξίδα. Η δραστηριότητα αυτή απαιτεί εστιασμένη προσοχή και γρήγορη λήψη αποφάσεων με βάση τις χωρικές πληροφορίες. Αυτή η μορφή πλοήγησης χρησιμοποιεί τον ιππόκαμπο, μια περιοχή του εγκεφάλου πιο ευαίσθητη στη γνωστική έκπτωση που σχετίζεται με την ηλικία. Ο εκφυλισμός αυτής της περιοχής μπορεί να επηρεάσει τη μάθηση, τη μνήμη και τη χωρική αντίληψη. Σημειώνεται ότι η απώλεια της ικανότητας πλοήγησης είναι ένα από τα πρώτα και πιο συνηθισμένα συμπτώματα της νόσου Αλτσχάιμερ κι εμφανίζεται στους μισούς ασθενείς, ακόμη και στο πιο ήπιο στάδιο της νόσου.

    Η μελέτη διεξήχθη σε ομάδες ενεργών, υγιών νεαρών ενηλίκων χωρίς προηγούμενη εμπειρία προσανατολισμού. Περιηγήθηκαν σε μια διαδρομή στην πανεπιστημιούπολη McMaster, άλλοι περπατώντας και άλλοι τρέχοντας. Μια ομάδα ελέγχου ακολούθησε έντονη άσκηση, που όμως δεν περιλάμβανε αγωνιστικό προσανατολισμό. Οι ερευνητές μέτρησαν την ένταση της άσκησης μέσω δειγμάτων αίματος, εξετάζοντας συγκεκριμένα τα επίπεδα γαλακτικού οξέος και τον εγκεφαλικό νευροτροφικό παράγοντα (BDNF), μια πρωτεΐνη που προάγει την πλαστικότητα του εγκεφάλου. Η απόδοση της μνήμης αξιολογήθηκε πριν και μετά τις συνεδρίες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το τρέξιμο αύξησε το γαλακτικό οξύ, τον εγκεφαλικό νευροτροφικό παράγοντα και τη μνήμη σε μεγαλύτερο βαθμό απ’ ό,τι το περπάτημα, παρατηρώντας ενισχυμένα οφέλη στη χωρική μνήμη όσων έτρεχαν στο πλαίσιο του αγωνιστικού προσανατολισμού.

    «Είναι αξιοσημείωτο ότι ακόμη και μία μόνο φορά αγωνιστικού προσανατολισμού βελτίωσε τη χωρική μνήμη των συμμετεχόντων στη μελέτη μας», ανέφερε η Emma Waddington, επικεφαλής συγγραφέας και μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Τμήμα Κινησιολογίας του Πανεπιστημίου McMaster. «Αυτό υποδηλώνει ότι η συμμετοχή σε αγώνες προσανατολισμού, ακόμη και σπάνια, θα μπορούσε να ενισχύσει τις χωρικές ικανότητες και ενδεχομένως να καθυστερήσει τη φθορά τους με την ηλικία».

    «Δεδομένου ότι δεν υπάρχει γνωστή θεραπεία για την άνοια, τα προληπτικά μέτρα που μπορούν να βοηθήσουν στην αναχαίτιση της σχετιζόμενης με την ηλικία γνωστικής έκπτωσης είναι πολύτιμα», λέει η Jennifer Heisz, κάτοχος έδρας για την υγεία του εγκεφάλου και τη γήρανση στο Πανεπιστήμιο McMaster.

    Ο σύγχρονος τρόπος ζωής και οι δυνατότητες του προσανατολισμού

    Η δρ. Heisz σημειώνει, επίσης, ότι η σύγχρονη εξάρτηση από την πλοήγηση μέσω GPS σημαίνει πιθανότατα ότι οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν σπάνια τις ικανότητές τους στον προσανατολισμό, γεγονός που ενδεχομένως οδηγεί σε ελλείμματα χωρικής μνήμης. Ο προσανατολισμός θα μπορούσε να βοηθήσει στην αναβίωση αυτών των κρίσιμων δεξιοτήτων. Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η διερεύνηση των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων του αγωνιστικού προσανατολισμού στην ανθρώπινη νόηση είναι ένας σημαντικός τομέας για μελλοντική μελέτη.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο