Το κλίμα της Ηλείας φαίνεται πως δεν σηκώνει την καλλιέργεια του ροδιού. Οι συνθήκες που επικρατεί δεν βοηθά ώστε να αποδώσει και να αποφέρει ικανοποιητικό όφελος. Από την άλλη η αύξηση του κόστους, εκμηδενίζει κάθε πιθανότητα κέρδους για τους παραγωγούς που φαίνεται πως είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν αυτό το είδος της καλλιέργειας.
Καλλιεργητής από την Βαρβάσαινα ο Γιώργος Βορλόκας μιλώντας στο ilialive.gr και το gaia365.gr τόνισε ότι “… η καλλιέργεια του ροδιού ξεκίνησε στην περιοχή μας το 2011 με 2012. Πρώτος εδώ που έχει βάλει στο χωριό είμαι εγώ και κάποιος άλλος, ο οποίος το έχει εγκαταλείψει. Ήταν άλλες οι προοπτικές όπως μας το είπανε στο ξεκίνημα. Μας περιέγραφαν ότι ευδοκιμεί καλά στην περιοχή και ότι οι τιμές θα είναι από 1 € και πάνω. Υπολογίζοντας τα στρέμματα και τα δέντρα που παίρνει το κάθε στρέμμα θεωρήσαμε ότι είναι μία καλή καλλιέργεια για την περιοχή μας. Περνώντας όμως ο χρόνος και όταν μεγάλωσαν τα δέντρα άρχισε να υπάρχει δυσκολία στην προώθηση του προϊόντος με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν και τιμές ικανοποιητικές. Σήμερα οι τιμές που υπάρχουν είναι γύρω στα 0,40 με 0,50 € το κιλό και δεν ανταποκρίνονται στο κόστος καλλιέργειας αλλά να μείνει και κάτι για τον κάθε παραγωγό” δήλωσε.
Όπως ανέφερε την πτώση της τιμής την αποδίδουν κάποιοι στον πόλεμο, όμως η ακρίβεια και η επιβάρυνση του κόστους παραγωγής, έχει ξεκινήσει νωρίτερα, ένα χρόνο πριν. “Έχει ξεκινήσει από πιο νωρίς από πέρυσι το φθινόπωρο, σε λιπάσματα, φυτοφάρμακα για να μη πούμε και στα καύσιμα που ήρθε σιγά-σιγά μετά αυτή η τεράστια αύξηση. Το κόστος καλλιέργειας έχει ανέβει σε τέτοιο σημείο που δεν καλύπτει τα έξοδα. Είναι μία δύσκολη καλλιέργεια η ροδιά, δεν είναι εύκολη”.
Ποιες είναι όμως οι αντικειμενικές δυσκολίες στην καλλιέργεια; “Εμείς το δέντρο μας το έχουμε σαν θάμνο, με αποτέλεσμα το καλοκαίρι ο ήλιος να επηρεάζει τον καρπό σε ποιότητα, να δημιουργεί ηλιοκαψίματα τα οποία δεν είναι καλά σε ποιότητα. Όσα είναι κρυμμένα στο φυτό είναι ικανοποιητικά. Έχουμε όμως ζημιές και από τα καιρικά φαινόμενα. Το κόστος φυσικά είναι τεράστιο, ποτίζουμε με μηχανές η με ρεύμα, όπως και να ποτίσουμε το πρόβλημα είναι μεγάλο. Κάθε βδομάδα για να συντηρηθεί χρειάζεται πότισμα. Εμείς στην ουσία δεν βγάζουμε τίποτα και σκεφτόμαστε όλοι να το εγκαταλείψουμε. Αν είχε τουλάχιστον 1 € κάτι θα μπορούσαμε να κάνουμε για να ικανοποιηθούν οι παραγωγοί και κυρίως οι νεότεροι. Έτσι ώστε να μπουν με όρεξη να καλλιεργήσουν, να πουλήσουν και να τους μείνει και ένα κέρδος. Τώρα μαζεύουμε, υπάρχει και μεγάλη έλλειψη βέβαια στο προσωπικό” είπε ο κ. Βορλόκας.
Ο Ηλείος παραγωγός ροδιού Θανάσης Καλαντζής δεν έκρυψε την απογοήτευσή του και αυτός για την εξέλιξη της τιμής… “Το καφάσι αυτό το πουλάμε αυτή τη στιγμή γύρω στα 0,40 € και είναι γύρω στα 16 kg το μεγάλο οπότε το κόστος του είναι γύρω στα 5,50 € είναι πολύ λίγα τα λεφτά για το συγκεκριμένο φρούτο. Για να βγει στην παραγωγή, μας έχει κοστίσει τα διπλάσια μαζί με τα λιπάσματα, τα ραντίσματα και το ρεύμα για να ποτίσουμε.
Το κέρδος είναι μηδέν και πιστεύω ότι δύσκολα θα τα καταφέρουμε. Προσπαθούμε να το συντηρήσουμε όσο μπορούμε. Μακάρι να μπορέσουν να μας βοηθήσουν σε κάποια πράγματα γιατί όλα έχουν ανέβει στη διπλάσια τιμή και δύσκολα μπορούμε να ανταπεξέλθουμε. Δεν ξέρω τι συμβαίνει, δεν μπορούν να καταλάβουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε; Όλες οι καλλιέργειες έχουν την δυσκολία τους και έτσι όπως είναι η κατάσταση τώρα, τα πράγματα είναι τραγικά. Εγώ έχω τα ρόδια, έχω και ελιές και πραγματικά έτσι όπως είναι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολο να επιβιώσουμε. Δεν υπάρχει Κυριακή για εμάς, δεν υπάρχει γιορτή, δουλεύουμε από το πρωί μέχρι το βράδυ και πάλι δεν τα καταφέρνουμε. Το ρόδι θέλει κάθε εβδομάδα πότισμα, θέλει κλάδεμα, θέλει ραντίσματα, θέλει λίπασμα θέλει συντήρηση για τα χορτάρια δίπλα, είναι πολύ δύσκολο”.
Μικρότερη η ζήτηση
Παραγωγός ροδιού στη Βουπρασία ο Δημήτρης Γιαννέας, μίλησε για τον επηρεασμό από τις καιρικές συνθήκες και τη μειωμένη ζήτηση του προϊόντος. “Από τις μεταβολές του καιρού και από τη βροχή πάθανε αυτή την μεγάλη ζημιά και έχουν σπάσει τα ρόδια. Αν βρέξει και δεν προλάβουμε να τα μαζέψουμε σκάζουν. Κι αν δεν ήταν και το εργοστάσιο τώρα να τα μαζέψει με την τελευταία τιμή 0,19 € το κιλό θα έμεναν στο χωράφι. Αν τα είχα μαζέψει 15 μέρες νωρίτερα… έρχονται όμως και τα μετρούν για σάκχαρα. Και αν δεν έχει το κανονικό σάκχαρο δεν το παίρνουν. Φέτος είναι και πολύ μικρότερη η ζήτηση που υπάρχει” δήλωσε χαρακτηριστικά.