Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2018 19:16

Η Αγκινάρα Ιρίων αναγνωρίστηκε
ως το 107ο ελληνικό ΠΟΠ/ΠΓΕ προϊόν

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2018/1235 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καταχωρήθηκε το προϊόν με την προστατευόμενη πλέον ονομασία «Αγκινάρα Ιρίων», στο Ευρωπαϊκό Μητρώο των ΠΟΠ/ΠΓΕ (DOOR) ως Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ).

Αποτελεί το 107ο κατά σειρά καταχωρισμένο Ελληνικό Προϊόν στο Ευρωπαϊκό Μητρώο των ΠΟΠ/ΠΓΕ (DOOR). Οι καταχωρισμένες προδιαγραφές (φάκελος) μπορούν να αναζητηθούν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: www.minagric.gr → αγρότης-επιχειρηματίας → ΠΟΠ-ΠΓΕ-ΙΠΠ → Ελληνικά προϊόντα & Προδιαγραφές → Φρούτα-Λαχανικά-Ξηροί Καρποί-Όσπρια.

Οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος επιθυμεί να κάνει χρήση της συγκεκριμένης ονομασίας, θα πρέπει να έχει ενταχθεί στο σύστημα ελέγχου και πιστοποίησης του ΕΛ.Γ.Ο ΔΗΜΗΤΡΑ με τη διαδικασία που προβλέπεται στην ΚΥΑ 261611/07-03-2007 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.

Η συντονισμένη προσπάθεια των υπηρεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αποδίδει καρπούς με πολλαπλά οφέλη πρώτα και κύρια για τους παραγωγούς, αλλά και για τη φήμη των προϊόντων της ελληνικής γης.

Τα τρόφιμα αυτά μπορούν να αναδειχθούν, με δράσεις που θα προκύψουν από την αναγνώρισή τους ως ΠΟΠ/ΠΓΕ, στρέφοντας το καταναλωτικό κοινό από το δυτικό τρόπο διατροφής στο μεσογειακό πρότυπο.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2018 21:21

Σχετικά Άρθρα

  • Στο δρόμο για τα ΠΓΕ το αρνάκι και κατσικάκι Καρύστου
    Στο δρόμο για τα ΠΓΕ το αρνάκι και κατσικάκι Καρύστου

    Ολοκληρώνεται η διαδικασία καταχώρισης ονομασιών αρνάκι και κατσικάκι Καρύστου (Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις)

    Ολοκληρώθηκε το πρώτο στάδιο του έργου που αφορά στην καταχώριση των ονομασιών αρνάκι Καρύστου και κατσικάκι Καρύστου στο Κοινοτικό Μητρώο για τις Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις με την υποβολή των σχετικών φακέλων στο τμήμα ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

    Οι δύο φάκελοι για τις ονομασίες Αρνάκι Καρύστου και Κατσικάκι Καρύστου, οι οποίοι υποβλήθηκαν από τον Αγροτοκτηνοτροφικό Σύλλογο Νότιας Καρυστίας θα αξιολογηθούν το προσεχές διάστημα από τις αρμόδιες εθνικές αρχές και εν συνεχεία από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ.

    Η σύνταξη των δύο φακέλων, έχει ήδη τύχει της έγκρισης της αρμόδιας Επιτροπής που έχει συστήσει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

    Ήδη, η σύνταξη των δύο φακέλων, η οποία χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, έχει ήδη τύχει της έγκρισης της αρμόδιας Επιτροπής που έχει συστήσει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

    Μετά τη θετική ολοκλήρωση της διαδικασίας οι ονομασίες Αρνάκι Καρύστου ΠΓΕ και Κατσικάκι Καρύστου ΠΓΕ θα έρθουν να προστεθούν στις ήδη αναγνωρισμένες ονομασίες πολλών ιδιαίτερων στερεοελλαδίτικων προϊόντων.

    Το έργο εντάσσεται στη γενικότερη πολιτική της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για την ανάδειξη των φημισμένων στερεοελλαδίτικων προϊόντων, η οποία επιχειρείται διαχρονικά μέσω πλήθους δράσεων.

    Βασικό στοιχεία της ταυτότητας

    «Τα παραδοσιακά προϊόντα σε κάθε άκρη του τόπου μας, εκτός από τη βασική πηγή εισοδήματος για την αξιοπρεπή διαβίωση χιλιάδων Στερεοελλαδιτών παραγωγών μας, αποτελούν στο πέρασμα των χρόνων βασικό στοιχείο της ταυτότητας της κάθε περιοχής και καμάρι των κατοίκων τους. Ακριβώς τη δυναμική αυτή, ερχόμαστε σήμερα να πολλαπλασιάσουμε σε συνεργασία με τον Αγροκτηνοτροφικό Σύλλογο Νότιας Καρυστίας, με την υποβολή προς την αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων των φακέλων καταχώρισης και αναγνώρισης στο Ευρωπαϊκό Μητρώο Προϊόντων Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) των ονομασιών Αρνάκι Καρύστου και Κατσικάκι Καρύστου», δήλωσε σχετικά ο αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Εύβοιας Γιώργος Κελαϊδίτης.

    Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, Κτηνοτροφίας και Αλιείας Κωνσταντίνος Αποστολόπουλος πρόσθεσε: «Η διαδικασία σύνταξης φακέλου για τη λήψη διεθνών σημάτων πιστοποίησης είναι μία δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία, απαιτεί μεγάλη προσοχή, μελέτη και πάνω απ’ όλα απαιτεί το μεράκι των παραγωγών για την ποιότητα των προϊόντων τους. Η ολοκλήρωση αποδεικνύει ότι η Περιφερειακή Αρχή εργάζεται αθόρυβα, μεθοδικά για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα τόσο στον τομέα της παραγωγής όσο και στον τομέα της διασύνδεσης αυτής με τον τουρισμό και την παγκόσμια αγορά».

    Πηγή: In.gr
  • Εγκρίθηκε ως ΠΓΕ η Φάβα της Αμοργού
    Εγκρίθηκε ως ΠΓΕ η Φάβα της Αμοργού

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την προσθήκη του προϊόντος «Φάβα της Αμοργού» (ΠΓΕ) στο ελληνικό μητρώο Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΠΓΕ).

    Η Φάβα της Αμοργού αποτελείται από τα αποξηραμένα, αποφλοιωμένα και τεμαχισμένα σπέρματα του φυτού Pisum sativum (αρακάς). Πρόκειται για έναν τοπικό πληθυσμό αρακά που καλλιεργείται στο νησί της Αμοργού από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα.

    Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του προϊόντος είναι το μικρό μέγεθος των σπερμάτων και η υψηλή περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνες. Το μικρό μέγεθος σπερμάτων είναι επιθυμητό χαρακτηριστικό στα όσπρια, καθώς έχει σαν αποτέλεσμα την εντονότερη απορρόφηση του νερού από τα σπέρματα κατά το βράσιμο, ιδιότητα που συνδέεται με την βελούδινη υφή που αποκτά το φάβα κατά το μαγείρεμα. Η υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες μπορεί να αποδοθεί κυρίως στην χαμηλή σχετική υγρασία και στην υψηλή θερμοκρασία, χαρακτηριστικά του ξηροθερμικού κλίματος της Αμοργού.

    Η τεχνογνωσία των παραγωγών στηρίζεται στον παραδοσιακό τρόπο καλλιέργειας και μεταβιβάζεται εδώ και εκατοντάδες χρόνια από γενιά σε γενιά. Η σπορά των χωραφιών γίνεται με παραδοσιακό τρόπο, με το χέρι.

    Η νέα αυτή ονομασία έρχεται να προστεθεί στον κατάλογο των 3.618 προϊόντων που ήδη προστατεύονται και που είναι διαθέσιμα στη βάση δεδομένων eAmbrosia.

    Πηγή: Etheas.gr

  • ΕΕ: Κανονισμός για την ενίσχυση της προστασίας των γεωγραφικών ενδείξεων για τρόφιμα και ποτά
    ΕΕ: Κανονισμός για την ενίσχυση της προστασίας των γεωγραφικών ενδείξεων για τρόφιμα και ποτά

    Tο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέδωσε επίσημα Κανονισμό για τη βελτίωση της προστασίας των γεωγραφικών ενδείξεων (ΓΕ) και άλλων συστημάτων ποιότητας για τον οίνο, τα αλκοολούχα ποτά και τα γεωργικά προϊόντα, τόσο εντός, όσο και εκτός διαδικτύου, απλουστεύοντας παράλληλα τη διαδικασία καταχώρισης των γεωγραφικών ενδείξεων.

    Ο κανονισμός θα αποφέρει απτά οφέλη στην αγροτική οικονομία και θα διαφυλάξει τη γαστρονομική κληρονομιά της ΕΕ σε ολόκληρο τον κόσμο.

    Μεταξύ των βελτιώσεων του υφιστάμενου συστήματος ΓΕ περιλαμβάνονται οι ακόλουθες:

    • Ενίσχυση του ρόλου των ομάδων παραγωγών, παρέχοντάς τους εξουσίες και αρμοδιότητες για τη διαχείριση των γεωγραφικών ενδείξεων τους, συμπεριλαμβανομένης της εκπροσώπησης των μελών τους σε δίκτυα επιβολής της νομοθεσίας για τη διανοητική ιδιοκτησία.
    • Δυνατότητα των κρατών μελών να ορίζουν ομάδες παραγωγών ως «αναγνωρισμένες ομάδες παραγωγών» με αποκλειστικά δικαιώματα που πρέπει να ασκούνται εξ ονόματος όλων των παραγωγών του προϊόντος που ορίζεται από γεωγραφική ένδειξη.
    • Επιβεβαίωση του ρόλου της Επιτροπής στην εξέταση των αιτήσεων καταχώρισης προϊόντων ως γεωγραφικών ενδείξεων
    • Μεγαλύτερη προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων, μεταξύ άλλων και στο διαδίκτυο, σε ονόματα τομέα που περιέχουν γεωγραφικές ενδείξεις, μέσω γεωγραφικού αποκλεισμού.

    Για τον σκοπό αυτό, έχει ανατεθεί στο Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ (EUIPO) η δημιουργία συστήματος πληροφοριών και προειδοποίησης για τα ονόματα.

    • Μεγαλύτερη προστασία της ονομασίας γεωγραφικής ένδειξης που περιγράφει ένα συστατικό, όταν χρησιμοποιείται στην ονομασία συγγενούς επεξεργασμένου τροφίμου.

    Στις περιπτώσεις αυτές, θα πρέπει να κοινοποιούνται οι αναγνωρισμένες ομάδες παραγωγών και να αναφέρεται το ποσοστό του συστατικού.

    Ο κανονισμός θα υπογραφεί και θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ. Θα αρχίσει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του.

    Πηγή: Etheas.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο