Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος και στη γενικότερη ευεξία μας. Μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μέταλλα μπορεί να μας βοηθήσει να ενδυναμώσουμε τον οργανισμό μας και να τον προετοιμάσουμε καλύτερα για να αντιμετωπίσει λοιμώξεις. Αν και καμία τροφή δεν μπορεί από μόνη της να αποτρέψει τις αναπνευστικές λοιμώξεις, ο συνδυασμός των παρακάτω τροφών ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και προσφέρει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για φυσική προστασία.
Λαχανικά
Τα λαχανικά, και ιδιαίτερα εκείνα που είναι διαθέσιμα την εποχή του χειμώνα και έχουν ρίζες, αποτελούν εξαιρετικές πηγές βιταμινών Α, C και Κ. Καρότα, λαχανάκια Βρυξελλών και ραπανάκια είναι κάποια από τα καλύτερα, με τα λαχανάκια Βρυξελλών να περιέχουν επίσης σημαντικές ποσότητες φυτικών ινών. Το λάχανο και οι γλυκοπατάτες προσφέρουν μια ποικιλία βιταμινών και μετάλλων. Σε πιο κρύες μέρες, μια ζεστή σούπα γεμάτη λαχανικά μπορεί να μας βοηθήσει να νιώσουμε πιο αναζωογονημένοι.
Πράσινα φυλλώδη λαχανικά
Το λάχανο είναι από τα πιο θρεπτικά λαχανικά του χειμώνα, γεμάτο βιταμίνες Α, C και Κ, καθώς και φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά. Το κόκκινο λάχανο δεν υστερεί σε θρεπτική αξία και περιέχει βιταμίνες, μαγγάνιο και κάλιο, τα οποία έχουν αντιφλεγμονώδη δράση. Ο μαϊντανός είναι επίσης πολύ ωφέλιμος, προσφέροντας σίδηρο και ασβέστιο, ενώ το σπανάκι είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και ισχυρά αντιοξειδωτικά.
Φρούτα
Φρούτα όπως τα πορτοκάλια, το γκρέιπφρουτ, τα μανταρίνια και τα λεμόνια είναι από τις καλύτερες πηγές βιταμίνης C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Επίσης, βιταμίνη C περιέχουν το μπρόκολο, τα μούρα και οι ντομάτες, ενώ οι κόκκινες πιπεριές είναι εξαιρετικές για τη θωράκιση του οργανισμού. Τα φρούτα γενικά είναι γεμάτα με σημαντικά μέταλλα και αντιοξειδωτικά, οπότε η ποικιλία και η κατανάλωσή τους είναι πολύ ωφέλιμη. Για παράδειγμα, τα μήλα που βρίσκουμε στους ψυχρότερους μήνες είναι πολύ καλή πηγή φυτικών ινών.
Μούρα
Τα μούρα, αν και μικρού μεγέθους, περιέχουν πλούσιες ποσότητες αντιοξειδωτικών και φυτικών ινών. Είναι εξαιρετική πηγή βιταμινών C και K1. Μπορείτε να τα προσθέσετε στο πρωινό σας ή σε επιδόρπια με γιαούρτι, για μια πιο υγιεινή επιλογή σε σχέση με άλλες ανθυγιεινές λιχουδιές.
Ξηροί καρποί και υγιεινά λιπαρά
Οι ξηροί καρποί, όπως τα αμύγδαλα, είναι ιδανικοί για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, καθώς περιέχουν βιταμίνη Ε και ωφέλιμα λιπαρά. Μια χούφτα ξηρών καρπών χωρίς αλάτι καθημερινά αρκεί για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό και τον μεταβολισμό σας. Τα καρύδια, ο λιναρόσπορος και τα λιπαρά ψάρια (σολομός, τόνος, σαρδέλα) είναι εξαιρετικές πηγές υγιεινών λιπών και ω-3 λιπαρών, τα οποία βοηθούν στην προστασία της καρδιάς. Το αβοκάντο είναι επίσης πλούσιο σε καλά λιπαρά.
Τροφές για την υγεία του εντέρου
Εκτός από τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, είναι σημαντικό να καταναλώνουμε τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση και περιέχουν προβιοτικά. Τέτοιες τροφές, όπως το γιαούρτι, το κεφίρ και το τουρσί, βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Η καλή λειτουργία του εντέρου συνδέεται άμεσα με τη σωστή απόδοση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Πηγή: iEidiseis.gr