Κυριακή, 03 Ιανουαρίου 2021 13:20

SMS 13033: Με ποιον κωδικό πηγαίνουμε τράπεζα και δουλειά από Δευτέρα

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Οι μετακινήσεις μας εν μέσω του lockdown πρέπει να συνοδεύονται από το απαραίτητο sms στο 13033 ανάλογα με το είδος της μετακίνησης

Επιστροφή σε προ εορτών δεδομένα για τις μετακινήσεις λόγω του 7ήμερου αυστηρού lockdown, που ξεκίνησε από σήμερα Κυριακή 3 Ιανουαρίου. Tο μέτρο των περιορισμών στις μετακινήσεις συνεχίζεται στο πλαίσιο των οποίων περιλαμβάνονται και τα sms στο 13033. Eτσι οι μετακινήσεις μας εν μέσω του lockdown πρέπει να συνοδεύονται από το απαραίτητο sms στο 13033 ανάλογα με το είδος της μετακίνησης. Συγκεκριμένα, η μετάβαση σε τράπεζα και ΑΤΜ για ανάληψη χρημάτων γίνεται με αποστολή μηνύματος στον κωδικό 3, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.

Όσο για το πως θα πάμε στη δουλειά μας, αύριο, Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, φυσικά διατηρείται η βεβαίωση εργασίας, ενώ η μετακίνηση προς και από την εργασία, είναι ένας από τους τρεις λόγους που μπορούμε να μετακινηθούμε από τις 21:00 έως τις 05:00.

Υπενθυμίζεται ότι επιστρέφει η εφαρμογή της απαγόρευσης της κυκλοφορίας για τις ώρες μεταξύ 21:00 έως τις 05:00 τα ξημερώματα, εκτός από τις περιπτώσεις μετάβασης ή επιστροφής από εργασία, βόλτας κατοικιδίου σε κοντινή απόσταση από το σπίτι ή για ιατρικούς λόγους. Εκτός από τα sms στο 13033 για τις μετακινήσεις, ισχύει και η χρήση του ειδικού εντύπου ή της χειρόγραφης βεβαίωσης, όπου αναγράφονται τα προσωπικά στοιχεία του ατόμου και η αιτιολογία της μετακίνησής του.

    Tα sms στο 13033

    Εκτός από λόγους εργασίας (βεβαίωση τύπου Α), για μεμονωμένες μετακινήσεις (τύπου Β), έχετε 3 επιλογές: SMS, εκτυπωμένο και συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωσης κίνησης, ή και χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης.

    1. Αποστολή SMS

    Μπορείτε να στείλετε από το κινητό σας μήνυμα SMS στον αριθμό 13033 χωρίς χρέωση.

    Το SMS πρέπει να είναι της μορφής:

    X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας

    όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες:

    1. Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία. ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 21:00
    2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους. ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 21:00
    3. Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή. ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 21:00
    4. Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 21:00
    5. Μετάβαση σε τελετή κηδείας υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 21:00
    6. -Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου. ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 21:00.
      -Κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου. ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 21:00

    Θα λαμβάνετε ως απάντηση:

    Μετακίνηση [κενό] X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας

    Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη από κινητά τηλέφωνα με κάρτα SIM των παρόχων κινητής τηλεφωνίας που λειτουργούν στην Ελλάδα (Cosmote, Vodafone GR, Wind). Προκειμένου να κάνουν χρήση της υπηρεσίας 13033 οι πολίτες με συσκευή που έχει κάρτα SIM δικτύου του εξωτερικού, μπορούν να προμηθευτούν μια σύνδεση καρτοκινητού από τα σημεία πώλησης των παρόχων. Υπενθυμίζεται ότι η χρήση της υπηρεσίας 13033 είναι δωρεάν.

    Τα μηνύματα του 13033 αφορούν αποκλειστικά σε επιβεβαίωση κατ'εξαιρεση μετακίνησης. Το 13033 δεν στέλνει μηνύματα που παραπέμπουν σε εγκατάσταση λογισμικού ή σε ιστοσελίδα άλλη από το forma.gov.gr

    2. Συμπλήρωση Εντύπου

    Εναλλακτικά, μπορείτε να κατεβάσετε, να συμπληρώσετε, και να φέρετε μαζί σας ένα από τα ακόλουθα έντυπα, κατά περίπτωση.

    3. Χειρόγραφη Βεβαίωση

    Η χειρόγραφη βεβαίωση πρέπει να έχει τις εξής πληροφορίες:

    1. Όνομα/Επίθετο
    2. Διεύθυνση Κατοικίας
    3. Λόγο μετακίνησης που εμπίπτει στις παραπάνω επιτρεπόμενες κατηγορίες και διεύθυνση προορισμού
    4. Ημερομηνία, ώρα, υπογραφή

    Πώς γίνονται οι μετακινήσεις μετά τις 21:00

    Μόνο για τρεις λόγους μπορεί κάποιος να στείλει μήνυμα στο 13033 για να βγει από το σπίτι του τις ώρες 21:00 με 05:00 και αυτοί είναι για εργασία, υγεία και βόλτα με το κατοικίδιο.

    Συγκεκριμένα:

    • Με τον κωδικό 1: Οι πολίτες μπορούν να βγουν από το σπίτι τους για σοβαρές περιπτώσεις υγείας.
    • Με τον κωδικό 6: Οι πολίτες μπορούν να βγουν από το σπίτι τους για μικρή βόλτα κατοικίδιου κοντά στην οικία τους.
    • Όσον αφορά στην εργασία είναι απαραίτητο το έγγραφο μετακίνησης του εργοδότη.
    Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 03 Ιανουαρίου 2021 21:56

    Σχετικά Άρθρα

    • 6η ΥΠΕ: Rapid test στην Ηλεία στις 14/10
      6η ΥΠΕ: Rapid test στην Ηλεία στις 14/10

      Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι προς το ευρύ κοινό συνεχίζονται εκ μέρους της 6ης ΥΠΕ και του ΕΟΔΥ, με στόχο τον εντοπισμό των κρουσμάτων του νέου κορονοιού που δεν φέρουν συμπτώματα, καθώς η διασπορά εξαπλώνεται.

      Τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου θα διενεργηθούν δειγματοληπτικοί έλεγχοι στο Γενικό Νοσοκομείο Πύργου (κατά τις ώρες 08:00 με 16:00) για το ευρύ κοινό.

      Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι διενεργούνται από το επιστημονικό προσωπικό του ΕΟΔΥ με rapid tests.

      (Δελτίο Τύπου)

    • Μέσω SMS η ενημέρωση για τα αποτελέσματα εισαγωγής στις Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης
      Μέσω SMS η ενημέρωση για τα αποτελέσματα εισαγωγής στις Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης

      Για πρώτη φορά οι υποψήφιοι των Δημοσίων Σχολών Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης έχουν τη δυνατότητα ενημέρωσης μέσω γραπτού μηνύματος SMS για τα αποτελέσματα εισαγωγής τους, σύμφωνα με απόφαση που έχουν συνυπογράψει ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου και η Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Ιωάννα Λυτρίβη.

      Κατά την περίοδο που οι σχετικές πλατφόρμες είναι ανοιχτές για υποβολή αιτήσεων, οι υποψήφιοι/ες καλούνται να δηλώσουν τον αριθμό του κινητού τους τηλεφώνου στις ακόλουθες πλατφόρμες του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, οι οποίες είναι προσβάσιμες μέσω του Gov.gr: Εφαρμογή Παράλληλου Μηχανογραφικού για εισαγωγή σε Δημόσιες Σ.Α.Ε.Κ. και Εφαρμογή επιλογής Υποψηφίων Καταρτιζόμενων σε Δημόσιες Σ.Α.Ε.Κ. του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού στο ακόλουθο link ΕΔΩ.

      Σημειώνεται ότι έως τις 10 Σεπτεμβρίου 2024 είναι ανοιχτή για υποβολή αιτήσεων η πλατφόρμα «Εφαρμογή επιλογής Υποψηφίων Καταρτιζόμενων σε Δημόσιες Σ.Α.Ε.Κ. του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού» στην οποία οι υποψήφιοι/ες μπορούν να επιλέξουν να λάβουν ενημέρωση με γραπτό μήνυμα για το αποτέλεσμα της αίτησής τους και έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν τον δηλωθέντα αριθμό κινητού τηλεφώνου έως τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της αίτησής τους. Υπενθυμίζεται ότι η πλατφόρμα «Εφαρμογή Παράλληλου Μηχανογραφικού για εισαγωγή σε Δημόσιες Σ.Α.Ε.Κ» είναι κλειστή και θα ανοίξει για αιτήσεις το 2025.

      Οι υποψήφιοι/ες λαμβάνουν στον δηλωθέντα αριθμό κινητού τηλεφώνου γραπτό μήνυμα, το οποίο περιλαμβάνει, σε μορφή κειμένου, τα αποτελέσματα της επιλογής, καθώς και σχετικό υπερσύνδεσμο (link), μέσω του οποίου παραπέμπονται σε ειδικό πλαίσιο όπου προβάλλονται αποκλειστικά τα προσωπικά τους αποτελέσματα.

      Αξιοποιούνται οι νέες τεχνολογίες προς όφελος των καταρτιζόμενων μας, προωθούνται περαιτέρω οι στόχοι του ψηφιακού μετασχηματισμού, ενώ παράλληλα προσφέρονται στους νέους μας σύγχρονες λύσεις που ανταποκρίνονται στο πνεύμα και τις ανάγκες της εποχής. Συνεχίζουμε καθιστώντας ισότιμη τη διαδρομή της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης μετά το λύκειο.

      Πηγή: cnn.gr

    • Αποκάλυψη: Τα SMS για τα ….εμβόλια αποκαλύπτουν τις «μαύρες τρύπες» της έρευνας για τις υποκλοπές
      Αποκάλυψη: Τα SMS για τα ….εμβόλια αποκαλύπτουν τις «μαύρες τρύπες» της έρευνας για τις υποκλοπές

      Η θεωρία περί «συμπτωματικής λίστας» των 28 κοινών στόχων EYΠ και Predator που κλονίζεται από τους επτά παραλήπτες του SMS – παγίδα για την «επιβεβαίωση» του εμβολιασμού τους.

      Οι επτά «στόχοι» του παράνομου λογισμικού Predator που έχουν παγιδευτεί με SMS που αφορούν τον εμβολιασμό τους κατά του Covid-19 – με πραγματικά όμως στοιχεία για το εμβολιαστικό κέντρο, τον χρόνο προσέλευσης τους κλπ- αποκαλύπτουν τεράστια κενά της δικογραφίας για τις υποκλοπές. Και οδηγούν σε μία πιθανόν κατάρριψη της πραγματογνωμοσύνης και του σχετικού σκεπτικού που περιέχεται στην δικογραφία ότι οι 28 κοινοί στόχοι ΕΥΠ και Predator ήταν «συμπτωματικοί» με βάση σχετική στατιστική ανάλυση.

      Παρουσιάζοντας δηλαδή την υπόθεση του Predator ως μια ιδιωτική επιλογή, αποσυνδέοντας τη από τις μυστικές υπηρεσίες κι από κεντρικές μεθοδεύσεις. Όμως, στην περίπτωση της συγκεκριμένης επιμόλυνσης των κινητών με το «κόλπο» του εμβολίου αναδεικνύεται με αδιαμφισβήτητο τρόπο αλληλοενημέρωση της ΕΥΠ, με τα δεδομένα των παρακολουθήσεων της, και των χειριστών του Predator για να γίνει ευχερέστερη η παγίδευση του στόχου και με το παράνομο λογισμικό. Κάτι που δεν φαίνεται να λαμβάνεται υπόψιν στον σχετικό δικαστικό φάκελο.

      Με κύριο ερώτημα αναλυτών της υπόθεσης των υποκλοπών και νομικών: «πως μπορεί εκείνοι που απέστειλαν τα SMS – παγίδα στα επτα αυτά άτομα (σσ αναμεσά τους κι αξιωματικός της ΕΛΑΣ, δημοσιογράφοι κλπ) να γνώριζαν ότι οι «στόχοι» είχαν ήδη υποβάλει αίτημα για εμβολιασμό, είχε καθορισθεί με κανονικό κρατικό SMS το ραντεβού τους και την ίδια ημέρα τους εστάλησαν τα μηνύματα με τα παραπλανητικό link για υποτιθέμενη επιβεβαίωση του ραντεβού;»

      » Κι αυτό με το δεδομένο ότι η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων είχε πραγματοποιήσει επισταμένη έρευνα στα συστήματα της ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης) απ’ όπου διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχε διαρροή των σχετικών στοιχείων των πολιτών που είχαν αιτηθεί εμβολισμό. Κάτι που δείχνει μονοσήμαντα ότι ο μόνος τρόπος για να ήξεραν οι χειριστές του Predator ότι τα υποψήφια θύματα τους είχαν σχετική ηλεκτρονική αλληλογραφία για τον εμβολιασμό τους ήταν να παρακολουθείτο ήδη το τηλέφωνο τους από την ΕΥΠ, όπως εξάλλου έχει ήδη διαπιστωθεί.»

      » Γεγονός, που δείχνει αναμφισβήτητα ότι υπήρξε γέφυρα ενημέρωσης μεταξύ πρακτόρων της ΕΥΠ και χειριστών του λογισμικού παρακολούθησης και ότι το σκεπτικό περί σύμπτωσης είναι …σαθρό».

      Με συμπληρωματικό σχόλιο, από τους ίδιους, ότι «αυτή η άκρως σημαντική παράμετρος δεν συνεκτιμήθηκε στην διάρκεια της δικαστικής έρευνας».

      28 κοινοί στόχοι

      Σε πραγματογνωμοσύνη που έχει λοιπόν ενταχθεί στην δικογραφία για τις υποκλοπές περιέχεται πραγματογνωμοσύνη όπου μνημονεύεται ότι από τους 116 ταυτοποιημένους αριθμούς που είχαν μολυνθεί με το παράνομο λογισμικό Predator για 28 είχε εκδοθεί τουλάχιστον μία διάταξη άρσης απορρήτου επικοινωνιών από την ΕΥΠ.

      Κάτι που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το ποσοστό κοινών στόχων Predator και ΕΥΠ ανέρχεται στο περίπου 24%. Οι ίδιοι πραγματογνώμονες όμως, συνεχίζουν, όπως λένε πηγές, τη σκέψη τους και αφού έχουν καταμετρημένες συνολικά 181 διατάξεις για παρακολούθηση «στόχων» από την ΕΥΠ συγκρίνουν αυτόν τον αριθμό με το σύνολο των εισαγγελικών διατάξεων στην τριετία 2020-2023, που ανερχόταν σε 15.304. Και έτσι η αρχική εκτίμηση αλλάζει άρδην συγκρινόμενη όχι με τον αριθμό των τυποποιημένων αριθμών, αλλά με την μεγάλη εικόνα του συνόλου των διατάξεων, με αποτέλεσμα το κρίσιμο ποσοστό να μειώνεται στο περίπου 1%.

      Όμως αυτό το σκεπτικό περί …σύμπτωσης και στατιστικά «ερμηνεύσιμου» για την κοινή λίστα παρακολουθήσεων ΕΥΠ και Predator που θεωρείται «πυλώνας» της δικογραφίας για την υπόθεση των υποκλοπών παρουσιάζει σειρά προβληματικών σημείων. Καθότι δεν λαμβάνει υπόψιν της ότι υπάρχει στις περισσότερες από αυτές τις 28 περιπτώσεις «διαδοχή» των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων αρχικά από την ΕΥΠ και σε δεύτερη φάση – σε κοντινά χρονικά διαστήματα- από το Predator. γεγονός που μειώνει καθοριστικά την πιθανότητα αυτό να είναι συμπτωματικό.

      Όμως το πλέον καταλυτικό στοιχείο που ουσιαστικά καταρρίπτει την εκδοχή της τυχαίας παρακολούθησης των 28 από ΕΥΠ και Predator είναι ότι οι επτά από αυτούς είχαν δεχθεί παραπλανητικό SMS με στοιχεία για τον εμβολιασμό τους που δεν θα ήταν εφικτό να ήταν γνωστό στους χειριστές του παράνομου λογισμικού, παρά μόνο μέσω ΕΥΠ που παρακολουθούσε το κινητό τους μέσω του συστήματος νομίμων επισυνδέσεων.

      Χαρακτηριστικές περιπτώσεις

      Ενδεικτική είναι η περίπτωση πρώην μάνατζερ πολιτικής κυβερνοασφάλειας του Facebooκ, μέλος του ευρωπαϊκού τμήματος του αμερικανικού think tank «Atlantic Council» και συνεργάτη της κυβέρνησης. Τον Σεπτέμβριο του 2021 έκλεισε ραντεβού για αναμνηστική δόση εμβολίου κατά της Covid-19 στην Ελλάδα. Στις 17 Σεπτεμβρίου έλαβε αυτοματοποιημένο SMS με τα στοιχεία του ραντεβού της. Ωστόσο, στις 05.31 της ίδιας ημέρας έλαβε εκ νέου SMS με «μολυσμένο» link, το οποίο της ζητούσε να επιβεβαιώσει το ραντεβού, κάνοντας «κλικ» σε σύνδεσμο, ενώ κάτι παρόμοιο συνέβη και με άλλους στοχευθέντες με τον ίδιο τρόπο.

      Στην περίπτωση αξιωματικού της ΕΛΑΣ που ήταν επίσης κοινός στόχος ΕΥΠ και κατασκοπευτικού λογισμικού το SMS για την υφαρπαγή των δεδομένων του περιείχε αναλυτικά στοιχεία για τον εμβολιασμό του σε κέντρο του Αγίου Στέφανου Αττικής (όπως πράγματι είχε κανονισθεί), πληροφορία που θα είχε αντληθεί από την αρχική παρακολούθηση του κινητού του από την ΕΥΠ.

      Και σε άλλα πρόσωπα που ήταν στην λίστα των 28 κοινής παρακολούθησης ΕΥΠ και Predator είχαν σταλεί παραπλανητικά SMS με βάση στοιχεία για τα ενδιαφέροντα και τις επιλογές του «στόχου» που είχαν αντληθεί με τον ίδιο τρόπο.

      Πηγή: in.gr

    • Σύγκρουση για το δημοσίευμα περί SMS της Μαρέβας Γκραμπόβσκι – Διαψεύδει η πλευρά Μαρινάκη
      Σύγκρουση για το δημοσίευμα περί SMS της Μαρέβας Γκραμπόβσκι – Διαψεύδει η πλευρά Μαρινάκη

      Τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξαπέλυσαν σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση, ενώ το περιβάλλον του επιχειρηματία διέψευσε το δημοσίευμα, προαναγγέλλοντας μάλιστα και νομικές κινήσεις

      Νέος γύρος αντιπαράθεσης ξέσπασε, με αφορμή πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Εστία», με τίτλο: «Το μήνυμα της Μαρέβας στον κ. Μαρινάκη: “Να τα βρούμε, άκου τους υπουργούς”». Αντίστοιχες πληροφορίες δημοσιεύει και η εφημερίδα «Documento».

      Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης έκανε λόγο για «απόπειρα δολοφονίας χαρακτήρα», και επικαλείται τη διάψευση εκδότη ιστοσελίδας. Από την πλευρά τους, τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξαπέλυσαν σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση, ενώ το περιβάλλον του επιχειρηματία διέψευσε το δημοσίευμα, προαναγγέλλοντας μάλιστα και νομικές κινήσεις.

      Μαρινάκης: Επιχείρηση δολοφονίας χαρακτήρα

      Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στη δήλωσή του σημειώνει πως «για ακόμη μια φορά ξεπεράστηκε η κόκκινη γραμμή της χυδαιότητας. Η εφημερίδα Εστία δεν δίστασε να στοχοποιήσει τη σύζυγο του Πρωθυπουργού με ένα πρωτοσέλιδο δημοσίευμα γεμάτο αισχρά ψεύδη. Όπως προκύπτει και από την επίσημη διάψευση του εκδότη του iefimerida.gr κ. Χρήστου Ράπτη, τα όσα αναφέρονται στο σημερινό φύλλο της «Εστίας» είναι υπαγορευμένα αποκυήματα φαντασίας».

      «Έχοντας εξαντλήσει, πλέον, κάθε μέθοδο που έχουν επιστρατεύσει, τώρα στρέφονται, για μία ακόμη φορά, κατά της συζύγου του Πρωθυπουργού, ελπίζοντας ότι θα πετύχουν τον στόχο τους - που δεν είναι άλλος από το να ρίξουν τον εκλεγμένο Πρωθυπουργό της χώρας, Κυριάκο Μητσοτάκη», σημειώνει ο κ. Μαρινάκης και συνεχίζει:

      «Ξεχνούν ότι και στο παρελθόν είχαν επιχειρήσει το ίδιο, αλλά στο τέλος η αλήθεια έλαμψε. Λησμονούν ότι το ψέμα έχει κοντά ποδάρια. Αμετανόητοι, επιμένουν στη λάσπη, στη συκοφαντία και μάλιστα δεν διστάζουν να ακολουθήσουν και πάλι την πιο ανήθικη τακτική που είναι η στοχοποίηση συζύγων και οικογενειών».

      «Δυστυχώς για εκείνους και για όσους κρύβονται από πίσω τους, το μόνο θύμα και σε αυτή την απόπειρα δολοφονίας χαρακτήρα, είναι η προσωπική αξιοπιστία τους. Ας μην συζητήσουμε για την δημοσιογραφική δεοντολογία. Αυτή, την έχουν ήδη διαγράψει από την προσωπική τους ατζέντα», καταλήγει.

      ΣΥΡΙΖΑ: Υπόλογος ο Μητσοτάκης

      «Είναι η δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα που ο κ. Παύλος Μαρινάκης προσπαθεί να μαζέψει τα ασυμμάζευτα…», αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει: «Ο εκπρόσωπος της ΝΔ ουσιαστικά επιβεβαίωσε τα ρεπορτάζ που δημοσιεύονται σήμερα στις Εφημερίδες 'Documento' και ‘Εστία'. Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης δεν είπε κουβέντα για την ‘ταμπακιέρα', δηλαδή για το αν υπήρξε προσπάθεια προσέγγισης και κατευνασμού του επιχειρηματία, παρά μόνο περιορίστηκε στη διάψευση μέρους του ρεπορτάζ της ‘Εστίας', το οποίο ανέφερε πως τα επίμαχα SMS επιδείχθηκαν και σε καλεσμένους του επιχειρηματία. Όσον αφορά δε το ρεπορτάζ του Κώστα Βαξεβάνη και του ‘Documento', δεν τόλμησε να ψελλίσει κουβέντα διάψευσης».

      Ακολούθως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στρέφει τα πυρά του κατά του πρωθυπουργού υποστηρίζοντας: «Την Πέμπτη 29 Μαρτίου ο κύριος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής ισχυριζόταν πως δεν συγκυβερνά ‘με κανένα συμφέρον'. Προηγουμένως όμως (Κυριακή 24 Μαρτίου) ο ίδιος παρακαλούσε -μέσω των πιο στενών συνεργατών του και συγγενικών του προσώπων - για ‘σασμό' εκείνους που κατηγορούσε πως επιδίωκαν να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση του. Την ίδια στιγμή που ο κύριος Παύλος Μαρινάκης χρησιμοποιούσε φράσεις όπως ‘λάσπη και συκοφαντία' με στόχο τον πρωθυπουργό, ο οποίος ‘δεν έχει σχέση με τα συμφέροντα'. Πόσα ψέματα και πόση υποκρισία νομίζουν πως μπορεί να αντέξουν οι πολίτες; Για μία ακόμη φορά η κυβέρνηση της ΝΔ και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης βρίσκονται εκτεθειμένοι και υπόλογοι λόγω του αδιανόητου τρόπου με τον οποίο λειτουργούν ως ‘παραμάγαζο εξουσίας'».

      Εν είδη υστερόγραφου καταλήγει: «Δεν θα μας κάνει εντύπωση, αν μέσα στον πανικό του ο κ. Μητσοτάκης αναγκαστεί να ‘παραιτήσει' σύντομα κι άλλους υπουργούς του».

      ΠΑΣΟΚ: Θα απαντήσει η κυβέρνηση για τις παραιτήσεις Μπρατάκου – Παπασταύρου;

      «Όταν την Τετάρτη ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, έθεσε στην Ολομέλεια ζήτημα για τη συνάντηση δύο Υπουργών με επιχειρηματία, ο οποίος καταγγέλθηκε από την κυβέρνηση ότι απεργάζεται την αποσταθεροποίησή της, ο μεν Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης μίλησε για «κοινωνική επίσκεψη» και ο Υπουργός Επικράτειας Α. Σκέρτσος για «μυθεύματα»», σημειώνει από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ σε σχόλιό του και συνεχίζει:

      «Λίγες ώρες αργότερα ο Πρωθυπουργός τους εξανάγκασε σε παραίτηση. Μετά από την παρέλευση τριών εικοσιτετραώρων από την πρόταση δυσπιστίας, η κυβέρνηση θα μας απαντήσει για την ταμπακιέρα; Πήγαν ή όχι να καπνίσουν την πίπα της ειρήνης με τα οικονομικά συμφέροντα;»

      Διαψεύδει η πλευρά Μαρινάκη

      Το περιβάλλον του επιχειρηματία ωστόσο, διέψευσε το δημοσίευμα, προαναγγέλοντας και νομικές κινήσεις. Όπως μεταδίδει το MEGA, «Σύμφωνα με πληροφορίες από του περιβάλλον του Βαγγέλη Μαρινάκη διαψεύδεται κατηγορηματικά το δημοσίευμα της «Εστίας» το οποίο θεωρεί προϊόν επιστημονικής φαντασίας και δηλώνει κατηγορηματικά πως τέτοιο μήνυμα ούτε εστάλη ούτε υπήρχε οικειότητα για να σταλεί. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κύριος Μαρινάκης θα προβεί στις νομικές ενέργειες αύριο».
      Πηγή: ethnos.gr
    • Έρχονται αλλαγές στον κώδικα οδικής κυκλοφορίας – Με… sms θα έρχονται τα πρόστιμα
      Έρχονται αλλαγές στον κώδικα οδικής κυκλοφορίας – Με… sms θα έρχονται τα πρόστιμα

      Σημαντική παράμετρος για την ολοκλήρωση της αναθεώρησης του ΚΟΚ, είναι η αστυνόμευση

      Μετά από 16 χρόνια ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας αναμένεται να τροποποιηθεί. Στην αναθεώρηση αυτή εξετάζεται να τεθεί σε ισχύ η μείωση του ορίου ταχύτητας στον εσωτερικό αστικό ιστό και σε δρόμους ήπιας κυκλοφορίας.

      Ακόμη, σύμφωνα με πληροφορίες, τα πρόστιμα θα έρχονται στους παραβάτες μέσω sms, ενώ το ιστορικό των παραβάσεων θα είναι διαθέσιμο στο gov.gr. Σημαντική παράμετρος για την ολοκλήρωση της αναθεώρησης του ΚΟΚ, είναι, τόσο η αστυνόμευση, όσο και εκπαίδευση των οδηγών.

      Ποιες θα είναι οι αλλαγές

      Μεταξύ των τροποποιήσεων που αναμένεται να εφαρμοστούν στον νέο κώδικα είναι:

      • Σε μηδενικό χρόνο με sms τα πρόστιμα στους παραβάτες,
      • Στις 25 μονάδες αφαιρείται το δίπλωμα,
      • Μειώνεται στα 30χλμ από 50χλμ το όριο ταχύτητας μέσα στις πόλεις,
      • Με drones και κάμερες 24ωρη επιτήρηση της κυκλοφορίας,
      • Ψηφιοποιούνται τα θεωρητικά μαθήματα.

      «Το 87% των ατυχημάτων γίνεται σε μία ακτίνα 20χλμ γύρω από το σπίτι»

      Ο Κωνσταντίνος Ιαβέρης Μαρκουϊζος, σύμβουλος οδικής ασφάλειας, μιλώντας στην εκπομπή «Ακόμα δεν είδες τίποτα!» σχολίασε ότι και με τα 30χλμ κάποιος μπορεί οριακά να σταματήσει στην περίπτωση που συμβεί κάτι.

      Μάλιστα επεσήμανε ότι το 87% των ατυχημάτων γίνεται σε μία ακτίνα 20χλμ γύρω από το σπίτι που διαμένει ο εκάστοτε οδηγός κι αυτό γιατί είναι η γειτονιά που γνωρίζει και νιώθει άνετα και συνεπώς πολλοί οδηγούν αυτοματοποιημένα. Ειδικά για τις αλλαγές που θα φέρει ο νέος ΚΟΚ σχολίασε ο σύμβουλος οδικής ασφάλειας ότι είναι στην σωστή κατεύθυνση

      «Ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας έχει να αναθεωρηθεί συνολικά από το 2008»

      «Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών έχει ως ύψιστη προτεραιότητα τα θέματα οδικής ασφάλειας, πράγματι ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας έχει να αναθεωρηθεί συνολικά από το 2008.

      Μέσα στο 2024 στο πρώτο εξάμηνο στόχος μας είναι να αναθεωρήσουμε τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, μια πολιτική δίκαιων ποινών προς την κατεύθυνση αλλαγής κουλτούρας των οδηγών, με χαμηλότερα όρια ταχύτητας εντός του αστικού ιστού και στόχος μας επίσης είναι προφανώς η μείωση των τροχαίων ατυχημάτων» επισημαίνει η υφυπουργός Μεταφορών Χριστίνα Αλεξοπούλου.

      Δείτε το βίντεο

      Πηγή: in.gr
    • Κακοκαιρία «Avgi»: Όλα τα μέτρα για εργαζόμενους, μαθητές και ασφαλείς μετακινήσεις
      Κακοκαιρία «Avgi»: Όλα τα μέτρα για εργαζόμενους, μαθητές και ασφαλείς μετακινήσεις

      Σε ειδικές συνθήκες βρίσκονται αρκετές περιοχές της χώρας, εξαιτίας της κακοκαιρίας «Avgi» που εδώ και μερικές ώρες έχει εντείνει τα «χτυπήματά» της. Η αντίδραση του κρατικού μηχανισμού ήταν άμεση και μεταξύ άλλων λήφθηκαν μέτρα για μαθητές, εργαζόμενους, αλλά και τις ασφαλείς μετακινήσεις των πολιτών.

      Συγκεκριμένα, στη σύσκεψη της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου για την κακοκαιρία «Αυγή» ελήφθησαν μέτρα για την κυκλοφορία στην Εθνική Οδό, αλλά και συστάσεις για τηλεργασία και τηλεκπαίδευση.

      Κλειστά θα είναι αύριο Τρίτη (30/01) τα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε οκτώ δήμους της Αττικής - και ειδικότερα, στους Δήμους Μάνδρας - Ειδυλλίας, Φυλής, Αχαρνών, Διονύσου, Κηφισιάς, Ωρωπού, Πεντέλης και Παλλήνης (μόνο στην περιοχή της Ανθούσας).

      Η σχετική απόφαση ελήφθη μετά το πέρας της σύσκεψης των εμπλεκόμενων φορέων υπό τον αρμόδιο Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια και των Δημάρχων των περιοχών για την αντιμετώπιση των συνεπειών του δεύτερου κύματος της κακοκαιρίας «Avgi», που αναμένεται να πλήξει εντός των επόμενων ωρών την Αττική. «Αποφασίστηκε η απαγόρευση κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων από σήμερα το βράδυ στις 8 έως το πρωί της Τετάρτης στις 10 στην Εθνική Οδό από τα Μάλγαρα μέχρι την Αθήνα. Αυτό θα αναθεωρείται ανάλογα με την κακοκαιρία. Βρισκόμαστε σε επικοινωνία με τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες στην Εύβοια και στη Βοιωτία για τη μη λειτουργία των σχολείων διά ζώσης για αύριο Τρίτη και με το υπουργείο Παιδείας για τηλεκπαίδευση. Και σύσταση για τηλεργασία στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα (σ.σ.: στους νομούς αυτούς) και στους δήμους Μάνδρας-Ειδυλλίας, Φυλής, Αχαρνών, Διονύσου, Κηφισιάς, Ωρωπού, Πεντέλης και Παλλήνης», ανέφερε χαρακτηριστικά, ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας.

      Προτεραιότητα Χαρδαλιά η σχολική κοινότητα

      Στην τηλεκπαίδευση των σχολείων στους οκτώ δήμους, αναφέρθηκε και ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς: «Σε απόλυτη συνεννόηση με τους Δήμους και τα συναρμόδια υπουργεία, λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα για την προστασία των σχολικών κοινοτήτων. Η Περιφέρεια Αττικής συνδράμει στον σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας με κάθε πρόσφορο τρόπο και κάθε διαθέσιμο μέσο, για όσο και όπου χρειαστεί. Συντονισμένα και μεθοδικά, δουλεύουμε για τον μετριασμό των συνεπειών του χιονιά και την προστασία των πολιτών».

      Τι ισχύει για τους εργαζόμενους

      Την ίδια στιγμή, μια σειρά από μέτρα και οδηγίες για επιχειρήσεις και εργαζομένους ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας ενόψει της επικειμένης κακοκαιρίας «Avgi». Επισημαίνεται η υποχρέωση των εργοδοτών στις περιοχές που, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, αναμένεται να πληγούν (ιδίως δε οι περιοχές Μάνδρας–Ειδυλλίας, Φυλής, Αχαρνών, Διονύσου, Κηφισιάς, Ωρωπού, Πεντέλης, Παλλήνης, Εύβοιας και Βοιωτίας), να λαμβάνουν μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων τους και να μεριμνούν ώστε -με βάση την κείμενη νομοθεσία- να μην θέτουν σε κίνδυνο τους εργαζόμενους τους κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, ιδίως δε όσους εξ αυτών απασχολούνται σε εξωτερικούς χώρους.

      Υπενθυμίζεται επίσης ότι σε περιπτώσεις, όπως η τωρινή κακοκαιρία, εφαρμόζονται παγίως τα ακόλουθα:

      1. Όταν η επιχείρηση λειτουργεί κανονικά και κάποιος εργαζόμενος δεν κατορθώσει να μεταβεί στην εργασία του, παρά την καταβληθείσα από μέρους του προσπάθεια, λόγω ανωτέρας βίας, του οφείλεται ο μισθός της ημέρας εκείνης.
      2. Εφόσον επιχειρήσεις απασχολούν εργαζομένους σε εξωτερικές θέσεις εργασίας, αυτές πρέπει να διευθετούνται κατά τέτοιο τρόπο ώστε οι εργαζόμενοι να προστατεύονται από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και προστασίας στην περίπτωση εργαζομένων που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου (π.χ. καρδιοπαθείς).
      3. Στην περίπτωση τεχνικών και οικοδομικών έργων, καθώς και των εργασιών στα λιμάνια, οι εργασίες διακόπτονται όταν παρεμποδίζονται άμεσα από τις καιρικές συνθήκες και επαναλαμβάνονται μετά την αποκατάσταση ασφαλών συνθηκών εργασίας. Σε κάθε περίπτωση, απαγορεύεται η εγκατάσταση ή χρήση ανυψωτικών μηχανημάτων σε καιρικές συνθήκες που είναι δυνατό να θέσουν σε κίνδυνο την ευστάθειά τους, ενώ πρέπει να επιθεωρούνται και να επανελέγχονται από τον επιβλέποντα μηχανικό - ως προς την αντοχή, τη σταθερότητα και τα μέτρα ασφάλειας - αντιστηρίξεις, εκσκαφές, βοηθητικές κατασκευές (ικριώματα κ.λπ.) κατά τη διάρκεια τυχόν θεομηνίας και πριν από την επανάληψη των εργασιών.
      4. Ειδικότερα, όσον αφορά στις επιχειρήσεις-εργοδότες (συμπεριλαμβανομένων των ψηφιακών πλατφορμών), που απασχολούν εργαζόμενους διανομείς, τόσο στο χώρο της εστίασης όσο και σε άλλες δραστηριότητες μεταφορών/διανομής αντικειμένων με δίτροχα οχήματα, τονίζεται ότι οι εργοδότες οφείλουν αν δεν το έχουν ήδη κάνει, να εφοδιάσουν άμεσα τους διανομείς με τον κατάλληλο εξοπλισμό προστασίας (κράνος, γάντια, αδιάβροχή στολή προστασίας κλπ.) Πέραν της παροχής του αναγκαίου εξοπλισμού ατομικής προστασίας, οι εργοδότες οφείλουν επίσης, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, να προβούν και στην άμεση παύση εργασιών σε περίπτωση επικράτησης ακραίων καιρικών συνθηκών (χιονόπτωση, παγετός), καθώς προέχει η προστασία των εργαζομένων διανομέων.
      Αυστηροί έλεγχοι για τις μετακινήσεις

      Ελέγχους στους οδηγούς των οχημάτων που θα κυκλοφορούν το βράδυ (από τις 22:00) της Δευτέρας (29/1) στο οδικό δίκτυο της Αττικής, θα πραγματοποιεί η Τροχαία προκειμένου να διαπιστώσει αν είναι οι οδηγοί εφοδιασμένοι με αντιολισθητικά μέσα.

      Με ανακοίνωση τους αρχηγείου της Ελληνικής αστυνομίας, στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνονται για τη διευκόλυνση κυκλοφορίας των οχημάτων, λόγω της κακοκαιρίας που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά και του δεύτερου κύματος που αναμένεται, υπενθυμίζεται:

      Από σήμερα (29-01-2024) το βράδυ και ώρα 22.00, τα αυτοκίνητα όλων των κατηγοριών οφείλουν να είναι εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, εφόσον τα οχήματα αυτά δεν φέρουν ειδικά ελαστικά κατά την κυκλοφορία τους στο σύνολο του οδικού δικτύου του Ν. Αττικής.

      Για τον σκοπό αυτό ήδη συνεργεία της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής διενεργούν ελέγχους σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου της Αττικής, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα βόρεια τμήματα του νομού, ώστε να διαπιστωθεί αν οι οδηγοί έχουν εφοδιασθεί με τα απαραίτητα αντιολισθητικά μέσα, παρέχοντας παράλληλα τις απαραίτητες οδηγίες και συμβουλές.

      Επίσης, ανάλογη οδηγία για ελέγχους έχει δοθεί και στις περιφερειακές Διευθύνσεις, ώστε όσοι κινούνται προς την Αττική, να φέρουν μαζί τους αντιολισθητικά μέσα.

      Υπενθυμίζεται στους πολίτες να ενημερώνονται τακτικά για τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες στην περιοχή τους και τις ισχύουσες κάθε φορά Αποφάσεις των Διευθύνσεων Αστυνομίας ή Τροχαίας, να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί εφόσον χρειαστεί να μετακινηθούν και να ακολουθούν τις υποδείξεις των αστυνομικών ή άλλων συναρμόδιων Αρχών.

      «Τσουχτερό» πρόστιμο για παραβάτες

      Υποχρεωτικές είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες στην Αττική από τις 22:00 το βράδυ της Δευτέρας (29/1) για τα αυτοκίνητα όλων των κατηγοριών, με απόφαση του Διευθυντή Τροχαίας Αττικής, διαφορετικά οι οδηγοί τους κινδυνεύουν να επιβαρυνθούν με πρόστιμα.

      Συγκεκριμένα, οι οδηγοί όλων των οχημάτων οφείλουν να είναι εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, εφόσον τα οχήματα αυτά δεν φέρουν ειδικά ελαστικά κατά την κυκλοφορία τους στο σύνολο του οδικού δικτύου του νομού Αττικής.

      Υπενθυμίζεται πως το εν λόγω μέτρο ισχύει από τον Μάρτιο του 2022 και προβλέπει τον εφοδιασμό των οχημάτων με αντιολισθητικά μέσα, «κατάλληλα για το όχημα» από την 1η Οκτωβρίου έως τις 30 Απριλίου κάθε έτους «και όταν οι επικρατούσες συνθήκες το επιβάλλουν».

      Αυτό σημαίνει πως σε περίπτωση ελέγχου, αν διαπιστωθεί παράβαση, το διοικητικό πρόστιμο είναι 80 ευρώ, σύμφωνα με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (παρ 26 & 27 του άρθρου 81).

      Οι οδηγοί θα πρέπει επίσης:

      • να γνωρίζουν τον τρόπο τοποθέτησης και λειτουργίας των αντιολισθητικών που βρίσκονται στα οχήματά τους, για να είναι εξασφαλισμένη η ορθή χρήση τους και η εκπλήρωση του σκοπού της παρ. 1
      • να προσαρμόζουν την οδήγησή τους, όταν χρησιμοποιούνται αντιολισθητικά, ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες και τις προδιαγραφές των οχημάτων και των αντιολισθητικών, με γνώμονα την προάσπιση της οδικής κυκλοφορίας και ασφάλειας.

      Αξίζει να σημειωθεί πως στην περίπτωση ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου, εφόσον ζητηθεί από τον μισθωτή η προμήθεια αντιολισθητικών μέσων και αναγραφεί το αίτημα του στο μισθωτήριο συμβόλαιο, η εκμισθωτήρια εταιρεία είναι υποχρεωμένη να παρέχει τον κατάλληλο εξοπλισμό. Εάν δεν ζητηθεί, η υποχρέωση δεν υφίσταται.

      Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, εφόσον εκδοθούν αποφάσεις από τις αρμόδιες αρχές (Αστυνομικές Διευθύνσεις, Διευθύνσεις Τροχαίας, Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας), για καιρικές συνθήκες που επιβάλλουν τον εφοδιασμό με κατάλληλα αντιολισθητικά μέσα, οφείλουμε να έχουμε πρόχειρα κάτι που φέρει τη σχετική έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

      Η οδήγηση σε χιόνι και πάγο

      Η αρμόδια για τον τομέα των Μεταφορών υφυπουργός Χριστίνα Αλεξοπούλου, δήλωσε σχετικά:

      «Εν όψει των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών που αναμένονται για κάποιες ημέρες του χειμώνα, όπως αυτές που φέρνει ήδη η κακοκαιρία και ο χιονιάς, προτρέπουμε τους συμπολίτες μας να ακολουθήσουν τις συμβουλές των ειδικών της οδικής ασφάλειας, τις οποίες ενσωματώσαμε στο συνοπτικό βίντεο που έχουμε δημοσιεύσει. Οι παγωμένες μέρες και οι χιονισμένες επιφάνειες απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή τόσο για τον οδηγό και τους επιβάτες όσο και για την σωστή λειτουργία των οχημάτων. Ας ακολουθήσουμε λοιπόν αυτές τις απλές και χρηστικές οδηγίες, για το καλό όλων μας».

      Ειδικότερα, τις ημέρες με χιόνι, πάγο ή χαμηλές θερμοκρασίες για την Οδική μας ασφάλεια είναι σημαντικά τα εξής:

      • Προβλέπουμε ότι χρειάζεται επιπλέον σύστημα πρόσφυσης (αλυσίδες ή χιονοκουβέρτες) και τα τοποθετούμε με ασφάλεια πριν γλιστρήσουμε.
      • Δεν σταματάμε αφού γλιστρήσουμε, για να βάλουμε αλυσίδες παρακωλύοντας την κυκλοφορία.
      • Βάζουμε αλυσίδες στον άξονα κίνησης. Στα τετρακίνητα εμπρός για να έχουμε τιμόνι.
      • Σε χιονισμένη επιφάνεια ένα δικίνητο αυτοκίνητο με χειμερινά ελαστικά κινείται με μεγαλύτερη ασφάλεια από ένα τετρακίνητο με θερινά ελαστικά.
      • Η χρήση χειμερινών ελαστικών ενδείκνυται σε θερμοκρασίες κάτω των 7 βαθμών Κελσίου.
      • Τα θερινά ελαστικά δεν προσφέρουν ικανή πρόσφυση σε χιόνι, πάγο.
      • Αποφεύγουμε την κίνηση νύχτα ή ξημερώματα γιατί είναι πιθανός ο παγετός.
      • Εκτιμούμε καταστάσεις, αντιδρούμε ήπια, σε τιμόνι, φρένο, γκάζι.
      • Δεν ρισκάρουμε, ούτε επιχειρούμε χωρίς κατάλληλη εκπαίδευση.
      • Σε παγωμένες επιφάνειες αποφεύγουμε να πατήσουμε φρένο ή γκάζι.
      • Ξεχιονίζουμε τις ράμπες και το αυτοκίνητο ενόσω το χιόνι είναι φρέσκο.
      Πηγή: Cnn.gr
    • Πώς να αντιμετωπίσουμε το «κοκτέιλ» των ιών που σαρώνει - «Δεν χρειάζονται άλλα μέτρα» λέει ο καθηγητής Γουργουλιάνης
      Πώς να αντιμετωπίσουμε το «κοκτέιλ» των ιών που σαρώνει - «Δεν χρειάζονται άλλα μέτρα» λέει ο καθηγητής Γουργουλιάνης

      Με τον εμβολιασμό για τη γρίπη και των ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων για τον κορονοϊό καθώς και με τη χρήση μάσκας από τους ηλικιωμένους όταν έρχονται σε επαφή με άλλα άτομα, πρέπει να αντιμετωπίσουμε το «κοκτέιλ» των ιών που κυκλοφορούν στην κοινότητα, χωρίς να απαιτείται η λήψη περαιτέρω μέτρων, σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κωνσταντίνο Γουργουλιάνη.

      Ο ίδιος αναφέρει στο ethnos.gr ότι αυτό το διάστημα αντιμετωπίζουμε ένα σφοδρό κύμα γρίπης, το οποίο ήρθε νωρίτερα χρονικά σε σχέση με το αναμενόμενο και το οποίο προστέθηκε σε ένα εμφανέστατα μικρότερο κύμα κορονοϊού. Το ευτύχημα, κατά τον ίδιο, είναι αυτό το κύμα γρίπης άρχισε δειλά-δειλά να υποχωρεί.

      «Αυτό που πρέπει να μας ενδιαφέρει, είναι η βαριά νόσος καθώς και η κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία, δηλαδή, ποιοι ασθενείς τα επισκέπτονται, πόσοι εισάγονται και πόσοι από αυτούς παρουσιάζουν βαρύτερα συμπτώματα. Τα τεστ στις πλατείες και οι μετρήσεις από τα λύματα δεν πρέπει να μας ενδιαφέρουν. Αυτά ήταν πολύ χρήσιμα εργαλεία στην περίοδο της πανδημίας αλλά πλέον δεν έχουν κάποια ιδιαίτερη σημασία από μόνα τους. Η πανδημία τελείωσε και πλέον ο κορονοϊός έχει αποκτήσει ενδημικά χαρακτηριστικά», σημειώνει ο κ. Γουργουλιάνης.

      Οι μετρήσεις του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

      Κατά τον ίδιο, εδώ και δύο χρόνια στο νοσοκομείο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας εφαρμόζεται ένα σύστημα καταγραφής των ασθενών, με τη χρήση και των ανάλογων τεστ, προκειμένου να συμπεραίνουν ευκολότερα οι γιατροί ποιος ιός κυκλοφορεί περισσότερο στην κοινότητα.

      «Φέτος είδαμε ένα μικρό κύμα κορονοϊού τον Οκτώβριο, το οποίο αυξήθηκε λίγο περισσότερο το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο. Από το Δεκέμβριο και μετά βλέπουμε να κυριαρχεί η γρίπη. Έχουμε ένα έντονο κύμα εποχικής γρίπης, το οποίο ήρθε νωρίτερα από την… εποχή του, η οποία είναι τον Ιανουάριο και προστέθηκε στο ήδη υπάρχον μικρότερο κύμα κορονοϊού. Αυτό το κύμα γρίπης καταγράφηκε κυρίως στο τρίτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου, όταν τα κρούσματα ήταν μέχρι και είκοσι φορές περισσότερα σε σχέση με το πρώτο δεκαήμερο του μήνα. Σήμερα νοσηλεύουμε 7,8,9 ανθρώπους με κορονοϊό, οι οποίοι είναι πάνω από ογδόντα ετών και περίπου πενήντα με γρίπη, πολλοί από τους οποίους είναι νεότεροι και κάποιοι έχουν πνευμονία. Η ίδια εικόνα παρατηρείται και σε όλα τα νοσοκομεία του βορείου ημισφαιρίου Στην Ελλάδα ζούμε ακόμα στη… σκιά του κορονοϊού. Σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο επικεντρώνονται και στα άλλα νοσήματα», λέει στο ethnos.gr o κ. Γουργουλιάνης.

      Το κύμα αρχίζει να υποχωρεί

      Ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σημειώνει ακόμα ότι τις τελευταίες ημέρες φαίνεται ότι αρχίζει δειλά-δειλά να υποχωρεί αυτό το κύμα της εποχικής γρίπης.

      «Επειδή το κύμα αυτό εμφανίστηκε νωρίτερα, φαίνεται ότι μάλλον αρχίζει και υποχωρεί νωρίτερα. Αυτός είναι ένας ακόμα λόγος που ενισχύει το ότι δε χρειάζονται περαιτέρω μέτρα προστασίας. Ο εμβολιασμός για τη γρίπη και των ευπαθών ομάδων για τον κορονοϊό και η χρήση μάσκας από τους ηλικιωμένους κατά τις συναναστροφές αρκούν», καταλήγει ο κ. Γουργουλιάνης.

      Πηγή: Ethnos.gr
    • Σχολεία: Πόσες απουσίες δικαιολογούνται εάν οι μαθητές νοσήσουν με κορωνοϊό
      Σχολεία: Πόσες απουσίες δικαιολογούνται εάν οι μαθητές νοσήσουν με κορωνοϊό

      Μέχρι πέντε απουσίες θα δικαιολογούνται σε όσους και όσες μαθητές και μαθήτριες νοσούν με κορωνοϊού, με σκοπό να περιοριστεί η εξάπλωση της νόσου στα σχολεία. Ο ΕΟΔΥ δημοσίευσε εγκύκλιο με οδηγίες προς μαθητές, καθηγητές αλλά και γονείς.

      Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, για να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης των λοιμώξεων του αναπνευστικού (λοιμώξεις από τον ιό SARS-CoV-2, γρίπη κ.α.) στα σχολεία συστήνεται από τον ΕΟΔΥ η τήρηση βασικών μέτρων από καθηγητές, μαθητές και λοιπό προσωπικό:

      • Τακτικό πλύσιμο των χεριών

      Όταν τα χέρια είναι εμφανώς λερωμένα (σαπούνι και νερό)

      1. Πριν και μετά: Την προετοιμασία ή χορήγηση γεύματος
      2. Το γεύμα
      3. Τη χρήση της τουαλέτας

      Το πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, θα ακολουθείται από προσεκτικό στέγνωμα με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης και απόρριψή τους στους κάδους απορριμμάτων.

      Εναλλακτικά, συστήνεται η εφαρμογή αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος.

      • Καλός αερισμός των εσωτερικών χώρων διδασκαλίας. Συστήνεται να ανοίγονται τα παράθυρα τακτικά για τη βελτίωση του αερισμού.
      • Αποφυγή ανεπαρκώς αεριζόμενων χώρων με συνωστισμό ατόμων (π.χ. διάδρομοι, σκάλες, χρήση ασανσέρ)
      • Αποφυγή συγκεντρώσεων πολλών ατόμων – τήρηση φυσικών αποστάσεων
      • Αποφυγή αγγίγματος προσώπου, μύτης, ματιών και στόματος και πλύσιμο των χεριών καλά πριν και μετά από αυτό
      • Βήχας ή φτέρνισμα στον αγκώνα ή σε χαρτομάντιλο. Αν χρησιμοποιηθεί χαρτομάντιλο, θα πρέπει να πεταχτεί προσεκτικά μετά από μία μόνο χρήση και να ακολουθήσει πλύσιμο των χεριών.
      • Εάν κάποιος/α μαθητής/τρια παρουσιάζει συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού (πονόλαιμο, βήχα, καταρροή) ή έχει θετικό αποτέλεσμα εργαστηριακού ελέγχου για αναπνευστικό παθογόνο όπως SARS-CoV-2, ιό γρίπης ή RSV, συστήνεται να παραμένει στο σπίτι και να περιορίσει τις επαφές του με άλλα άτομα.
      • Η παραμονή στο σπίτι συστήνεται μέχρι την υποχώρηση ή βελτίωση των συμπτωμάτων και την ολοκλήρωση τουλάχιστον 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών σκευασμάτων).
      Τι συμβαίνει με τις απουσίες

      Δημοσιοποιήθηκε από το υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού η εγκύκλιος για το θέμα των απουσιών των μαθητών λόγω νόσησης από τον Covid-19.

      Όπως είχε προαναγγείλλει ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, αναφερόμενος στο εν λόγω θέμα «με απόφαση του οικείου Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών των σχολικών μονάδων, καταχωρίζονται αλλά δεν προσμετρώνται οι απουσίες από τα μαθήματα μαθητών/τριών έως πέντε (5) εργάσιμων ημερών, που οφείλονται στη νόσηση από κορωνοϊό COVID-19, για το σχολικό έτος 2023-24.

      Η απόφαση αυτή εκδίδεται κατόπιν αιτήσεως των γονέων/κηδεμόνων των μαθητών/τριών ή των ιδίων αν είναι ενήλικοι/ες, μαζί με την οποία προσκομίζεται σχετική υπεύθυνη δήλωση της παρ. 4 του άρθρου 8 του ν. 1599/1986, επιδεικνυόμενης ταυτόχρονα θετικού ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test) ή μοριακού ελέγχου (PCR)».

      Συστάσεις του ΕΟΔΥ για το άνοιγμα των σχολείων

      Πηγή: Cnn.gr

    Sites του Ομίλου

    Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

    Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

    Up & High Media & Productions

    ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
    Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

    Μέλος του 
    Μητρώο ΜΗ

    Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο