Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου 2024 17:45

Κτηνοτροφία: Ξεκινά η απογραφή ζωικού κεφαλαίου

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Υποχρεωτική η απογραφή ζωικού κεφαλαίου στην κτηνοτροφία

Από την 1η Νοεμβρίου ξεκινά η απογραφή ζωικού κεφαλαίου στην κτηνοτροφία. Σε ό,τι αφορά τα αιγοπρόβατα η απογραφή γίνεται στο διάστημα από 1 Νοεμβρίου έως και 15 Δεκεμβρίου κάθε έτους, ενώ για τους χοίρους από 1 έως και 31 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, όλοι οι κάτοχοι εκμεταλλεύσεων αιγοπροβάτων και χοίρων υποχρεούνται να διενεργούν απογραφή του ζωικού κεφαλαίου στην εκμετάλλευση τους υποχρεωτικά και με δική τους ευθύνη, τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, ακόμα και στην περίπτωση αυτών που δηλώνουν μηδενικό ζωικό κεφάλαιο.

Οι κτηνοτρόφοι εκμεταλλεύσεων πρέπει να προσέρχονται στις αρμόδιες υπηρεσίες, με πλήρως συμπληρωμένο το μητρώο τους, δηλαδή με όλες τις μεταβολές που αυτό συνεπάγεται (γεννήσεις, θανάτους, αγοραπωλησίες), ειδάλλως δε θα γίνεται δεκτό.

Συστήνεται πλέον για μεγαλύτερη ευκολία των κτηνοτρόφων η ηλεκτρονική απογραφή, η οποία έχει την ίδια ισχύ

Τι να προσέξετε

Ιδιαίτερη προσοχή εφίσταται, διότι δε γίνεται δεκτό κανένα μητρώο παλαιού τύπου, άρα όλα τα ζώα που είναι καταγεγραμμένα σε αυτό θα πρέπει να καταγραφούν στο μέρος Ε’ του νέου μητρώου πριν την προσέλευση του κάθε κτηνοτρόφου στην Υπηρεσία.

Τέλος και βάση του Ν.4830/2021, οι κτηνοτρόφοι υποχρεούνται να δηλώσουν τον αριθμό των ποιμενικών σκύλων που έχουν στην κατοχή τους με την ηλεκτρονική σήμανση αυτών.

Συστήνεται πλέον για μεγαλύτερη ευκολία των κτηνοτρόφων η ηλεκτρονική απογραφή, η οποία έχει την ίδια ισχύ, μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης http://e-services.minagric.gr, ακολουθώντας κατά βήμα τις οδηγίες που διατίθενται αναρτημένες εκεί.

Πηγή: In.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου 2024 10:47

Σχετικά Άρθρα

  • Δράση 5.1.2.: Τροποποίηση της απόφασης – Τι ισχύει για τις επιλέξιμες δαπάνες και το ύψος ενίσχυσης
    Δράση 5.1.2.: Τροποποίηση της απόφασης – Τι ισχύει για τις επιλέξιμες δαπάνες και το ύψος ενίσχυσης

    Δημοσιεύθηκε τροποποίηση της Υπουργικής Απόφασης «Καθορισμός πλαισίου εφαρμογής της Δράσης 5.1.2 «Επενδύσεις πρόληψης και προστασίας του ζωικού κεφαλαίου από μεταδοτικές ασθένειες και φυσικές καταστροφές» του Μέτρου 5 «Αποκατάσταση του δυναμικού γεωργικής παραγωγής που έχει πληγεί από φυσικές καταστροφές και καταστροφικά συμβάντα και ανάληψη καταλλήλων προληπτικών δράσεων» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας (ΠΑΑ) 2014-2020».

    Επιλέξιμες Δαπάνες – Ύψος Ενίσχυσης

    1. Σύμφωνα με την εν λόγω τροποποιητική απόφαση επιλέξιμες δαπάνες που αφορούν σε χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις μπορεί να είναι οι ακόλουθες:

    α) Τοποθέτηση/Ενίσχυση ανθεκτικού περιμετρικού φράκτη της εκμετάλλευσης ύψους τουλάχιστον 1,5 μέτρου από δομικά υλικά ή συρματόπλεγμα και στύλους στήριξης ανά 2 μέτρα τύπου γαλβανιζέ ή και το συνδυασμό των δύο παραπάνω με βάση από σκυρόδεμα (μπετόν) βάθους τουλάχιστον 0,5 μέτρου. Η κατασκευή θα πρέπει να εμποδίζει επαρκώς την είσοδο άγριων ζώων, συμπεριλαμβανομένων των αγριόχοιρων και των αδέσποτων χοίρων και να αποτρέπει τη διαφυγή των εκτρεφόμενων χοίρων.

    β) Εργασίες στεγανοποίησης των κτιριακών εγκαταστάσεων, με την αντικατάσταση ή ενίσχυση του εξοπλισμού των εισόδων και παραθύρων, με σκοπό την αποτροπή εισόδου σε αυτές πτηνών, τρωκτικών και άλλων ζώων.

    γ) Εγκατάσταση/αποκατάσταση λειτουργίας συστήματος ή σταθμού καθαρισμού και απολύμανσης των εισερχομένων οχημάτων στην εκμετάλλευση, συμπεριλαμβανομένων της απολυμαντικής τάφρου, των φορητών μονάδων απολύμανσης, των πλυστικών υψηλής πίεσης και του συστήματος καταιονισμού για την ολόπλευρη απολύμανση των οχημάτων.

    δ) Διαχωρισμός καθαρής και μη καθαρής ζώνης για την κίνηση ατόμων κατά την είσοδό τους στην εκμετάλλευση, εντός αυτής και κατά την έξοδό τους: προμήθεια προκατασκευασμένων οικίσκων τύπου isobox ή κατασκευή χώρων που θα παρέχουν τη δυνατότητα ιματισμού, υπόδησης και απολύμανσης χεριών, εξοπλισμό καθαρισμού και λειτουργικής απολύμανσης υποδημάτων κατά την είσοδο στους θαλάμους.

    ε) Δημιουργία ανεξάρτητων, διακριτών, κατάλληλων χώρων για την απομόνωση των νεοεισερχόμενων και των ασθενών ζώων, καθώς και για τη διατήρηση/αποθήκευση/ψύξη νεκρών ζώων.

    στ) Κατασκευή ράμπας φόρτωσης/εκφόρτωσης στην περίμετρο εξωτερικά της εκμετάλλευσης, ώστε να μην εισέρχονται εντός αυτής μεταφορικά οχήματα προς παράδοση ή παραλαβή ζώων/ζωοτροφών.

    Σκοπός των ως άνω ενεργειών είναι η αποτροπή εισαγωγής της Αφρικανικής Πανώλης των χοίρων στην εκμετάλλευση, αλλά και της πρόληψης της διασποράς της εντός της εκμετάλλευσης και σε άλλες εκμεταλλεύσεις ζώων ευαίσθητων ειδών. Η αναγκαιότητα και η προτεραιότητα πραγματοποίησης των ως άνω δαπανών θα κρίνεται κατά περίπτωση, με βάση το ήδη υπάρχον σύστημα βιοασφάλειας που εφαρμόζεται σε κάθε χοιροτροφική εκμετάλλευση για την οποία υποβάλλεται αίτηση στήριξης, όπως θα τεκμηριώνεται από τα συνυποβληθέντα δικαιολογητικά (τοπογραφικά σχέδια/κατόψεις της εκμετάλλευσης, πιστοποιήσεις βιοασφάλειας, κλπ).

    2. Δεν ενισχύονται:

    α) δαπάνες που δεν εξυπηρετούν την υλοποίηση της επενδυτικής πρότασης, όπως δαπάνες για την κανονική λειτουργία της εκμετάλλευσης, δαπάνες συντήρησης, αγοράς εφοδίων,

    β) δαπάνες που αποσβένονται εντός του έτους,

    γ) ΦΠΑ εκτός της περίπτωσης που δεν είναι ανακτήσιμος και λοιπές δημοσιονομικές δαπάνες,

    δ) δαπάνες αγοράς γης οποιασδήποτε νομικής ή άλλης μορφής (πχ αγροτεμάχιο, οικόπεδο, γήπεδο κλπ), κτιρίων, εγκαταστάσεων, μεταχειρισμένου μηχανολογικού και λοιπού εξοπλισμού,

    ε) τόκοι χρέους,

    στ) δαπάνες που υλοποιούνται πριν την υποβολή της αίτησης στήριξης, με εξαίρεση τις γενικές δαπάνες,

    ζ) γενικές δαπάνες που υλοποιούνται πριν την 1/1/2014,

    η) δαπάνες που αφορούν αιτήματα τροποποίησης της απόφασης ένταξης πράξης και υλοποιούνται πριν την υποβολή της αίτησης τροποποίησης,

    θ) δαπάνες απλής αντικατάστασης και

    ι) δαπάνες απόσβεσης κατά την έννοια της παραγράφου 3 του άρθρου 69 του Καν. (ΕΕ) 1303/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.

    Για τους δικαιούχους που ενισχύονται, το ύψος ενίσχυσης ανέρχεται στο 80% του ποσού των επιλέξιμων επενδυτικών δαπανών το οποίο υπολογίζεται ως άθροισμα των επιμέρους ποσών.

    Η ιδιωτική συμμετοχή του δικαιούχου της στήριξης προκύπτει ως διαφορά μεταξύ του συνολικού προϋπολογισμού του επενδυτικού σχεδίου και της δημόσιας δαπάνης και καλύπτεται από τον δικαιούχο με ίδια κεφάλαια ή/και με τραπεζικό δανεισμό, εφ’ όσον είναι απαραίτητο.

    Δείτε εδώ την τροποποιητική απόφαση.'

    Πηγή: Etheas.gr

  • Eurostat: Το ζωϊκό κεφάλαιο σε ΕΕ και Ελλάδα μειώνεται - Πτώση 5% στη δεκαετία
    Eurostat: Το ζωϊκό κεφάλαιο σε ΕΕ και Ελλάδα μειώνεται - Πτώση 5% στη δεκαετία

    Μείωση σημείωσε το ζωικό κεφάλαιο στις χώρες της ΕΕ το 2023, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, όσον αφορά τους χοίρους και τα βοοειδή.

    Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, στην ΕΕ, οι πληθυσμοί των χοίρων και βοοειδών μειώθηκαν κατά 1%, ενώ των προβάτων μειώθηκε κατά 3% και των κατσικών κατά 5%. Το 2023, η ΕΕ είχε 133 εκατ. χοίρους, 74 εκατ. βοοειδή, 58 εκατ. πρόβατα και 11 εκατ. κατσίκες.

    Ειδικότερα για την Ελλάδα, ο αριθμός των χοίρων ανερχόταν σε 736,8 χιλιάδες και των βοοειδών σε 574,5 χιλιάδες στο τέλος του 2023, μειωμένοι κατά λιγότερο από 1% και ελαφρά πάνω από 1%, αντίστοιχα.

    Η μείωση καταγράφεται σε βάθος 10ετία

    Μείωση του ζωϊκού κεφαλαίου σημειώθηκε στην ΕΕ και σε βάθος 10ετίας, με τον πληθυσμό των βοοειδών με μειώνεται κατά 5% σε σύγκριση με το 2013 και των χοίρων κατά 6%, ενώ μεγαλύτερες ήταν οι μειώσεις των προβάτων (9%) και των κατσικών (15%).

    Η Κροατία και η Ιρλανδία κατέγραψαν μεγάλες μειώσεις αναφορικά με τον πληθυσμό των χοίρων (10%) σε σύγκριση με το 2022, ενώ η Βουλγαρία και η Μάλτα σημείωσαν αύξηση 21%.

    eurostat.jpg

    Πηγή: Cnn.gr

  • ΕΕ: Πτώση στην παραγωγή ζωικού κεφαλαίου – Οι προβλέψεις για την Ελλάδα
    ΕΕ: Πτώση στην παραγωγή ζωικού κεφαλαίου – Οι προβλέψεις για την Ελλάδα

    Προβλέψεις για το δεύτερο εξάμηνο του 2024 από την Eurostat

    Μικρή μείωση στην παραγωγή βοοειδών, αιγοπροβάτων και χοίρων αναμένεται το δεύτερο εξάμηνο του 2024 στην ΕΕ. Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα αναμένεται να διατηρήσει την θέση της ως κορυφαία χώρα παραγωγός κατσικιών, και την τρίτη θέση στα πρόβατα.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα η Eurostat, το δεύτερο εξάμηνο του 2024, η ακαθάριστη εγχώρια παραγωγή βοοειδών που παράγονται στην ΕΕ προβλέπεται να φθάσει τα 12,1 εκατομμύρια κεφάλια, σημειώνοντας μείωση 1% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2023, όταν παρήχθησαν 12,2 εκατομμύρια κεφάλια ζώων.

    Η παραγωγή προβάτων προβλέπεται να μειωθεί κατά 7% φτάνοντας στα 15,6 εκατομμύρια κεφάλια, ενώ η παραγωγή αιγών προβλέπεται να μειωθεί κατά 9%, στα 2,4 εκατομμύρια κεφάλια.

    H Ελλάδα αναμένεται να διατηρήσει την θέση της ως κορυφαία χώρα παραγωγός κατσικιών, και την τρίτη θέση στα πρόβατα

    Το τελευταίο τρίμηνο του 2024, η παραγωγή χοίρων προβλέπεται να μειωθεί κατά 1% σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2023, φτάνοντας τα 57,7 εκατομμύρια κεφάλια.

    Η Γαλλία αναμένεται να ηγηθεί της παραγωγής βοοειδών της ΕΕ

    Η Γαλλία προβλέπεται να παραμείνει ο μεγαλύτερος παραγωγός βόειου κρέατος το δεύτερο εξάμηνο του 2024, με παραγωγή που θα φτάσει τα 2,7 εκατομμύρια κεφάλια. Ακολουθούν η Γερμανία (2 εκατομμύρια), η Ισπανία (1,3 εκατομμύρια) και η Ιρλανδία (1 εκατομμύρια).

    Αντίστοιχα, τη μικρότερη παραγωγή αναμένεται να έχει η Μάλτα (2.000 κεφάλια), η Κύπρος (10.000 κεφάλια), το Λουξεμβούργο (32.000 κεφάλια) και η Κροατία (41.000 κεφάλια).

    Κορυφαίοι παραγωγοί: Ισπανία για χοίρους και πρόβατα, Ελλάδα για κατσίκες

    Στην κορυφή της λίστας στην παραγωγή χοιρινού κρέατος της ΕΕ για το τέταρτο τρίμηνο του 2024μ προβλέπεται ότι θα ανέβει η Ισπανία με 13,6 εκατομμύρια κεφάλια χοίρων. Ακολουθούν η Γερμανία με 8,8 εκατομμύρια κεφάλια και η Δανία με 7,3 εκατομμύρια κεφάλια.

    Αντίθετα, το Λουξεμβούργο αναμένεται να παράγει μόλις 12.000 κεφάλια χοίρων, η Μάλτα 14.000 κεφάλια και η Σλοβενία ​​74.000 κεφάλια.

    Μεγαλύτερος παραγωγός και στα πρόβατα αναμένεται η Ισπανία το δεύτερο εξάμηνο του 2024 με περισσότερα από 4,5 εκατομμύρια κεφάλια, ακολουθούμενη από τη Ρουμανία (2,6 εκατομμύρια) και την Ελλάδα (2,1 εκατομμύρια).

    Αντίστοιχα, η Ελλάδα προβλέπεται να είναι η κορυφαία παραγωγός στην ΕΕ στα κατσίκια με μια παραγωγή που θα φτάσει το 1 εκατομμύριο κεφάλια το δεύτερο εξάμηνο του 2024. Η Ισπανία αναμένεται να παράγει 0,5 εκατομμύρια κεφάλια, μπροστά από τη Ρουμανία, η οποία θα φτάσει τα 0,4 εκατομμύρια κεφάλια.

    Πηγή: In.gr

  • Τέλος επιτηδεύματος: Ανατροπές από την απογραφή πληθυσμού - Ποιοι γλιτώνουν τον φόρο
    Τέλος επιτηδεύματος: Ανατροπές από την απογραφή πληθυσμού - Ποιοι γλιτώνουν τον φόρο

    Εξαιρούνται από τις υποχρεώσεις καταβολής του τέλους, εκτός εάν πρόκειται για τουριστικούς τόπους, οι εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που ασκούν τη δραστηριότητά τους σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά κάτω από 3.100 κατοίκους.

    Σε όσα χωριά ο πληθυσμός μειώθηκε κάτω από 500 κατοίκους καθώς και σε νησιά που ο αριθμός των κατοίκων βρέθηκαν κάτω από 3.100 με την τελευταία απογραφή που πραγματοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ, τότε το 2024 οι επαγγελματίες αυτών των περιοχών θα εξαιρεθούν από το τέλος επιτηδεύματος.

    Επίσης, οι περιοχές στις οποίες ο πληθυσμός μειώθηκε κάτω από 200.000 το τέλος επιτηδεύματος για τις επιχειρήσεις περιορίζεται στα 800 ευρώ.

    Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις εξαιρούνται από τις υποχρεώσεις καταβολής του τέλους, εκτός εάν πρόκειται για τουριστικούς τόπους, οι εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που ασκούν τη δραστηριότητά τους σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά κάτω από 3.100 κατοίκους.

    Ποιοι απαλλάσσονται:

    • Επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις με ακαθάριστα έσοδα έως 2 εκατ. ευρώ που αύξησαν το 2023 τον αριθμό των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης κατά τουλάχιστον 3/12 σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
    • Εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που ασκούν τη δραστηριότητά τους σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά κάτω από 3.100 κατοίκους, εκτός εάν πρόκειται για τουριστικούς τόπους.
    • Ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ατομική άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος, εφόσον δεν έχουν παρέλθει 5 έτη από την πρώτη έναρξη εργασιών.
    • Τα πρόσωπα που ασκούν ατομική εμπορική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα και παρουσιάζουν αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη του 80%.
    • Επιτηδευματίες με ατομικές επιχειρήσεις, εφόσον υπολείπονται 3 έτη από το έτος της συνταξιοδότησής τους. Ως έτος συνταξιοδότησης νοείται για τη φορολογική νομοθεσία το 65ο έτος της ηλικίας.
    • Οι αγρότες κανονικού καθεστώτος για τους οποίους έχουν παρέλθει τα πρώτα 5 έτη από την ημερομηνία τήρησης βιβλίων και ένταξής τους στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ
    • Οι αλιείς παράκτιας αλιείας, που εκμεταλλεύονται, είτε ατομικά είχε με τη μορφή συμπλοιοκτησίας ή κοινωνίας αστικού δικαίου, αλιευτικά σκάφη μέχρι 12 μέτρων, μεταξύ καθέτων.
    • Οι αγρότες κανονικού καθεστώτος – παραγωγοί, οι οποίοι διαθέτουν τα προϊόντα τους σε λαϊκές αγορές με Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (Κ.Α.Δ.) 47.81.10.01 «Λιανικό εμπόριο τροφίμων, ποτών και καπνού, παραγωγού-πωλητή, σε υπαίθριους πάγκους και αγορές» και 47.89.10.01 «Λιανικό εμπόριο άλλων ειδών, παραγωγού-πωλητή, σε υπαίθριους πάγκους και αγορές».
    • Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, συνεταιρισμοί Εργαζομένων, αγρότες-μέλη αγροτικών συνεταιρισμών, αγροτικοί συνεταιρισμοί, σχολικοί συνεταιρισμοί.
    • Επιχειρήσεις που βρίσκονται σε εκκαθάριση, πτώχευση ή αδράνεια.

    Με βάση τις αλλαγές το τέλος επιτηδεύματος διαμορφώνεται ως εξής ανά κατηγορία:

    1. 800 ευρώ για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους.
    2. 1.000 ευρώ για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους.
    3. Οι επαγγελματίες οι αυτοαπασχαλούμενοι και οι ατομικές επιχειρήσεις θα καταβάλλουν μισό τέλος και συγκεκριμένα 325 ευρώ.
    4. 400-500 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα που το εισόδημα τους προέρχεται από ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριο επάγγελμα και έχουν έγγραφη σύμβαση με μέχρι τρία φυσικά ή νομικά πρόσωπα, ή 75% των ακαθάριστων εσόδων τους προέρχεται από ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο.

    Για κάθε υποκατάστημα το τέλος επιτηδεύματος ανέρχεται σε 300 ευρώ ετησίως, αν συστήνεται από επιτηδευματία και ασκούντα ελεύθερο επάγγελμα και 600 ευρώ ετησίως, αν συστήνεται από νομικό πρόσωπο που ασκεί εμπορική επιχείρηση.

    Ως υποκατάστημα, νοείται κάθε επαγγελματική εγκατάσταση του επιτηδευματία στην ημεδαπή, εκτός της έδρας της επιχείρησης. Δεν λογίζονται ως υποκαταστήματα, για την επιβολή του τέλους επιτηδεύματος, οι προσωρινοί εκθεσιακοί χώροι και οι πρόσκαιρες επαγγελματικές εγκαταστάσεις, που λειτουργούν για χρονικό διάστημα μέχρι 30 ημέρες, οι επαγγελματικές εγκαταστάσεις που στεγάζονται σε διαφορετικούς ορόφους.

    Πηγή: imerisia.gr

  • Αυγενάκης: Στις 12.00 πιστώνονται από τον ΕΛΓΑ 16,5 εκατ. ευρώ προκαταβολές για τους κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας
    Αυγενάκης: Στις 12.00 πιστώνονται από τον ΕΛΓΑ 16,5 εκατ. ευρώ προκαταβολές για τους κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας

    Σήμερα, στις 12.00 το μεσημέρι, 2.035 κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας, θα δουν στους λογαριασμούς τους τις προκαταβολές αποζημιώσεων για τις απώλειες που υπέστησαν στο ζωικό κεφάλαιο από την καταιγίδα Daniel, ανακοίνωσε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ1, στην εκπομπή «Συνδέσεις». Το σύνολο της προκαταβολής ανέρχεται σε 16.528.449 ευρώ.

    Όπως επισήμανε ο ΥπΑΑΤ, με δεδομένο ότι η κατάθεση των δηλώσεων έληξε στις 20 Οκτωβρίου, η ταχύτητα με την οποία έδρασε ο ΕΛΓΑ δεν έχει προηγούμενο. Όπως, επίσης, δεν έχουν προηγούμενο οι τιμές, καθώς όπως σημείωσε, ενώ η τιμή βάσης του ΕΛΓΑ για τα βοοειδή ήταν 500 ευρώ, τελικά με παρέμβασή του ο Οργανισμός θα πληρώσει 800 ευρώ το κάθε ζώο. Αντίστοιχα στα αιγοπρόβατα, ενώ η τιμή βάσης ήταν 100 ευρώ, ο ΕΛΓΑ θα πληρώσει 125 ευρώ, ενώ για τα βελτιωμένα ενώ η τιμή βάσης ήταν 125 ευρώ ο Οργανισμός θα πληρώσει 150 ευρώ.

    Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οι αποζημιώσεις δεν καταβάλλονται δύο μήνες μετά την καταστροφή, όπως υποστηρίζουν κάποια στελέχη της Αντιπολίτευσης, αλλά μόλις 19 ημέρες από την ημέρα που έκλεισε το σύστημα υποβολής των δηλώσεων, το οποίο έλαβε δύο χρονικές παρατάσεις για να μείνει ανοικτό, ύστερα από απαίτηση των ιδίων των πληγέντων αλλά και των επισήμων φορέων τους.

    Οι πληρωμές για τη φυτική παραγωγή θα γίνουν την επόμενη Παρασκευή και θα αντιστοιχούν σε 30.088 δηλώσεις, με τιμές σαφώς βελτιωμένες ανά προϊόν.

    Οι πληγέντες παραγωγοί, μέχρι σήμερα, υπενθύμισε ότι έχουν λάβει από την Κρατική Αρωγή ένα πρώτο βοήθημα ύψους 19 εκατ. ευρώ (δόθηκε σε 9.076 αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις). Ακολουθούν οι προκαταβολές αποζημιώσεων για τις οποίες με εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη έχουν πιστωθεί στον ΕΛΓΑ αρχικώς 150 εκατ. ευρώ και αναμένεται να υπάρξει συνέχεια μέχρι του ποσού που θα χρειαστεί όταν ολοκληρωθούν οι εκτιμήσεις για να γίνει εξόφληση, ενώ υπάρχουν και τα πρόσθετα μέτρα του ΥΠΑΑΤ ύψους 15,8 εκατ. ευρώ για όσους δεν είχαν τη δυνατότητα ή δεν απαιτείτο, να ασφαλίσουν την παραγωγή τους στον ΕΛΓΑ και 1,5 εκατ. ευρώ για τους αλιείς της περιοχής, ως απώλεια εισοδήματος.

    Παράλληλα επανέλαβε ότι μέσω ευρωπαϊκών μέτρων, όπως το 5.2 του ΠΑΑ, θα χρηματοδοτηθεί κατά 100% η αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου και η ανακατασκευή κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, σημειώνοντας ότι με τον τρόπο αυτό δίνεται η ευκαιρία στους κτηνοτρόφους της περιοχής να αποκτήσουν σύγχρονες, ασφαλείς, μη ενεργοβόρες εγκαταστάσεις. Υπογράμμισε επίσης, ότι προχωρεί – και έχει ενημερώσει γι’ αυτό και τον απερχόμενο και τον νεοεκλεγέντα περιφερειάρχη- το σχέδιο που θα δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας κτηνοτροφικών πάρκων. Στα μέτρα που έχουν ληφθεί πρόσθεσε και την έγκριση των Σχεδίων Βελτίωσης για τους επιλαχόντες της Θεσσαλίας, συνολικού προϋπολογισμού 37 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας ότι το σύνολο των αποφάσεων (ύψος αποζημιώσεων και πρόσθετων μέτρων) δημιουργούν ένα πρωτόγνωρο πακέτο στήριξης για τη Θεσσαλία.

    Ο Λευτέρης Αυγενάκης ανακοίνωσε, επίσης, ότι ανάλογα θα είναι και τα μέτρα που θα ισχύσουν για τον πρωτογενή τομέα και για τους γεωργούς, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους του Έβρου που επλήγησαν από την πυρκαγιά του καλοκαιριού.

    Τέλος ανακοίνωσε ότι αύριο θα επισκεφθεί τη Θεσσαλία με ομάδα υπουργών της ΕΕ γιατί η υπόθεση της Θεσσαλίας είναι ένα ζήτημα που αφορά όλη την Ευρώπη.

    (Δελτίο Τύπου)
  • Ζωικό κεφάλαιο: Υποχρεωτική απογραφή αιγοπροβάτων και χοίρων για το 2023
    Ζωικό κεφάλαιο: Υποχρεωτική απογραφή αιγοπροβάτων και χοίρων για το 2023

    Οι υποχρεώσεις των κτηνοτρόφων κατόχων εκμεταλλεύσεων αιγοπροβάτων και χοίρων

    Την υποχρέωση να διενεργούν απογραφή του ζωικού κεφαλαίου στην εκμετάλλευση τους υποχρεωτικά και με δική τους ευθύνη, τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, έχουν όλοι οι κάτοχοι εκμεταλλεύσεων αιγοπροβάτων και χοίρων.

    Σε ό,τι αφορά τα αιγοπρόβατα η απογραφή γίνεται στο διάστημα από 1 Νοεμβρίου έως και 15 Δεκεμβρίου κάθε έτους, ενώ για τους χοίρους από 1 έως και 31 Δεκεμβρίου.

    Υποχρέωση απογραφής έχουν όλοι οι αιγοπροβατοτρόφοι και χοιροτρόφοι που δεν έχουν υποβάλλει αίτηση διακοπής της λειτουργίας της εκμετάλλευσής τους, δηλαδή ακόμη και αυτοί που τυχαίνει τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο να μη διαθέτουν ζώα. Τονίζεται ότι η απογραφή και η συμπλήρωση του Μητρώου γίνονται με ευθύνη των κτηνοτρόφων και έχουν αξία υπεύθυνης δήλωσης.

    Η απογραφή και η συμπλήρωση του Μητρώου γίνονται με ευθύνη των κτηνοτρόφων και έχουν αξία υπεύθυνης δήλωσης

    Πώς κοινοποιείται η απογραφή

    Στη συνέχεια οι κτηνοτρόφοι προβαίνουν στην κοινοποίηση της απογραφής των αιγοπροβάτων και χοιροειδών. Να σημειωθεί ότι η κοινοποίηση της απογραφής είναι δυνατόν να γίνει꞉

    α) είτε με την προσέλευση του κάθε κατόχου αιγοπροβάτων ή χοίρων στην κτηνιατρική υπηρεσία

    β) είτε ηλεκτρονικά με τη χρήση της ειδικής ψηφιακής υπηρεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης http://e-services.minagric.gr, ακολουθώντας τις λεπτομερείς οδηγίες που διατίθενται αναρτημένες εκεί.

    Στην περίπτωση αυτή εκδίδεται από την ψηφιακή υπηρεσία σχετική βεβαίωση που εκτυπώνεται και επισυνάπτεται στο μητρώο εκμετάλλευσης.

    Να σημειωθεί ότι και στις δύο παραπάνω περιπτώσεις η συμπλήρωση του μητρώου είναι υποχρεωτική. Για τους παραγωγούς που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα της Βιολογικής Κτηνοτροφίας θα πρέπει μέχρι 15 Νοεμβρίου 2023 να ολοκληρώσουν την απογραφή, προκειμένου να μπορέσει να γίνει κανονικά η πληρωμή τους.

    Πληροφορίες και διευκρινίσεις δίνονται στους κτηνοτρόφους από τις κατά τόπους κτηνιατρικές υπηρεσίες.

    Πηγή: In.gr
  • Ζωϊκό Κεφάλαιο 2022: Συγκεντρωτικοί πίνακες με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ
    Ζωϊκό Κεφάλαιο 2022: Συγκεντρωτικοί πίνακες με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

    Η ΕΘΕΑΣ παραθέτει συγκεντρωτικούς πίνακες με τα αποτελέσματα των Ερευνών Ζωϊκού Κεφαλαίου (Χοίρων, Βοοειδών, Προβάτων και Αιγών) για το έτος 2022, που δημοσιοποίησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).

    Στην παρακάτω παρουσίαση, όπως βρείτε τα εξής στοιχεία:

    • Αριθμός ζώων 2020 – 2022
    • Αριθμός εκμεταλλεύσεων 2020 – 2022
    • Αριθμός ζώων ανά εκμετάλλευση 2020 – 2022
    • Αριθμός ζωϊκών μονάδων 2020 – 2022
    • Κατανομή ζωϊκών μονάδων 2022

    Δείτε εδώ την παρουσίαση.

    Πηγή: Εtheas.gr

  • ΕΛΣΤΑΤ: Η εξέλιξη των εκμεταλλεύσεων ζωικού κεφαλαίου για το 2022
    ΕΛΣΤΑΤ: Η εξέλιξη των εκμεταλλεύσεων ζωικού κεφαλαίου για το 2022

    Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοίνωσε τα αποτελέσματα των Ερευνών Ζωικού Κεφαλαίου (Χοίρων, Βοοειδών, Προβάτων και Αιγών) για το έτος 2022.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ερευνών ζωικού κεφαλαίου, κατά το χρονικό διάστημα 2020 – 2021 – 2022, παρατηρούνται οι ακόλουθες μεταβολές ως προς τον αριθμό των ζώων και των εκμεταλλεύσεων:

    Ο αριθμός των βοοειδών μειώθηκε κατά 5,3% το 2022 σε σχέση με το 2021 και κατά 2,8% το 2021 σε σχέση με το 2020. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των βοοειδών ανήλθε σε 581.598 ζώα το 2022 έναντι 614.066 ζώων το 2021 και 631.521 ζώων το 2020 (Πίνακας 1, Γράφημα 1α).

    Αντίστοιχα, μείωση παρατηρείται στον αριθμό των εκμεταλλεύσεων που εκτρέφουν βοοειδή κατά 6,4% το 2022 σε σχέση με το 2021 και κατά 6,3% το 2021 σε σχέση με το 2020.

    Συγκεκριμένα, ο αριθμός των εκμεταλλεύσεων που εκτρέφουν βοοειδή ανήλθε σε 9.533 εκμεταλλεύσεις το 2022, έναντι 10.180 εκμεταλλεύσεων το 2021 και 10.865 εκμεταλλεύσεων το 2020 (Πίνακας 1, Γράφημα 2α).

    Ο αριθμός των χοίρων μειώθηκε κατά 2,3% το 2022 σε σχέση με το 2021, έναντι αύξησης κατά 2,2% το 2021 σε σχέση με το 2020. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των χοίρων ανήλθε σε 741.639 ζώα το 2022 έναντι 758.942 ζώων το 2021 και 742.963 ζώων το 2020 (Πίνακας 1, Γράφημα 1α).

    Μείωση παρατηρείται στον αριθμό των εκμεταλλεύσεων που εκτρέφουν χοίρους κατά 7,2% το 2022 σε σχέση με το 2021 και κατά 12,7% το 2021 σε σχέση με το 2020. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των εκμεταλλεύσεων που εκτρέφουν χοίρους ανήλθε σε 4.783 εκμεταλλεύσεις το 2022 έναντι 5.156 εκμεταλλεύσεων το 2021 και 5.906 εκμεταλλεύσεων το 2020 (Πίνακας 1, Γράφημα 2α).

    Ο αριθμός των προβάτων μειώθηκε κατά 4,1% το 2022 σε σχέση με το 2021 και κατά 0,4% το 2021 σε σχέση με το 2020. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των προβάτων ανήλθε σε 7.378.357 ζώα το 2022 έναντι 7.690.930 ζώων το 2021 και 7.721.800 ζώων το 2020 (Πίνακας 1, Γράφημα 1β).

    Επίσης μείωση παρατηρείται στον αριθμό των εκμεταλλεύσεων που εκτρέφουν πρόβατα κατά 2,6% το 2022 σε σχέση με το 2021 και κατά 7,8% το 2021 σε σχέση με το 2020. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των εκμεταλλεύσεων που εκτρέφουν πρόβατα ανήλθε σε 51.014 εκμεταλλεύσεις το 2022 έναντι 52.353 εκμεταλλεύσεων το 2021 και 56.761 εκμεταλλεύσεων το 2020 (Πίνακας 1, Γράφημα 2β).

    Ο αριθμός των αιγών μειώθηκε κατά 5,6% το 2022 σε σχέση με το 2021 και κατά 0,4% το 2021 σε σχέση με το 2020. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των αιγών ανήλθε σε 2.960.884 ζώα το 2022 έναντι 3.135.087 ζώων το 2021 και 3.149.008 ζώων το 2020 (Πίνακας 1, Γράφημα 1β).

    Τέλος, μείωση παρατηρείται και στον αριθμό των εκμεταλλεύσεων που εκτρέφουν αίγες κατά 3,9% το 2022 σε σχέση με το 2021 και κατά 9,8% το 2021 σε σχέση με το 2020. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των εκμεταλλεύσεων που εκτρέφουν αίγες ανήλθε σε 32.037 εκμεταλλεύσεις το 2022 έναντι 33.346 εκμεταλλεύσεων το 2021 και 36.978 εκμεταλλεύσεων το 2020 (Πίνακας 1, Γράφημα 2β).

    Με βάση τα παραπάνω αποτελέσματα των ερευνών ζωικού κεφαλαίου, ο αριθμός των βοοειδών ανά εκμετάλλευση αυξήθηκε κατά 1,1% το 2022 σε σχέση με το 2021 και κατά 3,8% το 2021 σε σχέση με το 2020. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των βοοειδών ανά εκμετάλλευση ήταν 61,0 το 2022 έναντι 60,3 το 2021 και 58,1 το 2020 (Πίνακας 1).

    Ο αριθμός των χοίρων ανά εκμετάλλευση αυξήθηκε κατά 5,3% το 2022 σε σχέση με το 2021 και κατά 17,0% το 2021 σε σχέση με το 2020. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των χοίρων ανά εκμετάλλευση ήταν 155,1 το 2022 έναντι 147,2 το 2021 και 125,8 το 2020 (Πίνακας 1).

    Ο αριθμός των προβάτων ανά εκμετάλλευση μειώθηκε κατά 1,5% το 2022 σε σχέση με το 2021 έναντι αύξησης κατά 8,0% το 2021 σε σχέση με το 2020. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των προβάτων ανά εκμετάλλευση ήταν 144,6 το 2022 έναντι 146,9 το 2021 και 136,0 το 2020 (Πίνακας 1).

    Ο αριθμός των αιγών ανά εκμετάλλευση μειώθηκε κατά 1,7% το 2022 σε σχέση με το 2021 έναντι αύξησης κατά 10,4% το 2021 σε σχέση με το 2020. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των αιγών ανά εκμετάλλευση ήταν 92,4 το 2022 έναντι 94,0 το 2021 και 85,2 το 2020 (Πίνακας 1).

    Το σύνολο του ζωικού κεφαλαίου (βοοειδή, χοίροι, πρόβατα, αίγες) εκφρασμένο σε ζωικές μονάδες (ΖΜ)2 παρουσίασε μείωση 4,3% το 2022 σε σχέση με το 2021 και 0,3% το 2021 σε σχέση με το 2020. Συγκεκριμένα για το έτος 2022 το σύνολο των ΖΜ ήταν 1.637.970, οι οποίες κατανέμονται ως εξής: 412.099 ΖΜ αντιστοιχούν στα βοοειδή, 191.947 ΖΜ στους χοίρους, 737.836 ΖΜ στα πρόβατα και 296.088 ΖΜ στις αίγες (Πίνακας 2, Γράφημα 3).

    Πηγή: Etheas.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Τσουκαλάς