Ελλάδα

Προσωπικός γιατρός: Δωρεάν και χωρίς καμία επιπλέον χρέωση και οι 10 νέες ειδικότητες γιατρών

Προσωπικός γιατρός: Δωρεάν και χωρίς καμία επιπλέον χρέωση και οι 10 νέες ειδικότητες γιατρών

Χωρίς καμία επιπλέον χρέωση για τους πολίτες θα είναι ο προσωπικός γιατρός και για τις αλλαγές 10 ειδικότητες ιατρικής που θα είναι σύντομα διαθέσιμες για τους πολίτες.

Προσωπικός γιατρός: Οι ειδικότητες που εντάσσονται

Η πλατφόρμα για να κάνουν σύμβαση οι γιατροί με 10 επιπλέον ειδικότητες ανοίγει σήμερα στον ΕΟΠΥΥ και θα περιλαμβάνει τις εξής:

  • αιματολογίας,
  • γαστρεντερολογίας,
  • ενδοκρινολογίας – διαβητολογίας,
  • καρδιολογίας,
  • νευρολογίας,
  • νεφρολογίας,
  • ρευματολογίας,
  • παθολογικής ογκολογίας,
  • πνευμονολογίας-φυματιολογίας και
  • φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης.

Ωστόσο, όπως οι Παθολόγοι και οι Γενικοί Γιατροί που ήδη έχουν αναλάβει καθήκοντα, έτσι και οι υπόλοιποι γιατροί που θα ενταχθούν στο σύστημα θα πρέπει να εξετάζουν απολύτως δωρεάν τους πολίτες που θα έχουν εγγεγραμμένους στη λίστα τους.

Μάλιστα και στη νέα σύμβαση που θα υπογράψουν προβλέπονται και ποινές για όσους παραβούν τους όρους και μπορεί να θέλουν να πάρουν επιπλέον χρήματα εκτός ωραρίου που έχει ορισθεί.

Να σημειωθεί ότι οι 10 νέες ειδικότητες αφορούν μόνο ιδιώτες γιατρούς αφού προσωπικοί γιατροί στο δημόσιο θα παραμείνουν μόνο οι Παθολόγοι και οι Γενικοί Γιατροί οι οποίοι εντάχθηκαν υποχρεωτικά.

Τα πρόστιμα για τους γιατρούς

Στη σύμβαση που θα υπογράψουν οι γιατροί που θα ενταχθούν από δω και πέρα προβλέπεται πως θα πρέπει δωρεάν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους αφού απαγορεύεται ρητά να λάβουν επιπλέον χρήματα.
Ειδικότερα τονίζεται: «Ο β' συμβαλλόμενος δεν μπορεί να αρνηθεί την παροχή των υπηρεσιών του στους δικαιούχους του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., που είναι εγγεγραμμένοι στον κατάλογο του και απαγορεύεται ρητά να ζητήσει ή να εισπράξει επιπλέον αμοιβή».

Εμφατικά μάλιστα περιγράφεται: «Ο β' συμβαλλόμενος, για την παροχή ιατρικών υπηρεσιών Π.Φ.Υ με το θεσμικό πλαίσιο του προσωπικού ιατρού, αποδέχεται την αποζημίωση με αμοιβή κατά κεφαλή για το σύνολο του πληθυσμού ευθύνης του, βάσει της ηλικιακής ομάδας καθώς και τις λοιπές καθοριζόμενες πάγιες και ανά ιατρική πράξη χρηματικές παροχές».

Σε ό,τι αφορά στις ποινές εάν γιατρός εντοπισθεί να λαμβάνει χρήματα θα διακόπτεται η σύμβαση ενώ μπορεί να του στερηθεί και εισόδημα από υπηρεσίες που παρείχε. Σε περίπτωση υπαίτιας παράβασης των όρων της σύμβασης από τον β' συμβαλλόμενο, η οποία έχει αποδειχθεί και αιτιολογηθεί πλήρως από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα του Ε.Ο.Π.Υ.Υ, όπως αυτά προκύπτουν από την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία και τις αποφάσεις του Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. διατηρεί το δικαίωμα επιβολής ποινικής ρήτρας στον β' συμβαλλόμενο για ποσό έως ίσο με το 30% των οφειλόμενων από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για δαπάνες ιατρικών υπηρεσιών του τελευταίου τριμήνου προ του χρόνου τέλεσης της διαπιστωθείσας παράβασης».

Όπως είχε γράψει το ethnos.gr, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προτίθεται να δημιουργήσει και ειδική υπηρεσία στην οποία οι πολίτες θα μπορούν να καταγγείλουν τον προσωπικό τους γιατρό εάν τους ζητήσει επιπλέον χρήματα.

Πηγή: Ethnos.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα