Πρωτογενής Τομέας

Ηλεία: Αισιοδοξία για την ελαιοπαραγωγή - Χαμηλά δακοπροσβολή και μύκητες

Ηλεία: Αισιοδοξία για την ελαιοπαραγωγή - Χαμηλά δακοπροσβολή και μύκητες

Καύσωνας το Μάιο, παρατεταμένη ανομβρία, κυκλώνας, ανεμοθύελλα και χαλάζι, αλλά και περιορισμένες βροχές στις αρχές του φθινοπώρου, επηρέασαν την καλλιέργεια της ελιάς στην Ηλεία. Ωστόσο η εικόνα που έχει η ΔΑΟΚ Ηλείας για την παραγωγή είναι θετική, καθώς φαίνεται πως η δακοπροσβολή είναι περιορισμένη, ενώ και άλλες ασθένειες όπως το γλοιοσπόριο, δεν έχουν πλήξει τα ελαιόδεντρα.

Ο προϊστάμενος του Τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της ΔΑΟΚ ΠΕ Ηλείας και υπεύθυνος υλοποίησης του προγράμματος Δακοκτονίας, Γιώργος Μικέογλου, μίλησε στο ilialive.gr και το gaia365.gr για την εικόνα που έχει για την καλλιέργεια της ελιάς φέτος.

Το προφίλ του καιρού και πως έπληξε την ελαιοκαλλιέργεια

Ο κ. Μικέογλου ανέλυσε όλα τα μέχρι τώρα δεδομένα για το πως ο καιρός επηρέασε την ελαιοκαλλιέργεια στην Ηλεία από την περίοδο της καρπόδεσης έως σήμερα. “Γενικά η φετινή ελαιοκομική χρόνια ήταν μία χρονιά με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Θα περίμενε κανείς τα πράγματα να ήταν πιο δύσκολα. Συγκεκριμένα στα μέσα Μαΐου είχαμε έναν καύσωνα, ένα ασυνήθιστο φαινόμενο για την περιοχή και για την εποχή μας με σημαντικές ζημιές και στην καρπόδεση σε κάποιες περιοχές αλλά και στην ανθοφορία σε κάποιες άλλες. Επιπλέον είχαμε μία παρατεταμένη ανομβρία. Ήδη από τον περασμένο Μάρτιο δεν είχαμε βροχές και όποια νερά έπεσαν πέσανε στις 18 με 19 Σεπτέμβρη. Επίσης ένα άλλο φαινόμενο που είχαμε αυτή τη χρονιά είναι ότι είχαμε αυξημένη υγρασία, το οποίο ενώ θα περίμενε κανείς οι ελιές να είχαν άλλη εικόνα, η φυσιολογική εικόνα του καρπού ήταν εντελώς διαφορετική. Πράγμα που οφείλεται στην αυξημένη υγρασία που υπήρχε κατά την διάρκεια των ημερών. Οι θερμοκρασίες γενικά ήταν γύρω στους 30 βαθμούς και στις 19 Σεπτεμβρίου το φαινόμενο του Ιανού επηρέασε την περιφερειακή μας ενότητα και πριν μερικές ημέρες είχαμε και χαλαζοπτώσεις αλλά και ανεμοθύελλες ειδικότερα στην νότια Ηλεία, το οποίο και αυτό ήταν ένα φαινόμενα μαζί με όλα τα προηγούμενα που επηρέασαν την ελαιοκομική χρόνια. Παρόλα αυτά, το ύψος της βροχής το οποίο έπεσε γύρω στις 18 – 19 Σεπτέμβρη κυμάνθηκε γύρω στα 80 με 110 χιλιοστά, το οποίο ήταν μία ανάσα για την ελιά που προερχόταν από μία μεγάλη ανομβρία και βελτίωσε την εικόνα της. Το νερό που έπεσε ήταν κατάλληλο και απορροφήθηκε από τα λιοστάσια. Ήταν ένα καλό νερό. Να αναφέρω επίσης ότι περιμέναμε μέχρι αυτή την εποχή να έχουμε γύρω στα 500 χιλιοστά νερό, όμως οι βροχές που έπεσαν μέχρι τώρα είναι γύρω στα 250, οπότε καταλαβαίνουμε ότι και αυτό επηρέασε την παραγωγή” σημείωσε ο κ. Μικέογλου.

Mikeoglou

Σε μια εκτίμηση του για την παραγωγή ο κ. Μικέογλου χαρακτήρισε θετική την εικόνα που υπάρχει καθώς αναμένεται μια καλή παραγωγή. Παρά τις καιρικές συνθήκες δεν υπήρχαν άλλα προβλήματα από ασθένειες ή δάκο και αυτό θα βοηθήσει σημαντικά. “Σχετικά με την αναμενόμενη παραγωγή, η εκτίμηση μας είναι ότι θα έχουμε μία καλή παραγωγή. Βέβαια αν εξαιρέσουμε και τις προηγούμενες συνθήκες που προανέφερα οι οποίες επηρέασαν το φαινόμενο. Ο ελαιόκαρπος μέχρι στιγμής, είναι καθαρός από τον δάκο, παρότι υπάρχουν κάποιοι πληθυσμοί, δεν έχουμε ακόμα χτυπήματα στις ελιές. Βρισκόμαστε στο τελευταίο στάδιο της υλοποίησης του δολωματικού ψεκασμού. εκτίμηση μας είναι, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα ότι θα έχουμε μία χρόνια χωρίς έντονες δακοπροσβολές.

Για τις μυκητολογικές ασθένειες από τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν βλέπουμε ιδιαίτερο πρόβλημα, αυτό οφείλεται ενδεχομένως και στις επεμβάσεις που κάνουν οι ίδιοι οι παραγωγοί, κυρίως στο στάδιο πριν την άνθηση, όπου πλέον αυτό έχει συμβάλει σε σημαντικό βαθμό στην καλή εικόνα που παρουσιάζει μέχρι στιγμής ο ελαιόκαρπος. Βέβαια εδώ, θα πρέπει να τονίσουμε ότι οι επόμενες μέρες είναι σχετικά δύσκολες, σε λιοστάσια με κακό αερισμό, με κακό κλάδεμα, θα πρέπει να υπάρχει ιδιαίτερη προσοχή από τους παραγωγούς και πάντα σε συνεργασία με τους γεωπόνους, να προβαίνουν σε ψεκασμούς με φυτοφάρμακα αν αυτό κρίνουν απαραίτητο, προκειμένου να βελτιωθεί η εικόνα και να προληφθεί κάτι. Καταλήγοντας, θα λέγαμε ότι τα πράγματα φέτος εξελίσσονται σχετικά καλά, η ποιότητα αναμένεται ότι θα είναι καλή και περιμένουμε να το δούμε αυτό στις επόμενες ημέρες με τις ελαιοποιήσεις που θα έχουμε από τα ελαιοτριβεία να δούμε πως θα εξελιχθεί εικόνα” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup