Ελλάδα

Προσωπικός γιατρός: Γιατί δεν άνοιξε ακόμα η πλατφόρμα εγγραφών – Οι διαφωνίες των γιατρών και οι ποινές

Προσωπικός γιατρός: Γιατί δεν άνοιξε ακόμα η πλατφόρμα εγγραφών – Οι διαφωνίες των γιατρών και οι ποινές

Συνεχίζεται το αλαλούμ με τον προσωπικό γιατρό, καθώς παρά το γεγονός ότι η πολυδιαφημισμένη πλατφόρμα εγγραφής επρόκειτο να ανοίξει στις αρχές του Ιουλίου, ακόμα δεν έχει ανέβει στον αέρα.

Προσωπικός γιατρός: Γιατί δεν άνοιξε η πλατφόρμα εγγραφών

Όπως έγραψε χτες στο ethnos.gr, τεχνικώς δεν ήταν ακόμη έτοιμη η πλατφόρμα ώστε να μπορούν οι πολίτες να εισέρχονται χωρίς προβλήματα για να επιλέγουν το γιατρό τους. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας υπολογίζει ότι εκτός από τους προσωπικούς γιατρούς που θα εγγραφούν αυτήν την περίοδο και έως το τέλος Ιουλίου, έχει μία δεξαμενή και από 846 οικογενειακούς γιατρούς του ΕΟΠΥΥ (Παθολόγοι και Γενικοί Γιατροί) οι οποίοι θα υπογράψουν τις νέες συμβάσεις ώστε να αμείβονται και διαφορετικά με τις νέες αποδοχές.

Ωστόσο, οι αντιρρήσεις των γιατρών είναι πολλές, παρότι οι αμοιβές μοιάζουν ελκυστικές. Γι αυτό άγνωστο παραμένει πόσοι ιδιώτες γιατροί θα εγγραφούν στο νέο σύστημα, καθώς έχουν διατυπωθεί διαφωνίες για τις συμβάσεις αλλά και για τον ίδιο τον νόμο για τον προσωπικό γιατρό.

Μεταξύ των διαφωνιών είναι:

  • Οι γιατροί εκτιμούν ότι με τις συμβάσεις που θα υπογράψουν θα «κρατικοποιήσουν» ουσιαστικά τα ιδιωτικά τους ιατρεία καθώς μόλις υπογράψουν θα ενταχθούν αυτομάτως υπό την εποπτεία των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ).

  • Και αυτό διότι οι συμβάσεις προβλέπουν ότι η επαγγελματική έδρα του ιατρείου εντάσσεται στα Κέντρα Υγείας και τις Υγειονομικές Περιφέρειες.

  • Στο πλαίσιο αυτό οι γιατροί υποχρεώνονται να συμμορφώνονται στις αποφάσεις του υπουργείου Υγείας, του ΕΟΠΥΥ και των ΥΠΕ.

  • Παρότι από την υπουργική απόφαση έχει εξαλειφθεί η υποχρέωση των ιδιωτών γιατρών να κάνουν δύο εφημερίες το μήνα σε δημόσια δομή (προβλέπεται όμως στον σχετικό νόμο), η συμμόρφωση προς τις αποφάσεις του υπουργείου Υγείας είναι άγνωστο τι ακριβώς σημαίνει. Γεγονός που δημιουργεί περαιτέρω προβληματισμό στους γιατρούς.

  • Παράλληλα προβλέπεται ότι θα υπάρχει εποπτεία των προϋποθέσεων παραπομπής στον ειδικό γιατρό από τον προσωπικό. Γεγονός που σημαίνει ότι θα ελέγχεται και το είδος της παραπομπής. Να σημειωθεί ότι με βάση τις δεσμεύσεις του υπουργού Υγείας, δεν θα εφαρμοσθεί το σύστημα των παραπομπών από τον προσωπικό στον ειδικό γιατρό. Ωστόσο προβλέπεται στις αποφάσεις και τις συμβάσεις.

  • Παράλληλα προβλέπεται ποινική ρήτρα 30% με μείωση αποδοχών προηγούμενου τριμήνου για διάφορα θέματα που σχετίζονται με ελέγχους που θα γίνονται.

  • Εκτός των άλλων πονοκέφαλο για τους ιδιώτες γιατρούς προκαλεί η πρόβλεψη ότι ο ΕΟΠΥΥ θα μπορεί να τροποποιεί τη σύμβαση για τη λειτουργία του ιατρείου του γιατρού.

Υποχρεωτική η εγγραφή για τους πολίτες

Πάντως οι πολίτες θα πρέπει υποχρεωτικά να βρουν διαθέσιμο προσωπικό γιατρό διότι διαφορετικά του περιμένουν «ποινές».

Με βάση τις νομοθετικές ρυθμίσεις όσοι δεν εγγραφούν στον προσωπικό γιατρό έως την 1η Οκτωβρίου 2022 θα έχουν να αντιμετωπίσουν 5 βασικές ποινές που θα τους κοστίσουν ακριβά.

Ειδικότερα:

  • Από την 01-10-2022 θα έχουν πρόσθετη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη όσοι δεν είναι εγγεγραμμένοι σε Προσωπικό Ιατρό, κατά ποσοστό 10%, επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής του.
  • Από την 01-10-2022 θα έχουν πρόσθετη συμμετοχή στις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις κατά 10%
  • Από την ίδια ημερομηνία στα νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές και στις λοιπές παροχές, θα πρέπει να πληρώνουν κατά επίσης 10% περισσότερο.
  • Από 01-01-2023 τα ποσοστά συμμετοχής θα αυξάνονται κατά 20% για φάρμακα, διαγνωστικές εξετάσεις και νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές.
  • Όσοι δεν έχουν προσωπικό γιατρό από 1.9.2023 και δεν θα έχουν παραπεμπτικά, δεν θα έχουν προτεραιότητα για να επισκεφθούν γιατρούς ειδικοτήτων στα Κέντρα Υγείας και τις δημόσιες δομές και τα νοσοκομεία αλλά και στους ιδιώτες γιατρούς του ΕΟΠΥΥ.

Πηγή: ethnos.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup