Κυριακή, 26 Σεπτεμβρίου 2021 09:01

«Η Ελλάδα κάνει άλματα με το Πρόγραμμα Πολεοδομικών Μεταρρυθμίσεων “Κωνσταντίνος Δοξιάδης”» - Τι περιλαμβάνει για την Ηλεία

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

«Με την ολοκλήρωση όλων των μελετών του Προγράμματος Πολεοδομικών Μεταρρυθμίσεων "Κωνσταντίνος Δοξιάδης", η πατρίδα μας θα είναι σε θέση να κάνει άλματα. Να ανακτήσει τον χαμένο χρόνο δεκαετιών και να πάει μπροστά με μεγάλες ταχύτητες», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, αρμόδιος για θέματα Χωροταξίας & Αστικού Περιβάλλοντος, Νίκος Ταγαράς, προσθέτοντας: «Υλοποιούμε έναν μαραθώνιο σχεδιασμό με ρυθμούς σπριντ». Με αφορμή την ολοκλήρωση του πρώτου σταδίου τής μεγαλύτερης πολεοδομικής μεταρρύθμισης στη χώρα, με την προκήρυξη των διαγωνισμών για τη σύνταξη μελετών των πέντε πρώτων Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΕΠΣ), ο κ. Ταγαράς έκανε λόγο για «ένα εθνικό στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί απ΄ όλους», καθώς μεταξύ άλλων, όπως τονίζει, θωρακίζεται το Περιβάλλον, αλλά και η ασφάλεια των πολιτών.

«Το Πρόγραμμα Πολεοδομικών Μεταρρυθμίσεων "Κωνσταντίνος Δοξιάδης" είναι ένα μεγάλο εθνικό στοίχημα που είμαστε αποφασισμένοι να κερδίσουμε και οφείλουμε γι΄αυτό να εργαστούμε συντονισμένα όλοι μαζί, η κυβέρνηση, το επιστημονικό προσωπικό του τεχνικού κόσμου και η αυτοδιοίκηση Α’ και Β΄βαθμού, ώστε η χώρα μας να αποκτήσει επιτέλους σύγχρονο πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό με όρους, κανόνες και ασφάλεια δικαίου» επισημαίνει ο κ. Ταγαράς.

Όπως τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός: «Αυτό το εθνικό στοίχημα είναι και πρωτόγνωρο διότι δεν έχει προϋπάρξει ποτέ στο παρελθόν στην Ελλάδα να υλοποιείται παράλληλος πολεοδομικός- χωροταξικός σχεδιασμός για πάνω από το 70% της επικράτειας»

«Το στοίχημα είναι εθνικό διότι για όλα τα έργα που σχεδιάζονται αλλά και γι΄αυτά που πρόκειται να σχεδιαστούν, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υπάρχουν σαφείς κανόνες στην οργάνωση του χώρου, χωρίς αντιφάσεις, συγκρούσεις και εν τέλει χρονοτριβή και αδράνεια», αναφέρει και συνεχίζει:

«Το στοίχημα είναι επίσης εθνικό καθώς οι πολίτες διασφαλίζουν τις περιουσίες τους γνωρίζοντας τι και που επιτρέπεται να οικοδομήσουν και που όχι.

Το στοίχημα είναι εθνικό διότι με ξεκάθαρους κανόνες επί εδάφους οι επενδυτές δεν θα αποθαρρύνονται να επενδύσουν. Και γνωρίζουμε όλοι μας πόση ανάγκη έχει η πατρίδα μας τις επενδύσεις και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Το στοίχημα είναι εθνικό όμως και για έναν ακόμη σπουδαίο λόγο. Σε συνθήκες κλιματικής κρίσης που ήδη βιώνουμε, θωρακίζουμε το περιβάλλον, αλλά και την ασφάλεια των συμπολιτών μας».

Ο υφυπουργός ΠΕΝ επανέλαβε ότι πρόκειται για ένα πρωτόγνωρο και μεγάλο στοίχημα, «όχι μόνον για να απορροφήσουμε τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας, που ως κυβέρνηση προνοήσαμε με μεθοδικότητα να εξασφαλίσουμε. Αλλά και γιατί με την ολοκλήρωση όλων των μελετών του Προγράμματος Πολεοδομικών Μεταρρυθμίσεων "Κωνσταντίνος Δοξιάδης", η πατρίδα μας θα είναι σε θέση να κάνει άλματα. Να ανακτήσει τον χαμένο χρόνο δεκαετιών και να πάει μπροστά με μεγάλες ταχύτητες».
«Υλοποιούμε έναν μαραθώνιο σχεδιασμό με ρυθμούς σπριντ. Αξίζει να παλέψουμε όλοι μαζί για έναν τέτοιο στόχο», επισημαίνει καταλήγοντας ο κ. Ταγαράς.

Σημειώνεται, ότι στο σύνολό τους οι διαγωνισμοί για το "Κωνσταντίνος Δοξιάδης", που αφορούν πάνω από το 70% της επικράτειας, εντάσσονται στο χρηματοδοτούμενο από το Ταμείο Ανάκαμψης με συνολικό προϋπολογισμό τα 401,05 εκατ. ευρώ. Οι πρώτες πέντε προκηρύξεις που δημοσιεύονται από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, ως αναθέτουσα αρχή από το ΥΠΕΝ, που είναι ο κύριος του συνολικού έργου, αφορούν στα εξής πέντε Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια Δήμων Μινώα Πεδιάδας, Θήρας, Μυκόνου, Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας (Δήμου Πύργου, Δήμου Ήλιδας, Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης και Δήμου Πηνειού), Δήμου Κορινθίων και Δήμου Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγ. Θεοδώρων.

Το Πρόγραμμα "Κωνσταντίνος Δοξιάδης"

Το Πρόγραμμα Πολεοδομικών Μεταρρυθμίσεων "Κωνσταντίνος Δοξιάδης" αφορά σε χρηματοδότηση πολεοδομικών μελετών και περιλαμβάνει τις εξής δράσεις:
1) Τοπικά Πολεοδομικά Σχεδία (ΤΠΣ), και Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΕΠΣ)
2) Αυτοτελείς μελέτες για Ζώνες Υποδοχής Συντελεστή δόμησης (ΖΥΣ),
3) Αυτοτελείς μελέτες οριοθέτησης οικισμών και
4) Αυτοτελείς μελέτες χαρακτηρισμού δημοτικών οδών

Τα ΤΠΣ όπως και τα ΕΠΣ θεσμοθετούν: χρήσεις γης, όρους δόμησης, κανονισμούς και περιορισμούς, οικιστικές και προς πολεοδόμηση περιοχές, περιοχές προστασίας, περιοχές ανάπτυξης παραγωγικών δραστηριοτήτων, σημαντικές παρεμβάσεις πολεοδομικού σχεδιασμού, περιοχές ειδικών αστικών κινήτρων, οδικό δίκτυο, μεταφορών, κατασκευών, καθώς και περιβαλλοντικά δίκτυα, μέτρα για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, μέτρα για την υποστήριξη καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και διαχείριση των συνεπειών φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών, όπως και προϋποθέσεις ή περιορισμούς που απαιτούνται για την ολοκληρωμένη χωρική ανάπτυξη και οργάνωση της περιοχής μελέτης.

Χρονοδιάγραμμα

• Υπογραφή συμβάσεων για το 100% των αναθέσεων από Δεκέμβριο 2021 με πρόβλεψη έως και τον Νοέμβριο 2022.
• Ολοκλήρωση μελετών με έκδοση βεβαίωσης ολοκλήρωσης και αξιολόγηση (ορόσημο RRF) για το 100% των αναθέσεων έως Δεκέμβριο 2025.

Στο πλαίσιο της εκπόνησης των ΤΠΣ:
• Θα γίνει ανάθεση συνολικά 229 διακριτών μελετών ΤΠΣ, τα οποία θα καλύπτουν την έκταση μιας ή περισσοτέρων δημοτικών ενοτήτων.
• Θα λάβουν χώρα 4 κύκλοι αναθέσεων, οι οποίοι αναμένεται να καλύψουν συνολικά (χωρικά/γεωγραφικά) 768 Δημοτικές Ενότητες (σε όλη την επικράτεια).
• Η επιλογή των δημοτικών ενοτήτων που θα μετέχουν σε κάθε κύκλο αναθέσεων έχει προκύψει από ορισθείσα Επιτροπή αξιολόγηση .
Κάθε ανάθεση ΤΠΣ όπως και ΕΠΣ περιλαμβάνει: α) Την κύρια μελέτη, β) Τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), γ) Τη Μελέτη Εκτίμησης Γεωλογικών Κινδύνων και Γεωλογικής Καταλληλόλητας και δ)Τη Μελέτη Οριοθέτησης των Υδατορεμάτων.

Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια - Ο πρώτος διαγωνιστικός κύκλος

1. Δήμου Ήλιδας με εκτιμώμενη αξία: 898.284,55 ευρώ.
2. Δήμου Αιγιαλείας με εκτιμώμενη αξία: 1.856.194,84 ευρώ.
3. Δήμου Μεγίστης με εκτιμώμενη αξία: 156.784,10 ευρώ.
4. Δήμου Σύρου- Ερμούπολης με εκτιμώμενη αξία: 754.670,43 ευρώ.
5. Δήμου Ιθάκης με εκτιμώμενη αξία: 195.417,73 ευρώ.
6. Δήμου Γρεβενών με εκτιμώμενη αξία: 1.525.425,63 ευρώ.
7. Δήμων Καρπάθου και Κάσου με εκτιμώμενη αξία: 989.540,90 ευρώ.
8. Δήμων Αίγινας και Αγκιστρίου με εκτιμώμενη αξία: 579.432,67 ευρώ.
9. Δήμου Μάνδρας- Ειδυλλίας με εκτιμώμενη αξία: 911.176,29 ευρώ.
10. Δήμου Γρεβενών με εκτιμώμενη αξία: 1.196.166,52 ευρώ.
11. Δήμων Πάτμου, Λειψών, Λέρου, Αγαθονησίου, Καλυμνίων, με εκτιμώμενη αξία: 1.197.306,31 ευρώ.
12. Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων με εκτιμώμενη αξία: 1.367.929,42 ευρώ.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, η προκήρυξη των πρώτων 12 ΤΠΣ αποτελούν «πιλότο» για τους υπόλοιπους κύκλους προκηρύξεων που θα ακολουθήσουν, γι΄αυτό και οι δημοτικές ενότητες που περιλαμβάνονται στον πρώτο κύκλο διαθέτουν ποικίλα χαρακτηριστικά ώστε να αποτυπώνονται ενδεικτικά οι ιδιαιτερότητες όλης της χώρας (νησιωτικότητα, ορεινές, πεδινές, αστικές, περιαστικές περιοχές, καθώς και περιοχές με εθνική σημασία όπως η νήσος Μεγίστη).

Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια

Σημειώνεται ότι τα ΕΠΣ διαφοροποιούνται από τα ΤΠΣ στο ότι δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τα διοικητικά όρια δημοτικών ενοτήτων και μπορούν να συνταχθούν: (α) για προγράμματα αναγέννησης αστικής ή περιβαλλοντικής προστασίας ή αποκατάστασης από καταστροφές, (β) σε περιοχές παρέμβασης στο πλαίσιο συγχρηματοδοτούμενων από την ΕΕ προγραμμάτων όπως ολοκληρωμένες χωρικές παρεμβάσεις καθώς και (γ) σε περίπτωση ανάγκης ταχείας ολοκλήρωσης του πολεοδομικού σχεδιασμού πρώτου επιπέδου, λόγω κρίσιμων χωρικών προβλημάτων.

Τα 5 πρώτα ΕΠΣ

Τα 5 πρώτα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια που προκηρύχθηκαν από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος -Αναθέτουσα Αρχή το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας- σύμφωνα με πληροφορίες από το ΥΠΕΝ είναι τα εξής:

1) ΕΠΣ Δήμου Μινώα Πεδιάδας, με προεκτιμώμενη αξία: 1.399.469,57 ευρώ.

Ο καθορισμός χρήσεων γης, όρων δόμησης και ειδικών όρων που θα γίνει μέσω του ΕΠΣ θα πρέπει να διασφαλίζει τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής, την ισόρροπη ανάπτυξη των χρήσεων γης μετά και από την κατασκευή του Αεροδρομίου στο Καστέλλι (υπερτοπικός πόλος), να λαμβάνει υπόψη βασικές αρχές και παραμέτρους, όσον αφορά στην κλιματική αλλαγή-κρίση και να συνάδει με τον ειδικό χαρακτήρα του Δήμου, όσον αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος, την αποφυγή της υπερεκμετάλλευσης των φυσικών πόρων, την αντιμετώπιση της ρύπανσης και τη διαχείριση των αποβλήτων.

2) ΕΠΣ Δήμου Θήρας με προεκτιμώμενη αξία 495.195,16 ευρώ.

Δεδομένων των ιδιαίτερων φυσικών, πολιτιστικών και τοπιακών χαρακτηριστικών του νησιού, των τουριστικών πόρων που διαθέτει και των πιέσεων που ασκούνται από τις τουριστικές ροές απαιτείται άμεσα η ολοκληρωμένη χωροταξική- πολεοδομική θεώρηση και σχεδιασμός της περιοχής.

Το καταλληλότερο εργαλείο για την Σαντορίνη είναι το ΕΠΣ διότι μπορεί να αντιμετωπίσει τα κρίσιμα χωρικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί σε πολύ σύντομο χρονικό στάδιο.

Με το ΕΠΣ παρέχεται ταχεία διεκπεραίωση και ολοκλήρωση του σχεδιασμού γιατί διαδικαστικά καταρτίζεται και εγκρίνεται σε ένα (ενιαίο) στάδιο και ανταποκρίνεται στην επείγουσα ανάγκη χωρικού σχεδιασμού προς όφελος της βιωσιμότητας και της ελεγχόμενης τουριστικής του ανάπτυξης.

3) ΕΠΣ Δήμου Μυκόνου με προεκτιμώμενη αξία: 654.471,42 ευρώ.

Καθώς ο πολεοδομικός-χωροταξικός σχεδιασμός στη Μύκονο θεωρείται παρωχημένος και δεδομένης τής έντονης αναπτυξιακής πίεσης αλλά και τις ανάγκες για έργα υποδομής, κρίνεται απαραίτητη η επανεξέταση του σχεδιασμού στο νησί.

Στόχος είναι να τεθεί ένα καινούριο πλαίσιο αειφορίας και εξοικονόμησης φυσικών πόρων που θα λαμβάνει υπόψη το έντονο κυκλαδίτικο «χρώμα» του νησιού και την ψηλή τουριστική του επισκεψιμότητα.

4) ΕΠΣ Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας (Δήμου Πύργου, Δήμου Ήλιδας, Δήμου Ανδραβίδας -Κυλλήνης και Δήμου Πηνειού) με προεκτιμώμενη αξία: 1.066.955 ευρώ.

Αντικείμενο της μελέτης είναι η εκπόνηση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ) των παραλιακών περιοχών της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας. Η περιοχή μελέτης έχει έκταση 357,6 τετρ. χιλιόμετρα και καθορίζεται από θαλάσσης από το παραλιακό μέτωπο της Περιφερειακής Ενότητας και από ξηράς από τον Ευρωπαϊκό Οδικό Άξονα αρ.55 από το ρέμα Γρυβός μέχρι το αρδευτικό κανάλι που ξεκινά κάθετα από τον Ε55 στο ύψος του Ανεμοχωρίου μέχρι την ακτογραμμή στην περιοχή «Βαμβακιάς».

Μέρος των θαλάσσιων και χερσαίων περιοχών της Π.Ε. Ηλείας έχουν χαρακτηριστεί ή γειτνιάζουν με περιοχές Natura και αποτελούν μοναδικά, ιδιαίτερα και ευαίσθητα οικοσυστήματα για τα οποία απαιτείται προσεκτικός σχεδιασμός της ενδοχώρας και εφαρμογή ολοκληρωμένων λύσεων στη διαχείριση των υποδομών και των φυσικών πόρων, στην ενθάρρυνση των οικονομικών δραστηριοτήτων και στην κοινωνική προστασία.

5) ΕΠΣ Δήμων Κορινθίων (ΔΕ Κορινθίων) και Λουτρακίου- Περαχώρας- Αγ. Θεοδώρων (ΔΕ Λουτρακίου- Περαχώρας) με προεκτιμώμενη αξία: 979.645,98 ευρώ.

Η περιοχή επέμβασης περιλαμβάνει τη Δ.Ε. Κορινθίων του Δήμου Κορινθίων και τη Δ.Ε. Λουτρακίου- Περαχώρας του Δήμου Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων για τις οποίες απαιτείται ειδική ρύθμιση των χρήσεων γης και των λοιπών όρων ανάπτυξής τους λόγω ανάγκης ταχείας ολοκλήρωσης του πολεοδομικού σχεδιασμού πρώτου επιπέδου από την Πολιτεία, καθώς κρίσιμα χωρικά προβλήματα επιβάλλουν την άμεση αντιμετώπιση ή και αποτροπή δημιουργίας τετελεσμένων καταστάσεων που οφείλονται σε έλλειψη ή ανεπάρκεια πολεοδομικού σχεδιασμού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 26 Σεπτεμβρίου 2021 14:01

Σχετικά Άρθρα

  • Αρχ. Ολυμπία: Ο τουρισμός «μονόδρομος» για την αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας - Τι αναφέρει η μελέτη του ΤΠΣ
    Αρχ. Ολυμπία: Ο τουρισμός «μονόδρομος» για την αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας - Τι αναφέρει η μελέτη του ΤΠΣ

    Στα χνάρια των Δελφών της Λίνδου και της Μονεμβασιάς

    Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Σημαντικά περιθώρια για την ανάπτυξη της τουριστικής δραστηριότητας στην Αρχαία Ολυμπία, αναδεικνύονται μέσω της μελέτης του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου που εκπονήθηκε για το σύνολο του Δήμου. Αναλύοντας όλες τις παραμέτρους, η μελέτη «δανείζεται» στοιχεία από την υπάρχουσα κατάσταση σε Δελφούς, Λίνδο, Μονεμβασιά και Βεργίνα, περιοχές ανάλογες με την Αρχαία Ολυμπία, καταγράφοντας διαπιστώσεις για την περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη.

    Όπως αναφέρεται, τα περιθώρια αυτά είναι ακόμη μεγαλύτερα εάν η τουριστική δραστηριότητα διαχυθεί και εκτός της Δ.Ε. Αρχαίας Ολυμπίας, στις υπόλοιπες περιοχές του Δήμου, όπως στοχεύει και το επιλεγόμενο, από τους μελετητές, σενάριο της πολυκεντρικής χωρικής οργάνωσης και ανάπτυξης.

    tps olympia

    Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο του ΤΠΣ, της πολυκεντρικής χωρικής οργάνωσης και ανάπτυξης, προβλέπεται η ενίσχυση της διασύνδεσης του οικισμού της Αρχαίας Ολυμπίας με τους, λεγόμενους πόλους του Δήμου, δηλαδή Λάλα – Κούμανη (αγροτικός πόλος) Πανόπουλο ( δυτική πύλη Δήμου) και Λάμπεια (πόλος ήπιων μορφών τουρισμού), μέσω της οποίας μπορεί να επιτευχθεί μια καταλυτική για την τουριστική ανάπτυξη του Δήμου. Μπαίνει δηλαδή στο μικροσκόπιο, η δικτύωση του πολιτισμού, της άυλης κληρονομιάς, της τοπικής ιστορίας με τοπικές παραγωγικές δραστηριότητες όπως: αγροτουρισμός, περιηγητικός, τουρισμός φύσης, ορεινός τουρισμός κ.α.

    Η αναπτυξιακή αιχμή του προγράμματος

    Η μελέτη χαρακτηρίζει τον τουρισμό, ως τη μόνη οικονομική δραστηριότητα για την οποία μπορεί να υπάρξει πραγματιστική προσδοκία σημαντικής διαφοροποίησης του βαθμού ανάπτυξής της σε σχέση με την σημερινή κατάσταση.

    Η αξιολόγηση για τα περιθώρια ανάπτυξης, γίνεται με την αξιοποίηση συγκριτικών στοιχείων από άλλες περιοχές παρόμοιες με τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, όπως οι: Δελφοί, Λίνδος , Μονεμβασιά και Βεργίνα.

    Στις παραπάνω περιοχές δεν έχει διαπιστωθεί δημιουργία προβλημάτων από την έως σήμερα τουριστική ανάπτυξη σε αυτές. Οι δείκτες μάλιστα που διαπιστώνονται, ορίζουν εύλογα περιθώρια για την περαιτέρω ανάπτυξη της τουριστικής δραστηριότητας στην Αρχαία Ολυμπία.

    Οι διαπιστώσεις:

    • Στον δείκτη «Κλίνες ανά 1.000 στρέμματα» οι Δελφοί και η Λίνδος έχουν από 180% έως 600% μεγαλύτερη τουριστική δραστηριότητα
    • Στον δείκτη «Επισκέπτες αρχαιολογικού χώρου ανά 1.000 στρέμματα» οι Δελφοί και η Λίνδος έχουν από 30% έως 140% μεγαλύτερη τουριστική δραστηριότητα
    • Στον δείκτη «Κλίνες ανά κάτοικο» οι Δελφοί και η Λίνδος έχουν από 970% έως 440% μεγαλύτερη τουριστική δραστηριότητα
    • Η Βεργίνα υστερεί σημαντικά σε τουριστική δραστηριότητα
    • Η Μονεμβασιά (στην οποία δεν υπάρχει καταγραφή ημερήσιων επισκεπτών του χώρου), η τουριστική δραστηριότητα είναι ανάλογη με της Αρχαίας Ολυμπίας.
  • Αρχ. Ολυμπία: Παρουσιάστηκαν τα τρία εναλλακτικά σενάρια του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου
    Αρχ. Ολυμπία: Παρουσιάστηκαν τα τρία εναλλακτικά σενάρια του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου

    «Ψήφος εμπιστοσύνης» στην ισόρροπη ανάπτυξη όλων των Δημοτικών Ενοτήτων με κέντρο την Ολυμπία

    Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Τα τρία εναλλακτικά σενάρια της μελέτης του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας και των Δημοτικών Ενοτήτων Λαμπείας, Λασιώνος, Φολόης και Αρχαίας Ολυμπίας, παρουσιάστηκαν με όλες τις παραμέτρους, σε ειδική εκδήλωση, στο Δημαρχείο της πόλης.

    Οι μελετητές παρουσίασαν τα εναλλακτικά σενάρια, με επικρατέστερο εκείνο της πολυκεντρικής χωρικής οργάνωση (σενάριο3), αναλύοντας διεξοδικά τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης ανάπτυξης σε όλους τους τομείς.

    Για τη διατύπωση των εναλλακτικών σεναρίων είχαν ληφθεί υπόψη όλα τα στοιχεία που διαμορφώνουν την σημερινή εικόνα του Δήμου, καθώς δεσμεύσεις και κατευθύνσεις που προκύπτουν από το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο και τις προτάσεις που υπάρχουν σε υπό μελέτη θεσμικά κείμενα.

    Τα εναλλακτικά σενάρια

    -Το πρώτο σενάριο είναι το λεγόμενο «Σενάριο Τάσεων» (do nothing), που χαρακτηρίζεται από την διατήρηση των υφιστάμενων πολιτικών και την απουσία παρεμβάσεων.

    Το Σενάριο τάσεων (do nothing), έχει αρνητικές ή ουδέτερες επιπτώσεις στις εξεταζόμενες παραμέτρους της βιώσιμης ανάπτυξης (οικονομική, κοινωνική, περιβαλλοντική και κλιματική) και δεν υποστηρίζει την ισόρροπη χωρική οργάνωση του Δήμου.

    -Το δεύτερο σενάριο, είναι το «Σενάριο μονοκεντρικής χωρικής οργάνωσης/ανάπτυξης». Το συγκεκριμένο χαρακτηρίζεται από την ανάδειξη του οικισμού της Αρχαίας Ολυμπίας ως διοικητικού – οικονομικού και τουριστικού πόλου με την υλοποίηση σειράς παρεμβάσεων για τη λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του οικιστικού περιβάλλοντος, και βελτίωση της λειτουργικής διασύνδεσης του οικιστικού με τον αρχαιολογικό χώρο αίροντας τις υφιστάμενες δυσλειτουργίες.

    Το Σενάριο μονοκεντρικής χωρικής οργάνωσης, έχει θετικές επιπτώσεις για τον οικισμό της Αρχαίας Ολυμπίας, αλλά αρνητικές ή ουδέτερες επιπτώσεις στους υπόλοιπους οικισμούς και στην εδαφική συνοχή του Δήμου.

    -Το τρίτο, και επικρατέστερο σύμφωνα με τους μελετητές, σενάριο είναι το «Σενάριο πολυκεντρικής χωρικής οργάνωσης/ανάπτυξης», το οποίο χαρακτηρίζεται από την οργάνωση ενός πολυκεντρικού οικιστικού δικτύου αλλά και με την ανάληψη διακριτών ρόλων στους οικισμούς των ορεινών και αγροτικών Δημοτικών Ενοτήτων.

    Προβλέπει:

    -Λειτουργική διασύνδεση οικιστικού χώρου Αρχαίας Ολυμπίας με τον αρχαιολογικό χώρο, παράλληλη αναβάθμιση αστικού χώρου και εξοπλισμού

    - Διασυνδεδεμένη και αλληλοτροφοδοτούμενη παραγωγική δομή όλων των τομεακών κλάδων της τοπικής οικονομίας

    - Δικτυώσεις και συνδέσεις με άλλους αξιόλογους πόρους φύσης, πολιτισμού, άυλης κληρονομιάς, τοπικής ιστορίας, τοπικών παραγωγικών δραστηριοτήτων και εναλλακτικών μορφών τουρισμού (πχ αγροτουρισμός, περιηγητικός τουρισμός κ.ά.)

    - Υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και εφαρμογών – ευφυείς πόλεις

    Οι πόλοι ανάπτυξης του 3ου σεναρίου αφορούν σε μορφές στις εξής περιοχές:

    • Αρχαία Ολυμπία: πολιτιστικός πόλος διεθνούς ακτινοβολίας-επισκεψιμότητας / πρωτεύων δημοτικός πόλος / συλλειτουργία με Πελόπιο & Πλάτανο / ενίσχυση της τοπικής οικονομικής βάσης με έμφαση στον τουρισμό και στη διασύνδεσή του με ποιοτικά τοπικά αγροτικά προϊόντα
    • Πανόπουλος: δυτική πύλη Δήμου από/προς όμορους ΟΤΑ και άλλα δημοτικά – διαδημοτικά και περιφερειακά κέντρα της χωρικής αναπτυξιακής ενότητας Π.Ε. Ηλείας – αξιοποίηση δυνατοτήτων για δημιουργία εκθεσιακού χώρου αγροτικών προϊόντων
    • Λάλας σε συνέργεια με τον Κούμανη: αγροτικός πόλος ανάπτυξης και οργάνωσης δραστηριοτήτων του πρωτογενή τομέα
    • Λάμπεια: πόλος ειδικού σκοπού – ανάπτυξης ήπιων μορφών τουρισμού
    • Άλλοι οικισμοί: οργανώνονται σε θεματικές περιοχές – τοπία (πχ διαδρομές νερού, ορεινών όγκων και τοπίου, κρασιού κλπ). Ενδεικτικά, περιλαμβάνονται μικρότερα πλέγματα οικισμών συναρθρωμένα σε θεματικές ενότητες τουρισμού φύσης πχ με έντονο στοιχείο νερού σε Κακοτάρι-Κρυόβρυση (Πηνειός), Βασιλάκι-Νεμούτα (Ερύμανθος) κ.ά

    Το επικρατέστερο σενάριο πολυκεντρικής χωρικής οργάνωσης, επιλέχθηκε, δεδομένου ότι έχει το θετικότερο αντίκτυπο στην μελλοντική ισόρροπη ανάπτυξη του Δήμου διαχέοντας σε μεγάλο βαθμό τις θετικές επιδράσεις του σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες.

    Poleodomiko Olympia 2

    Poleodomiko Olympia 3

    Poleodomiko Olympia 4

    Poleodomiko Olympia 5

  • Ανοικτή πρόσκληση Δήμου Αρχ. Ολυμπίας για συμμετοχή στην παρουσίαση των Εναλλακτικών Σεναρίων της μελέτης Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο
    Ανοικτή πρόσκληση Δήμου Αρχ. Ολυμπίας για συμμετοχή στην παρουσίαση των Εναλλακτικών Σεναρίων της μελέτης Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο
    Ανοικτή πρόσκληση του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας σε δημότες και φορείς για τη συμμετοχή τους στην παρουσίαση των Εναλλακτικών Σεναρίων της μελέτης ΤΟΠΙΚΟ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΗΜΟΥ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ, στις 16/10/2024 και ώρα 18:00 στο Δημαρχείο.
    (Δελτίο Τύπου)
  • Πύργος: Οι μορφές εναλλακτικού τουρισμού που περιλαμβάνονται στο τοπικό πολεοδομικό σχέδιο του Δήμου
    Πύργος: Οι μορφές εναλλακτικού τουρισμού που περιλαμβάνονται στο τοπικό πολεοδομικό σχέδιο του Δήμου

    Τα σημεία, οι παρεμβάσεις και τα οφέλη

    Τη στιγμή που ο Πύργος - και η Ηλεία γενικότερα - ψάχνει να βρει τη θέση του στον τουριστικό χάρτη της χώρας, ο εναλλακτικός τουρισμός, οι μορφές αυτού που βασίζονται στην ξεχωριστή μορφολογία της περιοχής, την πολιτιστικής κληρονομιά και την αγροτική παραγωγή, αναλύονται και προτείνονται στην εμπεριστατωμένη μελέτη του τοπικού πολεοδομικού σχεδίου για τον Δήμο Πύργου, όπως και οι υποδομές που απαιτούνται για την ανάπτυξή του.

    Ο ρόλος της ανάπτυξης του εναλλακτικού τουρισμού, η αξιοποίηση του φυσικού κάλλους, τα οφέλη της τοπικής κοινωνίας, οι υποδομές που πρέπει να αναπτυχθούν περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στο ΤΠΣ με κύριο παρονομαστή τον πρωτογενή, κυρίως, τομέα και τη σύνδεση αγροτικών περιοχών του δήμου Πύργου με όμορους δήμους.

    Σε πρώτο πλάνο ο πρωτογενής τομέας - Τα σημεία «κλειδιά»

    Ο εναλλακτικός τουρισμός προωθείται, μαζί με τους κλάδους του πρωτογενούς τομέα, ως κλάδος προτεραιότητας, με κύριο μηχανισμό προώθησης τη διαμόρφωση διαδημοτικών δικτύων πολυθεματικού ενδιαφέροντος, με επίκεντρο την Αρχαία Ολυμπία και το δάσος της Φολόης.

    Η ανάδειξη του οινοτουρισμού, ως συμπληρωματικού είδους εναλλακτικού τουρισμού, σε σχέση με τις μαζικές τουριστικές ροές προς την Αρχαία Ολυμπία, αποτελεί έναν βασικό στόχο. Οι παραποτάμιες περιοχές του υδατορέματος Αλήσιο και κατ' επέκταση του ποταμού Λεστενίτη, προτείνονται κατά προτεραιότητα για την ανάπτυξή τους, ως οινοτουριστικής ζώνης, λόγω των φυσικών τους πλεονεκτημάτων, της εξειδίκευσης στην καλλιέργεια αμπέλου - σταφιδαμπέλου και στο γεγονός ότι αποτελούν τμήμα του «Μονοπατιού Εκεχειρίας», που συνδέει την Αρχαία Ήλιδα με την Αρχαία Ολυμπία.

    Προοπτικές ανάπτυξης εναλλακτικού τουρισμού στον αγροτικό χώρο, μέσω δικτύων πολυθεματικού ενδιαφέροντος, διαμορφώνονται επίσης στην παραποτάμια περιοχή του Αλφειού, με διασύνδεση του Δέλτα Αλφειού με τον αρχαιολογικό χώρο του Επιταλίου και κατ' επέκταση την Αρχαία Ολυμπία. Καθώς και στην ευρύτερη περιοχή του Καταφυγίου Άγριας Ζωής «Γερακίου - Περιστεριού» στα όρια με τον Δ. Ήλιδας, με διασύνδεση του αρχαιολογικού χώρου Κορυφής (Κάστρο Κουκουβίτσας), με την Ι.Μ. Φραγκοπηδήματος και κατ' επέκταση τους πολιτιστικούς - αρχαιολογικούς χώρους της Σκαφιδιάς και του Κατάκολου.

    Το Δάσος της Φολόης αποτελεί σπάνιο οικοσύστημα, τμήμα του οποίου εμπίπτει στα όρια του Δήμου. Η γειτνίαση των απομακρυσμένων οικισμών της Δ.Ε. Ωλένης με το δάσος Φολόης, ελκύει σημαντικά πλεονεκτήματα για την ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού. Η ενίσχυση του ρόλου του Γούμερου, ως κύριου αγροτικού οικισμού με δομές υποδοχής και φιλοξενίας τουριστών ή επισκεπτών στο Δάσος της Φολόης, αποτελεί σοβαρή προοπτική.

    Προϋπόθεση η βελτίωση του οδικού δικτύου

    Προϋπόθεση για την ανάδειξη των δικτύων πολυθεματικού ενδιαφέροντος, είναι η βελτίωση του οδικού δικτύου και των μονοπατιών πρόσβασης στις περιοχές ενδιαφέροντος, παράλληλα με την κατάλληλη σήμανση και λοιπές υποδομές ηλεκτρονικής πληροφόρησης.
    Στις δε συγκεκριμένες αγροτικές περιοχές που μπορούν να υποστηρίξουν τον εναλλακτικό τουρισμό, θα πρέπει να παρέχεται η δυνατότητα εγκατάστασης ήπιας μορφής τουριστικών επιχειρήσεων και μονάδων μεταποίησης. Προτεραιότητα αποτελεί επίσης η βελτίωση της πρόσβασης στις εν λόγω περιοχές, από το δίκτυο επαρχιακών οδών του Δήμου.

    Τα οφέλη στην κοινωνία

    Η ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού στους αγροτικούς οικισμούς, συνεπάγεται οικονομικά οφέλη για τους κλάδους της γεωργίας και κτηνοτροφίας. Η ανάδειξη και προώθηση των τοπικών παραδοσιακών προϊόντων στους χώρους τουριστικής φιλοξενίας, με δυνατότητα εκπαιδευτικών δράσεων συμμετοχής των τουριστών στην παραγωγική διαδικασία, είναι εξαιρετικά σημαντική για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και την ανάκαμψη των οικισμών.

    Μέτρα προστασίας

    Οι πυρόπληκτες περιοχές του αγροτικού χώρου, αποτελούν πλήγμα για το φυσικό περιβάλλον, τον τουρισμό και το μικροκλίμα. Η λήψη μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης των πυρκαγιών, αποτελεί προϋπόθεση για την εφαρμογή οποιωνδήποτε δράσεων - προγραμμάτων στον αγροτικό χώρο του Δήμου.

    Προτεραιότητα αποτελεί η προστασία του δάσους της Φολόης και των δασικών εκτάσεων στην περιφέρεια των οικισμών. Η υλοποίηση προγραμμάτων αναδάσωσης, αποτελεί το ελάχιστο απαιτούμενο μέτρο αποκατάστασης των περιοχών.

    Η διαφύλαξη των ποσοτικών και ποιοτικών χαρακτηριστικών των υδατικών πόρων του Δήμου, με σημαντικότερους τους ποταμούς Αλφειό, Λεστενίτσα και Πηνειακό Λάδωνα, είναι εξαιρετικά σημαντική, διότι εκτός των άλλων συνδέεται με την ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων, που αποτελεί τη βάση της τοπικής οικονομίας.

    Η κατάργηση των χημικών λιπασμάτων και η χρήση βιολογικών μεθόδων παραγωγής, αποτελούν ελάχιστη απαίτηση για τη διαφύλαξη της ποιότητας των υδάτων. Αντιστοίχως, η αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων με την κατασκευή των απαιτούμενων έργων διευθέτησης - αντιπλημμυρικής προστασίας, απαιτείται για τη διασφάλιση της ορθολογικής διαχείρισης των υδατικών πόρων.

  • Πύργος: Επιχειρηματικό πάρκο στην Συντριάδα ή στο Επιτάλιο
    Πύργος: Επιχειρηματικό πάρκο στην Συντριάδα ή στο Επιτάλιο

    Οι δύο εναλλακτικές προτάσεις βάσει της μελέτης του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου

    Επιχειρήσεις κατά μήκος των οδικών αξόνων δεν προάγουν την βιώσιμη χωρική ανάπτυξη, όπως αναφέρεται ρητά στη μελέτη του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου για τον Δήμο Πύργο, ενώ προτείνονται δύο εναλλακτικές προτάσεις για επιχειρηματικά πάρκα είτε στην Συντριάδα είτε στο Επιτάλιο, με επικρατέστερη πρόταση τη δεύτερη.

    Σύμφωνα με το σενάριο 2 της μελέτης, ως περιοχή προτεραιότητας για τη διερεύνηση της σκοπιμότητας και βιωσιμότητας χωροθέτησης Επιχειρηματικού Πάρκου, καθορίζεται η ευρύτερη περιοχή του συνοικισμού της «Συντριάδας», μεταξύ των οικισμών Αγ. Γεώργιος, Ανθόπυργος και Λασταίικα, όπου καταγράφονται διάσπαρτες μονάδες επιχειρήσεων, μεταξύ των οποίων και μεγάλης επιφάνειας εγκαταλελειμμένα κελύφη πρώην βιομηχανικών κτιρίων. Η περιοχή διαθέτει πυκνό οδικό δίκτυο και καλή πρόσβαση από την Ε.Ο. Πατρών - Πύργου.

    Το γεγονός ότι η περιοχή εμπίπτει στη ζώνη αγροτικού αναδασμού, αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα, ωστόσο τα οφέλη από τη χωροθέτηση του Επιχειρηματικού Πάρκου στη συγκεκριμένη θέση είναι σημαντικά, και προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να διερευνηθεί η δυνατότητα κατάλληλης θεσμικής ρύθμισης για τον σκοπό αυτό.

    Προϋποθέσεις για έναν ισχυρό παραγωγικό κόμβο

    Σύμφωνα με το σενάριο 3 οι τάσεις συγκέντρωσης επιχειρήσεων κατά μήκος των κύριων οδικών αξόνων, δεν προάγουν τη βιώσιμη χωρική ανάπτυξη . Η κυκλοφοριακή επιβάρυνση των οδών, η μειωμένη οδική ασφάλεια στις εισόδους - εξόδους των μονάδων και η έλλειψη τεχνικών υποδομών είναι ορισμένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που δημιουργούνται στις περιοχές αυτές.

    Η μελέτη, καταγράφει ως «κομβικής σημασίας» την εγκατάσταση επιχειρήσεων που βρίσκονται σε εξάρτηση από τις πρώτες ύλες της περιοχής, όπως μονάδες αποθήκευσης - εφοδιαστικής, μεταποίησης, τυποποίησης και πιστοποίησης αγροτικών προϊόντων, καθώς και λοιπές επιχειρήσεις «έντασης εργασίας».

    Ως περιοχή προτεραιότητας για τη διερεύνηση της σκοπιμότητας και βιωσιμότητας χωροθέτησης Επιχειρηματικού Πάρκου, καθορίζεται η αγροτική περιοχή νότια του ποταμού Αλφειού και του οικισμού του Επιταλίου. Η απευθείας πρόσβαση από την Ε.Ο. Πύργου - Κυπαρισσίας, η επάρκεια υδατικών πόρων, το υπάρχον αγροτικό οδικό δίκτυο και η προοπτική αναβάθμισης - αξιοποίησης του αερολιμένα Επιταλίου, για την εξυπηρέτηση και εμπορευματικών πτήσεων, αποτελούν πρόσθετα πλεονεκτήματα χωροθέτησης Επιχειρηματικού Πάρκου στην περιοχή.

    Η χωροθέτηση Επιχειρηματικού Πάρκου στην περιοχή, σε συνδυασμό με τα υπό κατασκευή και προγραμματιζόμενα εθνικά μεταφορικά δίκτυα, ενισχύουν τον ρόλο του Πύργου, ως του κύριου οικιστικού κέντρου της Π.Ε. Ηλείας και ισχυρού παραγωγικού κόμβου στον «Δυτικό Άξονα» της Χώρας.

  • Πύργος: «Το πολεοδομικό θέμα του Κούβελου ποιος θα το λύσει;»
    Πύργος: «Το πολεοδομικό θέμα του Κούβελου ποιος θα το λύσει;»

    Κάτοικοι του ΒΑ τμήματος της πόλης αντιδρούν στο Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο

    Με ανοιχτή τους επιστολή, προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θ. Σκυλακάκη, τον Δήμαρχο Πύργου Στ. Καννή και τον εκπρόσωπο της εταιρείας «ΗΛΙΔΑ» Σ. Λιάρο, κάτοικοι του Βορειοανατολικού τμήματος του Πύργου αντιδρούν στο νέο Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου για την παντελή έλλειψη αναφοράς του στην περιοχή του Κούβελου.

    Ο εκπρόσωπος της άτυπης Επιτροπής Ιδιοκτητών και Κατοίκων του βορειοανατολικού τμήματος της Πόλεως Πύργου (συνοικία Κούβελος), Τηλ. Κανελλόπουλος, μεταφέρει την εικόνα της υπάρχουσας κατάστασης στην περιοχή, μεταφέρει την αγανάκτηση των κατοίκων και ζητά μια άμεση λύση στα πολεοδομικά και ρυμοτομικά προβλήματα της περιοχής που μετρούν δεκαετίες,

    Συγκεκριμένα ο κ. Κανελλόπουλος , σημειώνει στην επιστολή του, ότι τα προβλήματα της περιοχής, με 50 αδιάνοιχτα οικοδομικά τετράγωνα, πλήρη υπανάπτυξη και πολλά άλλα θέματα, ταλανίζουν περί τους 3.000 κατοίκους που ζουν στην περιοχή.
    «Για τα πολεοδομικά θέματά μας, είτε ως υφιστάμενα προβλήματα του εγκεκριμένου Σχεδίου Πόλεως (λ.χ. διέλευση της Βόρειας Περιμετρικής Οδού δια μέσου του Α΄ Νεκροταφείου κλπ), είτε ως προβλήματα εκ της μη Εφαρμογής του Σχεδίου Πόλεως, με όλες τις εντεύθεν τραγικές συνέπειες για την ζωή και την περιουσία μας, δεν βλέπουμε να υπάρχει κάποια πρόνοια στην παρουσίασή σας για το ΤΠΣ Πύργου.

    Αναφέρεσθε εκτενώς για το Νότιο Οδικό Άξονα, για το Καταράχι (που είναι εκτός Σχεδίου Πόλεως), για τα μεγαλεπήβολα αναπτυξιακά Σχέδιά σας του Πύργου και της Ηλείας κλπ, αλλά για το Βόρειο Τμήμα και ειδικότερα για το φαινόμενο ΚΟΥΒΕΛΟΣ ούτε μία λέξη.

    Τα τοπικά πολεοδομικά θέματα του Πύργου (μη ύπαρξη Σχεδίου Πόλεως κλπ, ως υπόβαθρο ανάπτυξης της Πόλεως), δεν σας απασχόλησαν, όσο τα δήθεν αναπτυξιακά (Πρωτογενής Τομέας, Τουρισμός κλπ). Ο τίτλος ΤΠΣ θέλει διόρθωση : Τ.Π. και Αναπτυξιακό Σ. Πύργου, δηλαδή ένα Master Plan, μία ευρεία Οικονομοτεχνική Μελέτη για τον Πύργο. Αυτό αναλάβατε, Κύριε Λιάρο ;» σημειώνει, απευθυνόμενος στον εκπρόσωπο της μελετητικής εταιρείας του ΤΠΣ, και υπογραμμίζει την αδιαφορία όλων των Αρχών και φορέων στα πολεοδομικά θέματα της περιοχής.

    «Άλλωστε, το πολεοδομικό του ΚΟΥΒΕΛΟΥ δεν απασχόλησε ποτέ τις Δημοτικές Αρχές από το 1940 μέχρι σήμερα (αιρετό και μόνιμο προσωπικό του Δήμου). Οι Τεχνικές Υπηρεσίες δεν το έχουν καν στην ατζέντα τους. Κι’ αν κάποιος αιρετός τους ζητήσει να ασχοληθούν για να ανοίξει λ.χ. ένας χωματόδρομος στις ρυμοτομούμενες εκτάσεις, που παραχωρήθηκαν δωρεάν, υπάρχει πλήρης άρνηση του προσωπικού. Αρα, πως μπορούμε να περιμένουμε κάτι πάρα πάνω από έναν Συμβασιούχο, που περιμένει να κλείσει το έργο του και να πάρει την αμοιβή του;

    Προβληματικά πολεοδομικά θέματα, όπως ο ΚΟΥΒΕΛΟΣ, δεν πρόκειται να λυθούν με μία ενδεχόμενη μελλοντική (πολλοστή) αναθεώρηση του Σχεδίου Πόλεως. Διότι απαιτείται τομή, την οποία μπορεί να κάνει μόνον μία γενναία Πολεοδομική Μεταρρύθμιση, αν είναι τέτοια η δική σας παρέμβαση. ΄Ολοι γνωρίζουμε τι προσέφερε η Αναθεώρηση του 2003, η οποία είναι και άκυρη νομικώς.

    Αν μία μεγαλεπήβολη Πολεοδομική Μεταρρύθμιση όπως είναι η Κ. ΔΟΞΙΑΔΗΣ δεν θίγει, ούτε ως προοπτική, τόσο δύσκολα πολεοδομικά θέματα, τότε από ποιόν περιμένουμε να μας τα λύσει ;

    Το πρόβλημα ΚΟΥΒΕΛΟΣ, πρωτίστως πολεοδομικό θέμα, ποιος θα το λύσει;» καταλήγει η επιστολή.

  • Η πρώτη συνάντηση για το νέο Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Ήλιδας
    Η πρώτη συνάντηση για το νέο Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Ήλιδας

    Οι πρώτες προσεγγίσεις και οι επισημάνσεις

    Την πρώτη τους συνάντηση με τα στελέχη και τους μηχανικούς της αναδόχου εταιρείας «Ήλιδα», που έχει αναλάβει το κρίσιμο έργο εκπόνησης του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου Ήλιδας, είχαν ο Δήμαρχος κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, τα μέλη της δημοτικής αρχής και οι μηχανικοί της Αμαλιάδας.

    Η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο Αμαλιάδας αφορούσε στο αρχικό στάδιο του νέου Σχεδίου και περιελάμβανε την ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης.

    Οι εκπρόσωποι της αναδόχου ανέλυσαν διεξοδικά τις προοπτικές και τις δυνατότητες που δύναται να αναπτύξει η περιοχή, μέσω του νέου Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου, ενώ σκοπός του είναι να ορίσει και συγκεκριμένες χρήσεις σε συγκεκριμένες περιοχές και οικισμούς του Δήμου.

    dimos ilidas tps par 2

    Αυτό που τονίστηκε είναι η αναπτυξιακή στρατηγική που μπορεί να αναπτύξει ο Δήμος τα επόμενα χρόνια στον τομέα του Τουρισμού, ο οποίας αναμένεται να αναδείξει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και να σώσει προστιθέμενη αξία στην περιοχή, η οποία διαθέτει εντός των ορίων της τον πολιτιστικό πλούτο της Αρχαίας Ήλιδας, την φημισμένη παραλία της Κουρούτας, την αναξιοποίητη έως σήμερα λίμνη Πηνειού, αλλά και έναν πανέμορφο ορεινό όγκο.

    Επισημάνθηκε επίσης και η περιβαλλοντολογικά φιλική προσέγγιση του νέου Τοπικού Σχεδίου, καθώς και η προσπάθεια ανάδειξης της Αρχαίας Ήλιδας ως προορισμού παγκόσμιας εμβέλειας.

    Κατά την τοποθέτησή του, ο Δήμαρχος Ήλιδας κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος επικεντρώθηκε στην οριοθέτηση των οικισμών του Δήμου μέσω του νέου Σχεδίου, καθώς και στην ιεράρχηση που πρέπει να γίνει στο οδικό δίκτυο συνολικά του Δήμου.

    dimos ilidas tps par 3

    Αμέσως μετά η ανάδοχος εταιρεία θα προχωρήσει στη δεύτερη φάση, με τη διατύπωση μετά τις επισημάνσεις των εναλλακτικών σεναρίων, τα οποία θα οδηγήσουν στην ολοκλήρωση της μελέτης.

    Το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο αποτελεί μια ολοκληρωμένη διαδικασία που θα παρέχει μια ασφάλεια δικαίου, αφού μετά την ολοκλήρωση της μελέτης και πριν την υπογραφή του προεδρικού διατάγματος, προβλέπεται ο έλεγχός του από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Πύργος: Παρουσιάστηκαν τα τρία εναλλακτικά σενάρια του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου για τον Δήμο Πύργου
    Πύργος: Παρουσιάστηκαν τα τρία εναλλακτικά σενάρια του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου για τον Δήμο Πύργου

    Σχέδιο διάρκειας 25 ετών

    Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Τα τρία εναλλακτικά σενάρια του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου που αφορά όλο τον Δήμο Πύργου και τις Δ.Ε. Ιάρδανου, Βώλακος, Ωλένης και Πύργου, παρουσιάστηκε από τους επιστήμονες-μελετητές της εταιρείας «Ήλιδα Σύμβουλοι Μηχανικοί Α.Ε.», σε ειδική εκδήλωση στο συνεδριακό κέντρο της Π.Ε. Ηλείας.

    Οι στρατηγικοί στόχοι, καθορίζουν τις προτεραιότητες για τη βιώσιμη χωρική ανάπτυξη του Δήμου Πύργου, λαμβάνοντας υπ' όψη τα δεδομένα από τη αναγνώριση της περιοχής, τις εκτιμήσεις και τις αναπτυξιακές προοπτικές, όπως τη διαφύλαξη και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, την ανάδειξη της ταυτότητας του δήμου ως δυναμικού κόμβου στον «Δυτικό άξονα», με εξειδίκευση στον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό, την προστασία της αγροτικής και παραθαλάσσιας γης, την ανάδειξη του λιμένα Κατακόλου, κ.α.

    Όπως τόνισε για τα τρία εναλλακτικά σενάρια, ο νόμιμος εκπρόσωπο της μελετητικής εταιρείας Σωτήρης Λιάρος, το πρώτο που είναι το πιο ήπιο είναι αυτό που ισχύει σήμερα. Υπάρχει το μέτρο σενάριο στο οποίο γίνονται αρκετές παρεμβάσεις σύμφωνα με τα οικονομικά δεδομένα του ελληνικού κράτους ή του Δήμου Πύργου και το αναπτυξιακό σενάριο όπου εκεί υπάρχει η δυνατότητα σχεδιασμού ανάπτυξης της περιοχής η οποία όμως δεν θα μπορούσε, κατά κάποιους να πραγματοποιηθεί λόγω έλλειψης χρηματικών πόρων. Μετά την έγκριση της μελέτης θα ακολουθήσει το επόμενο στάδιο όπου θα έχουμε το τελικό σενάριο που θα γίνει Προεδρικό Διάταγμα και θα αφορά το σύνολο του Δήμου Πύργου.
    «Τα σενάρια αφορούν το σύνολο του Δήμου Πύργου και όλες τις Δ.Ε. και όχι μόνο το αστικό κομμάτι αλλά και το εκτός σχεδίου. Από τις δικές μας προτάσεις θα προκύψουν μελέτες είτε πολεοδομικές, είτε πράξεις εφαρμογής που θα αφορούν, είτε τις επεκτάσεις είτε τις τροποποιήσεις των σχεδίων πόλεως» τόνισε ο κ. Λιάρος υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για ένα «εργαλείο» σε βάθος 20ετίας. «Είναι ένα εργαλείο που θα μας δώσει χρήσεις γης για κάθε τετραγωνικό μέτρο. Αυτή τη στιγμή ο πολίτης που έχει ένα οικόπεδο δεν ξέρει αν μπορεί να φτιάξει μια βιομηχανία, τουριστικό κατάλυμα… Μέσα από αυτή τη διαδικασία μιλάμε πλέον για ένα σχέδιο που θα διαρκέσει 20-25 χρόνια εφόσον γίνει Προεδρικό Διάταγμα».
    Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Δήμαρχος Πύργου Στάθης Καννής και ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας Νίκος Κοροβέσης, όπου τονίστηκε η μεγάλη ευκαιρία για την ανάπτυξη της περιοχής. «Το θέμα του ΤΠΣ θα μας απασχολήσει για τα επόμενα 20 χρόνια» σημείωσε ο κ. Κοροβέσης. «Είμαστε σε συνεργασία με τους Δήμους, και εκπονείται μελέτη με επίκεντρο, όχι μόνο στον αστικό ιστό αλλά με γνώμονα την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας της περιοχής».
    Ο κ. Καννής υπογράμμισε πως οι κατευθύνσεις του ΤΠΣ στοχεύουν στην ορθολογική ανάπτυξη του Δήμου και διαχείριση των πόρων της περιοχής, αφήνοντας μια παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές για σωστή διαχείριση.

    Τα τρία εναλλακτικά σενάρια

    Σενάριο 1 - Τάσεων

    Το Σενάριο Τάσεων (μηδενικό σενάριο) συνίσταται στην διατήρηση της υφιστάμενης κατάστασης, στην περιοχή, η οποία χαρακτηρίζεται από προβλήματα πολεοδομικής, κοινωνικής, οικονομικής και περιβαλλοντικής φύσης, ιδίως στην περιοχή της Δ.Ε. Πύργου, που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού και των οικονομικών δραστηριοτήτων του Δήμου Πύργου.

    Σενάριο 2 - Ήπιας Παρέμβασης

    Στόχος του Σεναρίου Χωρικής Ανάπτυξης 2 «Ήπιας παρέμβασης», είναι η ολοκληρωμένη και υψηλών ρυθμών ανάπτυξη, μέσω της αξιοποίησης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του Δήμου στον κλάδο του τουρισμού - αναψυχής και τον πρωτογενή τομέα. Οι κατευθύνσεις του Σεναρίου 2 επικεντρώνονται στην παραθαλάσσια οικιστική ενότητα και περιλαμβάνουν μέτρα - ρυθμίσεις ενίσχυσης των οικονομικών δραστηριοτήτων, πολεοδομικής ρύθμισης των άτυπα ανεπτυγμένων οικιστικών υποδοχέων και προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος. Διάχυση της ανάπτυξης στον αγροτικό χώρο, με ενδυνάμωση του ρόλου των αγροτικών οικισμών, ως παραγωγικών πόλων.

    Το Σενάριο 2 εστιάζει στην ανάπτυξη της παραθαλάσσιας οικιστικής ενότητας, μέσω της οποίας θα ενισχυθούν και οι αγροτικοί οικισμοί. Για τον σκοπό αυτό, προτεραιότητα είναι η αξιοποίηση των τάσεων συγκέντρωσης βιομηχανικών - βιοτεχνικών και λοιπών επαγγελματικών χρήσεων, με την χωροθέτηση Επιχειρηματικού Πάρκου στην άμεση περιφέρεια του Πύργου, πλησίον των κύριων εθνικών μεταφορικών οδικών αξόνων.

    Βασική συνιστώσα των κατευθύνσεων του Σεναρίου 2, είναι η προστασία των δασών - δασικών εκτάσεων και των πλούσιων υδατικών πόρων του Δήμου. Το δάσος της Φολόης και ο ποταμός Αλφειός, αποτελούν τα σημαντικότερα φυσικά οικοσυστήματα. Ιδίως η προστασία των δασικών οικοσυστημάτων από τις πυρκαγιές, είναι σημαντική και για την διατήρηση - υποστήριξη των παραδοσιακών επαγγελμάτων (υλοτομία, μελισσοκομία κ.λπ.), που απασχολούν μέρος του αγροτικού πληθυσμού.

    Σενάριο 3 - Έντονα Παρεμβατικό

    Στόχος του Σεναρίου Χωρικής Ανάπτυξης 3 «Έντονα Παρεμβατικό», είναι η ολοκληρωμένη - βιώσιμη ανάπτυξη του Δήμου, με προτεραιότητες την ήπια πολεοδομική οργάνωση των περιοχών κύριας και παραθεριστικής κατοικίας, σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες, την ανάσχεση των πιέσεων στο φυσικό περιβάλλον και την αγροτική γη, την ενίσχυση της παραγωγικής βάσης με εξειδίκευση στον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό και την διάχυση των αναπτυξιακών τάσεων στον αγροτικό χώρο.

    Σύμφωνα με το Σενάριο 3, προτεραιότητα για τη πόλη του Πύργου αποτελεί η ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού, με την προώθηση των διαδικασιών επανέγκρισης της αναθεώρησης του σχεδίου πόλης και ένταξης - πολεοδόμησης μέρους των προτεινόμενων περιοχών επέκτασης του Γ.Π.Σ., τουλάχιστον στις περιοχές της βόρειας και νότιας επέκτασης και της περιοχής Καταραχιού.

    Σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του 3ου Σεναρίου, η στρατηγική θέση του Πύργου στον τουριστικό άξονα Κατάκολου - Αρχαίας Ολυμπίας, η απευθείας σιδηροδρομική σύνδεση της πόλης με τον επιβατικό λιμένα Κατάκολου, τα μνημεία - σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος της πόλης και η δυνατότητα διασύνδεσής τους με δίκτυο βιώσιμης κινητικότητας, αποτελούν πλεονεκτήματα για την ανάπτυξη του Πύργου, ως ενδιάμεσου πόλου αστικού τουρισμού. Κύρια «πύλη εισόδου» για τον αστικό τουρισμό και αφετηρία δικτύων βιώσιμης κινητικότητας, θα αποτελέσει ο νέος σιδηροδρομικός σταθμός Πύργου.

    Επιπλέον, προτεραιότητα του Σεναρίου 3, είναι η διάχυση της ανάπτυξης στον αγροτικό χώρο του Δήμου,όπως προσδιορίζεται βόρεια του ενιαίου οδικού άξονα που διαμορφώνεται από τις Ε.Ο. Πατρών - Πύργου και Πύργου - Αρχαίας Ολυμπίας, με καθορισμό αναπτυξιακών κινήτρων ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και ανάκαμψης των παραδοσιακών οικονομικών κλάδων, στους κύριους αγροτικούς οικισμούς, με απώτερο στόχο τη συγκράτηση του αγροτικού πληθυσμού.

    Η μελέτη του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου χρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και συντάσσεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας. Το υλικό θα αναρτηθεί στην Πλατφόρμα Συμμετοχής (ΠΛαΣ) του ΥΠΕΝ για τα Πολεοδομικά Σχέδια του Προγράμματος Κων/νος Δοξιάδης (https://polsxedia.ypen.gov.gr/) για την υποβολή σχολίων και παρατηρήσεων.

    poleodomiko 2

    poleodomiko 3

    poleodomiko 4

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch