Τετάρτη, 01 Δεκεμβρίου 2021 17:25

Επανέναρξη αλιείας τόνου

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Ενημέρωση από την Γενική Διεύθυνση Αλιείας.

Επιτρέπεται η αλιεία τόνου από την Τετάρτη 1η Δεκεμβρίου 2021 μέχρι εξάντλησης της εθνικής ποσόστωσης και σε κάθε περίπτωση όχι πέραν της 31ης Δεκεμβρίου 2021.

Η αλιεία διενεργείται αποκλειστικά και μόνο από τα αλιευτικά σκάφη στα οποία είχε χορηγηθεί άδεια αλίευσης τόνου για το 2021.

Η χορήγηση ετικετών σήμανσης ουράς, στους πλοιοκτήτες των αλιευτικών σκαφών ή σε εκπροσώπους αυτών, πραγματοποιείται κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες στα γραφεία της Γενικής Διεύθυνσης Αλιείας (Λ. Συγγρού 150, 1ος όροφος, γραφείο 108).

Πηγή: NeaPaseges.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 01 Δεκεμβρίου 2021 10:28

Σχετικά Άρθρα

  • Χιλιάδες κονσέρβες τόνου μολυσμένες με υδράργυρο - Τι ισχύει για την Ελλάδα
    Χιλιάδες κονσέρβες τόνου μολυσμένες με υδράργυρο - Τι ισχύει για την Ελλάδα

    Ανησυχία και στην Ελλάδα για το «σκάνδαλο» με τις μολυσμένες με υδράργυρο κονσέρβες με τόνο.

    Έντονη ανησυχία προκαλούν τα ευρήματα των περιβαλλοντικών οργανώσεων Bloom και Foodwatch σε κονσέρβες τόνου στην Ευρώπη. Οι οργανώσεις κατήγγειλαν πως το 100% του δείγματος από 5 ευρωπαϊκές χώρες ήταν μολυσμένο με υδράργυρο.

    Η έρευνα μάλιστα ανέφερε ότι σε πάνω από τις μισές κονσέρβες, η περιεκτικότητα σε υδράργυρο ξεπερνούσε τα όρια που ισχύουν για άλλα είδη ψαριών, δηλαδή 0,3 mg/kg.

    Φυσικά τα ευρήματα αυτά προκάλεσαν ανησυχία και στο ελληνικό κοινό, καθώς οι κονσέρβες τόνου πωλούνται από πολλές εταιρείες στα σούπερ μάρκετ της χώρας.

    Ο ΕΦΕΤ εξέδωσε ανακοίνωση λίγες ώρες αφότου η είδηση έκανε τον γύρο των ελληνικών και διεθνών Μέσων, τονίζοντας πως στην Ελλάδα τα τελευταία 5 χρόνια στους ελέγχους που έγιναν, για βαρέα μέταλλα σε νωπά ή κατεψυγμένα αλιεύματα και κονσέρβες αλιευμάτων, «τα δείγματα βρέθηκαν συμμορφούμενα».

    Παρατίθενται μάλιστα και τα αποτελέσματα της τελευταίας πενταετίας που αφορούν σε ανίχνευση βαρέων μετάλλων σε αλιεύματα.

    Screenshot_2024-10-29_185602_67b6a_93364.webp

    Τι έδειξε η έρευνα για τους τόνους σε κονσέρβα

    Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις Bloom και Foodwatch, ύστερα από σχετική έρευνα που πραγματοποίησαν, ανέφεραν ότι ο τόνος σε κονσέρβα είναι σε μεγάλο βαθμό μολυσμένος με υδράργυρο και ζήτησαν από τα μεγάλα σούπερ-μάρκετ και τις δημόσιες αρχές να «λάβουν επειγόντως μέτρα», μεταξύ των οποίων να προχωρήσουν σε μείωση των επιτρεπόμενων ορίων.

    «Η Bloom επέλεξε στην τύχη 148 κουτιά κονσέρβας σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Αγγλία, Ισπανία και Ιταλία), τα οποία ελέγχθηκαν από ένα ανεξάρτητο εργαστήριο: 100% των κονσερβών βρέθηκαν μολυσμένες με υδράργυρο», αποκαλύπτει η έρευνα που διεξήχθη από τη ΜΚΟ Bloom.

    Η εν λόγω ένωση για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος αναφέρει πως, σε πάνω από ένα κουτί κονσέρβας στα δύο, η περιεκτικότητα σε υδράργυρο υπερβαίνει το ανώτατο όριο που έχει καθορισθεί για άλλα είδη ψαριών, δηλαδή 0,3 mg/kg.

    «Οι μέγιστες περιεκτικότητες σε υδράργυρο του τόνου, που ισχύουν σήμερα στην Ευρώπη, έχουν καθορισθεί με βάση τα διαπιστωμένα ποσοστά μόλυνσης του τόνου και όχι σε συνάρτηση με τον κίνδυνο που αντιπροσωπεύει ο υδράργυρος για την ανθρώπινη υγεία, ώστε να εξασφαλίζεται η πώληση του 95% των τόνων», αναφέρεται στην έρευνα.

    Έτσι η μέγιστη περιεκτικότητα καθορίσθηκε στο 1 mg/kg στο «βάρος του φρέσκου» τόνου και όχι στο τελικό προϊόν, μέσα στην κονσέρβα.

    «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο στον τόνο, που είναι ένα είδος από τα πιο μολυσμένα, αποδίδεται μέγιστη ανοχή στον υδράργυρο τρεις φορές υψηλότερη από αυτή των λιγότερο μολυσμένων ειδών».

    Σύμφωνα με τις δύο μκο, «κανένας υγειονομικός λόγος δεν δικαιολογεί αυτή την απόκλιση: ο υδράργυρος δεν είναι λιγότερο τοξικός αν καταποθεί μέσω του τόνου, μόνο η συγκέντρωση του υδραργύρου στο τρόφιμο μετράει».

    Ο υδράργυρος, ο οποίος είναι παρών κυρίως μέσα στις ατμοσφαιρικές εναποθέσεις που προέρχονται από τους θερμοηλεκτρικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας που λειτουργούν με άνθρακα, έχει ταξινομηθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας μεταξύ των δέκα πιο ανησυχητικών για τη δημόσια υγεία ουσιών.

    Πηγή: iEidiseis.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik
  • Κυλλήνη: Καμάρι για την οικογένεια Χατζήπαπα η αλίευση τόνου βάρους 400 κιλών
    Κυλλήνη: Καμάρι για την οικογένεια Χατζήπαπα η αλίευση τόνου βάρους 400 κιλών

    Ένα από τα μεγαλύτερα ψάρια του είδους, έναν τεράστιο τόνο αλίευσε η ομάδα του Κωνσταντίνου Χατζήπαπα από την Κυλλήνη. Η εικόνα του συγκεκριμένου ψαριού που άγγιξε σε βάρος τα 400 κιλά, κάνει από χθες το γύρο της Ελλάδας, όταν μεταδόθηκε από την τηλεόραση του ΣΚΑΙ σε ζωντανή σύνδεση με ιχθυοπωλείο στην Αθήνα.

    Το απόγευμα της Κυριακής η τράτα του Κωνσταντίνου Χατζήπαπα, ανιψιού του γνωστού καπετάν Αρίστου Χατζήπαπα, επέστρεψε στην βάση του στο λιμάνι της Κυλλήνης, με το τεράστιο ψάρι. Ο Κωνσταντίνος και ο καπετάν Αρίστος πόζαραν με καμάρι δίπλα στο αλιεύμα τους.

    Το ψάρι αλιεύθηκε στα ανοιχτά της Κυλλήνης στο Ιόνιο, περίπου ανάμεσα στην Ζάκυνθο και την Κεφαλονιά.

    Ο τεράστιος αυτός τόνος σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν και στο ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ από κεντρικό ιχθυοπωλείο της Αθήνας θα προωθηθεί σε αγορές της Ευρώπης.

    Στην Ιαπωνία θα ήταν λαχταριστός μεζές όπως ειπώθηκε αλλά το μεγάλο κόστος μεταφοράς είναι απαγορευτικό για την προώθηση του σε εκείνη την αγορά.

    Τόνος ανάλογου βάρους είχε αλιευθεί στα ανοιχτά της Νέας Ζηλανδίας το 2017 και τότε είχε αναφερθεί πως το κέρδος για τους αλιείς είναι αρκετά μεγάλο ανάλογο του βάρους του ψαριού.

    Το “παγκόσμιο ρεκόρ” βαρύτερου αλιευμένου τόνου, ανήκει σε έναν Καναδό ψαρά από το 1979 οπότε και κατάφερε να βγάλει από τη θάλασσα τόνο βάρους 678 κιλών, σύμφωνα με τον κατάλογο των Ρεκόρ Γκίνες…

    Στην περίπτωση της Κυλλήνης, ο καπετάν Αρίστος Χατζήπαπας έδωσε συγχαρητήρια του στον ανιψιό του, που με τέτοιες ψαριές συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση.

    tonos2

    tonos3

  • Απίστευτο: Έπιασαν τόνο 390 κιλών και μήκους 3 μέτρων στο Ιόνιο Πέλαγος!
    Απίστευτο: Έπιασαν τόνο 390 κιλών και μήκους 3 μέτρων στο Ιόνιο Πέλαγος!

    Το μεγαλύτερο ψάρι που έχει αλιευτεί την τελευταία δεκαετία στην Ελλάδα, πιάστηκε στο Ιόνιο πέλαγος.

    Πρόκειται για έναν τόνο βάρους 390 κιλών και μήκους περίπου 3 μετρών.

    Όπως δήλωσε στο ΣΚΑΪ ιχθυέμπορας της αγοράς του Ρέντη το ψάρι θα διοχετευθεί στην ευρωπαϊκή αγορά.

    Όπως είπε παρόλο που η ζήτηση για τόνο από την Ασία είναι πάρα πολύ υψηλή, λόγω του κορωνοϊού είναι πολύ.

    Πηγή: Skai.gr

  • ΓΕΩΤΕΕ: Αίτημα για αλλαγή της εθνικής συμμέτοχης στην ευρωπαϊκή ποσόστωση αλιείας τόνου
    Με επιστολή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, το Επιμελητήριο ζητά την αλλαγή της εθνικής συμμετοχής στην ευρωπαϊκή ποσόστωση αλιείας τόνου, επισημαίνοντας το εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό της ελληνικής συμμετοχής στην ποσόστωση αυτή.

    Το πλήρες κείμενο της επιστολής του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. έχει ως εξής:

    Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
    εν όψει της υποβολής των νέων αιτήσεων για την χορήγηση άδειας αλίευσης του ερυθρού τόνου (Thunnus thynnus) για το έτος 2019, σύμφωνα με την αρ. 5632/104626/2015 (ΦΕΚ Β 2151/2015) Απόφαση Υπουργού και την τροποποίησή της (ΦΕΚ Β 3214/2017), περί «Όρων και προϋποθέσεων άσκησης αλιείας άκρως μεταναστατευτικών ειδών τόνου ερυθρού (Thunnus thynnus) μακρύπτερου τόννου (Thunnus alalunga) και ξιφία (Xiphias gladius)», θα θέλαμε να επισημάνουμε τα παρακάτω:

    O ερυθρός τόνος (Thunnus thynnus-BFT) είναι άκρως μεταναστευτικό είδος που εξαιτίας της υπεραλίευσής του σε παγκόσμιο επίπεδο, υπόκειται σε πολυετές σχέδιο αποκατάστασης του πληθυσμού του υπό τη Διεθνή Επιτροπή Διατήρησης Τονοειδών Ατλαντικού και Παρακείμενων Θαλασσών (ΔΕΔΤΑ) -στις οποίες περιλαμβάνεται η Μεσόγειος. Συμβαλλόμενο μέρος της ΔΕΔΤΑ από το 1997 είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση- και κατ? επέκταση η Ελλάδα.

    Η αλιεία, η εκτροφή και η εμπορία του ερυθρού τόνου διέπονται από τις διατάξεις Συστάσεων της ΔΕΔΤΑ, οι οποίες έχουν ενσωματωθεί στη νομοθεσία της Ένωσης. Επομένως, τα σκάφη που διαθέτουν ειδική άδεια αλίευσης τόνου, τα σκάφη που αλιεύουν ερυθρό τόνο ως παρεμπίπτον αλίευμα, οι μονάδες εκτροφής, καθώς οι έμποροι και λοιποί εμπλεκόμενοι φορείς, πρέπει να τηρούν τα προβλεπόμενα στα πιο κάτω:

    • Εφαρμογή κανόνων Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής, εγκύκλιος 9354.1/1/11/05-12-2011.
    • Μέτρα ελέγχου δραστηριοτήτων αλιείας μεγάλων μεταναστευτικών ψαριών, Καν. (ΕΚ) 1936/2001.
    • Πολυετές σχέδιο αποκατάστασης του πληθυσμού τόνου Ανατολικού Ατλαντικού, Καν. (ΕΚ) 302/2009, που τροποποιήθηκε από τον Καν. (ΕΚ) 500/2012, και εγκύκλιοι με αριθ. 9353.7/92/11/23-06-2011 (σε συνδυασμό με την 9134.6/03/2012/27-4-2012) και με αριθ. 9353.7/18/12/2-2-2012 για αγκιστρωτά εργαλεία.
    • Πρόγραμμα τεκμηρίωσης αλιευμάτων, Καν. (ΕΚ) 640/2010 και εγκύκλιος με αριθ. 57/2011. Έχουν εκδοθεί λεπτομέρειες εφαρμογής για το 2013 με το έγγραφο 202/23318/22-2-2013.
    • Χρήση αναγνωριστικών ετικετών επισήμανσης που προσαρτώνται στην ουρά κάθε ατόμου σε όλα τα αλιεύματα τόνου που αλιεύονται με αγκιστρωτά εργαλεία από σκάφη με ειδική άδεια αλίευσης. Λεπτομέρειες εφαρμογής αναφέρονται στη σχετική εγκύκλιο (9350.1/2/12/2-2-2012), στα παραρτήματα αυτής, καθώς και σε συμπληρωματικές διευκρινίσεις για τις υποχρεώσεις και ενέργειες των εμπλεκόμενων.
    • Η αρ. 5632/104626/2015 (ΦΕΚ Β 2151/2015) Απόφαση Υπουργού και την τροποποίησή της (ΦΕΚ Β 3214/2017), περί «Όρων και προϋποθέσεων άσκησης αλιείας άκρως μεταναστατευτικών ειδών τόνου ερυθρού (Thunnus thynnus) μακρύπτερου τόννου (Thunnus alalunga) και ξιφία (Xiphias gladius)».

    Το 1998, στο Vigo της Ισπανίας, η Διεθνής Επιτροπή για τη Διατήρηση του Τόνου του Ατλαντικού (ICCAT), επέβαλε τις ποσοστώσεις στην αλιεία και εμπορία του τόνου με βάση τα ιστορικά δικαιώματα των κρατών, λόγω του ότι το είδος έβαινε προς εξαφάνιση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, από τότε και κάθε χρόνο, καθορίζει με την σειρά της «τα ποσοστιαία μερίδια των κρατών μελών». Και κάπως έτσι βρέθηκαν οι Έλληνες να ψαρεύουν μόνο το 1,7% της ποσότητας που δίνεται στην Ε.Ε.. Ποσοστό, μάλλον, εξευτελιστικό, αν λάβουμε υπ" όψιν μας ότι μέχρι το 1998 η Ελλάδα ήταν η δεύτερη χώρα στην Ευρώπη σε εξαγωγές τόνου και τα έσοδά της, μόνο για τις εξαγωγές προς την Ιαπωνία, ξεπερνούσαν τα 10 εκατομμύρια δολάρια. Και όλα αυτά ενώ οι Ιταλοί και οι Ισπανοί διατηρούν το δικαίωμα να ψαρεύουν 3.000 τόνους.

    Πιθανά το χαμηλό ποσοστό της ελληνικής συμμετοχής να οφείλεται σε τυχόν τότε λάθος χειρισμούς από την πλευρά της ελληνικής πολιτείας, μπορεί να οφείλεται σε κακή διαπραγμάτευση ή ακόμη και απουσία της ελληνικής εκπροσώπησης ή οτιδήποτε άλλο. Παρ? όλα αυτά, θα πρέπει από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης να επανεξεταστεί το θέμα της αλιείας του ερυθρού τόνου στην Ελλάδα, ενός αλιεύματος εξαιρετικά προσοδοφόρου κυρίως από τις εξαγωγές μας στην Ιαπωνία, όπου καταναλώνεται ωμός ως σούσι και η τιμή του κιλού μπορεί να φτάσει και τα 1.000 ευρώ.

    Με βάση όλα τα παραπάνω, το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. προτείνει επαναδιαπραγμάτευση για την κατανομή των ποσοστών της συμμετοχής στην ευρωπαϊκή ποσόστωση, προκειμένου να αυξηθεί το ποσοστό της ελληνικής συμμετοχής με την ταυτόχρονη άρση του άνισου ποσοστού συμμετοχής.

    Ευελπιστώντας στην αποδοχή της ως άνω πρότασής μας, παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε σχετική παραπέρα πληροφορία και διευκρίνιση.

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Τσουκαλάς