Δευτέρα, 05 Νοεμβρίου 2018 17:29

Ορθές πρακτικές στην παραγωγή ελαιολάδου

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποιήσεως Ελαιολάδου (ΣΕΒΙΤΕΛ) συνέταξε οδηγό ορθών πρακτικών στην παραγωγική διαδικασία του ελαιολάδου, παρέχοντας χρήσιμες συμβουλές τόσο προς τους παραγωγούς όσο και προς τους ελαιοτριβείς-τυποποιητές ελαιολάδου.

ΣΤΟΝ ΑΓΡΟ

1. Να προγραμματίζεται η ελαιοσυλλογή στο κατάλληλο στάδιο ωριμότητας του καρπού της κάθε ποικιλίας, έτσι ώστε να υπάρχουν οι βέλτιστες συνθήκες ποιότητας και απόδοσης ελαιολάδου. Οι υπερώριμες ελιές χάνουν την φρουτώδη γεύση τους ενώ οι πρώιμες μπορεί να έχουν φρουτώδη γεύση αλλά χάνουν στις αποδόσεις.

2. Να αποφεύγεται κάθε είδους τραυματισμός του καρπού (χτυπήματα, πατήματα) και οι επιμολύνσεις από το έδαφος κατά τη συγκομιδή.

3. ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι αλυσίδες των αλυσοπρίονων πρέπει να λιπαίνονται με κατάλληλα λιπαντικά φυτικής προέλευσης (food grade). Τα συμβατικά λιπαντικά ορυκτέλαια πετρελαίου παρόλο που είναι σημαντικά χαμηλότερου κόστους, είναι πιθανό να επιμολύνουν τον ελαιόκαρπο με υδρογονάνθρακες ορυκτελαίων και να καταστήσουν το ελαιόλαδο μη εμπορεύσιμο.

4. Συνιστάται να χρησιμοποιούνται διάτρητα πλαστικά τελάρα με τα οποία ο καρπός δεν τραυματίζεται ενώ διευκολύνεται ο αερισμός του και αποφεύγεται η αύξηση της θερμοκρασίας. Εάν χρησιμοποιούνται σακιά, να είναι πλεκτά, αεροπερατά και κατάλληλα για επαφή με τρόφιμα.

5. Ο χρόνος που μεσολαβεί από τη συγκομιδή μέχρι την έκθλιψη συνιστάται να είναι ο συντομότερος δυνατός, διότι η μακρόχρονη παραμονή σε ζεστό και υγρό περιβάλλον προκαλεί σημαντική υποβάθμιση του παραγόμενου ελαιολάδου.

6. Κατά τη συγκομιδή να χρησιμοποιούνται δίχτυα συλλογής και πλαστικά εξαρτήματα των ελαιοραβδιστικών που πληρούν τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία, όρια για τα υλικά σε επαφή με τρόφιμα ιδιαίτερα σε ότι αφορά τους πλαστικοποιητές.

7. Να δίνεται προσοχή στην απομάκρυνση πλαστικών εξαρτημάτων ή τμημάτων αυτών (δακτύλιοι) ελαιοραβδιστικών, από τον ελαιόκαρπο, ενώ στα ελαιοτριβεία να τοποθετείται κατάλληλη σίτα μετά το πλυντήριο και πριν τον σπαστήρα ώστε αυτά να «παγιδεύονται».

8. Εφόσον απαιτηθεί χρήση γεωργικών φαρμάκων και με σκοπό την αποφυγή παρουσίας υπολειμμάτων γεωργικών φαρμάκων στο παραγόμενο ελαιόλαδο, οι ελαιοκαλλιεργητές θα πρέπει να χρησιμοποιούν εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα κατά τις επεμβάσεις και να τηρούν με ακρίβεια τα οριζόμενα στην ετικέτα ή τη συσκευασία αυτών, όσον αφορά στη δόση, στο χρόνο εφαρμογής, στο χρονικό διάστημα μεταξύ της τελευταίας επέμβασης και της συγκομιδής, κ.α.

9. Να αποφεύγεται το κάψιμο των ελαιοκλαδεμάτων εντός των ελαιώνων. Στην περίπτωση που δεν μπορεί να αποφευχθεί (καταπολέμηση εχθρών και ασθενειών ελιάς), να πραγματοποιείται όταν τα δέντρα δεν έχουν καρπό.

ΣΤΟ ΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΟ: ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΞΑΓΩΓΗΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΑΠΟ ΕΛΑΙΟΚΑΡΠΟ

Α. Κατά την παραλαβή συνιστάται:

1. Η παραλαβή του ελαιοκάρπου να γίνεται εκτός του χώρου του ελαιουργείου. Τα οχήματα μεταφοράς ελαιοκάρπου και άλλα να μην προσεγγίζουν το χώρο παραγωγής ελαιολάδου, διότι τα καυσαέριά τους περιέχουν επικίνδυνες ουσίες (πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες) που απορροφώνται πολύ εύκολα από το ελαιόλαδο και το επιμολύνουν.

2. Ο χώρος παραμονής του ελαιοκάρπου να είναι καθαρός, ψυχρός, ξηρός και αεριζόμενος. Ο ελαιόκαρπος να μην έρχεται σε επαφή με οξειδωμένα μεταλλικά σκεύη ή τμήματα μηχανημάτων διότι αλλοιώνουν την ποιότητα του παραγόμενου ελαιόλαδου. Επίσης δεν πρέπει να έρχεται σε επαφή με γράσα ή ορυκτά λάδια μηχανής διότι το παραγόμενο έλαιο επιμολύνεται και καθίσταται μη εμπορεύσιμο.

3. Η τροφοδοσία του ελαιόκαρπου, στη γραμμή παραγωγής, να γίνεται με τη χρήση μεταφορικής ταινίας για την αποφυγή τραυματισμών.

4. Για τον έλεγχο της ποιότητας του ελαιοκάρπου, να γίνεται προσεκτική επιλογή να γίνεται προσεκτική επιλογή διαδοχής των παρτίδων ελαιοκάρπου προς έκθλιψη, ώστε να διαδέχονται στα ίδια μηχανήματα παρόμοιες ποιότητες.

5. Το πλύσιμο του ελαιοκάρπου είναι σημαντικό. Το νερό πρέπει να αλλάζει τακτικά.

Β. Κατά την άλεση του ελαιοκάρπου συνιστάται:

1. Προσθήκη πόσιμου νερού.

2. Καθαρισμός του εξοπλισμού σε περίπτωση που έχει διακόψει τη λειτουργία του για περισσότερο από 4 ώρες και πριν την έναρξη παραγωγής.

Γ. Κατά τη μάλαξη συνιστάται:

1. Χρήση πόσιμου νερού και έλεγχος της θερμοκρασίας στη μάζα η οποία ποτέ δε θα πρέπει να ξεπερνάει τους 35°C. Εφόσον χρησιμοποιηθεί στη συσκευασία η έκφραση «Εξαγωγή εν ψυχρώ», η θερμοκρασία θα πρέπει να είναι 27°C το μέγιστο.

2. Η διάρκεια της μάλαξης να μην ξεπερνά τα 30 λεπτά.

3. Η ταχύτητα περιστροφής των πτερυγίων του μαλακτήρα να είναι μικρότερη από 19 στροφές το λεπτό γιατί στις υψηλές στροφές υποβαθμίζεται η ποιότητα.

4. Να πραγματοποιείται έλεγχος της θερμοκρασίας, τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα και διόρθωση της θερμοκρασίας στην περίπτωση που υπερβαίνει την επιθυμητή τιμή.

5. Στα κλασσικά (πιεστικά) ελαιουργεία η κατανομή της ελαιοζύμης να είναι ομοιόμορφη για ομοιόμορφη εξάντληση της μάζας. Οι ελαιοσπυρίδες ή ταελαιόπανα να τυχαίνουν ιδιαίτερης φροντίδας και καθαρισμού, διαφορετικά προσδίδονται στο παραγόμενο ελαιόλαδο δυσάρεστοι οργανοληπτικοί χαρακτήρες.

Δ. Στον διαχωριστήρα συνιστάται:

1. Απομάκρυνση του ελαιοπυρήνα και της πάστας που παραμένουν μετά τη συμπίεση και καθημερινός διεξοδικός καθαρισμός ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε ζύμωση.

2. Έλεγχος της θερμοκρασίας της ελαιόπαστας (μέγιστη 30°C) προτού προστεθεί το νερό και διόρθωση σε περίπτωση που χρειαστεί. Οι υψηλές θερμοκρασίες και ο πλημμελής καθαρισμός του διαχωριστήρα οδηγούν στην υποβάθμιση της ποιότητας του ελαιολάδου.

ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ

1. Να απομακρύνεται η μούργα με μετάγγιση και φιλτράρισμα.

2. Κατά τη μετάγγιση, το ελαιόλαδο να προφυλάσσεται από το φως και τον αέρα και να αποφεύγεται η χρησιμοποίηση αντλιών που ενσωματώνουν αέρα στη μάζα του ελαιολάδου και σχηματίζουν γαλακτώματα. Η μούργα να αφαιρείται με μία στρόφιγγα από τον πυθμένα του δοχείου ή της δεξαμενής και η εκροή του ελαιολάδου να γίνεται από τον πυθμένα της καθαρής δεξαμενής και όχι από πάνω.

3. Ο χώρος αποθήκευσης να είναι δροσερός (15°C άριστη θερμοκρασία αποθήκευσης), σκιερός, καθαρός, απαλλαγμένος από οσμές, έντομα και τρωκτικά.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΟ

1. Το ελαιόλαδο πολύ εύκολα απορροφά και κατακρατεί δύσοσμες ουσίες που αναδύονται στο χώρο και για το λόγο αυτό πρέπει να διατηρούνται όλοι οι χώροι καθαροί με σχολαστικότητα και αυστηρότητα.

2. Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο χώρο της παραγωγής παρά μόνο στο προσωπικό της επιχείρησης.

3. Οποιαδήποτε αντικείμενα (π.χ λιπαντικά, πλαστικά) δε χρησιμοποιούνται στην παραγωγική διαδικασία θα πρέπει να απομακρύνονται από τον χώρο της παραγωγής και να βρίσκονται σε ξεχωριστό χώρο.

4. Να υπάρχει και να τηρείται πρόγραμμα Μυοκτονίας-Εντομοκτονίας.

5. Να υπάρχει και να τηρείται πρόγραμμα Καθαρισμού και Απολύμανσης. Τα σκευάσματα (για καθαρισμό/απολύμανση) που χρησιμοποιούνται θα πρέπει να είναι σύμφωνα με την εθνική και κοινοτική νομοθεσία.

6. Το νερό που χρησιμοποιείται στα ελαιοτριβεία πρέπει να είναι πόσιμο εκτός των περιπτώσεων που χρησιμοποιείται για άλλους σκοπούς (π.χ. λέβητες). Όταν υπάρχει νερό από ιδιωτική ύδρευση (γεώτρηση, πηγάδι) θα πρέπει να ελέγχεται η ποιότητα και η υγιεινή του νερού.

7. Οι καυστήρες για την παραγωγή ζεστού νερού να βρίσκονται σε κλειστό και απομακρυσμένο χώρο μακριά από τον χώρο παραγωγής του ελαιολάδου και με την καπνοδόχο όσο το δυνατό ψηλότερα και σε τέτοια θέση ώστε η κατεύθυνση των επικρατέστερων τοπικών ανέμων κατά το χειμώνα να οδηγούν τους καπνούς μακριά από το χώρο ελαιοποίησης.

8. Η δεξαμενή συλλογής των απόνερων να διαχωρίζεται από τον χώρο παραγωγής.

9. Τα λιπαντικά του εξοπλισμού πρέπει να είναι «food grade».

10. Να λαμβάνεται μέριμνα για την προστασία του ελαιοπυρήνα από φυσικούς κινδύνους και οποιαδήποτε χημική επιμόλυνση κατά τη συγκέντρωσή του, εφόσον αποτελέσει πρώτη ύλη για την παραγωγή πυρηνελαίου.

11. Συμμόρφωση ως προς τα υλικά σε επαφή με τρόφιμα. Αυτό αφορά: α) στα πλαστικά με κυριότερο κίνδυνο τη μετανάστευση των φθαλικών εστέρων. Όταν χρησιμοποιούνται σωληνώσεις και υλικά συσκευασίας- παρεμβύσματα από πλαστικά, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να κατέχουν τις σχετικές δηλώσεις συμμόρφωσης, β) Τα δοχεία και οι δεξαμενές κατά προτίμηση θα πρέπει να είναι από ανοξείδωτο χάλυβα, που θα προφυλάσσουν το ελαιόλαδο από το φως και τον αέρα.

12. Εκπαίδευση προσωπικού: Το προσωπικό αν και εποχιακό θα πρέπει να εκπαιδεύεται σε θέματα υγιεινής (κατάλληλος ιματισμός, πλύσιμο χεριών, χειρισμοί που διενεργεί στο χώρο παραγωγής).

13. Τήρηση αρχείου εισροών-(Ημερομηνία, στοιχεία παραγωγών, ποσότητες εισερχόμενου ελαιοκάρπου και στοιχεία αποδεκτών και ποσοτήτων παραγόμενου ελαιολάδου) βοηθάει στον εντοπισμό μιας παρτίδας που τυχόν προκάλεσε πρόβλημα.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 06 Νοεμβρίου 2018 20:31

Σχετικά Άρθρα

  • Ελαιόλαδο: Νέες εκτιμήσεις της παγκόσμιας παραγωγής – Προβλέψεις για την Ελλάδα
    Ελαιόλαδο: Νέες εκτιμήσεις της παγκόσμιας παραγωγής – Προβλέψεις για την Ελλάδα

    Ποιο είναι το μεγάλο «στοίχημα» για το ελαιόλαδο, σύμφωνα με τις αναθεωρημένες προβλέψεις της Επιστημονικής Εταιρείας Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας (4Ε)

    Σημάδια ανάκαμψης δείχνει η παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου, η οποία προβλέπεται να επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα, αγγίζοντας τους 3.000 – 3.200 χιλιάδες τόνους.

    Τα μειωμένα αποθέματα τέλους της εμπορικής περιόδου 2023/24 αναμένεται να επαρκέσουν έστω και οριακά σαν «γέφυρα» για την απαρχή των φρέσκων ελαιολάδων της νέας εσοδείας χωρίς ιδιαίτερες εντάσεις στις αγορές, αλλά και επιβραδύνοντας το ρυθμό υποχώρησης των τιμών.

    Στα παραπάνω συμπεράσματα καταλήγει η Επιστημονική Εταιρεία Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας (4Ε), ένας φορέας από Έλληνες επιστήμονες και ανθρώπους της αγοράς με εξειδίκευση την ελαιοπαραγωγή, τονίζοντας ωστόσο ότι οι προβλέψεις αφορούν την καλλιεργητική περίοδο, που δεν θα διαταραχθεί από απρόοπτα καιρικά φαινόμενα.

    Αν και οι παραγωγές ορισμένων ελαιοπαραγωγικών χωρών αναθεωρούνται, η βασική εικόνα της ισπανικής και της παγκόσμιας παραγωγής θα παραμείνει στο ίδιο επίπεδο

    Ταυτόχρονα, όπως επισημαίνουν, ο Σεπτέμβριος, με τις αναμενόμενες ευεργετικές κατά τα άλλα βροχές μπορεί να προκαλέσει εκτεταμένη δακοπροσβολή στους ελαιώνες γι’ αυτό και απαιτείται η εγρήγορση των ελαιοπαραγωγών, σε συνεργασία με τους γεωπόνους και τις αρμόδιες ΔΑΟΚ.

    Οι νέες προβλέψεις

    Εκατό ημέρες μετά τις πρώτες της εκτιμήσεις για την παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου της νέας εσοδείας 2024/25, και επανεξέταση των δεδομένων το συμπέρασμα της 4Ε είναι ότι αν και οι παραγωγές ορισμένων ελαιοπαραγωγικών χωρών αναθεωρούνται, η βασική εικόνα της ισπανικής και της παγκόσμιας παραγωγής θα παραμείνει στο ίδιο επίπεδο.

    Συγκεκριμένα, η εκτιμώμενη παραγωγή ελαιολάδου εσοδείας 2024/25 (ποσότητες σε χιλιάδες τόνους) έχει ως εξής:

    • Ισπανία 1.300 – 1.500
    • Τουρκία 300 – 320
    • Ελλάδα 230 – 290 (250)
    • Τυνησία 260 – 280
    • Ιταλία 180 – 200
    • Πορτογαλία 160 – 180
    • Μαρόκο 110 – 140
    • Συρία 90 – 100
    • Λοιπές 550 – 650
    • Εκτίμηση παγκόσμιας παραγωγής 3.000 – 3.200

    Η παραγωγή τα προηγούμενα χρόνια καταγράφεται στον παρακάτω πίνακα:

    «Μετά από τρία ταραγμένα χρόνια ξηρασίας και αντίξοων καιρικών συνθηκών, η παγκόσμια παραγωγή αναμένεται -εκτός καταστροφικού συγκλονιστικού απροόπτου της τελευταίας στιγμής- να επανέλθει στα φυσιολογικά της επίπεδα», εκτιμά η 4Ε.

    Υποχώρηση των τιμών ελαιολάδου

    Λογικά, λοιπόν, οι τιμές πρώτης ύλης (χονδρική, βυτίου ex-work) αναμένεται να υποχωρήσουν, ιδίως όσο θα ξαναγεμίζουν οι δεξαμενές των ελαιοτριβείων, του εμπορίου και της βιομηχανίας τυποποίησης μετά τον Δεκέμβριο 2024.

    Μία τιμή παραγωγού μεταξύ των 5 ευρώ/κιλό – 5,5 ευρώ/κιλό για τα μέσης ποιότητας έξτρα παρθένα θα μπορούσε να θεωρηθεί «λογική» υπό τις παραπάνω συνθήκες. Ενδεικτικά, η τιμή παραγωγού (βυτίο στην πόρτα του ελαιοτριβείου) ξεκίνησε από 9 ευρώ/κιλό και έφτασε να πωλείται στα 7 ευρώ/κιλό – 7,5 ευρώ/κιλό

    Το μεγάλο «στοίχημα» για το ελαιόλαδο

    Ωστόσο, ο κύριος προσδιοριστικός παράγοντας αναμένεται να αποδειχθεί η κατανάλωση. Τις δύο τελευταίες εμπορικές περιόδους η εκτόξευση των τιμών των ελαιολάδων οδήγησε ένα σημαντικό τμήμα της κατανάλωσης ελαιολάδου, μεταξύ 30 και 40%, να «μεταναστεύσει» σε ανταγωνιστικά σπορέλαια ή και να περιορίσει τις διάφορες χρήσεις στη μαζική αλλά και στην οικιακή εστίαση.

    Το μεγάλο «στοίχημα» του ελαιολάδου, σύμφωνα με την Επιστημονική Εταιρεία Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας (4Ε), είναι να επανακάμψει αυτή η κατανάλωση όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Διαφορετικά η ανισορροπία με το πλεόνασμα της προσφοράς θα τείνει να πιέζει πτωτικά τις τιμές παραγωγού. Γι’ αυτό λοιπόν η αποκλιμάκωση των τιμών στα ράφια των αλυσίδων λιανικής, όπως και οι δράσεις προώθησης της κατανάλωσης είναι ζωτικής σημασίας για την ισορροπία όλου του κλάδου και προς το συμφέρον και των ελαιοπαραγωγών.

    Το ελαιόλαδο αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 1,5% της παγκόσμιας παραγωγής και κατανάλωσης ελαίων και λιπών. Ως εκ τούτου, η συνεργασία μεταξύ όλων των ελαιοπαραγωγικών χωρών, των εμπλεκομένων της αλυσίδας αξίας και των επιστημόνων είναι ζωτικής σημασίας, τονίζει η 4Ε.

    Πηγή: In.gr
  • Το λάδι «σέρνει» τον χορό της ακρίβειας: Πόσο αυξήθηκε η τιμή του μέσα σε έναν χρόνο
    Το λάδι «σέρνει» τον χορό της ακρίβειας: Πόσο αυξήθηκε η τιμή του μέσα σε έναν χρόνο

    Βαθιά το χέρι στην τσέπη βάζουν οι Έλληνες καταναλωτές για να πληρώνουν ακόμα και ένα λίτρο λάδι, αφού τα τελευταία χρονιά η ανοδική πορεία της τιμής του δεν έχει τέλος.

    Η χώρα μας παραμένει ανάμεσα σε αυτές με τον υψηλότερο πληθωρισμό, με το λάδι να καταγράφει θλιβερή πρωτιά αγγίζοντας μέσα σε ένα χρόνο αύξηση 67%.

    Ειδικότερα, φέτος το ελαιόλαδο πωλείται ακόμα και 14 ευρώ με το έξτρα παρθένο βιολογικό να φτάνει έως και τα €22,60 ενώ πριν από 2 χρόνια, κάποιος το έβρισκε 8,50 και 4 χρόνια πριν 10 ευρώ φθηνότερα!

    Τσιμπημένος και ο οβελίας

    Την Τετάρτη 24 Απριλίου αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το «Καλάθι του Πάσχα», που θα περιέχει αρνί, κατσίκι, σοκολατένια αυγά και τσουρέκι ενώ στην πρωτοβουλία του Υπουργείου Ανάπτυξης, θα μπει και το «Καλάθι του Νονού».

    «Το πασχαλινό καλάθι φαίνεται ότι θα έχει τις ίδιες ή και καλύτερες τιμές με πέρυσι αυτή είναι η εικόνα που έχουμε αυτή τη στιγμή!» τόνισε ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος.

    Ο οβελίας φαίνεται πάντως ότι φέτος θα είναι τσιμπημένος σύμφωνα με τους ανθρώπους της αγοράς.

    «Με τη σημερινή τιμή αγοράς είναι στα 13,90 €, εάν συνεχιστεί αυτό το μικρό Safari που γίνεται θα φτάσει στα 14,50 0 15 € το αρνί» ανέφερε στο OPEN, κρεοπώλης.

    Η τιμή στο κατσίκι φαίνεται να μην παρουσιάζει αύξηση, σύμφωνα με το κρεοπωλείο.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Τέλος στην προσπάθεια διακίνησης χύμα ελαιολάδου - Τι αποφάσισε η Κομισιόν
    Τέλος στην προσπάθεια διακίνησης χύμα ελαιολάδου - Τι αποφάσισε η Κομισιόν

    Εγγύηση ποιότητας και προστασίας από φαινόμενα νοθείας και φοροδιαφυγής παρέχει το επώνυμο - τυποποιημένο ελαιόλαδο

    Φρένο στις προσπάθειες να αλλάξει η ισχύουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία, που απαγορεύει τη λιανική πώληση χύμα ελαιολάδου, έβαλε η απόρριψη από την Κομισιόν σχετικής πρότασης.

    Η δυνατότητα πώλησης χύμα ελαιολάδου από καταστήματα πώλησης και από διάφορα άλλα δίκτυα διανομής, θα αποτελούσε μια ιδιαίτερα δυσάρεστη εξέλιξη, τόσο για την ασφάλεια του καταναλωτή, όσο και για την ανάπτυξη του συνόλου του ελαιοκομικού τομέα, προειδοποιεί ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποιήσεως Ελαιολάδου (ΣΕΒΙΤΕΛ).

    Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται, η γνώμη και η απόφαση όλων των επαγγελματικών Οργανώσεων αλλά και των ελαιοπαραγωγών κρατών – μελών της ΕΕ, για την εγγύηση ποιότητας και προστασίας από φαινόμενα νοθείας και φοροδιαφυγής που παρέχει το επώνυμο – τυποποιημένο ελαιόλαδο, επικράτησε και στις πρόσφατες τελικές συνεδριάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με αποτέλεσμα να απορριφθεί η πρόταση τροποποίησης του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου των κανόνων εμπορίας, από τους οποίους επιτρέπεται η διακίνηση ελαιολάδων μόνο σε συσκευασίες μέχρι 5 λίτρα.

    Το χύμα δεν εγγυάται την ασφάλεια

    Σε μια περίοδο κατά την οποία η αντίληψη των καταναλωτών για την σιγουριά και εγγύηση ποιότητας, που παρέχουν τα τυποποιημένα και επώνυμα ελαιοκομικά προϊόντα, είναι θετική και παράλληλα η αλλαγή της νομοθεσίας προς το αυστηρότερο, μείωσε την διακίνηση αμφιβόλου ποιότητας ελαιόλαδα, κάθε πιθανή επιστροφή στην αβεβαιότητα της διακίνησης σε ανώνυμη μορφή ενός τόσο ευαίσθητου τροφίμου θα απέβαινε καταστροφική για το σύνολο του τομέα, προεξάρχοντος του πρωτογενούς τομέα και των ελαιοπαραγωγών που τον απαρτίζουν.

    Με βάση τα παραπάνω, ο ΣΕΒΙΤΕΛ, υπενθυμίζει, όπως και στο παρελθόν έχει τονισθεί:

    1. Η πώληση χύμα ελαιολάδου στην λιανική αγορά αποτελεί πρακτική η οποία δεν εγγυάται την ασφάλεια του τροφίμου, σε αντίθεση με την τυποποίηση και συσκευασία σε περιέκτες έως 5 λίτρα, πρακτική η οποία έχει αποδειχθεί ως η μόνη που εγγυάται την προστασία του καταναλωτή και έχει επικυρωθεί και μέσω της πρόσφατης δημοσίευσης του κατ’ εξουσιοδότηση Κανονισμού 2022/2104 για τις προδιαγραφές εμπορίας ελαιολάδου.

    2. Η μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια των καταναλωτών και η διασφάλιση της αυθεντικότητας και ποιότητας των προϊόντων του τομέα, επιτυγχάνεται μόνο με τα επώνυμα τυποποιημένα προϊόντα τα οποία και δημιουργούν αύξηση της προστιθέμενης αξίας τους.

    3. Οι μικρές και εξασφαλισμένες ποιοτικά επώνυμες τυποποιημένες συσκευασίες έχουν επί δεκαετίες καταξιωθεί και έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών.

    4. Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις ήδη λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από τις επιχειρήσεις του τομέα και οι συσκευασίες του τυποποιημένου ελαιολάδου καθώς τηρούν όλους τους σχετικούς κανονισμούς.

    5. Η τυποποίηση ελαιολάδου, λαμβάνοντας υπόψη την υψηλή διατροφική αξία του προϊόντος, αποτελεί εγγύηση για την ποιότητά του, την αποφυγή νοθείας και την τήρηση των κανόνων υγιεινής και προστασίας από την θερμότητα, το φως και την οξείδωση σε όλο το διάστημα αποθήκευσης και διακίνησης, προς όφελος της ασφάλειας του καταναλωτή.

    6. Όλες οι επιχειρήσεις τυποποίησης και συσκευασίας πληρούν διαρκώς και σε όλα τα στάδια παραγωγής και διακίνησης, τις υψηλότερες απαιτήσεις για διαπίστευση, σύμφωνα με τα πρότυπα ποιότητας (HACCP,ISO, BRC, IFS κλπ) και υγιεινής και εξασφαλίζουν την ποιότητα του ελαιολάδου αλλά και την φήμη της ποιότητάς του μέχρι το τραπέζι του καταναλωτή.

    7. Οι ποιοτικοί έλεγχοι στις επιχειρήσεις τυποποίησης και συσκευασίας είναι πάντα σε πολύ μεγαλύτερο επίπεδο σε σχέση με τους αντίστοιχους σε ένα κατάστημα λιανικής πώλησης, όπου πρακτικά είναι σχεδόν αδύνατη η παρακολούθηση της ποιότητας του παραμένοντος ελαιολάδου μετά την αποσφράγιση της «χύμα» μεγάλης συσκευασίας και την σταδιακή του πώληση.

    8. Είναι γνωστό, ότι ήδη μέσα και από την διαρκώς αυστηρότερη ευρωπαϊκή νομοθεσία, καταβάλλεται προσπάθεια από τις επιχειρήσεις τυποποίησης για την μείωση των υπολειμμάτων των συσκευασιών και την ανακύκλωση των υλικών τους, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της Ε.Ε (χρήση μη αποσπώμενων πωμάτων, χρήση ανακυκλωμένου PET, κλπ). Όλα αυτά είναι αμφίβολο ότι θα μπορούν να εφαρμοστούν και να ελεγχθούν στους «περιστασιακούς» περιέκτες που θα προσφέρονταν προς άμεση χρήση από τους καταναλωτές».

    Το ελαιόλαδο πηγή υγείας

    Το ελαιόλαδο είναι πηγή υγείας και ζωής. Είναι ένα πλούσιο φυσικό προϊόν με υψηλή θρεπτική και βιολογική αξία το οποίο όμως απαιτεί κατά τα διάφορα στάδια της παραγωγής, της τυποποίησης και της εμπορίας του, την τήρηση αυξημένων γενικών και ειδικών απαιτήσεων, οι οποίες διασφαλίζονται μόνο με τα τυποποιημένα και επώνυμα προϊόντα, που χιλιάδες επιχειρήσεις του ελαιοκομικού τομέα παράγουν και διακινούν, συμβάλλοντας στην οικονομία και στην προστασία των καταναλωτών», δήλωσε σχετικά ο πρόεδρος του ΣΕΒΙΤΕΛ κ. Κωνσταντίνος Κουτσιούμπης.

    Πηγή: In.gr

  • Ελαιόλαδο: Η τρέχουσα ελαιοκομική χρονιά από την σκοπιά των συνεταιρισμών και των παραγωγών
    Ελαιόλαδο: Η τρέχουσα ελαιοκομική χρονιά από την σκοπιά των συνεταιρισμών και των παραγωγών

    Η πλειονότητα των παραγωγών εστίασε στο μείζον θέμα της έλλειψης εργατικών χεριών.

    Επικεφαλής συνεταιρισμών της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘ.Ε.Α.Σ.), και οι ίδιοι παραγωγοί, μίλησαν για την εξέλιξη της φετινής ελαιοκομικής περιόδου, αλλά και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με την παραγωγή του ελαιολάδου.

    Η πλειονότητα εστίασε στο μείζον θέμα της έλλειψης εργατικών χεριών, στο κόστος της παραγωγής, αλλά και στο ρόλο που διαδραματίζουν και καλούνται, να διαδραματίσουν, οι ελαιοκομικοί φορείς.

    Μειωμένη παραγωγή ελαιόλαδου σε ευρωπαϊκές χώρες

    Αρχικά, σύμφωνα με τα φετινά στοιχεία, οκτώ κύριες χώρες παραγωγής ελαιολάδου της Ευρώπης θα παράγουν συνολικά 1,5 εκατομμύριο τόνους ελαιόλαδο, πολύ κάτω, δηλαδή, από τους 2,27 εκατομμύρια τόνους του περασμένου έτους.

    Ωστόσο στην Ελλάδα, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Διεθνούς Συμβουλίου Ελιάς προβλέπεται ότι θα είναι η πιο καρποφόρα συγκομιδή από το 2006/07, πράγμα που επιβεβαιώνουν και οι πέντε επικεφαλής των Συνεταιρισμών που μιλήσαμε.

    Συγκεκριμένα, συνολικά οι Έλληνες παραγωγοί αναμένεται να παράγουν 350.000 τόνους ελαιόλαδου, σημαντικά υψηλότερα από τον μέσο όρο της πενταετίας των 262.000 τόνων, αύξηση δηλαδή της τάξεως του 34% περίπου.

    Από την άλλη πλευρά παρατηρείται μείωση στην παραγωγή της Ισπανίας, φτάνοντας στους 780.000 τόνους, χαμηλότερα ακόμα και από την καλλιεργητική περίοδο του 2012/13, που χαρακτηρίστηκε ως «κακή».

    Στην Ιταλία, η οποία παραδοσιακά είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο, η συγκομιδή αναμένεται να μειωθεί στους 235.000 τόνους, τη χαμηλότερη από το 2018/19, ενώ στην Πορτογαλία, οι αποδόσεις μειώθηκαν από το υψηλό ρεκόρ του προηγούμενου έτους στους 125.000 τόνους.

    Πώς σχολιάζουν οι 5 επικεφαλής συνεταιρισμών τη φετινή ελαιοκομική χρονιά

    «Η εκτίμηση που έχω για την ελαιοκομική περίοδο 2022/2023 από πλευράς παραγωγής και ποιότητας θα είναι καλύτερη από το 2020/2021. Συγκεκριμένα από πλευράς τιμών, το ελαιόλαδο εκεί που πωλείται φέτος, δεν έχει ξαναφτάσει ποτέ στο παρελθόν και είναι περίπου 30-35% υψηλότερη από το μέσο όρο της περσινής χρονιάς» δήλωσε ο κ. Νικόλαος Προκοβάκης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΘ.Ε.Α.Σ. και Πρόεδρος της ΕΑΣ Λακωνίας ΑΕΣ Α.Ε.. Ερωτηθείς για τις τιμές, δήλωσε πως «στη Λακωνία κυμαίνονται από 4,90 - 5,20 ευρώ, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα γύρω στα 4,70 - 5,00 ευρώ / κιλό». Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο θέμα έλλειψης εργατικών χεριών, ένα πρόβλημα που παρατηρείται και σε άλλους κλάδους τους αγροτικού τομέα, το οποίο όπως δήλωσε έχει αφήσει πίσω την παραγωγή σε όλη τη χώρα.

    «Εμείς πραγματοποιούμε τυποποίηση με τα μικρά μέσα που διαθέτουμε, δεν είναι εύκολο πράγμα. Αν καταφέρναμε ως χώρα να εξάγουμε το ελαιόλαδο μας ως τυποποιημένο προϊόν, αντιλαμβάνεστε πως το κέρδος για το προϊόν και για τη χώρα θα ήταν μεγαλύτερο. Η τυποποίηση δίνει πιο σταθερές τιμές» δήλωσε και πρόσθεσε: «Ένα τυποποιημένο ελαιόλαδο πέρα ότι έχει πιο σταθερή αξία, ταυτόχρονα με την τυποποίηση δουλεύουν και οι ελληνικοί συνεταιρισμοί και επιχειρήσεις».

    «Το ελαιόλαδο θα είναι στα καλύτερά του»

    Για τη φετινή ελαιοκομική χρονιά μίλησε και ο Πρόεδρος της «Παναιγιάλειου Ένωσης Συνεταιρισμών ΑΕΣ» κ. Αθανάσιος Σωτηρόπουλος, για την οποία σχολίασε πως «το ελαιόλαδο θα είναι στα καλύτερά του, πιστεύω θα χτυπήσει ρεκόρ 20ετίας. Από πλευράς τόσο παραγωγής, όσο και τιμών είναι μια πολύ καλή χρονιά γενικά για τη χώρα. Αν αναλογιστούμε πως οι ανταγωνίστριες χώρες, η Ισπανία και η Πορτογαλία έχουν μειωμένες παραγωγές, εμείς είμαστε στην ευχάριστη θέση να πούμε ότι έχουμε μια καλή χρονιά». Για τις τιμές, ο κ. Σωτηρόπουλος ανέφερε πως στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο κυμαίνονται από τα 4,50 μέχρι 4,85 ευρώ / κιλό.

    Τέλος, για το ζήτημα των εργατικών χεριών, ως μέλος και του Δ.Σ. της ΕΘ.Ε.Α.Σ., ο κ. Σωτηρόπουλος τόνισε πως «προσπαθούμε να πείσουμε το υπουργείο να λάβει κάποια μέτρα και να άρει κάποιους αναχρονιστικούς κανονισμούς». «Είναι κρίμα να χάνονται παραγωγές και χρήματα από τη χώρα» πρόσθεσε.

    Σχετικά με το ερώτημα, αν μπορεί να δώσει κάτι υπεραξία σαν χώρα, ο ίδιος υπογράμμισε πως «έχουμε ένα πλεονέκτημα σαν χώρα συγκριτικά με την Ισπανία και την Ιταλία που δεν έχουν τόσο μεγάλο ποσοστό του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου. Εμείς πρέπει να δώσουμε βάρος με τη βοήθεια του υπουργείου και να γίνονται έλεγχοι, ώστε το ελληνικό ελαιόλαδο να φεύγει πλέον κατά μεγάλες ποσότητες τυποποιημένο και όχι χύμα, με την επωνυμία. Κάνω και μία πρόταση, εκτός από την σφραγίδα της περιοχής, να υπάρχει ένα σήμα που να αναφέρεται πως είναι ελληνικό ελαιόλαδο, γιατί πράγματι είναι το καλύτερο».

    Ερωτηθείς για τον ρόλο των ελαιοκομικών φορέων, δήλωσε πως είναι πάρα πολύ σημαντικός. «Τόσο στη δική μας περιοχή, όσο και σε άλλες περιοχές έχουν βοηθήσει πάρα πολύ τον παραγωγό και τους οργανισμούς που ασχολούνται με το ελαιόλαδο» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Είμαστε σε κουβέντα με το υπουργείο, ώστε να αναδιαμορφωθούν ορισμένοι κανονισμοί προς το καλύτερο, για να μπορέσουμε, να λειτουργήσουμε και τη νέα τριετία».

    Να αναφέρουμε, επίσης, πως εδώ και δέκα μέρες η Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών ΑΕΣ έχει ανοίξει ένα υπερσύγχρονο ελαιοτριβείο για το οποίο θα γίνει ειδικό αφιέρωμα.

    Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Αγροτικού Ελαιοπαραγωγικού Συνεταιρισμού Ροβιών, κ. Νίκος Βαλλής στάθηκε και αυτός στο πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών. Επιπλέον, δήλωσε χαρακτηριστικά «στη δική μας περιοχή υπήρξε και μια επίθεση του δάκου και δεν μπορέσαμε να το ελέγξουμε γιατί είμαστε κυρίως βιοκαλλιεργητές».

    Με την σειρά του και ο Εμμανουήλ Κουγιουμτζής, Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μυλοποτάμου ανέφερε πως πρόκειται για μια καλή ελαιοκομική χρονιά και από άποψη παραγωγής και από άποψη τιμών. Ερωτηθείς για τις τιμές ανέφερε πως το ελαιόλαδο κυμαίνεται στα 4,60-4,80 ευρώ/ κιλό.

    «Για την ελαιοκομική χρονιά μέχρι αυτήν την στιγμή η μία πλευρά αναφέρει πώς πηγαίνει καλά, ωστόσο όπως διαμορφώνονται τα εργατικά και το κοστολόγιο παραγωγής, προσωπικά θεωρώ ότι δεν θα είναι καλή. Απλά θα είναι μία χρονιά που θα καλύψει τα έξοδα των παραγωγών» ανέφερε από την πλευρά του μιλώντας στην ΕΘ.Ε.Α.Σ. ο κ. Κωνσταντίνος Τζαβάρας προσθέτοντας πως «οι επιδοτήσεις των λιπασμάτων ήταν πολύ χαμηλές σε σχέση με τις αυξήσεις που έγιναν».

    Ερωτηθείς για την παραγωγή του ελαιόλαδου και κατά πόσο πωλούνται οι ποσότητες, ο κ. Τζαβάρας απάντησε: «Αρκετές ποσότητες πωλούνται για να πληρώσουν οι παραγωγοί τα έξοδα. Η τιμή του ελαιόλαδου κυμαίνεται στα 4,5 - 5 ευρώ ανάλογα με το ελαιόλαδο που παράγει ο καθένας». Ο κ. Τζαβάρας ξεκαθάρισε πως το ζήτημα των εργατικών χεριών δεν τίθεται μόνο στην συγκομιδή, καθώς χρειάζονται άτομα εξίσου και στην καλλιέργεια.

    Ο Πρόεδρος της Ένωσης Δασικών Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΔΑΣ) Ευβοίας κλείνοντας δήλωσε πως: «η Πολιτεία θα πρέπει να παρέμβει σε όλους τους τομείς παραγωγής τόσο του ελαιολάδου, όσο και στα υπόλοιπα αγροτικά προϊόντα». «Οι ελαιοκομικοί φορείς έχουν σημαντικό ρόλο στη διακίνηση του ελαιόλαδου, στην προστασία της τιμής, αλλά και εκείνοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα και δεν τους δίνεται η ευκαιρία να προσφέρουν αυτό που πραγματικά μπορούν».

    Πηγή: Etheas.gr

  • Ελαιόλαδο: Ελάχιστες αγοραπωλησίες και τιμές κάτω του κόστους παραγωγής
    Ελαιόλαδο: Ελάχιστες αγοραπωλησίες και τιμές κάτω του κόστους παραγωγής

    Ευτελισμό των τιμών, αλλαγές στους κανόνες και πιέσεις στους παραγωγούς για παραλαβή ελαιολάδου από τα ελαιουργεία, αναφέρει ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ).

    Μεγάλη αναστάτωση και σοβαρή σύγχυση φαίνεται να επικρατεί τελευταία στην αγορά ελαιολάδου της Κρήτης αλλά και των άλλων ελαιοπαραγωγικών περιοχών της χώρας.

    Οι αγοραπωλησίες είναι ελάχιστες και αφορούν μόνο τα δυσεύρετα υψηλής ποιότητας έξτρα παρθένα, ενώ οι τιμές που επικρατούν έπεσαν πλέον σε επίπεδα κάτω του κόστους παραγωγής ( Σχ.1)

    Ο προβληματισμός των παραγωγών είναι έντονος αφού αδυνατούν να διαθέσουν έστω και μικρές ποσότητες για τις άμεσες ανάγκες τους, ενώ ανάλογος προβληματισμός επικρατεί και στους ελαιοτριβείς οι όποιοι με την άξια του προϊόντος που εισέπρατταν σαν δικαίωμα, διαπιστώνουν ότι αδυνατούν να καλύψουν τα έξοδα κίνησης και λειτουργίας του ελαιοτριβείου.

    Η κατάσταση που είναι πραγματικά απελπιστική φαίνεται σαφώς και στο Δελτίο τιμών που εκδίδει ο ΣΕΔΗΚ κάθε εβδομάδα, όπου παρατηρείται ότι τελευταία στην Κρήτη από τις 19 επιχειρήσεις που έδιδαν τιμές, τελευταία δίδουν τιμές μόνο 4 και μόνο για έξτρα παρθένο καλής ποιότητας.

    Αλλαγή των κανόνων της αγοράς και πιέσεις των ελαιοτριβείων

    Από την άλλη πλευρά, η αγορά ελαιολάδου φαίνεται να αλλάζει ριζικά. Οι επί χρόνια καθιερωμένοι κανόνες αλλάζουν η καταργούνται.

    Έτσι, η συνήθης και επί χρόνια καθιερωμένη αποθήκευση του ελαιολάδου σε ελαιοτριβεία και το «κόψιμο» του όταν ο παραγωγός επιθυμεί, φαίνεται ότι έληξε. Από τηλεφωνήματα που δεχόμαστε διαπιστώνεται ότι αρκετοί παραγωγοί παραπονούνται και αμφισβητούν τον ρόλο του ελαιοτριβείου να καθορίζει μονομερώς την τιμή κοψίματος. Όμως και κάποιοι ελαιοτριβείς πιέζουν τους παραγωγούς η να «κόψουν» (πωλήσουν) το προϊόν στην τιμή που αυτοί τους προτείνουν, ή να το παραλάβουν.

    Αλλά και ο κανόνας που είχε σαν βάση την τιμολόγηση του προϊόντος με βάση την τιμή για ποιότητα οξύτητας 0,3ο και κλιμάκωση της τιμής λαδιών με μεγαλύτερες οξύτητες με μείωση κατά 0,03 ευρώ ανά επι πλέον γραμμή οξύτητας, φέτος άλλαξε τελείως. Η μείωση κατά 0,03 ευρώ ανά γραμμή έγινε τώρα μείωση κατά 0,05 η 0,10 η ακόμη και 0,20 ευρώ/γραμμή (όπως φαίνεται στο Δελτίο Τιμών του ΣΕΔΗΚ) βάζοντας έτσι τα υποβαθμισμένα παρθένα ουσιαστικά, κοντά στα βιομηχανικά.

    Τελικά στην Ελλάδα σύμφωνα με το Δελτίο τιμών του ΣΕΔΗΚ της 28-1-20 (www.sedik.gr), οι μέγιστες και ελάχιστες τιμές που προσφέρονται για έξτρα παρθένο οξύτητας 0,3ο , κυμαίνονται στην Κρήτη μεταξύ 2,60-2,20ευρώ/κ, στην Πελοπόννησο μεταξύ 2,50- 2,15ευρώ/κ και στην Κύπρο στα 2,30. (Πιν.1). Οι τιμές για παρθένο (οξ. 0,9-2,0 βαθμούς) κυμαίνονται από 1,18-1,50 ευρώ/κ και οι τιμές για βιομηχανικά κυμαίνονται μεταξύ 1,15-1,20ευρώ/κ

    Στην Ισπανία η πίεση των αποθεμάτων της περσινής υπερπαραγωγής και της νέας φετινής μικρότερης αλλά σημαντικής καθώς και οι δασμοί που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ δεν επέτρεψαν στην εφαρμοζόμενη εκεί ιδιωτική αποθεματοποίηση να φέρει κανένα αποτέλεσμα. Οι τιμές για το έξτρα κυμαίνονται στα 1,85-2,82ευρώ/κ και για το απλό παρθένο και λαμπάντε στα 1,81-1,71ευρώ/κ

    Όμως και στην Ιταλία συνεχίζονται οι πτωτικές τάσεις και τα 5,5ευρώ/κ του καλοκαιριού οι τιμές σε αρκετές πόλεις έπεσαν από 3ευρώ/κ ενώ η μέση τιμή του έξτρα σε επίπεδο χωράς έφτασε στα 3,08ευρώ/κ.

    Πηγή: Sedik.gr - ΝeaPaseges.gr

  • Διαγωνισμός καινοτομίας «OLIVE CHALLENGE»
    Διαγωνισμός καινοτομίας «OLIVE CHALLENGE»

    Οι ημερομηνίες κατάθεσης των προτάσεων είναι έως 7/2/2020.

    Η πρωτοβουλία OLIVE CHALLENGE στόχο έχει να στηρίξει την καινοτομία στον ελαιοκομικό τομέα, να αναδείξει και να προβάλλει τις δυνατότητές του, να συμβάλλει στην αντιμετώπιση των οικονομικών και περιβαλλοντικών προκλήσεων του τομέα, καθώς και στην προσαρμογή του σε ένα νέο αγροδιατροφικό σύστημα, που θα είναι πιο ανταγωνιστικό, βιώσιμο, ανθεκτικό καθώς και κοινωνικά και περιβαλλοντικά υπεύθυνο.

    Στο Διαγωνισμό έχουν κληθεί να συμμετέχουν φυσικά πρόσωπα, νομικά πρόσωπα και ομάδες, υποβάλλοντας τις καινοτόμες ιδέες τους, σχετικές με τον τομέα του ελαιολάδου και της ελιάς, σε όλες τις φάσεις της παραγωγικής διαδικασίας, της εμπορίας και της προώθησής του. Εμπειρογνώμονες, εξειδικευμένοι επιστήμονες, επιχειρηματίες, εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων, οι οποίοι συμμετέχουν στη Συμβουλευτική Επιτροπή - Advisory Committee, θα αξιολογήσουν τις συμμετοχές και θα εκπαιδεύσουν τις ομάδες που θα διακριθούν για την είσοδό τους στον επιχειρηματικό στίβο.

    Οι συμμετέχοντες, οι οποίοι θα διακριθούν, θα διασφαλίσουν επίσης αναγνώριση, εκπαίδευση, εξατομικευμένη συμβουλευτική καθοδήγηση και υποστήριξη στην υλοποίηση της ιδέας τους.

    Δεκτές γίνονται πρωτότυπες παραγωγικές ιδέες, βασισμένες στις νέες τεχνολογίες, ιδέες για βελτίωση ή/ και εξέλιξη του κλάδου της ελαιοκαλλιέργειας, ελαιοποίησης, τυποποίησης, προώθησης, διακίνησης, διανομής, εξαγωγών, προστασίας περιβάλλοντος, στρατηγικής μάρκετινγκ, υλικών συσκευασίας, τεχνολογικών βελτιώσεων, νέων χρήσεων των προϊόντων, καθώς και σε οποιαδήποτε άλλη φάση της παραγωγής ή των υπηρεσιών που αναπτύσσονται γύρω από τον ελαιοκομικότ ομέα.

    Οι ημερομηνίες κατάθεσης των προτάσεων είναι 16/12/19-7/2/2020. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του Διαγωνισμού www.olivechallenge.org

    Δείτε αναλυτικά ΕΔΩ

    Πηγή: NeaPaseges.gr

  • Και το ελαιόλαδο μέσα από την Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδας
    Και το ελαιόλαδο μέσα από την Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδας

    Πέρα από την βιομηχανική τομάτα και την Κορινθιακή σταφίδα, η Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδας δραστηριοποιείται και στο ελαιόλαδο, ως αναγνωρισμένος φορέας διαχείρισης των προγραμμάτων που αφορούν το ελαιόλαδο.

    Όπως ανέφερε ο πρόεδρος Χρήστος Βαλιανάτος «… οι παραγωγοί είναι υποχρεωμένοι να περάσουν το λάδι μέσα από την ομάδα παραγωγών. Στις 9 Οκτώβρη έχουμε και ενημέρωση των ελαιοπαραγωγών και καλούμε όλους τους ελαιοπαραγωγούς του νόμου να έρθουν, να συζητήσουμε για το λάδι, να το περάσουν μέσα από την οργάνωση μας, έτσι ώστε να κρατήσουμε το πρόγραμμα Ε.Ο.Φ . Πιστεύουμε ότι πρέπει όλοι οι ελαιοπαραγωγοί να στηρίξουν την ομάδα, αλλά εκείνο που λέμε, είναι ότι το λάδι πρέπει να περάσει μέσα από την ομάδα. Να κάνουμε κι εμείς ένα πρόγραμμα και τα λεφτά να μην πηγαίνουν σε άλλους νομούς» σημείωσε ο κ. Βαλιανάτος.

  • Ζαχάρω: Οι Κινέζοι ήρθαν για το ελαιόλαδο

    Επίσημη Κινέζικη Αντιπροσωπία στο Δήμο Ζαχάρως - Ανοίγει ο δρόμος προς το λάδι στην Κινέζικη Αγορά - Προοπτικές Επενδύσεων στον Ιαματικό Τουρισμό και στον Καϊάφα

    Ο Δήμος Ζαχάρως, ύστερα από επαφές με την Σύλλογο Ελληνο-Κινεζικής Φιλίας και Ανάπτυξης Διμερών Σχέσεων, το Λαικό Κογκρέσο της Σαντόγκ, τον Επίτημο Πρέσβη της Λαικής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα Ελευθέριο Κόντο, προσκάλεσε αντιπροσωπία από την πόλη Τζινάν, η οποία είναι πρωτεύουσα της επαρχίας Σαντόνγκ στην ανατολική Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και έχει πληθυσμό 103 εκατομμύρια κατοίκους.

    Σύμφωνα και με τους στόχους της Ελληνικής Κυβέρνησης, οι 2 χώρες μπορούν να αναπτύξουν συνεργασία σε τομείς, όπως ο αγροτικός, με την πλούσια βιοποικιλότητα και τα υψηλής ποιότητας αγροτικά προϊόντα να εισέρχονται στην κινεζική αγορά.

    Οι νέες διακρατικές συμφωνίες, μεταξύ Ε.Ε. και Κίνας, ενισχύουν τις ταχύτερες διαδικασίες εκτελωνισμού, με αποτέλεσμα την προώθηση και πώληση περισσοτέρων Ελληνικών προϊόντων στην κινεζική αγορά.

    Ο τουρισμός είναι επίσης ένας τομέας, στον οποίο πρέπει να δοθεί έμφαση, καθώς η Κίνα αποτελεί από μονή της ένα σημαντικό πυλώνα εισροής τουριστικών κεφαλαίων στη χώρα μας.

    Στο πλαίσιο αυτό, αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για την εξωστρέφεια της περιοχής μας, διότι θα ανοίξει διάπλατα την πόρτα μιας μεγάλης αγοράς, και θα προωθήσει τα συμφέροντα της τοπικής οικονομίας στο δύσκολο αυτό οικονομικό περιβάλλον.

    Η προσπάθεια αυτή ξεκίνησε εδώ και 5 χρόνια, από το Δήμο Ζαχάρως με την συμβολή του εκλεγμένου Δημάρχου Ζαχάρως Πανταζή Χρονόπουλου.

    Αναλυτικά:
    Τη Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2018, αφίχθηκε η αντιπροσωπία, αποτελούμενη από:
    1. Tan Yanwei
    Αναπληρωτής Διευθυντής της Μόνιμης Επιτροπής του Δημοτικού Λαϊκού Κογκρέσου του Jinan.
    2. Liu Min
    Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της Μόνιμης Επιτροπής του Δημοτικού Λαϊκού Κογκρέσου του Jinan.
    3. Ren Xiaoce
    Αναπληρωτής Διευθυντής της Επιτροπής Ανάπτυξης Τουρισμού του Jinan.
    4. Pang Long
    Αναπληρωτής Διευθυντής του Δημοτικού Γραφείου Εξωτερικών και Υπερπόντιων Κινέζικων Υποθέσεων του Jinan.
    5. Li Yaoting
    Αναπληρωτής Διευθυντής Διεύθυνσης,Μεταφραστής, Τμήμα Ασιατικών, Αμερικανικών και Ωκεανικών Υποθέσεων του Δημοτικού Γραφείου Εξωτερικών και Υπερπόντιων Κινέζικων Υποθέσεων του Jinan.

    Την Αντιπροσωπία συνόδευε ο Επίτιμος Πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα,Ελευθέριος Κόντος, καθώς και ο μεταφραστής Φίλιππος Κόντος.

    Την Αντιπροσωπία, υποδέχθηκαν, ο Δήμαρχος Ζαχάρως Νικόλαος Χαραλαμπόπουλος, ο εκλεγμένος Δήμαρχος Ζαχάρως Πανταζής Χρονόπουλος, στην όμορφη περιοχή του Κακοβάτου.

    Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε προγραμματισμένη επίσκεψη σε ελαιοτριβεία της ευρύτερης περιοχής, όπου παρουσιάστηκε αναλυτικά η διαδικασία συλλογής και επεξεργασίας της ελιάς, καθώς και η εξαγωγή του λαδιού, του «πράσινου χρυσού».

    Επίσης έγινε πλήρης ενημέρωση για την τυποποίηση του ελαιόλαδου, τα οφέλη για την υγεία και την πιστοποίηση του προϊόντος. Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε συζήτηση με τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο των ελαιοτριβείων, καθώς και με τοπικούς καλλιεργητές. Στην αντιπροσωπία προσφέρθηκαν τοπικό ελαιόλαδο, τυποποιημένα τοπικά αγροτικά προϊόντα, προωθητικό ενημερωτικό υλικό για το λάδι καθώς και κεράσματα.

    Ο επικεφαλής της Αντιπροσωπίας κος Tan Yanwei, δήλωσε: «οι δύο λαοί, έχουν μακραίωνη ιστορία. Η επίσκεψη αυτή προετοιμάστηκε για αρκετό διάστημα και από τις δύο πλευρές, και είμαι ευχαριστημένος που επιτέλους ανοίγονται προοπτικές συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα για τις δύο περιοχές μας. Αποκτήσαμε μια πλήρη εικόνα για το ελαιόλαδο, καθώς μας ενδιαφέρει πολύ η συνεργασία στον τομέα αυτό»

    Τη Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2018, έγινε ξενάγηση στην παραλία της Ζαχάρως, και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στα Ιαματικά Λουτρά του Καϊάφα, στην Λίμνη καθώς και στο νησί της Αγίας Αικατερίνης.

    Η πόλη Jinan, αποτελεί μια μεγάλη λουτρόπολη στην κινέζικη επικράτεια. Τονίστηκε το έντονο ενδιαφέρον για επενδυτική προοπτική για την περιοχή του Καϊάφα, καθώς η θερμοκρασία του νερού, τα χημικά συστατικά και θεραπευτικές ιδιότητες των Ιαματικών Πηγών του Καϊάφα, είναι μοναδικά. Επίσης το σημείο και το μοναδικής ομορφιάς τοπίο, θα μπορούσαν να αποτελέσουν έναν σύγχρονο τουριστικό προορισμό, καθώς και έναν διεθνή τόπο ιαματικής ιατρικής. Η αντιπροσωπία των Κινέζων αξιωματούχων αφού ενημερώθηκε για την περιοχή και τις ιδιαιτερότητες του Καϊάφα, εξέφρασε την διάθεση για την μεταφορά τεχνογνωσίας στην ιαματική αξιοποίηση των πηγών, καθώς και στην τουριστική ανάκαμψη της περιοχής.

    Εν συνεχεία, η Κινέζικη αντιπροσωπία είχε εθιμοτυπική συνάντηση με τον Αντιδήμαρχο της Αρχαίας Ολυμπίας, και πρώην Δήμαρχο Γιώργο Δεββέ, καθώς ο Δήμαρχος κος Κοτζιάς απουσίαζε εκτάκτως στην Αθήνα. Στη συνάντηση αυτή, επιβεβαιώθηκαν για ακόμα μια φορά, οι κοινές πολιτιστικές αρχές των δύο λαών, οι διαπολιτισμική συνεργασία και όλες εκείνες οι δράσεις για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2022 στο Πεκίνο, την πρωτεύουσα της Κίνας. Ακολούθησε ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων καθώς και επίσημη ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας, καθώς και στον Αρχαιολογικό χώρο του λίκνου των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Η Κινέζικη Αντιπροσωπία, και μέλη της Δημοτικής Αρχής, στη συνέχεια επισκέφθηκαν την Νέα Φιγαλεία, όπου δέχθηκαν τοπικά παραδοσιακά εδέσματα και θαύμασαν το ορεινό τοπίο της περιοχής.

    Το απόγευμα της ίδιας μέρας, ο Δήμαρχος Ζαχάρως Νικόλαος Χαραλαμπόπουλος, ο εκλεγμένος Δήμαρχος Ζαχάρως Πανταζής Χρονόπουλος, οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Ζαχάρως, υποδέχθηκαν επίσημα την Κινέζικη Αντιπροσωπία στο Δημαρχείο Ζαχάρως, όπου τέθηκαν οι άξονες τις περεταίρω συνεργασίας, στους τομείς της αγροτικής παραγωγής και εξαγωγής του ελαιόλαδου, την τουριστική και πολιτιστική συνεργασία καθώς και την επενδυτική προοπτική της περιοχής. Επίσης προτάθηκε η ανταλλαγή και φιλοξενία πολιτών και σπουδαστών στις δύο πόλεις, η αρχή των διαδικασιών αδελφοποίησης των δύο Δήμων. Μετά τα καθιερωμένα αναμνηστικά δώρα, υπογράφηκε το κοινό μνημόνιο συνεργασίας όπου καταγράφονται οι γενικοί τομείς της συνεργασίας.

    Η επίσκεψη αυτή έκλεισε με εθιμοτυπική παρουσίαση και γνωριμία με επιχειρηματίες του τουρισμού στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ζαχάρως.

    kinezoi zaxaro 2

    kinezoi zaxaro 3

    kinezoi zaxaro 4

    kinezoi zaxaro 5

    kinezoi zaxaro 6

    kinezoi zaxaro 7

    kinezoi zaxaro 8

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Τσουκαλάς