Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου 2021 17:42

Αποτροπή της «πράσινης» σήμανσης σε λιπάσματα με χαμηλή περιεκτικότητα σε κάδμιο

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Παρέμβαση του ΥπΑΑΤ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Με συντονισμένη παρέμβαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιου Λιβανού στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με το ζήτημα της σήμανσης των λιπασμάτων και της δυνατότητας χρήσης εικονογράμματος σε προϊόντα λίπανσης χαμηλής περιεκτικότητας σε κάδμιο, στο σχετικό εγκεκριμένο έγγραφο καθοδήγησης δεν συμπεριλήφθηκε ως παράδειγμα το πράσινο εικονόγραμμα.

Σημειώνεται ότι για το ζήτημα αυτό η Ελλάδα συντάχθηκε και με άλλα Κράτη Μέλη της ΕΕ που διατύπωσαν ανάλογες αντιρρήσεις όπως η Πολωνία, η Βουλγαρία και η Ισπανία.

Η δυνατότητα να διαθέτουν τα λιπάσματα με χαμηλή περιεκτικότητα σε κάδμιο (λιγότερο από 20 mg/kg) σήμανση που θα περιλαμβάνει πράσινο εικονόγραμμα, ασχέτως από τον τρόπο παρασκευής τους και την περιεκτικότητά τους σε βαρέα μέταλλα όπως ο υδράργυρος, ο μόλυβδος και άλλες βλαβερές ουσίες, δύναται να δημιουργήσει εσφαλμένη αντίληψη για τους καταναλωτές ως προς τη φιλικότητα προς το περιβάλλον και ασφαλή για την ανθρώπινη υγεία σύνθεση των προϊόντων.

Συνακόλουθα, η συμπερίληψη στις σχετικές κατευθυντήριες γραμμές της δυνατότητας χρήσης πράσινου εικονογράμματος σε προϊόντα λίπανσης χαμηλής περιεκτικότητας σε κάδμιο θα μπορούσε να δημιουργήσει σημαντικές στρεβλώσεις στη σχετική ευρωπαϊκή αγορά.

Πηγή: NeaPaseges.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου 2021 10:08

Σχετικά Άρθρα

  • Πέθανε ο γιος της και τον έκανε λίπασμα – Viral η τελευταία επιθυμία του εκλιπόντος
    σε Viral
    Πέθανε ο γιος της και τον έκανε λίπασμα – Viral η τελευταία επιθυμία του εκλιπόντος

    Το βίντεο στο TikTok έχει ξεπεράσει τις 52 εκατομμύρια προβολές

    Απίστευτο και όμως αληθινό. Μια μητέρα έχασε τον γιο της και αποφάσισε να εκπληρώσει την τελευταία επιθυμία του, η οποία δεν ήταν και τόσο συνηθισμένη.

    Ποια ήταν αυτή; Να κηδευτεί σε «πράσινη κηδεία», δηλαδή κηδεία φιλική προς το περιβάλλον. Έτσι, η σορός του μετατράπηκε σε λίπασμα.

    Σύμφωνα με τη nypost.com, το γραφείο κηδειών Return Home Terramation δημοσίευσε σχετικό βίντεο στο TikTok, το οποίο δείχνει καρέ – καρέ πως έγινε η τελετή και έχει γίνει viral, ξεπερνόντας μέχρι στιγμής τις 52 εκατομμύρια προβολές.

    Στο βίντεο αναφέρεται πως ο νεκρός είχε δηλώσει πως θέλει να σώσει το περιβάλλον και να μετατραπεί το σώμα του σε κάτι χρήσιμο. Έτσι, αποφάσισε να μετατραπεί σε λίπασμα και το χώμα να δοθεί στην οικογένεια του για να το χρησιμοποιήσει όπως επιθυμεί.

    «Όταν ο μονάκριβος γιος σου πεθαίνει και πραγματοποιείς την επιθυμία του να γίνει λίπασμα», ανέφερε η λεζάντα.

    Δείτε το βίντεο

    //www.tiktok.com/@returnhomenor/video/7193501355989060910" data-video-id="7193501355989060910" id="v9463914937820306">

    Τι είναι η «πράσινη κηδεία»

    Η εργαζόμενη στο γραφείο τελετών Brienna Smith εξήγησε ότι η «πράσινη κηδεία» είναι μια ειδική διαδικασία, κατά την οποία η σόρος τοποθετείται σε ειδικό φέρετρο, όπου μέσα περιέχονται υλικά τα οποία βοηθούν σε πιο γρήγορη αποσύνθεση. Με αυτό τον τρόπο, μετατρέπεται σε λίπασμα σε βάθος 3 μηνών περίπου και στη συνέχεια αποστέλλεται στην οικογένεια του.

    «Είναι πολύ απλό πραγματικά. Φορτώνουμε ένα άδειο δοχείο με ένα μείγμα οργανικών υλικών που συνδυάζονται για να επιταχύνουν τη διάσπαση του ανθρώπινου σώματος. Κατά τη διάρκεια των 60-90 ημερών, παρακολουθούμε συνεχώς τη ροή οξυγόνου, τη θερμοκρασία και το επίπεδο υγρασίας μέσα σε αυτά τα αγγεία. Αυτή η συνεχής παρακολούθηση μας επιτρέπει να κάνουμε προσαρμογές όπως απαιτείται για να διασφαλίσουμε μια μη προβληματική διακοπή», είπε.

    Πηγή: in.gr

  • Αυγερινοπούλου: Παράταση προθεσμίας υποβολής αιτήσεων για την ενίσχυση στα λιπάσματα, έως 2/12
    Αυγερινοπούλου: Παράταση προθεσμίας υποβολής αιτήσεων για την ενίσχυση στα λιπάσματα, έως 2/12

    Μέχρι τις 2 Δεκεμβρίου 2022 παρατείνεται η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για την ενίσχυση στα λιπάσματα. Όπως τόνισε η Βουλευτής Ηλείας Διονυσία Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ανταποκρινόμενη σε αιτήματα συνεταιρισμών, παραγωγών και των φοροτεχνικών τους, προχώρησε στην παράταση της προθεσμίας για την υποβολή των αιτήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη χορήγηση της ενίσχυσης σε επιχειρήσεις γεωργικών εκμεταλλεύσεων, σύμφωνα με τους κανόνες κρατικών ενισχύσεων, λόγω της ενεργειακής κρίσης και της αύξησης του κόστους των λιπασμάτων, βάσει του άρθρου 95 του ν. 4982/2022 (Α΄195)», στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «myBusinessSupport» της ΑΑΔΕ (https://www.aade.gr/mybusinesssupport). Έτσι, ενώ ο χρόνος εγγραφής των δικαιούχων στο Μητρώο Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (Μ.Α.Ε.Ε.) που έληγε στις 25 Νοεμβρίου, θα μπορούν να γίνονται δεκτές οι αιτήσεις για μία επιπλέον εβδομάδα, μέχρι τις 2.12.2022.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Παράταση προθεσμίας υποβολής αιτήσεων για την ενίσχυση στα λιπάσματα, έως 2/12
    Παράταση προθεσμίας υποβολής αιτήσεων για την ενίσχυση στα λιπάσματα, έως 2/12

    Ανταποκρινόμενοι σε αιτήματα συνεταιρισμών, παραγωγών και των φοροτεχνικών τους, παρατείνεται η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη χορήγηση της ενίσχυσης σε επιχειρήσεις γεωργικών εκμεταλλεύσεων, σύμφωνα με τους κανόνες κρατικών ενισχύσεων, λόγω της ενεργειακής κρίσης και της αύξησης του κόστους των λιπασμάτων, βάσει του άρθρου 95 του ν. 4982/2022 (Α΄195)», στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «myBusinessSupport» της ΑΑΔΕ (https://www.aade.gr/mybusinesssupport), καθώς και ο χρόνος εγγραφής των δικαιούχων στο Μητρώο Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (Μ.Α.Ε.Ε.) που έληγε σήμερα, για μία επιπλέον εβδομάδα, ήτοι έως τις 2.12.2022.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Γεωργαντάς: Έρχεται επιδότηση για λιπάσματα και ζωοτροφές - Πότε θα δοθεί και σε ποιους
    Γεωργαντάς: Έρχεται επιδότηση για λιπάσματα και ζωοτροφές - Πότε θα δοθεί και σε ποιους

    «Υπάρχει συνεχής προσπάθεια στήριξης των αγροτών, καθώς είναι αυξημένο το κόστος παραγωγής» τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς.

    Στα έκτακτα μέτρα στήριξης αγροτών και κτηνοτρόφων, για την ανάσχεση των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης και της ανατίμησης και των εφοδίων και του κόστους παραγωγής, αναφέρθηκε μιλώντας το πρωί του Σαββάτου στον ΑΝΤ1, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς.

    Σε ό,τι αφορά τα 60 εκατομμύρια ευρώ που θα δοθούν για την αγορά λιπασμάτων, ο κ. Γεωργαντάς είπε πως «ψηφίστηκε από τη Βουλή η τροπολογία. Την επόμενη εβδομάδα θα εκδοθεί η ΚΥΑ. Θα ανοίξει η πλατφόρμα από την ΑΑΔΕ για την κατάθεση αιτήσεων για να δοθούν τα χρήματα σε κάθε δικαιούχο», εκτιμώντας ότι η πίστωση των χρημάτων θα γίνει μέσα στον Νοέμβριο.

    Για τους κτηνοτρόφους, ο κ. Γεωργαντάς είπε πως υπάρχει κονδύλι 89 εκατομμυρίων ευρώ για επιδότηση που αφορά αγορά ζωοτροφών, αναφέροντας πως «έχουμε καταθέσει την πρόταση στην ΕΕ και περιμένουμε απάντηση για να δρομολογήσουμε τις πληρωμές. Έχουμε ήδη δώσει άλλα 50 εκατομμύρια ευρώ για ζωοτροφές» και εκτιμώντας πως αυτές οι πληρωμές θα γίνουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

    Σημείωσε πάντως πως «προσπαθούμε να στηρίξουμε και να βοηθήσουμε όσους κτηνοτρόφους μπορούν να παράγουν μόνοι της ζωοτροφές για τα ζώα τους».

    Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρθηκε επίσης και στην έκθεση Agrotica, στην Θεσσαλονίκη, λέγοντας πως είναι ενθαρρυντικά τα μηνύματα, αναφέροντας πως μετά από δύο χρόνια κορονοϊού, καταγράφεται ρεκόρ, με 1.650 εκθέτες από 49 χώρες, ενώ παρατηρείται μεγάλη επισκεψιμότητα από αγρότες για να δουν μηχανήματα και νέα τεχνολογικά επιτεύγματα, που θα τους βοηθήσουν στις καλλιέργειες τους.

    «Υπάρχει συνεχής προσπάθεια στήριξης των αγροτών, καθώς είναι αυξημένο το κόστος παραγωγής. Η προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης που παίρνουν οι αγρότες κάθε χρόνο, στο πλαίσιο της ένταξης της χώρας μας στην ΕΕ, δόθηκε για πρώτη φορά τόσο νωρίς, πριν από τις 20 Οκτωβρίου. Είναι 657 εκατομμύρια ευρώ. Θα βοηθήσει τους αγρότες εν μέσω της δύσκολης περιόδου», είπε ο κ. Γεωργαντάς.

    Πηγή: iEidiseis.gr

  • Αύξηση λιπασμάτων και ζωοτροφών μείωση μέσης τιμής παραγωγού στην Ελλάδα λέει η Eurostat
    Αύξηση λιπασμάτων και ζωοτροφών μείωση μέσης τιμής παραγωγού στην Ελλάδα λέει η Eurostat

    Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει επηρεάσει σημαντικά τις παγκόσμιες γεωργικές αγορές, υποστηρίζει η Eurostat.

    Όπως υπενθυμίζει η Ρωσία και η Ουκρανία ήταν σημαντικοί εξαγωγείς σιταριού, καλαμποκιού, ελαιούχων σπόρων (ιδίως ηλίανθου) και λιπασμάτων. Αυτό έχει φέρει αστάθεια στις αγορές και απότομες αυξήσεις των τιμών για βασικά γεωργικά προϊόντα και εισροές.

    Το πρώτο τρίμηνο του 2022 (1ο τρίμηνο 2022), η μέση τιμή των αγαθών και υπηρεσιών στη γεωργία (δηλαδή εισροές που δεν σχετίζονται με επενδύσεις) αυξήθηκε κατά 9,5% σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2021 (4 τρίμηνο 2021).

    Τα στοιχεία της Eurostat αναφέρουν ότι υπήρξαν μεγάλες αυξήσεις για λιπάσματα και βελτιωτικά εδάφους (+21,2%), ενέργεια και λιπαντικά (+17,4%) και ζωοτροφές (+9,2%). Επίσης η μέση τιμή των αγροτικών αγαθών στο σύνολο (παραγωγή) αυξήθηκε κατά 6%.

    Η μέση τιμή της γεωργικής παραγωγής αυξήθηκε κατά 19,9% για την ΕΕ μεταξύ του 1ου τριμήνου 2021 και του 1ου τριμήνου 2022. Υπήρξαν ιδιαίτερα έντονες αυξήσεις των τιμών για τα δημητριακά (κατά μέσο όρο +41,5%), τους ελαιούχους σπόρους (+51,7%), καθώς και στα βοοειδή (+24,2%), πουλερικά (+22,2%) και γαλακτοκομικά (+21,4%).

    Μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, οι μόνες χώρες που καταγράφηκε μείωση της μέσης τιμής της γεωργικής παραγωγής ήταν η Κροατία (-5,8%, λόγω της πτώσης της τιμής των κτηνοτροφικών φυτών), η Σλοβακία (-0,8%) και η Ελλάδα (-0,4%), για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο (μεταξύ 4ου τριμήνου 2021 και 1ου τριμήνου 2022).

    Eurostat

    Σε ετήσια βάση, η μέση τιμή των γεωργικών εισροών που δεν σχετίζονται με επενδύσεις αυξήθηκε κατά 27,4% για την ΕΕ μεταξύ του πρώτου τριμήνου 2021 και του πρώτου τριμήνου 2022. Ειδικότερα, η τιμή των λιπασμάτων και των βελτιωτικών του εδάφους σχεδόν διπλασιάστηκε κατά μέσο όρο στην ΕΕ (+96,2%) και η μέση τιμή της ενέργειας αυξήθηκε λίγο περισσότερο από το ήμισυ (+55,6%). Το υψηλότερο κόστος στα δημητριακά και στην ενέργεια πέρασε και στις ζωοτροφές με μια αύξηση κατά +22,9%.

    Πηγή: Agrotypos.gr
  • Ειδική στρεμματική ενίσχυση για τη χρήση οργανικών λιπασμάτων συμπεριλαμβάνεται στο εθνικό σχέδιο της ΚΑΠ
    Ειδική στρεμματική ενίσχυση για τη χρήση οργανικών λιπασμάτων συμπεριλαμβάνεται στο εθνικό σχέδιο της ΚΑΠ

    Στην προσθήκη ενός νέου Μέτρου του ΠΑΑ για τη στρεµµατική ενίσχυση όσων εφαρµόζουν οργανικά λιπάσµατα στις εκµεταλλεύσεις τους και µίας αντίστοιχης δράσης στο νέο πρασίνισµα για πριµ εναπόθεσης compost, θα προχωρήσει η Ελλάδα στα πλαίσια της νέας ΚΑΠ.

    Τα παραπάνω αναφέρει η χώρα µας στην απάντησή της προς την Κοµισιόν µετά τις παρατηρήσεις για το στρατηγικό σχέδιο, καθώς όπως αναφέρεται στη σχετική επιστολή «αναγνωρίζεται η ανάγκη του επαναπροσδιορισµού του περιεχοµένου του κεφαλαίου της πράσινης αρχιτεκτονικής και περιβαλλοντικής φιλοδοξίας».

    Πιο συγκεκριµένα: Πρώτον, εισάγεται νέα παρέµβαση στα αγροπεριβαλλοντικά, στη λογική της κυκλικής οικονοµίας που θα ενισχύει την εφαρµογή οργανικών λιπασµάτων. Και, δεύτερον, εξετάζεται η προσθήκη eco-scheme για εφαρµογή compost σε πολύ φτωχά εδάφη που έχουν εγκαταλειφθεί. ∆εν αποκλείεται πάντως να υπάρξει µία συνολική αναθεώρηση των αγροπεριβαλλοντικών παρεµβάσεων, που εν πολλοίς έτσι όπως είχαν διαµορφωθεί στο στρατηγικό σχέδιο ήταν ολόιδιες µε την τρέχουσα ΚΑΠ. Αναλυτικότερα στην απάντησή της η Ελλάδα αναφέρει:

    «Άµεσα θα υποβληθούν νέες παρεµβάσεις που σχετίζονται µε την προστασία του εδάφους µέσω του εµπλουτισµού σε οργανική ύλη, αλλά και την προστασία της άγριας πανίδας (αρκόυδα, τσακάλι, λύκος), µέσω της ενεργοποίησης σχετικής παρέµβασης στο πλαίσιο των µη παραγωγικών επενδύσεων της αγροτικής ανάπτυξης. [...] Το ζήτηµα της διαχείρισης των θρεπτικών αντιµετωπίζεται ολοκληρωµένα µέσω της εφαρµογής ενός καινοτόµου προγράµµατος για το κλίµα, το περιβάλλον και την καλή διαβίωση των ζώων (eco-scheme) του άρθρου 31. Το πρόγραµµα αυτό προσφέρει στους παραγωγούς µια πλειάδα επιλογών, τόσο για τις ετήσιες όσο και για τις µόνιµες καλλιέργειες. Αυτό συνοδεύεται από ένα αυστηρό σύστηµα παρακολούθησης τόσο της ορθής εφαρµογής, όσο και της αποτελεσµατικότητας των εφαρµοζόµενων πρακτικών. Πέραν αυτού, εισάγεται νέα παρέµβαση στα αγροπεριβαλλοντικά, στη λογική της κυκλικής οικονοµίας που θα ενισχύει την εφαρµογή οργανικών λιπασµάτων. Εξετάζεται η προσθήκη eco-scheme για εφαρµογή compost σε πολύ φτωχά εδάφη που έχουν εγκαταλειφθεί. Βαρύτητα αποδίδεται στο πλαίσιο των δράσεων για την προώθηση της βιοοικονοµίας µέσω της προσέγγισης LEADER για την εκτός γεωργικών εκµεταλλεύσεων αξιοποίηση των παραπροϊόντων πρωτογενούς παραγωγής και µεταποίησης για την παρασκευή compost».

    Εξηγήσεις για βασική ενίσχυση, αναδιανεµητική

    Όσον αφορά άλλες παρατηρήσεις της Κοµισιόν για τις άµεσες ενισχύσεις όπως είναι η βασική ενίσχυση, η αναδιανεµητική και το πριµ νεαρών αγροτών, η Ελλάδα δεν τα καλύπτει στην αρχική της αντίδραση. Υπενθυµίζεται πως η Κοµισιόν, ζητά κυρίως διευκρινήσεις για τα παραπάνω καθεστώτα παρά διορθώσεις. Για παράδειγµα, ζητείται καλύτερη επεξήγηση για τα στρεµµατικά ποσά ανά περιφέρεια ενίσχυσης, και αν απαιτείται να επαναεξεταστούν στη βάση των εισοδηµατικών αναγκών ανά κλάδο (αροτραία, δενδρώδεις, βοσκοτόπια). Παράλληλα, ζητείται επεξέγηση της επιλογής των 250 στρεµµάτων ως ανώτατο όριο για τα 7 ευρώ το στρέµµα, που αφορούν τη συµπληρωµατική ενίσχυση των νεαρών αγροτών.

    Πηγή: Agronews.gr

  • Τις επόμενες ημέρες ξεκινά ξεσκέπασμα στα πρώιμα καρπούζια, κόστος 1.300 ευρώ το στρέμμα
    Τις επόμενες ημέρες ξεκινά ξεσκέπασμα στα πρώιμα καρπούζια, κόστος 1.300 ευρώ το στρέμμα

    Προχωρά η καλλιέργεια υπαίθριου καρπουζιού χαμηλής κάλυψης στην περιοχή της Τριφυλίας και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να αρχίσει το ξεσκέπασμα. Το κόστος έχει αυξηθεί και υπάρχει προβληματισμός από τους παραγωγούς.

    Ο Διευθυντής της ΔΑΟΚ Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «η καλλιέργεια καρπουζιού χαμηλής κάλυψης εξελίσεται ομαλά. Οι παραγωγοί θα πρέπει να αερίζουν και να ελέγχουν τις φυτείες τους.

    Φέτος έχει αυξηθεί το κοστολόγιο για τα λιπάσματα. Στα κηπευτικά και ειδικότερα στο πρώιμο καρπούζι η λίπανση είναι αναγκαία και αν και το κόστος έχει ξεπεράσει τα 1.300 ευρώ οι παραγωγοί θα πρέπει να την κάνουν, Χρειάζεται μια ορθολογική λίπανση και μια σωστή χρήση νερού. Προβλήματα φυτοπροστασίας δεν υπάρχουν στην καλλιέργεια.

    Όσον αφορά την συγκομιδή τα τελευταία χρόνια τα θερμοκήπια της Ηλείας συμπίπτουν με τα πρώιμα καρπούζια της Τριφυλίας. Αυτό σημαίνει μεγαλύτερη προσφορά καρπουζιών. Μεγάλο ρόλο παίζει η θερμοκρασία που θα επικρατήσει κατά την συγκομιδή. Υψηλή θερμοκρασία σημαίνει καλή ζήτηση».

    Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο παραγωγός καρπουζιού της περιοχής, Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, «φέτος τα καρπούζια έχουν μείνει πίσω και έχουν μια ελαφρά οψίμιση λόγω των καιρικών συνθηκών (χαμηλές θερμοκρασίες). Στην περιοχή έχουμε μια μείωση των στρεμμάτων καλλιέργειας. Αυτό έγινε επειδή το κόστος καλλιέργειας έχει αυξηθεί από τα 1.000 ευρώ το στρέμμα έχει φτάσει στα 1.300 ευρώ.

    Από την ερχόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει το ξεσκέπασμα των νάυλων. Ελπίζουμε να έχουμε φέτος μια καλή τιμή για να υπάρξει εισόδημα στους παραγωγούς. Κανείς όμως δεν γνωρίζει πως θα εξελιχθεί η κατανάλωση στις ευρωπαϊκές αγορές. Επίσης η αύξηση των μεταφορικών θα παίξει μεγάλο ρόλο. Το κόστος μεταφοράς αυξήθηκε κατά 40% αλλά και οι παλέτες από 14 λεπτά έφτασαν στα 20 λεπτά».

    Ο κ. Παναγιώτης Λεβεντογιάννης, παραγωγός καρπουζιού στην περιοχή της Κυπαρισσίας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «το κόστος καλλιέργειας έχει αυξηθεί κατά 30-35% σε σχέση με πέρσι. Έφτασε στα 1.500 ευρώ το στρέμμα και αν πούμε ότι η μέση απόδοση ανέρχεται στους 5 τόνους τότε η τιμή παραγωγού θα πρέπει να κυμανθεί τουλάχιστον στα 30 λεπτά για να φέρει ένα εισόδημα στον παραγωγό. Πέρσι ήταν μια άσχημη χρονιά για τους περισσότερους παραγωγούς για αυτό έχουμε μια μείωση των στρεμμάτων καλλιέργειας».

    Ο κ. Θεοδωρής Μπούσουλας, παραγωγός καρπουζιού από το Καλό Νερό, επισημαίνει στον ΑγροΤύπο ότι «από τις 7 Απριλίου θα ξεκινήσει το ξεσκέπασμα στα καρπούζια. Στην περιοχή τα ενοίκια της γης είναι σε υψηλά επίπεδα και ανεβάζουν το κόστος. Η εικόνα της αγοράς δείχνει ότι μέχρι την συγκομιδή θα έχει φτάσει το κόστος καλλιέργειας στα 1.300 ευρώ το στρέμμα.

    Συνεχίζουμε την καλλιέργεια γιατί δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις. Πάντως από τα 8.000 στρέμματα με καρπούζια χαμηλής κάλυψης που καλλιεργούσαμε στο παρελθόν στην περιοχή σήμερα έχουμε φτάσει στα 4.000 στρέμματα. Αν συνεχιστεί η φθίνουσα πορεία απειλείται η ζώνη καλλιέργειας.

    Η συγκομιδή αναμένεται να ξεκινήσει από τις 20 Μαΐου. Βέβαια η πρωιμότητα εξαρτάται από το μικροκλίμα της κάθε περιοχής. Στις διεθνείς αγορές υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός για το ελληνικό καπρούζι. Μας απειλεί το Μαρόκο και η Τυνησία με τις βαρέλες και η Τουρκία με τα στρογγυλά καρπούζια. Με το χαμηλό κόστος καλλιέργειας που έχουν αυτές οι χώρες έχουν καταφέρει να κερδίσουν τις αγορές στην ανατολική Ευρώπη (με τιμή στα 10 λεπτά το κιλό αφήνει εισόδημα στους παραγωγούς)».

    Πηγή: Agrotypos.gr

  • Κουπόνι επιδότησης μέχρι 200 ευρώ τον τόνο για την αγορά λιπασμάτων επιλέγει τελικά η κυβέρνηση
    Κουπόνι επιδότησης μέχρι 200 ευρώ τον τόνο για την αγορά λιπασμάτων επιλέγει τελικά η κυβέρνηση

    Επιδότηση των παραγωγών για αγορά λιπασμάτων μέχρι 200 ευρώ τον τόνο προκρίνει το υπουργείο Αγροτικής ανάπτυξης σε μια προσπάθεια να περιορισθεί το αυξημένο κόστος που καταβάλλουν αυτό τον καιρό οι καλλιεργητές για λίπανση και θρέψη.

    Η ενίσχυση θα δοθεί με ένα κουπόνι αγοράς λιπασμάτων (voucher) που θα εξασφαλίσει ο κάθε παραγωγός με βάση τα στρέμματα και το είδος της καλλιέργειας που διαχειρίζεται.

    Ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η έκπτωση αυτή εξετάζεται από τους ιθύνοντες του υπουργείου από κοινού με Ευρωπαίους αξιωματούχους, αφού θα χρειαστεί η έγκριση των Βρυξελλών προκειμένου να μην θεωρηθεί η επιδότηση ως κρατική ενίσχυση που στρεβλώνει τον ανταγωνισμό και την εσωτερική αγορά του μπλοκ. Ο συνολικός προϋπολογισμός για μια τέτοια ενίσχυση αγγίζει τα 60 με 70 εκατ. ευρώ, ενώ με την επικείμενη έκπτωση το κόστος αγοράς λιπασμάτων μπορεί να πέσει από τα 900 με 1.000 ευρώ που είναι σήμερα στα 700 με 800 ευρώ ανά τόνο.

    Στις υπό εξέταση προτάσεις σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι η χρήση κωδικού που θα δίνεται στους παραγωγούς προκειμένου να πετυχαίνεται μια οριζόντια μείωση της τάξης των 150-200 ευρώ ανά τόνο λιπάσματος, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του υφυπουργού Σίμου Κεδίκογλου. «Έχουμε προτάσεις όπως π.χ. μέσω των τιμολογίων, γιατί στα λιπάσματα μας διευκολύνει το γεγονός ότι είναι περιορισμένος ο αριθμός των σημείων διάθεσής τους, είναι 2.500 τα καταστήματα παροχής γεωργικών εφοδίων. Είτε από την αγορά λιπασμάτων με τη χρήση ενός κωδικού να δίνεται μια οριζόντια μείωση της τάξης των 150-200ευρώ ανά τόνο λιπάσματος. Μια άλλη πρόταση που έθεσα στους αρμόδιους της Κομισιόν, είναι μέσω ειδικών κουπονιών που θα δίνονται στους αγρότες ανάλογα με τις εκτάσεις που έχουν δηλώσει για καλλιέργεια, με αυτό τον τρόπο να επιδοτείται η αγορά των λιπασμάτων. Μια αντίστοιχη λύση, αναμένεται να επεκταθεί και στις ζωοτροφές», είπε ο Υφυπουργός, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου.

    Το ενδεχόμενο νέας ενίσχυσης των παραγωγών για αγορά λιπασμάτων και ζωοτροφών διαπραγματεύεται και σχετικό ρεπορτάζ της Agrenda, επικαλούμενη πληροφορίες από την ειδική συνάντηση, την περασµένη Τρίτη 8 Φεβρουαρίου, των υφυπουργών Σίµου Κεδίκογλου και Γιώργου Στύλιου µε αντιπροσωπεία του Συνδέσµου Παραγωγών και Εµπόρων Λιπασµάτων (ΣΠΕΛ). Στην ίδια συνάντηση παραβρέθηκαν και εκπρόσωποι του Συνδέσµου Ελληνικών Βιοµηχανιών Ζωοτροφών (ΣΕΒΙΖ), µε τις προσεγγίσεις επί του θέµατος να κινούνται στο ίδιο πνεύµα. Εκεί φάνηκε ότι η ειδική ενίσχυση των παραγωγών σε ότι αφορά την αγορά λιπασµάτων και προϊόντων θρέψης κατά την τρέχουσα περίοδο, σε µια προσπάθεια να εξισορροπηθεί το κόστος των ανατιµήσεων και να µην περιορισθεί η κατανάλωση, εποµένως και οι αποδόσεις των καλλιεργειών, αποτελεί κυρίαρχη προτεραιότητα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων.

    Ειδικότερα οι εκπρόσωποι του ΣΠΕΛ, Νίκος Κουτσούγερας και Φωτεινή Γιαννακοπούλου δεν έκρυψαν την ανησυχία τους για το ενδεχόµενο οι µεγάλες αυξήσεις στις τιµές των λιπασµάτων (καταγράφεται µέχρι και τριπλασιασµός της τιµής που καλείται να καταβάλει ο παραγωγός) να οδηγήσουν σε σοβαρή µείωση της χρήσης τους κατά την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, ειδικά σε προϊόντα όπως η ελιά και γενικότερα οι δενδρώδεις καλλιέργειες, όπου η αγορά δεν έχει δείξει να τιµολογεί διαφορετικά (ανοδικά) την τιµή διάθεσης αυτών των προϊόντων από τους παραγωγούς. Έτσι, στις µεν σιτηρά, στο καλαµπόκι και στο βαµβάκι, όπου οι διεθνείς τιµές έχουν καταγράψει σοβαρή άνοδο, τα προβλήµατα υπολίπανσης πιθανόν να είναι µικρότερα απ’ αυτά που θα προκύψουν σε καλλιέργειες των οποίων οι τιµές (προϊόντος) δεν αποτυπώνονται στα διεθνή χρηµατιστήρια εµπορευµάτων.

    Παραγωγοί και στελέχη της αγοράς λιπασµάτων θυµούνται πολύ καλά τη ζηµιά που έγινε στο πρώτο µισό της προηγούµενης δεκαετίας, όταν η οικονοµική καχεξία των αγροτικών εκµεταλλεύσεων σε συνδυασµό µε µια πίεση στις τιµές των εισροών, είχε οδηγήσει σε δραµατική µείωση της κατανάλωσης λιπασµάτων στη χώρας µε αποτέλεσµα ακόµα αγροκτήµατα υψηλής παραγωγικότητας να κινούνται σε ιδιαίτερα µέτριες αποδόσεις. Στις δύσκολες αυτές εποχές η κατανάλωση λιπασµάτων καθηλώθηκε ακόµα και κάτω από τους 600.000 τόνους, ενώ την τελευταία τριετία είχε επαναπροσεγγίσει τους 900.000 τόνους.

    Τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης των καλλιεργητών για την αντιστάθµιση του κόστους

    Στη σύσκεψη µε παράγοντες της αγοράς αγροτικών εφοδίων που συγκάλεσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σίµος Κεδίκογλου αναζητήθηκαν λύσεις προκειµένου να αντιµετωπιστεί ο αντίκτυπος της αλµατώδους αύξησης του κόστους ζωοτροφών και λιπασµάτων που αποτελεί µεγάλο αγκάθι για τον αγροτικός και κτηνοτροφικός τοµέα.

    Στη συζήτηση συµµετείχαν ο πρόεδρος του Συνδέσµου Ελληνικών Βιοµηχανιών Ζωοτροφών (ΣΕΒΙΖ) Βασίλης Σαλάτας, η Γενική ∆ιευθύντρια του Συνδέσµου Παραγωγών και Εµπόρων Λιπασµάτων (ΣΠΕΛ) Φωτεινή Γιαννακοπούλου, ο πρόεδρος και ∆ιευθύνων Σύµβουλος στην εταιρεία Φυτοθρεπτική Α.Β.Ε.Ε. και ιδρυτικό µέλος του Συνδέσµου Παραγωγών και Εµπόρων Λιπασµάτων (ΣΠΕΛ) Νίκος Κουτσούγερας και ο Προϊστάµενος της ∆ιεύθυνσης Προστασίας Ζώων –Φαρµάκων και Κτηνιατρικών Εφαρµογών Σπυρίδων Ντουντουνάκης.

    Μάλιστα, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, όλες οι πλευρές οµόφωνα δεσµεύτηκαν για τη διατήρηση διαύλων επικοινωνίας προς την κατεύθυνση επίλυσης του ζητήµατος.

    Οι 5 παράγοντες ανόδου στις τιµές των λιπασµάτων

    ∆ιαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα, εκτόξευση κόστους πρώτων υλών, υψηλή ζήτηση, προστατευτισµός και γεωπολιτικά παιχνίδια γίνονται οι βασικές παράµετροι που οδήγησαν
    τις τιµές των λιπασµάτων σε ιστορικά υψηλά, µε το κόστος στον παραγωγό
    να διαµορφώνεται ακόµα και 3 φορές υψηλότερα από ένα χρόνο πριν.

    Έκθεση της ∆ιεθνούς Οµοσπονδίας Λιπασµάτων (IFA) αποτυπώνει συνοπτικά τους πέντε βασικούς λόγους για τους οποίους οι τιµές έχουν εδραιωθεί σε τέτοιες κορυφές, µε την αποφόρτιση της αγοράς να δείχνει πως απέχει ακόµα από το σηµείο που θα επέτρεπε επιστροφή σε φυσιολογικά επίπεδα.

    Πρώτη αιτία: Η υψηλή ζήτηση. Σύµφωνα µε στοιχεία της IFA, η ζήτηση για προϊόντα θρέψεις έχει ενισχυθεί κατά 6% από την έναρξη της πανδηµίας, λόγω κυρίως των υψηλών τιµών στα αγροτικά εµπορεύµατα. Υπό κανονικές συνθήκες
    η αγορά θα µπορούσε να ανταποκριθεί στη ζήτηση αυτή χωρίς σηµαντικές µεταβολές, ωστόσο συνέπεσαν ακόµα 4 παράγοντες που ανέτρεψαν τις ισορροπίες προσφοράς και ζήτησης.

    ∆εύτερη αιτία: ∆ιαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα είτε εξαιτίας καιρικών φαινοµένων (όπως ο τυφώνας Ida τον περασµένο Σεπτέµβριο) είτε το υψηλό κόστος παραγωγής, συνέτειναν στον προσωρινό τερµατισµό λειτουργίας αρκετών µονάδων.

    Τρίτη αιτία: Υψηλό κόστος πρώτων υλών. Οι υψηλές απαιτήσεις της βιοµηχανίας λιπασµάτων σε ενέργεια και κυρίως φυσικό αέριο αποτυπώνονται µε πολλαπλούς τρόπους στις τιµές των τελικών προϊόντων. Τόσο οι ενεργειακές ανάγκες των µονάδων όσο και η αµµωνία και το θείο (υποπροϊόντα φυσικού αερίου) επηρεάζονται από την αγορά.

    Τέταρτη αιτία: Προστατευτισµός. Σε
    αυτό το κλίµα, Ρωσία, Κίνα και Αίγυπτος, βασικοί τροφοδότες λιπασµάτων
    των παγκόσµιων αγορών, περιόρισαν
    τις εξαγωγές τους προκειµένου
    να φρενάρουν τις ανατιµήσεις στις εσωτερικές τους αγορές.

    Πέµπτη αιτία: Γεωπολιτικές εντάσεις.
    Οι κυρώσεις στη Λευκορωσία από ΕΕ και ΗΠΑ, είχαν ως αποτέλεσµα να χαθεί από τις αγορές αυτές η ροή Καλίου από µια χώρα που ευθύνεται για το 1/5 της παγκόσµιας παραγωγής, σε µια εξέλιξη που ήρθε να εντείνει την αβεβαιότητα στις αγορές.

    Πηγή: Agronews.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Τσουκαλάς