Σχεδόν 2 χρόνια μετά τη δημιουργία του, ο προσωπικός γιατρός παραμένει «παγωμένος».
Μπορεί να θεσμοθετήθηκε για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2022 ο «γιατρός για όλους», όπως ήταν το σύνθημα της κυβέρνησης, όμως παρότι φθάνουμε στα μέσα του 2024, ο θεσμός ακόμη δεν έχει λειτουργήσει.
Η νυν ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει ανακοινώσει πως θα επανασχεδιάσει τον προσωπικό γιατρό, και μάλιστα θα καταθέσει νομοσχέδιο εντός του Μαΐου, ώστε να μπορούν όλοι οι πολίτες να βρίσκουν γιατρό στη γειτονιά τους.
Προσωπικός γιατρός αλλά μόνο σε κοντινή απόσταση από το σπίτι των πολιτών, είναι το νέο σχέδιο της κυβέρνησης για τη νέα πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.
Κάτι βέβαια που είχε επιδιωχθεί και από την ίδια κυβέρνηση και στην προηγούμενη νομοθέτηση του προσωπικού γιατρού, αλλά δεν κατέστη εφικτό εξαιτίας του περιορισμένου ιατρικού προσωπικού.
Αποτέλεσμα όμως ήταν πολίτες να έχουν εγγραφεί σε γιατρούς που ήταν χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι τους μόνο και μόνο για να αποφύγουν τα πρόστιμα που προβλέπονταν με το προηγούμενο νομοσχέδιο της κυβέρνησης.
Στη νέα εκδοχή του προσωπικού γιατρού δεν θα υπάρχουν πρόστιμα αλλά θα υφίσταται η υποχρεωτική εγγραφή. Εάν ένας πολίτης δεν θα έχει επιλέξει, θα υπάρχει αυτόματη αντιστοίχιση με βάση τον τόπο κατοικίας.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργείου Υγείας, οι αλλαγές αυτές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας θα προωθηθούν με νέο νομοσχέδιο εντός του Μαΐου.
Υπό το πρίσμα αυτό, το δεύτερο εξάμηνο του έτους (2024) – εκτιμά το υπουργείο Υγείας - θα ανοίξουν οι νέες θέσεις για τους γιατρούς σε επίπεδο Δήμου, προκειμένου μέχρι το τέλος του χρόνου να έχει αυξηθεί η δεξαμενή για να μπορούν να εγγραφούν οι πολίτες στον προσωπικό γιατρό.
Παιδιά χωρίς δωρεάν προσωπικό γιατρό
Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει όμως να αντιμετωπίσει και ένα άλλο δύσκολο εγχείρημα που ονομάζεται «προσωπικός γιατρός για παιδιά».
Αν και η κυβέρνηση από το 2023 δήλωνε ότι θα αρχίσει να λειτουργεί ο προσωπικός γιατρός για παιδιά, σήμερα δεν υπάρχουν καν συζητήσεις με τους εκπροσώπους των παιδιάτρων.
Ο κλάδος έχει θέσει από την αρχή τις απαιτήσεις του στο υπουργείο Υγείας, αφού σημειώνει ότι εάν δεν ικανοποιηθούν κυρίως τα οικονομικά κριτήρια, οι γιατροί δεν θα συμμετάσχουν. Άποψη που δεν φαίνεται να έχει αλλάξει και σήμερα, δύο χρόνια μετά την έναρξη του θεσμού.
Σήμερα στη χώρα μας δραστηριοποιούνται περίπου 3500 Παιδίατροι οι οποίοι είναι ιδιώτες και δεν είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ. Γεγονός που σημαίνει ότι οι γονείς πληρώνουν για όλες τις επισκέψεις με χρήματα από την τσέπη τους.
Πηγή: ethnos.gr