Ιδανικά εξελίσσεται η ελαιοπαραγωγή στην Ηλεία, σύμφωνα με την ΔΑΟΚ Ηλείας, που εξέδωσε σχετική ανακοίνωση και αναφέρει πως δάκος και γλοιοσπόριο είναι περιορισμένα, ενώ τρο ελαιόλαδο που παράγεται είναι εξαιρετικής ποιότητας.
Ο Προϊστάμενος του Τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας Γιώργος Μικέογλου μιλώντας στο Gaia365.gr αναφέρθηκε στην εικόνα που έχει ο ίδιος και η υπηρεσία για την εξέλιξη στην ελαιοπαραγωγή.
"Ολοκληρώνονται αυτή την περίοδο, μέχρι τέλος της εβδομάδος οι ψεκασμοί του φετινού προγράμματος της δακοκτονίας για την περιοχή μας. Από τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα του προγράμματος σε συνδυασμό με τις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες από την άνοιξη έως και σήμερα, έχουν οδηγήσει σε άριστης ποιότητας ελαιοκάρπου.
Εξαιρετική επίσης είναι η ποιότητα του ελαιολάδου που ξεκίνησε ήδη να βγαίνεις στις περιοχές του νομού και οι πρώτες ελαιοποιήσεις, οδηγούν σε εξαιρετικής ποιότητας παραγωγή παρθένου ελαιολάδου με οξύτητα από 0,1-0,3.
Επίσης να τονίσουμε, ότι οι κλιματικές συνθήκες στην εξέλιξη της ελαιοπαραγωγής εως σήμερα δεν ευνόησαν την ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών όπως το γλοιοσπόριο και άλλες.
Οι κλιματικές συνθήκες του φθινοπώρου όπως γνωρίζουν οι ελαιοπαραγωγοί, όπως είναι η αυξημένη υγρασία, η βροχόπτωση το άριστο εύρος θερμοκρασιών, η ωριμότητα του καρπού, βοηθούν την εμφάνιση κάποιων μυκητολογικων ασθενειών. Αλλά αυτά θα φανούν στο επόμενο διάστημα, οι ελαιοπαραγωγοί πρέπει να τα φροντίζουν για το επόμενο χρονικό διάστημα.
Η μέχρι στιγμής πορεία της ελαιοπαραγωγής, δεν αποτυπώνει συμπτώματα μυκητολογικών ασθενειών.
Με δεδομένα λοιπόν όλα αυτά, η διεύθυνσή μας, η υπηρεσία μας, συστήνει στους ελαιοπαραγωγός να επιθεωρούν τους ελαιώνες τους. Και αφού βλέπουν κάποια συμπτώματα, είτε στο φύλλο, είτε στον καρπό, ιδιαίτερα σε περιοχές με μεγάλη υγρασία με βεβαρυμένο ιστορικό από την περσινή χρονιά και αναλόγως του χρόνου συγκομιδής σε συνεργασία με τους τοπικούς γεωπόνους, να προβαίνουν στις απαραίτητες ενέργειες φυτοπροστασίας όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο. Εφαρμόζοντας πάντα τις οδηγίες ετικέτας και τηρώντας το χρόνο αναμονής πριν τη συγκομιδή.
Αυτή τη στιγμή δεν έχει παρουσιαστεί κανένα σύμπτωμα, εμείς δεν έχουμε καμία αναφορά, καθώς επιθεωρούμε και βλέπουμε όλα τα ελαιοστάσια από την Φιγαλεία έως και την Κυλλήνη και από την παραλία εως την ενδοχώρα δεν έχουμε διαπιστώσει κανένα σύμπτωμα μέχρι και σήμερα εμφάνισης του μύκητα.
Να τονίσουμε ότι ο μύκητας, και όλες οι μυκητολογικές ασθένειες και τα έντομα δεν εξαφανίζονται από τη μία χρόνια στην άλλη. Πέρσι είχαμε μία χρονιά με μεγάλο πρόβλημα, που είναι λογικό φέτος να υπάρχει στη φύση. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι εμφανίστηκε τώρα μπορεί να εμφανιστεί στο προσεχές διάστημα αλλά αυτή την στιγμή δεν έχει ακόμα αποτυπωθεί στα ελαιοστάσια".
Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και η επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε η ΔΑΟΚ Ηλείας για το θέμα του δάκου και του γλοιοσπόριου.
Η ανακοίνωση της ΔΑΟΚ Ηλείας
Η φετινή ελαιοπαραγωγή εξελίσσεται ιδανικά με μηδενικές προσβολές από τον κυριότερο εχθρό της ελιάς, τον δάκο, και με κλιματικές συνθήκες που μέχρι σήμερα δεν ευνόησαν την ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών (π.χ. γλοιοσπόριο, κερκόσπορα, κυκλοκόνιο κ.α.). Η ποιότητα του παραγόμενου ελαιολάδου αναμένεται να είναι εξαιρετική αφού από οι πρώτες ελαιοποιήσεις οδήγησαν σε παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας παρθένο ελαιόλαδο με οξύτητα μεταξύ 0,1 και 0,3.
Οι κλιματικές συνθήκες του φθινοπώρου – αυξημένη υγρασία, βροχοπτώσεις, άριστο εύρος θερμοκρασιών, ωριμότητα καρπού – είναι γνωστό στους ελαιοπαραγωγούς ότι βοηθούν την πιθανή εμφάνιση μυκητολογικών ασθενειών (γλοιοσπόριο, κερκόσπορα, κυκλοκόνιο κ.α.)
Με δεδομένα τα παραπάνω, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Ηλείας συστήνει στους ελαιοπαραγωγούς της περιοχής μας, να επιθεωρούν τους ελαιώνες τους και αφού εξετάζουν πρώτα τα ελαιόδεντρά τους για συμπτώματα (τυχόν προσβολές σε φύλλα ή καρπούς), ιδιαίτερα σε περιοχές με υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία ή σε περιοχές που παρουσίασαν προσβολές την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο, σε συνεργασία με τους τοπικούς γεωπόνους και αναλόγως του χρόνου συγκομιδής, να προβαίνουν στις απαραίτητες ενέργειες φυτοπροστασίας στον κατάλληλο καλλιεργητικό χρόνο όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο με σκευάσματα, εγκεκριμένα για την καλλιέργεια της ελιάς, τηρώντας πιστά τις οδηγίες της ετικέτας τους και τον χρόνο αναμονής πριν την συγκομιδή για την αποφυγή υπολειμμάτων στο ελαιόλαδο.
Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να απευθύνεστε στην Υπηρεσία μας στα τηλέφωνα 2621360140, 155.