Σάββατο, 11 Μαϊος 2024 09:43

Πρότυπα και Πειραματικά σχολεία: Αντίστροφη μέτρηση για την πλήρωση 4.800 θέσεων

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Την ερχόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις εισαγωγής στα Πρότυπα σχολεία, καθώς επίσης και η δημόσια κλήρωση για την εισαγωγή στα Πειραματικά.

Συνολικά, 4.797 είναι οι κενές θέσεις των εισακτέων πανελλαδικά: οι 3.003 αφορούν στα Πειραματικά σχολεία και οι 1.794 στα Πρότυπα.

Φέτος, ο αριθμός των διαθέσιμων θέσεων, αλλά και των αιτήσεων για εισαγωγή στα σχολεία αυτά αυξήθηκε κατά πολύ σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Παιδείας, συνολικά κατατέθηκαν 20.299 αιτήσεις. Από αυτές, οι 10.845 θέσεις αφορούν στην πλήρωση των 3.003 θέσεων των Πειραματικών σχολείων και οι 9.454 αιτήσεις αφορούν στην εισαγωγή στα Πρότυπα σχολεία και την πλήρωση 1.794 θέσεων.

«Οι αριθμοί των αιτήσεων για μια θέση σε Πρότυπο ή Πειραματικό σχολείο αποτυπώνουν την εμπιστοσύνη μαθητών και γονέων στον ανανεωμένο και δυναμικό θεσμό και μεταδίδουν τα μηνύματα της κοινωνίας και τις προσδοκίες της από το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ζέττα Μακρή, υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, αρμόδια για την Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και την Ειδική Αγωγή.

«Η κατακόρυφη αύξηση του ενδιαφέροντος, πανελλαδικά, δυναμώνει το όραμά μας για μια Παιδεία σύγχρονη, ανταγωνιστική και εξωστρεφή, που θα δώσει στα παιδιά εφόδια, δεξιότητες και γνώσεις με αντίκρισμα στον παγκόσμιο στίβο», πρόσθεσε.

«Πιστεύουμε στον θεσμό των Πρότυπων και Πειραματικών σχολείων όλων των βαθμίδων και στις πολυεπίπεδες δυνατότητες αυτών των τύπων σχολείων. Προχωρήσαμε δυναμικά στη διεύρυνση του δικτύου των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων της χώρας και συνεχίζουμε, ώστε ακόμα περισσότερα σχολεία, από άκρη σε άκρη σε όλη την Ελλάδα, να ενταχθούν σε έναν πυρήνα, που σχεδιάζει και εφαρμόζει καινοτόμες, διαφοροποιημένες εκπαιδευτικές μεθόδους, με στόχο τη βελτιστοποίηση της ποιότητας του παρεχόμενου εκπαιδευτικού και παιδαγωγικού έργου», κατέληξε.

Μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος των αιτήσεων και μέσω sms η τελική κατανομή

Η τελική κατανομή των υποψηφίων Πρότυπων και Εκκλησιαστικών σχολείων σε εξεταστικά κέντρα, καθώς και η ενημέρωσή τους για το εξεταστικό κέντρο στο οποίο θα εξεταστούν θα γίνει μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος των αιτήσεων και μέσω sms στις 14 και 15 Μαΐου και θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα κάθε εξεταστικού κέντρου.

Στη συνέχεια, οι γονείς οφείλουν να ελέγξουν και να εκτυπώσουν την αίτησή τους, ώστε να την προσκομίσουν την ημέρα των εξετάσεων μαζί με αποδεικτικό ταυτοπροσωπίας (αστυνομική ταυτότητα για όσους υποψηφίους έχουν κλείσει τα 12 έτη, πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας από ΚΕΠ για τους υποψηφίους κάτω των 12 ετών ή διαβατήριο για όλους τους υποψηφίους).

Υπενθυμίζεται, ότι η ημερομηνία διεξαγωγής της δημόσιας κλήρωσης για εισαγωγή στα Πειραματικά Σχολεία και της απόδοσης του τυχαίου Αριθμού Προτεραιότητας, σε περίπτωση ισοβαθμίας στα Πρότυπα Σχολεία, είναι η Παρασκευή 17 Μαΐου 2024.

Όσον αφορά στην εισαγωγή στα Πρότυπα, οι εξετάσεις για την εισαγωγή των μαθητών/τριών στις εισαγωγικές τάξεις (Α' Γυμνασίου/ Α' Λυκείου) των Πρότυπων και στις τάξεις Α' Γυμνασίου/Α' Λυκείου των Εκκλησιαστικών σχολείων θα διενεργηθούν το Σάββατο 18 Μαΐου.

Όπως είναι ήδη γνωστό, οι υποψήφιοι μαθητές θα αξιολογηθούν σε δυο γνωστικά αντικείμενα, τη γλώσσα και τα μαθηματικά. Οι ερωτήσεις αξιολόγησης θα είναι κλειστού τύπου/πολλαπλής επιλογής. Οι υποψήφιοι για τα Εκκλησιαστικά Σχολεία θα εξεταστούν επιπλέον στο μάθημα των θρησκευτικών.

Σύμφωνα με το υπουργείο, οι μαθητές θα αξιολογηθούν σε δεξιότητες που απέκτησαν κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους στο Δημοτικό Σχολείο ή το Γυμνάσιο κατά περίπτωση σχετικές με την κατανόηση κειμένων της ελληνικής γλώσσας και μαθηματικών εννοιών και δεν απαιτείται να έχουν μελετήσει συγκεκριμένη ύλη για να προετοιμαστούν για τη συμμετοχή τους στην εν λόγω δοκιμασία.

Πιο αναλυτικά, σχετικά με την κατανομή των θέσεων, οι 3.000 θέσεις των Πειραματικών σχολείων αφορούν σε 472 θέσεις στα νηπιαγωγεία, 905 στα δημοτικά, 1.212 στα γυμνάσια και 411 στα λύκεια. Οι 1.800 θέσεις των προτύπων, αφορούν 1.575 θέσεις γυμνασίων και 225 λυκείων.

Το Σύστημα Υποβολής Αιτήσεων έχει αναπτυχθεί από τη Διοικούσα Επιτροπή των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων (ΔΕΠΠΣ) με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ). Ο σχεδιασμός, η υλοποίηση, η διαχείριση, η λειτουργία και η εφαρμογή του λογισμικού της ηλεκτρονικής κληρωτίδας του καθώς και του λογισμικού για την εξαγωγή των αποτελεσμάτων για κάθε Πειραματικό Σχολείο έχει αναπτυχθεί από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών & Εκδόσεων (ΙΤΥΕ) - «Διόφαντος».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 11 Μαϊος 2024 10:14

Σχετικά Άρθρα

  • Αντιδράσεις για την μετατροπή του 2ου ΕΠΑΛ Αμαλιάδας σε πρότυπο
    Αντιδράσεις για την μετατροπή του 2ου ΕΠΑΛ Αμαλιάδας σε πρότυπο

    Κύμα αντιδράσεων έχει ξεσπάσει στην εκπαιδευτική κοινότητα του νομού, με αφορμή την απόφαση της μετατροπής του 2ου ΕΠΑΛ Αμαλιάδας σε πρότυπο σχολείο. Σύσσωμοι οι εκπαιδευτικοί κάνουν λόγο για προσπάθεια δημιουργίας ενός σχολείου “αρίστων” το οποίο θα έχει ως αποτέλεσμα να θέσει στο περιθώριο μία μεγάλη μερίδα μαθητών. Στο πλευρό των εκπαιδευτικών του 2ου ΕΠΑΛ Αμαλιάδας, βρίσκεται και η ΕΛΜΕ Ηλείας, όπου χθες για το θέμα αυτό παραχώρησε συνέντευξη τύπου στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

    Η Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Στέλλα Αναστασίου αρχικά τόνισε ότι «... βρισκόμαστε σήμερα εδώ με αφορμή την προσπάθεια που έχει ξεκινήσει το τελευταίο διάστημα για την μετατροπή του 2ου ΕΠΑΛ Αμαλιάδας σε πρότυπο. Δύο μέρες πριν κλείσουν τα σχολεία για τις διακοπές του Πάσχα, ο διευθυντής του 2ου ΕΠΑΛ Αμαλιάδας ενημέρωσε τον σύλλογο διδασκόντων ότι υπάρχει εισήγηση του συμβουλίου σύνδεσης με την παραγωγή και την αγορά εργασίας για μετατροπή του σχολείου σε πρότυπο, με την οποία μάλιστα και ο ίδιος είναι απόλυτα σύμφωνος. Η αντίδραση τόσο της ΕΛΜΕ Ηλείας όσο και των διδασκόντων του σχολείου ήταν άμεση. Η ΕΛΜΕ Ηλείας έβγαλε άμεσα ανακοίνωση, η οποία δηλώνει την αντίθεσή της σε αυτή την μετατροπή και την στήριξή της στους εκπαιδευτικούς του σχολείου, που και αυτοί εξέδωσαν σχετικό ψήφισμα υπογεγραμμένο από την πλειοψηφία του συλλόγου. Ο κλάδος των εκπαιδευτικών άλλωστε έχει ξεκάθαρη θέση ενάντια στην ίδρυση προτύπων σχολείων. Καθώς μόνιμο αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας είναι δημόσια ποιοτικά σχολεία για όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες. Η προσπάθεια ίδρυσης προτύπων σχολείων δεν είναι άλλωστε ξεκομμένη από την υπόλοιπη αντιεκπαιδευτική πολιτική. Συνδέεται άμεσα με την προσπάθεια να ενισχυθεί η κατηγοριοποίηση, η διαφοροποίηση, η δημιουργία σχολείων πολλών ταχυτήτων.

    epal suntup 2

    Η ίδρυση προτύπων δεν ικανοποιεί ουσιαστικά την ανάγκη για αναβαθμισμένη επαγγελματική εκπαίδευση με εξειδικευμένες γνώσεις ανάλογα με τις εξελίξεις της επιστήμης και της τεχνολογίας αλλά εξυπηρετεί την φθηνή και εφήμερη κατάρτιση που έχει ανάγκη η εργοδοσία και οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι. Άλλωστε και στο ΦΕΚ ίδρυσης των προτύπων ΕΠΑΛ υπάρχει η πρόβλεψη οι μαθητές των ΕΠΑΛ να εργάζονται μία μέρα την εβδομάδα σε φορείς του Δημοσίου ή του ιδιωτικού τομέα. Μιλάμε δηλαδή για απλήρωτη εργασία ανήλικων μαθητών. Το επόμενο διάστημα με το άνοιγμα των σχολείων θα προβούμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις, θα γίνουν παραστάσεις διαμαρτυρίας τόσο σε Πύργο όσο και στην Αμαλιάδα. Είναι πολύ σημαντικό να ενημερωθεί και η τοπική κοινότητα της Αμαλιάδας και όλου του νομού, οι γονείς και οι μαθητές της περιοχής γιατί αν προχωρήσει η ίδρυση προτύπου ΕΠΑΛ θα δημιουργηθούν πολλά προβλήματα και πρακτικής φύσης. Πολλοί μαθητές θα αναγκαστούν να μετακινηθούν σε άλλες πόλεις του νομού για να μπορέσουν να παρακολουθήσουν την ειδικότητα από τους ενδιαφέρει ή και ακόμα να αλλάξουν ειδικότητα αφού δεν θα μπορούν στο σχολείο στο 2ο ΕΠΑΛ Αμαλιάδας, να παρακολουθήσουν την ειδικότητα που επιθυμούν. Λέμε λοιπόν ΟΧΙ στην μετατροπή του 2ο ΕΠΑΛ σε πρότυπο, λέμε όμως ΝΑΙ στην ουσιαστική αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης, λέμε ΝΑΙ στην ικανοποίηση των σύγχρονων μορφωτικών αναγκών των παιδιών του λαού μας. Τέλος, επειδή μπροστά μας έχουμε και τον εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς, η ΕΛΜΕ Ηλείας καλεί όλους και όλες μαζί με τα άλλα πρωτοβάθμια σωματεία της περιοχής, στην κινητοποίηση στην κεντρική πλατεία στις 11.00 το πρωί».

    Ακολούθως ο γραμματέας της ΕΛΜΕ Γιάννης Γιαννόπουλος συμπλήρωσε ότι «... η ΕΛΜΕ Ηλείας είναι ξεκάθαρη, όσον αφορά την θέση της στα πρότυπα ΕΠΑΛ. Ιδιαίτερα για τη δημιουργία του προτύπου σχολείου στις εγκαταστάσεις του 2ου ΕΠΑΛ Αμαλιάδας, εμείς έχουμε να δηλώσουμε το εξής. Υπερασπιζόμαστε το δημόσιο σχολείο για όλους τους μαθητές και όχι ένα σχολείο για κάποια ελίτ που θέλει η κυβέρνηση να δημιουργήσει στο νομό μας. Ένα σχολείο το οποίο θα θέλαμε να είναι για όλους τους μαθητές, να είναι ένα σχολείο στο οποίο οι μαθητές να μην περνάν από κάποιο είδος δοκιμασίας και να μπορούν να έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν την κατεύθυνση που θέλουν. Γίνεται αυτό με τη δημιουργία του προτύπου ΕΠΑΛ στην Αμαλιάδα; Όχι! Είναι ένα σχέδιο της κυβέρνησης στην δημιουργία ελίτ, σχολεία δηλαδή για τους καλούς και για τους υπόλοιπους καμία μέριμνα. Άρα, εξαρχής λέμε ότι ένα σχολείο, το οποίο βάζει διαχωρισμό στην επιλογή των μαθητών, είναι ένα σχολείο το οποίο δεν ταιριάζει σε εμάς. Οι εκπαιδευτικοί λοιπόν και του σχολείου αλλά και συνολικότερα η ΕΛΜΕ Ηλείας και η Ομοσπονδία μας, έχουν πάρει μία ξεκάθαρη θέση. Τα σχολεία μας πρέπει να γίνουν καλύτερα. Ο στόχος για να δημιουργηθούν καλύτερες συνθήκες σε όλα τα σχολεία, σε όλα τα ΕΠΑΛ συγκεκριμένα, είναι για εμάς προαπαιτούμενο για οποιαδήποτε συζήτηση με το υπουργείο. Βεβαίως, πρέπει να περιγράψουμε ότι το υπουργείο δεν ήρθε να ρωτήσει τους εκπαιδευτικούς, ούτε τους μαθητές, παρά μία επιτροπή αρίστων, κατά τον κ. Μητσοτάκη, αποφασίζει και διατάζει. Με προφανή την συναίνεση κάποιων παραγόντων στην εκπαίδευση ή και στην δημόσια ζωή. Βλέπε δήμαρχος Ήλιδας… Είναι ένας ωραίος τρόπος να χρυσώσουμε το χάπι για την μεγάλη αλλαγή που έχει φέρει στην Αμαλιάδα η κατάργηση του τμήματος Γεωπονίας. Αντί αυτού επιλέγουν να δημιουργήσουν ένα πρότυπο σχολείο το οποίο τι θα κάνει; Θα δώσει μόνο σε κάποιους από τους μαθητές τη δυνατότητα να έχουν κάποια πιο δημιουργικά προγράμματα. Για τους υπόλοιπους όμως δεν υπάρχει καμία μέριμνα. Εμείς λοιπόν αγωνιζόμαστε για όλους τους μαθητές και θέλουμε τα σχολεία μας να γίνουν καλύτερα».

    epal suntup 3

    Κατόπιν η αντιπρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηλείας Ευρυδίκη Παυλοπούλου ανέφερε πως «... η ΕΛΜΕ Ηλείας έχει δηλώσει ξεκάθαρα εξαρχής ότι στηρίζει το δίκαιο αίτημα του συλλόγου διδασκόντων του 2ου ΕΠΑΛ Αμαλιάδας για την μη μετατροπή του σχολείου τους σε πρότυπο. Εξάλλου έχει και ξεκάθαρη θέση σε σχέση με την μετατροπή των σχολείων μας σε πρότυπα, γιατί έχει ένα εντελώς διαφορετικό σκεπτικό όπως η πλειοψηφία του εκπαιδευτικού κόσμου για το τι ρόλο παίρνουν τα σχολεία και η εκπαίδευση. Θεωρεί ότι τα σχολεία πρέπει να είναι σχολεία για όλους, χωρίς καμία εξαίρεση, για όλα τα παιδιά, ανεξάρτητα από την οικονομική τους κατάσταση, την κοινωνική τους προέλευση ή το χρώμα τους. Θεωρεί ότι μέσα σε αυτά, η εκπαιδευτική διαδικασία θα πρέπει να ανυψώνει το μορφωτικό επίπεδο όλων των μαθητών, χωρίς διακρίσεις. Η μετατροπή σε πρότυπα, οδηγεί στο αντίθετο, οδηγεί σε σχολεία “άριστα“ για λίγους “άριστους” επομένως δεν εξυπηρετεί την σκοπιμότητα της εκπαίδευσης έτσι όπως την έχουμε ξεκαθαρίσει και ως ΕΛΜΕ Ηλείας και ως εκπαιδευτικός κόσμος και ως ΟΛΜΕ. Για το λόγο αυτό θεωρούμε ότι θα πρέπει να συμπαρασταθούμε όλοι, μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς, φορείς, σωματεία, τοπικοί άρχοντες, στηρίζοντας το δίκαιο αίτημα των καθηγητών του 2ου ΕΠΑΛ Αμαλιάδας».

    Το μέλος ΔΣ ΕΛΜΕ Ηλείας και μέλος του του συλλόγου διδασκόντων του 2ου ΕΠΑΛ Αμαλιάδας Ελισάβετ Μπίσα, ακολούθως επεσήμανε ότι «... όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα ο σύλλογος διδασκόντων ενημερώθηκε δύο μέρες πριν από το κλείσιμο των σχολείων. Αυτό δηλώνει την στάση κάποιων προεξάρχοντος του υπουργείου Παιδείας όσον αφορά την απαξίωση του συλλόγου διδασκόντων. Μιλώ ως μέλος του συλλόγου και έχω μία ένταση, διότι δουλεύουμε κάποιοι συνάδελφοι περισσότερα χρόνια σε αυτό το σχολείο, ο στόχος, ο σκοπός μας, είναι για ένα δημόσιο δωρεάν σχολείο, για όλους τους μαθητές, ανεξάρτητα από την καταγωγή τους, το χρώμα, την φυλή τους και την θρησκεία τους, έχουμε δουλέψει σθεναρά σε αυτό το σχολείο γιαυτο και είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι για αυτή την εξέλιξη. Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι είμαστε αντίθετοι στην μετατροπή του σχολείου, γιατί θεωρούμε ότι θα απαξιωθεί τελείως ο ρόλος του. Το μεγαλύτερο πρόβλημα θα είναι πρόβλημα για τους μαθητές, βρισκόμαστε σε μία επαρχία, έχουμε μαθητές οι οποίοι διανύουν πολλά χιλιόμετρα την ημέρα, από πολύ φτωχές οικογένειες, για να έρθουν στο σχολείο, να αποκτήσουν βασικές γνώσεις, να μπορέσουν να έχουν κάποια εφόδια για να βγουν στην κοινωνία και αυτή τη στιγμή, αυτοί οι μαθητές θα αποκλειστούν. Λέμε όχι στα σχολεία ελίτ και “αρίστων” όπως τα θέλει η κυβέρνηση. Να λάβουμε υπόψη μας ότι όλη η λειτουργία των προτύπων καθορίζεται από ένα γενικό νομοθετικό πλαίσιο αλλά όλα θα καθορίζονται στην πορεία με βάση υπουργικές αποφάσεις. Ωρολόγια προγράμματα, τομείς, ειδικότητες, σχέσεις με την αγορά εργασίας, με τους ιδιωτικούς ή δημόσιους φορείς, τα μαθήματα, ο αριθμός των μαθητών. Σε μία κυβέρνηση λοιπόν που είναι ανάλγητη σε όλους τους τομείς και στον δικό μας τομέα, στον τομέα της παιδείας, δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη. Θα παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις έτσι ώστε να ενημερωθούν όλοι και να μπορέσουμε να ανατρέψουμε αυτή την πρακτική και αυτή την κατάσταση την οποία θεωρούμε ανήθικη και άδικη».

    Η Δήμητρα Συριοπούλου εκπαιδευτικός 2ου ΕΠΑΛ Αμαλιάδας, έθιξε από την πλευρά της το θέμα των χορηγιών με τις οποίες λειτουργούν τα πρότυπα σχολεία, σημειώνοντας πως: «Τα πρότυπα σχολεία καλούνται να λειτουργήσουν με δωρεές, χορηγίες, δηλαδή χωρίς κρατικές επιχορηγήσεις με ότι συνεπάγεται, αυτό ιδίως σε μία περίοδο οικονομικής κρίσης».

    Στο θέμα των χορηγιών στάθηκε και η εκπαιδευτικός Αντωνία Αντωνοπούλου η οποία επεσήμανε ότι: «Είμαι στο σχολείο σχεδόν από την ίδρυση του από το 2003. Το σχολείο σε ένα κοινωνικό κράτος δεν μπορεί να λειτουργεί με χορηγίες κάποιων ιδιωτών. Πρέπει να έχει ένα δημόσιο χαρακτήρα. Γιατί σε μία περίοδο κρίσης, οι χορηγοί θα πάψουν να επιχορηγούν. Τότε τι γίνεται στην τοπική κοινωνία; Θα κλείσει η λειτουργία του σχολείου; Θα σταματήσει να υπάρχει; Ο κάθε γονιός τότε θα αναγκαστεί να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη του. Άρα λοιπόν τα πράγματα δυσκολεύουν αρκετά για την τοπική κοινωνία και ειδικότερα για τους μαθητές που δεν ανήκουν στην ελίτ και ανήκουν στα κατώτερα οικονομικά και κοινωνικά στρώματα»

    Τέλος ο εκπαιδευτικός 2ου ΕΠΑΛ Αμαλιάδας Γιώργος Βρύνας πρόσθεσε ότι: «... εργάζομαι σε αυτό το σχολείο περίπου 10 χρόνια, είμαι ένας από αυτούς που μαζί με την βοήθεια όλων των συναδέλφων βέβαια, βάλαμε πλάτη σε δύσκολες καταστάσεις και σε δύσκολους καιρούς για να γίνει αυτό το σχολείο, αυτό που ξέρει όλος ο νομός. Εδώ και χρόνια ακούμε ότι το σχολείο δουλεύει σαν πρότυπο χάρη τις άοκνες προσπάθειες του διευθυντή και των εκπαιδευτικών. Και η ανταμοιβή τώρα ποια είναι; Εμείς δεν είμαστε καλοί εκπαιδευτικοί και πρέπει να έρθουν κάποιοι άριστοι με αυξημένα προσόντα, γιατί εμείς έχουμε λίγα προσόντα. Εμείς υποστηρίξαμε ένα σχολείο με μαθητές από ευάλωτα κοινωνικά στρώματα της κοινωνίας, με μαθητές από 8 ή 10 εθνικότητες που όχι μόνο τους μάθαμε ελληνικά αλλά πέρασαν και στο πανεπιστήμιο. Θεωρώ ανήθικο και άδικο το σύστημα που θέλει την αριστεία όπως αυτό την εννοεί (την είδαμε την αριστεία τους, ανθρώπους σε θέσεις κλειδιά που αποφασίζουν για την ζωές μας, δεν έχουν ούτε καν τα τυπικά προσόντα, δεν έχουν καν πτυχία) μαθαίνουμε ότι διάφοροι παράγοντες απλώς επειδή είναι κολλητοί της υπουργού να αποφασίζουν για το που θα ιδρυθούν πρότυπα σχολεία. Χωρίς να ρωτήσουν κανέναν. Έχουν στα χέρια τους, τους φακέλους του σχολείου, το πως λειτουργεί το σχολείο, πόσες αίθουσες έχει. Μιλάμε για μία κυβέρνηση η οποία στο ΦΕΚ που έχει σχέση με τα πρότυπα σχολεία αναφέρει ότι τα πρότυπα ΕΠΑΛ θα λειτουργούν με αναλυτικά προγράμματα που θα συναποφασίζονται κυρίως με τα ΑΕΙ της περιοχής. Μιλάμε για την ίδια κυβέρνηση που σε ένα άλλο νομοσχέδιο έσβησε από τον ακαδημαϊκό χάρτη τα ΑΕΙ της Ηλείας. Αυτά τα οποία θα αποφάσιζαν δήθεν για τα προγράμματα σπουδών. Ας μην κοροϊδευόμαστε! Δεν θα ανεχθούμε στις πλάτες μας να παιχτούν πολιτικά παιχνίδια για να κάνουν κάποιοι πολιτικές καριέρες. Είμαστε εργαζόμενοι, ζητάμε από την κοινωνία να μας στηρίξει, όπως στηρίξαμε κι εμείς τα παιδιά της όλα αυτά τα χρόνια».

  • Προκήρυξη θέσεων του Πειραματικού 3ου Νηπιαγωγείου Πύργου
    Προκήρυξη θέσεων του Πειραματικού 3ου Νηπιαγωγείου Πύργου

    Η Διεύθυνση του Πειραματικού 3ου Νηπιαγωγείου Πύργου προκηρύσσει:

    – 11 θέσεις μαθητή (αγόρι) στην εισαγωγική τάξη (προνήπια- γεννηθείς 2017) του σχολείου μας

    – 11 θέσεις μαθήτριας (κορίτσι) στην εισαγωγική τάξη (προνήπια- γεννηθείς 2017) του σχολείου μας

    – 1 θέση μαθητή (αγόρι) ή μαθήτριας (κορίτσι) στην τάξη Νηπιαγωγείου (Νήπια- γεννηθείς 2016)

    Οι εν λόγω θέσεις θα πληρωθούν μετά από διαδικασία κλήρωσης. Η διεξαγωγή της κλήρωσης θα λάβει χώρα στις εγκαταστάσεις του σχολείου την Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2021 στις 10 πμ, υπό την ευθύνη του ΕΠΕΣ/της Διεύθυνσης του σχολείου και σύμφωνα με την απόφαση της ΔΕΠΠΣ. Σχετικά με τα μέτρα προφύλαξης κατά της πανδημίας κατά τη διεξαγωγή της κλήρωσης εφαρμόζονται τα προβλεπόμενα στην υπό στοιχεία 74557/Δ6/24.06.2021 (Β΄2708) ΚΥΑ.

    Οποιαδήποτε ανάλογη κενή θέση προκύψει στις παραπάνω τάξεις μέχρι και 20 Ιανουαρίου 2022 θα πληρωθεί από τους πίνακες επιλαχόντων της παραπάνω διαδικασίας. Μετά την 20η Ιανουαρίου 2022 παύει η ισχύς των πινάκων επιλαχόντων.

    Οι επιμέρους λεπτομέρειες της διαδικασίας των εξετάσεων καθορίζονται με την απόφαση της ΔΕΠΠΣ.

    Η υποβολή αιτήσεων για τη συμμετοχή στην κλήρωση γίνεται μετά από αίτηση-υπεύθυνη δήλωση και των δύο (2) γονέων/κηδεμόνων του/της μαθητή/τριας που θα αναφέρει:

    «Παρακαλώ να δεχθείτε τη συμμετοχή του παιδιού μου/μαθητής/τριας ……………………………… στη διαδικασία κλήρωσης για την εισαγωγή στην εισαγωγική τάξη (προνήπιο) ή τάξη Νηπιαγωγείου (Νήπιο), του Πειραματικού 3ου Νηπιαγωγείου Πύργου.

    Η υποβολή αιτήσεων για την κλήρωση θα γίνεται στη σχολική μονάδα από την Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου έως την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2021.

    Σε περίπτωση υποβολής αίτησης συμμετοχής ηλεκτρονικά, η αίτηση-υπεύθυνη δήλωση απαιτείται να έχει εκδοθεί μέσω της ψηφιακή πύλης govgr στην διεύθυνση ΕΔΩ

    Για οποιαδήποτε απορία είμαστε στη διάθεση σας στο [email protected] και στο τηλέφωνο 26210 29531

    *ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

    (Δελτίο Τύπου)

  • Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτ. Δήμων Πύργου - Αρχ. Ολυμπίας: Νέα Πειραματικά Σχολεία Πύργου
    Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτ. Δήμων Πύργου - Αρχ. Ολυμπίας: Νέα Πειραματικά Σχολεία Πύργου

    Μετά την απόφαση 51614/Δ6 (ΦΕΚ 1895/11-5-2021) σύμφωνα με την οποία χαρακτηρίζονται ως συνδεδεμένα Πειραματικά Σχολεία (ΠΕΙ.Σ.),και μάλιστα χωρίς κανέναν διάλογο με την εκπαιδευτική κοινότητα, οι σχολικές μονάδες του 3ου Νηπιαγωγείου Πύργου και του 1ου Δημοτικού Σχολείου Πύργου, οφείλουμε να ενημερώσουμε όλη την κοινωνία τόσο για τη θέση μας όσο και για το πλαίσιο που η απόφαση αυτή εντάσσει τη λειτουργία των συγκεκριμένων σχολείων από το σχολικό έτος 2021-2022.

    Η εκπαιδευτική κοινότητα ανέκαθεν ήταν θετική σχετικά με την ίδρυση Πειραματικών Σχολείων.

    Επισημαίνουμε ότι στην εκπαιδευτική μας αντίληψη, ο πειραματισμός και η καινοτομία στην εκπαίδευση αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για τη συνολική άνοδο του μορφωτικού επιπέδου των μαθητών μας. Φυσικά, οι έννοιες πειραματισμός και καινοτομία δεν είναι κενές περιεχομένου για μας. Εντάσσονται και αυτές στην εκάστοτε εκπαιδευτική πολιτική, στους στόχους που θέτει, τόσο για το σχολείο όσο και γενικότερα για την κοινωνία. Η προσπάθεια γενίκευσης, ωστόσο, των Πρότυπων και Πειραματικών σχολείων, με τον τρόπο που επιχειρείται, δεν κινείται στο πλαίσιο αναβάθμισης του δημόσιου σχολείου, αλλά παραμένει συνεπής στο πλαίσιο της υπόλοιπης αντιεκπαιδευτικής πολιτικής που ακολουθείται πιστά τα τελευταία χρόνια από όλες τις πολιτικές ηγεσίες του ΥΠΑΙΘ. Συνδέεται άμεσα με την προσπάθεια ενίσχυσης της διαφοροποίησης, της κατηγοριοποίησης, της δημιουργίας σχολείων πολλών ταχυτήτων. Η πρακτική του "αποφασίζουμε και διατάσσουμε", που ακολουθείται, είναι βγαλμένη από την καθημερινή πρακτική του υπουργείου Παιδείας και της κυβέρνησης και η οποία δείχνει καθαρά ότι είναι αποφασισμένη να περάσει την πολιτική της, πάση θυσία.

    Όλοι όμως αυτοί που κόπτονται για την αναβάθμιση της εκπαίδευσης, δεν έδειξαν την ίδια ανησυχία και ενδιαφέρον για την ανυπαρξία ολιγομελών τμημάτων, για τα μη ελεγμένα για αντισεισμική προστασία σχολεία, για τις ελλείψεις εκπαιδευτικών, τις πενιχρές χρηματοδοτήσεις, την εξασφάλιση σύγχρονου εξοπλισμού και δομών.

    Η πρόσκληση του ΥΠΑΙΘ δεν αφορούσε στην ίδρυση, αλλά στη μετατροπή και χαρακτηρισμό υπαρχουσών σχολικών μονάδων ως Πειραματικά Σχολεία.

    Είναι πραγματικά απορίας άξιο με ποια κριτήρια επελέγησαν οι συγκεκριμένες σχολικές μονάδες με δεδομένο ότι στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Πύργου φοιτά περίπου το ¼ των μαθητών της πόλης του Πύργου, δεν αποτελεί μια μικρή και ευέλικτη σχολική μονάδα, έχει μεγάλα τμήματα, πολλούς οργανικά τοποθετημένους εκπαιδευτικούς, στεγάζεται σε ένα κτίριο το οποίο χρειάζεται πολλές παρεμβάσεις προκειμένου να λειτουργήσει στο πλαίσιο που ο νόμος για τα Πειραματικά Σχολεία ορίζει. Επίσης απορία μας προκαλεί η διασύνδεση δύο σχολείων (3ο Νηπιαγωγείο και 1ο Δημοτικό) που βρίσκονται στα δύο άκρα της πόλης. Στην ουσία «αναβαθμίζονται» σε Πειραματικά, χωρίς πρόγραμμα, χωρίς μέριμνα να αποκτήσουν οργανική σύνδεση με φορείς της παιδαγωγικής επιστήμης, χωρίς φροντίδα για «την υποστήριξη του πειραματισμού και της πιλοτικής εφαρμογής εκπαιδευτικών καινοτομιών στο εκπαιδευτικό σύστημα».

    Έχουμε πραγματικά την απορία αν στα Πειραματικά σχολεία υπάρχουν κάποια αποτελέσματα διδακτικών πρακτικών ή δοκιμάστηκαν προγράμματα σπουδών που κρίθηκαν με παιδαγωγικό και επιστημονικό τρόπο άξια να εφαρμοστούν σε όλο το δημόσιο σχολείο.

    Οι σχολικές μονάδες δε, που προτάθηκαν μονομερώς για τον χαρακτηρισμό τους ως ΠΕΙ.Σ., δεν ενημερώθηκαν για την Αίτηση του Διευθυντή ΠΕ Ηλείας κ. Ν. Κλάδη, από το Αυτοτελές Τμήμα Προτύπων και Πειραματικών Σχολείων ως έπρεπε, σύμφωνα με το άρθρο 2, παρ. 5 της Υ.Α. 22631/Δ6/26-2-2021, παρά μόνο για την απόφαση μετατροπής τους σε ΠΕΙ.Σ. χωρίς, μάλιστα, να προηγηθεί καμία συζήτηση, κανένας διάλογος, καμία ενημέρωση από τον ίδιο τον Διευθυντή Π.Ε. Ηλείας, ο οποίος και κατέθεσε την αίτηση και, ως προϊσταμένη αρχή είχε την υποχρέωση, ηθική τουλάχιστον, να πράξει ως έτσι απέναντι στους εκπαιδευτικούς.

    Καταργείται επί της ουσίας το σχολείο της «γειτονιάς».

    Στα πειραματικά σχολεία έχουν δικαίωμα αίτησης εγγραφής μαθητές από όλο το νομό με τη διενέργεια κλήρωσης για το σύνολο των μαθητών που θα φοιτήσουν στα σχολεία, με βάση τις αποφάσεις της αρμόδιας επιτροπής. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι μαθητές της ζώνης των σχολείων αυτών, οι οποίοι έως σήμερα γνώριζαν ότι θα φοιτήσουν στα συγκεκριμένα σχολεία, πιθανό να μετεγγραφούν σε άλλα σχολεία. Τα μικρότερα αδέλφια, μαθητών που φοιτούν ήδη στο σχολείο, δεν εξασφαλίζουν την εισαγωγή τους στο Πειραματικό, αφού η εγκύκλιος προβλέπει γι’ αυτά μόνο το 20% των θέσεων, μετά από ειδική κλήρωση. Τα παιδιά δηλαδή μιας οικογένειας μπορεί να φοιτούν σε δύο διαφορετικά σχολεία, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τον οικογενειακό προγραμματισμό.

    Τα έξοδα δε μεταφοράς των μαθητών, που δεν κατοικούν κοντά στο Πειραματικό και που επιθυμούν να εγγραφούν σε αυτό, δεν καλύπτονται από το Υπουργείο αλλά από τους ίδιους τους γονείς. Θέτουμε λοιπόν ρητορικά το ερώτημα, από ποια κοινωνικά στρώματα είναι οι οικογένειες που μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτά τα έξοδα; Εξασφαλίζεται με αυτό τον τρόπο η ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση όλων των μαθητών; Εξασφαλίζεται με αυτό τον τρόπο το τυχαίο και αντιπροσωπευτικό δείγμα που θέλουμε στα Πειραματικά;

    Βασικές διαδικασίες του σχολείου περνούν σε εξωσχολικούς και άρα αναρμόδιους φορείς.

    Ο Σύλλογος Διδασκόντων δεν αποτελεί επί της ουσίας το κυρίαρχο όργανο του σχολείου. Η χρηματοδότηση των Προτύπων και Πειραματικών θα γίνεται «από δωρεές, χορηγίες, κληρονομίες, κληροδοσίες και άλλες παροχές τρίτων, καθώς και επιχορηγήσεις από άλλες πηγές». Και επίσημα πια, οι χορηγοί μπαίνουν στα σχολεία, απαλλάσσοντας φυσικά το κράτος από την αποκλειστική ευθύνη λειτουργίας των συγκεκριμένων σχολικών μονάδων. Ανοίγει έτσι ο δρόμος για σχολεία πολλών ταχυτήτων με διαφορετική χρηματοδότηση, διαφορετικό πρόγραμμα, διαφορετικά μαθήματα.

    Δημιουργεί επισφαλείς εργασιακές σχέσεις στους εκπαιδευτικούς μιας και καταργείται η μονιμότητα των οργανικών θέσεων και δύναται να τροποποιείται το ωράριό τους

    Ξεχωριστό πρόβλημα αποτελεί και η κινητικότητα των εκπαιδευτικών, που θα προκύψει αναγκαστικά, με δεδομένο ότι οι εκπαιδευτικοί χάνουν τις οργανικές τους θέσεις. Είναι ζήτημα που αφορά όχι μόνο τους εκπαιδευτικούς, που θα περιέλθουν σε μία κατάσταση μόνιμης αβεβαιότητας αλλά και ζήτημα που αφορά τους μαθητές και τους γονείς τους, αφού η σταθερή επαφή των μαθητών με τους εκπαιδευτικούς τους μόνο θετική επίδραση μπορεί να έχει στην εκπαιδευτική διαδικασία. Μάλιστα, η πολιτική ηγεσία έχει φροντίσει να επενδύσει ακριβώς σε αυτό, στον φόβο δηλαδή της ανασφάλειας που δημιουργεί η απώλεια οργανικής θέσης, ώστε εμμέσως να πιέσει, τους οργανικά τοποθετημένους εκπαιδευτικούς στα σχολεία αυτά, να παραμείνουν στη θέση τους και να λειτουργήσουν στο νέο πλαίσιο ως Πειραματικά, επειδή γνωρίζει ότι ελάχιστοι πρόθυμοι εκπαιδευτικοί θα βρεθούν να στελεχώσουν τα νέα Πειραματικά σχολεία της πόλης. Επιπλέον, αναφέρεται ξεκάθαρα ότι «Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, που εκδίδεται μετά από εισήγηση της Δ.Ε.Π.Π.Σ., μπορεί να τροποποιείται το διδακτικό ωράριο των υπηρετούντων εκπαιδευτικών στα Π.Σ. και ΠΕΙ.Σ.» καταστρατηγώντας εργασιακά κεκτημένα και δημιουργώντας καθεστώς γενικότερης ανασφάλειας των εκπαιδευτικών.

    Αναβάθμιση της εκπαίδευσης όμως σημαίνει να υπάρχουν ολιγομελή - και όχι 25άρια, όπως ψήφισε εν μέσω πανδημίας η κυβέρνηση – τμήματα, σε σύγχρονες αίθουσες, για να μπορεί με πραγματικά παιδαγωγικούς όρους να πραγματοποιείται απρόσκοπτα η εκπαιδευτική διαδικασία. Αναβάθμιση της εκπαίδευσης σημαίνει στο χτύπημα του κουδουνιού τον Σεπτέμβρη να είναι όλοι οι εκπαιδευτικοί, όλων των ειδικοτήτων, στη θέση τους. Εκπαιδευτικοί μόνιμοι για να μπορούν και του χρόνου να είναι εκεί δίπλα στους μαθητές τους και όχι να αντιμετωπίζουμε κάθε χρόνο την απαράδεκτη κατάσταση που ζούμε σήμερα, με περίπου 50.000(!) συμβασιούχους - αναπληρωτές εκπαιδευτικούς να ζουν με μια βαλίτσα στο χέρι κάθε καλοκαίρι.

    Για όλους αυτούς τους λόγους, δηλώνουμε απερίφραστα την αντίθεσή μας στην μετατροπή των σχολείων μας σε Πειραματικά.

    Δεν διεκδικούμε για τους μαθητές μας «ευκαιρίες» αλλά σύγχρονα μορφωτικά δικαιώματα για όλους!!!

    ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ 1ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΥΡΓΟΥ

    ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ 3ου ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΠΥΡΓΟΥ

    ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΠΥΡΓΟΥ-ΑΡΧ. ΟΛΥΜΠΙΑΣ

    (Δελτίο Τύπου)

  • Ηλεία: Υπέρ των πειραματικών σχολείων ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
    Ηλεία: Υπέρ των πειραματικών σχολείων ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

    Ελπιδοφόρα χαρακτήρισε χθες την εξέλιξη της μετατροπής σε πειραματικά σχολεία του 3ου νηπιαγωγείου αλλά και του 1ου Δημοτικού Πύργου, ο διευθυντής της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Νίκος Κλάδης, αφού όπως επεσήμανε το όφελος των μαθητών θα είναι μεγάλο. «Θεωρώ ότι είναι μία απόφαση τομή για τα εκπαιδευτικά πράγματα του τόπου μας, η οποία ευελπιστώ ότι θα αφήσει ένα θετικό αποτύπωμα από δω και στο εξής στην πορεία την εκπαιδευτική των μαθητών.

    Τα Πειραματικά Σχολεία δεν αποτελούν νέα εκπαιδευτική οντότητα σε όλη τη χώρα και γι αυτό θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρο ότι η πόλη του Πύργου και ο νομός Ηλείας εντάσσονται στο εθνικό δίκτυο των σχολείων που έχουν χαρακτηριστεί ως Πειραματικά» τόνισε ο κ. Κλάδης προσθέτοντας παράλληλα ότι: «Θεώρησα χρέος μου να προσφέρω στους μαθητές του Νομού Ηλείας την δυνατότητα να φοιτήσουν σε Πειραματικά Σχολεία όπως συμβαίνει σε πολλά σχολεία της χώρας. Επειδή έχουν αναφερθεί κάποιοι στην διαδικασία που ακολουθήθηκε, μιας και από τις ίδιες της σχολικές μονάδες δεν υπήρξε ανάλογο ενδιαφέρον, θα ήθελα να τονίσω ότι στα πλαίσια των καθηκόντων του διευθυντή εκπαίδευσης είναι και οι προτάσεις για την εισαγωγή καινοτομιών.

    Υπό αυτή την έννοια λοιπόν, η δική μου η θέση όσον αφορά στο ερώτημα εάν έπρεπε ή όχι να προτείνω τη μετατροπή μονάδων σε πειραματικά σχολεία, είναι ξεκάθαρη. Θεωρώ ότι η απόφαση μου ήταν εύκολη, με την έννοια ότι από τη μία μεριά της «ζυγαριάς» είχα την εκπαίδευση των νέων μαθητών και τους παιδαγωγικούς ορίζοντες που ανοίγονται και από την άλλη μεριά της «ζυγαριάς» είχαμε ένα συμβιβασμό στη στασιμότητα με ασθενή οπτική απέναντι στα εκπαιδευτικά πράγματα, όπως εκφράζεται από μερικές κατευθύνσεις. Η άσκηση της διοίκησης πρέπει να διακρίνεται και από μία παιδαγωγική οπτική. Πεποίθηση μου είναι ότι στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα δεν μπορούμε και δεν πρέπει να προσεγγίζουμε, την εκπαίδευση με όρους με φρασεολογία και με οπτική περασμένων δεκαετιών όπως του ‘80 ή του ‘90».

    Επιπλέον ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης αναφερόμενος στα οφέλη των σχολείων αυτών αλλά και στις δραστηριότητες που αναπτύσσονται ανέφερε ότι: «Τα πειραματικά σχολεία, είναι σχολεία στα οποία θα αναπτυχθούν ερευνητικές δραστηριότητες, όπως αυτές προβλέπονται στα αναλυτικά προγράμματα σπουδών ενώ θα αναπτυχθούν και νέες εκπαιδευτικές μέθοδοι, με εκπαιδευτικό υλικό. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι εκπαιδευτικές αυτές πρακτικές, αναμένεται να διαχυθούν όχι μόνο στην εκπαιδευτική κοινότητα του ίδιου του σχολείου αλλά και ευρύτερα των σχολείων και των μαθητών της περιοχής. Θεωρώ ότι θα ωφεληθούν όχι μόνο οι μαθητές των συγκεκριμένων σχολείων, του 3ου νηπιαγωγείου και του 1ου δημοτικού σχολείου, αλλά γενικότερα οι μαθητές των σχολείων που θα συνεργαστούν αρμονικά.

    Πιστεύω ότι είναι προς όφελος των μαθητών καθώς οι περισσότεροι μαθητές της περιοχής μας δεν είναι μαθητές εύπορων στρωμάτων. Συμπερασματικά πιστεύω ότι η λειτουργία των πειραματικών ήταν μία σημαντική ευκαιρία. Κατανοώ τους προβληματισμούς που εγείρονται από διάφορες πλευρές. Πιστεύω ότι εκείνο το οποίο θα πρέπει να προτάξουμε συνολικά ως κοινωνία, εκπαιδευτικοί και γονείς, είναι το συμφέρον των μαθητών,προσαρμοζόμενοι στα νέα δεδομένα τα οποία δεν μπορεί να είναι άλλα από την ουσιαστική αναβάθμιση του παρεχόμενου του εκπαιδευτικού έργου. Είμαστε εδώ και αντιλαμβανόμαστε ότι η παρουσία μας εδώ είναι για να προσφέρουμε τα βέλτιστα και όχι τα ήδιστα. Πιστεύω ακράδαντα ότι η πρόταση μου αυτή και εν τέλει ο χαρακτηρισμός των συγκεκριμένων σχολικών μονάδων ως πειραματικά σχολεία θα συμβάλει αποτελεσματικά δίνοντας εφόδια στους μαθητές μας, που αυτός θα είναι ο στόχος. Τα σχολεία ανήκουν στους μαθητές και πρέπει να υπηρετούμε τις ανάγκες τους με κάθε τρόπο» τόνισε ο κ. Κλάδης.

    Τέλος ο κ. Κλάδης θίγοντας το θέμα των οργανικών θέσεων των εκπαιδευτικών που επηρεάζονται από αυτή την εξέλιξη υποστήριξε πως: «Μία από τις σημαντικές αλλαγές που επιφέρει, ο χαρακτηρισμός μίας σχολικής μονάδας ως πειραματικό σχολείο έχει να κάνει με την οργανικότητα των θέσεων των εκπαιδευτικών. Οι εκπαιδευτικοί σε αυτά τα σχολεία παύουν να είναι οργανικά τοποθετημένοι και υπηρετούν με θητεία.

    Ωστόσο όποιος από τους εκπαιδευτικούς αυτούς θελήσει να μείνει στο σχολείο θα παραμείνει καθώς αυτό προβλέπεται από το Νόμο που ήδη βρίσκεται σε ισχύ. Θα υπάρξει μία δοκιμαστική περίοδο δύο ετών για τους εκπαιδευτικούς και μετά εάν επιθυμούν να συνεχίσουν θα αξιολογηθούν επί τη βάση της αποτελεσματικότητας του εκπαιδευτικού τους έργου. Θα προσφερθούν νέες οργανικές θέσεις στους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν σε αυτά τα σχολεία. Αντιλαμβάνομαι την δυσκολία μέσα από την οποία καλούνται οι συνάδελφοι να αντιμετωπίσουν τις αλλαγές όμως τα σχολεία δεν ανήκουν σε κανένα εκπαιδευτικό, ανήκουν στους μαθητές και υπηρετούμε τις ανάγκες και τις προτεραιότητες τους».

  • Ηλεία: Διάσταση απόψεων για τα πειραματικά

    Διάσταση απόψεων υπάρχει στον εκπαιδευτικό κόσμο για το θέμα των πειραματικών σχολείων στην Ηλεία. Μετά την ένταση των προηγούμενων ημερών με την ΕΛΜΕ Ηλείας, και τις κοινότητες του 1ου γυμνασίου και του 4ου ΓΕΛ Πύργου, με τον διευθυντή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ανακοινώθηκαν οι σχολεία που χαρακτηρίζονται ως πειραματικά και οι αντιδράσεις συνεχίζονται. Πειραματικά σχολεία ορίστηκαν το 1ο Δημοτικό Σχολείο Πύργου και το 3ο Νηπιαγωγείο Πύργου.

    Με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Περιφερειών Πύργου - Αρχ. Ολυμπίας αντιδρά στο χαρακτηρισμό των δύο σχολείων ως περιφερειών και ζητά εξηγήσεις από το διευθυντή πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ηλείας. Διαφορετική άποψη εκφράζει ο γενικός γραμματέας του Συλλόγου Θανάσης Κατσίμπελης σε δήλωσή του.

    Η ανακοίνωση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Περιφερειών Πύργου - Αρχ. Ολυμπίας

    Χρειάστηκαν δύο μήνες περίπου έως ότου απαντηθεί το ερώτημά μας προς τον Διευθυντή Π.Ε. Ηλείας για τις ενέργειες στις οποίες προέβη σχετικά με την με αρ. 23716/Δ6/ 1-3-2021 εγκύκλιο του ΥΠΑΙΘ και θέμα «Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος των σχολικών μονάδων για χαρακτηρισμό τους ως Πρότυπα και Πειραματικά». Μία απάντηση, που παρά τις συνεχείς και επίμονες οχλήσεις του Συλλόγου μας, δόθηκε τελεσίδικα από την ίδια την Υφυπουργό Παιδείας και την Υ.Α. με αρ. 51614/Δ6/11-5-2021 την οποία υπογράφει και έχει ως θέμα: Χαρακτηρισμός δημόσιων σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ως Προτύπων και Πειραματικών Σχολείων από το σχολικό έτος 2021-2022.

    Σύμφωνα με την τελευταία αυτή Υ.Α. στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας χαρακτηρίζονται ως Πειραματικά Σχολεία:
    - το 3ο Νηπιαγωγείο Πύργου και
    - το 1ο Δημοτικό Σχολείο Πύργου

    Ως Σύλλογος έχουμε εδώ και καιρό εκφράσει την αντίθεσή μας όσο αφορά στο θεσμικό πλαίσιο στο οποίο η Υ.Α. στηρίζεται και έχουμε στηρίξει τις σχετικές αποφάσεις της Δ.Ο.Ε.

    • Έχουμε τονίσει επανειλημμένα πως η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ καταφέρνει με τους χειρισμούς της να αντιμετωπίζει τη λειτουργία των Πειραματικών Σχολείων με προχειρότητα, απαξιώνοντας τον εκπαιδευτικό και τον παιδαγωγικό ρόλο που αυτός διαδραματίζει στη εκπαιδευτική πραγματικότητα, επιτρέποντας σε μονοπρόσωπα όργανα να λαμβάνουν αποφάσεις χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των Συλλόγων Διδασκόντων, του κυρίαρχου οργάνου κάθε σχολικής μονάδας.

    • Εμποδίσαμε τη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας του Δήμου Πύργου (πρόσκληση με αρ. 6274/11-3-2021) με θέμα την επικαιροποίηση παλαιότερης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με την ίδρυση Πειραματικού σχολείου στον Πύργο, ώστε να αποφευχθεί η πολιτική διάσταση ενός τόσο σοβαρού θέματος που αφορά στην εκπαιδευτική κοινότητα και ο Δήμος μόνο να συνεπικουρήσει σχετικές αποφάσεις είναι αρμόδιος

    • Συμμετείχαμε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την ΕΛΜΕ Ηλείας, όπου κάναμε σαφείς τις θέσεις μας

    • Ενημερώσαμε τους Συλλόγους Γονέων & Κηδεμόνων των Δημοτικών Σχολείων των οποίων οι απόφοιτοι θα επηρεάζονταν από τον χαρακτηρισμό του 1ου Γυμνασίου Πύργου (όπως είχε προταθεί από τον Διευθυντή Δ.Ε. Ηλείας) ως Πειραματικού ή Πρότυπου Σχολείου, οι οποίοι μας εξέφρασαν την απόλυτη αντίθεσή τους

    • Με βάση τις ανεπίσημες πληροφορίες μας, φροντίσαμε και ενημερωθήκαμε για την ομόφωνη ΑΡΝΗΤΙΚΗ απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Πύργου

    • Πληροφορήσαμε τα μέλη μας και τους γονείς για τις θέσεις του Συλλόγου και της Ομοσπονδίας μας μέσω των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας και, τέλος,

    • Με έγγραφό μας (116/18-3-2021) καλούσαμε τον Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας, κ. Νικόλαο Κλάδη, να μην προβεί σε καμία πρόταση χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των Συλλόγων Διδασκόντων και, όταν αυτό δεν κατέστη δυνατό, με νέο έγγραφό μας (118/7-4-2021) και μετά από δημοσίευμα με τίτλο «Πρόταση μετατροπής τεσσάρων σχολικών μονάδων σε Πειραματικά» στον τοπικό τύπο (protinews.com, 1-4-2021), στο οποίο όμως δεν αναφέρονταν ποιες τέσσερις (!!!!) σχολικές μονάδες περιλαμβάνονταν στην πρόταση που απέστειλε στο ΥΠΑΙΘ, ανταποκρινόμενος στο πλαίσιο που έθετε η εγκύκλιος 23716/Δ6/ 1-3-2021 του Υπουργείου, του ζητούσαμε να μας γνωρίσει επίσημα και συγκεκριμένα τις προτεινόμενες σχολικές μονάδες καθώς και τα κριτήρια επιλογής τους.

    Κατόπιν τούτων, αναμέναμε τις επίσημες ανακοινώσεις, τις οποίες θα έκανε ο κ. Ν. Κλάδης το αμέσως προσεχές διάστημα σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα.

    ΣΙΓΗ!!!!!

    Προφανώς ήταν περιττή η ενημέρωσή μας…

    «Ευτυχώς» η Υφυπουργός, κα. Ζέττα Μακρή, είχε διαφορετική άποψη και σήμερα, επίσημα, ανακοίνωσε την αμετάκλητη απόφαση με την οποία χαρακτηρίζονται ως Πειραματικά τα ως άνω αναφερόμενα σχολεία, με τη λειτουργία τους να ξεκινά από το σχολικό έτος 2021-2022.

    Ως Δ.Σ. απαιτούμε να απαντηθούν άμεσα από τον Διευθυντή Π.Ε. Ηλείας:

    1. Με ποια κριτήρια επελέγησαν οι συγκεκριμένες σχολικές μονάδες;
    2. Γιατί δεν ζήτησε να συναντηθεί και να συζητήσει με τους Συλλόγους Διδασκόντων των σχολικών μονάδων που προτάθηκαν από τον ίδιο;
    3. Γιατί δεν ενημερώθηκαν ο διευθυντής και η προϊσταμένη των ως άνω σχολικών μονάδων;
    4. Γιατί δεν απάντησε στις ερωτήσεις που του θέσαμε με τα ως άνω σχετικά έγγραφά μας;

    Μήπως οι λόγοι που επελέγη η σιγή από την Διεύθυνση της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας είχε στόχο τη φίμωση των συλλογικών οργάνων;

    Γιατί, είναι αλήθεια, πως κάθε δυναμική κινητοποίηση στηρίζεται σε επίσημες και έγκυρες ανακοινώσεις και όχι σε φήμες, ανεπίσημες πληροφορίες ή δημοσιεύματα.

    Οι εν κρυπτώ αποφάσεις όμως ποτέ δεν οδήγησαν σε σωστούς δρόμους.

    • Καλούμε για ακόμα μια φορά τον Διευθυντή Εκπαίδευσης, κ. Νικόλαο Κλάδη, να απαντήσει στα ερωτήματά μας.
    • Οφείλουμε να γνωρίζουμε.
    • Δικαιούμαστε ενημέρωση για όσα ΕΡΗΜΗΝ ΜΑΣ «φορτώνονται» στις πλάτες μας, στους μαθητές και μαθήτριές μας, στους γονείς τους.

    Καμία μεταρρύθμιση ή «καινοτομία» δεν μπορεί να προχωρήσει γόνιμα και εποικοδομητικά, εάν η εκπαιδευτική κοινότητα δεν την στηρίζει, δεν την αποδέχεται, δεν την επικυρώνει.

    Κατσίμπελης: Μέρα χαράς και δικαίωσης η σημερινή για την πρωτεύουσα της Ηλείας τον Πύργο

    Διαφορετική θέση παίρνει ο γ.γ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Περιφερειών Πύργου Αρχ. Ολυμπίας και ταμίας του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ Ηλείας, Θανάσης Κατσίμπελης χαρακτηρίζοντας ως τη μέρα ανακοίνωσης των πειραματικών σχολείων μέρα χαράς και δικαίωσης

    "Το Υπουργείο Παιδείας αποφάσισε τον χαρακτηρισμό του 3ου Νηπιαγωγείου Πύργου και του 1ου Δημοτικού Σχολείου Πύργου ως Πειραματικών.

    Επειδή το Πειραματικό Σχολείο είναι σχολείο της Επιστήμης δεν νοείται να μη συνδεθεί με το Πανεπιστημιακό Τμήμα της πόλης μας, αυτό της Μουσειολογίας.

    Ο Δήμος Πύργου οφείλει να θέσει άμεσα το θέμα στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και να απαιτήσει την παραμονή του τμήματος.

    Από το 2014 αρθρογραφώ και αγωνίζομαι για την ίδρυση Πειραματικού Σχολείου στον Πύργο και αισθάνομαι περήφανος που τόσο οι προσωπικοί συνδικαλιστικοί αγώνες αλλά και της Παράταξης της Ανεξάρτητης Κίνησης Εκπαιδευτικών Πύργου δικαιώθηκαν.

    Η σημερινή απόφαση της Υπουργού Παιδείας είναι προς όφελος των μαθητών αλλά και της τοπικής κοινωνίας, θα αναβαθμίσει την εκπαίδευση στον Δήμο Πύργου αλλά και σε ολόκληρη την Ηλεία και θα συνδέσει τις Πανεπιστημιακές μας σχολές με την υπόλοιπη εκπαιδευτική κοινότητα" ανέφερε ο κ. Κατσίμπελης.

    Το μέλλον αρχίζει εδώ και τώρα…

  • Ηλεία: Ποια σχολεία μετατρέπονται σε πρότυπα - πειραματικά
    Ηλεία: Ποια σχολεία μετατρέπονται σε πρότυπα - πειραματικά

    Από το έτος 2021-2022 ο συνολικός αριθμός των Πειραματικών και Πρότυπων σχολείων θα είναι πλέον 112 - Πότε θα διεξαχθούν οι εξετάσεις για τα Πρότυπα και οι κληρώσεις για τα Πειραματικά

    Σύμφωνα με ενημέρωση του υπουργείου Παιδείας, στα 28 Πρότυπα και 34 Πειραματικά που ήδη λειτουργούσαν, από σήμερα προστίθενται άλλα 50 συνολικά νέα σχολεία που χαρακτηρίζονται ως Πειραματικά ή ως Πρότυπα, 41 και 9 αντίστοιχα. Ο συνολικός αριθμός των Πειραματικών και Πρότυπων σχολείων είναι πλέον 112.

    Στην Ηλεία σύμφωνα με τη σχετική απόφαση χαρακτηρίζονται ως Πειραματικά το 1ο Δημοτικό Σχολείο Πύργου και το 3ο Νηπιαγωγείο Πύργου.

    «Πιστοί στη δέσμευση και το όραμά μας για την ποιοτική αναβάθμιση της Παιδείας στη χώρα μας, ενισχύουμε το θεσμό των Πρότυπων και Πειραματικών σχολείων, επεκτείνουμε το δίκτυό τους και τη διασπορά τους σε όλη τη χώρα» αναφέρει το υπουργείο Παιδείας και παραθέτει τα εξής στοιχεία:

    Τα Πειραματικά και Πρότυπα σχολεία επεκτείνονται πλέον σε όλη τη χώρα. Έως σήμερα Πειραματικά σχολεία λειτουργούσαν σε 7 από τις 13, και Πρότυπα σε 5 από τις 13 Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης. Από το σχολικό έτος 2021-2022, και στις 13 Περιφερειακές Διευθύνσεις θα λειτουργούν Πειραματικά σχολεία, και στις 10 από τις 13 και Πρότυπα.

    «Δίνουμε τη δυνατότητα με αυτόν τον τρόπο σε μαθητές όλης της χώρας να συμμετέχουν στις εκπαιδευτικές αυτές δομές και στην εφαρμογή νέων προγραμμάτων σπουδών, διδακτικών εργαλείων και άλλου εκπαιδευτικού υλικού, διδακτικών μεθόδων, τρόπων διοίκησης και λειτουργίας της σχολικής μονάδας. Επιδιώχθηκε κατά το δυνατόν τα ΠΣ ή ΠΕΙΣ να αναπτυχθούν σε όλες τις βαθμίδες ως συνδεδεμένα σχολεία, καθώς και σε πόλεις όπου υπήρχαν Τμήματα Επιστημών και Αγωγής της Εκπαίδευσης, ώστε να συνδεθούν λειτουργικά με αυτά και να υπάρξει η δυνατότητα στενής παρακολούθησής τους» τονίζεται στην ανακοίνωση.

    Πότε θα διεξαχθούν οι κληρώσεις και οι εξετάσεις

    Η κλήρωση για τα Πειραματικά Σχολεία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 24 Ιουνίου και οι εξετάσεις για τα Πρότυπα τη Δευτέρα 28 Ιουνίου 2021.

    Τα Πρότυπα Σχολεία είναι σχολικές μονάδες της δευτεροβάθμιας δημόσιας εκπαίδευσης, οι οποίες στοχεύουν στην καλλιέργεια και τη διάχυση της ιδέας και των πρακτικών της αριστείας στο εκπαιδευτικό σύστημα, καθώς και στην ανάδειξη και ενθάρρυνση μαθητών με ταλέντα και ιδιαίτερες μαθησιακές δυνατότητες.

    Τα Πειραματικά Σχολεία είναι σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας δημόσιας εκπαίδευσης, οι οποίες στοχεύουν στην υποστήριξη του πειραματισμού και της πιλοτικής εφαρμογής εκπαιδευτικών καινοτομιών στο εκπαιδευτικό σύστημα, σε τυχαίο δείγμα του μαθητικού πληθυσμού ΠΕΙ.Σ. που εισάγεται σε αυτά με κλήρωση. Επιπλέον, επιδιώκεται η εξοικείωση των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών με τη διδασκαλία των επιμέρους γνωστικών αντικειμένων, σε συνεργασία με τμήματα και σχολές Α.Ε.Ι. και το Ι.Ε.Π..

    «Στόχος μας είναι τα Πρότυπα και τα Πειραματικά Σχολεία να συμβάλλουν στον καλύτερο εκπαιδευτικό σχεδιασμό και την πιλοτική εφαρμογή της εκπαιδευτικής πολιτικής, ώστε να καλλιεργηθούν και διαχυθούν οι βέλτιστες εκπαιδευτικές μέθοδοι, πρακτικές και εργαλεία σε ολόκληρο το εκπαιδευτικό σύστημα. Με τον τρόπο αυτό αναβαθμίζεται η ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης για κάθε μαθητή και μαθήτρια. Αναβαθμίζοντας τα σχολεία μας, δίνουμε νέα προοπτική στην εκπαίδευση και τους νέους και τις νέες της χώρας μας» καταλήγει η ανανοίνωση.

    Δείτε εδώ την απόφαση για τον χαρακτηρισμό των σχολείων σε Πρότυπα-Πειραματικά

    Πηγή: Alfavita.gr

  • Πύργος: Οξύνονται οι αντιδράσεις για τα πειραματικά σχολεία
    Πύργος: Οξύνονται οι αντιδράσεις για τα πειραματικά σχολεία

    Κόκκινο πανί αποτελεί για τους εκπαιδευτικούς η πρόταση μετατροπής τόσο του 1ουΓυμνασίου όσο και του 4ου Γενικού Λυκείου Πύργου σε πειραματικά σχολεία. Η πρόταση που κατατέθηκε από τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης πριν από κάποιες ημέρες προς το υπουργείο Παιδείας, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις καθώς όπως υποστηρίζουν σύσσωμοι οι εκπαιδευτικοί όχι μόνο δεν ρωτήθηκαν γι αυτή την εξέλιξη αλλά έλαβαν γνώση από τον Τύπο.

    Χθες πραγματοποιήθηκε κοινή συνέντευξη τύπου για το θέμα αυτό, κατά την διάρκεια της οποίας ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηλείας Τρύφωνας Αθανασόπουλος επεσήμανε ότι: «Οι σύλλογοι διδασκόντων του 1ου γυμνασίου Πύργου και του 4ου Λυκείου Πύργου είμαστε εδώ με στόχο να ενημερώσουμε τους πολίτες της Ηλείας και τους γονείς αλλά και τους εκπαιδευτικούς που δεν γνωρίζουν για την πρόταση όπου κανείς δεν ρωτήθηκε και έχει να κάνει με την μετατροπή των σχολεία σε πειραματικά. Η Ευρυδίκη Παπαδοπούλου θα μιλήσει εκ μέρους της ΕΛΜΕ θα μιλήσει ως εκπρόσωπος του συλλόγου δασκάλων και νηπιαγωγών Πύργου και περιχώρων και βέβαια και συνάδελφοι από το 1ο γυμνάσιο και το 4ο λύκειο αντίστοιχα».

    Ακολούθως η Ευρυδίκη Παυλόπουλου τόνισε ότι:«Βρισκόμαστε εδώ σήμερα στηρίζοντας το αίτημα και τον αγώνα των δύο σχολείων του πύργου του 1ου γυμνασίου και του 4ου Λυκείου για τη μετατροπή τους σε πειραματικά. Όπως είναι γνωστό το υπουργείο Παιδείας εν μέσω οικονομικής κρίσης και εγκλεισμού των σχολείων και τηλεκπαίδευσης, έχοντας αφήσει τα σχολεία στην τύχη τους, όπως και τους εκπαιδευτικούς αλλά και τους μαθητές, προχωρά στην γενίκευση των πειραματικών και των πρότυπων σχολείων παρουσιάζοντας αυτή την προσπάθεια ως μία προσπάθεια αναβάθμισης του εκπαιδευτικού συστήματος. Αυτό όμως δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα και με τις κοινωνικές ανάγκες που υπάρχουν σήμερα. Ο διευθυντής δευτεροβάθμιας είναι γνωστό ότι χωρίς να έχει ενημερώσει και χωρίς να έχει τη σύμφωνη γνώμη των δύο συλλόγου διδασκόντων προχώρησε και εισηγήθηκε τη μετατροπή των σχολείων σε πειραματικά. Αυτή την ενέργεια εμείς την έχουμε χαρακτηρίσει και αντισυναδελφική και αντιδημοκρατική και την έχουμε καταγγείλει ως ΕΛΜΕ. Εάν η ενέργεια αυτή πραγματοποιηθεί, τότε πράγματι στα δύο σχολεία καταργούνται οι οργανικές θέσεις των συναδέλφων. Μία διαδικασία που είναι ιδιαίτερα άδικη για τους ίδιους τους συναδέλφους και την ευθύνη για αυτό την έχει το ίδιο το υπουργείο Παιδείας και η διοίκηση.

    Παράλληλα θίγονται και συνάδελφοι που χρόνια περιμένουν να βελτιώσουν την οργανική τους θέση και από τώρα με την μείωση των οργανικών χάνουν αυτήν την ευκαιρία. Όσον αφορά τη χωροταξική κατανομή, δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα και κοινωνική αναστάτωση γιατί οι μαθητές που ανήκουν σε αυτή τη περιοχή και θα πήγαιναν σε αυτά τα σχολεία, τώρα δεν θα πάνε αλλά θα πάνε εκείνοι οι οποίοι θα κληρωθούν. Για εμάς για τον εκπαιδευτικό κόσμο η χωροταξική κατανομή είναι αυτή που δημιουργεί εισόδημα σχολεία στις γειτονιές για όλα τα παιδιά χωρίς εξαιρέσεις και όχι για λίγα παιδιά που μπορεί να φοιτήσουν σε ένα σχολείο λόγω τύχης. Δεν είμαστε σαν εκπαιδευτικοι κατά του πειραματισμούς και των νέων τεχνολογιών. Το αντίθετο. Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ταυτίζονται τα πειραματικά με τα πρότυπα και στην ουσία δεν διασφαλίζονται οι προϋποθέσεις εκείνες που τα πειραματικά σχολεία θα μπορούν πραγματικά να διασφαλίζουν μέσα από αντικειμενικά και επιστημονικά κριτήρια τις προϋποθέσεις εκείνες, που θα αναβαθμίσουν τη γνώση για όλη τη δημόσια εκπαίδευση. Για να συμβεί αυτό, θα έπρεπε τα πειραματικά να λειτουργήσουν με τυχαίο δείγμα μαθητών και εκπαιδευτικών, το οποίο να είναι και αντιπροσωπευτικό ταυτόχρονα του μέσου όρου των εκπαιδευτικών και των μαθητών της χώρας. Από τη στιγμή που δεν εξασφαλίζονται αυτά, καταλαβαίνουμε ότι ο στόχος δεν είναι η ουσιαστική αναβάθμιση της εκπαίδευσης αλλά να δημιουργηθούν άνισα κατηγοριοποιημένα ταξικά σχολεία, τα σχολεία Ελίτ αλλά και τα σχολεία για τη μάζα. Εμείς ως κλάδος είμαστε απέναντι σε μία τέτοια διαδικασία και θέλουμε μία δημόσια εκπαίδευση καθολική και δωρεάν ποιοτική για όλα τα παιδιά χωρίς εξαίρεση. Υποστηρίζουμε τα εργασιακά δικαιώματα των συναδέλφων τα οποία σήμερα θίγονται και αντιστεκόμαστε και αντιστρατεύομαστε σε οποιονδήποτε πάει απέναντι σε αυτές τις επιλογές μας. Απαιτούμε αυτή τη στιγμή να εισακουστεί το αίτημα των σχολείων».

    Από την πλευρά της η αντιπρόεδρος του συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Παναγιώτα Πάτση ανέφερε πως «Είμαστε εδώ γιατί θέλουμε να συμπαρασταθούμε στους συνάδελφος του 1ου γυμνασίου και 4ου Λυκείου Πύργου που έχουν προταθεί να γίνουν πειραματικά σχολεία από τον διευθυντή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και αγωνιούν για το μέλλον τους καθώς δεν γνωρίζουν τι θα γίνει οι οργανικές τους θέσεις. Γνωρίζουμε επίσης ότι η επιλογή των μαθητών θα γίνεται με κλήρωση συνεπώς καταργούνται τα γεωγραφικά όρια των σχολικών μονάδων. Τι θα γίνει λοιπόν με τα παιδιά που έρχονται από το 5ο και το 6ο δημοτικό σχολείο και στη συνέχεια θα φοιτούσαν στο 1ο Γυμνάσιο Πύργου; Υπάρχει δυνατότητα να καλυφθούν από όμορες σχολικές μονάδες; Αυτό δεν θα επιφέρει αρνητικές συνέπειες στον οικογενειακό προγραμματισμό, καθώς θα οδηγήσει πολλά παιδιά τα οποία μπορεί να διαμένουν δίπλα σε αυτό το σχολείο να αναγκαστούν να πάνε σ’ένα που βρίσκεται πιο μακριά ή ακόμα και πιο μακριά εαν δεν υπάρχει δυνατότητα να απορροφηθούν από όμορα σχολεία; Επίσης θέλω να πω ότι στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ποια σχολεία έχουν προταθεί από τον διευθυντή πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης κ. Κλάδη να γίνουν πειραματικά στο νομό μας. Από δημοσιεύματα έχουμε πληροφορηθεί ότι έχουν προταθεί τέσσερις σχολικές μονάδες, όμως παρά τις επίμονες προσπάθειες μας δεν έχουμε επίσημα ενημερωθεί. Γνωρίζουμε όμως με βεβαιότητα ότι από κανένα σχολείο δεν έχει κατατεθεί αίτηση ούτε υπάρχει θετική εισήγηση του συλλόγου διδασκόντων. Άρα δεν γνωρίζουμε ποιο είναι το σκεπτικό πίσω από την πρόταση αυτή. Δεν γνωρίζουμε καθώς δεν υπάρχει ενημέρωση. Είναι απαράδεκτη η τακτική να παρακάμπτεται η γνώμη του συλλόγου διδασκόντων με μία απόφαση που επιφέρει αλλαγές στη δομή και στο περιεχόμενο των σχολικών μονάδων που μετατρέπονται σε πειραματικά σχολεία. Σαν εκπαιδευτικός κλάδος είμαστε υπέρ των πειραματικών σχολείων από παιδαγωγική σκοπιά εφόσον αυτά εντάσσονται σε ένα πλαίσιο που θα έχει να κάνει με την έρευνα τον πειρασμό, τις νέες προσεγγίσεις. Το ότι δεν υπάρχει όμως νομικό πλαίσιο και ο τρόπος με τον οποίο το χειρίζονται οι διοικήσεις με μονομερείς αποφάσεις, όπως αποφασίζουμε και διατάζουμε, οδηγούν σε δυσλειτουργίες εις βάρος των μαθητών όσο και των εκπαιδευτικών» τόνισε η κα Παυλοπούλου.

    Στη συνέχεια η καθηγήτρια Χριστίνα Αθανασακοπούλου από το 4 ΓΕΛ Πύργου αναφερόμενη στην απώλεια της οργανικής θέσης των εκπαιδευτικών επεσήμανε πως «...πραγματικά ανατρέπει όχι μόνο τα εργασιακά μας δεδομένα αλλά την ίδια μας τη ζωή. Υπάρχουν άνθρωποι στο σχολείο μου, που στον εργασιακό τους βίο έχουν περιπλανηθεί σε όλο σε όλη την Ελλάδα έως ότου αποκτήσουν την οργανική τους θέση. Άνθρωποι οι οποίοι έχουν διανύσει το μεγαλύτερο μέρος της σταδιοδρομίας τους και σε μερικά χρόνια συνταξιοδοτούνται. Ξαφνικά βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την απώλεια της οργανικής μας θέσης με μία μεταχείριση τελείως άδικη που είναι βασισμένη σε μία αυθαίρετη επιλογή. Κάποιοι εκατοντάδες εκπαιδευτικοί σε όλη την Ελλάδα, χάνουν την οργανική τους θέση και αναγκάζονται να αρχίσουν και πάλι τον πλανήτα βιο δεδομένο ότι οι οργανικές θέσεις έχουν μειωθεί πολύ και είναι δύσκολο έως αδύνατο να βρούμε οργανική θέση στην περιοχή την οποία ζούμε. Για όλους αυτούς τους λόγους, θεωρούμε ότι είναι παράλογος ο νόμος αυτός που από τη μία στιγμή στην άλλη καταργεί τις θέσεις μας και μας ωθεί να αρχίσουμε κοντά στο τέλος του σταδιοδρομίας μας να ψάχνουμε και πάλι για κάποια θέση. Πιστεύουμε ότι εάν δεχτούμε αυτή την καταπάτηση των εργασιακών μας δικαιωμάτων, πολύ σύντομα αυτή η καταπάτηση θα επεκταθεί και σε άλλα δικαιώματα θίγοντας και τους υπόλοιπους συναδέλφους. Δηλώνουμε ότι μέχρι το τέλος θα παλέψουμε για να μην περάσει αυτός ο νόμος για να μην χάσουμε τις οργανικές μας θέσεις».

    Από την πλευρά της η Μάγδα Αργυροπούλου εκπαιδευτικός αγγλικής από το 1ο Γυμνάσιο αναφέρθηκε στα λάθος μηνύματα τα οποία όπως χαρακτηριστικά τόνισε περνούν στην κοινωνία κάτι τέτοιες πρακτικές. «Δηλαδή δίνοντας ωραίους τίτλους στα σχολεία αναβαθμίζουμε ποιοτικά την κοινωνία; Τι κάνουμε δηλαδή; τι θέλουμε; Να κάνουμε να τους άριστους πιο άριστους μαθητές; Βλέπω και ακούω ότι περνάει στην τοπική κοινωνία να πει ότι είναι ένα θετικό μέτρο και είναι για καλό μας. Το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι η αριστεία; Για εμάς που δίνουμε καθημερινά τον αγώνα μας μέσα στην τάξη και ακούμε και βλέπουμε την αγωνία και αισθανόμαστε αυτές τις δυσκολίες που έχουν τα παιδιά μας σημαντικό είναι να έχουν τα παιδιά όλα τη χαρά της ενεργούς συμμετοχής. Δεν είναι δυνατό να μιλάμε για ποιοτική εκπαίδευση όταν τα παιδιά δεν είναι ενθουσιασμένα. Θεωρώ ότι μας έχουν αφήσει μόνους μας. Για ποια ποιοτική αναβάθμιση μιλάμε; Μήπως το κλειδί είναι η επιμόρφωση στους καθηγητές; Μήπως ο θεσμός των σχολικών συμβούλων καταργήθηκε και μήπως τελικά θα έπρεπε να επανάλθει ο θεσμός των σχολικών συμβούλων; Να κλείσω με το ότι το 1ο Γυμνάσιο είχε ζητήσει επειδή είναι ένα μεγάλο σχολείο ΟΥΚ ολίγες φορές να έχει ένα τμήμα ένταξης. Σε αυτό που πρέπει να επικεντρωθούμε είναι οι δυσκολίες οι μαθησιακές. Αντί για ένα τμήμα ένταξης, τι πιο απλό, μας έφεραν απλά έναν ωραίο τίτλο που δεν έχει κανένα ουσιαστικό αντίκρισμα για εμάς που θέλουμε να είμαστε μάχιμοι και ουσιαστικοί εκπαιδευτικοί. Θέλω να καταλήξω στο ότι στο δημόσιο σχολείο πρέπει να παρέχει ισότιμα το μορφωτικό αγαθό σε όλα τα παιδιά. Δεν θέλουμε παιδιά πού να μην αισθάνονται την χαρά ότι συμμετέχουμε στην τάξη και ότι απολαμβάνουν τις γνώσεις και την αναγνώριση δεν θέλουμε. Κλείνοντας να πω ότι επειδή έχουμε κάνει προγράμματα erasmus και είχαμε πάει σε σχολείο της Φιλανδίας με 400 παιδιά αντίστοιχο με το 1ο Γυμνάσιο είχε τέσσερα τμήματα ένταξης αυτό τα λέει όλα. Κάτι παραπάνω ξέρουν αυτοί που σχεδιάζουν την εκπαιδευτική πολιτική στη Φιλανδία έχουμε χάσει την ουσία».

    Η Βασιλική Καράγιωργα μέλος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του 3ο Γυμνασίου Πύργου, ακολούθως συμπλήρωσε ότι: «Ως μέλος του συλλόγου, συμφωνούμε με τους συναδέλφους των συλλόγων του 5ου και του 6ου Δημοτικού με την τοποθέτηση ότι τα πειραματικά σχολεία που διαμορφώνονται, μέσα στην πρακτική της ανανέωσης της δημόσιας Παιδείας δεν μας βρίσκει σύμφωνους στο εξής βασικό σημείο. Πρώτα από όλα δημιουργείται μία κατηγοριοποίηση των μαθητών, γεγονός που δεν εκφράζει αυτήν καθεαυτή την δημόσια εκπαίδευση. Ταυτόχρονα συμφωνούμε να υπάρχει αναβάθμισή της όχι όμως με αυτό τον τρόπο. Περισσότερο διαμορφώνεται μία λογική βιτρίνας, παρά η ουσία. Θα περιμέναμε να γίνουν ουσιαστικά έργα με ανανέωση και καινοτόμα προγράμματα στα δημόσια σχολεία. Για δημόσια σχολεία για όλα τα παιδιά που αυτό είναι το άγχος και η αγωνία όλων των γονέων. Διαφωνούμε με τη λογική που χωρίζει τα παιδιά μας σε ανώτερα και κατώτερα, σε παιδιά που με μία κλήρωση θα οδηγηθούν να είναι παιδιά ενός πειραματικού λυκείου ή γυμνασίου του νομού και ταυτόχρονα διαμορφώνεται έτσι αυτό που λέμε σχολεία δύο ταχυτήτων. Θα περιμένουμε από το υπουργείο να σκύψει πάνω στη δημόσια εκπαίδευση να δώσει ουσιαστικές λύσεις εκεί που πραγματικά πονάει η δημόσια παιδεία».

    Τέλος ο Λάζαρος Ασμής κοινωνιολόγος από το 1ο γυμνάσιο Πύργου έκανε λόγο για μισές αλήθειες σε όσα λέγονται, σημειώνοντας ότι: «Εγώ θα ήθελα να πω γι’ αυτά τα πράγματα τα οποία λέγονται και γράφονται τον τελευταίο καιρό σε αυτούς που υποστηρίζουν αυτά τα πειραματικά σχολεία. Δηλαδή αυτούς που τα προτείνουν. Γιατί λέγοντας μισές αλήθειες, σκιαγραφούν μεγάλα ψέματα όσον αφορά τις οργανικές θέσεις που χάνονται και όσον αφορά το σχολείο της γειτονιάς που χάνεται για πολλά παιδιά από την πόλη. Εμείς είπαμε ότι δεν είμαστε εναντίον των πειραματικών, περιγράψαμε πως θα θέλαμε τα πειραματικά, επίσης θέλουμε να καταγγείλουμε την τακτική να διεγείρουν τον κοινωνικό αυτοματισμό λέγοντας ότι αυτά τα σχολεία φέρνουν την ανάπτυξη. Να μας πουν όμως πως την φέρνουν την ανάπτυξή; Επίσης θέλω να πω ότι εμείς ποτέ δεν είπαμε ότι τα σχολεία μας ανήκουν. Ότι είναι ιδιοκτησία μας, όπως θέλουν να μας προσάψουν όλοι οι πρόθυμοι του κοινωνικού αυτοματισμού. Εμείς απλά είπαμε ότι δεν θα δεχτούμε κανένα σχολείο μας να μεταλλαχθεί για να κάνουν καριέρες κάποια στελέχη της εκπαίδευσης».

  • ΕΛΜΕ Ηλείας και Σύλλογος Διδασκόντων: Αντιδράσεις για τα Πειραματικά Σχολεία
    ΕΛΜΕ Ηλείας και Σύλλογος Διδασκόντων: Αντιδράσεις για τα Πειραματικά Σχολεία

    Ο χαρακτηρισμός του 1ου Γυμνασίου και του 4ου ΓΕΛ Πύργου σε Πειραματικά Σχολεία, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των Συλλόγων Διδασκόντων, έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων σε εκπαιδευτικούς αλλά και γονείς. Για τον λόγο αυτό χθες οι εκπαιδευτικοί από τα δυο σχολεία με την συμμετοχή της ΕΛΜΕ Ηλείας, στο πλαίσιο της Πανελλαδικής Ημέρας Δράσης, που έχει προκηρύξει η ΟΛΜΕ, πραγματοποιήσαν διαμαρτυρία έξω από το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, στην οποία στεγάζονται τα γραφεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

    Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηλείας Τρύφωνας Αθανασόπουλος, έκανε λόγο για έλλειψη σοβαρού προγραμματισμού, απαραίτητου έτσι ώστε να στεφθεί με επιτυχία ένα τέτοιο εγχείρημα, ενώ επεσήμανε και την αγωνία που βιώνουν οι γονείς των μαθητών των δημοτικών, των οποίων το 1ο Γυμνάσιο αποτελεί σχολείο υποδοχής.

    «Συμμετέχουμε σήμερα στην Πανελλαδική Ημέρα Δράσης, που έχει προκηρύξει η ΟΛΜΕ και στόχος της είναι να σεβαστεί το υπουργείο τις αποφάσεις των συλλόγων διδασκόντων των πειραματικών σχολείων. Θα επιδιώξουν να έχουν συνάντηση σήμερα με την υπουργό. Ο σκοπός είναι να σεβαστούν τις αποφάσεις του συλλόγου διδασκόντων. Δεν μπορείς να κάνεις πειραματικά σχολεία, χωρίς σοβαρό προγραμματισμό, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των συναδέλφων που δουλεύουν στα σχολεία που έχουν προταθεί. Εμείς συμπαραστεκόμαστε στην προσπάθεια που κάνουν οι συνάδελφοι, είμαστε δίπλα τους, όπως παίρνουμε υπόψη και την αγωνία των παιδιών, των γονιών τους, που βρίσκονται στα δημοτικά που είναι δίπλα όπως για παράδειγμα στο 1ο Γυμνάσιο που είναι σχολείο υποδοχής κάποιων δημοτικών. Αναστατώνει γενικότερα αυτή η απόφαση την πόλη και την παιδαγωγική διαδικασία κι εμείς στην προσπάθειά μας να συμπαρασταθούμε στους συναδέλφους, προσπαθούμε να ενημερώσουμε και την κοινωνία».

    Από την πλευρά του ο κοινωνιολόγος του 4ου ΓΕΛ Πύργου Κωνσταντίνος Λύγκας συμπλήρωσε ότι: «Συμμετέχουμε σε αυτήν την κινητοποίηση, στην πραγματικότητα όχι επειδή αντιδρούμε στην ίδρυση πειραματικών σχολείων αλλά χρησιμοποιεί το υπουργείο ένα καθηγητικό δυναμικό που βρίσκεται στην πραγματικότητα στην Δύση της καριέρας του και δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτό το επίπεδο που απαιτεί ένα πειραματικό σχολείο, στο πλάι ενός πανεπιστημίου. Αφενός στην περιοχή μας, δεν έχουμε πανεπιστήμιο, αφετέρου και οι εκπαιδευτικοί δεν έχουν κάνει κανένα σεμινάριο, καμιά επιμόρφωση ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν σε αυτά τα καθήκοντα. Επιπλέον τα παιδιά θα διαιρεθούν σε δύο κατηγορίες επειδή, θα διαιρεθούν τα σχολεία σε δύο κατηγορίες. Δηλαδή θα υπάρχει το καλό υποτίθεται πειραματικό, υπό αμφιβολία βεβαίως με αυτό το προσωπικό και αφετέρου θα υπάρχουν τα κατώτερα σχολεία τα οποία αντίστοιχα δεν θα είναι στο επίπεδο των πειραματικών σχολείων».

    Για αντιδημοκρατικότητα κατηγόρησε στη συνέχεια τόσο το αρμόδιο υπουργείο, όσο και τον διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, η εκπαιδευτικός Μαρία Κουτσούκου από το 1ο Γυμνάσιο Πύργου, αφού όπως τόνισε αποφάσισαν «χωρίς εμάς για εμάς». «Για άλλη μία φορά βρισκόμαστε σήμερα εδώ να δηλώσουμε σε όλη την κοινωνία του Πύργου και ιδιαίτερα στο διευθυντή δευτεροβάθμιας, που αποφάσισε χωρίς εμάς για εμάς να προτείνει ερήμην μας το σχολείο μας για πειραματικό. Αυτό δείχνει την αντιδημοκρατικότητα και του διευθυντή δευτεροβάθμιας αλλά και του υπουργείου που θα έπρεπε να έχει συζητήσει μαζί μας, να έχει γίνει μία διαβούλευση και από κει και μετά αν οι καθηγητές που βρίσκονται στο 1ο Γυμνάσιο συμφωνούσαν, να πράξει ανάλογα» επεσήμανε η κα Κουτσούκου η οποία ανέφερε επίσης ότι για αυτή την εξέλιξη, έλαβαν γνώση μόνο από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

    «Η απάντησή μας είναι κάθετη, διότι μας προσβάλλει και κατά δεύτερον βρισκόμαστε με ένα σωρό άλλα προβλήματα που δεν έχουμε από την κυβέρνηση καμία στήριξη, με το δικό μας ίντερνετ δουλεύουμε, με τα δικά μας λάπτοπ, με την αγωνία μας καθημερινά να βγάλουμε πέρα το μάθημα, μας έρχεται και από πάνω μία αντιδημοκρατική σφαλιάρα και προσπαθούμε να σταθούμε στα πόδια μας. Πέρα όμως από το ότι εμείς ξαφνικά βρισκόμαστε στον αέρα χάνοντας τις οργανικές μας θέσεις, Η ωμή πραγματικότητα είναι αυτή, άσχετα κι αν θέλουν να μας λένε ότι εντάξει, θα είστε υπεράριθμοι και θα πάρετε άλλες θέσεις, εμείς γνωρίζουμε πολύ καλά ποιο θα είναι το μέλλον. Στην πραγματικότητα θέλουν να ξεκινήσουν από εκεί το χτύπημα της οργανικότητας και της μόνιμης θέσης εργασίας γιατί αν σκεφτούμε, σε όλη την Ελλάδα ότι έχουν προταθεί δύο σχολεία τουλάχιστον σε κάθε πρωτεύουσα, άρα αυτόματα χάνονται πάρα πολλές οργανικές.

    Το δεύτερο που θέλουμε να πούμε και στο οποίο διαφωνούμε, είναι η χωροταξική ζώνη που θα καλύπτει το σχολείο μας. Με την κλήρωση που υποτίθεται διασφαλίζει μία δημοκρατικότητα, μπορεί να βρεθεί παιδί που βρίσκεται απέναντι από το σχολείο να μην μπορεί να πάει στο 1ο Γυμνάσιο αλλά θα πρέπει να πάει σε άλλο σχολείο που θα το ορίσει μετά η χωροταξική ζώνη. Οι γονείς είναι αναστατωμένοι και ήδη το μεγαλύτερο σχολείο, στο 6ο Δημοτικό που τροφοδοτεί το 1ο Γυμνάσιο, μετά από συνέλευση των γονέων υπάρχει αρνητική απάντηση, να μην χαρακτηριστεί πειραματικό, και προτιμούν να μείνει το σχολείο της γειτονιάς τους. Θέλουν να μας παρουσιάσουν ότι το πειραματικό είναι αυτό, ενώ εμείς με τα επιστημονικά μας κριτήρια ξέρουμε ότι το πειραματικό συνδέεται με τα πανεπιστήμια, συνδέεται με πειραματισμούς σε μεθόδους διδακτικές.

    Τα πειραματικά ταυτίζονται σε όλα τα υπόλοιπα με τα πρότυπα, που στα πρότυπα υπάρχει ο ανταγωνισμός τόσο των μαθητών με τις μεθόδους που ακολουθούνται όσο και των εκπαιδευτικών. Επομένως στην πραγματικότητα οδηγούμαστε στα σχολεία που θίγεται το παιδαγωγικό πνεύμα και η αλληλεγγύη των μαθητών και θα έχουμε ανταγωνιστικά σχολεία, πράγμα για το οποίο διαφωνούμε κάθετα και έχουμε πάρει αρνητική απόφαση στην εξωτερική αξιολόγηση της σχολικής μονάδας.Ζητάμε από τον διευθυντή δευτεροβάθμιας να αναιρέσει την απόφαση του για το δικό μας σχολείο γιατί ως εκπαιδευτικοί έχουμε διαφορετική αντίληψη, για το τι σχολείο θέλουμε. Θέλουμε αναβαθμισμένα ποιοτικά σχολεία για όλα τα παιδιά του Πύργου και η κάθε γειτονιά να έχει το δικό της σχολείο» τόνισε χαρακτηριστικά η κα Κουτσούκου.

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch