Σάββατο, 26 Δεκεμβρίου 2020 17:54

Φλοίσβος: Πλήθος κόσμου ξεχύθηκε στους δρόμους (photos)

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Κοσμοπλημμύρα σε Φλοίβο και στους δρόμους του κέντρου της Αθήνας

Ο συνδυασμός του ανοιξιάτικου καιρού με την εορταστική διάθεση των Χριστουγέννων, έβγαλαν τους Αθηναίους για βόλτα στο κέντρο της πόλης, αλλά και στο παραλιακό μέτωπο των νοτίων προαστίων.

Κοσμοπλυμμήρα που δεν θυμίζει καθόλου ότι έχουμε lockdown παρατηρήθηκε τη δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων.

Στους δρόμους ξεχύθηκαν οικογένειες με ποδήλατα, ζευγάρια και ηλικιωμένοι που βγήκαν για απολαύσουν τη στολισμένη Αθήνα.

Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που προτίμησαν να αγοράσουν έναν καφέ στο χέρι και να τον απολαύσουν στο Φλοίσβο περπατώντας δίπλα στη θάλασσα.

Προβληματισμό προκάλεσε, πάντως, το γεγονός ότι σημαντικός αριθμός όσων βρέθηκαν στο δρόμο δεν φορούσαν μάσκα εν μέσω πανδημίας.

Πηγή: Protothema.gr - Φωτογραφίες: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 26 Δεκεμβρίου 2020 19:39

Σχετικά Άρθρα

  • Ενα στα τρία παιδιά έχει μυωπία, σύμφωνα με μελέτη - Ο ρόλος των λοκντάουν, οι περιοχές με τα μεγαλύτερα ποσοστά
    Ενα στα τρία παιδιά έχει μυωπία, σύμφωνα με μελέτη - Ο ρόλος των λοκντάουν, οι περιοχές με τα μεγαλύτερα ποσοστά

    Η όραση των παιδιών επιδεινώνεται σταθερά με ένα στα τρία να έχει μυωπία ή να μην μπορεί να δει τα πράγματα σε απόσταση καθαρά, σύμφωνα με μια παγκόσμια ανάλυση.

    Σύμφωνα με αυτή, τα lockdown που τέθηκαν σε ισχύ λόγω της Covid είχαν αρνητικό αντίκτυπο στην όραση, καθώς τα παιδιά περνούσαν περισσότερο χρόνο στις οθόνες και λιγότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους. Η μυωπία ανησυχεί όλο και περισσότερο τους ειδικούς πλέον καθώς αναμένεται να επηρεάσει εκατομμύρια περισσότερα παιδιά μέχρι το 2050, προειδοποιεί η μελέτη.

    Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Ophthalmology, εξέτασε έρευνα που αφορούσε περισσότερα από πέντε εκατομμύρια παιδιά και εφήβους από 50 χώρες και στις έξι ηπείρους και τα στοιχεία αποκάλυψαν ότι η μυωπία τριπλασιάστηκε μεταξύ 1990 και 2023, φτάνοντας στο 36%.

    Σύμφωνα μάλιστα με τους ερευνητές, η αύξηση ήταν «ιδιαίτερα αξιοσημείωτη» μετά την πανδημία της Covid.

    Γιατί στην Ασία έχουν περισσότερα παιδιά μυωπία

    Όπως αναφέρει η μελέτη, τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφονται στην Ασία. Ειδικότερα, το 85% των παιδιών στην Ιαπωνία και το 73% στη Νότια Κορέα έχουν μυωπία, ενώ περισσότερο από το 40% να επηρεάζεται στην Κίνα και τη Ρωσία.

    Μερικά από τα χαμηλότερα ποσοστά μυωπίας, περίπου στο 1% καταγράφηκαν στην Παραγουάη και την Ουγκάντα. Όσον αφορά σε δυτικές χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ το ποσοστό παιδιών με μυωπία είναι περίπου στο 15%.

    Η μυωπία ξεκινά συνήθως κατά τη διάρκεια των ετών του δημοτικού σχολείου και τείνει να επιδεινώνεται έως ότου το μάτι σταματήσει να αναπτύσσεται, περίπου στην ηλικία των 20 ετών.

    Η έρευνα αναφέρεται και στους παράγοντες που καθιστούν πιο πιθανή τη μυωπία στα παιδιά. Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ένας από αυτούς είναι η ζωή στην Ανατολική Ασία. Εξηγεί ότι σε μέρη όπως η Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ όπου η εκπαίδευση των παιδιών ξεκινά σε ιδιαίτερα νεαρή ηλικία (δύο ετών). Αυτό σημαίνει ότι περνούν περισσότερο χρόνο εστιάζοντας σε βιβλία και οθόνες τα πρώτα τους χρόνια της ζωής του, γεγονός που καταπονεί τους μύες των ματιών και μπορεί να οδηγήσει σε μυωπία, σύμφωνα με έρευνα.

    Αντίθετα, στην Αφρική, όπου το σχολείο ξεκινά από την ηλικία των έξι έως οκτώ ετών, η μυωπία είναι επτά φορές λιγότερο συχνή από ό,τι στην Ασία.

    Όσον αφορά στην αρνητική επίδραση που φαίνεται πώς είχαν τα lockdown στην όραση των παιδιών οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι «τα αναδυόμενα στοιχεία υποδηλώνουν πιθανή συσχέτιση μεταξύ της πανδημίας και της επιταχυνόμενης επιδείνωσης της όρασης μεταξύ των νεαρών ενηλίκων».

    Πιο πιθανό να πάθουν τα κορίτσια μυωπία -Ο λόγος

    Η έρευνα προβλέπει επίσης ότι μέχρι το 2050, η πάθηση θα μπορούσε να επηρεάσει περισσότερους από τους μισούς εφήβους παγκοσμίως, ενώ τα υψηλότερα ποσοστά είναι πιθανόν να αφορούν σε κορίτσια και νεαρές γυναίκες επειδή τείνουν να αφιερώνουν λιγότερο χρόνο κάνοντας υπαίθριες δραστηριότητες στο σχολείο και στο σπίτι καθώς μεγαλώνουν.

    Τέλος, σύμφωνα με τους ερευνητές, η Ασία αναμένεται να έχει τα υψηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με όλες τις άλλες ηπείρους έως το 2050, με σχεδόν το 69% να έχει μυωπία, ενώ στις αναπτυσσόμενες χώρες μπορεί επίσης να φτάσει το 40%.

    Πηγή: BBC - Ιefimerida.gr

  • Τρία στα δέκα παιδιά δεν είναι «έτοιμα» για το νηπιαγωγείο – Τι φταίει
    Τρία στα δέκα παιδιά δεν είναι «έτοιμα» για το νηπιαγωγείο – Τι φταίει

    H εμπειρία των lockdowns και της πανδημίας φαίνεται ότι έπληξε την εκπαιδευτική ετοιμότητα των παιδιών προσχολικής ηλικίας σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα

    Πολυάριθμες είναι οι μελέτες που έχουν πλέον υπογραμμίσει το πώς η πανδημία COVID-19 διατάραξε τη μάθηση, την ανάπτυξη και την ψυχική υγεία των παιδιών σχολικής ηλικίας. Πόσο, όμως, επηρεάστηκαν αντίστοιχα τα παιδιά προσχολικής ηλικίας;

    Αν και οι μελέτες που επικεντρώνονται στα παιδιά κάτω των έξι ετών, που ανέρχονται παγκοσμίως σε 22 εκατομμύρια, είναι συγκριτικά λιγότερες, μια νεότερη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο JAMA Pediatrics, φωτίζει τις επιπτώσεις αυτές. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα συμπεράσματα των επικεφαλής ερευνητών του Cincinnati Children’s σε συνεργασία με τα δημόσια σχολεία του Σινσινάτι, αποδεικνύεται ότι τα παιδιά προσχολικής ηλικίας δεν ήταν έτοιμα για τις πρώτες τάξεις του νηπιαγωγείου.

    Τα συγκεκριμένα ευρήματα βασίστηκαν σε δεδομένα από περίπου 8.000 παιδιά νηπιαγωγείου που έλαβαν μέρος σε μια αξιολόγηση ετοιμότητας για το νηπιαγωγείο (Kindergarten Readiness Assessment – KRA-) το 2018, το 2019 και το 2021 -συμπεριλαμβανομένων 3.200 παιδιών που λαμβάνουν φροντίδα μέσω των κλινικών πρωτοβάθμιας περίθαλψης του Cincinnati Children’s.

    Αυτό που διαπίστωσαν οι ερευνητές ήταν ανησυχητικό. Μόνο το 30% (ή 3 στους 10) των μαθητών των δημόσιων σχολείων του Σινσινάτι αξιολογήθηκαν ως ικανοί για το νηπιαγωγείο το 2021, μια σημαντική μείωση από το 40% (ή 4 στους 10) που αξιολογήθηκαν ως έτοιμοι το 2018. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ένα παρόμοιο μοτίβο στα 3.200 παιδιά που λαμβάνουν φροντίδα μέσω των χώρων πρωτοβάθμιας περίθαλψης του Cincinnati Children’s: το 21,5% κρίθηκε έτοιμο να μάθει το 2021 σε σύγκριση με το 32% το 2018.

    «Αυτό σημαίνει ότι 7 στα 10 παιδιά του δημόσιου σχολείου του Σινσινάτι θεωρούνταν ανέτοιμα να μάθουν, όταν μπήκαν στο νηπιαγωγείο, κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Θα χρειαστεί εντατική προσπάθεια σε πολλαπλά επίπεδα για να βοηθήσουμε αυτά τα παιδιά να ξεπεράσουν αυτές τις ελλείψεις» εξηγεί η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ Kristen Copeland από το Τμήμα Γενικής και Κοινοτικής Παιδιατρικής.

    Αυξάνοντας το χάσμα

    Η ερευνητική ομάδα διερεύνησε τις βαθμολογίες της αξιολόγησης KRA που αφορούσαν ασθενείς των παιδιατρικών κέντρων πρωτοβάθμιας περίθαλψης του Cincinnati Children’s, σε συνδυασμό με άλλες διαγνωστικές αξιολογήσεις της ανάπτυξης του παιδιού και της έκθεσης στην πρώιμη ανάγνωση, καθώς και με κοινωνικά, κοινωνικοοικονομικά περιβαλλοντικά και οικογενειακά χαρακτηριστικά. Η αξιολόγηση περιλάμβανε 27 ερωτήσεις που εκτιμούν τις δεξιότητες του παιδιού στην πρώιμη ανάγνωση, τα πρώιμα μαθηματικά, τις λεπτές κινητικές εργασίες, την αυτορρύθμιση και την προσοχή.

    Όπως συμπέραναν, τα χαμηλότερα επίπεδα ετοιμότητας σχετίζονταν με παράγοντες, όπως:

    • η αποτυχία του παιδιού σε προηγούμενη αξιολόγηση αναπτυξιακού ελέγχου μεταξύ 18 μηνών και 5 ετών
    • η ασφάλιση του παιδιού σε πρόγραμμα ασφάλισης υγείας με περιορισμένο εισόδημα και πόρους (Medicaid)
    • η ισπανόφωνη εθνικότητα
    • η ανάγκη για χρήση ιατρικού διερμηνέα κατά τη διάρκεια των επισκέψεων στην κλινική
    • το ανδρικό φύλο
    • η περιορισμένη ανάγνωση των γονιών στα παιδιά
    • προηγούμενες αναφορές επισιτιστικής ανασφάλειας.

    «Απ’ όσα γνωρίζουμε, πρόκειται για μια από τις πρώτες και μεγαλύτερες μελέτες που χρησιμοποιούν δεδομένα από τον πραγματικό κόσμο για την ανάλυση προστατευτικών παραγόντων και παραγόντων κινδύνου για τη σχολική ετοιμότητα σε έναν πληθυσμό που παραδοσιακά είναι απρόθυμος να συμμετάσχει σε ερευνητικές μελέτες» διευκρινίζει η Δρ Kristen Copeland.

    Υπάρχουν και καλά νέα;

    Αν και οι χαμηλότερες βαθμολογίες ετοιμότητας μπορούν να θεωρηθούν ανησυχητικές, η ερευνητική ομάδα λέει ότι πολλοί από τους παράγοντες που περιορίζουν τη σωστή προετοιμασία για το νηπιαγωγείο μπορούν να αντιμετωπιστούν: «Τα καλά νέα είναι ότι εντοπίσαμε αρκετούς παράγοντες που προέβλεπαν τη μετέπειτα ετοιμότητα για το νηπιαγωγείο, τους οποίους ήδη υπολογίζουμε στην πρωτοβάθμια περίθαλψη. Επιπλέον, διαθέτουμε στις δομές τρόπους για να εξασφαλίσουμε γρήγορα στα παιδιά την πρόσθετη βοήθεια που χρειάζονται, είτε πρόκειται για λογοθεραπεία, νομική βοήθεια και άλλες απαραίτητες παροχές» καταλήγει η Δρ Kristen Copeland.

    Πηγή: Ygeiamou.gr - Φωτογραφία από Mikhail Nilov: https://www.pexels.com/el-gr/photo/8923880/
  • Ο Κιμ Γιονγκ Ουν έβαλε πόλη σε lockdown επειδή... χάθηκαν 653 σφαίρες από στρατιώτες - Δεν άρει τα μέτρα μέχρι να βρεθούν όλες
    Ο Κιμ Γιονγκ Ουν έβαλε πόλη σε lockdown επειδή... χάθηκαν 653 σφαίρες από στρατιώτες - Δεν άρει τα μέτρα μέχρι να βρεθούν όλες

    Μια ολόκληρη πόλη σε lockdown έβαλε ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, μετά την εξαφάνιση 653 σφαιρών κατά τη διάρκεια στρατιωτικής απόσυρσης.

    Οι αξιωματούχοι του δικτάτορα έχουν ψάξει κάθε σπίτι στην πόλη Χιεσάν, η οποία έχει πληθυσμό περίπου 200.000 ατόμων, για τα πυρομαχικά, δήλωσαν δύο πηγές στο Radio Free Asia.

    «Η πόλη ... θα παραμείνει σε περιορισμό μέχρι να βρεθούν και οι 653 σφαίρες», δήλωσε ένας κάτοικος της βόρειας επαρχίας Ριανγκάνγκ, όπου βρίσκεται η Χιεσάν, στην κορεατική υπηρεσία του RFΑ.

    Τα πυρομαχικά ανακαλύφθηκε ότι έλειπαν στις 7 Μαρτίου, όταν στρατιώτες του 7ου σώματος του κορεατικού λαϊκού στρατού αποσύρθηκαν από την περιοχή γύρω από την πόλη, η οποία βρίσκεται στα σύνορα με την Κίνα.

    Είχαν αναπτυχθεί εκεί το 2020 για να επιβάλουν τον αποκλεισμό των συνόρων κατά την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού.

    Όταν συνειδητοποίησαν πως λείπουν οι εκατοντάδες σφαίρες, οι στρατιώτες δεν το ανέφεραν αρχικά, αλλά προσπάθησαν να τις βρουν οι ίδιοι. «Αφού δεν κατάφεραν να τις βρουν ειδοποίησαν τους κατοίκους και ξεκίνησαν ενδελεχή έρευνα», λέει ένας κάτοικος.

    Η αστυνομία και ο στρατός, απέκλεισαν ολόκληρη την πόλη και άρχισαν να ψάχνουν από σπίτι σε σπίτι.

    «Όσοι είδαν ή μάζεψαν οποιοδήποτε αριθμό σφαιρών πρέπει να το αναφέρουν το συντομότερο δυνατό. Όσοι δεν αναφέρουν τυχόν σφαίρες που βρήκαν μπορεί να τιμωρηθούν», σημείωσε.

    Πέρασαν 10 ημέρες και κανείς δεν έχει βρει στοιχεία.

    Οι κάτοικοι περίμεναν με ανυπομονησία την αποχώρηση του στρατού από την περιοχή, αλλά κατά τη διάρκεια της έρευνας θα έχουν ακόμη λιγότερη ελευθερία κινήσεων, δήλωσε στο RFA αξιωματούχος της επαρχίας Ριανγκάνγκ.

    «Την περασμένη εβδομάδα, δόθηκαν εντολές σε εργοστάσια, αγροκτήματα, ομάδες και μονάδες φύλαξης γειτονιάς στην επαρχία να συνεργαστούν ενεργά για την έρευνα που σχετίζεται με τα πυρομαχικά», δήλωσε ο αξιωματούχος αυτός, προσθέτοντας ότι όταν οι σφαίρες δεν βρέθηκαν μετά από 10 ημέρες, οι Αρχές που διενεργούσαν την έρευνα κατέφυγαν σε ψέματα για να διασπείρουν τον φόβο στο κοινό.

    Η μετακίνηση μιας τόσο μεγάλης δύναμης από τη συνοριακή περιοχή για την προστασία του Κιμ Γιονγκ Ουν θα μπορούσε να ερμηνευθεί από τον λαό ότι η χώρα δέχεται επίθεση.

    «Το Υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας, η Διοίκηση Στρατιωτικής Ασφάλειας του Κορεατικού Λαϊκού Στρατού και το Υπουργείο Κοινωνικής Ασφάλειας εξέδωσαν μια ιδιαίτερα αυστηρή προειδοποίηση κατά της 'λεηλασίας, παράνομης κατοχής ή διάθεσης όπλων, πυρομαχικών και εξοπλισμού τεχνολογίας μάχης', όπως ορίζει το άρθρο 78 του ποινικού νόμου», δήλωσε ο αξιωματούχος, αυτός.

    «Σύμφωνα με τον εν λόγω νόμο, ένα πρόσωπο που κατέχει ή μεταβιβάζει παράνομα πυροβόλα όπλα, πυρομαχικά ή όπλα τιμωρείται με αναμόρφωση μέσω εργασίας για περισσότερα από τρία χρόνια», εξήγησε.

    Οι κάτοικοι φοβούνται ότι αν δεν υπάρξει λύση, τότε οι Αρχές θα τιμωρήσουν τυχαία κάποιον που μπορεί να είναι εντελώς αθώος, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, που μίλησε ανώνυμα για λόγους ασφαλείας.

    «Κάποιοι κάτοικοι λένε ότι οι Αρχές αυξάνουν καθημερινά την στρατιωτική αντιπαράθεση μεταξύ του Βορρά και του Νότου, ισχυριζόμενοι μάλιστα ότι ο Νότος προκαλεί πόλεμο. Επειδή αυτό το περιστατικό συνέβη σε μια περίοδο έντασης, οι κάτοικοι παρακολουθούν στενά πώς θα καταλήξει η έρευνα», τόνισε.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • 22 Μαρτίου 2020: Η μέρα που ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε το lockdown (video)
    22 Μαρτίου 2020: Η μέρα που ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε το lockdown (video)

    Η πρώτη ανακοίνωση του lockdown και της απαγόρευσης κυκλοφορίας. Το διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στις 22 Μαρτίου 2020.

    Τρία χρόνια πριν, στις 22 Μαρτίου 2020, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε για πρώτη φορά την απαγόρευση κυκλοφορίας ως το μέτρο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας. Ήταν μόνο η αρχή ενός μακρόσυρτου lockdown, που ναι μεν τελείωσε στις 4 του Μάη, όμως οι περιορισμοί και το ωράριο στα μαγαζιά δεν έφυγαν ποτέ, ενώ τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς επέστρεψε η απαγόρευση κυκλοφορίας, δριμύτερη, με ωράριο καθολικής απαγόρευσης, αλλά και χιλιομετρικούς περιορισμούς στη χρήση των SMS που στέλναμε στο 13033.

    Από τις 6 τα ξημερώματα της 23ης Μαρτίου 2020 απαγορεύτηκαν οι «άσκοπες μετακινήσεις», μάθαμε το «Μένουμε σπίτι», ενώ οι εικόνες που είδαμε μόνο μέσα από τον φωτογραφικό και τηλεοπτικό φακό ήταν πρωτόγνωρες: έρημοι δρόμοι, καθόλου αυτοκίνητα, απόλυτη ησυχία στους άλλοτε πολυσύχναστους δρόμους και όλοι μπροστά στους τηλεοπτικούς δέκτες κάθε απόγευμα στις 18:00 για την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα από τον Νίκο Χαρδαλιά και τον Σωτήρη Τσιόδρα.

    Δείτε το βίντεο με το διάγγελμα του πρωθυπουργού:

    «Απαιτούνται τολμηρές και γρήγορες πρωτοβουλίες» είχε πει τότε ο πρωθυπουργός.

    Και ανακοίνωσε:

    «Στο όνομα του συλλογικού καλού, λοιπόν, προχωρώ στη σημερινή απόφαση: Για να προστατέψω την Υγεία μας και όλα όσα πετύχαμε μέχρι τώρα σε αυτό τον τομέα. Έχω ήδη ενημερώσει την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους αρχηγούς των κομμάτων για την απόφασή μου.

    Έτσι, από αύριο το πρωί, στο δρόμο θα μπορούν να βρίσκονται μόνον όσοι κινούνται προς και από την εργασία τους. Αν κατευθύνονται για να προμηθευτούν τρόφιμα και φάρμακα. Αν επισκέπτονται γιατρό ή πρόσωπο το οποίο χρειάζεται φροντίδα. Και, όσοι ασκούνται ατομικά ή ανά δύο ή συνοδεύουν το κατοικίδιό τους. Τέλος, επιτρέπεται η εφάπαξ μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους, όσων βρίσκονται σε αστικά κέντρα».

    Δείτε τα βίντεο από το lockdown του 2020 στην Αθήνα:

    Οι εικόνες από όλο τον κόσμο:

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Συναγερμός στη Βόρεια Κορέα: Lockdown στην Πιονγκγιάνγκ λόγω «αναπνευστικής νόσου»
    Συναγερμός στη Βόρεια Κορέα: Lockdown στην Πιονγκγιάνγκ λόγω «αναπνευστικής νόσου»

    Στην επιβολή πενθήμερου lockdown στην Πιονγκγιάνγκ λόγω «αναπνευστικής νόσου» προχώρησε το καθεστώς της Βόρειας Κορέας, όπως μεταδίδει εξειδικευμένος νοτιοκορεατικός ιστότοπος.

    Το μέτρο αυτό φαίνεται ότι είναι το πρώτο που ισχύει για όλη την πόλη αφότου η χώρα κήρυξε τη νίκη της επί της Covid-19, τον Αύγουστο του 2022.

    Οι κάτοικοι της Πιονγκγιάνγκ έλαβαν διαταγή να μείνουν στο σπίτι από σήμερα έως και την Κυριακή και οφείλουν να θερμομετρούνται επανειλημμένα κάθε μέρα, μετέδωσε ο εξειδικευμένος ιστότοπος NK News, ο οποίος έχει την έδρα του στη Σεούλ, επικαλούμενος κυβερνητικό έγγραφο.

    Στο κείμενο αυτό δεν αναφέρεται η Covid-19, αλλά υποστηρίζεται πως το συνάχι είναι μεταξύ των νέων ασθενειών που διαδίδονται αυτή τη στιγμή στην πρωτεύουσα.

    Επικαλούμενος πηγές στην Πιονγκγιάνγκ, ο NK News είχε αναφέρει χθες, Τρίτη, πως κάτοικοι της μεγαλύτερης βορειοκορεατικής πόλης φαίνονταν να κάνουν προμήθειες ενόψει ενδεχόμενου λοκντάουν.

    Δεν είναι γνωστό αν παρόμοια lockdown επιβάλλονται και σε άλλες περιοχές και τα κρατικά μέσα ενημέρωσης δεν έχουν ανακοινώσει νέα μέτρα.

    Στην κορεατική χερσόνησο επικρατεί αυτή τη στιγμή αυτό που οι μετεωρολόγοι περιγράφουν ως κύμα σιβηρικού ψύχους, με τη θερμοκρασία στην Πιονγκγιάνγκ να πέφτει μέχρι τους -22 βαθμούς Κελσίου.

    Η Πιονγκγιάνγκ είχε ανακοινώσει το πρώτο κρούσμα Covid-19 τον Μάιο του 2022, πριν ανακηρύξει τη νίκη της επί της νόσου τρεις μήνες αργότερα.

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αμφισβητεί από καιρό τις στατιστικές της Πιονγκγιάνγκ για την Covid και τους ισχυρισμούς της χώρας ότι η επιδημία είναι υπό έλεγχο.

    Σύμφωνα με εξειδικευμένες πηγές, η Πιονγκγιάνγκ δεν έχει εμβολιάσει τους περίπου 25 εκατομμύρια κατοίκους της, φέρεται, ωστόσο, να έχει παραλάβει εμβόλια από την Κίνα.

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-EPA-KCNA

  • Πώς το lockdown άλλαξε τη ζωή μας: Οι συνήθειες που αποκτήσαμε και μένουν μέχρι σήμερα
    Πώς το lockdown άλλαξε τη ζωή μας: Οι συνήθειες που αποκτήσαμε και μένουν μέχρι σήμερα

    Η πανδημία του κορονοϊού και οι καραντίνες έφεραν τα... άνω κάτω στις καθημερινές μας συνήθειες και ασχολίες. «Ξεσκονίσαμε» μουσικά όργανα που δεν μάθαμε ποτέ και έμειναν στο... ράφι, αγαπήσαμε παραπάνω τη φύση και τους περιπάτους σε αυτή, «πετάξαμε» τη βαφή μαλλιών και εκτιμήσαμε τη γοητεία του φυσικού μας χρώματος.

    Σχεδόν τρία χρόνια μετά τη στιγμή που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε τον κορονοϊό «πανδημία», η ζωή των ανθρώπων έχει αλλάξει και αποτελείται πλέον τόσο από συνήθειες που είχαμε προ Covid όσο και από συνήθειες που αποκτήσαμε κατά τη διάρκεια. Σε αυτή τη «νέα ζωή» περιλαμβάνονται βιντεοκλήσεις που συνεχίζονται μεταξύ οικογενειών, συναδέλφων και φίλων, ακόμη και τώρα που δεν υπάρχει περιορισμός στις μετακινήσεις ή online ψώνια.

    Παρακάτω ακολουθούν μερικές από τις συνήθειες που οι άνθρωποι άρχισαν στην καραντίνα και «κράτησαν» μέχρι και σήμερα, όπως τις παρουσιάζει το Associated Press.

    Τα «σκονισμένα» μουσικά όργανα

    Αυτό το σαξόφωνο στη γωνία. Το πιάνο που φαίνεται τόσο ωραίο στο σαλόνι αλλά σπάνια παίζεις. Οι άνθρωποι κατά τα lockdown έπιασαν ξανά τα μουσικά όργανά τους, κάποιοι μετά από δεκαετίες. Δεν ψάχνουν για καριέρα, αλλά είναι πλέον αφοσιωμένοι.

    Ο Bob Dorobis στο Μίντλεταουν του Νιου Τζέρσεϊ δούλεψε εντατικά για να βελτιώσει το παίξιμο της κιθάρας του κατά τη διάρκεια της πανδημίας, μετά από ένα μεγάλο διάλειμμα. Τώρα, ο 70χρονος ανυπομονεί για περισσότερο χρόνο εξάσκησης.

    «Τελικά συνειδητοποίησα ότι ο μόνος τρόπος για να μου αρέσει περισσότερο είναι να το μάθω καλύτερα», λέει.

    Επιστροφή στη γυμναστική

    Άνθρωποι που είχαν να γυμναστούν για χρόνια έχουν πλέον «δεσμευτεί» στη γυμναστική. Λάτρεις του ποδηλάτου που είχαν να κάνουν ποδήλατο από την παιδική τους ηλικία, περιπατητές που εκτίμησαν ξανά τη φύση...

    Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Beth Lehman, μία νταντά από το Greenville της Νέας Υόρκης, ανέβηκε για πρώτη φορά μετά από χρόνια στο ποδήλατο, κατά τη διάρκεια της πανδημίας και μαζί με το παιδάκι που πρόσεχε. Τώρα, όλη η οικογένεια για την οποία εργάζεται κάνει ποδήλατο μαζί της, συμπεριλαμβανομένου του παππού!

    Οι πράξεις ανθρωπιάς που -ευτυχώς- έμειναν

    Κατά τη διάρκεια της πανδημίας και του lockdown, λαχταρώντας την παρέα, βγαίναμε στα μπαλκόνια ή στις αυλές μας για να δούμε ο ένας τον άλλον και να κάνουμε μία κουβέντα, έστω και από μακριά. Αρκετοί, βοήθησαν ηλικιωμένους γείτονές τους πηγαίνοντάς τους τρόφιμα από το σούπερ μάρκετ ή ένα πιάτο σπιτικό φαγητό.

    Οι δεσμεύσεις για αυτές τις «τυχαίες πράξεις καλοσύνης» προς τους ηλικιωμένους που ζουν μόνοι τους συνεχίζονται και τώρα, μετά την καραντίνα.

    Η Lisa και ο Larry Neula στο Σακραμέντο της Καλιφόρνιας διασκέδαζαν τους γείτονές τους. Εκείνη είναι χορεύτρια και δασκάλα χούλα και εκείνος τραγουδιστής. Μαζί, έδιναν «παραστάσεις» μόνο για τους γείτονές τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

    «Αν έχεις ένα άτομο που δείχνει ότι θέλει να είναι κοινωνικό και να κάνει πράξεις ανθρωπιάς, τότε σιγά σιγά γίνεται μεταδοτικό», δήλωσε η Lisa.

    Οι αλλαγές στην προσωπική φροντίδα

    Ορισμένες γυναίκες κατά το lockdown -αναγκαστικά και μη- σταμάτησαν να βάφουν τα μαλλιά τους. Άλλες, εγκατέλειψαν το πιστολάκι. Επέλεξαν να «αγκαλιάσουν» τα φυσικά τους μαλλιά, ακόμα και το γκρι χρώμα που -αν και γοητευτικό- αρκετές δεν ήθελαν να έχουν.

    «Τον Μάρτιο του 2020, αμέσως μετά που όλα είχαν ουσιαστικά κλείσει, αγνόησα την υπενθύμιση στο ημερολόγιό μου να κάνω το φρεσκάρισμα της ρίζας και αγνόησα την επόμενη και την επόμενη και ούτω καθεξής», δήλωσε η Susan Cuccinello στο Ossining της Νέας Υόρκης.

    «Θυμάμαι όταν τα κομμωτήρια άρχισαν να ανοίγουν ξανά και αρκετές από τις φίλες μου ανακουφίστηκαν τόσο πολύ που μπορούσαν να ξαναβάψουν τα μαλλιά και τις ρίζες τους. Αυτό δεν με επηρέασε καθόλου. Και τα μαλλιά μου είναι στην πραγματικότητα πιο πυκνά και υγιή. Επιπλέον, είναι υπέροχο να "συντρίβεις" άλλο ένα απομεινάρι της πατριαρχίας».

    Άλλες εγκατέλειψαν το μακιγιάζ και τα σουτιέν. Κάποτε θεωρούσαν και τα δύο απαραίτητη ανάγκη, αλλά στην απομόνωση απελευθερώθηκαν.

    Οι βιντεοκλήσεις που ήρθαν για να μείνουν!

    Το Zoom και οι βιντεοκλήσεις κυριαρχούσαν στην καθημερινότητα πολλών κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Έγινε εργαλείο τόσο για εργασία όσο και για επικοινωνία με αγαπημένα πρόσωπα. Μετά το lockdown, ωστόσο, έμεινε στην καθημερινότητα πολλών.

    Η Samantha Martin, κατά το lockdown, βασίστηκε πολύ στο Zoom και το WhatsApp για να βλέπει τους αγαπημένους της στο Χονγκ Κονγκ και σε όλο τον κόσμο. Αυτό μετατράπηκε τελικά σε μία κυριακάτικη συνήθεια:

    «Κάθε Κυριακή βράδυ τρώω δείπνο ή πρωινό, ανάλογα με τη διαφορά ώρας, με έναν φίλο ή μέλος της οικογένειας σε όλο τον κόσμο», δήλωσε η Martin.

    Λιγότερα ψώνια σε φυσικά καταστήματα

    Η καραντίνα άλλαξε κατά πολύ και τις καταναλωτικές συνήθειες. Καθώς πολλοί έκαναν τα ψώνια τους online, πλέον δεν θέλουν να το αλλάξουν.

    «Παλιά μου άρεσε να ψωνίζω τρόφιμα σε καταστήματα, αλλά αυτό μου "έτρωγε" τόσο πολύ χρόνο και προχωρούσα σε υπερβολικά έξοδα, οπότε επέμεινα σε αυτό (σ.σ. στις online αγορές)», δήλωσε η Amanda Sheronas Spencer από το Malvern της Πενσυλβάνια.

    Πηγή: ethnos.gr - Image by giannino nalin from Pixabay

  • Η Κίνα αλλάζει στρατηγική για την Covid-19 – Χαλαρώνουν lockdown μετά τις διαδηλώσεις
    Η Κίνα αλλάζει στρατηγική για την Covid-19 – Χαλαρώνουν lockdown μετά τις διαδηλώσεις

    Σε μια «νέα φάση και αποστολή» εισέρχεται η Κίνα αναφορικά με την ανάσχεση της εξάπλωσης του κορωνοϊού, δήλωσε μία από τους κορυφαίους αξιωματούχους της χώρας για την αντιμετώπιση της πανδημίας, στην τελευταία ένδειξη αλλαγής στρατηγικής της κυβέρνησης μετά τις μαζικές διαδηλώσεις κατά της πολιτικής μηδενικής ανοχής έναντι της Covid-19.

    «Με τη μειούμενη παθογένεια της παραλλαγής Όμικρον, τα αυξανόμενα ποσοστά εμβολιασμού και τη συσσωρευμένη εμπειρία στον έλεγχο και την πρόληψη ξεσπασμάτων, η στρατηγική πανδημικής ανάσχεσης της Κίνας βρίσκεται σε μια νέα φάση και αποστολή», δήλωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Πεκίνου, Σουν Τσουνλάν μιλώντας σε αξιωματούχους του τομέα υγείας της χώρας, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο Xinhua, την ώρα που αρκετές περιοχές άρχισαν μετά τις διαδηλώσεις να χαλαρώνουν τα lockdown παρά τους υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων της Covid-19.

    Η Σουν ενημερώθηκε από αξιωματούχους υγείας, που έπλεξαν το εγκώμιο των προσπαθειών των Αρχών και πρότειναν «βελτιώσεις» στα τρέχοντα μέτρα και είπε ότι η Κίνα υιοθετεί μια πιο «ανθρώπινη προσέγγιση» στην αντιμετώπιση νέων ξεσπασμάτων, δίνοντας έμφαση στους εμβολιασμούς και άλλα μέτρα.

    Κίνα: Νέα εμβολιαστική εκστρατεία

    Τις τελευταίες μέρες Κινέζοι αξιωματούχοι άρχισαν να υπογραμμίζουν τη χαμηλότερη παθογένεια του στελέχους της Όμικρον και τα κρατικά ΜΜΕ καθησυχάζουν την κοινή γνώμη να μην πανικοβάλλεται με την παραλλαγή σε μια αλλαγή τόνου, που συμβαδίζει με μια νέα εμβολιαστική εκστρατεία για τους ηλικιωμένους. Άνω του 90% του πληθυσμού της Κίνας έχει λάβει τουλάχιστον δύο δόσεις εμβολίου, αλλά το ποσοστό των εμβολιασμένων είναι χαμηλό ειδικά για τους άνω των 80 ετών.

    Η Κίνα κατέγραψε χθες Τετάρτη 36.061 νέα κρούσματα – λιγότερα από τα 37.828 της Τρίτης – και κάποιες περιοχές άρχισαν να χαλαρώνουν τα περιοριστικά μέτρα – μεταξύ των οποίων και 24 συνοικίες της Σαγκάης κι αφού είχε χαλαρώσει το lockdown σε 11 συνοικίες στην Γκουανγκζού. Οι κινήσεις αυτές σηματοδοτούν σε κάποιες περιπτώσεις άρση των μέτρων, εναντίον των οποίων βγήκαν στους δρόμους πολίτες. Ωστόσο, μολονότι η κυβέρνηση δείχνει ότι έχει αφουγκραστεί την αγανάκτηση των πολιτών, οι Αρχές συνεχίζουν να αντιδρούν στις διαδηλώσεις και να εντοπίζουν και σε κάποιες περιπτώσεις να συλλαμβάνουν άτομα, που βγήκαν στους δρόμους.

    Και η Ζενγκζού, όπου απείχαν από την εργασία τους εργαζόμενοι σε μονάδα που κατασκευάζει i-Phones, χαλάρωσε τα μέτρα, με την Τσονγκκίνγκ να παίρνει σειρά.

    Χαλάρωση μέτρων αλλά μηδενική ανοχή στις διαδηλώσεις

    Την περασμένη εβδομάδα πολίτες διαδήλωσαν επί μέρες σε μια κλίμακα, που είχε να δει εδώ και δεκαετίες η Κίνα, καθώς η απογοήτευση για την πολιτική μηδενικής ανοχής έναντι της Covid-19 μετετράπη σε οργή μετά τον θάνατο δέκα ατόμων σε φλεγόμενο κτίριο στη δυτική επαρχία Σινζιάνγκ.

    Σε ορισμένες διαδηλώσεις ακούστηκαν και συνθήματα υπέρ της δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου και υπέρ της παραίτησης του προέδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ. Παρατηρητές λένε ότι όσοι διαδήλωσαν κατά του Σι Τζινπίνγκ και της κυβέρνησης θα αντιμετωπίσουν πιθανότατα σκληρές τιμωρίες.

    Οι διαδηλώσεις συνέπεσαν και με τον θάνατο του πρώην ηγέτη της Κίνας, του 96χρονου Ζιάνγκ Ζεμίν, που είχε αναλάβει τα ηνία του Κομμουνιστικού Κόμματος στη διάρκεια των κινητοποιήσεων της Τιεν Αν Μέν στο Πεκίνο – μια συγκυρία που έθεσε σε συναγερμό τις Αρχές, καθώς είναι παράδοση στην Κίνα πολίτες να χρησιμοποιούν κηδείες πρώην ηγετών για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους για τη νυν ηγεσία της χώρας.

    Πηγή: Ιefimerida.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-EPA/ ALEX PLAVEVSKI

  • Κίνα: Οι αστυνομικές αρχές καταπνίγουν τις διαδηλώσεις κατά του νέου lockdown
    Κίνα: Οι αστυνομικές αρχές καταπνίγουν τις διαδηλώσεις κατά του νέου lockdown

    Χιλιάδες βγήκαν στους δρόμους για μέρες, απαιτώντας να σταματήσουν τα lockdown - με ορισμένους μάλιστα να επικρίνουν Σι Τζινπίνγκ.

    Οι διαμαρτυρίες της Κίνας ενάντια στους περιορισμούς λόγω του Covid που ξέσπασαν το περασμένο Σαββατοκύριακο φαίνεται να έχουν πια σταματήσει.

    Σύμφωνα με το BBC η αστυνομική παρουσία είναι πλέον τόσο ισχυρή στους δρόμους των πόλεων που καταφέρνουν να καταπνίγουν οποιαδήποτε προσπάθεια διαμαρτυρίας κατά των μέτρων που έχουν επιβληθεί για τον περιορισμό του κορωνοϊού.

    Ωστόσο, Κινέζοι που ζουν το στο εξωτερικό συνεχίζουν τις διαδηλώσεις, σε τουλάχιστον 12 πόλεις σε όλο τον κόσμο.

    Οι διαδηλώσεις του περασμένου Σαββατοκύριακου ξεκίνησαν μετά την πυρκαγιά σε πολυώροφο συγκρότημα στο Ουρούμτσι, στη δυτική Κίνα, που στοίχησε τη ζωή σε 10 ανθρώπους την Πέμπτη.

    Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά οι της πολυκατοικίας δεν μπορούσαν να ξεφύγουν από την πυρκαγιά λόγω των περιορισμών του Covid, αλλά οι τοπικές αρχές το αμφισβήτησαν.

    Ως αποτέλεσμα, χιλιάδες βγήκαν στους δρόμους για μέρες, απαιτώντας να σταματήσουν τα lockdown - με ορισμένους μάλιστα να επικρίνουν Σι Τζινπίνγκ και να ζητούν την παραίτησή του.

    Παρόλα αυτά τη Δευτέρα, οι προγραμματισμένες διαδηλώσεις στο Πεκίνο δεν πραγματοποιήθηκαν αφού αστυνομικοί περικύκλωσαν το σημείο συγκέντρωσης.

    Στη Σαγκάη, υψώθηκαν μεγάλα εμπόδια κατά μήκος της κύριας διαδρομής και η αστυνομία προχώρησε σε αρκετές συλλήψεις.

    Το πρωί της Τρίτης, η αστυνομία εμφανίστηκε και στις δύο πόλεις να περιπολεί τις περιοχές που είχαν προγραμματιστεί διαδηλώσεις.

    Ο Τζο Μπάιντεν «παρακολουθεί στενά» τις διαδηλώσεις στην Κίνα

    Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν «ενημερώνεται για το τι συμβαίνει», «παρακολουθεί στενά» την κατάσταση στην Κίνα, δήλωσε χθες Δευτέρα, αναφερόμενος στις διαδηλώσεις σε κινεζικές πόλεις εναντίον των περιοριστικών μέτρων για την αποτροπή της εξάπλωσης της επιδημίας του νέου κορωνοϊού, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, ο Τζον Κέρμπι.

    Η αμερικανική προεδρία «υποστηρίζει το δικαίωμα στις ειρηνικές διαδηλώσεις», είπε ο εκπρόσωπος μιλώντας στον Τύπο, μετά τις κινητοποιήσεις, που δυτικά μέσα ενημέρωσης χαρακτηρίζουν ιστορικές, εναντίον των αυστηρών περιοριστικών μέτρων και υπέρ περισσότερων ελευθεριών.

    Ο κ. Κέρμπι δεν εκφράστηκε για το περιεχόμενο των διεκδικήσεων. «Οι διαδηλωτές αυτοί μιλούν για τους εαυτούς τους», περιορίστηκε να πει.

    Ο εκπρόσωπος του ΣΕΑ πρόσθεσε πως «τίποτα» δεν έχει αλλάξει «ως προς τη βούλησή μας να κρατήσουμε ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας» με τις κινεζικές αρχές, μερικές ημέρες μετά τη συνάντηση του κ. Μπάιντεν με τον κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ στο περιθώριο της G20 στην Ινδονησία.

    Οι δύο ηγέτες, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με σκοπό την άρση κάποιων από τις νάρκες στις σχέσεις των δύο υπερδυνάμεων, που τελευταία χαρακτηρίζονται από μεγάλες εντάσεις, τόνισαν πως θέλουν να ξαναρχίσουν συνομιλίες σε κάποια πεδία όπου κρίνουν πως είναι εφικτή η διμερής συνεργασία.

    «Έχουμε πάντα την πρόθεση να συνεχίσουμε τις συνομιλίες», σύμφωνα με τον Τζον Κέρμπι.

    «Λέμε εδώ και πάρα πολύ καιρό πως όλοι έχουν δικαίωμα να διαδηλώνουν ειρηνικά, εδώ στις ΗΠΑ και σ’ όλο τον κόσμο», σημείωνε λίγο νωρίτερα εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, θέση που «συμπεριλαμβάνει την Κίνα».

    Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θεωρεί ότι ο εμβολιασμός, τα τεστ και οι θεραπείες είναι πιο αποτελεσματικές μέθοδοι για την αντιμετώπιση της πανδημίας από ό,τι τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας.

    «Θεωρούμε πως θα είναι πολύ δύσκολο για την Κίνα να περιορίσει τον ιό με τη στρατηγική της zero COVID», επέμεινε. «Θα είναι πολύ δύσκολο να συνεχίσει τα lockdowns και τη zero COVID».

    Οι κινεζικές αρχές προσπαθούν τα τελευταία 24ωρα να ανακτήσουν τον έλεγχο της κατάστασης μετά τις διαδηλώσεις και τις εκδηλώσεις της ολοένα αυξανόμενης οργής εναντίον των περιοριστικών μέτρων για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας.

    Την Κυριακή πλήθη διαδηλωτών, ανταποκρινόμενα σε καλέσματα μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης, κατέβηκαν σε δρόμους στο Πεκίνο, στη Σαγκάη και στη Γουχάν. Η έκταση των κινητοποιήσεων αυτών μοιάζει να είναι η μεγαλύτερη μετά τις διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας το 1989, που κατεστάλησαν σκληρά.

    Πυρκαγιά με 10 νεκρούς σε πολυκατοικία στην Ουρούμτσι, την πρωτεύουσα της επαρχίας Σιντζιάνγκ, μοιάζει να υπήρξε καταλύτης της οργής πολλών Κινέζων, κάποιοι από τους οποίους έκριναν πως τα περιοριστικά μέτρα έφταιγαν που δεν επενέβησαν έγκαιρα η πυροσβεστική και σωστικά συνεργεία.

    Ορισμένοι πολιτικοί στις ΗΠΑ επικρίνουν με οξείς τόνους την πολιτική του προέδρου Σι, όπως ο Μάικλ Μακόλ, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο οποίος έκανε λόγο για «δυστοπική διακυβέρνηση» στην Κίνα που δεν είναι «ούτε δημοφιλής ούτε χωρίς αμφισβήτηση», προσθέτοντας πως «χαιρετίζω τη γενναιότητα αυτών που διακινδυνεύουν τα πάντα για να υψώσουν το ανάστημά τους μπροστά στο ΚΚ της Κίνας».

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-EPA/ MARK R CRISTINO

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Τσουκαλάς