Της Βίκυς Γκουγκουστάμου
Καθησυχαστικός εμφανίζεται ο ιατρικός κόσμος της Ηλείας, αναφορικά με τα κρούσματα του παρβοϊού που παρουσιάστηκαν το προηγούμενο διάστημα στη Βόρεια Ελλάδα, εξ’ αιτίας του οποίου ένα παιδάκι 3,5 ετών έχασε τη ζωή του. Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηλείας Χρήστος Γιαννικούλης, δηλώνει ότι κανένα κρούσμα δεν έχει αναφερθεί στην Ηλεία και πως πρόκειται για έναν ιό γνωστό, προκαλεί συμπτώματα κοινού κρυολογήματος και οι επιπλοκές ήταν πολύ σπάνιο φαινόμενο.
«Δεν πρόκειται για κάποιον νέο ιό, είναι γνωστός και περίπου τα 2/3 των ενηλίκων έχουμε ανοσία σ’ αυτόν. Είναι πολύ πιθανόν να τον έχουμε περάσει ως ένα απλό κρυολόγημα και να μην δώσαμε σημασία» δηλώνει στο ilialive.gr ο κ. Γιαννικούλης.
Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηλείας, ο ιός εκδηλώνεται συνήθως με συμπτωματολογία του αναπνευστικού, πυρετό, πονόλαιμο, μπορεί να επιφέρει πόνο στις αρθρώσεις, και σε κάποιες περιπτώσεις δημιουργείται ένα εξάνθημα, αφού όμως υποχωρήσουν τα προηγούμενα συμπτώματα. « Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ένας ιός ο οποίος δεν δημιουργεί προβλήματα στον ενήλικα ούτε στο παιδί. Υφίσταται ως ένα εποχικό, παροδικό νόσημα. Σε κάποιες περιπτώσεις όμως, και αυτό ισχύει για όλα τα ιογενή νοσήματα, μπορεί να κάνει επιπλοκές. Είναι όμως σπάνιο. Δεν υπάρχει δηλαδή κανένας λόγος πανικού».
Ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ
Στις αρχές του μήνα, ο ΕΟΔΥ με έγγραφό του είχε ενημερώσει όλους τους Ιατρικούς Συλλόγους για συρροή κρουσμάτων λοίμωξης σε παιδάκια, με αυξημένη τροπονίνη - ένα ένζυμο που παράγεται από το μυοκάρδιο. «Τότε δεν είχε διαπιστωθεί που οφείλεται ενώ αργότερα φάνηκε ότι οφειλόταν στον παρβοϊό. Εκτός από το παιδάκι που δυστυχώς είχε τη μοιραία κατάληξη, στα υπόλοιπα παιδιά δεν υπήρξε πρόβλημα. Δεν μιλάμε για πανδημία, δεν έχει χαρακτηριστεί ούτε επιδημία. Έχουμε μια συρροή κρουσμάτων στη βόρεια Ελλάδα από έναν ιό που είναι πολύ κοινός» συνεχίζει ο κ. Γιαννικούλης.
«Στην περιοχή μας δεν έχουν σημειωθεί κρούσματα ούτε αναγνώριση εστίας. Ο παρβοϊός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω σταγονιδίων. Καλό είναι να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής και να αποφεύγουμε τη στενή επαφή με άτομα που έχουν συμπτώματα κρυολογήματος. Αν το παιδί έχει συμπτώματα κρυολογήματος να επικοινωνήσουν με τον παιδίατρο και θα τους κατευθύνει. Δεν θα κάνουν κάτι διαφορετικό απ’ ότι συνήθως και φυσικά δεν υπάρχει λόγος να πανικού».
Φωτογραφία: Freepik/asmedvednikov