Τετάρτη, 24 Αυγούστου 2022 07:32

Ηλεία: 15 χρόνια μετά τις φονικές πυρκαγιές παραμένουμε πληγωμένοι και ευάλωτοι…

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Του Γιάννη Σπυρούνη

Δεκαπέντε χρόνια από τη μέρα που ξέσπασαν οι φονικές πυρκαγιές του 2007 συμπληρώνονται σήμερα και ο τόπος μας, οι άνθρωποι του, παραμένουν πληγωμένοι από την μεγάλη καταστροφή και ευάλωτοι σε πιθανές επόμενες.

Δεκαπέντε χρόνια μετά και βλέπουμε πως ο κίνδυνος παραμένει για τον τόπο μας. Τότε σχολιάζαμε τι άλλο μένει να καεί και πέρα από αυτά που τότε γλίτωσαν βλέπουμε να ξανακαίγονται περιοχές που και τότε είχαν γνωρίσει η πύρινη λαίλαπα.

Πέρυσι η Αρχ. Ολυμπία, φέτος η Κρέστενα, του χρόνου ποιος ξέρει… Δεν γινόμαστε μάντεις κακών, αλλά τα χρόνια που ακολούθησαν μετά το 2007 αυτό μας δίδαξε.

Τότε ήταν οι φλόγες που κατέκαψαν 63 ψυχές, ολόκληρα χωριά, δάση, καλλιέργειες, ζώα… Σήμερα είναι οι φλόγες που με ευκολία ξεπηδούν ακόμα και μέσα σε μεγάλες πόλεις.

Το πάθημα δεν έδωσε τα μαθήματα που χρειαζόμαστε, τα βήματα κυρίως στην πρόληψη, μα και στην καταστολή μικρά.

Μετά το Μάτι - που ήταν τρανή απόδειξη του μαθήματος που δεν πήραμε - το σημαντικό είναι πως πλέον δίδεται μεγάλη βαρύτητα στο να γλιτώσουν οι άνθρωποι.

Οι άνθρωποι είναι αυτοί που θα κρατήσουν τον κόσμο ζωντανό, που θα μπορέσουν να ξαναχτίσουν ότι αφανίσει η φωτιά.

Δεκαπέντε χρόνια μετά οι μνήμες δεν σβήνουν…

Ούτε για εμάς που βρεθήκαμε στην πρώτη γραμμή να καταγράψουμε τον πύρινο όλεθρο.

Οι εικόνες των νεκρών, του θρήνου των συγγενών, των καμμένων χωριών, του μαύρου τοπίου, δυστυχώς είναι κάτι που κουβαλάμε και θα κουβαλάμε για πάντα μέσα μας…

Ο κίνδυνος της πυρκαγιάς πάντα θα υπάρχει, όμως προέχει να αλλάξουμε αποτελεσματικά τη λογική και τις πρακτικές αντιμετώπισης για να αποφύγουμε να θρηνήσουμε τους ανθρώπους μας, για να καταφέρουμε να κάνουμε βήματα μπροστά, για να αλλάξουμε τη μοίρα…

Υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν ακόμα. Να θωρακιστούν τα χωριά, να προστατευτούν τα δάση, να αλλάξει η φιλοσοφία και η νοοτροπία στην συμπεριφορά και την αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών.

Χρειάζεται σχεδιασμός, πολλή δουλειά, στοχευμένες δαπάνες και μια νέα προσέγγιση, για να νιώσουμε ασφαλείς απέναντι σε αυτή την απειλή...

Σήμερα οι επιμνημόσυνες δεήσεις

Δύο επιμνημόσυνες δεήσεις θα τελεστούν σήμερα στην περιοχή της Αρτέμιδας. Η πρώτη στις 9.30 το πρωί από το Πυροσβεστικό Σώμα για τους αδικοχαμένους πυροσβέστες και η δεύτερη στις 7 το απόγευμα για όλους όσοι χάθηκαν, στο ξωκλήσι της οικογένειας Παρασκευόπουλου και έπειτα στον κεντρικό δρόμο με τα εικονοστάσια.

foties zaxaro 1

foties zaxaro 2

foties zaxaro 5

foties zaxaro 6

foties zaxaro 7

foties zaxaro 8

foties zaxaro 10

foties zaxaro 11

foties zaxaro 12

foties zaxaro 15

foties zaxaro 31

foties zaxaro 13

foties zaxaro 38

foties zaxaro 32

foties zaxaro 36

foties zaxaro 37

foties zaxaro 39

foties zaxaro 16

foties zaxaro 17

foties zaxaro 18

foties zaxaro 19

foties zaxaro 20

foties zaxaro 21

foties zaxaro 22

foties zaxaro 23

foties zaxaro 24

foties zaxaro 25

foties zaxaro 26

foties zaxaro 27

foties zaxaro 28

foties zaxaro 29

foties zaxaro 30

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 24 Αυγούστου 2022 11:09

Σχετικά Άρθρα

  • Μητρόπουλος: Δεκαεπτά χρόνια από την πυρκαγιά που άλλαξε τη Ζαχάρω, την Ηλεία και την Ελλάδα
    Μητρόπουλος: Δεκαεπτά χρόνια από την πυρκαγιά που άλλαξε τη Ζαχάρω, την Ηλεία και την Ελλάδα

    Δεκαεπτά χρόνια από τις φονικές πυρκαγιές της Ζαχάρως και της Ηλείας συμπληρώνονται σήμερα και η Ηλεία τιμά τους αδικοχαμένους στις φλόγες ανθρώπους της.

    Το πρωί του Σαββάτου στις 9.30 θα τελεστεί η επιμνημόσυνη δέηση από το Πυροσβεστικό Σώμα για τους τρεις εποχικούς πυροσβέστες Ανδρέα Τζούμα, Γιάννη Δρακόπουλο και Θανάση Νιάρχο, που έπεσαν στο καθήκον στη "στροφή της Αρτέμιδας" μαζί με άλλους πολίτες.

    Το απόγευμα θα τελεστεί στις 7 και η επιμνημόσυνη δέηση από τους συγγενείς των θυμάτων - συνολικά - στο σημείο της τραγωδίας.

    Στο μήνυμά του για τη σημερινή ημέρα ο δήμαρχος Ζαχάρως Κώστας Μητρόπουλος αναφέρει τα εξής:

    "Στις 24 Αυγούστου συμπληρώνονται 17 χρόνια από την καταστροφική πυρκαγιά που έπληξε την περιοχή μας. Μια πυρκαγιά που οι συνέπειές της είναι αισθητές, ακόμα και σήμερα, στον τόπο μας.

    Το 2007 απετέλεσε μια τραγική περίοδο. Βιώσαμε τον σκληρό χαμό 63 ανθρώπων στον τόπο μας, 27 εκ των οποίων στη στροφή του δρόμου στην μαρτυρική Αρτέμιδα, όπου θα εγκλωβιστούν, θα τους φτάσουν οι φλόγες και θα βρουν τραγικό τέλος.
    63 συνάνθρωποι μας. Υπήρξαν συγγενείς, φίλοι, γνωστοί, συνεργάτες. Άφησαν πίσω τους οικογένειες σε απόγνωση, με αβάστακτο πόνο και πληγές που δεν θα κλείσουν ποτέ. Οι τραγικές αυτές απώλειες, καθώς και οι στιγμές που βιώσαμε, έχουν αποτυπωθεί τόσο βαθιά μέσα μας, που η θύμηση απλά και μόνο του 2007 μάς δημιουργεί συναισθήματα ανείπωτης θλίψης και στεναχώριας.

    Η πυρκαγιά του 2007 είναι μια ανοιχτή πληγή για τον τόπο μας. Οι επιπτώσεις της στην οικονομία της περιοχής οδήγησαν μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας, κυρίως νέων, στην αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής, μακριά από τον τόπο τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία, στην ευρύτερη περιοχή κάηκαν κατ’ εκτίμηση 60.000 ζώα, 4.000.000 ελαιόδεντρα έγιναν στάχτη, 1.500 σπίτια καταστράφηκαν και πάρα πολλοί συνάνθρωποί μας έμειναν άστεγοι.

    Ταυτόχρονα, επήλθαν συνέπειες και στο φυσικό περιβάλλον. Σύμφωνα με έρευνες Ελληνικών και ξένων Πανεπιστημίων, οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην περιοχή παρέμειναν αισθητές, αφού τόσο οι πλημμύρες όσο και οι κατολισθήσεις παρουσίασαν ραγδαία αύξηση.

    Διαπιστώθηκε ότι αποκλειστικά εξαιτίας της πυρκαγιάς του 2007, οι πλημμύρες εντάθηκαν κατά 3,3 φορές και οι κατολισθήσεις κατά 5,6 φορές.

    Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι συνεχίζουμε να υφιστάμεθα τις συνέπειες της πυρκαγιάς, σε όλους τους κοινωνικοοικονομικούς πυλώνες της περιοχής μας.

    Η 24η Αυγούστου είναι η επέτειος μιας βαθιάς απώλειας που συνεχίζεται σε όλους του τομείς. Μέσα σ’ αυτό το δύσκολο και, συναισθηματικά, βαρύ περιβάλλον που βιώνουμε, χρειάζεται να βρούμε τη δύναμη να προχωρήσουμε μπροστά.

    Να μετουσιώσουμε τη θλίψη και την οργή σε δημιουργία, ώστε να αγωνιστούμε και να προσφέρουμε το καλύτερο δυνατό στον τόπο μας. Το οφείλουμε σ’ αυτούς που τόσο άδικα χάθηκαν στις φλόγες. Το οφείλουμε στις νέες γενιές που ακολουθούν.

    Ας είναι αιωνία η μνήμη των συνανθρώπων μας κι ας βοηθήσουμε όλοι μαζί να σταθεί ξανά η περιοχή μας γερά στα πόδια της".

    Δείτε εικόνες από τις πυρκαγιές της 24ης 25ης και 26ης Αυγούστου, στη Ζαχάρω, τον Πύργο και την Ολυμπία...

    foties zaxaro 1

    foties zaxaro 2

    foties zaxaro 5

    foties zaxaro 6

    foties zaxaro 7

    foties zaxaro 8

    foties zaxaro 10

    foties zaxaro 11

    foties zaxaro 12

    foties zaxaro 15

    foties zaxaro 31

    foties zaxaro 13

    foties zaxaro 38

    foties zaxaro 32

    foties zaxaro 36

    foties zaxaro 37

    foties zaxaro 39

    foties zaxaro 16

    foties zaxaro 17

    foties zaxaro 18

    foties zaxaro 19

    foties zaxaro 20

    foties zaxaro 21

    foties zaxaro 22

    foties zaxaro 23

    foties zaxaro 24

    foties zaxaro 25

    foties zaxaro 26

    foties zaxaro 27

    foties zaxaro 28

    foties zaxaro 29

    foties zaxaro 30

  • Μήνυμα Δ. Αυγερινοπούλου για τα 16 χρόνια από τις πυρκαγιές του 2007 
    Μήνυμα Δ. Αυγερινοπούλου για τα 16 χρόνια από τις πυρκαγιές του 2007 

    «Σήμερα, δεκαέξι χρόνια μετά τις φονικές πυρκαγιές του 2007 στην Ηλεία, με σεβασμό τιμούμε την μνήμη των συμπολιτών μας και των πυροσβεστών που χάθηκαν στην άνιση μάχη με τις φλόγες, φλόγες που πλήγωσαν βαθιά τη ζωή και τη φύση.

    Δεκαέξι χρόνια μετά, οι πυρκαγιές στην Ηλεία εξακολουθούν να αποτελούν ορόσημο και να οδηγούν την μεγάλη εθνική προσπάθεια να βελτιωθούν οι συνθήκες τόσο στον τομέα της πρόληψης, που είναι και ο πιο σημαντικός, όσο και άμεσης απόκρισης και ουσιαστικής μέριμνας για την αποκατάσταση των φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών. Στόχοι που γίνονται όλο και πιο απαιτητικοί καθώς η κλιματική κρίση διαμορφώνει όλο και πιο απαιτητικές συνθήκες, με τις πυρκαγιές να παρουσιάζουν αυξημένη ένταση και συχνότητα.

    Ωστόσο, δεν θα πρέπει να παραγνωρίζουμε ότι η πυρκαγιά αποτελεί έναν κίνδυνο τις διαστάσεις του οποίου δεν μπορούμε να προβλέψουμε και, ως εκ τούτου, τονίζουμε για άλλη μια φορά την αναγκαιότητα για την ανάληψη συλλογικής δράσης.

    Η φύση είναι ό,τι πολυτιμότερο έχουμε, η πηγή της ζωής μας την οποία με κάθε τρόπο να την προστατεύσουμε».

    (Δελτίο Τύπου)

  • Ηλεία - Δεν ξεχνώ: Τελέστηκε το μνημόσυνο των πεσόντων πυροσβεστών στην Αρτέμιδα
    Ηλεία - Δεν ξεχνώ: Τελέστηκε το μνημόσυνο των πεσόντων πυροσβεστών στην Αρτέμιδα

    Σε κλίμα συγκίνησης τελέστηκε το πρωί της Πέμπτης στη μοιραία στροφή της Αρτέμιδας - στο σημείο "0" - η επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες πυροσβέστες που έχασαν τη ζωή τους το μεσημέρι της 24ης Αυγούστου 2007.

    16 χρόνια μετά η θυσία των εποχικών πυροσβεστών Ανδρέα Τζούμα, Γιάννη Δρακόπουλου και Θανάση Νιάρχου. μαζί με δεκάδες άλλους πολίτες, δεν μπορεί να ξεχαστεί

    Το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Κρεστένων όπου άνηκαν διοργάνωσε τη λιτή αυτή τελετή, όπου παρέστη άγημα πυροσβεστών της υπηρεσίας, ο διοικητής Π.Υ. Ηλείας Πύραρχος Βασίλης Σολδάτος, ο διοικητής της Π.Υ. Πύργου Αντιπύραρχος Γιώργος Κωνσταντακόπουλος, ο αναπληρωτής προϊστάμενος του Π.Κ. Κρεστένων Ανθυποπυραγός Κώστας Δρακόπουλος, ο δήμαρχος Ζαχάρως Κώστας Αλεξανδρόπουλος και ο υποψήφιος δήμαρχος Ζαχάρως, Τάσος Κάπος.

    Παρόντες όπως κάθε χρόνο με ένα πόνο βουβό, οι συγγενείς και οι φίλοι των αδικοχαμένων πυροσβεστών καθώς συγγενείς πολιτών που έχασαν τη ζωή τους στην ίδια ημέρα στο ίδιο σημείο.

    Να θυμίσουμε πως το απόγευμα στις 6.30, θα τελεστεί όπως πάντα σε κλειστό κύκλο το μνημόσυνο των θυμάτων της τραγωδίας από τους συγγενείς στο ίδιο σημείο.

    Mnimosino Puro 2

    Mnimosino Puro 3

    Mnimosino Puro 4

    Mnimosino Puro 5

    Mnimosino Puro 6

    Mnimosino Puro 7

    Mnimosino Puro 8

    Mnimosino Puro 9

    Mnimosino Puro 10

    Mnimosino Puro 11

    Mnimosino Puro 12

    Mnimosino Puro 13

  • Δήλωση του Δημάρχου Ζαχάρως με αφορμή τη συμπλήρωση δεκαέξι ετών από τις φονικές πυρκαγιές του 2007 στην Ηλεία
    Δήλωση του Δημάρχου Ζαχάρως με αφορμή τη συμπλήρωση δεκαέξι ετών από τις φονικές πυρκαγιές του 2007 στην Ηλεία

    Η 24η Αυγούστου αποτελεί ημέρα Μνήμης και Πένθους για τους συνανθρώπους μας που άδικα έχασαν τη ζωή τους κατά τις φονικές πυρκαγιές του 2007. Σαν σήμερα πριν δεκαέξι χρόνια στην Ηλεία και το δήμο Ζαχάρως συγκεκριμένα, ειδικά στο σημείο της στροφής προς Αρτέμιδα, γράφτηκε η πιο μαύρη σελίδα του καλοκαιριού. Η περιοχή μας υπέστη μια ολέθρια ανθρωπιστική, οικονομική και περιβαλλοντική καταστροφή, ενώ τα χρόνια που ακολούθησαν έως και σήμερα δείχνουν πως δεν διδαχτήκαμε από τα λάθη μας.

    Με ζωντανές τις μνήμες του 2007 και με ανεξέλεγκτες πυρκαγιές να πλήττουν αυτές τις μέρες τον Έβρο, τη Ροδόπη, την Αττική, τη Βοιωτία, την Εύβοια και άλλα μέτωπα της Ελλάδας, αφήνοντας πίσω τους μέχρι στιγμής 26 νεκρούς και περισσότερα από 400.000 στρέμματα καμένης γης, φέρνουμε στις σκέψεις μας τους 37 συνανθρώπους μας που βρήκαν το 2007 τραγικό θάνατο, τις οικίες και τα 400.000 στρέμματα δασικών και αγροτικών εκτάσεων που καταστράφηκαν ολοσχερώς.

    Όλοι συμπάσχουμε με σεβασμό στον πόνο και το πένθος των φίλων και των οικογενειών των θυμάτων. Η 24η Αυγούστου αποτελεί ημέρα μνήμης των συνανθρώπων μας. Ταυτόχρονα, όμως, πρέπει να αποτελεί και ημέρα υπενθύμισης των μέτρων που πρέπει να λάβει η πολιτεία ώστε να προλαμβάνει τέτοια τραγικά περιστατικά και να στηρίζει εμπράκτως τους δήμους που έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα και που μόνο με δικές τους δυνάμεις προσπαθούν να ανακάμψουν.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Αρτέμιδα: Τρισάγιο για τους αδικοχαμένους πυροσβέστες των φονικών πυρκαγιών του 2007
    Αρτέμιδα: Τρισάγιο για τους αδικοχαμένους πυροσβέστες των φονικών πυρκαγιών του 2007

    Γιάννης Δρακόπουλος, Θανάσης Νιάρχος, Ανδρέας Τζούμας. Οι αδικοχαμένοι εποχικοί πυροσβέστες, που βρέθηκαν στη μοιραία στροφή της Αρτέμιδας, το μεσημέρι της 24ης Αυγούστου 2007. Τρεις άνθρωποι που έπεσαν στο καθήκον, δίπλα σε άλλους πολίτες, που χάθηκαν όλοι μαζί μέσα στις φλόγες στη μεγαλύτερη σύγχρονη τραγωδία της Ηλείας και από τις μεγαλύτερες της Ελλάδας.

    Χθες το πρωί τελέστηκε τρισάγιο στη μνήμη τους, όπως γίνεται κάθε χρόνο από το 2007 τέτοια ημέρα.

    Στο σημείο βρέθηκαν πυροσβέστες του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Κρεστένων και της Π.Υ. Πύργου, που υπηρετούσαν μαζί τους, καθώς και επιτελείς του Πυροσβεστικού Σώματος. Ο Συντονιστής Επιχειρήσεων Πυροσβεστικού Σώματος Δυτ. Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ιονίου Υποστράτηγος Νίκος Ρουμελιώτης, ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτ. Ελλάδας Χριστόφορος Μπόκας, ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηλείας Γιώργος Κωνσταντακόπουλος, ο διοικητής της Π.Υ. Πύργου Νίκος Σμαρνάκης, ο διοικητής του Π.Κ. Κρεστένων Κώστας Δρακόπουλος και ο πρόεδρος της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Ηλείας Σωτήρης Παπαηλίου.

    Στεφάνια κατέθεσαν οι κ.κ. Ρουμελιώτης, Μπόκας, Παπαηλίου και ο εκπρόσωπος του Σωματέιου Πενταετών Πυροσβεστών κ. Ζιάτας.

    Παρόντες στην τελετή ήταν οι βουλευτές Ηλείας Διονύσης Καλαματιανός και Διονυσία Αυγερινοπούλου, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος, ο αντιδήμαρχος Ζαχάρως Φώτης Καλογερόπουλος κ.α.

    Η βουλευτής Ηλείας Διονυσία Αυγερινοπούλου που κατάγεται από τη Ζαχάρω μιλώντας με αφορμή την ημέρα μνήμης δήλωσε ότι “… 15 χρόνια μετά βρισκόμαστε σήμερα στο σημείο που το 2007 έγινε μία από τις σοβαρότερες φυσικές καταστροφές της Ελλάδας. Η φονικές εκείνες πυρκαγιές κόστισαν την ζωή σε δεκάδες συμπολίτες μας αλλά και υποβάθμισαν, κατέστρεψαν σημαντικό μέρος του φυσικού περιβάλλοντος. Η φύση και οι άνθρωποι, η κοινωνία προσπαθεί κατά τα τελευταία χρόνια να ανασυγκροτηθεί. Ξέρουν, ότι είναι δύσκολο, μετά από μία τέτοια καταστροφή στο φυσικό περιβάλλον αλλά και το κοινωνικό, το ανθρώπινο να καταφέρουν να αποκτήσουν πάλι το επίπεδο το οποίο είχαν πριν.

    Οι προσπάθειες της πολιτείας προς αυτό τον σκοπό από την πρώτη στιγμή από το 2007 ήταν πολύ σημαντικές, δόθηκαν πολύ σημαντικές αποζημιώσεις και ξεκίνησε μία συστηματική προσπάθεια αποκατάστασης της αγροτικής παραγωγής, των οικισμών και των δασών. Θέλω να εκφράσω για μία ακόμα φορά τις θερμές μου ευχαριστίες και στους δεκάδες δωρητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό που βοήθησαν σε αυτή την προσπάθεια. Από την πλευρά της πολιτείας και από την πλευρά της επιτροπής περιβάλλοντος της Βουλής στην οποία έχω την τύχη να προεδρεύω, κάνουμε συστηματικές προσπάθειες έτσι ώστε να βελτιώσουμε ουσιαστικά το σύστημα πρόληψης, αντιμετώπισης και αποκατάστασης στις δασικές πυρκαγιές. Έχουν γίνει σημαντικά βήματα, έχει επανδρωθεί το κράτος, έχουμε και γνώση πώς να αντιμετωπίσουμε αυτά τα ανθρωπογενή και φυσικά φαινόμενα, όμως θα πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια θωράκισης των περιοχών μας. Θα πρέπει να αποσοβήσουμε τον κίνδυνο να ξανά συμβεί στην περιοχή μας μία τέτοια καταστροφή. Και προς αυτό τον σκοπό χρειάζεται η συνδρομή όλων. Της πολιτείας, της τοπικής αυτοδιοίκησης, της κοινωνίας των πολιτών.

    Ο βουλευτής Ηλείας Διονύσης Καλαματιανός μιλώντας στους δημοσιογράφους τόνισε ότι “… βρισκόμαστε και φέτος εδώ 15 χρόνια μετά τις φονικές πυρκαγιές του 2007 που πήραν δεκάδες συνανθρώπους μας. Είμαστε εδώ για να τους τιμήσουμε και να δηλώσουμε ότι δεν τους ξεχνούμε και επίσης να δηλώσουμε με έμφαση ότι έχουμε χρέος να μην ξανά συμβούν τέτοια τραγικά γεγονότα. Έχουμε χρέος, να δώσουμε έμφαση στην πρόληψη, στην άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση των πυρκαγιών, να δώσουμε έμφαση στην αποκατάσταση και ανασυγκρότηση του τόπου μας, ώστε να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες που έχουμε ανάγκη για να μείνουν οι συνάνθρωποι μας και κυρίως οι νέοι μας στον τόπο τους και να συνεχίσουν να δημιουργούν και να παράγουν. Όλα αυτά τα δηλώνουμε στα θύματα των πυρκαγιών του 2007 και δηλώνουμε ότι είναι αιωνία τους η μνήμη και ότι δεν τους ξεχνάμε”.

    Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος, σε δήλωσή του ανέφερε ότι “… οι σκέψεις όλων αυτές τις ημέρες "επιστρέφουν" στο 2007, στους συνανθρώπους μας που χάθηκαν άδικα στις φονικές πυρκαγιές, και στο φυσικό περιβάλλον που πληγώθηκε ανεπανόρθωτα. Οι δοκιμασίες για τους συμπολίτες μας στις πληγείσες περιοχές δεν σταμάτησαν όταν οι φωτιές τέθηκαν υπό έλεγχο. Δεκαπέντε χρόνια μετά, τα δάση αναγεννήθηκαν, τα σπίτια ξαναχτίστηκαν, αλλά οι συνάνθρωποί μας που χάθηκαν δε θα ξεχαστούν πότε, όσα χρόνια κι αν περάσουν. Αυτή η πληγή θα παραμένει πάντα ανοιχτή και σε κάθε εκδήλωση πυρκαγιάς, σε όποιο μέρος της Ηλείας κι αν συμβαίνει, η σκέψη μας θα είναι εκεί”.

    Ο Συντονιστής Επιχειρήσεων Πυροσβεστικού Σώματος Δυτ. Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ιονίου Υποστράτηγος Νίκος Ρουμελιώτης, σε μια σύντομη τοποθέτηση του σημείωσε ότι “… συμπληρώνονται 15 χρόνια σήμερα από αυτή την ημέρα και η μνήμη μας είναι πάντα στους συναδέλφους που έπεσαν στο καθήκον. Είμαστε όλοι εδώ και ειδικά όσοι έζησαν τα γεγονότα αυτά από κοντά, δεν μπορούν να ξεχάσουν αυτή την ημέρα και στόχος μας, επιδίωξή μας και ευχή μας είναι να μην ξαναζήσουμε τέτοιες τραγικές στιγμές, ούτε για το πυροσβεστικό σώμα αλλά ούτε και για τους πολίτες αυτού του τόπου”.

    Ο πρόεδρος της ΕΥΠΣ Ηλείας Σωτήρης Παπαηλίου ανέφερε ότι “… συμπληρώνονται φέτος 15 χρόνια από την τραγωδία του 2007. Η οποία στοίχισε τη ζωή σε συνανθρώπους μας, κατέστρεψε και βαραίνει ακόμα τον τόπο μας. Δεν είμαι σίγουρος, ότι έχουμε πάρει τα μαθήματα μας ως κοινωνία, από αυτή την τραγωδία και από άλλες που ακολούθησαν. Κάθε καλοκαίρι, γίνεται ένας τιτάνιος αγώνας με τις πυρκαγιές, αγώνας ο όποιος δεν κερδίζεται πάντα. Πέρα από την ιερή υποχρέωση για την μνήμη και την τιμή στα θύματα τέτοιων καταστάσεων, έχουμε ιερό χρέος να προσπαθούμε συνεχώς όλοι μαζί, να προλαβαίνουμε αυτές τις καταστροφές. Έχουμε χρέος δηλαδή το μεγαλύτερο μέρος των δράσεων μας, να πηγαίνουν και να επικεντρώνονται στην πρόληψη. Θα θυμόμαστε και θα τιμούμε πάντα τους αδικοχαμένους συναδέλφους μας και τους συνανθρώπους μας, είναι αθάνατοι ακριβώς γιατί οι άνθρωποι πεθαίνουν όταν τους ξεχνάμε κι εμείς θα τους θυμόμαστε για πάντα”.

    artemidia purosv 2

    artemidia purosv 3

    artemidia purosv 4

    artemidia purosv 5

    artemidia purosv 6

    artemidia purosv 7

    artemidia purosv 8

    artemidia purosv 9

    artemidia purosv 10

  • Αρτέμιδα: 15 χρόνια μετά οι πληγές είναι ανοιχτές
    Αρτέμιδα: 15 χρόνια μετά οι πληγές είναι ανοιχτές

    Η φωτιά που δεν σβήνει… Όσα συνέβησαν τον Αύγουστο του 2007 στις φονικές πυρκαγιές της Ηλείας, δεν ξεχνιούνται. Και οι πληγές που άνοιξαν εκείνο το μεσημέρι της 24ης Αυγούστου δεν θα επουλωθούν ποτέ… Ο πόνος δεν θα κοπάσει, ούτε η οργή, για τον τρόπο με τον οποίο χάθηκαν δεκάδες συνάνθρωποί μας.

    Δεκαπέντε χρόνια μετά, όπως κάθε χρόνο τέτοια μέρα, έτσι και χθες το απόγευμα, όλοι ήταν εκεί, στο σημείο της θυσίας, έξω από την Αρτέμιδα…

    Αρχικά εκεί που εντοπίστηκαν νεκρά τα μέλη της οικογένειας Παρασκευόπουλου και ο πατέρας ανέγειρε ένα ξωκλήσι, για να θυμίζει πάντα στην κοινωνία τη μεγάλη τραγωδία…

    Και έπειτα στη μοιραία στροφή, εκεί που στέκουν ανατριχιαστικά τα εικονοστάσια στη μνήμη των ανθρώπων που βρέθηκαν απανθρακωμένοι από τις φλόγες, που σάρωσαν τα πάντα στο πέρασμά τους.

    Μαζί με τους γονείς, τους συγγενείς, τα αδέρφια, που ανεβαίνουν από εκείνη τη μέρα το δικό του Γολγοθά, ήταν ο Μητροπολίτης Ολυμπίας και Τριφυλίας κ.κ. Χρυσόστομος.

    Ο Ιεράρχης που από την πρώτη στιγμή που αποκαλύφθηκε το μέγεθος της τραγωδίας ήταν εκεί για να συμπαρασταθεί σε όσους είχαν χάσει τους ανθρώπους τους, κάθε χρόνο - όπως και χθες - τελεί τις επιμνημόσυνες δεήσεις που γίνονται το απόγευμα της 24ης Αυγούστου, στον τόπο της θυσίας.

    artemidia mnim 2

    artemidia mnim 3

    artemidia mnim 4

    artemidia mnim 5

    artemidia mnim 6

    artemidia mnim 7

    artemidia mnim 8

    artemidia mnim 9

    artemidia mnim 10

  • Δήλωση Κώστα Τζαβάρα για τα 15 χρόνια από την τραγωδία του 2007  
    Δήλωση Κώστα Τζαβάρα για τα 15 χρόνια από την τραγωδία του 2007  

    Κάθε χρόνο στις 24 Αυγούστου το μυαλό όλων μας γυρίζει σε εκείνη τη μαύρη Παρασκευή του 2007 και στις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν την Ηλεία, προκαλώντας ανυπολόγιστη απώλεια δεκάδων ανθρώπινων ζωών και τεράστιες καταστροφές στις περιουσίες των κατοίκων, στο πλούσιο φυσικό και πολιτιστικό μας περιβάλλον. Παρότι 15 χρόνια μετά η φύση έχει φροντίσει για την επούλωση των καμένων εκτάσεων, τα καμένα σπίτια ξαναχτίστηκαν, οι υποδομές επισκευάστηκαν και τα μνημεία αποκαταστάθηκαν, οι άνθρωποι που χάθηκαν, θα αποτελούν πάντα μια απουσία που μας πληγώνει όλους, έστω και αν παραμένουν στην ψυχή μας και η μνήμη μας κάθε 24ηΑυγούστου θα γυρίζει σε αυτούς.

    Δεκαπέντε χρόνια μετά, όμως οφείλουμε όλοι να αναρωτηθούμε εάν στο διάστημα που έχει μεσολαβήσει έχουμε ελέγξει τις αιτίες που προκαλούν κάθε καλοκαίρι τις φωτιές και έχουμε θωρακίσει την Ηλεία από μια παρόμοια καταστροφή. Αν δηλαδή η τραυματική εμπειρία των πυρκαγιών της 24ης Αυγούστου 2007 μας βοήθησε, ώστε σήμερα να είμαστε πιο αποτελεσματικοί στην αντιμετώπιση παρόμοιων φυσικών καταστροφών ή επαφιέμεθα απλώς στον ηρωισμό και την αυτοθυσία των πυροσβεστών και των πιλότων των πυροσβεστικών μας αεροπλάνων, στην υπερπροσπάθεια των εθελοντών και των κατοίκων. Είναι επιτακτική ανάγκη η αναθεώρηση του μοντέλου της πολιτικής προστασίας, με κύριο άξονα την αύξηση των πόρων για την πρόληψη και την επαναφορά των βασικών αρμοδιοτήτων δασοπυρόσβεσης στα δασαρχεία.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Δήλωση Νίκου Καλάκου για τη συμπλήρωση 15 ετών από την τραγωδία του 2007
    Δήλωση Νίκου Καλάκου για τη συμπλήρωση 15 ετών από την τραγωδία του 2007

    «Συμπληρώθηκαν δεκαπέντε χρόνια από την ημέρα που η Ηλεία υπέστη μια τεράστια ανθρωπιστική, οικονομική και περιβαλλοντική καταστροφή. Θα θυμόμαστε για πάντα και θα τιμούμε με σεβασμό τη μνήμη των σαράντα τεσσάρων συμπολιτών μας που έχασαν με τραγικό τρόπο τη ζωή τους εξαιτίας της ανεξέλεγκτης πυρκαγιάς τον Αύγουστο του 2007. Τα χρόνια που ακολούθησαν, έδειξαν ότι δυστυχώς δεν διδαχτήκαμε όλοι από τα λάθη μας, διότι ανάλογη τραγωδία επαναλήφθηκε το 2018 στο Μάτι, ενώ η διαχείριση των πόρων που συγκεντρώθηκαν για την ανοικοδόμηση της Ηλείας και η αδυναμία εφαρμογής σχεδίου ανασυγκρότησης από τις κυβερνήσεις που το εξήγγειλαν προεκλογικά αλλά δεν το εφάρμοσαν, ανέδειξε τις διαχρονικές παθογένειες της ελληνικής πολιτείας. Σήμερα που η κλιματική κρίση έχει αυξήσει κατακόρυφα τον κίνδυνο νέας καταστροφικής πυρκαγιάς και στην Ηλεία το βιώνουμε σχεδόν κάθε καλοκαίρι, έχουμε χρέος να υλοποιήσουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανασυγκρότησης της Ηλείας. Η κυβέρνηση έχει ήδη δρομολογήσει τις πρωτοβουλίες προς αυτήν την κατεύθυνση και ως Ηλείοι θα είμαστε εδώ για να διεκδικήσουμε καλύτερες ημέρες για τον τόπο μας. Το χρωστάμε στους αδικοχαμένους συμπολίτες μας και στις επόμενες γενιές».

    (Δελτίο Τύπου)

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο