Παρασκευή, 12 Αυγούστου 2022 19:56

Μειώσεις ΦΠΑ, φόρο επιχειρήσεων στο 20% και πακέτο 90 εκατ. για τους κτηνοτρόφους στις εξαγγελίες ΔΕΘ

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Παρεμβάσεις στο πεδίο του ΦΠΑ, ενδεχομένως των αγροτικών συντάξεων αλλά και της φορολογίας αγροτικών επιχειρήσεων εξετάζει το τελευταίο διάστημα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με ορίζοντα τις εξαγγελίες Μητσοτάκη από το βήμα της ΔΕΘ στις 10 Σεπτεμβρίου. Παράλληλα αναμένεται να υποάρξουν και ανακοινώσεις δια στόματος πρωθυπουργού αναφορικά με την ενίσχυση των κτηνοτρόφων για την αγορά ζωοτροφών.

Οι διαρροές από το Μαξίµου, θέλουν την κυβέρνηση να εστιάζει στο ενδεχόµενο µείωσης του συντελεστή ΦΠΑ. Υπάρχει η σκέψη για µείωση των συντελεστών στο 11% και 22%, από 13% και 24% αντίστοιχα που ισχύει σήµερα, µε διατήρηση του υπερµειωµένου συντελεστή στο 6%. Το συγκεκριµένο µέτρο έχει πολύ υψηλό δηµοσιονοµικό κόστος και γι’ αυτό µέχρι στιγµής δεν έχει κλειδώσει. Το οικονοµικό επιτελείο ζυγίζει τα δεδοµένα και µένει να αποδειχθεί αν στο πακέτο της ∆ΕΘ θα ανακοινωθεί και µείωση του ΦΠΑ.

Πάντως, φαίνεται ότι έχει κλειδώσει το µέτρο µείωσης του συντελεστή φορολόγησης των εταιρικών κερδών. Στον προγραµµατισµό του εν λόγω µέτρου, το οποίο άπτεται στο πεδίο της αγροτικής παραγωγής στις περιπτώσεις που οι επιχειρήσεων των αγροτών δεν είναι ατοµικές, προγραµµατίζεται µια µείωση του φόρου από το 22% στο 20% από την επόµενη χρήση. Αναφέρεται πως τα φετινά κέρδη των επιχειρήσεων θα φορολογηθούν µε συντελεστή 22% από 24%.

Συντάξεις

∆εδοµένη µπορεί να θεωρείται και η αύξηση των συντάξεων από το 2023, κάτι στο οποίο έχει αναφερθεί πρόσφατα και ο υπουργός Οικονοµικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Μένει να διευκρινιστεί από της εξαγγελίες Μητσοτάκη στη ∆ΕΘ κατά πόσο θα συµπεριλαµβάνονται και οι συνταξιούχοι αγρότες στο 1 εκατοµµύριο συνταξιούχων που θα δουν αύξηση στο εισόδηµά τους από την 1η Ιανουαρίου 2023, τόσο από το ξεπάγωµα των συντάξεων µετά από 12 χρόνια όσο και από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Ενεργειακές επιδοτήσεις

∆εν αποκλείεται να διατηρηθούν και οι ενεργειακές επιδοτήσεις, το µέγεθος των οποίων άλλωστε θα κρίνει και τα µέτρα στήριξης που θα προστεθούν στο καλάθι στης ∆ΕΘ. Αν και φαίνεται πως θα υπάρξει νέα επιδότηση για τη βενζίνη υπό τη µορφή του Fuel Pass 3, αιωρείται στον αέρα το ενδεχόµενο επέκτασης της επιστροφής του ΕΦΚ πετρελαίου και για το δεύτερο εξάµηνο του 2022, ειδικά σε περίπτωση που θα διατηρηθούν οι τιµές πετρελαίου στα υψηλά του εύρους. Άλλωστε, στο προεκλογικό σκηνικό που στήνεται, όλα είναι πιθανά.

Στην κτηνοτροφία ό,τι φέρει η ανακατανομή κονδυλίων του ΠΑΑ, πριν μπει ο χειμώνας

Με ιδιαίτερη αγωνία αναµένει ο κτηνοτροφικός κόσµος την εξειδίκευση του µέτρου ενίσχυσης για την αγορά ζωοτροφών, σε µια συγκυρία που δείχνει συντήρηση των τιµών τους στην άνω ζώνη του εύρους. Πρόκειται για τα 90 εκατ. ευρώ περίπου που θα απελευθερωθούν από την τροποποίηση του Προγράµµατος Αγροτικής Ανάπτυξης και όπως φαίνεται διευκολύνουν το σενάριο ενίσχυσης µε 12 ευρώ το κεφάλι για τα αιγοπρόβατα και 130 ευρώ το κεφάλι για τις αγελάδες. Ωστόσο προς το παρόν δεν έχει υπάρξει καµία επίσηµη ανακοίνωση για τον τρόπο ή τον χρόνο µε τον οποίο θα γίνει η κατανοµή της ενίσχυσης, πέραν των διαβουλεύσεων που προηγήθηκαν νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι µε θεσµικούς εκπροσώπους των αγροτών µέσω της ΕΘΕΑΣ και το υπουργείο. Σύµφωνα µε πληροφορίες, η επίσηµη εξαγγελία του µέτρου θα γίνει από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τοποθετείται για τις αρχές Σεπτεµβρίου, όταν στις 10 του µήνα θα ανοίξει τις πύλες της η ∆ΕΘ 2022.

Πάντως, από την προεργασία που απαιτείται µέχρι να είναι όλα έτοιµα για να γίνει η πληρωµή στους κτηνοτρόφους, φαίνεται πως θα χρειαστούν τουλάχιστον τρεις µήνες µέχρι να µπουν χρήµατα στους λογαριασµούς, µε δεδοµένο ότι ακόµα δεν έχει γίνει και η τροποποίηση του ΠΑΑ ώστε να εγκριθεί το µέτρο από την Κοµισιόν. Συγκεκριµένα, εκτός και αν υπάρξει µια πολιτική παρέµβαση που θα επισπεύσει τις διαδικασίες στον σχεδιασµό και την υλοποίηση του εν λόγω µέτρου ενίσχυσης (Μέτρο 21), όλα δείχνουν πως η πληρωµή θα καταστεί δυνατό να πληρωθεί προς τα τέλη Νοεµβρίου, αρχές ∆εκεµβρίου, όπως είχε συµβεί και στην περίπτωση της ενίσχυσης των ελαιοπαραγωγών το 2020, όταν ενεργοποιήθηκε για πρώτη φορά το µέτρο. Σύµφωνα µε πληροφορίες της Αgrenda από τις διαχειριστικές αρχές, προς το παρόν η όλη διαδικασία βρίσκεται στο στάδιο τροποποίησης των Προγραµµάτων Αγροτικής Ανάπτυξης. Από τα όσα έχουν γίνει γνωστά, αναµένεται να διατεθούν 71 εκατ. ευρώ από τα κοινοτικά κονδύλια, ενώ εκτιµάται ότι το τελικό ποσό του µέτρου θα διαµορφωθεί κοντά στα 90 εκατ. ευρώ, αφού θα υπάρξει και εθνική συµµετοχή. Σηµειωτέον να αναφερθεί ότι το τελικό ποσό θα οριστικοποιηθεί µόλις προβλεφθούν οι περιφέρειες που θα ενισχυθούν.

Πηγή: Agronews.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 12 Αυγούστου 2022 10:35

Σχετικά Άρθρα

  • Ρέθυμνο: Ανατροπή στην απόπειρα δολοφονίας του κτηνοτρόφου – Το σενάριο που εξετάζουν οι Αρχές
    Ρέθυμνο: Ανατροπή στην απόπειρα δολοφονίας του κτηνοτρόφου – Το σενάριο που εξετάζουν οι Αρχές

    Σε άλλη κατεύθυνση στρέφονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του δράστη της άγριας δολοφονικής επίθεσης σε βάρος του 69χρονου κτηνοτρόφου στο χωριό Βιλανδρέδο του Ρεθύμνου.

    Την ώρα που ο κτηνοτρόφος βγήκε από τη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ, έχοντας διαφύγει τον κίνδυνο για τη ζωή του οι Αρχές εξετάζουν ένα νέο σενάριο, αναφορικά με τα κίνητρα της επίθεσης που δέχθηκε ο άτυχος άνδρας.

    Αρχικά, θεωρήθηκε ότι η επίθεση ήταν συνέχεια της βεντέτας που υπήρχε και ότι σχετιζόταν με την άρνηση του κτηνοτρόφου για σασμό μεταξύ των οικογενειών που είχαν τη διένεξη που είχε ως αποτέλεσμα την επίθεση με καυστικό υγρό που δέχθηκε ο γιος του στις αρχές Αυγούστου.

    Ποια ήταν τα κίνητρα του δράστη

    Οι Αρχές εκτιμούν πλέον ότι η επίθεση σχετίζεται με μια διένεξη, μη προσδιορισμένη, που δεν έχει φτάσει στην αστυνομία. Έχουν εντοπίσει ωστόσο τι μπορεί να συμβαίνει και φέρονται να γνωρίζουν κάποια πράγματα, καθώς έχουν συγκεντρωθεί αρκετά στοιχεία και σε σχέση με την ταυτότητα και τις κινήσεις του δράστη.

    Παράλληλα, οι Αρχές έχουν στα χέρια τους το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας στην κτηνοτροφική μονάδα όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνονται καρέ – καρέ οι κινήσεις του δράστη.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Ρέθυμνο: Αποσωληνώθηκε ο κτηνοτρόφος - Σοκάρει ο τρόπος που του έκοψαν τη γλώσσα
    Ρέθυμνο: Αποσωληνώθηκε ο κτηνοτρόφος - Σοκάρει ο τρόπος που του έκοψαν τη γλώσσα

    Σε σταθερή κατάσταση νοσηλεύεται o 69χρονος κτηνοτρόφος που δέχθηκε την αιματηρή επίθεση στο Ρέθυμνο. Τη ίδια στιγμή η αστυνομία συνεχίζει τις έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών, που τον πυροβόλησαν και του έκοψαν τη γλώσσα.

    Ο 69χρονος αποσωληνώθηκε το πρωί της Τρίτης (10/9) και νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση στη Μονάδα Ενταντικής Θεραπείας του νοσοκομείου.

    Σοκάρει ο τρόπος που του έκοψαν τη γλώσσα

    Ωστόσο, σοκαριστικές είναι οι λεπτομέρειες από τη βάρβαρη επίθεση που δέχτηκε ο κτηνοτρόφος. Η γλώσσα του άνδρα φέρεται να κόπηκε εγκάρσια (κάθετα προς τον άξονα του μήκους) από αιχμηρό αντικείμενο ενώ ο 69χρονος φέρεται να έδειξε αντίσταση στην αγριότητα των δραστών.

    Τα λόγια της συζύγου του, στο MEGA, συγκλονίζουν: «Έγινε τραχειοστομία, σταθερή είναι η κατάσταση. Μια λέει, καταλαβαίνει, μια δεν καταλαβαίνει τίποτα. Δεν ξέρω. Εμένα αυτή τη στιγμή με απασχολεί να γίνει ο άντρας μου καλά. Να ζήσει. Κι ας είναι και ανάπηρος».

    Πού στρέφονται οι έρευνες των Αρχών

    Την ίδια στιγμή, ο τρόπος που οι δράστες έκοψαν τη γλώσσα του θύματος προκαλεί προβληματισμό στις Αρχές και μπορεί να υποδεικνύει κάτι. Ήδη στο μικροσκόπιο της αστυνομίας έχει μπει το υλικό από κάμερες ασφαλείας, οι οποίες φέρονται να έχουν καταγράψει τουλάχιστον έναν δράστη με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του. Από την πλευρά της, η οικογένεια του κτηνοτρόφου «δείχνει» προς συγκεκριμένη κατεύθυνση υποστηρίζοντας πως πίσω από την επίθεση στον 69χρονο βρίσκονται κτηματικές διαφορές.

    Αναμονή για την κατάθεση του 69χρονου

    Παράλληλα οι Αρχές περιμένουν πότε ο 69χρονος θα είναι σε θέση να τους δώσει γραπτώς την κατάθεσή του, μιας και ο δράστης προσπάθησε να φιμώσει για πάντα το θύμα του κόβοντάς του τη γλώσσα με ψαλίδι, τιμωρητικά. Ίσως ξέρει τον άνδρα που προσπάθησε να του αφαιρέσει τη ζωή. Ή ίσως αντάλλαξαν λόγια που «δείχνουν» ποιος μπορεί να κρύβεται από πίσω. «Είναι διεγερτικός. Έχει ξυπνήσει, αντιλαμβάνεται αλλά είναι διεγερτικός. Φωνάζει… Είναι το σύνδρομο της μονάδας. Είναι λογικό να είναι συγχυτικός, οι γιατροί δίνουν την κατάλληλη αγωγή και πιστεύουμε ότι τις επόμενες δυο – τρεις μέρες θα μπορεί να είναι σε θέση να φύγει από τη μονάδα εντατικής θεραπείας», ανέφερε ο διοικητής του νοσοκομείου ΠΑΓΝΗ, Γεώργιος Χαλκιαδάκης.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Ρέθυμνο: Καλά νέα για τον κτηνοτρόφο - Αφαιρέθηκε η σφαίρα από τη σπονδυλική του στήλη
    Ρέθυμνο: Καλά νέα για τον κτηνοτρόφο - Αφαιρέθηκε η σφαίρα από τη σπονδυλική του στήλη

    Οι γιατροί αφαίρεσαν από την σπονδυλική στήλη τη σφαίρα που είχε καρφωθεί εκεί και η κατάσταση της υγείας του φαίνεται πως σταθεροποιείται

    Φαίνεται πως έχει διαφύγει τον κίνδυνο ο κτηνοτρόφος που βασανίστηκε και πυροβολήθηκε στο Ρέθυμνο.

    Οι γιατροί αφαίρεσαν από την σπονδυλική στήλη τη σφαίρα που είχε καρφωθεί εκεί και η κατάσταση της υγείας του φαίνεται πως σταθεροποιείται. Προηγουμένως είχε σταθεροποιηθεί η αιμοδυναμική του κατάσταση, καθώς οι γιατροί είχαν καταφέρει να ελέγξουν και την αιμορραγία από τη μηριαία αρτηρία και υπάρχει αισιοδοξία πως ο κίνδυνος να χάσει τη ζωή του δείχνει να απομακρύνεται.
    Ο 69χρονος παραμένει διασωληνωμένος στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ηρακλείου και αναμένεται σύντομα- ενδεχομένως και αύριο – να ξεκινήσει η διαδικασία αφύπνισής του.
    Πηγή: newsbomb.gr
  • Κρήτη: Στη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ ο κτηνοτρόφος που πυροβόλησαν και του έκοψαν τη γλώσσα – Υποβλήθηκε σε χειρουργείο
    Κρήτη: Στη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ ο κτηνοτρόφος που πυροβόλησαν και του έκοψαν τη γλώσσα – Υποβλήθηκε σε χειρουργείο

    Επιδεινώθηκε η κατάσταση της υγείας του 69χρονου κτηνοτρόφου στην Κρήτη.

    Στη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ στην Κρήτη μεταφέρθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής 6/9 ο 69χρόνος κτηνοτρόφος ο οποίος το πρωί της Παρασκευής, δέχθηκε επίθεση με πυροβολισμούς, στο ποιμνιοστάσιο του που βρίσκεται στο Βιλανδρέδο Ρεθύμνου.

    Η κατάσταση του 69χρονου κτηνοτρόφου από το Ρέθυμνο κρίνεται σοβαρή και έχει παρουσιάσει επιδείνωση, ενώ στο ΠΑΓΝΗ μόλις έφτασε, υπεβλήθη σε επέμβαση για να σταματήσει η αιμορραγία από τη μηριαία αρτηρία.

    Ο 69χρονος κτηνοτρόφος φέρει τραύματα από όπλο, στα άκρα και τη σπονδυλική στήλη και στη στοματική κοιλότητα, καθώς ο δράστης ή οι δράστες που του επιτέθηκαν, του προκάλεσαν τραύματα με ψαλίδι στη γλώσσα.

    Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η ΕΛΑΣ ερευνά μαρτυρίες και οπτικό υλικό από το ποιμνιοστάσιο, ενώ είναι σχεδόν βέβαιο ότι η δολοφονική επίθεση σχετίζεται με επίθεση σε βάρος του γιου του με καυστικό υγρό φέτος τον Ιούλιο στον Κουμπέ Ρεθύμνου.

    Οι άγνωστοι έστησαν καρτέρι θανάτου στον 69χρονο, μέσα στην κτηνοτροφική του μονάδα, κοντά στο χωριό Βιλανδρέδο. Φορώντας κουκούλες τον περίμεναν στο ποιμνιοστάσιο του και μόλις τον είδαν να μπαίνει, τον ακινητοποίησαν, τον βασάνισαν και ύστερα τον πυροβόλησαν.

    Του έκοψαν τη γλώσσα για να σταματήσει να φωνάζει και τον πυροβόλησαν δύο φορές στο δεξί του πόδι, μία στο αριστερό ενώ στην προσπάθειά του να προφυλαχτεί, δέχτηκε άλλη μια σφαίρα στο χέρι, η οποία διαπέρασε τον θώρακα και κατέληξε στη σπονδυλική του στήλη.

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Ρέθυμνο: «Φώναζα και μου έκοψαν τη γλώσσα» είπε ο κτηνοτρόφος - Ο αποτυχημένος σασμός, τι εξετάζει η ΕΛΑΣ
    Ρέθυμνο: «Φώναζα και μου έκοψαν τη γλώσσα» είπε ο κτηνοτρόφος - Ο αποτυχημένος σασμός, τι εξετάζει η ΕΛΑΣ

    Σοκ προκαλεί η επίθεση στον 69χρονο κτηνοτρόφο στο Ρέθυμνο τον οποίο πυροβόλησαν και του έκοψαν τη γλώσσα.

    «Τον βρήκα εγώ…τουλάχιστον δύο πυροβολισμούς είχε “φάει” και του έκοψαν και τη γλώσσα. Επειδή φώναζε, μου λέει “φώναζα και μου έκοψαν τη γλώσσα”. Από εκεί και έπειτα που διακομίστηκε με την μητέρα μου εδώ πέρα με το ασθενοφόρο, έχασε τις αισθήσεις του. Εγώ δεν… δεν ξανά επικοινώνησα με τον πατέρα μου. Ο πατέρας μου αυτή τη στιγμή είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Εμένα κάλεσε. Απ’ όταν έγινε μετά από πέντε λεπτά με πήρε τηλέφωνο», περιέγραψε στο Live News ο γιος του θύματος.

    Ο κτηνοτρόφος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, με μια σφαίρα στη σπονδυλική του στήλη και κατά πληροφορίες λόγω της σοβαρότητας της κατάσταση χρειάστηκε να μεταφερθεί από το νοσοκομείο Ρεθύμνου στο ΠΑΓΝΗ.

    Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η αστυνομία ερευνά μαρτυρίες και οπτικό υλικό από το ποιμνιοστάσιο όπου δέχτηκε την επίθεση ο 70χρονος ενώ η οικογένεια του θύματος έχει αναφέρει ότι δέχονταν απειλές.

    Η αστυνομία ερευνά και ένα άλλο περιστατικό και την τυχόν σύνδεση με την τωρινή υπόθεση.

    Επίθεση στο Ρέθυμνο -Ο αποτυχημένος σασμός, τι εξετάζει η ΕΛΑΣ

    Πριν λίγους μήνες ο 26χρονος γιος του κτηνοτρόφου είχε δεχθεί επίθεση με οξύ από αγνώστους.

    Ως ηθικός αυτουργός της επίθεσης τότε είχε συλληφθεί ένας 40χρονος της οικογένειας με την οποία υπάρχει διαμάχη για ένα οικόπεδο 3×3. Ως φυσικοί αυτουργοί είχαν συλληφθεί δύο ακόμα νεαροί. Τότε ο συλληφθείς είχε υποστηρίξει ότι δεν είχε κανένα λόγο να έχει διαμάχη με την εν λόγω οικογένεια, καθώς τα δικαστήρια είχαν αποφασίσει υπέρ του. Τελικά όμως προφυλακίστηκε.

    Μετά τη σύλληψη των τριών, υπήρχε το ζήτημα της προφυλάκισης ή μη. Φαίνεται να υπήρξε μια προσέγγιση των οικογενειών και μια συνεννόηση, ώστε ο πατέρας και η πλευρά του 26χρονου να μην τραβήξουν τα πράγματα στα άκρα. Ο πατέρας του 26χρονου επέμενε να προφυλακιστούν, ο σασμός δεν επετεύχθει.

    Τώρα η ΕΛΑΣ ερευνά τυχόν σύνδεση των δύο υποθέσεων όπως και κάθε άλλο πιθανό ενδεχόμενο για την άγρια επίθεση στον κτηνοτρόφο.

    Μιλώντας στο MEGA, ο άλλος γιος του 70χρονου θύματος δήλωσε: «Στο μάτι του είχαν ρίξει καυστικό υγρό του αδελφού μου. Κι αυτή τη στιγμή, είναι τώρα ακόμη σε ανάρρωση. Δεν του έχει περάσει. Κι έχουν προφυλακιστεί κιόλας. Εννοείται ότι συνδέεται. Δεν έχουμε… Αυτά είναι πακέτο πάνε όλα αυτά».

    Πηγή: Ιefimerida.gr

  • Κρήτη: Πυροβόλησαν έξι φορές κτηνοτρόφο στο Ρέθυμνο – Νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση (upd)
    Κρήτη: Πυροβόλησαν έξι φορές κτηνοτρόφο στο Ρέθυμνο – Νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση (upd)

    Ο 70χρονος, από τον τρόμο του την ώρα της επίθεσης, δάγκωσε και έκοψε τη γλώσσα του - Η αστυνομία αναζητά τους δράστες - Ο γιος του είχε πέσει θύμα επίθεσης με καυστικό υγρό τον Ιούλιο

    Σοκάρουν τα στοιχεία για την αιματηρή επίθεση σε κτηνοτρόφο στο Ρέθυμνο, o οποίος δίνει μάχη να κρατηθεί στη ζωή.
    Σύμφωνα με πληροφορίες, άγνωστοι επιτέθηκαν στον 70χρονο κτηνοτρόφο, στο χωριό Βιλανδρέδο και τον άφησαν αιμόφυρτο.
    Ο άνδρας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Ρεθύμνου με πολλαπλά τραύματα με την κατάστασή του να χαρακτηρίζεται εξαιρετικά κρίσιμη.
    Ο 70χρονος έχει δεχτεί περίπου έξι πυροβολισμούς στα πόδια και το ένα χέρι, ενώ από τον τρόμο του τη στιγμή της επίθεσης δάγκωσε και έκοψε τη γλώσσα του.
    Ο τραυματίας έχει μεταφερθεί στη ΜΕΘ, ενώ η αστυνομία διεξάγει έρευνες για την ταυτοποίηση και τον εντοπισμό των δραστών.


    Ο γιος του, θύμα επίθεσης με καυστικό υγρό

    Πληροφορίες της ΕΡΤ, ωστόσο, αναφέρουν πως η συγκεκριμένη επίθεση στον 69χρονο, συνδέεται με τη δολοφονική επίθεση με καυστικό υγρό σε 26χρονο στον Κουμπέ Ρεθύμνου, στα τέλη Ιουλίου του 2024, καθώς το θύμα είναι ο γιος του. Για εκείνη την επίθεση είχαν συλληφθεί δύο άτομα, ένας εκ των οποίων βρίσκεται στην φυλακή.

    Κίνητρο και των δύο δολοφονικών επιθέσεων, φέρεται να είναι διαφορές για μία έκταση γης στην ευρύτερη περιοχή του Ρεθύμνου. Δύο οικογένειες βρίσκονται σε διαμάχη για αυτή την μικρής αξίας έκταση.

    Η αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνητό για τον εντοπισμό του δράστη (ή των δραστών) σε μια εμβέλεια αρκετών χιλιομέτρων από το σημείο της επίθεσης.

    Ανάστατοι είναι και οι κάτοικοι του χωριού, από το σοκαριστικό περιστατικό που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής.
  • Έβρος: «Κλειδωμένοι» εκατοντάδες τόνοι ζωοτροφών λόγω των μέτρων κατά της ευλογιάς
    Έβρος: «Κλειδωμένοι» εκατοντάδες τόνοι ζωοτροφών λόγω των μέτρων κατά της ευλογιάς

    Αγωνία για την τροπή που παίρνει η εμφάνιση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων στον Έβρο εκφράζεται και από τους εμπόρους ζωοτροφών, οι οποίοι βλέπουν τόνους προϊόντων να παραμένουν στις αποθήκες λόγω των περιοριστικών μέτρων

    Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών Ορεστιάδας «Η Ένωση», Λάμπρος Κουμπρίδης, μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε ότι «στο σιλό τους υπάρχουν 800 τόνοι αδιάθετο περσινό καλαμπόκι και μαλακό στάρι, το οποίο απαγορεύεται να διακινηθεί ως απόρροια των περιοριστικών μέτρων που επικρατούν λόγω της ευλογιάς στα αιγοπρόβατα».

    Ήδη υπάρχουν παραγγελίες εκτός νομού, οι οποίες δεν μπορούν να εκτελεστούνν και κανείς δεν γνωρίζει πόσο χρονικό διάστημα θα κρατήσει η απαγόρευση αυτή .

    «Μπορεί επίσης να δούμε» συνεχίζει ο κ. Κουμπρίδης «έξαρση στα παραποτάμια μαντριά κάτι που μας ανησυχεί ιδιαίτερα».

    Σήμερα ο Έβρος διαθέτει το 30% περίπου του ζωικού κεφαλαίου από αυτό που είχε στις αρχές του 2000. Αν θανατωθεί κι αυτό δεν θα υπάρξει δυνατότητα να ξανασπείρουν οι αγρότες ούτε καλαμπόκια, ούτε μαλακό στάρι, γιατί δεν θα μπορούν να τα πουλήσουν.

    Στις συναντήσεις που είχαν χθες με την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης τους τόνισαν ότι «τα καλαμπόκια που δεν αλωνίστηκαν, θα καταστραφούν».

    «Ό,τι υπάρχει σε ακτίνα 10 χλμ. δεν πρέπει να αλωνιστεί. Πηγαίνει μόνο για βιοαέριο», ανέφερε ο κ Κουμπρίδης.

    «Αν εξαπλωθεί η νόσος, δεν θα μπορούμε για ένα εξάμηνο να μετακινήσουμε καλαμπόκι παρά μόνο για τα βοοειδή και τα χοιροστάσια. Αλλά που να τα βρούμε;» λέει ο κ. Κουμπρίδης και καταλήγει:

    «Το βέβαιο είναι ότι οι σημερινοί κτηνοτρόφοι με τον αποδεκατισμό του ζωικού τους κεφαλαίου πολύ δύσκολα θα βρουν το κουράγιο να τα ξαναφτιάξουν από την αρχή».

    Πηγή: cnn.gr

  • Αυγερινοπούλου: Επείγει η ενίσχυση των πυρόπληκτων κτηνοτρόφων της Ηλείας με ζωοτροφές
    Αυγερινοπούλου: Επείγει η ενίσχυση των πυρόπληκτων κτηνοτρόφων της Ηλείας με ζωοτροφές

    Ερώτηση στα αρμόδια υπουργεία κατέθεσε η βουλευτής Ηλείας και Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος

    Την άμεση ενίσχυση των πυρόπληκτων κτηνοτρόφων στον δήμο Πύργου και στον δήμο Ήλιδας με ζωοτροφές ζητά με ερώτησή της προς τους αρμόδιους υπουργούς η βουλευτής Ηλείας και Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, τονίζοντας ότι πυρκαγιά της 21ης Ιουνίου προκάλεσε τεράστια καταστροφή στο ζωικό και φυτικό κεφάλαιο της Πηνείας και της ζώνης Αλποχώρι-Χανάκια-Μυρτιά.

    Όπως αναφέρει στο κείμενο της ερώτησής της, η πυρκαγιά έκαψε περίπου 10.000 στρέμματα γεωργικών εκτάσεων και δεκάδες σταβλικές εγκαταστάσεις, δημιουργώντας σοβαρό πρόβλημα στην ομαλή άσκηση της κτηνοτροφικής δραστηριότητας από τον τοπικό πληθυσμό.

    Η Διονυσία Αυγερινοπούλου επισημαίνει ότι οι πληγέντες κτηνοτρόφοι της Ηλείας έχουν περιέλθει σε πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση, καθώς δεν υπάρχουν πλέον βοσκήσιμες εκτάσεις για τα αιγοπρόβατά τους, με συνέπεια να σκέφτονται ακόμα και να εγκαταλείψουν τα κοπάδια τους, εξέλιξη που θα είναι καταστροφική για την περιοχή διότι θα επιφέρει οικονομική και δημογραφική συρρίκνωση.

    Η βουλευτής Ηλείας σημειώνει ότι μέχρι τώρα η ενίσχυση με ζωοτροφές προέρχεται κυρίως από χορηγίες ιδιωτών και διαδημοτικών φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης (ΠΕ Δυτικής Ελλάδας), οι οποίες όμως δεν επαρκούν για να επιβιώσουν τα παραγωγικά ζώα της περιοχής, γεγονός που καθιστά επιβεβλημένη τη στήριξη των πυρόπληκτων κτηνοτρόφων από την πολιτεία.

    Για τον λόγο αυτό, η Διονυσία Αυγερινοπούλου ζητά από τα αρμόδια υπουργεία να μεριμνήσουν για την άμεση χορήγηση ζωοτροφών στους πυρόπληκτους κτηνοτρόφους του δήμου Πύργου και του δήμου Ήλιδας, διαμορφώνοντας το σχετικό θεσμικό πλαίσιο με νομοθετική πρωτοβουλία, προκειμένου να συνεχιστεί ομαλά η κτηνοτροφική δραστηριότητα στην Ηλεία.

    (Δελτίο Τύπου)

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο