Τρίτη, 12 Μαρτίου 2019 16:24

Έως τις 25/5 οι αιτήσεις για το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης αμπελώνων

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Από τη Δ/ση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ανακοινώνεται ότι όσοι αμπελοκαλλιεργητές ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και μετατροπής αμπελώνων μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις στην Υπηρεσία μας μέχρι 25-5-2019.

Τα δικαιολογητικά τα οποία θα συνοδεύουν την αίτηση είναι:

1. Δήλωση αμπελοκαλλιέργειας και επικαιροποιημένο μητρώο
2. Δηλώσεις συγκομιδής των δύο τελευταίων ετών από τις οποίες να προκύπτει εμπορία σε οινοποιεία.
3. Αντίγραφο της αίτησης Ενιαίας Ενίσχυσης τρέχουσας χρονιάς. Υποχρέωση που πρέπει να τηρείται για τα δέκα επόμενα χρόνια.
4. Φωτοτυπία των δυο όψεων της αστυνομικής ταυτότητας
5. Συμβόλαιο ή Βεβαίωση δηλωθείσας περιουσιακής κατάστασης (συνοδευόμενη από Υπεύθυνη δήλωση ότι τα στοιχεία είναι ακριβή και αληθή) ή ενοικιαστήρια θεωρημένα για το γνήσιο των υπογραφών.
6. Εκκαθαριστικό Εφορίας τελευταίου έτους
7. Φωτοτυπία βιβλιαρίου τράπεζας
8. Σε περίπτωση που έχουμε αλλαγή θέσης κατά την φύτευση ή άδεια αναφύτευσης είναι υποχρεωτική η προσκόμιση των συντεταγμένων των αιτούμενων αγροτεμαχίων.

Η ελάχιστη έκταση για συμμετοχή στο πρόγραμμα καθορίζεται σε 0,5 στρ και η διατήρηση της νέας φυτείας θα πρέπει να είναι τουλάχιστον δέκα ετών ανεξαρτήτως κατόχου.

Για περισσότερες πληροφορίες που αφορούν το πρόγραμμα θα απευθύνεστε στο τηλέφωνο 2621360133.

ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΠΔΕ

Η Προϊσταμένη Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής

Παναγιώτα Σπυροπούλου

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 12 Μαρτίου 2019 20:34

Σχετικά Άρθρα

  • Αμπέλι: Η τελική κατάταξη για την αναδιάρθρωση ύψους 7,88 εκατ. ευρώ
    Αμπέλι: Η τελική κατάταξη για την αναδιάρθρωση ύψους 7,88 εκατ. ευρώ

    Αφορά στην αναδιάρθρωση 4.855,40 στρεμμάτων

    Την τελική κατάταξη των δικαιούχων παραγωγών και κατανομής των κονδυλίων για την ένταξή τους στην παρέμβαση αναδιάρθρωσης και μετατροπής αμπελώνων για την περίοδο 2022-2023, καθορίζει νέα τροποποιητική απόφαση του ΥπΑΑΤ.

    Ειδικότερα, η κατανομή των κονδυλίων στο σύνολο της χώρας ανέρχονται σε 7.884.239 ευρώ και αφορά στην αναδιάρθρωση 4.855,40 στρεμμάτων. (Δείτε την τελική κατάταξη ΕΔΩ)

    Το πρόγραμμα αφορά αποκλειστικά τα οινάμπελα και προβλέπει ενίσχυση για την αναδιάρθρωση υφιστάμενων αμπελώνων ή τη δημιουργία νέων (εφόσον υπάρχουν άδειες αναφύτευσης) με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων μέσω της ποιοτικής αναβάθμισης του αμπελουργικού δυναμικού, της εγκατάστασης ποικιλιών αμπέλου με αυξημένο εμπορικό ενδιαφέρον, της εισαγωγής σύγχρονων καλλιεργητικών τεχνικών και της διαφύλαξης και προστασίας του περιβάλλοντος.

    Το πρόγραμμα αφορά στην αναδιάρθρωση 4.855,40 στρεμμάτων αμπελώνα

    Οι δράσεις

    Το πρόγραμμα της αναδιάρθρωσης και μετατροπής αμπελώνα περιλαμβάνει τις παρακάτω δράσεις:

    • Εκρίζωση-αναφύτευση στην ίδια ή σε άλλη θέση
    • Φύτευση αμπελώνων βάσει άδειας αναφύτευσης
    • Βελτίωση τεχνικών διαχείρισης των αμπελουργικών εκτάσεων (υποστύλωση, κλπ.)
    • Επανεμβολιασμός (για την ποικιλιακή μετατροπή των αμπελώνων).

    Επισημαίνεται ότι οι άδειες φύτευσης που χορηγήθηκαν από την 1η Αυγούστου 2016 (μέσω της ψηφιακής εφαρμογής) δεν ενισχύονται οικονομικά για καμία δράση του Προγράμματος Αναδιάρθρωσης και Μετατροπής Αμπελώνων.

    Το πρόγραμμα εφαρμόζεται μόνο σε εκτάσεις οι οποίες – μεταξύ άλλων – είναι φυτεμένες με οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου, είναι καταχωρημένες στο Αμπελουργικό Μητρώο, έχουν υποβληθεί από τους παραγωγούς γι’ αυτές αλλά και για το σύνολο της αμπελουργικής τους εκμετάλλευσης, δηλώσεις συγκομιδής ή/και δηλώσεις παραγωγής όπου απαιτείται για τις δύο τουλάχιστον αμπελουργικές περιόδους που προηγούνται της περιόδου ένταξης στην παρέμβαση, έχουν υποβληθεί γι’ αυτές Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης για το τρέχον ημερολογιακό έτος, ήτοι το έτος κατάθεσης της αίτησης.

    Η ελάχιστη έκταση αμπελοτεμαχίου για συμμετοχή στην παρέμβαση καθορίζεται σε μισό (0,5) στρέμμα φυτεμένη έκταση, ενώ όταν πρόκειται για αναφύτευση της ίδιας ποικιλίας στο ίδιο αμπελοτεμάχιο πρέπει να υλοποιείται αλλαγή αποστάσεων φύτευσης ή και μεταβολή στον αριθμό των πρέμνων με ελάχιστη ποσοστιαία μεταβολή 20% στις αποστάσεις ή στον αριθμό των πρέμνων, πριν και μετά την αναδιάρθρωση, εκτός άλλης μεταβολής συστήματος διαχείρισης.

    Πηγή: In.gr
  • Αναδιάρθρωση και μετατροπή των αμπελώνων για την περίοδο 2023-2024 – Οι δικαιούχοι
    Αναδιάρθρωση και μετατροπή των αμπελώνων για την περίοδο 2023-2024 – Οι δικαιούχοι

    Δημοσιεύθηκε η απόφαση με την τελική κατάταξη των δικαιούχων παραγωγών και κατανομής των κονδυλίων για την ένταξή τους στην Παρέμβαση Π2 58.1 Αναδιάρθρωσης και μετατροπής αμπελώνων για την περίοδο 2023-2024, με βάση τους διοικητικούς και επιτόπιους ελέγχους που διενέργησαν οι Π.Ε. της χώρας.

    Σύμφωνα με την απόφαση, η κατάταξη των δικαιούχων γίνεται σε επίπεδο χώρας, σύμφωνα με τα κριτήρια επιλεξιμότητας και προτεραιότητας βάσει απόφασης. Η κατανομή των κονδυλίων ανέρχεται στο σύνολο της χώρας σε 7.874.114,50 ευρώ και αφορά στην αναδιάρθρωση 4847 στρεμμάτων.

    Δείτε εδώ τους Πίνακες.

    Πηγή: Etheas.gr

  • ΔΑΟΚ Ηλείας: Παράταση υποβολής αιτήσεων Αναδιάρθρωσης και Μετατροπής Αμπελώνων
    ΔΑΟΚ Ηλείας: Παράταση υποβολής αιτήσεων Αναδιάρθρωσης και Μετατροπής Αμπελώνων

    Από τη Δ/ση Αγροτικής Οικονομίας ανακοινώνεται ότι παρατείνεται η υποβολή αιτήσεων Αναδιάρθρωσης και Μετατροπής Αμπελώνων μέχρι 27-11-2023. Όσοι αμπελοκαλλιεργητές ενδιαφέρονται να ενταχθούν στην Παρέμβαση «αναδιάρθρωση και μετατροπή αμπελώνων» μπορούν να υποβάλλουν , μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας του ΥΠΑΑΤ, Αίτηση – Υπεύθυνη Δήλωση (Υπόδειγμα 1) και Αναλυτικό Πίνακα στοιχείων αμπελοτεμαχίων (Υπόδειγμα 2) .

    Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν οι κάτοχοι οινοποιήσιμων ταξινομημένων ποικιλιών αμπέλου, καταχωρημένων στο Αμπελουργικό Μητρώο που έχουν υποβάλλει δήλωση συγκομιδής για το σύνολο της αμπελουργικής εκμετάλλευσης (σύμφωνες με τον κανονισμό 2018/274 ),για δύο τουλάχιστον αμπελουργικές περιόδους πριν την υποβολή της αίτησης ένταξης. Η ελάχιστη έκταση για συμμετοχή στο πρόγραμμα καθορίζεται σε 0,5 στρ και η νέα φυτεία θα πρέπει να διατηρηθεί για δέκα τουλάχιστον έτη από την ημερομηνία φύτευσης, ανεξαρτήτως κατόχου.

    Τα δικαιολογητικά τα οποία θα συνοδεύουν την αίτηση είναι:

    1. Δήλωση αμπελοκαλλιέργειας επικαιροποιημένη. Αν ο παραγωγός αιτείται την φύτευση με άδεια αναφύτευσης, από προηγούμενη εκρίζωση ισοδύναμης έκτασης αμπελώνα (δυνητική άδεια φύτευσης), αναρτά και αυτή την ενημέρωση από το αμπελουργικό μητρώο καθώς και το πρωτότυπο έγγραφο της χορηγηθείσας άδειας αναφύτευσης.
    2. Σε περίπτωση φύτευσης σε άλλη θέση ή φύτευση με άδεια αναφύτευσης είναι υποχρεωτική η ανάρτηση σκαριφήματος με συντεταγμένες ΕΓΣΑ 87 όλων των κορυφών του αιτούμενων αγροτεμαχίων όπου θα ολοκληρωθεί η δράση, και η καταγραφή του δημοτικού διαμερίσματος και της τοποθεσίας.
    3. Πλήρες αντίγραφο της Αίτησης Ενιαίας Ενίσχυσης με την περιγραφική πληροφορία και την χαρτογραφική αποτύπωση κάθε αμπελοτεμαχίου, για το τρέχον ημερολογιακό έτος, για την επιβεβαίωση ταυτοποίησης των στοιχείων της αμπελουργικής εκμετάλλευσης του παραγωγού μεταξύ των δύο συστημάτων Αμπελουργικού Μητρώου και Αίτησης Ενιαίας Ενίσχυσης. Σε περίπτωση αδυναμίας προσκόμισής του, υποβάλλεται Υπεύθυνη Δήλωση του ν.1599/86, για τη συμπληρωματική προσκόμισή του στην αρμόδια Δ.Α.Ο. πριν το τέλος του διοικητικού ελέγχου .
    4. Φωτοτυπία των δυο όψεων της αστυνομικής ταυτότητας
    5. Αντίγραφο Εκκαθαριστικού Εφορίας τελευταίου έτους ή άλλου φορολογικού εγγράφου, όπου αναγράφεται το ΑΦΜ του παραγωγού.
    6. Βεβαίωση Τραπέζης (ή ηλεκτρονική βεβαίωση), με τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού ταμιευτηρίου.
    7. Φωτοαντίγραφο τίτλων νομής για όλα τα αμπελοτεμάχια που καταγράφονται στην αίτηση

    ένταξης για την Παρέμβαση, καθώς και για τα τεμάχια στα οποία θα πραγματοποιηθεί η αναφύτευση όταν το μέτρο πρόκειται να εφαρμοστεί σε άλλη θέση (πχ συμβόλαια μεταγεγραμμένα, αποδοχή κληρονομιάς, γονική παροχή). Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπου υπάρχει αδυναμία προσκόμισης από τον ιδιοκτήτη οποιουδήποτε από τους παραπάνω τίτλους κυριότητας, τότε αυτός μπορεί να προσκομίσει αντίγραφο του εντύπου Ε9 της φορολογικής του δήλωσης, του προηγούμενου οικονομικού έτους, στο οποίο πρέπει να φαίνεται δηλωμένο το συγκεκριμένο τεμάχιο συνοδευόμενο με Υπεύθυνη Δήλωση όπου θα δηλώνεται ότι τα στοιχεία του Ε9 είναι ακριβή και αληθή.(ΥΔ με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής.

    8. Για τα μη ιδιόκτητα αμπελοτεμάχια οι παραγωγοί είναι υποχρεωμένοι να αναρτήσουν

    συμφωνητικά μίσθωσης στα οποία θα αναγράφονται:

    α. Το ΑΦΜ του ιδιοκτήτη και του ενοικιαστή

    β. τα αναλυτικά στοιχεία του αγροτεμαχίου (τοποθεσία, έκταση, χαρτογραφικό κωδικό,

    όπου είναι διαθέσιμος) και η χρονική διάρκεια της μίσθωσης

    γ. θα πρέπει να φέρουν θεώρηση του γνησίου των υπογραφών των αντισυμβαλλομένων

    μερών, όταν δεν θεωρούνται από την αρμόδια Δ Ο Υ.

    δ. επίσης φέρουν την έγγραφη σύμφωνη γνώμη του ιδιοκτήτη της έκτασης προς ένταξη

    στην Παρέμβαση με επισυναπτόμενη πρόσφατη εκτύπωση Ε9 στην οποία καταγράφεται

    η εν λόγω έκταση. Στην περίπτωση που τα μέτρα αναφύτευσης βάσει της παρέμβασης

    αφορούν σε διαφορετικά τεμάχια από αυτά του συμφωνητικού μίσθωσης, η δυνατότητα

    εκρίζωσης και υλοποίησης φύτευσης σε άλλη θέση αναγράφεται σαφώς στο ιδιωτικό

    συμφωνητικό.

    Κατά την υποβολή της αίτησης ένταξης στην Παρέμβαση, η διάρκεια μίσθωσης μπορεί να είναι μέχρι εννέα έτη. Μετά την έγκριση υποβάλλεται συμβολαιογραφική μίσθωση, με πιστοποιητικό μεταγραφής , διάρκειας άνω των εννέα ετών από το έτος φύτευσης.

    9. Όταν πρόκειται για αναφύτευση της ίδιας ποικιλίας στο ίδιο αμπελοτεμάχιο πρέπει να υλοποι-

    είται αλλαγή αποστάσεων φύτευσης με ελάχιστη ποσοστιαία μεταβολή 20% στις αποστάσεις.

    11. Οι παραγωγοί που έχουν εφαρμόσει στα αμπέλια τους κανόνες της βιολογικής παραγωγής ή

    ολοκληρωμένης διαχείρισης θα πρέπει να αναρτήσουν και τα σχετικά αποδεικτικά έγγραφα

    «Βεβαίωσης συμμόρφωσης» καθώς και οι νέοι παραγωγοί βεβαίωση εγγραφής στο Μητρώο

    αγροτών και αγροτικών εκμεταλλεύσεων ως νεοεισερχόμενοι στον αγροτικό τομέα.

    Για περαιτέρω πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη ΔΑΟ ΠΕ Ηλείας τηλ 2621360133 και e-mail: [email protected]

    (Δελτίο Τύπου)

  • ΥΠΑΑΤ: Παράταση προθεσμίας υποβολής αιτήσεων για αναδιάρθρωση και μετατροπή αμπελώνων, έως 27/11
    ΥΠΑΑΤ: Παράταση προθεσμίας υποβολής αιτήσεων για αναδιάρθρωση και μετατροπή αμπελώνων, έως 27/11

    Με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη, παρατείνεται έως τις 27 Νοεμβρίου η προθεσμία για «καθορισμό αναγκαίων συμπληρωματικών μέτρων για την εφαρμογή της παρέμβασης Π2 58.1 «Αναδιάρθρωση και μετατροπή αμπελώνων» του αμπελοοινικού τομέα, σύμφωνα με το Στρατηγικό Σχέδιο Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΣΣ ΚΑΠ) της περιόδους 2023 – 2024».

    ΟΙ αιτήσεις θα συνεχίσουν να υποβάλλονται έως και την 27η Νοεμβρίου, μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας του ΥΠΑΑΤ.

    (Δελτίο Τύπου)

  • ΔΑΟΚ Ηλείας: Υποβολή αιτήσεων αναδιάρθρωσης και μετατροπής αμπελώνων
    ΔΑΟΚ Ηλείας: Υποβολή αιτήσεων αναδιάρθρωσης και μετατροπής αμπελώνων

    Από τη Δ/ση Αγροτικής Οικονομίας ανακοινώνεται ότι όσοι αμπελοκαλλιεργητές ενδιαφέρονται να ενταχθούν στην Παρέμβαση «αναδιάρθρωση και μετατροπή αμπελώνων» μπορούν να υποβάλλουν μέχρι 20-11-2023 , μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας του ΥΠΑΑΤ, Αίτηση – Υπεύθυνη Δήλωση (Υπόδειγμα 1) και Αναλυτικό Πίνακα στοιχείων αμπελοτεμαχίων (Υπόδειγμα 2)

    Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν οι κάτοχοι οινοποιήσιμων ταξινομημένων ποικιλιών αμπέλου, καταχωρημένων στο Αμπελουργικό Μητρώο που έχουν υποβάλλει δήλωση συγκομιδής για το σύνολο της αμπελουργικής εκμετάλλευσης (σύμφωνες με τον κανονισμό 2018/274 ),για δύο τουλάχιστον αμπελουργικές περιόδους πριν την υποβολή της αίτησης ένταξης. Η ελάχιστη έκταση για συμμετοχή στο πρόγραμμα καθορίζεται σε 0,5 στρ και η νέα φυτεία θα πρέπει να διατηρηθεί για δέκα τουλάχιστον έτη από την ημερομηνία φύτευσης, ανεξαρτήτως κατόχου.

    Τα δικαιολογητικά τα οποία θα συνοδεύουν την αίτηση είναι:

    1. Δήλωση αμπελοκαλλιέργειας επικαιροποιημένη. Αν ο παραγωγός αιτείται την φύτευση με άδεια αναφύτευσης, από προηγούμενη εκρίζωση ισοδύναμης έκτασης αμπελώνα (δυνητική άδεια φύτευσης), αναρτά και αυτή την ενημέρωση από το αμπελουργικό μητρώο καθώς και το πρωτότυπο έγγραφο της χορηγηθείσας άδειας αναφύτευσης.
    2. Σε περίπτωση φύτευσης σε άλλη θέση ή φύτευση με άδεια αναφύτευσης είναι υποχρεωτική η ανάρτηση σκαριφήματος με συντεταγμένες ΕΓΣΑ 87 όλων των κορυφών του αιτούμενων αγροτεμαχίων όπου θα ολοκληρωθεί η δράση, και η καταγραφή του δημοτικού διαμερίσματος και της τοποθεσίας.
    3. Πλήρες αντίγραφο της Αίτησης Ενιαίας Ενίσχυσης με την περιγραφική πληροφορία και την χαρτογραφική αποτύπωση κάθε αμπελοτεμαχίου, για το τρέχον ημερολογιακό έτος, για την επιβεβαίωση ταυτοποίησης των στοιχείων της αμπελουργικής εκμετάλλευσης του παραγωγού μεταξύ των δύο συστημάτων Αμπελουργικού Μητρώου και Αίτησης Ενιαίας Ενίσχυσης. Σε περίπτωση αδυναμίας προσκόμισής του, υποβάλλεται Υπεύθυνη Δήλωση του ν.1599/86, για τη συμπληρωματική προσκόμισή του στην αρμόδια Δ.Α.Ο. πριν το τέλος του διοικητικού ελέγχου .
    4. Φωτοτυπία των δυο όψεων της αστυνομικής ταυτότητας
    5. Αντίγραφο Εκκαθαριστικού Εφορίας τελευταίου έτους ή άλλου φορολογικού εγγράφου, όπου αναγράφεται το ΑΦΜ του παραγωγού.
    6. Βεβαίωση Τραπέζης (ή ηλεκτρονική βεβαίωση), με τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού ταμιευτηρίου.
    7. Φωτοαντίγραφο τίτλων νομής για όλα τα αμπελοτεμάχια που καταγράφονται στην αίτηση

    ένταξης για την Παρέμβαση, καθώς και για τα τεμάχια στα οποία θα πραγματοποιηθεί η αναφύτευση όταν το μέτρο πρόκειται να εφαρμοστεί σε άλλη θέση (πχ συμβόλαια μεταγεγραμμένα, αποδοχή κληρονομιάς, γονική παροχή). Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπου υπάρχει αδυναμία προσκόμισης από τον ιδιοκτήτη οποιουδήποτε από τους παραπάνω τίτλους κυριότητας, τότε αυτός μπορεί να προσκομίσει αντίγραφο του εντύπου Ε9 της φορολογικής του δήλωσης, του προηγούμενου οικονομικού έτους, στο οποίο πρέπει να φαίνεται δηλωμένο το συγκεκριμένο τεμάχιο συνοδευόμενο με Υπεύθυνη Δήλωση όπου θα δηλώνεται ότι τα στοιχεία του Ε9 είναι ακριβή και αληθή.(ΥΔ με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής.

    8. Για τα μη ιδιόκτητα αμπελοτεμάχια οι παραγωγοί είναι υποχρεωμένοι να αναρτήσουν συμφωνητικά μίσθωσης στα οποία θα αναγράφονται:

    α. Το ΑΦΜ του ιδιοκτήτη και του ενοικιαστή

    β. τα αναλυτικά στοιχεία του αγροτεμαχίου (τοποθεσία, έκταση, χαρτογραφικό κωδικό, όπου είναι διαθέσιμος) και η χρονική διάρκεια της μίσθωσης

    γ. θα πρέπει να φέρουν θεώρηση του γνησίου των υπογραφών των αντισυμβαλλομένων μερών, όταν δεν θεωρούνται από την αρμόδια Δ Ο Υ.

    δ. επίσης φέρουν την έγγραφη σύμφωνη γνώμη του ιδιοκτήτη της έκτασης προς ένταξη στην Παρέμβαση με επισυναπτόμενη πρόσφατη εκτύπωση Ε9 στην οποία καταγράφεται η εν λόγω έκταση. Στην περίπτωση που τα μέτρα αναφύτευσης βάσει της παρέμβασης αφορούν σε διαφορετικά τεμάχια από αυτά του συμφωνητικού μίσθωσης, η δυνατότητα εκρίζωσης και υλοποίησης φύτευσης σε άλλη θέση αναγράφεται σαφώς στο ιδιωτικό συμφωνητικό.

    Κατά την υποβολή της αίτησης ένταξης στην Παρέμβαση, η διάρκεια μίσθωσης μπορεί να είναι μέχρι εννέα έτη. Μετά την έγκριση υποβάλλεται συμβολαιογραφική μίσθωση, με πιστοποιητικό μεταγραφής , διάρκειας άνω των εννέα ετών από το έτος φύτευσης.

    9. Όταν πρόκειται για αναφύτευση της ίδιας ποικιλίας στο ίδιο αμπελοτεμάχιο πρέπει να υλοποιείται αλλαγή αποστάσεων φύτευσης με ελάχιστη ποσοστιαία μεταβολή 20% στις αποστάσεις.

    10. Οι παραγωγοί που έχουν εφαρμόσει στα αμπέλια τους κανόνες της βιολογικής παραγωγής ή ολοκληρωμένης διαχείρισης θα πρέπει να αναρτήσουν και τα σχετικά αποδεικτικά έγγραφα «Βεβαίωσης συμμόρφωσης» καθώς και οι νέοι παραγωγοί βεβαίωση εγγραφής στο Μητρώο αγροτών και αγροτικών εκμεταλλεύσεων ως νεοεισερχόμενοι στον αγροτικό τομέα.

    Για περαιτέρω πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη ΔΑΟ ΠΕ Ηλείας τηλ 2621360133 και e-mail: [email protected]

    (Δελτό Τύπου)

  • Αναδιάρθρωση αμπελώνων: Tα κριτήρια και τα δικαιολογητικά
    Αναδιάρθρωση αμπελώνων: Tα κριτήρια και τα δικαιολογητικά

    Oι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί μπορούν να υποβάλουν στο ΥπΑΑΤ, έως 20 Νοεμβρίου 2023 την Αίτηση – Υπεύθυνη Δήλωση και τον Αναλυτικό Πίνακα στοιχείων αμπελοτεμαχίων για ένταξη στο Πρόγραμμα Αναδιάρθρωσης και Μετατροπής Αμπελώνων Περιόδου 2023-2024.

    Απαραίτητα δικαιολογητικά για την επιλεξιμότητα του παραγωγού στο πρόγραμμα:

    • Αίτηση – Yπεύθυνη δήλωση στο πρόγραμμα και αναλυτικός πίνακας στοιχείων αμπελοτεμαχίων
    • Η καρτέλα αμπελοκαλλιέργειας από το Αμπελουργικό Μητρώο
    • Δηλώσεις Συγκομιδής των δύο τελευταίων αμπελουργικών περιόδων για όλα τα υφιστάμενα αμπελοτεμάχια του παραγωγού
    • Αντίγραφο της Αίτησης Ενιαίας Ενίσχυσης για το έτος 2023
    • Φωτοτυπία των δύο όψεων της αστυνομικής ταυτότητας
    • Αντίγραφο του εκκαθαριστικού της εφορίας ή της φορολογικής δήλωσης, ή άλλου φορολογικού εγγράφου όπου θα αναγράφεται ο Α.Φ.Μ του δικαιούχου – παραγωγού
    • Βεβαίωση Τραπέζης (ή ηλεκτρονική βεβαίωση) με τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού
    • Φωτοαντίγραφο τίτλων ιδιοκτησίας/κυριότητας για ιδιόκτητα ή μισθωτήρια για ενοικιαζόμενα αμπελοτεμάχια (έως 9 έτη) και για τα τεμάχια στα οποία η αναφύτευση θα γίνει σε άλλη θέση καθώς και Υπεύθυνη Δήλωση σύμφωνης γνώμης του ιδιοκτήτη της έκτασης (εκμισθωτή) προς ένταξη στο πρόγραμμα, με επισυναπτόμενη πρόσφατη εκτύπωση του Ε9.
    • Σε περίπτωση αλλαγής θέσης απαιτείται σκαρίφημα με τις συντεταγμένες σε ΕΓΣΑ’ 87

    Κριτήρια προτεραιότητας

    • Νέοι παραγωγοί κάτω των 40 ετών που διαθέτουν αμπελοτεμάχια με Βεβαίωση ΜΑΑΕ ως νεοεισερχόμενων στο αγροτικό τομέα
    • Εκτάσεις όπου οι αμπελώνες συμβάλλουν στη διατήρηση του περιβάλλοντος (βιολογική παραγωγή ή ολοκληρωμένη διαχείριση) σε ολόκληρη την έκταση που έχει φυτευτεί με αμπέλια για τουλάχιστον 5 έτη πριν την αίτηση
    • Εκτάσεις, όπου οι αμπελώνες είναι ήδη φυτεμένες και θα αναφυτευθούν εντός οριοθετημένης ζώνης παραγωγής οίνων ΠΟΠ ή ΠΓΕ, καθώς και η συγκομισθείσα ποσότητα να είναι σύμφωνη με την νομοθεσία παραγωγής οίνων ΠΟΠ ή ΠΓΕ
    • Μέγεθος αμπελουργικής εκμετάλλευσης
    • Ένταξη για όλα τα μέτρα

    Μη επιλέξιμες εκτάσεις – αποκλεισμοί

    • Εκτάσεις που έχουν λάβει οικονομική ενίσχυση από το πρόγραμμα κατά τις δέκα προηγούμενες οικονομικές περιόδους που προηγούνται της αίτησης για ένταξη στο πρόγραμμα
    • Έκταση αμπελοτεμαχίου που καταλαμβάνει λιγότερο από 0,5 στρέμμα αμπελώνα
    • Παραγωγοί με παράνομες φυτεύσεις
    • Παραγωγοί οι οποίοι μετά την οριστική έγκρισή τους αποχώρησαν οικειοθελώς, για λόγους που δεν σχετίζονται με περιπτώσεις ανωτέρας βίας, αποκλείονται για τις επόμενες δύο αμπελοοινικές περιόδους από το πρόγραμμα
    • Δεν εντάσσονται στο πρόγραμμα, αμπελοτεμάχια για τα οποία στις δηλώσεις συγκομιδής δηλώνεται προορισμός που δεν σχετίζεται με οινοποίηση του συγκομισθέντος προϊόντος, όπως ιδιοκατανάλωση, απόσταξη, λοιποί προορισμοί, χυμοποίηση και οινοποίηση από δηλούντα (εξαιρούνται οι οινοποιοί κάτοχοι αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων με επιλογή «οινοποίηση από τον δηλούντα»).

    Πηγή: Etheas.gr

  • Αναδιάρθρωση αμπελώνων: Έως τις 20 Νοεμβρίου οι αιτήσεις
    Αναδιάρθρωση αμπελώνων: Έως τις 20 Νοεμβρίου οι αιτήσεις

    Οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί μπορούν να υποβάλουν από σήμερα 1η Νοεμβρίου έως τις 20 Νοεμβρίου 2023, μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας του ΥπΑΑΤ την αίτηση- υπεύθυνη δήλωση και τον Αναλυτικό Πίνακα στοιχείων αμπελοτεμαχίων για ένταξη στην Παρέμβαση «Αναδιάρθρωση και μετατροπή αμπελώνων» για την αμπελοοινική περίοδο 2023-2024.

    Η Παρέμβαση εφαρμόζεται μόνο σε εκτάσεις οι οποίες πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

    • Είναι φυτεμένες με οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου ταξινομημένες σύμφωνα με την υπ’αριθ.2919/95506/2017 Υπουργική Απόφαση «Ταξινόμηση οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου και ποικιλιών σταφιδοποιίας» (Β΄3276/18.09.2017), όπως ισχύει.
    • Είναι καταχωρισμένες στο Αμπελουργικό Μητρώο.
    • Έχουν υποβληθεί από τους παραγωγούς γι’ αυτές, αλλά και για το σύνολο της αμπελουργικής τους εκμετάλλευσης, δηλώσεις συγκομιδής όπου απαιτείται, σύμφωνα με τα άρθρα 22 και 24 του κανονισμού (Ε.Ε.) 2018/274, για τις δύο τουλάχιστον αμπελουργικές περιόδους που προηγούνται της περιόδου ένταξης στην Παρέμβαση.
    • Έχει υποβληθεί γι’ αυτές Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης για το έτος 2023 και επιβεβαιώνεται η ταυτοποίηση των στοιχείων της αμπελουργικής εκμετάλλευσης του αιτούντα παραγωγού μεταξύ του Αμπελουργικού Μητρώου και της Αίτησης Ενιαίας Ενίσχυσης.
    • Έχουν τηρηθεί οι υποχρεώσεις που απορρέουν από τις εθνικές και ενωσιακές διατάξεις για το σύνολο της αμπελουργικής εκμετάλλευσης.
    • Η ελάχιστη έκταση αμπελοτεμαχίου για συμμετοχή στο Πρόγραμμα καθορίζεται σε μισό (0,5) στρέμμα.
    • Όταν πρόκειται για αναφύτευση της ίδιας ποικιλίας στο ίδιο αμπελοτεμάχιο πρέπει να υλοποιείται αλλαγή αποστάσεων φύτευσης ή και μεταβολή στον αριθμό των πρέμνων με ελάχιστη ποσοστιαία μεταβολή 20% στις αποστάσεις ή στον αριθμό των πρέμνων, πριν και μετά την αναδιάρθρωση, εκτός άλλης μεταβολής συστήματος διαχείρισης.

    Τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την ένταξη στην Παρέμβαση αναφέρονται αναλυτικά στο άρθρο 8, της με αριθ.3138/329916/27-10-2023 Υ.Α.

    Πηγή: Etheas.gr

  • Αναδιάρθρωση Κορινθιακής Σταφίδας: Έντονο το ενδιαφέρον των παραγωγών για ένταξη στο πρόγραμμα
    Αναδιάρθρωση Κορινθιακής Σταφίδας: Έντονο το ενδιαφέρον των παραγωγών για ένταξη στο πρόγραμμα

    Έντονο ήταν το ενδιαφέρον που έδειξαν οι σταφιδοπαραγωγοί σχετικά με την ένταξή τους στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της Κορινθιακής σταφίδας κατά τη διάρκεια της χθεσινοβραδινής συνάντησης στο Εργατικό Κέντρο Αμαλιάδας που οργάνωσε η Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδας.

    Όπως τονίστηκε μάλιστα από τους εκπροσώπους της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ Μαρίνο Βογιατζή και Βασίλη Παπαγιαννόπουλο, που κλήθηκαν γι αυτό τον σκοπό, η όλη διαδικασία, μπορεί να γίνει μόνο μέσω συνεταιρισμών, ενώ είναι πολύ σημαντικό να ακολουθηθεί πιστά το χρονοδιάγραμμα, προκειμένου να προσκομιστούν έγκαιρα τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την ένταξη των αγροτών στο πρόγραμμα.

    Ο κ. Βογιατζής εξηγώντας τι ακριβώς σημαίνει αναδιάρθρωση, επεσήμανε ότι: «Βρισκόμαστε εδώ για να μιλήσουμε για την αναδιάρθρωση της μαύρης Κορινθιακής σταφίδας. Ουσιαστικά εννοούμε την επιδότηση στα χωράφια της μαύρης σταφίδας, γιατί με τα χρόνια τα παλιά χωράφια, έχουν σταματήσει να παράγουν την ποσότητα που θέλουμε και με τις καινούργιες επιδοτήσεις θα δημιουργηθούν οι βάσεις για νέες και καλύτερες παραγωγές για ένα προϊόν τόσο σημαντικό για τον ελληνικό αγροτικό χώρο».

    Από την πλευρά του ο κ. Παπαγιαννόπουλος μιλώντας για το συγκεκριμένο πρόγραμμα σημείωσε πως: «Η Κορινθιακή σταφίδα είναι ένα προϊόν το οποίο φαίνεται να έχει καλή θέση στις αγορές του εξωτερικού και γι’ αυτό η πρωτοβουλία της Ομάδας Παραγωγών, είναι να μπορέσουν να κάνουν αναδιάρθρωση σε αυτή την καλλιέργεια. Το κομμάτι αυτό εξυπηρετείται μόνο μέσω των συνεταιρισμών και όχι από τους ιδιώτες παραγωγούς, δηλαδή με λίγα λόγια ο συνεταιρισμός θα αναλάβει και θα μοιράσει τα χρήματα στους παραγωγούς για να μπορέσουν να κάνουν την αναδιάρθρωση. Είναι ένα έργο το οποίο θα μπορέσει να βοηθήσει την περιοχή για τη συνέχεια του προϊόντος αυτού, της Κορινθιακής σταφίδας, που είναι από τα σημαντικότερα προϊόντα της περιοχής».

    Τέλος, ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας Χρήστος Βαλιανάτος εξέφρασε την επιθυμία του να προχωρήσει το πρόγραμμα της αναδιάρθρωσης τονίζοντας ότι: «Εμείς θα προσπαθήσουμε να δούμε ποιοι σταφιδοπαραγωγοί θέλουν να κάνουν αναδιάρθρωση και θα ενημερωθούν για το τι προβλέπει ο νόμος και αν συμφέρει θα προχωρήσουμε. Εμείς πάντως ως Ομάδα Παραγωγών, θέλουμε να προχωρήσουμε. Οι αιτήσεις είναι μέχρι 31 Δεκεμβρίου αλλά πρέπει να δούμε και τις προϋποθέσεις για τις οποίες θα ενημερωθούμε σήμερα» τόνισε ο κ. Βαλιανάτος.

    valianat staf 2

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch