Τετάρτη, 17 Νοεμβρίου 2021 09:02

Εστίαση στην Ηλεία: Συντριπτική η συμμετοχή στην πανελλαδική απεργία

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Θετική ήταν η αποτίμηση των επαγγελματιών της εστίασης στην Ηλεία, μετά τη χθεσινή συντριπτική συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση του κλάδου. Μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού ήταν οι περιπτώσεις που δεν έκλεισαν καταστήματα, όμως σε κάθε περίπτωση η κινητοποίηση χαρακτηρίστηκε απόλυτα επιτυχημένη.

Τα μέλη του Σωματείου Εστίασης και Συναφών Επαγγελμάτων “Διόνυσος” Πύργου, ήταν παρόντα και στην πρωινή μεγάλη συγκέντρωση και πορεία μαζί με τους εμπόρους, αλλά και στην δεύτερη συγκέντρωση που έγινε το απόγευμα έξω από το δημαρχείο Πύργου.

Ο γραμματέας του Σωματείου Θανάσης Μπούκλης μιλώντας στο ilialive.gr για τη μεγάλη αυτή κινητοποίηση τόνισε ότι “… στα 30 χρόνια ενεργά που έχω πορεία στον χώρο της εστίασης, αυτό που έγινε σήμερα δεν έχει ξαναγίνει ποτέ. Είναι η πρώτη φορά που έκλεισε η εστίαση, ο εμπορικός σύλλογος και όλα τα μαγαζιά. Ήταν πανηλειακή η κινητοποίηση σε όλα τα επίπεδα και γι’ αυτό είμαστε πάρα πολύ ευχαριστημένοι γιατί δείξαμε δείγμα γραφής, ότι αυτά που ζητάμε δεν είναι γιατί είμαστε αχάριστοι αλλά ζητάμε πράγματα που δικαιούμαστε και αξίζουμε. Ο κλάδος μας είναι ο μόνος κλάδος που δεν είχε ούτε το καλοκαίρι κάποιο κρούσμα. Αυτό δείχνει ότι ακολουθούμε πιστά τα υγιειονομικά πρωτόκολλα”…

estiasi nixt 2

Ο κ. Μπούκλης συνέχισε λέγοντας πως “… γι’ αυτό δεν μπορούμε να κάνουμε όλες τις δουλειές. Να είμαστε και στον έλεγχο στο κατάστημά μας, μία οικογενειακή επιχείρηση, να είμαστε και στην παραγγελία και στο σερβίρισμα και παντού. Το δεύτερο και πιο σημαντικό είναι ότι εμείς ζητήσαμε κάποια εργαλεία που που δώσαμε στην κυβέρνηση να τα χρησιμοποιήσει και να μας βοηθήσει. Τώρα μας λέει να δουλέψουμε με το 60% των εμβολιασμένων. Που ουσιαστικά είναι πολύ λιγότεροι όμως, γιατί όσοι έχουν εμβολιαστεί είναι σε ηλικία 70 ετών και πάνω κάτι που δεν είναι πελατολόγιό μας. Όποτε μας λένε να δουλέψουμε με το 60 – 65 %. Ας μας βοηθήσουν λοιπόν στο υπόλοιπο 40. Ας μας βοηθήσουν να πάρουμε ένα άτομο να υπάρχει στην είσοδο να ελέγχει. Ας μας βοηθήσουν με το χαμηλότερο ασφάλιστρο έτσι ώστε να πάρουμε άλλο ένα άτομο στη δουλειά μας, να μη διώξουμε κανέναν και η επιχείρηση να είναι βιώσιμη. Να χαμηλώσουν το Φ.Π.Α. που αυτό δεν θα είναι καλό μόνο για μας αλλά θα είναι καλό για όλη την αλυσίδα των καταστημάτων. Αυτό που τονίζουμε τώρα όλοι μας, είναι ότι θέλουμε να είμαστε όλοι μαζί ενωμένοι. Δεν θέλουμε να λείπει κανείς” τόνισε.

estiasi nixt 3

Στην αποτίμηση της κινητοποίηση του σωματείου ο κ. Μπούκλης είπε ότι “… αυτή τη στιγμή η αγορά του Πύργου είναι χωρίς φώτα. Είναι Τρίτη και είναι σβηστά τα φώτα παντού. Είναι μία νεκρή πόλη. Αυτό σημαίνει ότι η δύναμη είμαστε εμείς. Επάνω που πήγαμε για το ψήφισμα, δεν ήταν κλειστά τα αυτιά, ακούστηκαν όλα τα αιτήματά μας, ήδη έχουμε πάνω από τα κεντρικά όργανα ότι αρχίζει και δουλεύει αυτό το πράγμα, δηλαδή αρχίζουν και δουλεύουν τα μέτρα μέσω του ψηφίσματος αλλά για να μην επαναπαυτούμε έχουμε ήδη την δεύτερη κίνηση έτοιμη, έτσι ώστε και μετά από αυτό που έγινε, γιατί κάποιοι μπορεί να μην περίμεναν να γίνει αυτό που έγινε πανελλαδικά, βλέποντας λοιπόν αυτό έχουμε ήδη την δεύτερη κίνηση έτσι ώστε αν δεν υπάρξουν ουσιαστικά μέτρα θα προχωρήσουμε. Θεωρώ ότι θα δικαιωθούμε και η δικαίωση θα είναι ουσιαστικά για όλους” κατέληξε ο γραμματέας του σωματείου.

Μέλος του σωματείου ο Νίκος Μπουλούτας μίλησε για αυτή την πανελλαδική κινητοποίηση. “Τα τελευταία μέτρα που όρισε η κυβέρνηση, τα οποία είναι αντίθετα σε εμάς, δεν θέλουμε να κάνουμε τον τροχονόμο, να ελέγχουμε τους πελάτες μας, θέλουμε να μπαίνουν ελεύθερα να ψωνίζουν, γιατί τους έχουμε ανάγκη. Διαφωνούμε με αυτή την αστυνόμευση. Δεν ζητάμε χρήματα, δεν είμαστε επαίτες, θέλουμε να μας αφήσουν να δουλέψουμε. Σήμερα δείχνουμε ειρηνικά και όμορφα την αντίδρασή μας σε όλα τα μέτρα και κυρίως τα τελευταία που έχει ορίσει η κυβέρνηση και να δείξουμε και στους συνανθρώπους μας ότι υπάρχει ουσιαστικό πρόβλημα. Αυτό φαίνεται από την συμμετοχή όλων των επαγγελματιών”…

estiasi nixt 4

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 17 Νοεμβρίου 2021 15:34

Σχετικά Άρθρα

  • Πύργος: Πανεκπαιδευτική κινητοποίηση στις 23 Οκτωβρίου - Έκκληση των εκπαιδευτικών σωματείων για δυναμική δυμμετοχή
    Πύργος: Πανεκπαιδευτική κινητοποίηση στις 23 Οκτωβρίου - Έκκληση των εκπαιδευτικών σωματείων για δυναμική δυμμετοχή

    Της Δήμητρα Βέλμαχου

    Ανοιχτό κάλεσμα στους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές, και τον λαό του Πύργου να συμμετάσχουν στην πανεκπαιδευτική κινητοποίηση που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου στην πλατεία Δικαστηρίων απηύθυναν τα μέλη της ΕΛΜΕ Ηλείας και της ΣΕΠΕ Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας κατά την διάρκεια της χθεσινής τους συνέντευξης Τύπου. Η κινητοποίηση εντάσσεται στο πλαίσιο της πανελλαδικής απεργίας εκπαιδευτικών που διεκδικούν καλύτερες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης, καθώς και τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης.

    Αιτήματα για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και εκπαίδευσης

    Η Στέλλα Αναστάσιου, πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηλείας, επεσήμανε ότι η κινητοποίηση αφορά τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί, λόγω των περικοπών στους μισθούς, της ακρίβειας και των υψηλών ενοικίων. Παράλληλα, τόνισε ότι οι εκπαιδευτικοί διεκδικούν καλύτερους όρους μόρφωσης για τους μαθητές τους, οι οποίοι πλήττονται από τις μαζικές συγχωνεύσεις τμημάτων, τις ελλείψεις προσωπικού και τις ελλιπείς υποδομές των σχολείων.

    Η κ. Αναστάσιου υπογράμμισε επίσης ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να κατηγοριοποιήσει τα σχολεία, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές μέσα από διαδικασίες αξιολόγησης που υπονομεύουν τη συνοχή και την ισότητα στο δημόσιο σχολείο. «Δεν θα αφήσουμε την κυβέρνηση να μας κάνει μαθήματα για τη δημοκρατία και τον πολιτισμό», ανέφερε χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας ότι οι εκπαιδευτικοί στέκονται στο πλευρό των λαών που αγωνίζονται για την ειρήνη και τη δικαιοσύνη, ενάντια στους πολέμους και τις ανισότητες.

    Καταγγελίες για αυταρχισμό και εκπαιδευτική υποβάθμιση

    Η Δήμητρα Καραμεσίνη, γενική γραμματέας της ΣΕΠΕ Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας, αναφέρθηκε στις αυταρχικές πολιτικές που, όπως υποστήριξε, στοχεύουν στη διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης και στην ενίσχυση ιδιωτικών συμφερόντων. «Δεν φοβόμαστε την αξιολόγηση», δήλωσε, επισημαίνοντας ότι οι εκπαιδευτικοί αξιολογούνται καθημερινά από τους μαθητές και τους γονείς τους, αλλά καταδικάζουν τις προσπάθειες κατηγοριοποίησης και απαξίωσης των σχολείων.

    Η κ. Καραμεσίνη περιέγραψε με δραματικούς τόνους την κατάσταση στην Πύργο, όπου συγχωνεύονται τμήματα και σχολεία με αποτέλεσμα να δημιουργούνται υπερφορτωμένες τάξεις, ακόμα και με μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες. Η έλλειψη προσωπικού, ιδιαίτερα στην παράλληλη στήριξη, υπογράμμισε πως δημιουργεί σημαντικά προβλήματα, ενώ η κατάσταση των σχολικών κτιρίων σημείωσε πως είναι επικίνδυνη για την ασφάλεια των μαθητών.

    Καταστολή και διώξεις εκπαιδευτικών

    Η Ευρυδίκη Παυλοπούλου, μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ Ηλείας, καταδίκασε τις διώξεις που αντιμετωπίζουν εκπαιδευτικοί σε όλη την Ελλάδα λόγω της συνδικαλιστικής τους δράσης. Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να φιμώσει τους εκπαιδευτικούς και να καταστείλει τις αντιδράσεις τους ενάντια στις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες, σύμφωνα με την ίδια, οδηγούν στην εκπαιδευτική οπισθοδρόμηση.

    Οι εκπαιδευτικοί της Ηλείας ζητούν από την κοινωνία να σταθεί στο πλευρό τους, υπερασπίζοντας το δικαίωμα σε ένα δημόσιο, δημοκρατικό και σύγχρονο σχολείο για όλους. Όπως τονίζουν, η μάχη αυτή δεν αφορά μόνο τους εκπαιδευτικούς, αλλά όλους όσοι πιστεύουν στη δημόσια εκπαίδευση ως δικαίωμα και ως κοινό αγαθό.

  • Πύργος: Στην Π.Ε. Ηλείας με τα τρακτέρ τους οι αγρότες – “Δεν εγκαταλείπουμε”
    Πύργος: Στην Π.Ε. Ηλείας με τα τρακτέρ τους οι αγρότες – “Δεν εγκαταλείπουμε”

    Της Δήμητρας Βέλμαχου

    Αποφασισμένοι να το φτάσουν μέχρι το τέλος εμφανίζονται οι αγρότες της Ηλείας όπου χθες πραγματοποίησαν πορεία και παράσταση διαμαρτυρίας στο Διοικητήριο της Π.Ε Ηλείας στον Πύργο αφού πρώτα με τα τρακτέρ και τα αγροτικά τους μηχανήματα κινήθηκαν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

    Το “ραντεβού” είχε δοθεί νωρίτερα στον κόμβο της Αγίου Γεωργίου, όπου όλοι μαζί συντόνισαν τον αγώνα τους και αποφάσισαν ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις τους.

    Κατά την άφιξή τους στην Π.Ε Ηλείας, είχαν την δυνατότητα να συναντηθούν και να συνομιλήσουν με τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Ανδρέα Φίλια, όπου αντιπροσωπία των αγροτών του εξέθεσε τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλοι όσοι ασχολούνται με το πρωτογενή τομέα στο νομό, για την επίλυση των οποίων έχουν οδηγηθεί στους δρόμους και στις συνεχείς κινητοποιήσεις.

    Ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ Θανάσης Βομπίρης αρχικά έκανε σαφές ότι άοκνα οι αγρότες θα συνεχίζουν να βρίσκονται στα μπλόκα και να αγωνίζονται για την επιβίωσή τους, τονίζοντας ότι αυτή η στάση αποτελεί και μια απάντηση στην κυβέρνηση η οποία άφησε αιχμές πως οι αγρότες θα κουραστούν και θα εγκαταλείψουν.

    OASI PE 2

    «Είμαστε πάλι εδώ και συνεχίζουμε, δεν έχουμε φύγει από τα μπλόκα όπως βιάστηκαν κάποιοι να πούνε. Είμαστε εδώ σε απάντηση στην κυβέρνηση που λέει ότι θα κουραστούμε και θα φύγουμε και συνεχίζουμε τον αγώνα επιβίωσης. Διεκδικούμε όλα αυτά που θα μας κρατήσουν στα χωράφια μας, τα αιτήματα που έχουμε όλοι μαζί με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων. Συντονισμένα όλοι μαζί, βγαίνουμε λόγω και της Συνόδου των υπουργών της Ε.Ε.

    Απαιτούμε να αναθεωρηθεί η νέα ΚΑΠ. Απαιτούμε μείωση του κόστους παραγωγής, αφορολόγητο πετρέλαιο και όχι ψίχουλα όπως έταξε η κυβέρνηση , ρεύμα φτηνό για τους αγροκτηνοτρόφους, αναπλήρωση του εισοδήματος για τις ζημιές που πάθαμε την χρονιά που πέρασε αλλά και να σταματήσουν οι ελληνοποιήσεις στα αμνοερίφια, στο μέλι και σε όλα τα προϊόντα φυτικής προέλευσης. Να υπάρχει σχετικός έλεγχος από το κράτος γι αυτό το λόγο. Και μέτρα για την σταφίδα. Έχουν ξεκινήσει από ότι είδαμε στο Κορακοχώρι να ισοπεδώνουν ότι έμεινε από την περιουσία των σταφιδοκαλλιεργητών και να τα κάνουν φωτοβολταϊκά. Εμείς είμαστε εδώ όλο αυτό το διάστημα και θα παραμείνουμε. Εμείς αποφασίζουμε πότε θα φύγουμε από τον δρόμο, χωρίς όμως να σημαίνει ότι αναστέλλονται οι διεκδικήσεις μας. Συνεχίζουμε και καλούμε όλο το λαό την Τετάρτη στις 28/2 στην Πανελλαδική Πανεργατική Απεργία. Κι εμείς θα είμαστε εκεί πάντα παρόντες".

    OASI PE 3

    Από την πλευρά του, ο κ. Φίλιας αμέσως μετά την συνάντηση με τους αγρότες σε δήλωσή του επεσήμανε ότι:

    OASI PE 7

    "Δεχθήκαμε αντιπροσωπεία του αγροτικού κόσμου, ο οποίος συνεχίζει τον αγώνα, εδώ στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας όπως κάνουμε κάθε φορά και ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό που υπάρχει μια γενικότερη κινητοποίηση όχι μόνο την χώρα μας αλλά σε όλη την Ευρώπη. Οι αγρότες εξακολουθούν να θεωρούν ότι πολλά από τα αιτήματά τους παραμένουν ανικανοποίητα. Στην συνάντηση με τους αγρότες εγώ ο ίδιος είχα υποσχεθεί προσωπικά και ο κ. Κοροβέσης ότι για ζητήματα που αφορούν κυρίως την κεντρική κυβέρνηση αλλά και της Ε.Ε και την σχετική νομοθεσία, η παρέμβαση η δικιά μας θα είναι ουσιαστική και ταχεία και αυτό έγινε. Μια εβδομάδα μετά μεταφέραμε τα αιτήματα, σε συνάντηση που είχαμε με τον κ. Αυγενάκη, εγώ και ο ίδιος ο Περιφερειάρχης. Από εκεί και πέρα δήλωσα για μια ακόμη φορά ότι εξακολουθούμε να στηρίζουμε τον δίκαιο αγώνα τους, θα υπάρχει και σχετική συνεδρίαση στο Περιφερειακό Συμβούλιο η οποία είχε προγραμματιστεί για την προηγούμενη εβδομάδα αλλά εξαιτίας του ταξιδιού του περιφερειάρχη στην Κίνα μετατοπίστηκε για λίγες ημέρες αργότερα".

    «Πιστεύουμε ότι ο δίκαιος αγώνας των αγροτών σε ένα μεγάλο μέρος θα ικανοποιηθεί»

    Αισιόδοξος πως ένα μεγάλο μέρος των αιτημάτων των αγροτών θα ικανοποιηθεί εμφανίστηκε στη συνέχεια ο κ. Φίλιας τονίζοντας ότι πρόκειται για ζητήματα που αφορούν την επιβίωσή τους, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε τόσο στο θέμα της έλλειψης των εργατών γης όσο και στους δικαιούχους για τα σχέδια βελτίωσης. "Στον βαθμό που μπορούμε για ζητήματα που αφορούν την Περιφέρεια είμαστε εδώ.

    Η Π.Δ.Ε στην ουσία ορίζει κατόπιν επικοινωνίας και διαβούλευσης με τους εργαζόμενους το πλήθος των εργατών γης που ζητούνται κάθε χρόνο. Από κει και πέρα η όλη διαδικασία αφορά την αποκεντρωμένη Διοίκηση. Στον βαθμό που μπορούμε να επηρεάσουμε και να βοηθήσουμε σε αυτό το κομμάτι είμαστε διαθέσιμοι.

    Μόλις πριν λίγες εβδομάδες ολοκληρώθηκαν τα αποτελέσματα των δικαιούχων για τα σχέδια βελτίωσης. Εκεί είχαμε στους 230 δικαιούχους υπήρξαν όμως και άλλοι που δεν ήταν δικαιούχοι αλλά είχαν τις προϋποθέσεις. Αυτό συμβαίνει γιατί τα χρήματα που έχουμε στην διάθεσή μας είναι συγκεκριμένα. Στην παρέμβαση που κάναμε στον κ. Αυγενάκη ζητήσαμε και αύξηση του αρχικού ποσού που έχουμε να διαθέσουμε έτσι ώστε να ενσωματώσουμε περισσότερούς ή όλους τους δικαιούχους. Ευελπιστούμε ότι τελικά θα έχουμε αύξηση του πόσου" ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φίλιας.

    Δείτε το video από την πορεία των αγροτών

    OASI PE 4

    OASI PE 5

    OASI PE 6

  • Ηλεία: Αναβρασμός με κύμα κινητοποιήσεων – Μετά τους αγρότες διαμαρτυρία από τους συνταξιούχους για την υγεία
    Ηλεία: Αναβρασμός με κύμα κινητοποιήσεων – Μετά τους αγρότες διαμαρτυρία από τους συνταξιούχους για την υγεία

    Της Δήμητρας Βέλμαχου

    Διεκδικώντας το αυτονόητο, την δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους, οι συνταξιούχοι της Ηλείας, Σωματεία και Συνδικάτα έχοντας στο πλευρό τους πλήθος κόσμου, με πανό και συνθήματα, πραγματοποίησαν χθες το πρωί κινητοποίηση έξω από τη Νοσηλευτική Μονάδα Αμαλιάδας.

    Μέσα στον γενικότερο αναβρασμό που επικρατεί στην χώρα, οι φωνές διαμαρτυρίας πληθαίνουν ολοένα και περισσότερο, με τους συνταξιούχους να κινητοποιούνται και πάλι με βασικότερα αιτήματα, καλύτερες και πιο δίκαιες συνθήκες στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, στελέχωση των Νοσοκομείων του νομού, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και επαναφορά των συντάξεων στην προ κρίσης επόχη.

    Τον αγώνα των συνταξιούχων στήριξαν χθες και εκπρόσωποι της ΟΑΣΗ, της ΟΓΕ Πύργου, του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κάστρου και Περιφέρειας, της «Νέας Αριστεράς» Ήλιδας αλλά και οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αμαλιάδας, Καρδαμά και Πηνείας.

    Κατά την διάρκεια της κεντρικής ομιλίας που είχε αναλάβει ο γραμματέας του Σωματείου Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Ηλείας – Αμαλιάδας Γιώργος Καραπάνος, έγινε σαφές ότι ο αγώνας γίνεται προκειμένου να βελτιωθούν τα “κακώς κείμενα” στον τομέα της υγείας και όλοι οι πολίτες να μπορούν να έχουν δωρεάν δημόσια υγεία. Σημείωσε επίσης ότι τα προβλήματα της υγείας και της ακρίβειας είναι εκρηκτικά, γεγονός που έχει οδηγήσει τους πολίτες σε διαρκείς αγώνες.

    Ακολούθησαν σύντομες τοποθετήσεις από τον πρόεδρο των Συνταξιούχων ΙΚΑ Πύργου Χρήστο Τσαγκάρη, τον εκπρόσωπο του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Αμαλιάδας Αθανάσιο Φωτόπουλο, την πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κάστρου και Περιφέρειας και Αντιπρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Αμαλιάδας Ζωή Τσάση, τον πρόεδρος της ΟΑΣΗ Θανάση Βομπίρη που άφησε για λίγο τα μπλόκα για να συμπαρασταθεί στον αγώνα των συνταξιούχων, της προέδρου της ΟΓΕ Σία Ξενοστάθη και του περιφερειακού συμβούλου - αντιπροέδρου του Σωματείου Πολιτικών Συνταξιούχων Αμαλιάδας Άγγελου Κολόσακα.

    Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με την κατάθεση ψηφίσματος το οποίο ανέφερε αναλυτικά τις διεκδικήσεις, στη Διοικήτρια της Νοσηλευτικής Μονάδας Αμαλιάδας Μαρία Μπαχού από εκπροσώπους των συνταξιουχικών σωματείων ΙΚΑ Πύργου, ΟΑΕΕ Ηλείας-Αμαλιάδας, ΙΚΑ Αμαλιάδας και Συνδέσμου Συνταξιούχων Πολιτικών Υπαλλήλων Αμαλιάδας.

    suntaksiouxoi nosokomeio 2

    suntaksiouxoi nosokomeio 3

    suntaksiouxoi nosokomeio 4

  • Γαστούνη: Νέο μπλόκο από τους αγρότες του Κάμπου - Ανεβάζουν στροφές στο μέτωπο των κινητοποιήσεων
    Γαστούνη: Νέο μπλόκο από τους αγρότες του Κάμπου - Ανεβάζουν στροφές στο μέτωπο των κινητοποιήσεων

    Στον αποκλεισμό της Ε.Ο. Πατρών - Πύργου με τρακτέρ προχώρησαν οι αγρότες του Κάμπου το μεσημέρι της Τρίτης. Ήδη από προχθές, αγρότες από την περιοχή της Γαστούνης είχαν μετακινήσει τα τρακτέρ τους στον πρώτο κόμβο εισόδου της πόλης μετά τα Σαβάλια προς Πάτρα.

    Λίγο μετά τις δώδεκα το μεσημέρι της Τρίτης, προχώρησαν σε ολιγόωρο συμβολικό αποκλεισμό και η Τροχαία πραγματοποίησε εκτροπή της κυκλοφορίας μέσω της Γαστούνης, προς Πάτρα και Πύργο. Οι αγρότες δηλώνουν αποφασισμένοι να μην το βάλουν κάτω και να συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις όχι απλά για να ακουστεί η φωνή τους, αλλά για να δικαιωθούν τα αιτήματά τους που αφορούν κατά βάση το υψηλό κόστος παραγωγής.

    Νεαρός αγρότης ο Θανάσης Δρογγίτης, μόλις 23 ετών, καλλιεργεί με τον αδερφό του ντομάτα, καρπούζια και έχουμε και ελιές. “Κάνουμε μεγάλη καλλιέργεια μαζί με τον αδελφό μου. Πρόσφατα κάναμε και τα χαρτιά μας για νέους αγρότες και μας απέρριψαν με την δικαιολογία ότι δεν είμαστε αγρότες. Που εμείς μέσα σε ένα χρόνο έχουμε κάνει επενδύσεις πάνω από 300.000 ευρώ για την καλλιέργεια της ντομάτας, χρήματα με τα οποία έχουμε χρεωθεί εγώ και ο αδελφός μου. Συν κάποιες οφειλές σε νερά κτλπ, δεν μας βοηθάει κανείς και γι αυτό είμαστε σήμερα εδώ μήπως και ακουστεί η φωνή μας”.

    bloko gastouni 2

    Ο αγρότης Φώτης Γαβριλόπουλος από την πλευρά του τόνισε ότι “… έχουμε κατέβει εδώ όλοι μαζί και κάνουμε μια προσπάθεια μήπως καταφέρουμε και κάνουμε ένα βήμα μπροστά. Διότι είμαστε οριακά να εγκαταλείψουμε τις καλλιέργειες και ότι κάνει ο καθένα εδώ. Είτε ασχολείται με την παραγωγή είτε με την κτηνοτροφία. Αν δεν μας βοηθήσουν να κάνουμε ένα βήμα στο θέμα της ενέργειας, σε τόσα άλλα προβλήματα όπως και στις συντάξεις του αγρότη. Αυτή την στιγμή ο αγρότης πεινάει. Έχει 350€ σύνταξη. Ένας καρδιοπαθής θέλει 100€ μόνο για τα φάρμακά του. Πώς θα ζήσει με 200€; Είναι πολλές οι ανοιχτές πληγές. Δεν αντέχουμε άλλο. Μας ισοπέδωσαν. Εξαντλήθηκε η υπομονή μας…”.

    Ο αγρότης Άρης Δρίζαλης μίλησε για τα βασικά αιτήματα των αγροτών. “Τα προβλήματά μας είναι το πετρέλαιο, η ενέργεια, το συνταξιοδοτικό, τα λιπάσματα, τα φυτοφάρμακα. Κάνουμε έναν αγώνα και ζητάμε από την κυβέρνηση να μας βοηθήσει”.

    Ο αγρότης από το Βαρθολομιό Γιώργος Γεωργιόπουλος ανέφερε μιλώντας στο ilialive.gr ότι “… πάλι τα ίδια θέματα, για τα οποία παλεύουμε τουλάχιστον 5 δεκαετίες με διαφορετικές κυβερνήσεις.
    Όχι μόνο δεν έχει λυθεί τίποτα αλλά τα πράγματα χαλάνε ακόμα περισσότερο. Οι αγρότες εγκαταλείπουν πλέον τα χωράφια τα οποία μένουν στους αλλοδαπούς.
    Τελειώνει η γενιά η δικιά μας και η αγροτική παραγωγή τελειώνει και αυτή. Δεν ασχολείται κανείς με τα προβλήματα των αγροτών. Ερχόμαστε σήμερα και μιλάμε για φτηνό ρεύμα. Ενώ θα έπρεπε η κυβέρνηση να έχει μεριμνήσει και κάθε αγρότης να έχει ένα φωτοβολταικό να λυθεί το πρόβλημα. Σε όλη την Ευρώπη οι αγρότες παίρνουν το πετρέλαιο όπως και οι αλιείς στην χώρα μας. Σε μας γιατί; Η δική μας η δουλειά είναι τουλάχιστον 18ωρο. Τα θέματα είναι σοβαρά και πρέπει να το κοιτάξουν. Ο αγρότης δεν πουλάει σήμερα. Προϊόντα που η Αθήνα τα αγοράζει ακριβά ο αγρότης εδώ τα φρεζάρει…”

    Τέλος ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Γαστούνης Γιάννης Καράμπελας, δήλωσε τη στήριξή του στον αγώνα των αγροτών. “Είμαστε στο πλευρό των αγροτών, είμαστε δίπλα τους στα προβλήματα που έχουν. Ως δήμος θα είμαστε μαζί τους και θα στηρίξουμε όπως μπορούμε τα δίκαια αιτήματά τους”.

    bloko gastouni 3

  • Ηλεία: Με πούλμαν για το σύνταγμα αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού
    Ηλεία: Με πούλμαν για το σύνταγμα αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού

    Το δρόμο για την Αθήνα και την πλατεία Συντάγματος, πήραν οι αγρότες της Ηλείας το πρωί της Τρίτης. Περίπου στις έντεκα ξεκίνησαν με λεωφορεία για την πρωτεύουσα προκειμένου να εκπροσωπήσουν τους συναδέλφους τους από την Ηλεία στη μεγάλη κινητοποίηση αγροτών και κτηνοτρόφων στο κέντρο της Αθήνας το απόγευμα.

    Με χαμόγελο και αισιοδοξία, αναχώρησαν για να μεταφέρουν το μήνυμα του πρωτογενούς τομέα στην Κυβέρνηση...

    agrotes poulman 2 2

    agrotes poulman 3 2

    agrotes poulman 4 2

  • Μπλόκο των αγροτών στη Γαστούνη - Απέκλεισαν την Πατρών - Πύργου
    Μπλόκο των αγροτών στη Γαστούνη - Απέκλεισαν την Πατρών - Πύργου

    Στον αποκλεισμό της Ε.Ο. Πατρών Πύργου με τρακτέρ προχώρησαν οι αγρότες του Κάμπου. Από χθες ήδη αγρότες από την περιοχή της Γαστούνης είχαν μετακινήσει τα τρκατέρ τους στον πρώτο κόμβο εισόδο της πόλης μετά τα Σαβάλια προς Πάτρα.

    Σήμερα προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό και η Τροχαία πραγματοποιεί εκτροπή της κυκλοφορίας μέσω της Γαστούνης.

    Περισσότερα σε νεότερη ανάρτηση...

    bloko gastouni 2

    bloko gastouni 3

  • Λεχαινά: Σε μπλόκο και οι αγρότες του Κάμπου (photos & video)
    Λεχαινά: Σε μπλόκο και οι αγρότες του Κάμπου

    Μετά την παράταξη των τρακτέρ στην διασταύρωση Λεχαινών από την περασμένη Παρασκευή, οι αγρότες του Κάμπου, προχώρησαν σήμερα σε συμβολικό αποκλεισμό της Ε.Ο. Πατρών - Πύργου στο συγκεκριμένο σημείο. Αγρότες και αγρότισσες συγκεντρώθηκαν για να διατρανώσουν τα αιτήματα του αγροτικού κλάδου που αφορούν όλη την Ελλάδα.

    Lexaina mploko19 3

    Το μέλος της συντονιστικής επιτροπής των αγροτών Νίκος Μαρινόπουλος σε δήλωσή του στο ilialive.gr τόνισε ότι “…. έχουμε βγει στους δρόμους για το πετρέλαιο όπως ξέρουν όλοι, για την ακρίβεια, για τα φυτοφάρμακα, για την σύνταξη για τους ηλικιωμένους ανθρώπους, για την μητέρα μου που παίρνει 320 €. Ποιος θα ζήσει με αυτά τα χρήματα; Έχουμε κινητοποιηθεί για όλα αυτά τα πράγματα που συμβαίνουν και συνεχίζουμε δυναμικά. Θα ανέβουμε όλοι μαζί στην Αθήνα, προσπαθούμε για κάτι καλύτερο και πιστεύω ότι θα το κερδίσουμε. Η συνέχεια θα τα δείξει όλα”.

    Lexaina mploko19 6

    Ο Σάκης Σμέρος αγρότης από το Βαρθολομιό, ανέφερε ότι “… τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι πάρα πολύ μεγάλα και δεν είμαι σίγουρος και αν οι βορειοελλαδίτες συνάδελφοι τα έχουν βάλει όλα. Ακούω για την ενέργεια, το πετρέλαιο αλλά δεν έχω ακούσει για τα εισοδήματα, καθώς φέτος πουλήσαμε το καλαμπόκι 10 λεπτά λιγότερα από πέρυσι. Έχουμε προβλήματα με τους εργάτες γης. Έχουμε προβλήματα με την διάθεση των προϊόντων, καθώς δεν έχουμε παραγωγή σχεδόν καμία. Η περιοχή που βρισκόμαστε εδώ, είναι κατεξοχήν περιοχή που παράγει πατάτες και καρπούζι. 180.000 τόνους έφεραν πέρυσι το 2023 από αιγυπτιακές πατάτες.30.000 τόνους λεμόνια από την Ολλανδία. Με τους δασμούς τι γίνεται; Με τα γεωργικά φάρμακα; Εμείς κάνουμε πιστοποίηση στα προϊόντα μας πάνω από 10 χρόνια. Με κόστος το οποίο δεν το λαμβάνουμε. Τα προβλήματα αυτή τη στιγμή στον δρόμο δεν μπορούμε να τα περιγράψουμε…. Είναι πολλά…”.

    Lexaina mploko19 7

    Η αγρότισσα Καλλιόπη Ψυχογιού από την πλευρά της είπε ότι “… τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι πολλά. Η ζωή έχει γίνει πάρα πολύ δύσκολη, δεν έχουμε χρήματα. Το εισόδημα είναι πενιχρό, οι επιδοτήσεις έχουν κοπεί, το πετρέλαιο είναι πολύ ακριβό για μας που είμαστε άνθρωποι του μεροκάματου. Οι εφοπλιστές από την άλλη και οι αλιείς έχουν πετρέλαιο χωρίς δασμούς. Γι’αυτό είμαστε όλοι στα μπλόκα…”.

    Lexaina mploko19 2

    Τέλος ο αγρότης Βασίλης Βεσκούκης δήλωσε ότι “… κάνουμε μία συμβολική κατάληψη για τα αιτήματά μας, που είναι το πετρέλαιο, η ενέργεια, οι επιδοτήσεις και τόσα άλλα. Αύριο ετοιμαζόμαστε με λεωφορεία να ανέβουμε στην Αθήνα προκειμένου να βρούμε το δίκιο μας”…

    Δείτε video:

    Δείτε φωτογραφίες:

    Lexaina mploko19 4

    Lexaina mploko19 5

    Lexaina mploko19 8

    Lexaina mploko19 9

  • Ηλεία: Δεν κάνουν πίσω αγρότες και κτηνοτρόφοι - Μέχρις εσχάτων η μάχη για τη δικαίωση (photos & video)
    Ηλεία: Δεν κάνουν πίσω αγρότες και κτηνοτρόφοι - Μέχρις εσχάτων η μάχη για τη δικαίωση (photos & video)

    Του Γιάννη Σπυρούνη

    Ο πρωτογενής τομέας αποτελεί τη βάση για την ανάπτυξη της οικονομίας. Αν δεν παράξουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι βασικοί κρίκοι της αλυσίδας της οικονομίας δεν θα υπάρξουν. Η κρίση στον πρωτογενή τομέα δεν είναι κάτι που αφορά μόνο την Ηλεία ή την Ελλάδα. Οι εξελίξεις δείχνουν πως πανευρωπαϊκά τα ίδια ζητήματα βγάζουν στους δρόμους τα τρακτέρ, ενώ ανάλογα προβλήματα υπάρχουν στις περισσότερες περιοχές του κόσμου…

    Οι αγρότες της Ηλείας με την κινητοποίηση που πραγματοποίησαν χθες το μεσημέρι έδειξαν ξεκάθαρα τις προθέσεις τους… Ανυποχώρητοι μέχρι τελικής δικαίωσης… Από το μπλόκο του κόμβου Αγ. Γεωργίου, μπήκαν στο κέντρο της πόλης του Πύργου, μπλοκάροντας τις οδούς Γερμανού και Ερμού. Από την πρώτη στιγμή ενημέρωσαν ότι προορισμός τους είναι η κεντρική πλατεία του Πύργου, όμως η Αστυνομία κινητοποιήθηκε για να τους παρεμποδίσει.

    Ενδεικτικό όμως της αποφασιστικότητας των αγροτών και των κτηνοτρόφων ήταν πως κινήθηκαν για να απομακρύνουν έως και σηκωτό, ένα συμβατικό περιπολικό της Αστυνομίας για να περάσουν στον πεζόδρομο της 28ης Οκτωβρίου.

    Τελικά μετά νέες διαβουλεύσεις, το περιπολικό μετακινήθηκε από τους αστυνομικούς όπως και άλλα οχήματα της ΕΛ.ΑΣ. και έφτασαν στην κεντρική πλατεία έξω από το Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο, για να ολοκληρώσουν τη διαμαρτυρία τους.

    Εκεί πέταξαν αγροτικά προϊόντα και γάλα και μίλησαν μέσω του πρώην προέδρου της ΟΑΣΗ Χρήστου Γιαννόπουλου, για όσα ταλανίζουν τα τελευταία χρόνια τον κλάδο και πλέον έχουν καταστήσει απαγορευτικό το κόστος παραγωγής…

    Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, Θανάσης Βομπίρης Είμαστε σήμερα εδώ συντονισμένοι με όλη την Ελλάδα να πιέσουμε την κυβέρνηση να σταματήσει τον εμπαιγμό, την αδιαλλαξία και τις υπεκφυγές. Είμαστε αποφασισμένοι, με μεγάλη δύναμη, θα διαδηλώσουμε και θα περιμένουμε μια απάντηση θετική. Πιστεύω ότι αν δε δοθεί η αναμενόμενη απάντηση στα αιτήματά μας, ο αγώνας θα συνεχιστεί ακόμα πιο δυναμικά. Δεν έχουμε άλλο δρόμο και αυτό πρέπει να το βάλουν καλά στο μυαλό τους ότι εμείς είμαστε εδώ και θα παραμείνουμε εδώ…

    Ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας Νίκος Βασιλόπουλος σε δηλώσεις του σημείωσε ότι “… εμαστε όλοι εδώ στον αγώνα. Ελπίζω κάτι να κερδίσουμε από τη σημερινή συνάντηση των αγροτών με τον πρωθυπουργό. Πιστεύω ότι σήμερα κάναμε μια πολύ καλή διαμαρτυρία, ειρηνική και με ασφάλεια. Δεν θέλουμε ούτε να εμποδίσουμε τον κόσμο, ούτε να κλείσουμε τα καταστήματα της πόλης. Αντιθέτως είναι όλοι συνάδελφοί μας και κατανοούμε τα προβλήματά τους. Ζητάμε όμως την συμπαράστασή τους, γιατί πιστεύουμε ότι ο αγώνας μας είναι δίκαιος. Επειδή ζούμε όλοι στο ίδιο «καζάνι» και επειδή ο νομός μας δυστυχώς είναι πολύ υποβαθμισμένος οικονομικά από την υπόλοιπη Ελλάδα, τους θέλουμε όλους δίπλα μας. Με τον αγώνα θα κερδίσουμε όλοι μαζί”.

    Ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας Νίκος Αγάλος, από την πλευρά του τόνισε ότι “… είναι συμβολική η παρουσία μας στην πλατεία του Πύργου. Θα εντείνουμε και θα κλιμακώσουμε τη στάση μας απέναντι στην κυβέρνηση που απ’ ότι φαίνεται μας κοροϊδεύει και δεν θέλει να δώσει λύσεις στα προβλήματά μας. η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Ο αγροτικός κόσμος έχει φτάσει σε μεγάλα Αδιέξοδα και παρά την κατάσταση η κυβέρνηση δεν δίνει άμεσα λύσεις”
    Αγρότης από την Αλφειούσα ο Αντώνης Δημόπουλος δεν έκρυψε την ανησυχία του για την έκβαση τόσο του αγροτικού κλάδου, αλλά και των κινητοποιήσεων. “Είμαι από μικρό παιδάκι στους αγώνες και τις κινητοποιήσεις για την αγροτιά. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια απογοήτευση σε ό,τι αφορά την συσπείρωση του κόσμου, προκειμένου να διεκδικήσουμε το δίκιο μας. Δεν ξέρω τι συμβαίνει… Είμαστε όλοι βολεμένοι; Έχουμε λύσει τα προβλήματά μας; Είναι απορίας άξιο και αυτό έχει προκαλέσει μεγάλη απογοήτευση σε όλους εμάς που αγωνιζόμαστε. Και δεν αγωνιζόμαστε μόνο για την πάρτη μας αλλά για όλο τον αγροτικό κόσμο της περιοχής. Ευελπιστώ αυτή τη φορά η κυβέρνηση να σκύψει στα προβλήματά μας, έστω να λύσει κάποια από αυτά. Φυσικά δεν είμαστε ζητιάνοι να μας δώσει επιδόματα και να μας κάνει …χάρες. Πιστεύω αυτή τη δεδομένη στιγμή επειδή όλη η Ελλάδα έχει συσπειρωθεί κάτι να γίνει προς το συμφέρον όλων μας”.

    Δείτε video:

    Δείτε φωτογραφίες:

    Agrotes Pirgos New 5

    Agrotes Pirgos New 6

    Agrotes Pirgos New 7

    Agrotes Pirgos New 8

    Agrotes Pirgos New 9

    Agrotes Pirgos New 10

    Agrotes Pirgos New 11

    Agrotes Pirgos New 12

    Agrotes Pirgos New 14

    Agrotes Pirgos New 15

    Agrotes Pirgos New 13

    Agrotes Pirgos New 16

    Agrotes Pirgos New 17

    Agrotes Pirgos New 18

    Agrotes Pirgos New 19

    Agrotes Pirgos New 20

    Agrotes Pirgos New 21

    Agrotes Pirgos New 22

    Agrotes Pirgos New 23

    Agrotes Pirgos New 24

    Agrotes Pirgos New 25

    Agrotes Pirgos New 26

    Agrotes Pirgos New 27

    Agrotes Pirgos New 28

    Agrotes Pirgos New 29

    Agrotes Pirgos New 30

    Agrotes Pirgos New 2

    Agrotes Pirgos New 3

    Agrotes Pirgos New 4

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch