Πέμπτη, 22 Απριλίου 2021 20:18

ΕΛΣΤΑΤ: Σε εξέλιξη η Απογραφή Γεωργίας - Κτηνοτροφίας 2021

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Σε εξέλιξη βρίσκεται η Απογραφή Γεωργίας-Κτηνοτροφίας2021, η οποία διενεργείτα ιαπό τις 22 Μαρτίου 2021, σε όλη τη Χώρα, από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Η Απογραφή Γεωργίας - Κτηνοτροφίας υλοποιείται, με ενιαία πρότυπα και μεθόδους, κάθε δέκα χρόνιασε όλα τα Κράτη-Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα ολοκληρωθεί στις 22 Ιουνίου 2021.

Οι κάτοχοι, εκπρόσωποι ή διαχειριστές γεωργικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, η παραγωγή των οποίων προορίζεται για πώληση, ειδοποιούνται από την ΕΛΣΤΑΤ με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) ή τηλεφωνικά από τον Απογραφέα της περιοχής τους και καλούνται να συμπληρώσουν το ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο της Απογραφής, το οποίο είναι διαθέσιμο σε ειδική διαδικτυακή εφαρμογή στην Ψηφιακή Πύλη Gov.gr.

Στην Απογραφή συγκεντρώνονται βασικές πληροφορίες για το είδος των καλλιεργούμενων εκτάσεων, το είδος των εκτρεφόμενων ζώων και πτηνών, τις τεχνικές καλλιέργειας, τον σταβλισμό των ζώων και την απασχόληση σε κάθε εκμετάλλευση. Η παροχή στοιχείων στην ΕΛΣΤΑΤ είναι υποχρεωτική για τη χάραξη Αγροτικής, Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής από τη Χώρα και την Ευρωπαϊκή Ένωση στα πλαίσια της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Τα στοιχεία που συλλέγονται μέσω της Απογραφής είναι εμπιστευτικά και χρησιμοποιούνται μόνο για την παραγωγή συγκεντρωτικών στατιστικών στοιχείων.

Η ΕΛΣΤΑΤ λαμβάνει όλα τα απαραίτητα και αναγκαία,τεχνικά και οργανωτικά, μέτρα προστασίας των πληροφοριών αυτών, προκειμένου να διασφαλίζει την ακεραιότητα και εμπιστευτικότητα των παρεχόμενων στοιχείων.

Απογραφείς

Το έργο της Απογραφής συνδράμουν περισσότεροι από 3.000 απογραφείς, οι οποίοι κατόπιν παρακολούθησης σχετικού σεμιναρίου και ακολουθώντας ανάλογες οδηγίες και μεθοδολογικές κατευθύνσεις δύνανται να συνδράμουν όλους τους εκπροσώπους γεωργικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων στη συμπλήρωση του ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου.

Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν είναι εφικτή η συλλογή των δεδομένων μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής, οι Απογραφείς πραγματοποιούν συνεντεύξεις με τους κατόχους των εκμεταλλεύσεων, σε συναντήσεις που πραγματοποιούνται σε κατάλληλους χώρους ανά Δήμο ή μέσω τηλεφώνου ή κατ’ εξαίρεση στην οικία του απογραφόμενου, λαμβάνοντας σε κάθε περίπτωση, όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας. Οι απογραφείς της ΕΛΣΤΑΤ που επικοινωνούν ή επισκέπτονται τους εκπροσώπους των απογραφόμενων εκμεταλλεύσεων φέρουν ειδική ταυτότητα της ΕΛΣΤΑΤ.

Σε περίπτωση τηλεφωνικής επικοινωνίας, οι απογραφόμενοι, μπορούν να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία του απογραφέα μέσω του Τηλεφωνικού Κέντρου της Απογραφής (τηλ. 210-3001515) .Για οποιαδήποτε διευκρίνιση επί της διαδικασίας της Απογραφής Γεωργίας-Κτηνοτροφίας2021, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στο Τηλεφωνικό Κέντρο: 210-3001515 ή να απευθύνονται στο e-mail: [email protected].

(Δελτίο Τύπου)

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 22 Απριλίου 2021 19:42

Σχετικά Άρθρα

  • Κτηνοτροφία: Ξεκινά η απογραφή ζωικού κεφαλαίου
    Κτηνοτροφία: Ξεκινά η απογραφή ζωικού κεφαλαίου

    Υποχρεωτική η απογραφή ζωικού κεφαλαίου στην κτηνοτροφία

    Από την 1η Νοεμβρίου ξεκινά η απογραφή ζωικού κεφαλαίου στην κτηνοτροφία. Σε ό,τι αφορά τα αιγοπρόβατα η απογραφή γίνεται στο διάστημα από 1 Νοεμβρίου έως και 15 Δεκεμβρίου κάθε έτους, ενώ για τους χοίρους από 1 έως και 31 Δεκεμβρίου.

    Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, όλοι οι κάτοχοι εκμεταλλεύσεων αιγοπροβάτων και χοίρων υποχρεούνται να διενεργούν απογραφή του ζωικού κεφαλαίου στην εκμετάλλευση τους υποχρεωτικά και με δική τους ευθύνη, τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, ακόμα και στην περίπτωση αυτών που δηλώνουν μηδενικό ζωικό κεφάλαιο.

    Οι κτηνοτρόφοι εκμεταλλεύσεων πρέπει να προσέρχονται στις αρμόδιες υπηρεσίες, με πλήρως συμπληρωμένο το μητρώο τους, δηλαδή με όλες τις μεταβολές που αυτό συνεπάγεται (γεννήσεις, θανάτους, αγοραπωλησίες), ειδάλλως δε θα γίνεται δεκτό.

    Συστήνεται πλέον για μεγαλύτερη ευκολία των κτηνοτρόφων η ηλεκτρονική απογραφή, η οποία έχει την ίδια ισχύ

    Τι να προσέξετε

    Ιδιαίτερη προσοχή εφίσταται, διότι δε γίνεται δεκτό κανένα μητρώο παλαιού τύπου, άρα όλα τα ζώα που είναι καταγεγραμμένα σε αυτό θα πρέπει να καταγραφούν στο μέρος Ε’ του νέου μητρώου πριν την προσέλευση του κάθε κτηνοτρόφου στην Υπηρεσία.

    Τέλος και βάση του Ν.4830/2021, οι κτηνοτρόφοι υποχρεούνται να δηλώσουν τον αριθμό των ποιμενικών σκύλων που έχουν στην κατοχή τους με την ηλεκτρονική σήμανση αυτών.

    Συστήνεται πλέον για μεγαλύτερη ευκολία των κτηνοτρόφων η ηλεκτρονική απογραφή, η οποία έχει την ίδια ισχύ, μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης http://e-services.minagric.gr, ακολουθώντας κατά βήμα τις οδηγίες που διατίθενται αναρτημένες εκεί.

    Πηγή: In.gr
  • Τέλος επιτηδεύματος: Ανατροπές από την απογραφή πληθυσμού - Ποιοι γλιτώνουν τον φόρο
    Τέλος επιτηδεύματος: Ανατροπές από την απογραφή πληθυσμού - Ποιοι γλιτώνουν τον φόρο

    Εξαιρούνται από τις υποχρεώσεις καταβολής του τέλους, εκτός εάν πρόκειται για τουριστικούς τόπους, οι εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που ασκούν τη δραστηριότητά τους σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά κάτω από 3.100 κατοίκους.

    Σε όσα χωριά ο πληθυσμός μειώθηκε κάτω από 500 κατοίκους καθώς και σε νησιά που ο αριθμός των κατοίκων βρέθηκαν κάτω από 3.100 με την τελευταία απογραφή που πραγματοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ, τότε το 2024 οι επαγγελματίες αυτών των περιοχών θα εξαιρεθούν από το τέλος επιτηδεύματος.

    Επίσης, οι περιοχές στις οποίες ο πληθυσμός μειώθηκε κάτω από 200.000 το τέλος επιτηδεύματος για τις επιχειρήσεις περιορίζεται στα 800 ευρώ.

    Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις εξαιρούνται από τις υποχρεώσεις καταβολής του τέλους, εκτός εάν πρόκειται για τουριστικούς τόπους, οι εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που ασκούν τη δραστηριότητά τους σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά κάτω από 3.100 κατοίκους.

    Ποιοι απαλλάσσονται:

    • Επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις με ακαθάριστα έσοδα έως 2 εκατ. ευρώ που αύξησαν το 2023 τον αριθμό των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης κατά τουλάχιστον 3/12 σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
    • Εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που ασκούν τη δραστηριότητά τους σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά κάτω από 3.100 κατοίκους, εκτός εάν πρόκειται για τουριστικούς τόπους.
    • Ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ατομική άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος, εφόσον δεν έχουν παρέλθει 5 έτη από την πρώτη έναρξη εργασιών.
    • Τα πρόσωπα που ασκούν ατομική εμπορική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα και παρουσιάζουν αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη του 80%.
    • Επιτηδευματίες με ατομικές επιχειρήσεις, εφόσον υπολείπονται 3 έτη από το έτος της συνταξιοδότησής τους. Ως έτος συνταξιοδότησης νοείται για τη φορολογική νομοθεσία το 65ο έτος της ηλικίας.
    • Οι αγρότες κανονικού καθεστώτος για τους οποίους έχουν παρέλθει τα πρώτα 5 έτη από την ημερομηνία τήρησης βιβλίων και ένταξής τους στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ
    • Οι αλιείς παράκτιας αλιείας, που εκμεταλλεύονται, είτε ατομικά είχε με τη μορφή συμπλοιοκτησίας ή κοινωνίας αστικού δικαίου, αλιευτικά σκάφη μέχρι 12 μέτρων, μεταξύ καθέτων.
    • Οι αγρότες κανονικού καθεστώτος – παραγωγοί, οι οποίοι διαθέτουν τα προϊόντα τους σε λαϊκές αγορές με Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (Κ.Α.Δ.) 47.81.10.01 «Λιανικό εμπόριο τροφίμων, ποτών και καπνού, παραγωγού-πωλητή, σε υπαίθριους πάγκους και αγορές» και 47.89.10.01 «Λιανικό εμπόριο άλλων ειδών, παραγωγού-πωλητή, σε υπαίθριους πάγκους και αγορές».
    • Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, συνεταιρισμοί Εργαζομένων, αγρότες-μέλη αγροτικών συνεταιρισμών, αγροτικοί συνεταιρισμοί, σχολικοί συνεταιρισμοί.
    • Επιχειρήσεις που βρίσκονται σε εκκαθάριση, πτώχευση ή αδράνεια.

    Με βάση τις αλλαγές το τέλος επιτηδεύματος διαμορφώνεται ως εξής ανά κατηγορία:

    1. 800 ευρώ για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους.
    2. 1.000 ευρώ για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους.
    3. Οι επαγγελματίες οι αυτοαπασχαλούμενοι και οι ατομικές επιχειρήσεις θα καταβάλλουν μισό τέλος και συγκεκριμένα 325 ευρώ.
    4. 400-500 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα που το εισόδημα τους προέρχεται από ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριο επάγγελμα και έχουν έγγραφη σύμβαση με μέχρι τρία φυσικά ή νομικά πρόσωπα, ή 75% των ακαθάριστων εσόδων τους προέρχεται από ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο.

    Για κάθε υποκατάστημα το τέλος επιτηδεύματος ανέρχεται σε 300 ευρώ ετησίως, αν συστήνεται από επιτηδευματία και ασκούντα ελεύθερο επάγγελμα και 600 ευρώ ετησίως, αν συστήνεται από νομικό πρόσωπο που ασκεί εμπορική επιχείρηση.

    Ως υποκατάστημα, νοείται κάθε επαγγελματική εγκατάσταση του επιτηδευματία στην ημεδαπή, εκτός της έδρας της επιχείρησης. Δεν λογίζονται ως υποκαταστήματα, για την επιβολή του τέλους επιτηδεύματος, οι προσωρινοί εκθεσιακοί χώροι και οι πρόσκαιρες επαγγελματικές εγκαταστάσεις, που λειτουργούν για χρονικό διάστημα μέχρι 30 ημέρες, οι επαγγελματικές εγκαταστάσεις που στεγάζονται σε διαφορετικούς ορόφους.

    Πηγή: imerisia.gr

  • ΟΠΕΚΕΠΕ: Εκτός επιδοτήσεων όσοι δεν κάνουν απογραφή του ζωικού κεφαλαίου
    ΟΠΕΚΕΠΕ: Εκτός επιδοτήσεων όσοι δεν κάνουν απογραφή του ζωικού κεφαλαίου

    Ποιοι δικαιούχοι υποχρεούνται να προχωρήσουν σε απογραφή των εκμεταλλεύσεων αιγοπροβάτων

    Εκτός καταβολής της προκαταβολής των ενισχύσεων για την ένταξή τους σε αγροτικά προγράμματα του ΠΑΑ, κινδυνεύουν να μείνουν όσοι κτηνοτρόφοι δεν προχωρήσουν στην ετήσια απογραφή του ζωικού κεφαλαίου τους.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, οι ενταγμένοι δικαιούχοι της 4ης και της 5ης πρόσκλησης του Μέτρου 11 «Βιολογικές Καλλιέργειες» καθώς και, οι ενταγμένοι δικαιούχοι (παράτασης)1ης και 2ης πρόσκλησης της δράσης 10.1.09 «Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων», οφείλουν να ολοκληρώσουν τις προβλεπόμενες διαδικασίες για την ετήσια απογραφή του ζωικού κεφαλαίου των εκμεταλλεύσεων αιγοπροβάτων μέχρι και την Τετάρτη 15-11-2023 για το έτος εφαρμογής 2023.

    Οι διαδικασίες αυτές πραγματοποιούνται, όπως επισημαίνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, στο πλαίσιο των απαιτούμενων διοικητικών/διασταυρωτικών ελέγχων για τον υπολογισμό πληρωμής προκαταβολής μέχρι 30.11.2023 των Μέτρων 10 και 11 του ΠΑΑ 2014-2020 και «θα χρησιμοποιηθούν για την πληρωμή προκαταβολής τα δεδομένα της ψηφιακής υπηρεσίας κοινοποίησης της ετήσιας απογραφής του ζωικού κεφαλαίου των εκμεταλλεύσεων αιγοπροβάτων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων».

    Οι διαδικασίες πραγματοποιούνται στο πλαίσιο των απαιτούμενων διοικητικών/διασταυρωτικών ελέγχων για τον υπολογισμό πληρωμής προκαταβολής μέχρι 30.11.2023 των Μέτρων 10 και 11 του ΠΑΑ 2014-2020

    Η διαδικασία

    Επισημαίνεται επίσης, ότι για τους δικαιούχους όλων των δράσεων που έχουν στην κατοχή τους περισσότερους του ενός κωδικούς EL θα πρέπει να κάνουν απογραφή για όλους τους EL την ίδια ημερομηνία στην ΚΒΔ δεδομένου ότι, για την κάθε ημερομηνία αθροίζονται τα ζώα όλων των EL και το αποτέλεσμα του ελέγχου προκύπτει από την ημερομηνία με το μικρότερο αριθμό ζώων. Η εν λόγω ενέργεια θα πρέπει να επαναλαμβάνεται κατά τη διάρκεια του έτους δέσμευσης όταν γίνεται απογραφή των ζώων στην ΚΒΔ.

    Για τους δικαιούχους της Δράσης 10.1.09 που έχουν δύο (2) ή περισσότερες φυλές αιγοπροβάτων, ή/και έχουν χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις, επιπλέον της ετήσιας απογραφής μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας για τα αιγοπρόβατα και για όλες τις εκμεταλλεύσεις χοιρινών, θα πρέπει να προσκομίσουν και το χειρόγραφο μητρώο στις Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ μέχρι και την Παρασκευή 17-11-2023. Η εν λόγω προσκόμιση κρίνεται απαραίτητη προκειμένου να επιβεβαιωθούν τα ζώα ανά φυλή.

    Σημειώνεται ότι οι παραγωγοί που δεν θα έχουν προβεί για τις ενταγμένες εκμεταλλεύσεις στις παραπάνω ενέργειες δεν θα καταστεί δυνατή η χορήγηση της προκαταβολής για τις εν λόγω ζωικές κατηγορίες.

    Πηγή: In.gr

  • ΠΔΕ: Ξεκίνησε η απογραφή ζωικού κεφαλαίου αιγοπροβάτων – χοιρινών
    ΠΔΕ: Ξεκίνησε η απογραφή ζωικού κεφαλαίου αιγοπροβάτων – χοιρινών

    Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ενημερώνει τους κτηνοτρόφους που διαθέτουν εκμετάλλευση αιγοπροβάτων και χοίρων ότι ξεκινά η υποχρεωτική ετήσια απογραφή του ζωικού κεφαλαίου τους.

    Για το έτος 2023, η ετήσια απογραφή για τα αιγοπρόβατα διενεργείται το διάστημα μεταξύ των μηνών Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου (από 1η Νοεμβρίου έως τη 15η Δεκεμβρίου), και κοινοποιείται εντός 30 ημερών από τη διενέργειά της, ενώ σε ότι αφορά τους χοίρους, η απογραφή διενεργείται εντός του μηνός Δεκεμβρίου. Η απογραφή μπορεί να πραγματοποιηθεί με τους εξής τρόπους:

    1) είτε με την προσέλευση των κτηνοτρόφων στην τοπική Κτηνιατρική Υπηρεσία, όπου προσκομίζουν το Μητρώο Εκμετάλλευσης Αιγοπροβάτων ή Χοιρινών συμπληρωμένο και πλήρως ενημερωμένο με όλες τις μεταβολές (γεννήσεις, θανάτους, σφαγές, αγοραπωλησίες).

    2) είτε με τη χρήση της αντίστοιχης ψηφιακής υπηρεσίας, χωρίς να απαιτείται η παρουσία του κτηνοτρόφου στην υπηρεσία. Η εγγραφή και η πρόσβαση του κάθε ενδιαφερομένου στην ψηφιακή υπηρεσία κοινοποίησης της ετήσιας απογραφής του ζωικού κεφαλαίου γίνεται μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης http://e–services.minagric.gr), ακολουθώντας κατά βήμα τις οδηγίες που διατίθενται αναρτημένες στον ιστότοπο του ΥπΑΑΤ. Αυτή η ψηφιακή υπηρεσία ενεργοποιείται την 1η Νοεμβρίου για τα αιγοπρόβατα και την 1η Δεκεμβρίου για τα χοιρινά, αντίστοιχα.

    Κατά την υποβολή των απογραφικών στοιχείων μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας, εκδίδεται σχετική βεβαίωση την οποία ο χρήστης εκτυπώνει και επισυνάπτει στο μητρώο της εκμετάλλευσής του. Επισημαίνεται ότι, η υποχρέωση του κατόχου για την γραπτή ενημέρωση του μητρώου της εκμετάλλευσής του, υφίσταται ανεξάρτητα της ψηφιακής υποβολής της απογραφής.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Ζωικό κεφάλαιο: Υποχρεωτική απογραφή αιγοπροβάτων και χοίρων για το 2023
    Ζωικό κεφάλαιο: Υποχρεωτική απογραφή αιγοπροβάτων και χοίρων για το 2023

    Οι υποχρεώσεις των κτηνοτρόφων κατόχων εκμεταλλεύσεων αιγοπροβάτων και χοίρων

    Την υποχρέωση να διενεργούν απογραφή του ζωικού κεφαλαίου στην εκμετάλλευση τους υποχρεωτικά και με δική τους ευθύνη, τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, έχουν όλοι οι κάτοχοι εκμεταλλεύσεων αιγοπροβάτων και χοίρων.

    Σε ό,τι αφορά τα αιγοπρόβατα η απογραφή γίνεται στο διάστημα από 1 Νοεμβρίου έως και 15 Δεκεμβρίου κάθε έτους, ενώ για τους χοίρους από 1 έως και 31 Δεκεμβρίου.

    Υποχρέωση απογραφής έχουν όλοι οι αιγοπροβατοτρόφοι και χοιροτρόφοι που δεν έχουν υποβάλλει αίτηση διακοπής της λειτουργίας της εκμετάλλευσής τους, δηλαδή ακόμη και αυτοί που τυχαίνει τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο να μη διαθέτουν ζώα. Τονίζεται ότι η απογραφή και η συμπλήρωση του Μητρώου γίνονται με ευθύνη των κτηνοτρόφων και έχουν αξία υπεύθυνης δήλωσης.

    Η απογραφή και η συμπλήρωση του Μητρώου γίνονται με ευθύνη των κτηνοτρόφων και έχουν αξία υπεύθυνης δήλωσης

    Πώς κοινοποιείται η απογραφή

    Στη συνέχεια οι κτηνοτρόφοι προβαίνουν στην κοινοποίηση της απογραφής των αιγοπροβάτων και χοιροειδών. Να σημειωθεί ότι η κοινοποίηση της απογραφής είναι δυνατόν να γίνει꞉

    α) είτε με την προσέλευση του κάθε κατόχου αιγοπροβάτων ή χοίρων στην κτηνιατρική υπηρεσία

    β) είτε ηλεκτρονικά με τη χρήση της ειδικής ψηφιακής υπηρεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης http://e-services.minagric.gr, ακολουθώντας τις λεπτομερείς οδηγίες που διατίθενται αναρτημένες εκεί.

    Στην περίπτωση αυτή εκδίδεται από την ψηφιακή υπηρεσία σχετική βεβαίωση που εκτυπώνεται και επισυνάπτεται στο μητρώο εκμετάλλευσης.

    Να σημειωθεί ότι και στις δύο παραπάνω περιπτώσεις η συμπλήρωση του μητρώου είναι υποχρεωτική. Για τους παραγωγούς που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα της Βιολογικής Κτηνοτροφίας θα πρέπει μέχρι 15 Νοεμβρίου 2023 να ολοκληρώσουν την απογραφή, προκειμένου να μπορέσει να γίνει κανονικά η πληρωμή τους.

    Πληροφορίες και διευκρινίσεις δίνονται στους κτηνοτρόφους από τις κατά τόπους κτηνιατρικές υπηρεσίες.

    Πηγή: In.gr
  • Ηλεία: Αυτός είναι ο πληθυσμός του νομού ανά κοινότητα
    Ηλεία: Αυτός είναι ο πληθυσμός του νομού ανά κοινότητα

    Το Στόμιο δήμου Ζαχάρως είναι το μικρότερο χωριό της Ηλείας σύμφωνα με την απογραφή της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής το 2021, με μόλις 10 μόνιμους κατοίκους. Μεγαλύτερο χωριό πληθυσμιακά και στατιστικά είναι η Νέα Μανωλάδα του δήμου Ανδραβίδας - Κυλλήνης, που ξεπερνά και την έδρα της δημοτικής ενότητας Βουπρασίας τη Βάρδα, με 3696 έναντι 3687 κατοίκους.

    Συνολικά 29 χωριά της Ηλείας καταγράφουν μόνιμο πληθυσμό κάτω των 100 κατοίκων.

    Ο Δήμος Ζαχάρως έχει δέκα χωριά κάτω των 100 κατοίκων και ακολουθεί ο δήμος Αρχαίας Ολυμπίας με 7.

    Δείτε τους πίνακες με τον πληθυσμό των χωριών της Ηλείας:

    pinakes plithismou 1

    pinakes plithismou 2

    pinakes plithismou 3

    pinakes plithismou 4

    pinakes plithismou 5

    pinakes plithismou 6

  • Απογραφή 2021: 10.482.487 οι μόνιμοι κάτοικοι της Ελλάδας – Μειώθηκε 3,1% ο πληθυσμός από το 2011
    Απογραφή 2021: 10.482.487 οι μόνιμοι κάτοικοι της Ελλάδας – Μειώθηκε 3,1% ο πληθυσμός από το 2011

    Τα επίσημα και ολοκληρωμένα στοιχεία από την απογραφή του πληθυσμού της χώρας το 2021 ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ.

    Συγκεκριμένα, ο συνολικός μόνιμος πληθυσμός της Ελλάδας είναι 10.482.487 άνθρωποι, εκ των οποίων τα 5.356.510 είναι γυναίκες (51,1%) και 5.125.977 άντρες (48,9%). Με βάση τα νέα στοιχεία, προκύπτει πως ο συνολικός αριθμός των πολιτών έχει μειωθεί συγκριτικά με την απογραφή του 2011 κατά 3,1%.

    Σχετικά με τις περιφέρειες της χώρας, στις περισσότερες εξ αυτών παρατηρείται μείωση του πληθυσμού, με ελάχιστες εξαιρέσεις.

    Αναλυτικά, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης καταγράφεται μείωση του πληθυσμού κατά 7,6%, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κατά 4,6%, στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας κατά 10,3%, στην Περιφέρεια Ηπείρου 5%, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας 6,1%, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας κατά 7,1%, στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων κατά 1,6%, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας κατά 4,6%, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου κατά 6,6%, στην Περιφέρεια Αττικής μόλις κατά 0,4% και στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου κατά 2,2%.

    Αντίθετα, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου κατέγραψε αύξηση πληθυσμού 6,1%, συγκριτικά με την απογραφή του 2011, ενώ και η Περιφέρεια Κρήτης κατέγραψε πληθυσμιακή αύξηση, αν και οριακή, ύψους 0,2%.

    Αναφορικά με τους Δήμους που αποτελούν πρωτεύουσες Περιφερειακών Ενοτήτων, οι 24 κατέγραψαν αύξηση, παρά τη συνολική τάση για μείωση στο σύνολο της επικράτειας, ενώ παρατηρείται αύξηση και σε μια σειρά από Δήμους τουριστικών περιοχών, όπως αυτοί των Ξάνθης, Ιωαννιτών, Λαρισαίων, Χαλκιδέων, Ζακύνθου, Αργοστολίου, Πατρέων, Καλαμάτας, Πειραιώς, Μυτιλήνης, Ικαρίας, Καλυμνίων, Καρπάθου, Κω, Μήλου, Μυκόνου, Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Πάρου, Ρόδου, Τήνου, Ηρακλείου, Αγίου Νικολάου, Ρεθύμνης και Χανίων.

    Το Λεκανοπέδιο Αττικής κρατά σχεδόν σταθερό τον πληθυσμό του (μείωση 0,4%), ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι πληθυσμιακές διακυμάνσεις στις κατά τόπους περιοχές του.

    Στον Κεντρικό Τομέα παρατηρείται μείωση 2,7%, την ίδια ώρα που στον Βόρειο Τομέα υπάρχει αύξηση 1,5%. Πτώση και για τον Δυτικό Τομέα, 2,2%, ενώ σχεδόν σταθερός παρέμεινε ο Νότιος Τομέας με πτώση 0,1%. Σημαντική άνοδο κατέγραψε η Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής, 3,3%, ενώ άνοδο 2,9% κατέγραψε η Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής.

    Οριακή πτώση 0,2% για Περιφερειακή Ενότητα Πειραιώς, ενώ κατά 6,2% υποχώρησε ο πληθυσμός της Περιφερειακή Ενότητας Νήσων.

    Δείτε εδώ ολόκληρη την έκθεση:

    Πηγή: Ethnos.gr

  • ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων την τελευταία δεκαετία
    ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων την τελευταία δεκαετία

    Η τελευταία απογραφή γεωργίας - κτηνοτροφίας του 2021 αποτελεί την πρώτη ψηφιακή Γεωργική Απογραφή στη χώρα, καθώς διενεργήθηκε μέσω ηλεκτρονικών ερωτηματολογίων.

    Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) δημοσίευσε τα προσωρινά στοιχεία της απογραφής του γεωκτηνοτροφικού κλάδου για το 2021 (περίοδος 2009 - 2020), τα οποία συνθέτουν την εικόνα της γεωργίας και της κτηνοτροφίας στη χώρα.

    Αυτή είναι η 11η απογραφή γεωργίας - κτηνοτροφίας που έλαβε χώρα στην Ελλάδα το 1860. Στη συνέχεια ακολούθησαν οι απογραφές του 1911, του 1939 και έκτοτε πιο συστηματικά, αυτές των ετών 1950, 1961, 1971, 1981, 1991, 1999 και 2009.

    Η τελευταία απογραφή γεωργίας - κτηνοτροφίας του 2021 αποτελεί την πρώτη ψηφιακή Γεωργική Απογραφή στη χώρα, καθώς διενεργήθηκε λόγω πανδημίας μέσω ηλεκτρονικών ερωτηματολογίων, είτε μέσω αυτοαπογραφής είτε από τον απογραφέα, όπου πραγματοποιούνταν αυτόματοι λογικοί έλεγχοι και έλεγχοι πληρότητας.

    Από μια πρώτη ματιά προκύπτουν τα εξής βασικά συμπεράσματα:

    Μείωση των εκμεταλλεύσεων αλλά και της χρησιμοποιούμενης γεωργικής έκτασης

    Αρχικά, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, παρατηρείται σημαντική μείωση:
    - 26,6% στον αριθμό των εκμεταλλεύσεων από το 2009 έως το 2020. Συγκεκριμένα το 2009 ο αριθμός των εκμεταλλεύσεων ανερχόταν σε 723.006, ενώ το 2020 καταγράφηκαν 530.679.
    - 18,8%, στην χρησιμοποιούμενη γεωργική έκταση καθώς το 2009 υπολογίστηκαν 34.779.290,1 στρέμματα, ενώ το 2020 καταγράφηκαν 28.244.494,8 στρέμματα.

    Συγχρόνως μεγάλη μείωση της τάξεως του 45,7% παρατηρείται στις μεικτές εκμεταλλεύσεις (γεωργικές και κτηνοτροφικές), καθώς από 132.085 έφτασαν σε 71.726 εκμεταλλεύσεις.

    Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως όσον αφορά την κατανομή των εκμεταλλεύσεων η σημαντικότερη μείωση παρατηρήθηκε στα αμπέλια και τα σταφιδάμπελα, όπου οι εκτάσεις από το 2009 που ανέρχονταν στις 131.753, το 2020 ανήλθαν σε 77.389, γεγονός που έχει επισημάνει στο παρελθόν και η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ).

    Απογραφή γεωργικών εκμεταλλεύσεων και χρησιμοποιούμενων εκτάσεων ανά περιφέρεια

    Στη συνέχεια, σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα και τα προσωρινά στοιχεία που εξέδωσε η ΕΛΣΤΑΤ μεγαλύτερη μείωση στη χρησιμοποιούμενη γεωργική έκταση παρατηρείται στις Περιφέρειες Ιονίων Νήσων, Στερεάς Ελλάδας, Ηπείρου, Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου και Πελοποννήσου.

    Αρχικά στην Περιφέρεια Ηπείρου, ο αριθμός των εκμεταλλεύσεων από 33.464 το 2009, μειώθηκε στις 23.186, ενώ οι χρησιμοποιούμενες γεωργικές εκτάσεις από 1.040.934,2 στρέμματα μειώθηκαν σε 714.816,9.

    Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, το 2009 ο αριθμός εκμεταλλεύσεων μειώθηκε κατά 31,5%, αλλά και η χρησιμοποιούμενη γεωργική έκταση από 769.399,1 στρέμματα μειώθηκε στα 561.185,9 στρέμματα. Στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου η χρησιμοποιούμενη γεωργική έκταση μειώθηκε κατά 25,4% και ο αριθμός των εκμεταλλεύσεων μειώθηκε επίσης κατά 25%.

    Στην Στερεά Ελλάδα, ο αριθμός των εκμεταλλεύσεων μειώθηκε κατά 24,5% και η χρησιμοποιούμενη γεωργική έκταση μειώθηκε κατά 25,5%, καθώς το 2009 καταγράφηκαν 3.335.902,3 στρέμματα, ενώ το 2020 2.485.041,3. Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου η χρησιμοποιούμενη γεωργική έκταση μειώθηκε κατά 34%, καθώς από 991.947,3 το 2009, το 2020 καταγράφηκαν 654.486,8.

    Τέλος και στην Πελοπόννησο η χρησιμοποιούμενη γεωργική έκταση μειώθηκε κατά 24,1% και ο αριθμός των εκμεταλλεύσεων κατά 26,4%.

    Απογραφή ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση στους εποχικούς εργάτες

    Τέλος, μελετώντας τα στοιχεία της απογραφής όσον αφορά τους εργάτες, παρατηρούμε πως οι μόνιμοι αυξήθηκαν κατά 6,7%, σε αντίθεση με τους εποχικούς που μειώθηκαν. Συγκεκριμένα το 2009 καταγράφηκαν 14.658.407 ημερομίσθια εποχικών εργατών, ενώ το 2020 υπολογίστηκαν 13.064.966, ημερομίσθια εποχικών εργατών, μια εξέλιξη που αποτυπώνεται τα τελευταία χρόνια και αποτελεί ένα μείζον θέμα για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς της χώρας.

    Πηγή: Etheas.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Τσουκαλάς