Γι’ αυτό τον λόγο βρήκαμε και συγκεντρώσαμε απλές, εφαρμόσιμες συμβουλές για να βελτιώσετε τις διατροφικές σας συνήθειες. Είτε θέλετε να αυξήσετε την ενέργεια, να βελτιώσετε την ευεξία σας ή απλώς να απολαμβάνετε περισσότερο τα γεύματά σας, αυτές οι στρατηγικές μπορούν να σας βοηθήσουν να κάνετε μόνιμες, θετικές αλλαγές.
Ακολουθούν 10 πρακτικοί τρόποι για να τρώτε καλύτερα, μια μπουκιά τη φορά.
1. Γεμίστε το μισό πιάτο σας με φρούτα και λαχανικά
Στοχεύστε να κάνετε το μισό πιάτο σας πολύχρωμο με μια ποικιλία φρούτων και λαχανικών. Αυτές οι τροφές είναι γεμάτες με βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά που υποστηρίζουν τη συνολική υγεία και συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου χρόνιων ασθενειών.
Συμβουλή ειδικού: Πειραματιστείτε με εποχιακά προϊόντα για βέλτιστη γεύση και διατροφή και προσπαθήστε να συμπεριλάβετε ένα μείγμα ωμών και μαγειρεμένων επιλογών.
2. Επιλέξτε τα δημητριακά ολικής αλέσεως έναντι των εξευγενισμένων δημητριακών
Τα δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως η κινόα, το καστανό ρύζι και η βρώμη, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες υποστηρίζουν την πέψη και σας βοηθούν να χορταίνετε περισσότερο. Αντικαταστήστε τα ραφιναρισμένα δημητριακά, όπως το λευκό ψωμί και τα ζυμαρικά, με τα αντίστοιχα δημητριακά ολικής αλέσεως για να απολαμβάνετε διαρκή ενέργεια.
Συμβουλή ειδικού: Ελέγξτε την ετικέτα των συστατικών για «100% ολικής αλέσεως» ή «ολικής αλέσεως» για να βεβαιωθείτε ότι κάνετε μια πιο υγιεινή επιλογή.
3. Ενσωματώστε άπαχες πρωτεΐνες
Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για την αποκατάσταση των μυών, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και τη συνολική υγεία. Συμπεριλάβετε στα γεύματά σας άπαχες πηγές πρωτεΐνης, όπως κοτόπουλο, γαλοπούλα, ψάρι, τόφου, φασόλια και φακές.
Συμβουλή ειδικού: Ισορροπήστε το πιάτο σας με πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης μερικές φορές την εβδομάδα για να μειώσετε την πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών και να ενισχύσετε την κατανάλωση φυτικών ινών.
4. Μην παραλείπετε τα υγιεινά λίπη
Τα υγιή λιπαρά από πηγές όπως το αβοκάντο, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και το ελαιόλαδο είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία του εγκεφάλου, την παραγωγή ορμονών και την υγεία της καρδιάς. Αποφύγετε τα τρανς λιπαρά και περιορίστε τα κορεσμένα λιπαρά για βέλτιστα οφέλη.
Συμβουλή ειδικού: Χρησιμοποιήστε το ελαιόλαδο ως βάση για ντρέσινγκ ή περιχύστε με αυτό ψητά λαχανικά για μια θρεπτική ώθηση.
5. Ελέγξτε τα μεγέθη των μερίδων
Ακόμα και τα υγιεινά τρόφιμα μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση του σωματικού βάρους αν καταναλωθούν σε υπερβολικές ποσότητες. Χρησιμοποιήστε μικρότερα πιάτα, μετρήστε τις μερίδες όταν χρειάζεται και δώστε προσοχή στα σήματα πείνας για να αποφύγετε την υπερκατανάλωση τροφής.
Συμβουλή ειδικού: Εξασκηθείτε στο προσεκτικό φαγητό απολαμβάνοντας κάθε μπουκιά και εξαλείφοντας τους περισπασμούς, όπως η παρακολούθηση τηλεόρασης κατά τη διάρκεια του φαγητού.
6. Περιορίστε τα πρόσθετα σάκχαρα
Η περίσσεια ζάχαρης μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους, ενεργειακή κατάρρευση και αυξημένο κίνδυνο χρόνιων ασθενειών όπως ο διαβήτης. Μειώστε την πρόσληψη ζαχαρούχων ποτών, επιδορπίων και επεξεργασμένων τροφίμων.
Συμβουλή ειδικού: Γλυκάνετε τα τρόφιμα με φυσικό τρόπο με φρέσκα φρούτα ή μπαχαρικά όπως η κανέλα, αντί να βασίζεστε στα πρόσθετα σάκχαρα.
7. Μείνετε ενυδατωμένοι
Το νερό είναι απαραίτητο για τη διατήρηση των σωματικών λειτουργιών, τη ρύθμιση της θερμοκρασίας και την υποβοήθηση της πέψης. Στοχεύστε σε τουλάχιστον 8 φλιτζάνια νερό καθημερινά, περισσότερο αν είστε δραστήριοι ή βρίσκεστε σε ζεστό κλίμα.
Συμβουλή ειδικού: Να έχετε μαζί σας ένα επαναχρησιμοποιούμενο μπουκάλι νερού για να παραμένετε ενυδατωμένοι καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας και να εμπλουτίζετε το νερό σας με φρούτα ή βότανα για πρόσθετη γεύση.
8. Σχεδιάστε και προετοιμάστε τα γεύματα
Ο προγραμματισμός των γευμάτων σας εκ των προτέρων σας βοηθά να κάνετε πιο υγιεινές επιλογές και να αποφύγετε τον πειρασμό του γρήγορου φαγητού ή των επεξεργασμένων σνακ. Το μαγείρεμα σε παρτίδες και η προετοιμασία των συστατικών μπορεί να εξοικονομήσει χρόνο και να εξασφαλίσει ισορροπημένα γεύματα.
Συμβουλή ειδικού: Χρησιμοποιήστε μια εφαρμογή προγραμματισμού γευμάτων ή γράψτε ένα εβδομαδιαίο μενού για να παραμείνετε οργανωμένοι και να μειώσετε τη σπατάλη τροφίμων.
9. Προσέξτε την πρόσληψη νατρίου
Η υψηλή κατανάλωση νατρίου μπορεί να συμβάλει στην υψηλή αρτηριακή πίεση και να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Περιορίστε τα επεξεργασμένα τρόφιμα και επιλέξτε φρέσκα ή εναλλακτικές λύσεις με χαμηλό νάτριο.
Συμβουλή εμπειρογνωμόνων: Αρωματίστε τα γεύματά σας με βότανα, μπαχαρικά και εσπεριδοειδή αντί να βασίζεστε στο αλάτι.
10. Απολαύστε τα γεύματά σας
Το να τρώτε καλύτερα δεν σημαίνει ότι θυσιάζετε την απόλαυση. Αφιερώστε χρόνο για να απολαύσετε το φαγητό σας, να εξερευνήσετε νέες γεύσεις και να μοιραστείτε τα γεύματα με τους αγαπημένους σας. Μια θετική σχέση με το φαγητό υποστηρίζει μακροπρόθεσμα την υγεία και την ευτυχία.
Συμβουλή ειδικού: Εξασκηθείτε στην ευγνωμοσύνη πριν από τα γεύματα για να καλλιεργήσετε μια προσεκτική και εκτιμητική στάση απέναντι στο φαγητό.
Ενσωματώνοντας αυτές τις 10 συμβουλές, μπορείτε να δημιουργήσετε πιο υγιεινές συνήθειες, να βελτιώσετε τη διατροφή σας και να απολαύσετε το ταξίδι προς μια καλύτερη υγεία. Ξεκινήστε από μικρά βήματα, παραμείνετε συνεπείς και γιορτάστε την πρόοδό σας στην πορεία.
Πηγή: Protothema.gr