Δευτέρα, 01 Αυγούστου 2022 19:56

Παγκόσμια παραγωγή, κατανάλωση και εξαγωγές στα βασικά είδη εσπεριδοειδών - Έκθεση του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Έκθεση του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) για την παγκόσμια παραγωγή εσπεριδοειδών.

Αυξάνουν παραγωγή και εξαγωγές νωπού πορτοκαλιού Νότιας Αφρικής

Η παραγωγή νωπού πορτοκαλιού στη Νότια Αφρική προβλέπεται να αυξηθεί 6% και να φθάσει στους 1,6 εκατομμύρια τόνους το 2021/2022. Αυτή η αύξηση οφείλεται στην αύξηση των αποδόσεων και στις βροχοπτώσεις που ήταν πάνω από το μέσο όρο, καθ' όλη τη διάρκεια της σεζόν, στις βασικές ζώνες καλλιέργειας. Ως εκ τούτου υπάρχει επαρκές νερό άρδευσης και συνθήκες ευνοϊκές για την καλλιέργεια. Τα πορτοκάλια συλλέγονται κανονικά μεταξύ Μαρτίου και Σεπτεμβρίου κι ο αντίκτυπος της πανδημίας του κορονοϊού στην παραγωγή, τη συγκομιδή και την εργασία ήταν ελάχιστος μέχρι σήμερα. Η παραγωγή και η απόδοση των πορτοκαλιών αυξήθηκαν οριακά από το 2017/18. Η Νότια Αφρική προβλέπεται να καταστεί ο όγδοος μεγαλύτερος παραγωγός το 2021/22 πίσω από τη Βραζιλία, την Κίνα, την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Μεξικό, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αίγυπτο και την Τουρκία, συνεχίζοντας την τάση των τελευταίων 7 ετών. Η έκταση με πορτοκάλι που θα συγκομιστεί προβλέπεται να αυξηθεί κατά 2%, φθάνοντας σε επίπεδα άνω των 430.000 στρεμμάτων το 2021/22, από 423.600 στρέμματα το 2020/21, λόγω και της αύξησης στην έκταση, που συγκομίζεται από ποικιλίες πορτοκαλιού χωρίς σπόρους και ποικιλίες όψιμης ωρίμανσης. Το Limpopo είναι η κύρια περιοχή καλλιέργειας πορτοκαλιών που αντιπροσωπεύει το 48% της συνολικής φυτευμένης έκτασης, ακολουθούμενη από το Eastern Cape (26%) και το Western Cape (15%). Τα πορτοκάλια Βαλέντσια αντιπροσωπεύουν περίπου τα 2/3 της συνολικής φυτευμένης έκτασης και τα πορτοκάλια Navel το άλλο 1/3. Η κυρίαρχη ποικιλία που φυτεύτηκε είναι η Midnight που αντιπροσωπεύει το 25% της συνολικής φυτευμένης έκτασης, ακολουθούμενη από την ποικιλία Valencia Late με 12% και την Delta με 10%. Η Νότια Αφρική προβλέπεται να είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας το 2021/2022, ενώ ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος παγκόσμιος εξαγωγέας πορτοκαλιού (πίσω από την Αίγυπτο) τα τελευταία 7 χρόνια. Οι εξαγωγές προβλέπεται να αυξηθούν κατά 5%, φθάνοντας σε επίπεδα ρεκόρ, της τάξης των 1,36 εκατομμυρίων τόνων το 2021/2022. Η Νότια Αφρική εξάγει πορτοκάλια σε περισσότερες από 100 χώρες σε όλο τον κόσμο. Από την άλλη, η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει η μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά της Νότιας Αφρικής όσον αφορά στα πορτοκάλια, αντιπροσωπεύοντας πάνω από το 40% των συνολικών εξαγωγών. Ωστόσο, αυτές οι εξαγωγές έχουν επηρεαστεί από τις ανησυχίες της ΕΕ, σχετικά με τη μαύρη κηλίδα των εσπεριδοειδών (CBS) και το Thaumatotibia leucotreta τα τελευταία χρόνια. Ενώ ο κλάδος έχει καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες και χρήματα, για να διασφαλίσει τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις της ΕΕ, η Νότια Αφρική στο παρελθόν ανέστειλε οικειοθελώς όλες τις εξαγωγές ή εξήγαγε μόνο από περιοχές χωρίς CBS για να αποτρέψει την ΕΕ από το να επιβάλει περισσότερες κυρώσεις. Οι αποστολές στις Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να συνεχιστούν με βάση την αδασμολόγητη πρόσβαση στο πλαίσιο του νόμου για την ανάπτυξη και τις ευκαιρίες της Αφρικής (AGOA). Ωστόσο, αναμένεται να συνεχιστεί η σταδιακή στροφή από τα πορτοκάλια στις εξαγωγές μανταρινιού.

Αύξηση παραγωγής στα πορτοκάλια

Η παγκόσμια παραγωγή πορτοκαλιού για το 2021/22 εκτιμάται ότι αυξήθηκε κατά 1,8 εκατομμύρια τόνους από το προηγούμενο έτος, φθάνοντας στα 49 εκατομμύρια,, καθώς ο ευνοϊκός καιρός στη Βραζιλία και την Τουρκία οδηγεί σε μεγαλύτερες αποδόσεις, που υπεραντισταθμίζουν τη χαμηλότερης παραγωγή στην Αίγυπτο, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το μεγαλύτερο μέρος της υψηλότερης παραγωγής αναμένεται να πάει για επεξεργασία. Η παραγωγή της Βραζιλίας προβλέπεται να αυξηθεί κατά 15% σε 16,9 εκατομμύρια τόνους καθώς ο ευνοϊκός καιρός κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας βελτίωσε την καρπόδεση. Η κατανάλωση είναι ελαφρώς αυξημένη, ενώ τα φρούτα για μεταποίηση προβλέπεται έως και 21% παραπάνω. Η παραγωγή της Κίνας προβλέπεται να σημειώσει ρεκόρ, φθάνοντας τους 7,6 εκατ. τόνους. Η πρόβλεψη βασίζεται στην υψηλότερη παραγωγή σε νέες περιοχές φύτευσης στο Jiangxi και στις υψηλότερες αποδόσεις στις επαρχίες Hubei και Hunan, αντισταθμίζοντας τις μειώσεις στη νότια επαρχία Jiangxi. Η κατανάλωση προβλέπεται να αυξηθεί, ενώ λιγότερα φρούτα θα πάνε για μεταποίηση. Οι εισαγωγές αναμένεται να μειωθούν. Η παραγωγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να μειωθεί κατά 6% και να ανέλθει στους 6,1 εκατομμύρια τόνους λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών και της μείωσης των αποδόσεων. Η παραγωγή της Αιγύπτου εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά σχεδόν 16%, φθάνοντας στους 3 εκατ. τόνους, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας που μείωσαν την καρπόδεση. Η κατανάλωση εκτιμάται χαμηλότερη λόγω της χαμηλότερης παραγωγής. Η παραγωγή της Τουρκίας εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 450.000 τόνους, φθάνοντας τους 1,8 εκατομμύρια τόνους, λόγω των υψηλών αποδόσεων, ως αποτέλεσμα των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών και της μεγαλύτερης έκτασης συγκομιδής. Η κατανάλωση και οι εξαγωγές αυξάνονται ως αποτέλεσμα των αυξημένων προμηθειών. Η παραγωγή στο Μαρόκο εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 11%, φθάνοντας στους 1,2 εκατομμύρια τόνους, λόγω των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών και της αυξημένης έκτασης συγκομιδής. Η κατανάλωση και οι εξαγωγές προβλέπονται, επίσης, αυξημένες ως αποτέλεσμα των μεγαλύτερων προμηθειών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να είναι η κορυφαία εξαγωγική αγορά.

Χυμός πορτοκαλιού

Η παγκόσμια παραγωγή χυμού πορτοκαλιού για το 2021/22 προβλέπεται 12% υψηλότερη, φθάνοντας τους 1,6 εκατ. τόνους. Η υψηλότερη παραγωγή στη Βραζιλία και το Μεξικό αναμένεται να υπεραντισταθμίσουν τις μειώσεις σε ΗΠΑ και ΕΕ. Η παραγωγή της Βραζιλίας προβλέπεται να αυξηθεί κατά 21% (1,1 εκατομμύρια τόνους). Ομοίως, η κατανάλωση, οι εξαγωγές και τα αποθέματα προβλέπονται υψηλότερα με την άνοδο της παραγωγής. Η Βραζιλία είναι μακράν ο μεγαλύτερος παραγωγός και προβλέπεται να αντιπροσωπεύει σχεδόν τα 3/4 των παγκόσμιων εξαγωγών χυμού πορτοκαλιού.

Γκρέιπφρουτ

Η παγκόσμια παραγωγή γκρέιπφρουτ το 2021/22 εκτιμάται ότι αυξήθηκε κατά 4%, λόγω των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών και της αύξησης των εκτάσεωνη στην Κίνα. Η κατανάλωση προβλέπεται να ανέλθει σε επίπεδα-ρεκόρ.

Λεμόνια

Η παγκόσμια παραγωγή το 2021/22 προβλέπεται να αυξηθεί κατά 6% και να ανέλθει στους 9,7 εκατ. τόνους λόγω της υψηλότερης παραγωγής στην Αργεντινή, το Μεξικό, την Τουρκία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι υψηλότερες διαθέσιμες προμήθειες αυξάνουν την παγκόσμια κατανάλωση (σε νέο ρεκόρ), τις εξαγωγές και τα φρούτα για μεταποίηση.

Μανταρίνια

Η παγκόσμια παραγωγή για το 2021/22 εκτιμάται σε 2 τόνους, με την ανάπτυξη στην Κίνα να αναμένεται να υπεραντισταθμίσει τις μειώσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η κατανάλωση εκτιμάται σε επίπεδα ρεκόρ ενώ οι εξαγωγές αναμένεται να είναι σταθερές. Η παραγωγή της Κίνας εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 2 εκατ. τόνους σε ένα ρεκόρ 27 εκατ. ως αποτέλεσμα των υψηλότερων αποδόσεων λόγω των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών και της μεγαλύτερης έκτασης. Σε ρεκόρ σημειώνει και η κατανάλωση με την αύξηση της παραγωγής και τις χαμηλότερες εξαγωγές. Οι Φιλιππίνες, η Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ αναμένεται να παραμείνουν οι κορυφαίες εξαγωγικές αγορές. Η παραγωγή της ΕΕ αναμένεται να μειωθεί ελαφρώς στους 3,2 εκατομμύρια τόνους.

Πηγή: Agrotypos.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 01 Αυγούστου 2022 10:52

Σχετικά Άρθρα

  • Εσπεριδοειδή: Πώς να περιορίσετε τις προσβολές της περιόδου
    Εσπεριδοειδή: Πώς να περιορίσετε τις προσβολές της περιόδου

    Ο περιορισμός των προσβολών από τα κοκκοειδή (ψώρες), πρέπει να βασίζεται περισσότερο σε καλλιεργητικά μέτρα και λιγότερο σε εφαρμογές φυτοπροστατευτικών. Το κατάλληλο κλάδεμα για τον καλύτερο αερισμό της κόμης μειώνει δραστικά τους πληθυσμούς των εχθρών.

    Ακολουθούν χρήσιμες οδηγίες που εξέδωσε σε τεχνικό δελτίο το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ιωαννίνων:

    ΚΟΚΚΙΝΗ ΨΩΡΑ

    Σε όσους οπωρώνες, μετά από τυχαία δειγματοληψία, διαπιστώνεται προσβολή καρπών και αν η προσβολή είναι ομοιόμορφη (δηλαδή αφορά τα περισσότερα δέντρα), να γίνει επέμβαση με τη λήψη του δελτίου, και με το πέρας των βροχών, σε όλες τις περιοχές με ένα από τα κατάλληλα φάρμακα. Προσοχή στον μέγιστο αριθμό εφαρμογών ανά καλλιεργητική περίοδο.

    ΨΕΥΔΟΚΟΚΚΟΣ

    Σε οπωρώνες που διαπιστώνεται προσβολή καρπών μεγαλύτερη του 10% να γίνει καταπολέμηση άμεσα με τη λήψη του δελτίου. Όπου συνυπάρχει με άλλα κοκοειδή να γίνει συνδυασμένη αντιμετώπιση των εχθρών χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα φάρμακα.

    ΜΥΓΑ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ

    Η στρατηγική αντιμετώπισης της Μύγας Μεσογείου βασίζεται σε καλλιεργητικά μέτρα, βιοτεχνολογικές μεθόδους και ψεκασμούς κάλυψης. Ο συνδυασμός των μέτρων έχει τα καλύτερα αποτελέσματα. Τα καλλιεργητικά μέτρα αφορούν το μάζεμα και την καταστροφή (με παράχωμα) των προσβεβλημένων καρπών που πέφτουν στο έδαφος.

    Είναι σημαντικό να εφαρμόζεται από όλους τους παραγωγούς μιας περιοχής.

    Η βιοτεχνολογική μέθοδος βασίζεται στην ανάρτηση παγίδων με ετοιμόχρηστο δόλωμα και εντομοκτόνο προκειμένου να θανατώσουν μαζικά το έντομο στόχο εκλεκτικά και χωρίς να επιβαρύνουν το προϊόν, το περιβάλλον και τον χρήστη. Αναρτώνται 5-7 ή 8 παγίδες το στρέμμα, σε ύψος πάνω από 2m από το έδαφος και στην νότια πλευρά της κόμης.

    Καλό είναι οι οπωρώνες στους οποίους εφαρμόζεται η μαζική παγίδευση να είναι διαδοχικοί ή εκτεταμένοι ή μεμονωμένοι. Αν δεν εφαρμόζεται το μέτρο στους γειτονικούς οπωρώνες να ενισχύεται με παγίδες η περιφέρεια του κτήματος. Προκειμένου η μέθοδος να είναι αποτελεσματική πρέπει η ανάρτηση των παγίδων να γίνεται νωρίς.

    Πηγή: Εtheas.gr

  • Ταξίδια: Ο λόγος για τον οποίο πρέπει να έχετε μαζί σας μία φέτα λεμόνι
    σε Plus +
    Ταξίδια: Ο λόγος για τον οποίο πρέπει να έχετε μαζί σας μία φέτα λεμόνι

    Πορτοφόλι, χρήματα, διαβατήριο, κινητό και... λεμόνι. Τα απαραίτητα για ταξίδι δεν είναι (μόνο) αυτά που νομίζετε.

    Πολλές είναι οι ταξιδιωτικές συμβουλές που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Άλλες είναι χρήσιμες, άλλες πρακτικές και άλλες παράξενες.

    Η Μπέτανι Χιουζ, ιστορικός και γνωστή παρουσιάστρια της Βρετανίας, μοιράστηκε στο Bloomberg κάποιες συμβουλές από την μεγάλη εμπειρία που έχει αποκτήσει από τα ταξίδια της ανά τον κόσμο. Μάλιστα, από τα tips της εντύπωση προκαλεί αυτό με τη φέτα με το λεμόνι…

    Να παίρνετε μαζί σας δύο ίδιες βαλίτσες

    Ναι, ίσως να ακούγεται παράξενο, αλλά φαίνεται να έχει την εξήγησή της η συγκεκριμένη συμβουλή. Να παίρνετε μαζί σας στο ταξίδι, δύο ίδιες βαλίτσες. Και δεν εννοεί στην όψη ίδιες, αλλά στο πακετάρισμα. Όπως εξηγεί η Μπέτανι Χιουζ, κάθε φορά που είναι να ταξιδέψει, φτιάχνει δύο σχεδόν πανομοιότυπες βαλίτσες, ώστε εάν χάσει τη μία, έχει αρκετά ρούχα και προσωπικά αντικείμενα που θα για το υπόλοιπο των διακοπών σας.

    «Είτε αυτό είναι αλήθεια, είτε όχι, τώρα έχω πάντα μαζί μου τουλάχιστον μία φέτα λεμόνι ανά πάσα στιγμή»

    Τώρα, αν χάσετε και τις δύο βαλίτσες, τι να πούμε: πάρτε ένα λαχείο την επόμενη φορά. Επίσης, στην κάθε βαλίτσα μη βάλετε όλη σας την προίκα. Μοιράστε τα, αλλά να έχετε και στις δύο τα πιο απαραίτητα.

    Να κουβαλάτε μαζί σας μια φέτα λεμόνι

    Εντάξει, αυτή η συμβουλή μάς παραξένεψε, αλλά όταν προέρχεται από κάποιον ντόπιο κι έμπειρο του τόπου, θα πρέπει να τον εμπιστευόμαστε. Κάτι θα ξέρει. Όπως συνέβη στην Μπέτανι Χιουζ, η οποία όπως περιέγραψε, όταν επισκέφτηκε το Άνγκορ Τομ, ένα απομακρυσμένο σημείο της Καμπότζης, κι έπρεπε να ανοίξει πέρασμα μέσα από τους θάμνους, ο οδηγός που είχε μαζί της, της έδωσε ένα απίθανο tip για τα φίδια.

    «“Μην ανησυχείς, κοίτα τι έχω στην τσέπη μου”. Ήταν ένα λεμόνι», περιγράφει η παρουσιάστρια. Και πρόσθεσε στη συνέχεια πως ο οδηγός τής υποσχέσθηκε πως έχοντας πάνω της μια φέτα λεμόνι, δεν κινδυνεύει να τη δαγκώσει κάποιο φίδι. «Είτε αυτό είναι αλήθεια, είτε όχι, τώρα έχω πάντα μαζί μου τουλάχιστον μία φέτα λεμόνι ανά πάσα στιγμή», παραδέχεται η Χιουζ.

    Έτσι, θα καταλάβετε αν ένα μέρος είναι ασφαλές

    Όπως αναφέρει, στη συνέχεια, όταν προσγειώνεται σε ένα μέρος που δεν έχει ξαναπάει, κάνει έναν «έλεγχο αδέσποτων ζώων». Ελέγχει πάντα πόσο φιλικά είναι τα σκυλιά και οι γάτες. «Αν είναι φοβισμένα, τότε ξέρεις ότι οι άνθρωποι δεν τους φέρονται καλά και πρέπει να έχεις το νου σου. Αν τα σκυλιά είναι απίστευτα φιλικά, τότε αυτό είναι καλό σημάδι, γιατί δείχνει ότι οι άνθρωποι είναι ευγενικοί μαζί τους».

    Αυτό σημαίνει ότι στο κομμάτι των αδέσποτων δεν κινδυνεύετε από κάποια επίθεση στον δρόμο και στο κομμάτι των ντόπιων, έχετε να κάνετε με ανθρώπους που σέβονται και αγαπούν τα ζώα.

    Πηγή: in.gr- Φωτογραφία από Richard John από το Pixabay

  • Αιτωλοακαρνανία: Σε απόγνωση οι εσπεριδοπαραγωγοί των Καλυβίων λόγω ακαρπίας
    Αιτωλοακαρνανία: Σε απόγνωση οι εσπεριδοπαραγωγοί των Καλυβίων λόγω ακαρπίας

    Σε απόγνωση βρίσκονται οι καλλιεργητές εσπεριδοειδών των Καλυβίων και των γύρω περιοχών, που βρίσκονται αντιμέτωποι με τις σοβαρές επιπτώσεις της ακαρπίας να προμηνύουν ένα ιδιαίτερα δύσκολο διάστημα ενόψει…

    Το φαινόμενο δεν είναι τοπικό μα όπως παραδέχονται γεωπόνοι και καλλιεργητές απαντάται σε όλη την επικράτεια.

    «Ο καιρός δεν ήταν ευνοϊκός για την ανθοφορία των δέντρων, με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται ακαρπία και μειωμένη παραγωγή. Υπάρχουν χωράφια στα οποία δεν υπάρχει ούτε ένας καρπός», τονίστηκε χαρακτηριστικά στο agrinionews.gr.

    Σε ίδιο μήκος κύματος ήταν εξάλλου και οι δηλώσεις του προέδρου της Τ.Κ. Καλυβίων, Δημήτρη Αναστασίου στην πρόσφατη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας στο Μεσολόγγι, με τον Αντιπεριφερειάρχη Θανάση Μαυρομάτη και τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Ανδρέα Φίλια.

    «Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και φέρνει μαζί της πολλά προβλήματα, ένα από αυτά είναι και η ακαρπία που παρατηρείται στην ποικιλία πορτοκαλιών ναβαλίνα, αφού σε πολλά περιβόλια της περιοχής μας ξεπερνά και το 70%», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αναστασίου.

    Σε συνδυασμό με τον επιβλαβή μαύρο ακανθώδη αλευρώδη, ο «πονοκέφαλος» και η απόγνωση για τους καλλιεργητές… διπλασιάζονται. «Τα χωράφια ραντίζονται κανονικά αλλά δεν παράγουν. Υπάρχουν έξοδα, όχι όμως έσοδα», αναφέρουν καλλιεργητές.

    Στο πλαίσιο αυτό αναζητούνται λύσεις. Έχει ζητηθεί από την Περιφέρεια να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την στήριξη των αγροτών που χρόνια τώρα βλέπουν το εισόδημα τους να μειώνεται ενώ συντεταγμένα οι καλλιεργητές θα επιχειρήσουν να απευθυνθούν και στον ΕΛΓΑ, δίχως προς ώρας να έχει σημειωθεί κάποια ουσιαστική εξέλιξη σε αυτό το πεδίο.

    Πηγή: Αgrinionews.gr
  • Αργολίδα: Μειωμένη η φετινή συνδεδεμένη ενίσχυση στα εσπεριδοειδή – Ερωτήματα παραγωγών
    Αργολίδα: Μειωμένη η φετινή συνδεδεμένη ενίσχυση στα εσπεριδοειδή – Ερωτήματα παραγωγών

    Απαντήσεις ζητούν οι παραγωγοί εσπεριδοειδών για τα επιπλέον 80.000 στρέμματα που «εμφανίστηκαν» ξαφνικά το 2023 και έλαβαν επιδότηση

    Απαντήσεις για τη σημαντική μείωση της συνδεδεμένης ενίσχυσης εσπεριδοειδών 2023, η οποία φέτος πληρώθηκε στα 21,84 ευρώ ανά στρέμμα, έναντι 58,8 ευρώ το 2022, ζητά με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό η Διαρκής Επιτροπή Συνεταιρισμών Αργολίδας (ΔΕΣΑ).

    «Η πάνω από 50% μείωση της ενίσχυσης οφείλεται στο παράξενο γεγονός ότι το 2023 “εμφανίστηκαν” στην Ελλάδα επιπλέον 80.000 στρέμματα εσπεριδοειδή από αυτά του 2022, που μάλιστα “παρέδωσαν” και 56.000 τόνους πορτοκάλια για χυμοποίηση και έτσι έλαβαν επιδότηση», αναφέρουν οι 20 Αγροτικοί Συνεταιρισμοί της Αργολίδας που υπογράφουν την επιστολή.

    Πώς είναι δυνατόν να διπλασιάστηκε η επιλέξιμη έκταση εσπεριδοειδών στα 16.357 εκτάρια το 2023, από 8.358 εκτάρια το 2022, ρωτούν οι παραγωγοί

    Τα ερωτήματα των παραγωγών

    Για τη μεγάλη μείωση στην συνδεδεμένη ενίσχυση των εσπεριδοειδών, όπως επισημαίνουν οι παραγωγοί στην επιστολή «ούτε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ούτε ο ΥπΑΑΤ έχουν δώσεις απαντήσεις σε σχετικές επερωτήσεις βουλευτών. Συγκεκριμένα, καταβλήθηκαν 21,84 ευρώ ανά στρέμμα, έναντι 58,8 ευρώ το 2022».

    Γι’ αυτό ζητούν από τον πρωθυπουργό να «μεταφέρετε στον ΟΠΕΚΕΠΕ τα παρακάτω ερωτήματα, μήπως και απαντήσουν σε εσάς και έτσι, πληροφορηθούν και οι αγρότες, αναδειχθεί το λάθος και υπάρξει διόρθωση:

    1. Πώς είναι δυνατόν να διπλασιάστηκε η επιλέξιμη έκταση εσπεριδοειδών στα 16.357 εκτάρια το 2023, από 8.358 εκτάρια το 2022;

    2. Σε ποιες περιοχές της χώρας «εμφανίστηκαν» ξαφνικά το 2023 τα 8.000 εκτάρια εσπεριδοειδών;

    3. Σε ποια χυμοποιεία οδηγήθηκαν οι 56.000 τόνοι πορτοκαλιών που αναλογούν ως «υποχρέωση παράδοσης» στα επιπλέον 8.000 εκτάρια;

    4. Γιατί υπήρξε μείωση της ενίσχυσης από 5.357.695€ το 2022 σε 3.573.460€ το 2023;».

    Πηγή: In.gr

  • Το πορτοκάλι σε κρίση – Τι ζητούν οι παραγωγοί
    Το πορτοκάλι σε κρίση – Τι ζητούν οι παραγωγοί

    Μεγάλη πτώση των τιμών στα πορτοκάλια λόγω των αθρόων εισαγωγών στην ΕΕ από την Αίγυπτο και άλλες χώρες μη μέλη της ΕΕ

    ην ενίσχυση του εισοδήματος των παραγωγών που επλήγησαν από τις αθρόες εισαγωγές στην ΕΕ αιγυπτιακών πορτοκαλιών και την διερεύνηση της Αιγύπτου για ενδεχόμενο εμπορικό ντάμπινγ ζητούν οι παραγωγοί της Αργολίδας.

    Ειδικότερα, όπως επισημαίνει η Διαρκής Επιτροπή Συνεταιρισμών Αργολίδας (ΔΕΣΑ) σε σύσκεψη παρουσιάστηκαν τα στοιχεία τεκμηρίωσης της μεγάλης πτώσης των τιμών στα πορτοκάλια λόγω των αθρόων εισαγωγών στην ΕΕ πορτοκαλιών από την Αίγυπτο και άλλες χώρες μη μέλη της ΕΕ.

    Οι εκπρόσωποι των Αγροτικών Συνεταιρισμών ενημέρωσαν ότι η αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος απαιτεί θεσμικές ενέργειες που ξεπερνούν τις δυνατότητες των Αγροτικών Συνεταιρισμών. Για το σκοπό αυτό πρότειναν και έγινε αποδεκτό, οι 3 βουλευτές (Ανδριανού Ι., Γαβρήλου Γ. και Πουλά Α.) και ο αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας (Ματζούνης Ι.) να προωθήσουν από κοινού και συγκροτημένα τα αιτήματα.

    Σε σύσκεψη παρουσιάστηκαν τα στοιχεία της μεγάλης πτώσης των τιμών στα πορτοκάλια λόγω των αθρόων εισαγωγών στην ΕΕ από την Αίγυπτο και άλλες χώρες μη μέλη της ΕΕ

    Τα αιτήματα

    Τα αιτήματα που προωθούν οι παραγωγοί και συνεταιρισμοί της Αργολίδας είναι τα εξής:

    • Στήριξη εισοδήματος παραγωγών πορτοκαλιού λόγω αθρόων εισαγωγών από Αίγυπτο.

    Οι παραγωγοί πορτοκαλιού που πούλησαν από τον Ιανουάριο 2024 έως το τέλος της σεζόν να λάβουν αναλογικά ένα συμπλήρωμα εισοδήματος ώστε η τιμή να διαμορφωθεί στα 0,31€/kg, που αποτελεί και το μέσο κόστος παραγωγής.

    • Να διερευνηθεί η Αίγυπτος για ενδεχόμενο εμπορικό ντάμπινγκ

    Άμεσα συνδεδεμένο με το προηγούμενο θέμα είναι να υπάρξουν ενέργειες προς την ΕΕ ώστε να διερευνηθεί η Αίγυπτος και οι υπόλοιπες χώρες μη μέλη της ΕΕ για ενδεχόμενο εμπορικό ντάμπινγκ.

    Πηγή: In.gr
  • Το μοσχομυριστό φρούτο που ενισχύει το κολλαγόνο και αυξάνει την απορρόφηση σιδήρου
    Το μοσχομυριστό φρούτο που ενισχύει το κολλαγόνο και αυξάνει την απορρόφηση σιδήρου

    Η χαρακτηριστική όξινη γεύση των λεμονιών απογειώνει γλυκά και αλμυρά πιάτα. Πόσα όμως γνωρίζετε για τη διατροφική τους αξία;

    Μυρωδάτα, δροσερά και ζουμερά, τα λεμόνια ξεχωρίζουν για την στυφή τους γεύση αλλά και για την ευκολία τους να ενταχθούν τόσο σε γλυκά όσο και σε αλμυρά πιάτα.

    Τα ιδιαίτερα αυτά φρούτα αποτελούν πολύ κάτι περισσότερο από μια απλή γαρνιτούρα, καθώς προσφέρουν σημαντικά οφέλη στη συνολική υγεία.

    Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά

    Μαζί με άλλα εσπεριδοειδή, όπως τα πορτοκάλια και τα γκρέιπφρουτ, τα λεμόνια αποτελούν άφθονη πηγή φυτικών ενώσεων με αντιοξειδωτικές ιδιότητες, όπως η βιταμίνη C και τα φλαβονοειδή. Ο χυμός ενός λεμονιού παρέχει πάνω από το ένα τρίτο της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας βιταμίνης C, σημειώνει η Lacy Puttuck, διαιτολόγος στο Λας Βέγκας.

    Η βιταμίνη C είναι γνωστό ότι συνδέεται με την υποστήριξη της εύρυθμης λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος και μάλιστα μειώνοντας τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών όπως ο διαβήτης, και ενισχύοντας την υγεία της καρδιάς.

    Ενισχύουν την παραγωγή κολλαγόνου

    Από ορούς μέχρι κρέμες προσώπου ή ματιών, όπου κι αν περιέχεται η βιταμίνη C είναι ένα δημοφιλές συστατικό περιποίησης του δέρματος, λόγω της ικανότητάς της να φωτίζει το δέρμα να καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες, αυξάνοντας την παραγωγή κολλαγόνου.

    Το κολλαγόνο είναι ένας τύπος πρωτεΐνης που δίνει στο δέρμα τη δομή και την ελαστικότητά του. Το δέρμα παράγει φυσικά το κολλαγόνο, ωστόσο η παραγωγή του μειώνεται με την ηλικία. Έτσι, η κατανάλωση περισσότερων τροφίμων πλούσιων σε βιταμίνη C, όπως τα λεμόνια, μπορεί να δώσει στο δέρμα μια νεανική όψη.

    Αυξάνουν την απορρόφηση σιδήρου

    «Ο συνδυασμός τροφίμων πλούσιων σε βιταμίνη C, όπως τα λεμόνια, με φυτικές πηγές σιδήρου μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της απορρόφησης του σιδήρου», εξηγεί η Mia Syn, διαιτολόγος στο Τσάρλεστον της Νότιας Καρολίνας. Σύμφωνα με μια παλαιότερη μελέτη, ο συνδυασμός βιταμίνης C και σιδήρου θα μπορούσε ακόμη και να βοηθήσει στην πρόληψη της σιδηροπενικής αναιμίας σε νεαρές γυναίκες.

    Αποτελούν πηγή φυτικών ινών

    Όπως όλα τα φρούτα, έτσι και τα λεμόνια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, γεγονός που συσχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων ασθενειών, όπως οι καρδιακές παθήσεις. Ένα φλιτζάνι λεμόνια παρέχει σχεδόν 6 γραμμάρια φυτικών ινών. Τα λεμόνια συγκεκριμένα περιέχουν έναν τύπο διαλυτών φυτικών ινών που ονομάζεται πηκτίνη, η οποία μπορεί να υποστηρίξει τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα και να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης, τονίζει η Bonnie Roney, διαιτολόγος. Ωστόσο, οι φυτικές ίνες βρίσκονται μόνο σε ολόκληρα λεμόνια, όχι σε χυμό λεμονιού.

    Αποτρέπουν τις πέτρες στα νεφρά

    Η κατανάλωση νερού με λεμόνι αποτελεί ένα κοινό σπιτικό γιατροσόφι για την πρόληψη της πέτρας στα νεφρά και υπάρχουν κάποιες έρευνες που την υποστηρίζουν, σύμφωνα με την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ. Τα λεμόνια περιέχουν κιτρικό οξύ, το οποίο θα μπορούσε να βοηθήσει στη διάσπαση των μικρότερων νεφρικών λίθων. Σε γενικότερο πλαίσιο, η επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού θεωρείται ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη της πέτρας στα νεφρά.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Εξαγωγές: Χαμηλές πτήσεις για τα εσπεριδοειδή – Αιγυπτιακά πορτοκάλια έχουν κατακλύσει τις αγορές
    Εξαγωγές: Χαμηλές πτήσεις για τα εσπεριδοειδή – Αιγυπτιακά πορτοκάλια έχουν κατακλύσει τις αγορές

    Μειωμένες κατά 15% οι εξαγωγές ελληνικών πορτοκαλιών και κατά 12,1% των μανταρινιών

    Αιγυπτιακά πορτοκάλια σε χαμηλή τιμή και χαμηλότερη ποιότητα έχουν κατακλύσει τις ευρωπαϊκές αγορές, συμπεριλαμβανόμενης και της ελληνικής. Από την αρχή της χρονιάς στην Ελλάδα έχουν εισαχθεί 1.450 τόνοι πορτοκάλια, εκ των οποίων οι 1.350 τόνοι είναι αιγυπτιακά, ποικιλίας «Βαλέντσια».

    Την ίδια στιγμή, τα ελληνικά εσπεριδοειδή, έχοντας να αντιμετωπίσουν τον έντονο ανταγωνισμό στην Ευρώπη, καταγράφουν αρνητικό πρόσημο στις εξαγωγές. Ειδικότερα, μειωμένη είναι η ροή εξαγωγής των πορτοκαλιών, η οποία είναι μειωμένη κατά 15% φτάνοντας τους 257.920 τόνους έναντι 302.406 τόνους την περίοδο 2022/23. Αντίστοιχα, μειωμένη κατά 12,1% είναι και η εξαγωγή μανταρινιών (135.549 τόνους έναντι 154.232 τόνων την περίοδο 2022/23).

    «Η κρίση της Ερυθράς Θάλασσας ασκεί πίεση στη διεθνή διακίνηση εμπορευμάτων και όσον αφορά τον κλάδο ο όγκος φρούτων που αποστέλλονταν από την Αίγυπτο σε άλλες ηπείρους ανακατευθυνθήκαν και κατέληξαν στην Ευρώπη πιέζοντας τις τιμές . Παράλληλα η υποτίμηση της αιγυπτιακής λίρας, λόγω των πολιτικών νομισματικής απελευθέρωσης που απαιτεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, έχει κάνει τα αιγυπτιακά πορτοκάλια ακόμη πιο ανταγωνιστικά στην ευρωπαϊκή αγορά», σχολιάζει ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Φρούτων και Λαχανικών Incofruit Hellas Γιώργος Πολυχρονάκης.

    Τα ελληνικά εσπεριδοειδή, έχοντας να αντιμετωπίσουν τον έντονο ανταγωνισμό στην Ευρώπη, καταγράφουν αρνητικό πρόσημο στις εξαγωγές

    Φθηνά τα αιγυπτιακά πορτοκάλια

    Σύμφωνα με τον ίδιο οι Αιγύπτιοι κατάφεραν να στείλουν τα φρούτα τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε τιμές συγκρίσιμες με αυτές της τοπικής αγοράς, σε ορισμένες περιπτώσεις χωρίς να έχουν καθοριστεί προηγουμένως τιμές, μια ασυνήθιστη πρακτική στην Ευρώπη. Αυτή η κατάσταση έχει κάνει την τοποθέτηση αιγυπτιακών πορτοκαλιών στα ευρωπαϊκά σούπερ μάρκετ φθηνότερη από ποτέ.

    «Ωστόσο, η υποτίμηση του νομίσματος είχε και αρνητικές επιπτώσεις στους ντόπιους παραγωγούς, οι οποίες αντικατοπτρίζονται κυρίως στο αυξημένο κόστος των εισαγόμενων με χαρακτηριστικό τις εισαγωγές μήλων από την χώρα μας», σημειώνει.

    Πάντως τα πορτοκάλια και οι φράουλες που φτάνουν στην ΕΕ πρέπει να πληρούν τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς. Τα φρούτα καλλιεργούνται ανάλογα με την αγορά προορισμού, επειδή δεν έχουν όλες οι χώρες τα ίδια ΑΟΚ ή δεν επιτρέπουν τις ίδιες δραστικές ουσίες, χρειάζονται αυξημένοι έλεγχοι στα εισαγόμενα στην ΕΕ φρούτα και λαχανικά.

    Εφαρμογή ψυχρής επεξεργασίας

    Ανοιχτή στην απαίτηση cold treatment για όλα τα εισαγόμενα εσπεριδοειδή που παρουσιάζουν κίνδυνο παρασίτων φαίνεται ότι είναι η Κομισιόν.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του Συνδέσμου Incofruit Hellas, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να υιοθετήσει το αίτημα για απαίτηση εφαρμογής ψυχρής επεξεργασίας για όλα τα εισαγόμενα εσπεριδοειδή από τρίτες χώρες.

    «Χαιρετίζουμε την είδηση ​​της πιθανής εφαρμογής αυτού του φυτοϋγειονομικού πρωτοκόλλου σε όλες τις εισαγωγές εσπεριδοειδών από χώρες με παράσιτα καραντίνας υπογραμμίζοντας τη σημασία του για την προστασία της φυτικής ασφάλειας της παραγωγής της ΕΕ και της χώρας μας τονίζοντας την δημιουργία δίκαιων συνθηκών , την καθιέρωσης της αμοιβαιότητας, και της ισότητας στους φυτοϋγειονομικούς κανονισμούς που εφαρμόζονται», τονίζει ο κ. Πολυχρονάκης.

    Πηγή: In.gr
  • Αδυνατίζει το νερό με λεμόνι; - Τα οφέλη του αναζωογονητικού ροφήματος
    Αδυνατίζει το νερό με λεμόνι; - Τα οφέλη του αναζωογονητικού ροφήματος

    Τα τελευταία χρόνια, το νερό με λεμόνι έχει αποκτήσει τη φήμη ότι βοηθά στην απώλεια βάρους - Μια ειδικός διευκρινίζει κατά πόσο αυτό αληθεύει και παραθέτει τα οφέλη αυτού του υγιεινού ροφήματος

    Τα τελευταία χρόνια αναπαράγονται ολοένα και περισσότερα άρθρα στο διαδίκτυο, που υποστηρίζουν ότι ένα συγκεκριμένο ρόφημα, το νερό με λεμόνι, μπορεί να συμβάλλει στην απώλεια βάρους, ένα ζήτημα που απασχολεί πολλούς ανθρώπους, καθώς τα ποσοστά παχυσαρκίας αυξάνονται σε παγκόσμιο επίπεδο. Σύμφωνα με τη διαιτολόγο Shyla Cadogan, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το νερό είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία, ενώ και τα λεμόνια αποτελούν μια εξαιρετική πηγή θρεπτικών συστατικών. Η ίδια διευκρινίζει, ωστόσο, ότι δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ότι, πράγματι, αυτό το ρόφημα συμβάλλει στην απώλεια κιλών.

    Το νερό με λεμόνι αποτελεί μια αναζωογονητική εναλλακτική λύση για να αντικαταστήσετε το απλό, άγευστο νερό με κάτι πιο νόστιμο, ενώ παρέχει άλλα διαπιστωμένα οφέλη για την υγεία του οργανισμού.

    Ποια είναι αυτά;

    Ενυδάτωση

    Η προσθήκη λίγου λεμονιού στο νερό μπορεί να σας βοηθήσει να πιείτε περισσότερο, επειδή το λεμόνι χαρίζει περισσότερη γεύση. Δεν υπάρχει όριο στο πόσο πρέπει να ενυδατωθείτε. Η ενυδάτωση, άλλωστε, είναι εκείνη που βοηθά στην υποστήριξη των βασικών βιολογικών διεργασιών του σώματος, από τη ρύθμιση της θερμοκρασίας μέχρι την ισορροπία των υγρών. Επομένως, εάν η προσθήκη λεμονιού ή οποιουδήποτε άλλου φρούτου βοηθά στην κατανάλωση περισσότερου νερού, πίειτε άφοβα.

    Βιταμίνη C

    Μερικές σταγόνες λεμονιού μέσα σε νερό δεν θα σου προσφέρουν τόσα πολλά, όσα η κατανάλωση ενός ολόκληρου φρούτου, ωστόσο το νερό με λεμόνι εμπεριέχει λίγη βιταμίνη C, ένα εξαιρετικά σημαντικό θρεπτικό συστατικό, που αποτελεί ισχυρό αντιοξειδωτικό και έχει πολλά οφέλη για την υγεία: Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, συμβάλλει στην καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου από τα φυτικά τρόφιμα και προάγει την παραγωγή κολλαγόνου.

    Πέψη

    Το λεμόνι περιέχει κιτρικό οξύ, το οποίο συμβάλλει στη μείωση πεπτικών προβλημάτων, όπως η καούρα και το φούσκωμα. Έτσι, το νερό με λεμόνι μπορεί να βοηθήσει συνολικά στην πέψη.

    Μπορεί το νερό με λεμόνι να βοηθήσει στην απώλεια βάρους;

    Η έρευνα που υποστηρίζει ότι το νερό με λεμόνι βοηθά άμεσα στην απώλεια βάρους είναι πολύ περιορισμένη. Ενδεχομένως, μπορεί να βοηθήσει με έναν έμμεσο τρόπο, καθώς εάν πίνετε γενικά περισσότερο νερό, είναι λιγότερο πιθανό να καταναλώσετε ανθυγιεινά ροφήματα, όπως συσκευασμένους χυμούς και αναψυκτικά, που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα. Κάτι τέτοιο θα βοηθήσει πράγματι στην απώλεια βάρους. Κατά τα άλλα, υπάρχουν περισσότερα ερευνητικά στοιχεία αναφορικά με την κατανάλωση καθαρού νερού στην προσπάθεια απώλειας βάρους. Για παράδειγμα, υπάρχουν ενδείξεις που υποστηρίζουν ότι το νερό πριν από το γεύμα βοηθά στην αύξηση του αισθήματος πληρότητας και στη μείωση του κινδύνου υπερφαγίας.

    Το νερό με λεμόνι είναι γενικά ασφαλές για κατανάλωση, αν και το κιτρικό οξύ μπορεί να συμβάλλει, ανά περιπτώσεις, στη διάβρωση του σμάλτου των δοντιών. Ωστόσο, εάν το ρόφημα περιέχει αρκετό νερό και λίγο λεμόνι και δεν καταναλώνετε υπερβολικές ποσότητες κατά τη διάρκεια της ημέρας, η κατανάλωσή του είναι ασφαλής. Βοηθά, επίσης, να χρησιμοποιείτε ένα καλαμάκι γι’ αυτό το ρόφημα, ώστε να μειώσετε την επαφή του με τα δόντια.

    Συμπερασματικά, το νερό με λεμόνι δεν μπορεί να κάνει θαύματα στην απώλεια βάρους και βοηθά μόνο στο βαθμό που γενικά η κατανάλωση νερού, αλλά και φρούτων και λαχανικών ενδείκνυται για την υγεία. Παρ’ όλα αυτά, αποτελεί μια πολύ πιο υγιεινή επιλογή συγκριτικά με άλλα, συσκευασμένα και ανθρακούχα ροφήματα, επομένως μπορεί, υπό αυτή την έννοια, να συμβάλλει έμμεσα στην απώλεια βάρους.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch