Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2018 16:43

Παράταση στην προθεσμία παράδοσης της κορινθιακής σταφίδας

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2019 παρατείνεται η προθεσμία παράδοσης της ξηρής κορινθιακής σταφίδας εσοδείας 2018 από τους παραγωγούς στις μεταποιητικές επιχειρήσεις, προκειμένου να είναι επιλέξιμοι για τη συνδεδεμένη ενίσχυση.

Πρόκειται για αίτημα των ίδιων των παραγωγών, καθότι η εν λόγω προθεσμία λήγει σύμφωνα με την αρχική Υπουργική Απόφαση (1571/62616/ 2017) στις 30 Νοεμβρίου και δεν είχαν αρκετό χρονικό διάστημα για να διαπραγματευτούν το προϊόν τους.

Επιπλέον, η καταχώρηση στην ηλεκτρονική εφαρμογή του ΟΠΕΚΕΠΕ από τις μεταποιητικές επιχειρήσεις των συνολικών ποσοτήτων για κάθε γεωργό ή φορέα από τον οποίο έχουν παραλάβει πρώτη ύλη αποξηραμένη κορινθιακή σταφίδα θα πρέπει να γίνει απαρέγκλιτα έως την 28η Φεβρουαρίου 2019.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2018 18:32

Σχετικά Άρθρα

  • Ηλεία: Με θετικό πρόσημο ολοκληρώθηκε η επεξεργασία της βιομηχανικής τομάτας παρά τον παρατεταμένο καύσωνα
    Ηλεία: Με θετικό πρόσημο ολοκληρώθηκε η επεξεργασία της βιομηχανικής τομάτας παρά τον παρατεταμένο καύσωνα

    Της Δήμητρας Βέλμαχου

    Με επιτυχία ολοκλήρωσαν τη φετινή τους λειτουργία τα δύο εργοστάσια επεξεργασίας βιομηχανικής τομάτας στην Ηλεία, όπως έκανε γνωστό στο ilialive.gr και στο Gaia365.gr ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας, Χρήστος Βαλιανάτος.

    Παρά τις προκλήσεις, η χρονιά κλείνει με θετικό απολογισμό, καθώς η παραγωγή ήταν αυξημένη κατά περίπου 10.000 τόνους σε σχέση με το 2023, φτάνοντας συνολικά τους 100.000 με 110.000 τόνους.

    Ωστόσο, παρόλο που η ποιότητα της βιομηχανικής τομάτας κρίνεται καλή, οι παραγωγοί υπέστησαν σημαντικές ζημιές λόγω του παρατεταμένου καύσωνα που έπληξε την περιοχή, με την ανάγκη για διαχείριση του υδάτινου δυναμικού να είναι πλέον επιτακτική.

    Αναφερόμενος σε αυτό το θέμα ο κ. Βαλιανάτος τόνισε ότι η πολιτεία οφείλει να προχωρήσει σε ενέργειες που θα εξασφαλίσουν νερό για όλες τις καλλιέργειες της περιοχής, αφού όπως χαρακτηριστικά σημείωσε «Χωρίς επαρκές νερό, η αγροτική παραγωγή κινδυνεύει, κάτι που θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία της Ηλείας».

    Αποζημιώσεις και τιμές σε τομάτα και σταφίδα

    Ο κ. Βαλιανάτος επεσήμανε ακόμα ότι το 2023 η αποζημίωση για τη βιομηχανική τομάτα ήταν μόλις 0,77€, ενώ η τιμή της τομάτας κυμαίνεται στο 1,40€.

    Για τον λόγο αυτό κάλεσε τον ΕΛΓΑ να αναπροσαρμόσει τις αποζημιώσεις, ώστε να ανταποκρίνονται στις πραγματικές τιμές της αγοράς.

    Εξίσου ανησυχητική είναι η κατάσταση όπως πρόσθεσε ο κ. Βαλιανάτος και στην παραγωγή της κορινθιακής σταφίδας, όπου εξαιτίας των καιρικών συνθηκών καταγράφηκε ζημιά σε ποσοστό 60-70% με την επίσπευση της διαδικασίας έκδοσης πορισμάτων για άμεσες αποζημιώσεις στους πληγέντες σταφιδοπαραγωγούς να κρίνεται αναγκαία για την συνέχιση της καλλιέργειας.

    Στήριξη της αγροτικής παραγωγής

    Επιπλέον, ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας αναφέρθηκε στο πλαφόν των 150 κιλών ανά στρέμμα που απαιτείται για την καταβολή της στρεμματικής ενίσχυσης, προτείνοντας τη μείωσή του, προκειμένου να μην χάσουν οι παραγωγοί την επιδότηση.

    Τέλος, υπογράμμισε την επείγουσα ανάγκη για άμεση αποζημίωση τόσο για τη βιομηχανική τομάτα όσο και για την κορινθιακή σταφίδα, τονίζοντας ότι τα πορίσματα πρέπει να εκδοθούν το συντομότερο δυνατό, ώστε να ενισχυθεί οικονομικά ο αγροτικός κόσμος τόσο για την βιομηχανική τομάτα όσο και για την κορινθιακή σταφίδα.

  • Μικρότερη αλλά καλύτερης ποιότητας η εφετινή παραγωγή κορινθιακής σταφίδας - Με αυξημένη τιμή θα πουλήσουν οι παραγωγοί
    Μικρότερη αλλά καλύτερης ποιότητας η εφετινή παραγωγή κορινθιακής σταφίδας - Με αυξημένη τιμή θα πουλήσουν οι παραγωγοί

    Περισσότερο από 25% αναμένεται να είναι αυξημένη η τιμή που θα πουλήσουν το προϊόν τους οι παραγωγοί της κορινθιακής σταφίδας εφέτος.
    «Πέρυσι η τιμή για τον παραγωγό ήταν 1,40 ευρώ το κιλό ενώ φέτος, εκτιμάται ότι θα είναι πάνω από 1,80 ευρώ το κιλό» δήλωσε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κορινθιακής Σταφίδας, Θανάσης Σωτηρόπουλος υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «την τελική τιμή θα τη διαμορφώσει η αγορά».
    Σε αυτό το ρόλο της έπαιξε και η περασμένη καλλιεργητική χρονιά, η οποία δεν ήταν καλή, μιας και έντονες βροχοπτώσεις είχαν «ως αποτέλεσμα να σαπίσουν τα αποθέματα κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθεί η τιμή στον παραγωγό».

    Οι πρώτες ενδείξεις για εξαιρετική ποιότητα στη φετινή παραγωγή, η οποία όμως εκτιμάται ότι θα είναι μικρότερη από αυτό που αρχικά υπολογιζόταν.
    Σύμφωνα με τον κ. Σωτηρόπουλος «η φετινή παραγωγή θα πέσει κάτω από τους 15.000 τόνους, με τις εκτιμήσεις να αναμένουν μια συγκομιδή 12.000-13.000 τόνων», όταν πριν την πανδημία του κορονοϊού όπως τονίζει «ήταν πάνω από 25.000 τόνους οι παραγωγοί».
    Πάντως, πριν από μια δεκαετία στη χώρα μας η καλλιέργεια σταφίδας έφτανε σύμφωνα με εκτιμήσεις τα 140.000 στρέμματα η οποία μέχρι τις αρχές του 2020 είχε μειωθεί στις 100.000 στρέμματα.

    Προβλήματα

    Για αυτή την κατάσταση όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κορινθιακής Σταφίδας ευθύνεται κυρίως η κλιματική κρίση.
    «Το φαινόμενο της κλιματικής κρίσης έχει επηρεάσει κατά πολύ την καλλιέργεια της σταφίδας. Πρόκειται για ένα προϊόν που κατά 80% δεν αρδεύεται, με τις συνεχείς ανομβρίες και τους καύσωνες να προκαλούν τεράστιες ζημιές», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων ο κ. Σωτηρόπουλος ζητά τη λήψη μέτρων τόσο από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αλλά και από την ελληνική πολιτεία ώστε να «προστατευθεί η κορινθιακή σταφίδα, που αποτελεί το πρώτο προϊόν που ως χώρα, κάναμε εξαγωγή».

    Η κορινθιακή σταφίδα αποτελεί ένα μοναδική, για την Ευρώπη, προϊόν, μιας και δεν υπάρχει άλλον Κράτος-Μέλος το οποίο να την παράγει.
    Και για αυτό Πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κορινθιακής Σταφίδας υπογραμμίζει «είναι κρίμα που δεν λαμβάνονται μέτρα στήριξης των παραγωγών, είτε μέσω αναδιάρθρωση της καλλιέργειας είτε μέσω εγγειοβελτιωτικών έργων, που να μπορούν να στηρίξουν ή να βοηθήσουν για κάποια χρονιά την παρατεταμένη ανομβρία που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια».
    Κάτι τέτοιο πέρα από τη στήριξη της καλλιέργειας θα δώσει τη δυνατότητα και σε νέους που θέλουν, να ασχοληθούν με τη σταφίδα. «Εάν υπάρξουν μέτρα στήριξης θα υπάρξει και ενδιαφέρουν από τη νέα γενιά» λέει ο κ. Σωτηρόπουλος.

    Μάλιστα, αυτό θα δώσει και νέα πνοή σε πιο απομακρυσμένες περιοχές στις οποίες δεν μπορεί να καλλιεργηθεί άλλο προϊόν. «Πρόκειται για ένα προϊόν που κατά το παρελθόν έχει στηρίξει τόσο την τοπική κοινωνία και την οικονομία» κατέληξε ο Πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κορινθιακής Σταφίδας.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • Ηλεία: Ολοκληρώνεται η παράδοση της βιομηχανικής τομάτας - Προβληματισμένοι οι παραγωγοί από τις ζημιές σε βιομηχανική τομάτα και κορινθιακή σταφίδα
    Ηλεία: Ολοκληρώνεται η παράδοση της βιομηχανικής τομάτας - Προβληματισμένοι οι παραγωγοί από τις ζημιές σε βιομηχανική τομάτα και κορινθιακή σταφίδα

    Της Δήμητρας Βέλμαχου

    Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ολοκληρωθεί η παράδοση της βιομηχανικής τομάτας στα δύο εργοστάσια της Ηλείας, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας, Χρήστος Βαλιανάτος. Οι παραγωγοί στη συνέχεια θα είναι σε θέση να γνωρίζουν το κέρδος που θα έχουν αποκομίσει από τη φετινή παραγωγή καθώς παρά τις αρχικές εκτιμήσεις, οι αγρότες της περιοχής συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, κυρίως λόγω των ζημιών που υπέστησαν οι καλλιέργειες τόσο στην βιομηχανική τομάτα όσο και στην κορινθιακή σταφίδα.

    Εκτεταμένες ζημιές στις καλλιέργειες

    Οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου είχαν ως αποτέλεσμα την εκδήλωση σημαντικών ζημιών, με το ποσοστό των απωλειών να ξεπερνά το 50% σύμφωνα με τον κ. Βαλιανάτο, κυρίως στις καλλιέργειες κορινθιακής σταφίδας. Η κατάσταση αυτή προκαλεί ανησυχία στους παραγωγούς, οι οποίοι βλέπουν τις προσπάθειές τους να καταστρέφονται, ενώ παράλληλα ανησυχούν για το κατά πόσο οι αποζημιώσεις θα μπορέσουν να καλύψουν τις πραγματικές απώλειες.

    Συνάντηση με τον ΕΛΓΑ

    Προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίσιμη αυτή κατάσταση, ο κ. Βαλιανάτος και αντιπροσωπεία της Ομάδας Παραγωγών, σκοπεύουν να επισκεφθούν τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Πατρών το προσεχές διάστημα. Στόχος της συνάντησης θα είναι να συζητηθούν τα ζητήματα των αποζημιώσεων για τους πληττόμενους παραγωγούς, καθώς είναι πλέον αναγκαία η άμεση στήριξή τους από την πολιτεία. Ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών αναμένεται να παρουσιάσει λεπτομερή στοιχεία για τις ζημιές και να ζητήσει την παρέμβαση του ΕΛΓΑ, ώστε να υπάρξει δίκαιη αποζημίωση για τους αγρότες καθώς το μέλλον της φετινής παραγωγής, παραμένει αβέβαιο και πολλά θα εξαρτηθούν από τις αποζημιώσεις που θα διατεθούν στους παραγωγούς για τις ζημιές που έχουν υποστεί. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά στο ilialive.gr και στο gaia365.gr ο κ. Βαλιανάτος, η στήριξη του ΕΛΓΑ κρίνεται καθοριστική για να μπορέσουν οι αγρότες να ξεπεράσουν τις δυσκολίες και να συνεχίσουν την παραγωγική τους δραστηριότητα.

    Valianatos4

    «Η βιομηχανική τομάτα συνεχίζεται, τις επόμενες ημέρες θα ολοκληρωθεί η παράδοση και από τα δύο εργοστάσια. Από εκεί και ύστερα θα κάνουμε απολογισμό, να δούμε πόσους τόνους πήγαμε και τι κέρδος έχει ο παραγωγός. Αλλά αυτό που θα κυνηγήσουμε όπως και για την Κορινθιακή σταφίδα είναι οι ζημιές που έπαθε ο νομός Ηλείας. Έχουμε μεγάλες απώλειες ειδικά στην σταφίδα της τάξεως του 50 – 60%. Εμείς με το τέλος των παραδόσεων θα επισκεφτούμε τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ Πατρών να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για τις ζημιές που έπαθαν τόσο οι τοματοπαραγωγοί όσο και οι σταφιδοπαραγωγοί. Σταφίδα παραλαμβάνουμε εδώ και ένα μήνα, ακόμα όμως δεν έχουμε συγκεντρώσει ούτε το 50%. Από ό,τι βλέπουμε όμως από αυτά που φέρνουν οι παραγωγοί υπάρχει μεγάλη ζημιά. Στο 50 με 60% οι παραγωγοί δεν τρύγησαν. Πρέπει ο ΕΛΓΑ να το δει αυτό και να προχωρήσει σε αποζημιώσεις.

    Φυσικά εάν δεν βγάλουν καλά και δίκαια πορίσματα θα αντιδράσουμε. Δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε τους παραγωγούς ακάλυπτους»

  • Χάβαρι: “Λαβωμένες” από τον καύσωνα οι καλλιέργειες - Σε απόγνωση οι παραγωγοί
    Χάβαρι: “Λαβωμένες” από τον καύσωνα οι καλλιέργειες - Σε απόγνωση οι παραγωγοί

    Της Δήμητρας Βέλμαχου

    Μεγάλα είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί της περιοχής του Χαβαρίου καθώς η καλλιέργεια της σταφίδας, του καρπουζιού και της πιπεριάς εξαιτίας των παρατεταμένων αυξημένων θερμοκρασιών και της ανομβρίας έχουν πληγεί σε μεγάλο βαθμό.

    Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στο ilialive.gr και στο Gaia365.gr ο παραγωγός Κωνσταντίνος Δέρβος, η ζημιά που έχει υποστεί ξεπερνάει το 70% ενώ παράλληλα αντιμετωπίζει πρόβλημα από τον ελεγκτικό μηχανισμό του ΕΛΓΑ προκειμένου να λάβει την αποζημίωση που δικαιούται.

    Xavari 2

    «Έχω πολλά πιπέρια και έχω πραγματικά κατασταραφεί. Έχω επίσης καρπούζια και σταφίδες. Δεν έχουμε ανταπόκριση από όλους όσοι έρχονται από την Πάτρα, οι επόπτες, ο διευθυντής, ο τμηματάρχης. Στις 10 του μήνα ήρθε ο γεωπόνος και μετά από 10 ημέρες ήρθε ο επόπτης και ο προϊστάμενος. Αυτό το πιπέρι το μάζεψα χθες και το πετάω. Όλα τα μπουμπούκια που έχει δέσει η πιπεριά πάνω είναι καμένα. Τα πιπέρια αυτά που έχουμε βάλει κόβουν 6,5 και 7 τόνους γιατί είναι φυτεμένα στις 5 Απριλίου. Αν τα άφηνε ο καιρός θα είχαμε μεγάλη παραγωγή. Και έρχονται και μας λένε ότι πάνω από 4,5 ή 5 τόνους δεν μπορούν να μας βάλουν. Παρακαλώ να μας φέρονται καλύτερα…

    Xavari 4

    Η ζημιά μας ξεπερνάει το 70%. Πρέπει να μας βοηθήσουν οι βουλευτές του νομού και ο υπουργός. Να προσέξουν το νομό Ηλείας. Να έρθουν και τώρα οι βουλευτές στο Χάβαρι που τους έχουμε ανάγκη και όχι μόνο στις εκλογές. Έχουμε πάθει μεγάλη ζημιά και στις σταφίδες. Και πέρυσι είχαμε χαλάζι στις σταφίδες. Την μισή περιοχή την έβαλαν και την άλλη παρόλο που τους δείξαμε τη ζημιά με φωτογραφία στα κινητά με ημερομηνία επάνω, μας είπαν να κάνουμε ένσταση. Κάναμε ένσταση, ενημερώσαμε και τηλεφωνικώς και φέτος μας είπαν ότι δεν τους ενημερώσαμε.

    Αν δείτε τα καρπούζια έχουν καεί… Θέλουμε να αποζημιωθούμε για την πραγματική μας ζημιά.

    Πέρυσι ήρθε ο γεωπόνος γιατί είχαμε ζημιά από χαλάζι και δεν μας έβαλε ζημιά. Δεν μας έβαλε όμως και κιλά και αφού κάναμε ένσταση μας έβαλε 25% από χαλάζι. Πρέπει να κοιτάξουν τους παραγωγούς γιατί δείχνουν σα να έχουν προηγούμενα μαζί μου. Δεν μπορώ να το εξηγήσω διαφορετικά. Είναι ντροπή όλο αυτό που συμβαίνει…» σημείωσε κλείνοντας ο κ. Δέρβος τονίζοντας ότι πολλοί παραγωγοί της περιοχής επηρέασαν τα παιδιά τους και τα προέτρεψαν να ασχοληθούν με την γη αλλά πλέον οι καταστάσεις τα διώχνουν μακριά.

    Xavari 5

    Xavari 6

  • Ηλεία: “Λαβωμένη” από τον καύσωνα η φετινή παραγωγή της Κορινθιακής σταφίδας – Καλή η ποιότητα αλλά λιγοστός ο καρπός
    Ηλεία: “Λαβωμένη” από τον καύσωνα η φετινή παραγωγή της Κορινθιακής σταφίδας – Καλή η ποιότητα αλλά λιγοστός ο καρπός

    Της Δήμητρας Βέλμαχου

    Με τους παραγωγούς να μετρούν τις πληγές τους από τον παρατεταμένο καύσωνα του φετινού καλοκαιριού, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στο Εργατικό Κέντρο Αμαλιάδας ύστερα από πρωτοβουλία της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας, συνάντηση των σταφιδοπαραγωγών όπου συζητήθηκαν όλα όσα αφορούν τη νέα εσοδεία της σταφίδας.

    Όπως έκανε γνωστό στο ilialive.gr και στο Gaia365.gr ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Χρήστος Βαλιανάτος, η φετινή παραγωγή είναι πολύ ποιοτική ωστόσο όμως οι ιδιαίτερα αυξημένες θερμοκρασίες για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την ποσότητα του καρπού.

    «Συζητήσαμε για τη νέα σοδειά που περιμένουμε. Επίσης ετοιμάζουμε τις αποθήκες μας, που θα ανοίξουν περίπου στις 15 Αυγούστου. Φέτος η ποιότητα της σταφίδας είναι πάρα πολύ καλή, η ποσότητα είναι μειωμένη εξαιτίας του καύσωνα. Όλα αυτά τα συζητάμε με τους σταφιδοπαραγωγούς, θα προγραμματίσουμε ένα ταξίδι στον ΕΛΓΑ Πάτρας, καθώς εμείς επιμένουμε στην άμεση αποζημίωση των παραγωγών που έπαθαν ζημιά από τον καύσωνα.

    Πήγαμε και στην Παναιγιάλειο Ένωση, όπου έχουμε υπογράψει σύμβαση, βλέπουμε ότι φέτος θα έχουμε μια καλή τιμή για την σταφίδα, μακάρι να πάει έτσι γιατί τα τελευταία χρόνια ο κόσμος μαρτύρησε, ήταν ήρωες οι παραγωγοί γιατί καλλιεργούσαν κάτω του κόστους» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βαλιανάτος.

    Συζήτηση έγινε και με τους ελαιοπαραγωγούς για το πρόγραμμα ΕΟΦ.

    Ζημιές και στη βιομηχανική τομάτα από τον καύσωνα

    Επιπλέον ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών αναφερόμενος βιομηχανική τομάτα, επεσήμανε πως «…συνεχίζεται και από τα δυο εργοστάσια αλλά κι εκεί έχουμε μεγάλες ζημιές από τον καύσωνα.

    Επιμένουμε να έρθουν γρήγορα τα πορίσματα και για την τομάτα και για την σταφίδα» ανέφερε κλείνοντας ο κ. Βαλιανάτος, υπενθυμίζοντας στην κεντρική εξουσία πως «… και ο νομός Ηλείας ανήκει στην Ελλάδα».

    Omada Paragogon 2

    Omada Paragogon 3

  • Κορινθιακή Σταφίδα: Μία ιστορική καλλιέργεια που εξάγεται σε 45 χώρες - Προοπτικές και προβλήματα
    Κορινθιακή Σταφίδα: Μία ιστορική καλλιέργεια που εξάγεται σε 45 χώρες - Προοπτικές και προβλήματα

    Σε διαδικασία «επούλωσης», μετά από μια δύσκολη περίοδο, βρίσκεται η παραγωγή της ελληνικής σταφίδας, η οποία χρονολογείται από την αρχαιότητα, από την εποχή του Ομήρου

    Η σταφίδα αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά αγροδιατροφικά ελληνικά προϊόντα, με μεγάλο εξαγωγικό αποτύπωμα.

    Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής εντοπίζεται στις περιοχές της Νεμέας, στην Αχαΐα, την Ηλεία, τη Μεσσηνία και τη Ζάκυνθο.

    Πριν από μια δεκαετία στη χώρα μας η καλλιέργεια σταφίδας έφτανε σύμφωνα με εκτιμήσεις τα 140.000 στρέμματα η οποία μέχρι τις αρχές του 2020 είχε μειωθεί στις 100.000 στρέμματα, ενώ πλέον βρίσκεται στα 70.000 στρέμματα.

    Η «μεγάλη ζημιά» σημειώθηκε τη περίοδο του κορονοϊού, με τις τιμές να κατρακυλούν και πολλούς αγρότες είτε να αποχωρούν από το επάγγελμα είτε να αλλάζουν καλλιέργεια.

    «Πριν τον κορονοϊό η τιμή του προϊόντος ήταν περίπου 1,7 ευρώ το κιλό ενώ κατά τη διάρκεια της πανδημίας οι τιμές έπεσα στα 70 λεπτά το κιλό» είπε ο Πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κορινθιακής Σταφίδας, Θανάσης Σωτηρόπουλος μιλώντας στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων προσθέτοντας ότι «δεν έγιναν σωστοί χειρισμοί από το υπουργείο Αγροτική Ανάπτυξης και Τροφίμων εκείνη την περίοδο».

    Όλα αυτά σύμφωνα με τον ίδιο, είχαν ως αποτέλεσμα να εγκαταλειφθεί σε μεγάλο βαθμό η καλλιέργεια καθώς «είναι δύσκολη, ίσως η πιο δύσκολη καλλιέργεια στη Ελλάδα, αλλά και πανάκριβη» λέει ο κ. Σωτηρόπουλος.

    Ανάκαμψη και εξαγωγές

    Ο ίδιος εκφράζει την αισιοδοξία του ότι ο κλάδος, παρά τις σημαντικές προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπος «θα βρει ξανά το δρόμο του».

    Αρχής γενομένης από τις τιμές οι οποίες αναμένεται να είναι σε υψηλότερα επίπεδα από τα περσινά, πλησιάζοντας ακόμη και το ύψος προ καραντίνας. Πράγμα θετικό για τους παραγωγούς οι οποίοι μετά από κάποια δύσκολα χρόνια θα δουν και πάλι τους κόπους τους να ανταμείβονται.

    Η φετινή συγκομιδή θα είναι μεν μέτρια σε όγκο αλλά εξαιρετικής ποιότητας κάτι που θα δώσει επιπλέον αξία στο παραγόμενο προϊόν.

    Χωρίς ακόμη να μπορούν να βγουν ασφαλή συμπεράσματα, η φετινή παραγωγή αναμένεται να είναι αυξημένη σε σχέση με αυτή του περασμένου έτους, η οποία έφτασε, σύμφωνα με εκτιμήσεις, στους 12.000 τόνους.

    Αυτό, σε συνδυασμό με την έλλειψη αποθεμάτων, λόγω της ακόμη μικρότερης περσινής συγκομιδής, θα θέσει στέρεες βάσεις για την ανάπτυξη της καλλιέργειας.

    Η ελληνική σταφίδα έχει παρουσία σε πάνω από 45 χώρες έχοντας ως «εισιτήριο» την ποιότητα αλλά και τα θρεπτικά συστατικά της.

    Χαρακτηριστικό σύμφωνα με τον πρόεδρο της Διεπαγγελματικής είναι το γεγονός ότι «η ελληνική σταφίδα εξάγεται σε χώρες που έχουν δική της παραγωγή, όπως είναι οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ.α.».

    Τα προβλήματα

    Πολλά όμως είναι και τα προβλήματα με τα οποία βρίσκονται οι παραγωγοί σταφίδας. Το κόστος παραγωγής και η έλλειψη εργατών γης κάνουν ολοένα και πιο δύσκολο το έργο τους.

    Οι επαγγελματίες να ζητούν την εκπόνηση ενός σχεδίου, ώστε να καταστεί εφικτό να γίνει «μηχανοκαλλιέργεια» μιας και η έλλειψη εργατικών χεριών είναι πλέον γεγονός.

    Αυτό σύμφωνα με τον κ. Σωτηρόπουλο θα βοηθήσει τους παραγωγούς να μειώσουν το κόστος παραγωγής, και κατ' επέκταση θα επιτρέψει στους ίδιους αλλά να παραμείνουν στην καλλιέργεια και να μην την εγκαταλείψουν.

    Τέλος, ένα σημαντικό πρόβλημα που δημιουργήθηκε τα χρόνια της πανδημίας ήταν η εγκατάλειψη της καλλιέργειας. «Σε κάποιες περιοχές οι παραγωγοί προτίμησαν να φυτεύσουν ελιές» ενώ σε άλλες, κυρίως σε παραθαλάσσιες περιοχές, οι ιδιοκτήτες στράφηκαν προς τον τουρισμό, σημείωσε ο κ. Σωτηρόπουλος.

    Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

  • Αναστάτωση στον αγροτικό κόσμο της Ηλείας για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις - Μεγάλες μειώσεις στις τιμές
    Αναστάτωση στον αγροτικό κόσμο της Ηλείας για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις - Μεγάλες μειώσεις στις τιμές

    Χρήστος Βαλιανάτος: «Οι φετινές τιμές είναι απαράδεκτες» - Θανάσης Βομπίρης: «Οι αγρότες να είναι σε εγρήγορση»

    Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Μειωμένες έως και 50% αναμένεται να είναι οι τιμές στις συνδεδεμένες ενισχύσεις σε συγκεκριμένες κατηγορίες καλλιεργειών με τους καλλιεργητές της Ηλείας να κάνουν λόγο για αφανισμό του κλάδου τους και για απαράδεκτες καταστάσεις.

    Σε καλλιέργειες του Ηλειακού κάμπου, όπως ντομάτα και σταφίδα, οι τιμές έχουν δεχτεί μεγάλη μείωση με τους αγρότες να αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο για δυναμικές κινητοποιήσεις.

    Ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας «Εύφορη Γη», Χρήστος Βαλιανάτος, αναφερόμενος στην μείωση των τιμών, τονίζει ότι στη βιομηχανική ντομάτα η τιμή είναι 0,46 ευρώ το στρέμμα από 0,91ευρώ που ήταν την προηγούμενη φορά ενώ η τιμή της σταφίδας από 0,56 ευρώ που ήταν πέρυσι κατέβηκε στα 0,36 ευρώ.

    tomata prosopa 1

    «Όπως πληροφορήθηκα από άλλους αγρότες, ήδη από χθες το απόγευμα άρχισαν να πιστώνονται οι λογαριασμοί των καλλιεργητών. Αυτό που έχω να πω είναι πως οι φετινές τιμές είναι απαράδεκτες» δηλώνει στο ilialive.gr ο κ. Βαλλιανάτος, και συνεχίζει: «Οι αγρότες έχουν κάνει τον προγραμματισμό τους βάσει των προηγούμενων τιμών για τις καλλιέργειες του ’24 και θα δούνε κατά πολύ μειωμένο το λογαριασμό τους. Εμείς θα περιμένουμε να δούμε αν τελικά μπούνε και όλα τα χρήματα ή μέρος αυτών και τα υπόλοιπα ίσως αργότερα-γιατί πολύ το φοβόμαστε και αυτό-και θα οργανώσουμε τις επόμενες κινήσεις μας. Σίγουρα δεν θα μείνει έτσι αυτό. Θα αντιδράσουμε».

    «Δυστυχώς το περιμέναμε»

    Την αγανάκτηση, εκ μέρους των αγροτών, εκφράσει και ο εκπρόσωπος της ΟΑΣΗ Θανάσης Βομπίρης τονίζοντας στο ilialive.gr «Δυστυχώς το περιμέναμε. Οι συνδεδεμένες ενισχύσεις δίνονται σε διάφορα προϊόντα, αλλά σε υποχρεώνουν να παραδίδεις ένα μέρος της καλλιέργειας σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Ενώ κάθε χρόνο έδιναν παράταση, φέτος αυτό δεν έγινε, με αποτέλεσμα να μην έχουμε καμία διαπραγματευτική ικανότητα.

    Vompiris

    Η μείωση είναι πολύ μεγάλη, σχεδόν στη μέση. Είναι όλα αυτά που λέγαμε και φωνάζαμε για την νέα ΚΑΠ στις κινητοποιήσεις μας, και τώρα τα βλέπουμε. Έχουμε χάσει ένα μεγάλο ποσό από τις συνδεδεμένες ενισχύσεις. Με αυτή την πολιτική δεν μας αφήνουν κανένα περιθώριο να συνεχίσουμε τις καλλιέργειές μας. Μας οδηγούν σιγά-σιγά έξω από την παραγωγή».

    Όπως ενημερώνει ο κ. Βομπίρης, ήδη χθες συνεδρίασε η Πανελλαδική των μπλόκων στη Νίκαια Λάρισας, στην οποία παρευρέθηκε και αντιπροσωπεία της Ηλείας. Αμέσως μετά τις γιορτές, θα συνεδριάσει η ΟΑΣΗ για να οργανώσει τις επόμενες κινήσεις της. «Καλούμε όλους τους αγρότες σε εγρήγορση» καταλήγει ο κ. Βομπίρης.

  • Παράταση "κατόπιν εορτής" από Αυγενάκη για την παράδοση της Κορινθιακής σταφίδας
    Παράταση κατόπιν εορτής από Αυγενάκη για την παράδοση της Κορινθιακής σταφίδας

    Συνάντηση Αυγενάκη με βουλευτές των σταφιδοπαραγωγών νομών

    Κατόπιν εορτής χαρακτηρίζουν οι σταφιδοπαραγωγοί την παράταση στην παράδοσης της Κορινθιακής σταφίδας που έδωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης χθες, μετά από συνάντηση που είχε και με βουλευτές σταφιδοπαραγωγών νομών όπως η Ηλεία, προκειμένου να μην χαθεί η συνδεδεμένη ενίσχυση.

    Και αυτό γιατί οι παραγωγοί περίμεναν την απόφαση τουλάχιστον 15 μέρες νωρίτερα στα τέλη Νοέμβρη, για να μην πιεστούν να παραδώσουν το προϊόν τους με χαμηλές τιμές, αλλά επίσης περίμεναν και μια διαφοροποίηση στο πλαφόν, σε μια χρονιά που δεν είχε παραγωγή, ώστε με όποια ποσότητα να πάρουν κάποια χρήματα.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων "... ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης συναντήθηκε νωρίς το απόγευμα στη Βουλή, με βουλευτές των νομών Αχαΐας, Ζακύνθου, Ηλείας, Κορινθίας και Μεσσηνίας που παράγουν σταφίδα, μετά από συλλογικό αίτημά τους, προκειμένου να συζητήσουν ζητήματα που αφορούν την σταφίδα.

    Στη σύσκεψη συζητήθηκαν ενδελεχώς τα προβλήματα που υπάρχουν στην παραγωγή και εμπορία του προϊόντος, τα αίτια των στρεβλώσεων της αγοράς καθώς και ο ρόλος και οι ευθύνες όλων των εμπλεκομένων.

    Αποφασίσθηκε να δοθεί παράταση έως τις 10 Ιανουαρίου 2024, προκειμένου να παραδώσουν οι σταφιδοπαραγωγοί στους μεταποιητές το προϊόν τους, για να ενεργοποιήσουν το μέτρο της συνδεδεμένης ενίσχυσης για την κορινθιακή σταφίδα.

    Παράλληλα οι βουλευτές ανάλαβαν την ευθύνη να πάρουν πρωτοβουλίες για τη σύσταση Διεπαγγελματικής Οργάνωσης για τη Σταφίδα, που αποτελεί θεσμοθετημένο συλλογικό όργανο μέσω ευρωπαϊκού κανονισμού και εκπροσωπεί το σύνολο των εμπλεκομένων με το προϊόν, παραγωγούς, μεταποιητές, εμπόρους, μεταφορείς, εξαγωγείς, ώστε να υπάρχει άμεση και επίσημη επαφή και διαβούλευση με το σύνολο του κλάδου.

    Στη συνάντηση έλαβαν μέρος οι βουλευτές Αχαΐας, Χριστίνα Αλεξοπούλου και Ιάσων Φωτήλας, Κορινθίας, Χρ. Δήμας, Νικ. Ταγαράς, Μαρία – Ελένη Σούκουλη – Βιλιάλη, Ηλείας, Διονυσία Αυγερινοπουλου, Μεσσηνίας, Μιλτιάδης Χρυσομάλης και Περικλής Μαντάς και Ζακύνθου Διον. Αχτύπης, καθώς και ο ΓΓ του ΥπΑΑΤ Γιώργος Στρατάκος και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος.

    Στη σύσκεψη μετείχε και εκπρόσωπος του βουλευτού Ηλείας, Δημ. Αβραμόπουλου, ενώ ο υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τους βουλευτές της ΝΔ που δεν μπόρεσαν να παραστούν στη σύσκεψη".

    augenakis stafida2

    Η ανακοίνωση Αυγερινοπούλου

    «Το Υπουργείο με αυτή την απόφαση ικανοποιεί το αίτημα των Ηλείων σταφιδοπαραγωγών για την παράταση της προθεσμίας παράδοσης της σταφίδας για τη χορήγηση της συνδεδεμένης ενίσχυσης». Αυτό τόνισε η Βουλευτής Ηλείας της Ν.Δ, Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, μετά την ολοκλήρωσης της σύσκεψης βουλευτών της Ν.Δ με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Λευτέρη Αυγενάκη, το απόγευμα του Σαββάτου.

    Ένα αίτημα που η κα. Αυγερινοπούλου είχε μεταφέρει το προηγούμενο διάστημα στον Υπουργό, τονίζοντας ότι ήταν δύσκολο για τους σταφιδοπαραγωγούς να συγκεντρώσουν την προβλεπόμενη ποσότητα ως την καταληκτική ημερομηνία της 30ής Νοεμβρίου, καθώς η φετινή παραγωγή είναι αρκετά μειωμένη λόγω του περονόσπορου. Είχε, δε, τονίσει την ανάγκη διευκόλυνσης των σταφιδοπαραγωγών για να μη χάσουν την ενίσχυση, ένα αίτημα που μεταφέρθηκε εκ νέου στην συνάντηση του Σαββάτου.

    Όπως τόνισε η Ηλεία Βουλευτής με την ολοκλήρωση της σύσκεψης, το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσει νέα συνάντηση του Υπουργού με τους Βουλευτές, με στόχο να τεθεί σε νέες βάσεις το σύστημα στήριξης του προϊόντος, με πρώτο βήμα την δημιουργία διεπαγγελματικής οργάνωσης για την σταφίδα. Παράλληλα, ευχαριστεί ιδιαιτέρως τον κ. Αυγενάκη για την υποστήριξη στους σταφοδοπαραγωγούς και συνολικά στους φορείς που συνδέονται με το σημαντικό αυτό εθνικό προϊόν.

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch