Τετάρτη, 16 Ιανουαρίου 2019 18:33

Ηλεία: Πάγωσε ο Κάμπος, πάγωσαν και τα εσπεριδοειδή

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Ζημιές που σε κάποιες περιπτώσεις φτάνουν και στο 60% της παραγωγής εκτιμούν οι καλλιεργητές σε εσπεριδοειδή στην περιοχή της Αμαλιάδας και του Κάμπου της Ηλείας.

Οι πρωτοφανείς χαμηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν το προηγούμενο διάστημα έχουν πλήξει τα πορτοκάλια και τα μανταρίνια με αποτέλεσμα να χάνουν μεγάλο μέρος της παραγωγής τους οι αγρότες.

Από την άλλη πλευρά όμως οι ίδιες καιρικές συνθήκες ευνοούν στην εξόντωση του μήκυτα του γλοιοσπόριου που προκάλεσε μεγάλες απώλειες στην ελαιοπαραγωγή και της Ηλείας.

Φωτογραφία αρχείου

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 16 Ιανουαρίου 2019 21:06

Σχετικά Άρθρα

  • Εσπεριδοειδή: Πώς να περιορίσετε τις προσβολές της περιόδου
    Εσπεριδοειδή: Πώς να περιορίσετε τις προσβολές της περιόδου

    Ο περιορισμός των προσβολών από τα κοκκοειδή (ψώρες), πρέπει να βασίζεται περισσότερο σε καλλιεργητικά μέτρα και λιγότερο σε εφαρμογές φυτοπροστατευτικών. Το κατάλληλο κλάδεμα για τον καλύτερο αερισμό της κόμης μειώνει δραστικά τους πληθυσμούς των εχθρών.

    Ακολουθούν χρήσιμες οδηγίες που εξέδωσε σε τεχνικό δελτίο το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ιωαννίνων:

    ΚΟΚΚΙΝΗ ΨΩΡΑ

    Σε όσους οπωρώνες, μετά από τυχαία δειγματοληψία, διαπιστώνεται προσβολή καρπών και αν η προσβολή είναι ομοιόμορφη (δηλαδή αφορά τα περισσότερα δέντρα), να γίνει επέμβαση με τη λήψη του δελτίου, και με το πέρας των βροχών, σε όλες τις περιοχές με ένα από τα κατάλληλα φάρμακα. Προσοχή στον μέγιστο αριθμό εφαρμογών ανά καλλιεργητική περίοδο.

    ΨΕΥΔΟΚΟΚΚΟΣ

    Σε οπωρώνες που διαπιστώνεται προσβολή καρπών μεγαλύτερη του 10% να γίνει καταπολέμηση άμεσα με τη λήψη του δελτίου. Όπου συνυπάρχει με άλλα κοκοειδή να γίνει συνδυασμένη αντιμετώπιση των εχθρών χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα φάρμακα.

    ΜΥΓΑ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ

    Η στρατηγική αντιμετώπισης της Μύγας Μεσογείου βασίζεται σε καλλιεργητικά μέτρα, βιοτεχνολογικές μεθόδους και ψεκασμούς κάλυψης. Ο συνδυασμός των μέτρων έχει τα καλύτερα αποτελέσματα. Τα καλλιεργητικά μέτρα αφορούν το μάζεμα και την καταστροφή (με παράχωμα) των προσβεβλημένων καρπών που πέφτουν στο έδαφος.

    Είναι σημαντικό να εφαρμόζεται από όλους τους παραγωγούς μιας περιοχής.

    Η βιοτεχνολογική μέθοδος βασίζεται στην ανάρτηση παγίδων με ετοιμόχρηστο δόλωμα και εντομοκτόνο προκειμένου να θανατώσουν μαζικά το έντομο στόχο εκλεκτικά και χωρίς να επιβαρύνουν το προϊόν, το περιβάλλον και τον χρήστη. Αναρτώνται 5-7 ή 8 παγίδες το στρέμμα, σε ύψος πάνω από 2m από το έδαφος και στην νότια πλευρά της κόμης.

    Καλό είναι οι οπωρώνες στους οποίους εφαρμόζεται η μαζική παγίδευση να είναι διαδοχικοί ή εκτεταμένοι ή μεμονωμένοι. Αν δεν εφαρμόζεται το μέτρο στους γειτονικούς οπωρώνες να ενισχύεται με παγίδες η περιφέρεια του κτήματος. Προκειμένου η μέθοδος να είναι αποτελεσματική πρέπει η ανάρτηση των παγίδων να γίνεται νωρίς.

    Πηγή: Εtheas.gr

  • Αιτωλοακαρνανία: Σε απόγνωση οι εσπεριδοπαραγωγοί των Καλυβίων λόγω ακαρπίας
    Αιτωλοακαρνανία: Σε απόγνωση οι εσπεριδοπαραγωγοί των Καλυβίων λόγω ακαρπίας

    Σε απόγνωση βρίσκονται οι καλλιεργητές εσπεριδοειδών των Καλυβίων και των γύρω περιοχών, που βρίσκονται αντιμέτωποι με τις σοβαρές επιπτώσεις της ακαρπίας να προμηνύουν ένα ιδιαίτερα δύσκολο διάστημα ενόψει…

    Το φαινόμενο δεν είναι τοπικό μα όπως παραδέχονται γεωπόνοι και καλλιεργητές απαντάται σε όλη την επικράτεια.

    «Ο καιρός δεν ήταν ευνοϊκός για την ανθοφορία των δέντρων, με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται ακαρπία και μειωμένη παραγωγή. Υπάρχουν χωράφια στα οποία δεν υπάρχει ούτε ένας καρπός», τονίστηκε χαρακτηριστικά στο agrinionews.gr.

    Σε ίδιο μήκος κύματος ήταν εξάλλου και οι δηλώσεις του προέδρου της Τ.Κ. Καλυβίων, Δημήτρη Αναστασίου στην πρόσφατη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας στο Μεσολόγγι, με τον Αντιπεριφερειάρχη Θανάση Μαυρομάτη και τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Ανδρέα Φίλια.

    «Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και φέρνει μαζί της πολλά προβλήματα, ένα από αυτά είναι και η ακαρπία που παρατηρείται στην ποικιλία πορτοκαλιών ναβαλίνα, αφού σε πολλά περιβόλια της περιοχής μας ξεπερνά και το 70%», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αναστασίου.

    Σε συνδυασμό με τον επιβλαβή μαύρο ακανθώδη αλευρώδη, ο «πονοκέφαλος» και η απόγνωση για τους καλλιεργητές… διπλασιάζονται. «Τα χωράφια ραντίζονται κανονικά αλλά δεν παράγουν. Υπάρχουν έξοδα, όχι όμως έσοδα», αναφέρουν καλλιεργητές.

    Στο πλαίσιο αυτό αναζητούνται λύσεις. Έχει ζητηθεί από την Περιφέρεια να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την στήριξη των αγροτών που χρόνια τώρα βλέπουν το εισόδημα τους να μειώνεται ενώ συντεταγμένα οι καλλιεργητές θα επιχειρήσουν να απευθυνθούν και στον ΕΛΓΑ, δίχως προς ώρας να έχει σημειωθεί κάποια ουσιαστική εξέλιξη σε αυτό το πεδίο.

    Πηγή: Αgrinionews.gr
  • Παγετός εντοπίστηκε στις καλδέρες των κολοσσιαίων ηφαιστείων του Άρη
    Παγετός εντοπίστηκε στις καλδέρες των κολοσσιαίων ηφαιστείων του Άρη

    Πρωινός παγετός έχει εντοπιστεί σε μερικά από τα μεγαλύτερα βουνά του ηλιακού μας συστήματος, στα κολοσσιαία ηφαίστεια του Άρη που υψώνονται τρεις φορές ψηλότερα από το Έβερεστ κοντά στον ισημερινό του πλανήτη.

    Τους ψυχρότερους μήνες, η λεπτή στρώση πάγου - λεπτότερη από μια ανθρώπινη τρίχα- φαίνεται να σχηματίζεται κατά τη διάρκεια της νύχτας στις καλδέρες των ηφαιστείων και σε τμήματα του χείλους τους, και στη συνέχεια να εξατμίζεται λίγες ώρες μετά την ανατολή του ήλιου.

    Ενώ το παγωμένο στρώμα είναι εξαιρετικά λεπτό, καλύπτει μια τεράστια έκταση. Οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι στις πιο ψυχρές εποχές του Άρη, 150.000 τόνοι νερού, που αντιστοιχούν σε 60 πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων, συμπυκνώνονται καθημερινά στις κορυφές των πανύψηλων βουνών, σύμφωνα με τον Guardian.

    «Είναι η πρώτη φορά που ανακαλύπτουμε παγετό από νερό στις κορυφές των ηφαιστείων και η πρώτη φορά που τον ανακαλύπτουμε στις ισημερινές περιοχές του Άρη», δήλωσε ο Adomas Valantinas, πλανητικός επιστήμονας του Πανεπιστημίου της Βέρνης στην Ελβετία και του Πανεπιστημίου Brown στις ΗΠΑ.

    Διαστημόπλοια σε τροχιά γύρω από τον Άρη έχουν εντοπίσει στο παρελθόν παγωμένο και υγρό νερό στον Κόκκινο Πλανήτη, με σημαντικές ποσότητες πάγου να έχουν παρατηρηθεί στο βόρειο και το νότιο πόλο. Τα μοτίβα στο τοπίο υποδηλώνουν ότι ο πλανήτης ήταν κάποτε ένας πολύ πιο υγρός, πιθανόν και κατοικήσιμος κόσμος, γεμάτος με γιγάντιες λίμνες και ελικοειδείς ποταμούς.

    «Αυτό που βλέπουμε θα μπορούσε να είναι ένα ίχνος ενός προηγούμενου αρειανού κλίματος», δήλωσε ο Valantinas για τα παγωμένα ηφαίστεια. «Θα μπορούσε να σχετίζεται με ατμοσφαιρικές κλιματικές διεργασίες που γίνονταν νωρίτερα στην ιστορία του Άρη, ίσως πριν από εκατομμύρια χρόνια».

    Ο Valantinas εντόπισε τα παγωμένα ηφαίστεια σε έγχρωμες εικόνες υψηλής ανάλυσης που τράβηξε τις πρώτες πρωινές ώρες στον Άρη το Trace Gas Orbiter (TGO) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος.

    Μαζί με συναδέλφους του, επιβεβαίωσε την ανακάλυψη χρησιμοποιώντας ένα φασματόμετρο στο TGO και περαιτέρω εικόνες που ελήφθησαν από το σκάφος Mars Express του οργανισμού. Ο παγετός εμφανίζεται ως μια γαλαζωπή απόχρωση στα δάπεδα της καλδέρας και απουσιάζει από τις καλά φωτισμένες πλαγιές.

    Πώς ο πάγος φτάνει στον Όλυμπο του Άρη

    Η περιοχή Θαρσίς του Άρη είναι ένα τεράστιο ηφαιστειακό οροπέδιο κοντά στον ισημερινό του πλανήτη. Φιλοξενεί δώδεκα μεγάλα ηφαίστεια, συμπεριλαμβανομένων των ορέων Παβόνις και Όλυμπος, τα οποία με ύψος σχεδόν 14,5 και 25,7 χιλιόμετρα αντίστοιχα, είναι σχεδόν δύο και τρεις φορές ψηλότερα από το Έβερεστ. Μάλιστα ο Όλυμπος του Άρη είναι πολύ πιο πλατύς από ό,τι ψηλός, καλύπτοντας μια έκταση στο μέγεθος της Γαλλίας.

    Οι επιστήμονες θεωρούσαν απίθανο να σχηματιστεί παγετός στις κορυφές των ηφαιστείων της Θαρσίδος, επειδή η ηλιοφάνεια και η αραιή ατμόσφαιρα του Άρη διατηρούν τις θερμοκρασίες της ημέρας σχετικά υψηλές, τόσο στις κορυφές όσο και στο επίπεδο του εδάφους.

    Όμως, γράφοντας στο περιοδικό Nature Geoscience, οι ερευνητές περιγράφουν πώς οι αρειανοί άνεμοι μπορούν να φυσήξουν στις πλαγιές των βουνών και να μεταφέρουν πιο υγρό αέρα στις καλδέρες, όπου συμπυκνώνεται και εγκαθίσταται ως παγετός σε συγκεκριμένες εποχές του έτους. Η μοντελοποίηση της διαδικασίας υποδηλώνει ότι ο παγετός είναι πάγος νερού, καθώς οι κορυφές δεν είναι αρκετά ψυχρές για να σχηματιστεί παγετός από διοξείδιο του άνθρακα.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Αργολίδα: Μειωμένη η φετινή συνδεδεμένη ενίσχυση στα εσπεριδοειδή – Ερωτήματα παραγωγών
    Αργολίδα: Μειωμένη η φετινή συνδεδεμένη ενίσχυση στα εσπεριδοειδή – Ερωτήματα παραγωγών

    Απαντήσεις ζητούν οι παραγωγοί εσπεριδοειδών για τα επιπλέον 80.000 στρέμματα που «εμφανίστηκαν» ξαφνικά το 2023 και έλαβαν επιδότηση

    Απαντήσεις για τη σημαντική μείωση της συνδεδεμένης ενίσχυσης εσπεριδοειδών 2023, η οποία φέτος πληρώθηκε στα 21,84 ευρώ ανά στρέμμα, έναντι 58,8 ευρώ το 2022, ζητά με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό η Διαρκής Επιτροπή Συνεταιρισμών Αργολίδας (ΔΕΣΑ).

    «Η πάνω από 50% μείωση της ενίσχυσης οφείλεται στο παράξενο γεγονός ότι το 2023 “εμφανίστηκαν” στην Ελλάδα επιπλέον 80.000 στρέμματα εσπεριδοειδή από αυτά του 2022, που μάλιστα “παρέδωσαν” και 56.000 τόνους πορτοκάλια για χυμοποίηση και έτσι έλαβαν επιδότηση», αναφέρουν οι 20 Αγροτικοί Συνεταιρισμοί της Αργολίδας που υπογράφουν την επιστολή.

    Πώς είναι δυνατόν να διπλασιάστηκε η επιλέξιμη έκταση εσπεριδοειδών στα 16.357 εκτάρια το 2023, από 8.358 εκτάρια το 2022, ρωτούν οι παραγωγοί

    Τα ερωτήματα των παραγωγών

    Για τη μεγάλη μείωση στην συνδεδεμένη ενίσχυση των εσπεριδοειδών, όπως επισημαίνουν οι παραγωγοί στην επιστολή «ούτε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ούτε ο ΥπΑΑΤ έχουν δώσεις απαντήσεις σε σχετικές επερωτήσεις βουλευτών. Συγκεκριμένα, καταβλήθηκαν 21,84 ευρώ ανά στρέμμα, έναντι 58,8 ευρώ το 2022».

    Γι’ αυτό ζητούν από τον πρωθυπουργό να «μεταφέρετε στον ΟΠΕΚΕΠΕ τα παρακάτω ερωτήματα, μήπως και απαντήσουν σε εσάς και έτσι, πληροφορηθούν και οι αγρότες, αναδειχθεί το λάθος και υπάρξει διόρθωση:

    1. Πώς είναι δυνατόν να διπλασιάστηκε η επιλέξιμη έκταση εσπεριδοειδών στα 16.357 εκτάρια το 2023, από 8.358 εκτάρια το 2022;

    2. Σε ποιες περιοχές της χώρας «εμφανίστηκαν» ξαφνικά το 2023 τα 8.000 εκτάρια εσπεριδοειδών;

    3. Σε ποια χυμοποιεία οδηγήθηκαν οι 56.000 τόνοι πορτοκαλιών που αναλογούν ως «υποχρέωση παράδοσης» στα επιπλέον 8.000 εκτάρια;

    4. Γιατί υπήρξε μείωση της ενίσχυσης από 5.357.695€ το 2022 σε 3.573.460€ το 2023;».

    Πηγή: In.gr

  • Το πορτοκάλι σε κρίση – Τι ζητούν οι παραγωγοί
    Το πορτοκάλι σε κρίση – Τι ζητούν οι παραγωγοί

    Μεγάλη πτώση των τιμών στα πορτοκάλια λόγω των αθρόων εισαγωγών στην ΕΕ από την Αίγυπτο και άλλες χώρες μη μέλη της ΕΕ

    ην ενίσχυση του εισοδήματος των παραγωγών που επλήγησαν από τις αθρόες εισαγωγές στην ΕΕ αιγυπτιακών πορτοκαλιών και την διερεύνηση της Αιγύπτου για ενδεχόμενο εμπορικό ντάμπινγ ζητούν οι παραγωγοί της Αργολίδας.

    Ειδικότερα, όπως επισημαίνει η Διαρκής Επιτροπή Συνεταιρισμών Αργολίδας (ΔΕΣΑ) σε σύσκεψη παρουσιάστηκαν τα στοιχεία τεκμηρίωσης της μεγάλης πτώσης των τιμών στα πορτοκάλια λόγω των αθρόων εισαγωγών στην ΕΕ πορτοκαλιών από την Αίγυπτο και άλλες χώρες μη μέλη της ΕΕ.

    Οι εκπρόσωποι των Αγροτικών Συνεταιρισμών ενημέρωσαν ότι η αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος απαιτεί θεσμικές ενέργειες που ξεπερνούν τις δυνατότητες των Αγροτικών Συνεταιρισμών. Για το σκοπό αυτό πρότειναν και έγινε αποδεκτό, οι 3 βουλευτές (Ανδριανού Ι., Γαβρήλου Γ. και Πουλά Α.) και ο αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας (Ματζούνης Ι.) να προωθήσουν από κοινού και συγκροτημένα τα αιτήματα.

    Σε σύσκεψη παρουσιάστηκαν τα στοιχεία της μεγάλης πτώσης των τιμών στα πορτοκάλια λόγω των αθρόων εισαγωγών στην ΕΕ από την Αίγυπτο και άλλες χώρες μη μέλη της ΕΕ

    Τα αιτήματα

    Τα αιτήματα που προωθούν οι παραγωγοί και συνεταιρισμοί της Αργολίδας είναι τα εξής:

    • Στήριξη εισοδήματος παραγωγών πορτοκαλιού λόγω αθρόων εισαγωγών από Αίγυπτο.

    Οι παραγωγοί πορτοκαλιού που πούλησαν από τον Ιανουάριο 2024 έως το τέλος της σεζόν να λάβουν αναλογικά ένα συμπλήρωμα εισοδήματος ώστε η τιμή να διαμορφωθεί στα 0,31€/kg, που αποτελεί και το μέσο κόστος παραγωγής.

    • Να διερευνηθεί η Αίγυπτος για ενδεχόμενο εμπορικό ντάμπινγκ

    Άμεσα συνδεδεμένο με το προηγούμενο θέμα είναι να υπάρξουν ενέργειες προς την ΕΕ ώστε να διερευνηθεί η Αίγυπτος και οι υπόλοιπες χώρες μη μέλη της ΕΕ για ενδεχόμενο εμπορικό ντάμπινγκ.

    Πηγή: In.gr
  • Εξαγωγές: Χαμηλές πτήσεις για τα εσπεριδοειδή – Αιγυπτιακά πορτοκάλια έχουν κατακλύσει τις αγορές
    Εξαγωγές: Χαμηλές πτήσεις για τα εσπεριδοειδή – Αιγυπτιακά πορτοκάλια έχουν κατακλύσει τις αγορές

    Μειωμένες κατά 15% οι εξαγωγές ελληνικών πορτοκαλιών και κατά 12,1% των μανταρινιών

    Αιγυπτιακά πορτοκάλια σε χαμηλή τιμή και χαμηλότερη ποιότητα έχουν κατακλύσει τις ευρωπαϊκές αγορές, συμπεριλαμβανόμενης και της ελληνικής. Από την αρχή της χρονιάς στην Ελλάδα έχουν εισαχθεί 1.450 τόνοι πορτοκάλια, εκ των οποίων οι 1.350 τόνοι είναι αιγυπτιακά, ποικιλίας «Βαλέντσια».

    Την ίδια στιγμή, τα ελληνικά εσπεριδοειδή, έχοντας να αντιμετωπίσουν τον έντονο ανταγωνισμό στην Ευρώπη, καταγράφουν αρνητικό πρόσημο στις εξαγωγές. Ειδικότερα, μειωμένη είναι η ροή εξαγωγής των πορτοκαλιών, η οποία είναι μειωμένη κατά 15% φτάνοντας τους 257.920 τόνους έναντι 302.406 τόνους την περίοδο 2022/23. Αντίστοιχα, μειωμένη κατά 12,1% είναι και η εξαγωγή μανταρινιών (135.549 τόνους έναντι 154.232 τόνων την περίοδο 2022/23).

    «Η κρίση της Ερυθράς Θάλασσας ασκεί πίεση στη διεθνή διακίνηση εμπορευμάτων και όσον αφορά τον κλάδο ο όγκος φρούτων που αποστέλλονταν από την Αίγυπτο σε άλλες ηπείρους ανακατευθυνθήκαν και κατέληξαν στην Ευρώπη πιέζοντας τις τιμές . Παράλληλα η υποτίμηση της αιγυπτιακής λίρας, λόγω των πολιτικών νομισματικής απελευθέρωσης που απαιτεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, έχει κάνει τα αιγυπτιακά πορτοκάλια ακόμη πιο ανταγωνιστικά στην ευρωπαϊκή αγορά», σχολιάζει ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Φρούτων και Λαχανικών Incofruit Hellas Γιώργος Πολυχρονάκης.

    Τα ελληνικά εσπεριδοειδή, έχοντας να αντιμετωπίσουν τον έντονο ανταγωνισμό στην Ευρώπη, καταγράφουν αρνητικό πρόσημο στις εξαγωγές

    Φθηνά τα αιγυπτιακά πορτοκάλια

    Σύμφωνα με τον ίδιο οι Αιγύπτιοι κατάφεραν να στείλουν τα φρούτα τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε τιμές συγκρίσιμες με αυτές της τοπικής αγοράς, σε ορισμένες περιπτώσεις χωρίς να έχουν καθοριστεί προηγουμένως τιμές, μια ασυνήθιστη πρακτική στην Ευρώπη. Αυτή η κατάσταση έχει κάνει την τοποθέτηση αιγυπτιακών πορτοκαλιών στα ευρωπαϊκά σούπερ μάρκετ φθηνότερη από ποτέ.

    «Ωστόσο, η υποτίμηση του νομίσματος είχε και αρνητικές επιπτώσεις στους ντόπιους παραγωγούς, οι οποίες αντικατοπτρίζονται κυρίως στο αυξημένο κόστος των εισαγόμενων με χαρακτηριστικό τις εισαγωγές μήλων από την χώρα μας», σημειώνει.

    Πάντως τα πορτοκάλια και οι φράουλες που φτάνουν στην ΕΕ πρέπει να πληρούν τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς. Τα φρούτα καλλιεργούνται ανάλογα με την αγορά προορισμού, επειδή δεν έχουν όλες οι χώρες τα ίδια ΑΟΚ ή δεν επιτρέπουν τις ίδιες δραστικές ουσίες, χρειάζονται αυξημένοι έλεγχοι στα εισαγόμενα στην ΕΕ φρούτα και λαχανικά.

    Εφαρμογή ψυχρής επεξεργασίας

    Ανοιχτή στην απαίτηση cold treatment για όλα τα εισαγόμενα εσπεριδοειδή που παρουσιάζουν κίνδυνο παρασίτων φαίνεται ότι είναι η Κομισιόν.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του Συνδέσμου Incofruit Hellas, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να υιοθετήσει το αίτημα για απαίτηση εφαρμογής ψυχρής επεξεργασίας για όλα τα εισαγόμενα εσπεριδοειδή από τρίτες χώρες.

    «Χαιρετίζουμε την είδηση ​​της πιθανής εφαρμογής αυτού του φυτοϋγειονομικού πρωτοκόλλου σε όλες τις εισαγωγές εσπεριδοειδών από χώρες με παράσιτα καραντίνας υπογραμμίζοντας τη σημασία του για την προστασία της φυτικής ασφάλειας της παραγωγής της ΕΕ και της χώρας μας τονίζοντας την δημιουργία δίκαιων συνθηκών , την καθιέρωσης της αμοιβαιότητας, και της ισότητας στους φυτοϋγειονομικούς κανονισμούς που εφαρμόζονται», τονίζει ο κ. Πολυχρονάκης.

    Πηγή: In.gr
  • Ηλεία: Παγετος ακτινοβολίας το πρωί της Πέμπτης και στους -4,4oC ο υδράργυρος
    Ηλεία: Παγετος ακτινοβολίας το πρωί της Πέμπτης και στους -4,4oC ο υδράργυρος

    Χθες μας ξεγέλασαν οι προβλέψεις για πολύ χαμηλές θερμοκρασίες το πρωί, όμως σήμερα ο υδράργυρος έκανε βουτιά με ισχυρό παγετό ακτινοβολίας. Η θερμοκρασία το πρωί της Πέμπτης στην Ηλεία έφτασε στους -4,4oC, στην περιοχή της Μαγούλας.

    Όπως έγραψε σε ανάρτησή του και ο MSc Φυσ.Καταστροφών Θοδωρής Κονδύλης, "... με ισχυρό παγετό ακτινοβολίας ξημέρωσε η 1η Φεβρουαρίου σε αρκετές περιοχές της χώρας, σε εσωτερικές κλειστές περιοχές, κάμπους κτλ, με θερμοκρασίες που έπεσαν έως και τους -10 με -11C, σύμφωνα με το δίκτυο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

    Παρακάτω ετοίμασα μια κάρτα (να θυμηθούμε και λίγο τα παλιά) με τις ελάχιστες αρνητικές θερμοκρασίες που σημειώθηκαν σήμερα το πρωί στην Ηλεία".

    pagetos

    Να σημειώσουμε πως στον Πύργο ο υδράργυρος υποχώρησε έως τους 2,4oC και στη Ζαχάρω στους 1,9oC.

  • Ηλεία: Ξημέρωσε με παγετό - Στους -3.4oC ο υδράργυρος
    Ηλεία: Ξημέρωσε με παγετό - Στους -3.4oC ο υδράργυρος

    Τσουχτερό το κρύο το πρωί της Τρίτης και ακόμα και αυτή την ώρα επιμένουν οι χαμηλές θερμοκρασίες. Η κεντρική και βόρεια Ηλεία το ένιωσε περισσότερο, ενώ στα ορεινά ο υδράργυρος άρχισε να ανεβαίνει μετά τα μεσάνυχτα, αντί να υποχωρεί.

    Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι η χαμηλότερη θερμοκρασία καταγράφηκε στις 7.40 το πρωί στο σταθμό του meteo.gr στη Μαγούλα στους -3.4oC και ακολούθησε στις χαμηλές τιμές το Βαρθολομιό. Στη Λαμπεία και την Ανδρίτσαινα η χαμηλότερη θερμοκρασία καταγράφηκε στο πρώτο ημίωρο μετά τα μεσάνυχτα. Πιο “ζεστός” στη γενικότερη παγωνιά ο Πύργος με 2,7oC στις 8.10 το πρωί.

    Οι χαμηλότερες τιμές που καταγράφηκαν από το δίκτυο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (meteo.gr) και του metar.gr (Λαμπεία)

    Ωλένη: -3.4oC
    Βαρθολομιό: -2.2oC
    Λαμπεία: -1.2oC
    Ανδρίτσαινα: -0.7oC
    Πηνεία: -0.7oC
    Αμαλιάδα: -0.3oC
    Ζαχάρω: 1.4oC
    Πύργος: 2.7oC

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch