Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου 2024 20:37

Μέλι: Νοθευμένη η μία στις δύο συσκευασίες – Σήμα κινδύνου από τους Έλληνες μελισσοκόμους

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Σκάνδαλο μεγατόνων με νοθεία στο μέλι αποκαλύπτει η Ευρωπαίκή Επιτροπή. Το 50% του μελιού είναι νοθευμένο με φθηνά εισαγόμενα μέλια. Μελισσοκομικές ενώσεις ανεβάζουν τη νοθεία στο 80%.

Σε κρίση βρίσκεται η εγχώρια και η ευρωπαϊκή αγορά μελιού εδώ και αρκετά χρόνια, με τους μελισσοκόμους να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, ότι η μελισσοκομία δεν θα καταφέρει να επιβιώσει στον αθέμιτο ανταγωνισμό, που έχει δημιουργηθεί από τη νοθεία στο μέλι και τις αθρόες εισαγωγές.

Αυτή την στιγμή η Ευρώπη κινδυνεύει ακόμα και να χάσει το ρόλο της ως βασικός παραγωγός μελιών, με τους επαγγελματίες μελισσοκόμους να προειδοποιούν ότι η ΕΕ θα μετατραπεί απλώς σε έναν κόμβο για την επεξεργασία εισαγόμενου μελιού.

Ταυτόχρονα, οι ευρωπαίοι και Έλληνες μελισσοκόμοι βρίσκονται σε αδιέξοδο, καθώς η εισροή φθηνών εισαγωγών, μια αγορά που κατακλύζεται από νοθευμένο μέλι και ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής, έχει γονατίσει τον κλάδο της μελισσοκομίας, απειλώντας τα προς το ζην.

Στοιχεία από ευρωπαϊκές μελισσοκομικές οργανώσεις ανεβάζουν αυτό το ποσοστό της νοθείας ακόμα και στο 80%

Πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας στοιχεία για το μέγεθος της απάτης που πραγματικά σοκάρουν. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδόν το 50% του μελιού στην αγορά είναι νοθευμένο από κινέζικα και ουκρανικά φθηνά μέλια, αμφιβόλου ποιότητας. Αντίστοιχα, τα στοιχεία από ευρωπαϊκές μελισσοκομικές οργανώσεις ανεβάζουν αυτό το ποσοστό της νοθείας ακόμα και στο 80%.

Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Ένωση Επαγγελματιών Μελισσοκόμων (EPBA) διεξήγαγε έρευνα στη Γερμανία, το αποτέλεσμα της οποίας ήταν πραγματικά αποκαλυπτικό: Περίπου το 80% του μελιού στα σούπερ-μάρκετ βρέθηκε νοθευμένο, όπως ακριβώς συνέβη και στη Σερβία.

Αθέμιτος ανταγωνισμός

Ο αθέμιτος ανταγωνισμός με τα εισαγόμενα «σιρόπια» και τις γλυκαντικές ουσίες, που πωλούνται ως μέλια, έχει οδηγήσει τόσο τους Έλληνες όσο και τους ευρωπαίους μελισσοκόμους σε οικονομικό αδιέξοδο και εγκατάλειψη. Και αυτό γιατί, τα τελευταία χρόνια δυσκολεύονται να πουλήσουν το μέλι τους στη χονδρική, καθώς η τιμή του είναι σημαντικά υψηλότερη από το εισαγόμενο. Μάλιστα, σύμφωνα με τελευταία στοιχεία ευρωπαϊκών μελισσοκομικών οργανώσεων, σε ορισμένες χώρες το ποσοστό εγκατάλειψης αγγίζει το 75%, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει ολόκληρη η ΕΕ από έλλειψη επικονιαστών.

Περίπου το 80% του μελιού στα σούπερ-μάρκετ της Γερμανίας βρέθηκε νοθευμένο, όπως ακριβώς συνέβη και στη Σερβία

«Η νοθεία αυτή τη στιγμή είναι ένα ευρωπαϊκό φαινόμενο που χτυπά όχι μόνο τον πρωτογενή τομέα, αλλά και το καταναλωτικό κοινό», επισημαίνει στον ΟΤ, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος Κώστας Λεονταράκης, τονίζοντας ότι βασικός κίνδυνος παραμένει ο αφανισμός του πρωτογενή τομέα, ο οποίος είναι αθωράκιστος σε τέτοιου είδους φαινόμενα και πρακτικές.

Δημιουργούνται εύλογα ερωτηματικά, πώς το μέλι μπορεί να πωλείται τόσο φτηνά και ταυτόχρονα να παραμένει κερδοφόρο

Με τι τιμές εισάγεται το μέλι

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικά είναι και τα στοιχεία για τις τιμές των μελιών που κυκλοφορούν στην αγορά. Σύμφωνα με στοιχεία από τις ευρωπαϊκές συνεταιριστικές οργανώσεις Copa-Cogeca, το πρώτο εξάμηνο του 2024, η μέση τιμή του μελιού που εισάγεται στην ΕΕ ήταν μόλις 2,17 ευρώ ανά κιλό, μια πτώση 14% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Το κινεζικό και το ουκρανικό μέλι αντιπροσωπεύουν πάνω από το 70% αυτών των εισαγωγών, με συγκλονιστικά χαμηλές τιμές 1,28 ευρώ/κιλό και 1,75 ευρώ/κιλό, αντίστοιχα.

Αντίστοιχα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, που πραγματοποιήθηκε σε σούπερ μάρκετ της Γερμανίας, προκύπτει ότι το μέλι πωλείται ακόμα και με 1,93 το μισό κιλό (3,86 ευρώ το κιλό). «Με έναν μόνο μεσάζοντα, θα πρέπει να έχει αγοραστεί στα 83 λεπτά από το μελισσοκόμο! Δεν υπάρχει απολύτως καμία περίπτωση να παραχθεί μέλι με τόσο χαμηλό κόστος πουθενά στον κόσμο», τονίζει χαρακτηριστικά η EPBA.

Εν τω μεταξύ, η παραγωγή ενός κιλού μελιού κοστίζει μεταξύ 3 και 4 ευρώ. Με αυτό το τεράστιο χάσμα τιμών, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το μέλι συσσωρεύεται στις αποθήκες, απούλητο. Ταυτόχρονα, δημιουργούνται εύλογα ερωτηματικά, πώς το μέλι μπορεί να πωλείται τόσο φτηνά και ταυτόχρονα να παραμένει κερδοφόρο.

Πώς περνά τους ελέγχους το νοθευμένο μέλι

«Η νοθεία ευημερεί καθώς κάποιοι επιτήδειοι έμποροι κυκλοφορούν κινέζικα και ουκρανικά μέλια, τα οποία επέτρεψε η Ευρώπη να εισάγονται χωρίς δασμούς μέσα στον ευρωπαϊκό χώρο. Αυτά τα μέλια είναι πάμφθηνα και μηδαμινής θρεπτικής αξίας», σημειώνει στον ΟΤ ο κ. Λεονταράκης, εξηγώντας ότι «τα μέλια αυτά είναι επικίνδυνα, καθώς φιλτράρονται για να μπορούν εύκολα να περνούν τους ελέγχους ως γλυκαντικές ουσίες. Στη συνέχεια οι ουσίες αυτές αναμειγνύονται με μικρές ποσότητες μελιού, παίρνοντας τη θέση στην αγορά από τα ελληνικά ντόπια και καθαρά μέλια».

Στη συνέχεια οι μελισσοκόμοι πέφτουν «θύματα» κατά την πώληση στη χονδρική, που όπως εξηγεί στον ΟΤ, ο κ. Λεονταράκης: «Όταν εμείς προσπαθούμε να πουλήσουμε τα δικά μας τα μέλια αυτά υποτιμούνται, καθώς είναι πλέον εύκολο ένας έμπορος να προμηθευτεί μέλια τέτοιου τύπου με 1 και 2 ευρώ. Έτσι, τα δικά μας είτε μένουν αδιάθετα είτε τα παίρνουν οι έμποροι όποτε θέλουν και τα πληρώνουν όσο θέλουν».

Τη φετινή χρονιά οι παραγωγές ήταν ισχνές ή μηδαμινές στο μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας

Σε δεινή κατάσταση οι μελισσοκόμοι στην Ελλάδα

Τη φετινή χρονιά οι παραγωγές ήταν ισχνές ή μηδαμινές στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας μας, με τους μελισσοκόμους να δίνουν μάχη να κρατήσουν εν ζωή τα μελισσοσμήνη τους, λόγω ελλείψεως ανθοφορίας ή μελιττοφορίας, φέρνοντάς τους έτσι σε οικονομικό αδιέξοδο, με τα κόστη να πολλαπλασιάζονται.

Επίσης, κατασταλτικός παράγοντας ήταν και είναι η έξαρση ασθενειών και μελισσοφάγων που αποδεκατίζουν τα μελισσοσμήνη, έχοντας τεράστιες απώλειες και εισοδήματος αλλά και ζωικού κεφαλαίου, κάτι που θα συνεχίσει ως τη νέα σεζόν.

«Χάνουμε τα μελίσσια από λιμοκτονία, καθώς η φυσική τους τροφή το νέκταρ και η γύρη, δεν υπήρχαν φέτος στη φύση και δεν μπορέσαμε να τα καλύψουμε με τα υποκατάσταση που δίνουμε», προειδοποιεί ο κ. Λεονταράκης, τονίζοντας στον ΟΤ ότι δεν υπάρχει άλλος χρόνος για καθυστερήσεις, καθώς οι μελισσοκόμοι έχουν φτάσει στα όρια τους.

Διαχείριση και όχι επίλυση του προβλήματος

«Μέχρι τώρα όλη η Ευρώπη απλά διαχειρίζεται την κατάσταση, ενώ υπάρχει νομοθετικό κενό με τους ελέγχους. Στη χώρα μας η έλλειψη πρόνοιας από τα αρμόδια υπουργεία και των εκάστοτε κυβερνήσεων απέναντι στον κλάδο μας, έχει φέρει τη μελισσοκομία σε αδιέξοδο. Το φωνάξαμε και συνεχίζουμε να φωνάζουμε: Πάρτε μέτρα. Μέχρι σήμερα όμως, δεν έχει ληφθεί κανένα», σημειώνει ο κ. Λεονταράκης, υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη μελισσοκομική δύναμη στην Ευρώπη, με έναν τεράστιο αριθμό επαγγελματιών και μελισσοσμηνών και μια πολύ καλή παραγωγή όταν το επιτρέψει η φύση και οι καιρικές συνθήκες.

Τόσο η ΟΜΣΕ στη χώρα μας όσο και οι ευρωπαϊκές μελισσοκομικές οργανώσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, ζητώντας να αλλάξει η κατάσταση με την κατάλληλη νομοθεσία, που θα προβλέπει αυστηρούς ελέγχους και μέτρα κατά του νοθευμένου μελιού. Ταυτόχρονα, ζητούν να θεσπιστούν άμεσα εναρμονισμένες μεθόδους ανίχνευσης της νοθείας, με ένα ισχυρό σύστημα ιχνηλασιμότητας για την καλύτερη παρακολούθηση της αλυσίδας εφοδιασμού μελιού και τον εντοπισμό περιπτώσεων απάτης.

Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζουν οι Copa-Cogeca, «απέχουμε ακόμη πολύ από την επίτευξη του στόχου που προτείναμε για 0% νοθεία έως το 2030.

Πηγή: OT - In.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 22 Οκτωβρίου 2024 12:22

Σχετικά Άρθρα

  • Γιατί εξαφανίζεται το ελληνικό μέλι; Η μείωση στην παραγωγή και ο «βραχνάς» των ελληνοποιήσεων
    Γιατί εξαφανίζεται το ελληνικό μέλι; Η μείωση στην παραγωγή και ο «βραχνάς» των ελληνοποιήσεων

    «Δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή. Η μελισσοκομία δέχεται ισχυρό πλήγμα», αναφέρουν ειδικοί.

    Δύσκολη είναι η εφετινή χρονιά για την ελληνική μελισσοκομία, αφού κλάδος είναι άμεσα πληττόμενος από την κλιματική αλλαγή. Η ξηρασία έχει προκαλέσει ραγδαία μείωση της παραγωγής, η οποία φθάνει σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και το 90%.

    Οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, παράλληλα με το αυξημένο κόστος παραγωγής και τις «ελληνοποιήσεις» εισαγόμενων μελιών, έχουν δημιουργήσει ένα εξαιρετικά δυσμενές περιβάλλον για το μέλλον της μελισσοκομίας και τους παραγωγούς.

    Επιπλέον, το φαινόμενων των παράνομωντυποποιήσεων μελιού δεν είναι μονάχα ελληνικό. Αντίστοιχα προβλήματα εντοπίζονται και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Προς την αναζήτηση λύσεων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχώρησε στη δημιουργία μίας νέας πλατφόρμας για το μέλι. Σε αυτήν, εμπειρογνώμονες από όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούν να υποβάλλουν τις απόψεις τους για την γνησιότητα και την ιχνηλασιμότητα του προϊόντος, ώστε να αντιμετωπισθεί η «μάστιγα» της νόθευσης του μελιού. Στην Ελλάδα, από τον Μάρτιο γίνεται πράξη η πλήρης ψηφιακή αποτύπωση της αλυσίδας παραγωγής, εμπορίας και διακίνησης μελιού και η διασύνδεση με το Εθνικό Ηλεκτρονικό Μητρώο.

    Ακόμη, ο τομέας της μελισσοκομίας έχει ενταχθεί στο στρατηγικό σχέδιο της νέας ΚΑΠ 2023 – 2027, με ειδικό πρόγραμμα συγχρηματοδοτούμενων τομεακών παρεμβάσεων οι οποίες είναι συγχρηματοδοτούμενες, κατά 50% από την Ευρωπαϊκή Ένωση και 50% από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Ο προϋπολογισμός για τα τομεακά προγράμματα της μελισσοκομίας για την περίοδο 2023 – 2027 ανέρχεται συνολικά στα 61.626.450 ευρώ, δηλαδή 12.325.000 περίπου ευρώ ετησίως.

    Πηγή: NewsBomb.gr
  • Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Γιατί Snapchat, TikTok και YouTube μπήκαν στο στόχαστρό της
    Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Γιατί Snapchat, TikTok και YouTube μπήκαν στο στόχαστρό της

    Τα αιτήματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς το Snapchat, το TikTok και το YouTube υποβλήθηκαν στο πλαίσιο του νόμου για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA).

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε, την Τετάρτη (2/10), πληροφορίες από το YouTube, το Snapchat και το TikTok σχετικά με τις παραμέτρους που χρησιμοποιούν οι αλγόριθμοί τους για να προτείνουν περιεχόμενο στους χρήστες και τον ρόλο τους στην ενίσχυση ορισμένων συστημικών κινδύνων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με τις εκλογές, την ψυχική υγεία και την προστασία των ανηλίκων.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Reuters, τα αιτήματα που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο του νόμου για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA), «αφορούν επίσης στα μέτρα των πλατφορμών για τον μετριασμό της πιθανής επιρροής των συστημάτων σύστασής τους στη διάδοση παράνομου περιεχομένου, όπως η προώθηση παράνομων ουσιών και η ρητορική μίσους, ανέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ανακοίνωσή της.

    Ακόμα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι ζήτησε πρόσθετες πληροφορίες από το TikTok σχετικά με τα μέτρα που έχει λάβει η εταιρεία για να εμποδίσει τους κακούς παράγοντες, προκειμένου να χειραγωγήσουν την εφαρμογή, με στόχο να μειώσει τους κινδύνους που σχετίζονται με τις εκλογές και τον πολιτικό διάλογο.

    Οι εταιρείες τεχνολογίας πρέπει να παράσχουν τις ζητούμενες πληροφορίες έως τις 15 Νοεμβρίου, δήλωσε η Ε.Ε., και στη συνέχεια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αποφασίσει για τα επόμενα βήματα, τα οποία θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν πρόστιμα.

    Επισημαίνεται ότι η Ε.Ε. έχει ανοίξει στο παρελθόν διαδικασίες μη συμμόρφωσης στο πλαίσιο του DSA, ο οποίος απαιτεί από τις εταιρείες τεχνολογίας να κάνουν περισσότερα για την αντιμετώπιση του παράνομου και επιβλαβούς περιεχομένου στις πλατφόρμες τους, όπως είναι το Facebook και το Instagram της Meta, η AliExpress και το TikTok.

    Πηγή: iEidiseis.gr

  • Ελαιόλαδο: Τα ρεκόρ νοθείας και η έκρηξη στις τιμές
    Ελαιόλαδο: Τα ρεκόρ νοθείας και η έκρηξη στις τιμές

    Επιτήδειοι εκμεταλλεύονται τις αυξήσεις στο ελαιόλαδο και βαπτίζουν «έξτρα παρθένο» αμφιβόλου ποιότητας λάδι – Πώς λειτουργεί το κύκλωμα

    Θα μπορούσε να πει κανείς ότι ο λογαριασμός του σούπερ μάρκετ είναι μια συνάρτηση πολλών παραγόντων, με τις καιρικές συνθήκες να αναδεικνύονται σε μία σημαντική μεταβλητή: από τις αυξήσεις στις τιμές καθώς η συγκομιδή της πατάτας υπέφερε στην Ευρώπη έως τις ντομάτες στη Μέση Ανατολή που ακριβαίνουν εξαιτίας του καύσωνα. Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα, και ιδιαιτέρως «επίπονο» και τις τσέπες και τις διατροφικές μας συνήθειες, είναι το ελαιόλαδο, οι τιμές του οποίου έχουν εκτιναχθεί στα ύψη.

    Το θέμα αναδεικνύει το Bloomberg σε άρθρο γνώμης, τονίζοντας ότι η απότομη αύξηση στις τιμές μπορεί να αποδοθεί σε συνθήκες έντονης ξηρασίας και καύσωνα στη Μεσόγειο, που πιθανότατα επιδεινώθηκαν από την κλιματική κρίση.

    Αλλά δεν είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο η κλιματική κρίση μπορεί να μεταβάλλει το καλάθι του νοικοκυριού.

    Επιτήδειοι εκμεταλλεύονται το σοκ τιμής στις τιμές του «υγρού χρυσού», πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες ένα μπουκάλι έξτρα παρθένο να είναι στην πραγματικότητα λαμπάντε, μια κατηγορία που θεωρείται ακατάλληλη για ανθρώπινη κατανάλωση.

    Το μειονεκτικό (ή λαμπάντε ή βιομηχανικό) ελαιόλαδο είναι παρθένο ελαιόλαδο κατώτερης ποιότητας με οξύτητα πάνω από 2 %, χωρίς φρουτώδη χαρακτηριστικά και με ουσιώδη οργανοληπτικά ελαττώματα. Το μειονεκτικό ελαιόλαδο δεν προορίζεται να διατεθεί στην αγορά σε επίπεδο λιανικής πώλησης. Υποβάλλεται σε εξευγενισμό ή χρησιμοποιείται για βιομηχανικούς σκοπούς.

    Σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει ο Guardian, αναφορικά με τους νόμους περί Ελευθερίας της Πληροφορίας, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση διαπίστωσε έναν αριθμό ρεκόρ πιθανών υποθέσεων απάτης με το ελαιόλαδο στην αρχή του έτους καθώς οι τιμές κορυφώθηκαν.

    Μεγάλη κλίμακα νοθείας

    Η πραγματική κλίμακα του εγκλήματος που σχετίζεται με το ελαιόλαδο είναι επίσης πιθανό να είναι πολύ υψηλότερη, καθώς τα δεδομένα καταγράφουν μόνο περιπτώσεις που αναφέρονται στη Γενική Διεύθυνση Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ και παραλείπουν εγχώριες περιπτώσεις.

    Η απάτη με το ελαιόλαδο παίρνει μερικές διαφορετικές μορφές. Εξαιρετικά παρθένο υψηλής ποιότητας μπορεί να αναμειχθεί με κατώτερης ποιότητας για να
    προχωρήσει περισσότερο στην αγορά, ή οι εγκληματίες μπορεί να επινοήσουν ένα μείγμα για να μετατρέψουν το χαμηλής ποιότητας ή φθηνό λάδι σε κάτι που
    μπορεί να γίνει καλό.

    Η νοθεία και οι απάτες στο ελαιόλαδο είναι μια ιστορία τόσο παλιά όσο ο χρόνος

    Το Bloomberg θυμίζει ότι τον Ιούλιο, η ιταλική αστυνομία κατέσχεσε 42 μετρικούς τόνους ψεύτικο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο αξίας σχεδόν 1 εκατομμυρίου δολαρίων, μαζί με 623 λίτρα χλωροφύλλης, η οποία προστέθηκε σε λάδι χαμηλότερης ποιότητας και 71 τόνους από ένα συστατικό που αναφέρεται ως «ελαιώδης ουσία».

    Τον Ιανουάριο, το σπορέλαιο αναμεμειγμένο με βήτα-καροτίνη και χλωροφύλλη διατέθηκε ως εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο σε 50 εστιατόρια της Ρώμης.

    Υπήρξαν ακόμη και παραδείγματα των λεγόμενων ληστών των ελιών που έκλεψαν ελιές ή ακόμα και έκοψαν δέντρα για να αποσπάσουν τον πολύτιμο καρπό, με την ισπανική αστυνομία να αποτρέπει την κλοπή 465 κιλών ελιάς μόλις αυτόν τον μήνα. Οι αστυνομικοί βρήκαν επίσης πλαστά έγγραφα φορτίου που θα επέτρεπαν την πώληση των κλεμμένων προϊόντων χρησιμοποιώντας ψευδείς ισχυρισμούς σχετικά με την προέλευση και την ιχνηλασιμότητα.

    Νοθεία, παλιά όσο και ο χρόνος

    Σύμφωνα με το Bloomberg, η νοθεία και οι απάτες στο ελαιόλαδο είναι μια ιστορία τόσο παλιά όσο ο χρόνος.

    Πήλινες πινακίδες από την Έμπλα, ένα αρχαίο βασίλειο στη Συρία, που χρονολογείται από το 2.400 π.Χ. περιγράφουν ομάδες επιθεωρητών που διορίζονται από τους βασιλείες ώστε να ελέγχουν για απάτη με το ελαιόλαδο. Είναι πιθανό να υπάρχει πάντα κάποιο επίπεδο νοθείας ελαιολάδου.

    Η απειλή ωστόσο δεν περιορίζεται στο ελαιόλαδο. Ο χυμός πορτοκαλιού είναι ήδη ένα από τα πιο στοχευμένα προϊόντα για νόθευση και οι τιμές βρίσκονται επί του παρόντος σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ.

    Όσο πιο επεξεργασμένο είναι ένα τρόφιμο, τόσο πιο εύκολο είναι να προστεθούν νοθεύματα ή σκόπιμα λάθος ετικέτα. Καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα εγκυμονούν κινδύνους για την καλλιέργεια του καφέ, της σοκολάτας και του τσαγιού, δεν είναι δύσκολο να φανταστούμε επιτήδειους να εκμεταλλεύονται όλο και περισσότερο τον πληθωρισμό και τους κλονισμούς της προσφοράς που σχετίζονται με το κλίμα.

    Ένα τέτοιο έγκλημα δεν είναι απλώς θέμα κακογουστιάς και σπατάλης, μπορεί να αποτελέσει απειλή για τη δημόσια υγεία. Καθώς οι τιμές του ελαιολάδου άρχισαν να ανεβαίνουν αυτή τη φορά, στους Ισπανούς μιας ορισμένης ηλικίας υπενθύμισαν αναμφίβολα το ξέσπασμα του συνδρόμου τοξικού λαδιού το 1981, το οποίο προκλήθηκε από την κατανάλωση μετουσιωμένου κραμβέλαιου για βιομηχανική χρήση που είχε πωληθεί παράνομα ως ελαιόλαδο. Τότε περίπου 300 άνθρωποι πέθαναν και πολλοί άλλοι έμειναν με χρόνια νόσο.

    Μια οργάνωση επιζώντων, η Seguimos Viviendo, ισχυρίζεται ότι περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει εξαιτίας της απάτης όλα αυτά τα χρόνια.

    Όταν αναλογιζόμαστε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, συχνά μας ελκύει να σκεφτόμαστε τις άμεσες επιπτώσεις. Ωστόσο, οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις πρέπει επίσης να είναι προετοιμασμένες για αρνητικές συνέπειες. Αυτό περιλαμβάνει την παρακολούθηση του εγκλήματος.

    Πηγή: ΟΤ - In.gr

  • Google εναντίον Microsoft: Γιατί προσέφυγε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή
    Google εναντίον Microsoft: Γιατί προσέφυγε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

    Προσφυγή της Google ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για παραβίαση των κανόνων ανταγωνισμού της Microsoft.

    Η Google υπέβαλε καταγγελία κατά της Microsoft στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατηγορώντας την για αθέμιτες πρακτικές στον τομέα του «cloud».

    Σύμφωνα με τη Google, η Microsoft προωθεί τις υπηρεσίες «cloud» της με τρόπο που ευνοεί αθέμιτα τη δική της πλατφόρμα, περιορίζοντας τις επιλογές των πελατών και παραβιάζοντας τους κανόνες του ανταγωνισμού. Η υπόθεση αυτή προστίθεται στις ήδη υπάρχουσες ανησυχίες της ΕΕ για τη συγκέντρωση ισχύος των μεγάλων τεχνολογικών κολοσσών.

    «Θεωρούμε ότι η ενέργεια αυτήν ενώπιον της ρυθμιστικής αρχής είναι ο μόνος τρόπος για να τεθεί τέλος στο κλείδωμα που εφαρμόζεται από την Microsoft, ώστε να επιτραπεί στους πελάτες να έχουν επιλογή και να δημιουργηθούν όροι αγοράς δίκαιοι για τους ανταγωνιστές», δήλωσε ο Αμιτ Ζαβέρι, γενικός διευθυντής και αντιπρόεδρος της πλατφόρμας Google Cloud κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

    Οι όροι αδειοδότησης του λογισμικού της Microsoft εμποδίζουν τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς να μεταφέρουν τις εργασίες τους από το Azure (πλατφόρμα cloud της Microsoft) προς ανταγωνιστικά «cloud», εξηγεί η Google σε ανακοίνωσή της.

    Συγκεκριμένα, οι εταιρείες που διαθέτουν το λειτουργικό λογισμικό Windows Server της Microsoft και επιθυμούν να το λειτουργήσουν σε άλλη πλατφόρμα «cloud» από αυτήν της Microsoft, όπως στο Google Cloud ή το AWS, το «cloud» της Amazon, αντιμετωπίζουν υπέρογκο κόστος, το οποίο μπορεί να φτάσει σε εκτόξευση της τιμής κατά 400% και «σε περιορισμό των ενημερώσεων ασφαλείας», σύμφωνα με την Google.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο τοποτηρητής των κανόνων του ανταγωνισμού στην Ευρωπαϊκή Ενωση που έχει πολλές φορές επιβάλει κυρώσεις κατά της Microsoft για πρακτικές που παραβιάζουν τους κανόνες του ανταγωνισμού, ξεκίνησε τον Ιούλιο 2023 επίσης έρευνα για τον όμιλο Redmond για τον οποίο υπάρχουν υποψίες για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης του στα λογισμικά ώστε να ευνοηθεί η εφαρμογή τηλεδιάσκεψης Teams εις βάρος άλλων ανταγωνιστών.

    Αυτή η διαδικασία ανάγκασε την εταιρεία που έχει ιδρύσει ο Μπιλ Γκέιτς να ανακοινώσει την αποσύνδεση της Teams από τα λογισμικά Word, Excel, Powerpoint et Outlook αρχικά στη Ευρώπη και στην συνέχεια στον υπόλοιπο κόσμο.

    Η Google βρίσκεται επίσης συχνά στο στόχαστρο των Βρυξελλών για θέματα παραβίασης των κανόνων του ανταγωνισμού.

    Πηγή: iEidiseis.gr

  • Παραιτήθηκε ο Τιερί Μπρετόν από Επίτροπός της Γαλλίας – Σε ρήξη με τη φον ντερ Λαίεν
    Παραιτήθηκε ο Τιερί Μπρετόν από Επίτροπός της Γαλλίας – Σε ρήξη με τη φον ντερ Λαίεν

    Ο Γάλλος Τιερί Μπρετόν ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι παραιτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με άμεση ισχύ, υποστηρίζοντας ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ζήτησε από το Παρίσι να αποσύρει την υποψηφιότητά του για το νέο εκτελεστικό όργανο.

    Στην επιστολή παραίτησής του, την οποία ανήρτησε στο X, ανέφερε ότι η φον ντερ Λάιεν «πριν από λίγες ημέρες» ζήτησε από τη Γαλλία να αποσύρει το όνομά του ως επιλογή της για την Επιτροπή «για προσωπικούς λόγους» σε αντάλλαγμα για ένα «υποτιθέμενο χαρτοφυλάκιο με μεγαλύτερη επιρροή».

    «Στην τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων για τη σύνθεση του μελλοντικού Κολλεγίου, ζητήσατε από τη Γαλλία να αποσύρει το όνομά μου», έγραψε ο επίτροπος εσωτερικής αγοράς σε επιστολή προς τη φον ντερ Λάιεν, η οποία αναρτήθηκε στο X. «Ως εκ τούτου, παραιτούμαι από τη θέση μου ως Ευρωπαίος Επίτροπος, με άμεση ισχύ», ανέφερε.

    Η φον ντερ Λάιεν, συνεχίζει την προσπάθειθά της να ολοκληρώσει τον κατάλογο των επιτρόπων της για τη δεύτερη θητεία της στην ηγεσία του διοικητικού οργάνου. Ήδη η ανακοίνωση της στελέχωσης της Κομισιόν, έχει αναβληθεί μία φορά.

    Ο Μπρετόν, πρώην στέλεχος επιχειρήσεων, ήταν επίτροπος βιομηχανίας και εσωτερικής αγοράς της ΕΕ κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας της, επιβλέποντας πολλές από τις σημαντικότερες πολιτικές, από τη βιομηχανική παραγωγή όπλων έως τη ρύθμιση των Big Tech.

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ OLIVIER MATTHYS

  • Επιδοτήσεις: Εγκρίθηκε η καταβολή υψηλότερων προκαταβολών στους αγρότες
    Επιδοτήσεις: Εγκρίθηκε η καταβολή υψηλότερων προκαταβολών στους αγρότες

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξουσιοδότησε τα κράτη μέλη της ΕΕ να καταβάλουν υψηλότερες προκαταβολές των κονδυλίων της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ) στους παραγωγούς αγροτικών προϊόντων, προκειμένου να συμβάλει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετωπίζουν σήμερα πολλοί αγρότες.

    Στα κράτη-μέλη που θα αξιοποιήσουν τη δυνατότητα αυτή, οι γεωργοί θα μπορούν να λάβουν εκ των προτέρων έως και το 70% των άμεσων ενισχύσεών τους από τις 16 Οκτωβρίου, σε σύγκριση με το ισχύον ως τώρα 50%. Ομοίως, οι προκαταβολές για παρεμβάσεις με βάση την έκταση και τα ζώα στο πλαίσιο της αγροτικής ανάπτυξης μπορούν να αυξηθούν στο 85%, αντί του συνήθους 75%.

    Οι αγρότες της ΕΕ εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας, ιδίως λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων που είχαν αντίκτυπο στις αποδόσεις τα τελευταία χρόνια, των υψηλών επιτοκίων στις ευρωπαϊκές χρηματοπιστωτικές αγορές και των υψηλών τιμών των γεωργικών εισροών και των εμπορευμάτων.

    Για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, και σύμφωνα με έναν από τους θεμελιώδεις στόχους της ΚΓΠ για τη δημιουργία ενός διχτυού οικονομικής ασφάλειας για τους αγρότες της ΕΕ, ορισμένα κράτη μέλη ζήτησαν έγκριση για αύξηση των προκαταβολών.

    Η Επιτροπή ανέλαβε ταχεία δράση για την παροχή αυτής της τόσο αναγκαίας στήριξης στους αγρότες της ΕΕ, παρέχοντας παράλληλα ασφάλεια δικαίου στα κράτη μέλη.

    Πέραν της σειράς μέτρων που έλαβε φέτος για την παροχή μεγαλύτερης ευελιξίας στους αγρότες και τις εθνικές διοικήσεις, η Επιτροπή έχει επίσης κατανείμει μέρος του γεωργικού αποθεματικού σε αγρότες ορισμένων κρατών μελών που αντιμετώπισαν σημαντικές δυσκολίες λόγω έκτακτων καιρικών συνθηκών.

    Πηγή: Etheas.gr

  • Καθυστερεί η ανακοίνωση για τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν - Τι συμβαίνει
    Καθυστερεί η ανακοίνωση για τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν - Τι συμβαίνει

    Για την επόμενη εβδομάδα μετατίθεται η ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής από την πρόεδρο της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

    Η φον ντερ Λάιεν επρόκειτο να συναντηθεί με τους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τετάρτη (11/9) και μετά από τη συνάντηση θα ανακοίνωνε τις αποφάσεις της.

    Ωστόσο τελικά η συνάντηση θα γίνει την επόμενη εβδομάδα κατά τη συνεδρίαση του σώματος στο Στρασβούργο ανέφεραν τρεις πηγές στο Politico.

    Τη Δευτέρα (9/9) η Σλοβενία πρότεινε την πρώην πρέσβη Μάρτα Κος για τη θέση του Επιτρόπου. Ωστόσο πρέπει να υπάρξει έγκριση από το κοινοβούλιο και αυτός είναι ο λόγος για την καθυστέρηση.

    Αυτή η εξέλιξη θα δώσει παράλληλα στην Φον ντερ Λάιεν το χρόνο να βάλει τις τελευταίες πινελιές στο σχήμα.

    Οι Ευρωπαίοι ηγέτες την έχουν επίσης πιέσει έντονα για να διασφαλίσουν ότι ο επίτροπος τους θα κατακτήσει ένα καλό χαρτοφυλάκιο. Εν τω μεταξύ, οι διάφορες πολιτικές παρατάξεις που την υποστηρίζουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την πιέζουν να διασφαλίσει ότι οι πολιτικές οικογένειές τους θα αποκτήσουν αρκετή επιρροή στην επόμενη Επιτροπή.

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ JOHANNA GERON POOL
  • Ελαιόλαδο: Πώς στήνουν απάτες και νοθείες – Το παράδειγμα της Ιταλίας
    Ελαιόλαδο: Πώς στήνουν απάτες και νοθείες – Το παράδειγμα της Ιταλίας

    Οι υψηλές τιμές του ελαιολάδου έχουν καταστήσει τη νόθευση έξτρα παρθένων ποσοτήτων ιδιαίτερα κερδοφόρα

    Στο «μάτι» κυκλωμάτων έχει μπει το ελαιόλαδο στη γειτονική Ιταλία, μία από τους μεγαλύτερους παραγωγούς χώρες, καθώς οι επιχειρήσεις νοθείας και απάτης ολοένα και αυξάνονται.

    Οι υψηλές τιμές του ελαιολάδου έχουν καταστήσει τη νόθευση έξτρα παρθένων ποσοτήτων ιδιαίτερα κερδοφόρα. Το γνήσιο, υψηλής ποιότητας ελαιόλαδο αποτελεί τον πρωταρχικό στόχο των εγκληματικών αυτών οργανώσεων. Το νοθευμένο ελαιόλαδο, με ψεύτικη επισήμανση ως ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) ή ΠΓΕ (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη), υπονομεύει όχι μόνο τους παραγωγούς αλλά θέτει σε κίνδυνο και την υγεία των καταναλωτών.

    Χαρακτηριστικό είναι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Επιθεώρησης Προστασίας Ποιότητας και Καταστολής Απάτης Αγροδιατροφικών Προϊόντων (ICQRF), υπηρεσία του υπουργείου Γεωργίας, μόνο το 2023, 380 τόνοι νοθευμένων παρτίδων ελαιολάδου, αξίας άνω των 2 εκατ. ευρώ κατασχέθηκαν.

    Οι χαμηλές τιμές σε προϊόντα όπως το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι συχνά ένδειξη χαμηλής ποιότητας λαδιού, πιθανώς εισαγόμενου ή αναμεμειγμένου με σπορέλαιο

    Μάλιστα, οι τρόποι με τους οποίους δρουν αυτοί οι επιτήδειοι έχουν εξελιχθεί αναγκάζοντας και τις αστυνομικές ιταλικές αρχές να εντείνουν τη δράση τους. Οι εξειδικευμένες αυτές αστυνομικές μονάδες καταπολεμούν ενεργά το παράνομο εμπόριο τροφίμων εστιάζοντας ρητά στη νόθευση του ελαιολάδου.

    Ένδειξη η χαμηλή τιμή ελαιολάδου

    Οι χαμηλές τιμές σε προϊόντα όπως το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι συχνά ένδειξη χαμηλής ποιότητας λαδιού, πιθανώς εισαγόμενου ή αναμεμειγμένου με σπορέλαιο, εξηγεί στους olive oil times, ο διοικητής της Ομάδας Προστασίας Υγείας Carabinieri (NAS), μια εξειδικευμένη μονάδα στις αστυνομικές δυνάμεις.

    Για τους απατεώνες, τα νοθευμένα τρόφιμα υψηλής ποιότητας μπορούν να αποφέρουν σημαντικά κέρδη. Τέτοια κρούσματα νοθείας και απάτης είναι ιδιαίτερα διαδεμένα σε πολλά βασικά προϊόντα της ιταλικής κουζίνας, με το ελαιόλαδο να είναι ένας ιδιαίτερα επικερδής στόχος.

    «Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, μαζί με τα ΠΟΠ και τις ΠΓΕ, είναι προϊόντα υψηλής ποιότητας, που συνεχίζουν να αυξάνονται σε όγκο και μερίδιο αγοράς», σημειώνει η Ομάδα Προστασίας Υγείας (NAS), εξηγώντας ότι τα κυκλώματα αυτά, αγοράζουν ιταλικό και ξένο ελαιόλαδο για να δημιουργήσουν νέα μείγματα και να τα πουλήσουν στη συνέχεια στις τελικές εταιρείες διανομής.

    Οι απατεώνες χρησιμοποιούν και τη τεχνολογία για να εξαπατήσουν, καθώς μέσω εξειδικευμένου λογισμικού αναμειγνύουν προϊόντα κατώτερης ποιότητας με αυτά που περιέχουν ποιοτικό λάδι

    Παράνομες αναμείξεις ελαιολάδου

    «Παρόμοιοι τύποι και ποιότητες ελαιολάδου μπορούν να αναμειχθούν νόμιμα», προσθέτουν ανώτατοι αξιωματούχοι της NAS, σημειώνοντας ότι η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ορίζει ότι ένα νόμιμο μείγμα έξτρα παρθένου ελαιολάδου αποτελείται αποκλειστικά από εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα που ανήκουν στην ίδια εμπορική κατηγορία και συμμορφώνονται πλήρως με τους κανονισμούς έξτρα παρθένου ελαιολάδου.

    Η παράνομη ανάμειξη, περιλαμβάνει την ανάμειξη παρθένων ή εξαιρετικά παρθένων ελαιόλαδων με έλαια χαμηλότερης ποιότητας, γνωστά ως «Λάμπαντε». Αυτά τα έλαια στη συνέχεια υποβάλλονται σε επεξεργασία για την αφαίρεση τυχόν οργανοληπτικών ή χημικών ελαττωμάτων.

    Ταυτόχρονα, οι απατεώνες χρησιμοποιούν και τη τεχνολογία για να εξαπατήσουν, καθώς μέσω εξειδικευμένου λογισμικού αναμειγνύουν προϊόντα κατώτερης ποιότητας με αυτά που περιέχουν ποιοτικό λάδι. «Χρησιμοποιώντας αυτό το λογισμικό, οι εγκληματίες μπορούν να παράγουν ένα προϊόν του οποίου οι οργανοληπτικές και χημικές παράμετροι πληρούν τους κανονισμούς της ΕΕ για εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα», σημειώνουν.

    Το έγκλημα στο ελαιόλαδο έχει εξελιχθεί

    Η πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες έδωσε τη δυνατότητα στις εγκληματικές οργανώσεις να βελτιώσουν τους τα παράνομα παιχνίδια τους. Έτσι η NAS προχώρησε από την πλευρά της στη βελτίωση της τεχνολογίας που είχε τα χέρια της αλλά και τις μεθόδους της.

    Το έγκλημα στον αγροδιατροφικό τομέα, το οποίο έχει εξελιχθεί με τα χρόνια, δεν περιλαμβάνει πλέον ακατέργαστα, εύκολα ανιχνεύσιμα συστατικά, όπως η μερική ή πλήρης ανάμειξη έξτρα παρθένου ελαιολάδου με σόγια, ηλιέλαιο ή φοινικέλαιο αναμεμειγμένα με χλωροφύλλη ή βήτα-καροτίνη, τα οποία ανακαλύπτονται μέσω μιας τυχαίας δειγματοληψίας.

    «Σήμερα, αυτά τα εγκλήματα περιλαμβάνουν πολύ πιο περίπλοκες απάτες, γεγονός που καθιστά δύσκολο τον εντοπισμό τους με τυπικές επιστημονικές αναλύσεις», εξηγούν οι ιταλικές αστυνομικές αρχές, σημειώνοντας ότι «συχνά χρειάζεται να βασιζόμαστε σε γενετικές ή άλλες πειραματικές αναλύσεις. Σε ορισμένες περιπτώσεις, κάθε μεμονωμένη παρτίδα ελαιολάδου θα πρέπει να ελέγχεται πριν την ανάμειξη».

    Επιπλέον, οι μέθοδοι συσκευασίας και επισήμανσης έχουν επίσης εξελιχθεί. Η χρήση υλικών υψηλής ποιότητας και ευφάνταστων ονομάτων καθιστά ακόμη πιο δύσκολο τον εντοπισμό μη συμμορφούμενων προϊόντων.

    Η τελευταία επιχείρηση μεγάλης κλίμακας περιλάμβανε την ανακάλυψη περισσότερων από 71 εκατομμυρίων τόνων παράνομων ελαιωδών ουσιών στη νότια ιταλική περιοχή της Απουλίας

    Οι έρευνες

    Στον αντίποδα, οι έρευνες της NAS περιλαμβάνουν περιβαλλοντική και τηλεφωνική επιτήρηση, επιθεωρήσεις, ελέγχους, συγκρίσεις και εκτενή ανάλυση έντυπης και ηλεκτρονικής τεκμηρίωσης.

    Οι ερευνητικές δραστηριότητες απαιτούν συχνά τη συμμετοχή διεθνών οργανισμών και ειδική νομική υποστήριξη. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια πολλών ερευνών, αποδείχθηκε ότι ορισμένα προϊόντα αγοράζονται σε μια χώρα, μεταποιούνται σε άλλη και πωλούνται αλλού, καθιστώντας τους ελέγχους ακόμα πιο δύσκολους.

    Σύμφωνα με τη NAS, ο συντονισμός των ιταλικών αρχών με διεθνείς οργανισμούς, επέτρεψε σημαντικές επιχειρήσεις να πραγματοποιηθούν σε περισσότερες από μία χώρες παραγωγής ελαιολάδου.

    Η τελευταία επιχείρηση μεγάλης κλίμακας περιλάμβανε την ανακάλυψη περισσότερων από 71 εκατομμυρίων τόνων παράνομων ελαιωδών ουσιών στη νότια ιταλική περιοχή της Απουλίας.

    Όταν εντοπιστεί ένα μη συμμορφούμενο προϊόν, εφαρμόζονται συγκεκριμένες διαδικασίες, οι οποίες περιλαμβάνουν την αναστολή της άδειας λειτουργίας, την απόσυρση του συγκεκριμένου προϊόντος και τη διεξαγωγή περαιτέρω δραστηριοτήτων επαλήθευσης που σχετίζονται με την αλυσίδα παραγωγής, την ιχνηλασιμότητα και την εμπορική διανομή.

    Μάλιστα, για να καταπολεμηθεί η διεθνής φύση της απάτης στα τρόφιμα και το ελαιόλαδο, ενσωματώνονται στις δραστηριότητες της NAS συστήματα προειδοποίησης σε όλη την ΕΕ, όπως το RASFF (Σύστημα Ταχείας Προειδοποίησης για Τρόφιμα και Ζωοτροφές).

    Τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές

    Κρίσιμο ρόλο στη μείωση και στην καταπολέμηση της απάτης στο ελαιόλαδο, σύμφωνα με τη NAS, μπορούν να παίξουν οι ίδιοι οι καταναλωτές, στους οποίους προτείνει μερικές απλές συστάσεις:

    • Αγορά προϊόντων μόνο από αξιόπιστα καταστήματα και αγορές, όχι από αυτοσχέδιους πωλητές.
    • Αναγνώριση των πρώτων υλών, της προέλευσης και ιστορία τους.
    • Προσεκτικό διάβασμα των ετικετών του προϊόντος πριν την αγορά του προκειμένου να κατανοηθεί η ακριβής σύνθεσή του (συστατικά, πρόσθετα, συντηρητικά), η μέθοδος αποθήκευσης, η ημερομηνία λήξης, το όνομα του παραγωγού, η παρτίδα παραγωγής και η προέλευση των πρώτων υλών.
    • Προσοχή στα υπερβολικά επεξεργασμένα τρόφιμα με πολλά συστατικά και ασαφείς ή δυσανάγνωστες ετικέτες.
    • Προσοχή στις χαμηλές τιμές.

    Πηγή: OT - In.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο